প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী ৰাম বাহাদুৰ ৰায়ৰ গ্ৰন্থ উন্মোচনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ বাৰ্তা
"যিখন সংবিধান আমি লাভ কৰিছোঁ সেইখনে স্বাধীন ভাৰতৰ পৰিকল্পনা এইদৰে কৰিছে, য’ত দেশৰ বহু প্ৰজন্মৰ সপোন পূৰণ হ’ব"
"সংবিধান কেৱল এখন কিতাপ নহয়। ই এক ধাৰণা, এক অংগীকাৰ আৰু স্বাধীনতাৰ প্ৰতি বিশ্বাস"
"অধিকাৰ আৰু কৰ্তব্যৰ সমন্বয়ে আমাৰ সংবিধানক অনন্য কৰি তুলিছে"
"ভাৰত স্বভাৱত এখন মুক্ত চিন্তাধাৰাৰ দেশ । স্থবিৰতা আমাৰ স্বভাৱৰ অংশ নহয়"
18 JUN 2022 10:08PM by PIB Guwahati
শ্ৰী ৰাম বাহাদুৰ ৰায়ৰ 'ভাৰতীয় সংবিধানঃ অনকহী কাহানী' নামৰ গ্ৰন্থখনৰ উন্মোচনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে ভাষণ আগবঢ়ায়।
আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী ৰাম বাহাদুৰ ৰায়ৰ সমাজৰ সন্মুখত কিবা নতুন দাঙি ধৰাৰ আকাংক্ষা আৰু নতুন ধাৰণাৰ বাবে কৰা আজীৱন অন্বেষণৰ কথা উল্লেখ কৰে। আজি উন্মোচন কৰা কিতাপখনে ভাৰতীয় সংবিধানক এক ব্যাপক প্ৰকাৰে উপস্থাপন কৰিব বুলি তেওঁ আশা ব্যক্ত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ১৮ জুনত ৰাষ্ট্ৰপতি ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদে সংবিধানৰ গণতান্ত্ৰিক গতিশীলতাৰ প্ৰথম দিন হিচাপে চিহ্নিত কৰি সংবিধানৰ প্ৰথম সংশোধনীত স্বাক্ষৰ কৰিছিল, যি আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে "যিখন সংবিধান আমি লাভ কৰিছোঁ সেইখনে স্বাধীন ভাৰতৰ পৰিকল্পনা এইদৰে কৰিছে, য’ত দেশৰ বহু প্ৰজন্মৰ সপোন পূৰণ হ’ব।" তেওঁ উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ কেইবামাহ পূৰ্বে ৯ ডিচেম্বৰ, ১৯৪৬ তাৰিখে সংবিধান সভাৰ প্ৰথম বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল যাৰ জৰিয়তে আমাৰ স্বাধীনতা আৰু গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি আস্থা প্ৰকাশ পায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাৰতৰ সংবিধান কেৱল এখন কিতাপ নহয়। ই এক ধাৰণা, এক অংগীকাৰ আৰু স্বাধীনতাৰ প্ৰতি বিশ্বাস।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশা প্ৰকাশ কৰে যে শ্ৰী ৰায়ৰ কিতাপখনে দেশৰ বিস্মৃত ঐতিহ্যক দাঙি ধৰিবলৈ নতুন ভাৰতৰ যি উদ্যোগ তাত গতিৰ সঞ্চাৰ কৰিব। আমাৰ অতীতৰ বিষয়ে আমি সচেতন হৈ থাকিম। স্বাধীনতাৰ ইতিহাস আৰু আমাৰ সংবিধানৰ বহু অকথিত অধ্যায় এই কিতাপখনত সন্নিবিষ্ট হৈছে, যিয়ে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ মনত এক নতুন চিন্তাধাৰাৰ উদ্ৰেক ঘটাব আৰু তেওঁলোকৰ চিন্তাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিব।
শ্ৰী ৰায়ৰ কিতাপখনৰ আঁৰত থকা জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "অধিকাৰ আৰু কৰ্তব্যৰ সমন্বয়ে আমাৰ সংবিধানক অনন্য কৰি তুলিছে। যদি আমাৰ অধিকাৰ থাকে তেতিয়াহলে আমাৰ কৰ্তব্যও থাকিব, আৰু যদিহে আমাৰ কৰ্তব্য থাকে, তেতিয়াহলে অধিকাৰো সমানে শক্তিশালী হয়। সেয়েহে, স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত, দেশে কৰ্তব্যবোধৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে আৰু এই বিষয়ত বিশেষ গুৰুত্ব দিছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংবিধান সম্পৰ্কে ব্যাপক সজাগতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।"গান্ধীজীয়ে কিদৰে সংবিধানৰ বিষয়ে আমাৰ মাজত ধাৰণা গঢ়ি তুলিছিল, চৰ্দাৰ পেটেলে কিদৰে ধৰ্মৰ ভিত্তিত পৃথক নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থা বিলুপ্ত কৰি ভাৰতীয় সংবিধানক সাম্প্ৰদায়িকতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছিল, ডঃ আম্বেদকাৰে কিদৰে সংবিধানৰ প্ৰস্তাৱনা ৰচনা কৰিছিল আৰু 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ ভাবনাক সাকাৰ ৰূপ দিছিল, আৰু কেনেদৰে ডঃ ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদৰ দৰে পণ্ডিতসকলে সংবিধানক ভাৰতৰ আত্মাৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল, এই সকলো তথ্য এই কিতাপখনত পোৱা যাব", তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংবিধানৰ প্ৰাণৱন্ত দিশটোৰ কথা উল্লেখ কৰি কয়, ""ভাৰত স্বভাৱত এখন মুক্ত চিন্তাধাৰাৰ দেশ । স্থবিৰতা আমাৰ স্বভাৱৰ অংশ নহয়। সংবিধান সভা গঠনৰ পৰা ইয়াৰ বিতৰ্কলৈকে, সংবিধান গ্ৰহণৰ পৰা বৰ্তমানৰ পৰ্যায়লৈকে, আমি ধাৰাবাহিকভাৱে এক গতিশীল আৰু প্ৰগতিশীল সংবিধান দেখি আহিছোঁ। আমি তৰ্ক কৰিছোঁ, প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছোঁ, বিতৰ্ক কৰিছোঁ আৰু পৰিৱৰ্তন কৰিছোঁ। মই নিশ্চিত যে এই ধাৰাবাহিকতাক আমাৰ জনসাধাৰণে ভৱিষ্যতেও অব্যাহত ৰাখিব।"

