Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of torch relay for 44th Chess Olympiad
19 JUN 2022 8:35PM by PIB Delhi
Present in this international event of Chess Olympiad are my Cabinet colleagues, President of International Chess Federation Arkady Dvorkovich, President of All India Chess Federation, Ambassadors of various countries, High Commissioners, representatives of chess and other sports organizations, representatives of State Governments, delegates, all other dignitaries, members of the Chess Olympiad team and other Chess players, ladies and gentlemen!
Today is the first torch relay for the Chess Olympiad Games starting from India. This year, for the first time, India is going to host the Chess Olympiad Games. We are proud that coming out of its place of origin, this sports is leaving a mark in the whole world. It has become a passion for many countries. We are glad that Chess is being celebrated as a huge international event in its place of origin once again. In the form of 'Chaturanga', this sport had travelled around the world from 'India' centuries ago. Today, the torch of the first Chess Olympiad is also starting from India and travelling to other countries. Today, when India is celebrating 75 years of its independence and celebrating the 'Amrit Mahotsav', this torch of the Chess Olympiad will travel to 75 cities of the country. I am extremely delighted on one decision of the International Chess Federation (FIDE). FIDE has decided that the torch relay for every Chess Olympiad Games will start from India itself. This is not only an honour for India, but also for this glorious heritage of 'chess'. My heartiest compliments to FIDE and all its members for the same! I also extend my best wishes to all the players for their great performance in the 44th Chess Olympiad. No matter who wins this game, it will be a victory of sportsmanship. I hope you play with high enthusiasm in Mahabalipuram, keeping the spirit of the sports paramount.
Friends,
For thousands of years, the mantra 'Tamaso-Majyotirgamaya' has been reverberating for the world. That is, we keep on moving continuously from 'Darkness' towards 'Light'. Light, that is, a better future for humanity. Light means a happy and a healthy life. Light means trying to expand the potential in every field and therefore, India conducted research in fields like Maths, Science and Astronomy on one hand while on the other has made Ayurveda, Yoga, and sports a part of life. In India, sports like 'wrestling' and 'kabaddi', 'mallakhamb' used to be organized so that we could prepare the young generation not only with a healthy' body but also with capabilities. Our forefathers invented games such as chaturanga or chess for analytical and problem solving brains. Through India, chess reached many countries of the world and became very popular. Today chess is also being used in schools for the youngsters as an education tool. Those youngsters who are learning about Chess are becoming problems solvers in different fields. From 'Checkboard' to playing on Computers as 'Digital Chess', India has been a witness to this long journey. India has produced great chess players like Neelkanth Vaidyanath, Lala Raja Babu and Thiruvengadacharya. Even today, many talents like 'Viswanathan Anand' ji, 'Koneru' Humpy, 'Vivid', 'Divya Deshmukh', present in front of us, are raising the glory of our Tricolour in Chess. Right now, I got the opportunity to play Chess with Koneru Humpy ji in a ceremonial move.
Friends,
It is pleasing to know that in the last 7-8 years India has continuously improved its performance in chess. In the 41st Chess Olympiad, India won its first medal as a bronze. In the virtual Chess Olympiad of 2020 and 2021, India has also won a gold and a bronze. This time the highest number of players ever is participating in the Chess Olympiad. Therefore, I hope that this time India will set a new record for medals. I hope my aspirations matches yours.
Friends,
I don't know much about the game of Chess but the hidden spirit behind chess and its rules have deep meanings. For example, each piece of chess has its own unique strength and ability. If a right move is made with the piece, then it becomes very powerful! Even a "pawn" that is considered the "weakest" can become the "most powerful pawn". Alertness is needed to make the right move or to take the right step. Then the pawn too gains the power of the rook, or the knight!
Friends,
This feature of chessboard gives us a big message of life. Given the right support and the right atmosphere, there would be no goal impossible even for the weakest. No matter what the background is or the number of obstacles on the way, if he gets the right assistance while taking the first step then he can become powerful and achieve the desired results.
