প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বায়োটেক ষ্টাৰ্টআপ এক্সপো-২০২২ উদ্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
"যোৱা ৮ বছৰত ভাৰতৰ জৈৱ-অৰ্থনীতি ৮ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ১০ বিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা, আমি ৮০ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি কৰিছো। ভাৰতে বায়োটেকৰ বিশ্বব্যাপী পৰিৱেশ-প্ৰণালীৰ শীৰ্ষ-১০ খন দেশৰ লীগত উপনীত হোৱাৰ পৰা বেছি দূৰত নাই।"
"বিশ্বত আমাৰ তথ্য প্ৰযুক্তি বৃত্তিধাৰীসকলৰ দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে বিশ্বাসএক নতুন উচ্চতাত আছে। এই বিশ্বাস, এই দশকত ভাৰতৰ জৈৱ-পেছাদাৰীসকলৰ বাবে এই প্ৰতিক্ৰিয়া, জৈৱ-কাৰক, আমি দেখি আছো।"
"সবকা সাথ-সবকা বিকাশৰ মন্ত্ৰ ভাৰতৰ বিভিন্ন অঞ্চলত প্ৰযোজ্য। এতিয়া সকলো খণ্ডক 'সমগ্ৰ চৰকাৰৰ' উপলব্ধি হিচাপে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে।
"আজি প্ৰায় ৬০ টা বিভিন্ন উদ্যোগত ৭০ হাজাৰ ষ্টাৰ্ট-আপ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ৫,০০০ ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপ বায়োটেকৰ সৈতে সম্পৰ্কিত।"
"কেৱল যোৱা বছৰতে, ১১০০ টা বায়োটেক ষ্টাৰ্টআপৰ উদ্ভৱ হৈছিল"
09 JUN 2022 12:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি প্ৰগতি ময়দানত বায়োটেক ষ্টাৰ্টআপ এক্সপো-২০২২ উদ্বোধন কৰে। তেওঁ বায়োটেক প্ৰডাক্ট ই-পৰ্টেলও মুকলি কৰে। অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেল, শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান, ড০ জীতেন্দ্ৰ সিং, বায়োটেক খণ্ডৰ অংশীদাৰ, বিশেষজ্ঞ, সমল বিশেষজ্ঞ, বিনিয়োগকাৰী উপস্থিত আছিল।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৮ বছৰত ভাৰতৰ জৈৱ-অৰ্থনীতি আঠগুণ বৃদ্ধি পাইছে। "১০ বিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা আমি ৮০ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি কৰিছো। ভাৰতে বায়োটেকৰ বিশ্বব্যাপী পৰিৱেশ-প্ৰণালীৰ শীৰ্ষ-১০ খন দেশৰ লীগত উপনীত হোৱাৰ পৰা বেছি দূৰত নহয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ এই খণ্ডৰ উন্নয়নত জৈৱ প্ৰযুক্তি উদ্যোগ গৱেষণা সহায় পৰিষদৰ (বিআইআৰএচি) অৱদানৰ বিষয়েও কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি অমৃত কালত যেতিয়া দেশখনে নতুন সংকল্প গ্ৰহণ কৰি আছে, তেতিয়া দেশৰ উন্নয়নত বায়োটেক উদ্যোগৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতীয় পেছাদাৰী সকলৰ বৰ্ধিত খ্যাতিৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "বিশ্বত আমাৰ তথ্য প্ৰযুক্তি বৃত্তিধাৰীসকলৰ দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে এই বিশ্বাস এক নতুন উচ্চতাত আছে। এই বিশ্বাস, এয়াই হৈছে সুনাম, আমি এই দশকটো ভাৰতৰ বায়োটেক খণ্ড, ভাৰতৰ জৈৱ-পেছাদাৰী সকলৰ বাবে দেখিছোঁ।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদি ভাৰতক বায়োটেক খণ্ডত সুযোগৰ দেশ হিচাপে গণ্য কৰা হয়, তেন্তে ইয়াৰ পাঁচটা ডাঙৰ কাৰণ আছে। প্ৰথমটো হ'ল ডাইভাৰ্ছ পপুলেচন, ডাইভাৰ্ছ ক্লাইমেট জোনছ, দ্বিতীয়টো - ভাৰতৰ প্ৰতিভাশালী মানৱ সম্পদৰ সম্ভাৰ, তৃতীয়টো - ভাৰতত ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাৰ বাবে বৰ্ধিত প্ৰচেষ্টা। চতুৰ্থতে, ভাৰতত জৈৱ-সামগ্ৰীৰ ক্ৰমান্বয়ে বৰ্ধিত চাহিদা আৰু পঞ্চম - ভাৰতৰ বায়োটেক খণ্ড অৰ্থাৎ আপোনাৰ সফলতাৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ ক্ষমতা আৰু শক্তি উন্নত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে অক্লান্ত পৰিশ্ৰম কৰিছে। তেওঁ জোৰ দি কৈছিল যে "সমগ্ৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ" প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ বহুতো অঞ্চলত 'সবকা সাথ-সবকা বিকাশ'ৰ মন্ত্ৰো প্ৰযোজ্য। ইয়াৰ ফলত দৃষ্টিভংগীৰ বিপৰীত দিশ হৈছে যেতিয়া কিছুমান নিৰ্বাচিত ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীভূত কৰা হৈছিল আৰু আনবোৰ নিজৰ ওপৰত এৰি দিয়া হৈছিল। তেওঁ কয় যে আজি প্ৰতিটো খণ্ডই দেশৰ উন্নয়নত গতি বৃদ্ধি কৰিছে, সেয়েহে প্ৰতিটো খণ্ডৰ 'একত্ৰিততা' আৰু প্ৰতিটো অঞ্চলৰ 'উন্নয়ন' হৈছে সময়ৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ কৈছিল যে চিন্তা আৰু মনোভাৱৰ এই পৰিৱৰ্তনৰ পৰিণাম বোৰ আগত আছে। তেওঁ শেহতীয়া বছৰবোৰত বহুসংখ্যক খণ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছিল।