Prime Minister's Office
PM Modi's message on book release of Shri Ram Bahadur Rai
“Our constitution came before us in the form of vision of a free India which could fulfill the dreams of many generations of the country”
“Constitution is not just a book. It is an idea, a commitment and a belief in freedom.”
“Synergy of rights and duties is what makes our constitution so special”
“India has by nature been a free-thinking country. Inertia is not part of our basic nature”
18 JUN 2022 10:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister addressed at the book release of Shri Ram Bahadur Rai’s book ‘Bhartiya Samvidhan: Ankahi Kahani’ via a video message.
At the outset, the Prime Minister noted Shri Ram Bahadur Rai’s life-long quest for searching for new ideas and desire to bring something new before the society. He expressed the hope that the book that was released today will present the Constitution in a comprehensive manner. Shri Modi noted that it was on 18 June when President Rajendra Prasad signed the first amendment of the constitution marking the first day of the democratic dynamism of the Constitution, which, the Prime Minister said is our biggest strength.
The Prime Minister noted that “Our constitution came before us in the form of such a vision of a free India which could fulfill the dreams of many generations of the country.” He recalled that first meeting of the Constituent Assembly took place on 9 December, 1946 months before the independence indicating the confidence and belief in our eventual freedom and democracy. This shows, the Prime Minister emphasized, “the Constitution of India is not just a book. It is an idea, a commitment and a belief in freedom.”
The Prime Minister hoped that the book by Shri Rai will be in the tradition of New India’s effort to remember the forgotten thoughts to ensure that in the India of the future, consciousness of the past remains strong. He said that the book, along with the history of independence and the untold chapters of our constitution will give a new thinking to the youth of the country, broaden their discourse.
Referring to the context of the Emergency behind Shri Rai’s book, the Prime Minister said “synergy of rights and duties is what makes our constitution so special. If we have rights, we also have duties, and if we have duties, then the rights will be equally strong. That is why, in the Amrit Kaal of Azadi, the country is talking about sense of duty and giving so much emphasis on duties.” The Prime Minister also emphasized the need for widespread awareness about the constitution. “How Gandhiji gave a leadership to the concept of our Constitution, Sardar Patel freed the Indian Constitution from communalism by abolishing the separate electoral system on the basis of religion, Dr. Ambedkar incorporating fraternity in the preamble of the constitution shaped 'Ek Bharat Shreshtha Bharat', and how scholars like Dr. Rajendra Prasad tried to connect the constitution with the soul of India, this book introduces us to such untold aspects”, he added.
Dwelling upon the living nature of the constitution the Prime Minister elaborated “India has by nature been a free-thinking country. Inertia is not part of our basic nature. From the formation of the Constituent Assembly to its debates, from the adoption of the Constitution to its present stage, we have consistently seen a dynamic and progressive constitution. We have argued, raised questions, debated and made changes. I am sure that this same will continue in our masses and in the minds of the people.”