Friends,
The game of chess has another great feature i.e. Vision. Chess teaches us that one who can think for a long term instead of short term success achieves real success. Speaking of sports related policies, we have TOPS i.e. Target Olympics Podium Scheme and the Khelo India and we witness the amazing results of the same. The new India's youth today is doing amazing in every sport including chess. In the past few years, we have seen such major global sports events like the Olympics, Paralympics and Deaflympics. Players from India have performed brilliantly in all these events, breaking old records and creating new records. In Tokyo Olympics, we won 7 medals for the first time and in the Paralympics for the first time we won 19 medals! Recently, India has achieved one more success. We have won the Thomas Cup for the first time in seven decades. Our three female boxers have won gold and bronze medals in the World Championship. Neeraj Chopra, Olympics Gold medal winner, recently won another International medal and has set a new record! We can guess about the preparation and speed of India as also the spirit of the youth of India today! Now we are targeting the 2024 Paris Olympics and 2028 Los Angeles Olympics. We have been supporting thousands of players under the TOPS scheme. The way India has emerged as a new force in the world of sports, the players of India too are creating a new identity in the sports world. More importantly, the youth of small cities of the country are coming forward to prove themselves in the field of sports.
Friends,
When a talent gets appropriate opportunities, then success itself embraces it. And there is no dearth of talents in our country. The youth of the country do not lack courage, dedication and capability. Earlier, our youth had to wait for appropriate platform but now under 'Khelo India' scheme, the country herself is searching and honing their skills. Thousands of youths have been selected from remote areas, villages and tribal dominated areas through the Khelo India scheme. In different states and districts, modern sports infrastructure is being built. In the new National Education Policy, sports have been given priority like other subjects. In the field of sports, the youth are getting new opportunities apart from playing. New streams like Sports Science, Sports Physio, Sports research etc have been added. Several sports universities are being opened in the country so that you can build a career.
Friends,