বায়োটেক খণ্ডৰ বাবেও অভূতপূৰ্ব পদক্ষেপ লোৱা হৈছে যিবোৰ ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ-প্ৰণালীত স্পষ্টভাৱে প্ৰকাশ পাইছে। "যোৱা আঠ বছৰত আমাৰ দেশত ষ্টাৰ্ট-আপৰ সংখ্যা কেইশৰ পৰা ৭০,০০০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই ৭০,০০০ ষ্টাৰ্ট-আপে প্ৰায় ৬০ টা বিভিন্ন উদ্যোগত সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে। ইয়াতো, ৫,০০০ ৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপ বায়োটেকৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। জৈৱ প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ প্ৰতিটো চতুৰ্দশ ষ্টাৰ্টআপ আৰু কেৱল যোৱা বছৰতে ১১০০ তকৈও অধিক জৈৱ প্ৰযুক্তি ষ্টাৰ্টআপৰ উদ্ভৱ হৈছিল। এই খণ্ডৰ প্ৰতি প্ৰতিভাৰ পৰিৱৰ্তনসন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বায়োটেক খণ্ডত বিনিয়োগকাৰীৰ সংখ্যা ৯ গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু বায়োটেক ইনকিউবেটৰ আৰু তেওঁলোকৰ বাবে বিত্তীয় যোগানৰ ক্ষেত্ৰত ৭ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। "বায়োটেক ইনকিউবেটৰৰ সংখ্যা ২০১৪ চনত ৬ ৰ পৰা এতিয়া ৭৫ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। বায়োটেক সামগ্ৰীবোৰে ১০ টা সামগ্ৰীৰ পৰা আজি ১০ টা সামগ্ৰী ৭০০ তকৈ ওপৰলৈ বৃদ্ধি কৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰ কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগী কমাবলৈ চৰকাৰে নতুন সক্ষম আন্তঃপৃষ্ঠ প্ৰদানৰ সংস্কৃতিক উৎসাহিত কৰি আহিছে। বিআইআৰএচিৰ দৰে প্লেটফৰ্মবোৰ শক্তিশালী কৰা হৈছে আৰু আন বহুতো খণ্ডই এই পদ্ধতিটো চাই আছে। তেওঁ ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে ইন-স্পেচ, প্ৰতিৰক্ষা ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে আই-ডেক্স, অৰ্ধ-পৰিবাহীসকলৰ বাবে ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী মিছন, স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন আৰু বায়োটেক ষ্টাৰ্ট-আপ এক্সপোৰ উদাহৰণ দাংকাৰ লগতে যুৱসকলৰ মাজত উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্ণনা কৰি কয়, "সবকাৰ প্ৰচেষ্টাৰ মনোভাৱ গঢ়ি তুলি চৰকাৰে নতুন প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে উদ্যোগটোৰ শ্ৰেষ্ঠ মনক এটা মঞ্চত আনিছে। এইটো দেশৰ বাবে আন এটা ডাঙৰ সুবিধা। দেশখনে গৱেষণা আৰু শিক্ষাৰ পৰা নতুন সফলতা লাভ কৰে, উদ্যোগটোৱে বাস্তৱ-বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগীত সহায় কৰে, আৰু চৰকাৰে প্ৰয়োজনীয় নীতিগত পৰিৱেশ আৰু প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি প্ৰদান কৰে। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে "বায়োটেক খণ্ড হৈছে আটাইতকৈ চাহিদাপূৰ্ণ খণ্ডসমূহৰ ভিতৰত এটা। বিগত বছৰবোৰত, ভাৰতত জীৱন ধাৰণৰ সহজতাৰ বাবে অভিযানে বায়োটেক খণ্ডৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিছে। অৱশেষত তেওঁ কয় যে স্বাস্থ্য, কৃষি, শক্তি, প্ৰাকৃতিক কৃষি, জৈৱ-সুৰক্ষিত বীজৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা পৰিৱৰ্তনে এই খণ্ডৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছে।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Biotech Startup Expo – 2022
“India's bio-economy has grown 8 times in the last 8 years. We have grown from $10 billion to $80 billion. India is not too far from reaching the league of top-10 countries in Biotech's global ecosystem”
“We are seeing the same respect and reputation for our Biotech sector and for the Bio Professionals of India as we saw for our IT professionals in the past decades”
“Mantra of Sabka Saath-Sabka Vikas is applicable on the different sectors of India. Now all sectors are being promoted in ‘whole of the government’ approach”
“70 thousand start-ups in about 60 different industries are registered today. More than 5 thousand startups are associated with biotech”
“1100 biotech startups emerged in the last year itself”
“Inculcating the spirit of Sabka Prayas, the government is bringing together the best minds of the industry on unified platforms”