When a player goes to the field, or sits in front of chessboard or table, then the player doesn't think about his/her own victory. Rather the player plays for the country. It is quite natural that the pressure of the aspirations of crores of people will be on the player. But you should keep it in mind that the country understands the dedication and labour put in by you. You have to give your 100% but the pressure should be 0% - i.e. free of any tension. Like victory is a part of the game, similarly, toiling for win is equally a part of the game. In the game of Chess, a simple mistake can change the game. But you can also turn the table by your mind game. So, in this game the more you keep your mind in control and be calm, the better you perform. Yoga and meditation can help you a lot in this game. Day after tomorrow i.e. 21st June is International Yoga Day. I would like you to make Yoga a part of your daily life and also propagate about yoga day in a big way. By doing so, you will be able to show the path to crores of people. I believe that you all will take part in the game with dedication and will enhance the glory of the country. I once again thank you for giving me this memorable opportunity. Once again, my heartiest wishes to the sports world! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৪৪তম দবা অলিম্পিয়াডৰ বাবে টৰ্চ ৰীলে মুকলি কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 JUN 2022 8:35PM by PIB Guwahati
দবা অলিম্পিয়াডৰ এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছে মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী, আন্তৰ্জাতিক দবা ফেডাৰেচনৰ সভাপতি আৰ্কাডি ডভোৰ্কভিচ, সৰ্বভাৰতীয় দবা ফেডাৰেচনৰ সভাপতি, বিভিন্ন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰদূত, উচ্চায়ুক্ত, দবা আৰু অন্যান্য ক্ৰীড়া সংগঠনৰ প্ৰতিনিধি, ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধি, প্ৰতিনিধি, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, দবা অলিম্পিয়াড দলৰ সদস্য আৰু অন্যান্য দবা খেলুৱৈসকল। ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
আজি ভাৰতৰ পৰা দবা অলিম্পিয়াড গেমছৰ বাবে প্ৰথম টৰ্চ ৰীলে আৰম্ভ হৈছে। এই বছৰ, প্ৰথমবাৰৰ বাবে, ভাৰতে দবা অলিম্পিয়াড গেমছ আয়োজন কৰিবলৈ গৈ আছে। আমি গৌৰৱান্বিত যে ইয়াৰ মূল স্থানৰ পৰা ওলাই আহি এই ক্ৰীড়াই সমগ্ৰ বিশ্বতে এক ছাপ পেলাইছে। এইটো বহুতো দেশৰ বাবে এক আবেগ হৈ পৰিছে। আমি আনন্দিত যে দবাক আকৌ এবাৰ ইয়াৰ মূল স্থানত এক বিশাল আন্তৰ্জাতিক অনুষ্ঠান হিচাপে উদযাপন কৰা হৈছে। 'চতুৰংগ'ৰ ৰূপত, এই খেলখনে শতিকা পূৰ্বে 'ভাৰত'ৰ পৰা সমগ্ৰ বিশ্ব ভ্ৰমণ কৰিছিল। আজি, প্ৰথম দবা অলিম্পিয়াডৰ টৰ্চো ভাৰতৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে আৰু আন দেশলৈ ভ্ৰমণ কৰিছে। আজি যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছে আৰু 'অমৃত মহোৎসৱ' উদযাপন কৰিছে, দবা অলিম্পিয়াডৰ এই টৰ্চে দেশৰ ৭৫ খন চহৰলৈ ভ্ৰমণ কৰিব। আন্তৰ্জাতিক দবা ফেডাৰেচন (এফআইডিই)ৰ এটা সিদ্ধান্তত মই অত্যন্ত আনন্দিত। এফআইডিইয়ে সিদ্ধান্ত লৈছে যে প্ৰতিটো দবা অলিম্পিয়াড গেমছৰ বাবে টৰ্চ ৰিলে ভাৰতৰ পৰাই আৰম্ভ হ'ব। এয়া কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, 'দবা'ৰ এই গৌৰৱময় ঐতিহ্যৰ বাবেও এক সন্মান। ইয়াৰ বাবে এফআইডিই আৰু ইয়াৰ সকলো সদস্যক মই আন্তৰিক প্ৰশংসা জনাইছো ! মই সকলো খেলুৱৈক ৪৪ তম দবা অলিম্পিয়াডত তেওঁলোকৰ উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শনৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাইছো। এই খেলখন যিয়েই নহওঁক কিয়, ই খেলুৱৈৰ জয় হ'ব। মই আশা কৰোঁ আপোনালোকে ক্ৰীড়াৰ সত্বাক সৰ্বাধিক ৰাখি মহাবলিপুৰমত অধিক উৎসাহেৰে খেলিব।
বন্ধুসকল,
হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি 'তমসো-মা-জ্যোতিৰ্গময়' মন্ত্ৰটো বিশ্বৰ বাবে প্ৰতিধ্বনিত হৈ আহিছে। অৰ্থাৎ, আমি 'অন্ধকাৰ'ৰ পৰা 'পোহৰ'ৰ ফালে নিৰন্তৰে আগবাঢ়ি যাওঁ। পোহৰ, অৰ্থাৎ মানৱতাৰ বাবে এক উন্নত ভৱিষ্যত। পোহৰমানে এক সুখী আৰু স্বাস্থ্যৱান জীৱন বুজায়। পোহৰৰ অৰ্থ হৈছে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে সম্ভাৱনা সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ চেষ্টা কৰা আৰু সেয়েহে, ভাৰতে এফালে গণিত, বিজ্ঞান আৰু জ্যোতিৰ্বিজ্ঞানৰ দৰে ক্ষেত্ৰত গৱেষণা চলাইছিল আনহাতে আয়ুৰ্বেদ, যোগ আৰু ক্ৰীড়াক জীৱনৰ এটা অংশ কৰি তুলিছে। ভাৰতত, 'কুস্তি' আৰু 'কাবাডী', 'মললাখাম্ব'ৰ দৰে ক্ৰীড়া আয়োজন কৰা হৈছিল যাতে আমি যুৱ প্ৰজন্মক কেৱল এক স্বাস্থ্যৱান শৰীৰেৰে নহয়, সামৰ্থ্যৰ সৈতেও প্ৰস্তুত কৰিব পাৰোঁ। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে বিশ্লেষণাত্মক আৰু সমস্যা সমাধানৰ মগজুৰ বাবে চতুৰংগ বা দবা আদি খেল উদ্ভাৱন কৰিছিল। ভাৰতৰ জৰিয়তে দবা বিশ্বৰ বহুতো দেশত উপলব্ধ হৈছিল আৰু অতি জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছিল। আজি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বিদ্যালয়সমূহত দবাকো শিক্ষাৰ সঁজুলি হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। যিসকল যুৱক-যুৱতীয়ে দবা খেলৰ বিষয়ে শিকি আছে তেওঁলোক বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সমস্যা সমাধানকাৰী হৈ পৰিছে। 'চেকবোৰ্ড'ৰ পৰা কম্পিউটাৰত 'ডিজিটেল দবা' হিচাপে খেলালৈকে, ভাৰত এই দীঘলীয়া যাত্ৰাৰ সাক্ষী হৈ আছে। ভাৰতে নীলকণ্ঠ বৈদ্যনাথ, লালা ৰাজা বাবু আৰু থিৰুভেঙ্গাদাচাৰ্যৰ দৰে মহান দবা খেলুৱৈৰ জন্ম দিছে। আজিও আমাৰ সন্মুখত উপস্থিত থকা 'বিশ্বনাথন আনন্দ' জী, 'কোনেৰু' হাম্পি, 'ভিভিড', 'দিব্যা দেশমুখ'ৰ দৰে বহুতো প্ৰতিভায়ে দবা খেলত আমাৰ ত্ৰিৰংগাৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে। এই মুহূৰ্তত, মই এক আনুষ্ঠানিক পদক্ষেপত কোনেৰু হাম্পিজীৰ সৈতে দবা খেলিবলৈ সুযোগ পাইছিলো।
বন্ধুসকল,
এয়া জানি আনন্দিত হ’ব যে যোৱা ৭-৮ বছৰত ভাৰতে দবা খেলত নিৰন্তৰভাৱে ইয়াৰ প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰিছে। ৪১তম দবা অলিম্পিয়াডত, ভাৰতে ব্ৰঞ্জ হিচাপে প্ৰথম পদক জিকিছিল। ২০২০ আৰু ২০২১ চনৰ ভাৰ্চুৱেল চেছ অলিম্পিয়াডত, ভাৰতে এটা সোণ আৰু ব্ৰঞ্জ জয় কৰিছে। এইবাৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক খেলুৱৈয়ে দবা অলিম্পিয়াডত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। সেয়েহে, মই আশা কৰোঁ যে এইবাৰ ভাৰতে পদকৰ বাবে এক নতুন অভিলেখ গঢ়িব। মই আশা কৰোঁ মোৰ আকাংক্ষাবোৰ আপোনালোকৰ সৈতে মিল খাব।
বন্ধুসকল,
মই দবা খেলৰ বিষয়ে বেছি নাজানো কিন্তু দবা আৰু ইয়াৰ নিয়মৰ আঁৰত লুকাই থকা আত্মাৰ গভীৰ অৰ্থ আছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, দবাখেলৰ প্ৰতিটো টুকুৰাৰ নিজা অনন্য শক্তি আৰু সামৰ্থ্য আছে। যদি টুকুৰাটোৰ সৈতে সঠিক পদক্ষেপ লোৱা হয়, তেনেহ'লে অতি শক্তিশালী হৈ পৰে! আনকি "আটাইতকৈ দুৰ্বল" বুলি গণ্য কৰা এটা "বন্ধকী" "আটাইতকৈ শক্তিশালী বন্ধকী" হ'ব পাৰে। সঠিক পদক্ষেপ ল'বলৈ বা সঠিক পদক্ষেপ ল'বলৈ সতৰ্কতাৰ প্ৰয়োজন। তেতিয়া সৈন্যইও ৰুক বা নাইটৰ শক্তি লাভ কৰে!
বন্ধুসকল,
দবা ব’ৰ্ডৰ এই বৈশিষ্ট্যটোৱে আমাক জীৱনৰ এটা ডাঙৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰে। সঠিক সমৰ্থন আৰু সঠিক পৰিৱেশৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, দুৰ্বল লোকৰ বাবেও কোনো লক্ষ্য অসম্ভৱ নহ'ব। পৃষ্ঠভূমি যিয়েই নহওঁক বা বাটত বাধাৰ সংখ্যা যিয়েই নহওঁক, যদি তেওঁ প্ৰথম পদক্ষেপ লোৱাৰ সময়ত সঠিক সহায় লাভ কৰে তেনেহ'লে তেওঁ শক্তিশালী হ'ব পাৰে আৰু আকাংক্ষিত ফলাফল লাভ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
দবা খেলৰ আন এটা মহান বৈশিষ্ট্য আছে অৰ্থাৎ ভিজন। দবায়ে আমাক শিকায় যে যিজনে হ্ৰস্বম্যাদী সফলতাৰ পৰিৱৰ্তে দীৰ্ঘম্যাদী সময়ৰ বাবে চিন্তা কৰিব পাৰে তেওঁ প্ৰকৃত সফলতা অৰ্জন কৰে। ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় নীতিৰ কথা ক'লে, আমাৰ ওচৰত TOPS অৰ্থাৎ লক্ষ্য অলিম্পিক পোডিয়াম আঁচনি আৰু খেলো ইণ্ডিয়া আছে আৰু আমি ইয়াৰ আশ্চৰ্যজনক ফলাফল দেখিছো। নতুন ভাৰতৰ যুৱসকলে আজি দবাকে ধৰি প্ৰতিটো খেলতে আশ্চৰ্যজনক প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। যোৱা কেইবছৰমানত, আমি অলিম্পিক, পেৰালিম্পিক আৰু ডেফলিম্পিক্সৰ দৰে মুখ্য গোলকীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা দেখিছোঁ। ভাৰতৰ খেলুৱৈসকলে এই সকলো বোৰ ইভেণ্টত সুন্দৰ প্ৰদৰ্শন কৰিছে, পুৰণি অভিলেখ ভংগ কৰিছে আৰু নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে। টকিঅ' অলিম্পিকত, আমি প্ৰথমবাৰৰ বাবে 7 টা পদক জিকিছিলো আৰু পেৰালিম্পিকত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি 19 টা পদক জিকিছিলো! শেহতীয়াকৈ, ভাৰতে আৰু এটা সফলতা অৰ্জন কৰিছে। আমি সাত দশকৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে থমাছ কাপ জিকিছো। আমাৰ তিনিগৰাকী মহিলা বক্সাৰে বিশ্ব চেম্পিয়নশ্বিপত সোণ আৰু ব্ৰঞ্জৰ পদক জিকিছে। অলিম্পিকৰ স্বৰ্ণ পদক বিজয়ী নীৰজ চোপ্ৰাই শেহতীয়াকৈ আন এটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদক জিকিছে আৰু এক নতুন অভিলেখ গঢ়িছে! আমি ভাৰতৰ প্ৰস্তুতি আৰু গতিৰ বিষয়ে অনুমান কৰিব পাৰোঁ আৰু লগতে আজিৰ ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ আত্মাৰ বিষয়েও অনুমান কৰিব পাৰোঁ! এতিয়া আমি ২০২৪ পেৰিছ অলিম্পিক আৰু ২০২৮ লছ এঞ্জেলছ অলিম্পিকক লক্ষ্য কৰি আছো। আমি টিঅপিএছ আঁচনিৰ অধীনত হাজাৰ হাজাৰ খেলুৱৈক সমৰ্থন কৰি আহিছো। ক্ৰীড়া জগতত ভাৰতে যিদৰে এক নতুন শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, ভাৰতৰ খেলুৱৈসকলেও ক্ৰীড়া জগতত এক নতুন পৰিচয় সৃষ্টি কৰিছে। তাতোকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা টো হ'ল, দেশৰ সৰু চহৰসমূহৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত নিজকে প্ৰমাণ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া প্ৰতিভা এটাই উপযুক্ত সুযোগ পায়, তেতিয়া সফলতাই নিজেই ইয়াক আকৰ্ষিত কৰে। আৰু আমাৰ দেশত প্ৰতিভাৰ কোনো অভাৱ নাই। দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ সাহস, নিষ্ঠা আৰু সামৰ্থ্যৰ অভাৱ নাই। ইয়াৰ আগতে, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে উপযুক্ত মঞ্চৰ বাবে অপেক্ষা কৰিব লগা হৈছিল কিন্তু এতিয়া 'খেলো ইণ্ডিয়া' আঁচনিৰ অধীনত, দেশখনে নিজেই তেওঁলোকৰ দক্ষতা বিচাৰি আছে আৰু সন্মানিত কৰিছে। খেলো ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ জৰিয়তে দূৰৱৰ্তী অঞ্চল, গাওঁ আৰু জনজাতীয় অধ্যুষিত অঞ্চলৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক বাছনি কৰা হৈছে। বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু জিলাত, আধুনিক ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত, অন্যান্য বিষয়ৰ দৰে ক্ৰীড়াকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত, যুৱসকলে খেলৰ উপৰিও নতুন সুযোগ লাভ কৰিছে। ক্ৰীড়া বিজ্ঞান, ক্ৰীড়া ফিজিঅ', ক্ৰীড়া গৱেষণা আদিৰ দৰে নতুন শাখা যোগ দিয়া হৈছে। দেশত কেইবাখনো ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় খোলা হৈছে যাতে আপুনি কেৰিয়াৰ গঢ়িব পাৰে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া এজন খেলুৱৈ খেলপথাৰলৈ যায়, বা চেচবোৰ্ড বা টেবুলৰ সন্মুখত বহে, তেতিয়া খেলুৱৈজনে নিজৰ বিজয়ৰ বিষয়ে নাভাবে। বৰঞ্চ খেলুৱৈজনে দেশৰ হৈ খেলে। এইটো একেবাৰে স্বাভাৱিক যে কোটি কোটি লোকৰ আশা-আকাংক্ষাৰ চাপ খেলুৱৈজনৰ ওপৰত থাকিব। কিন্তু আপুনি এইটো মনত ৰাখিব লাগিব যাতে দেশখনে আপোনাৰ দ্বাৰা কৰা সমৰ্পণ আৰু শ্ৰম বুজি পায়। আপুনি আপোনাৰ ১০০% দিব লাগিব কিন্তু চাপ ০% হ'ব লাগিব - অৰ্থাৎ যিকোনো টেনচনৰ পৰা মুক্ত। যেনেকৈ বিজয় খেলৰ এটা অংশ, একেদৰে, জয়ৰ বাবে পৰিশ্ৰম কৰাটোও খেলৰ এটা অংশ। দবা খেলত, এটা সাধাৰণ ভুলে খেলখন সলনি কৰিব পাৰে। কিন্তু আপুনি আপোনাৰ মনৰ খেলৰ দ্বাৰা মেজখন ঘূৰাই দিব পাৰে। সেয়েহে, এই খেলত আপুনি আপোনাৰ মন যিমানে নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিব আৰু শান্ত হ'ব, আপুনি সিমানেই ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিব। যোগ আৰু ধ্যানে আপোনাক এই খেলত যথেষ্ট সহায় কৰিব পাৰে। পৰহিলৈ অৰ্থাৎ ২১ জুনত আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস। মই বিচাৰোঁ যে আপোনালোকে যোগক আপোনালোকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ এটা অংশ কৰি তুলিব আৰু যোগ দিৱসৰ বিষয়ে ব্যাপক প্ৰচাৰ কৰক। এনে কৰাৰ দ্বাৰা, আপোনালোকে কোটি কোটি লোকক পথ দেখুৱাবলৈ সক্ষম হ'ব। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আপোনালোক সকলোৱে নিষ্ঠাৰে খেলখনত অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু দেশৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিব। মোক এই স্মৰণীয় সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকক ধন্যবাদ জনাইছো। আকৌ এবাৰ, ক্ৰীড়া জগতলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা থাকিল! ধন্যবাদ!