“Biotech sector is one of the most Demand Driven Sectors. The campaigns for Ease of Living in India over the years have opened up new possibilities for the biotech sector”
09 JUN 2022 12:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Biotech Startup Expo - 2022 at Pragati Maidan, here today. He also launched Biotech products e portal. Union Ministers Shri Piyush Goyal, Shri Dharmendra Pradhan, Dr Jitendra Singh, stakeholder of biotech sectors, experts, SMEs, investors were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that India's bio-economy has grown 8 times in the last 8 years. “We have grown from $10 billion to $80 billion. India is not too far from reaching the league of top-10 countries in Biotech's global ecosystem”, he said. The Prime Minister also noted the contribution of Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) in the development of the sector in the country. The Prime Minister said that today, when the country is taking new pledges during the Amrit Kaal, role of biotech industry is very significant in the development of the country.
Talking about the growing reputation of Indian professionals on the global stage, the Prime Minister said “trust in the skill and innovation of our IT professionals in the world is at new heights. This same trust and reputation, this decade, we are seeing happening for the Biotech sector of India and for the Bio Professionals of India.”
There are, the Prime Minister said, five big reasons why India is being considered a land of opportunities in the field of biotech. First- diverse population and diverse climatic zones, Second- India's talented human capital pool, Third- increasing efforts for ease of doing business in India. Fourth- The demand for Bio-Products is increasing continuously in India and fifth- India's Biotech Sector and its track record of success.
The Prime Minister said that that the government has worked tirelessly for the improving the potential and power of Indian economy. He emphasized that the there is stress on ‘whole of the government approach’. Mantra of Sabka Saath-Sabka Vikas is applicable on the different sectors of India also, he said. This has resulted in reversal of the scene when few selected sectors were focused upon and other were left to fend for themselves. Today, he said, every sector is giving impetus to the development of the country, that is why every sector’s ‘Saath’ and every sector ‘Vikas’ is the need of the hour. This change in thinking and approach is giving results, he added. He gave examples of focus on a much larger number of sectors in recent years.
For biotech sector too, unprecedented steps are being taken which are clearly manifested in the startup ecosystem. “In the last 8 years, the number of start-ups in our country has increased from a few hundred to 70 thousand. These 70 thousand start-ups are made in about 60 different industries. In this also, more than 5 thousand startups are associated with biotech. Every 14th startup in the bio technology sector and more than 1100 such bio tech startups emerged in the last year itself”, the Prime Minister informed. Further talking about the shift of talent towards the sector the Prime Minister said number of investors in biotech sector has risen by 9 times and biotech incubators and funding for them has increased by 7 times. Number of Bio tech incubators have increased from 6 in 2014 to 75 now. Biotech products have increased form 10 products to more than 700 today”, he informed.
The Prime Minister said in order to transcend government-centric approach, the government is encouraging a culture of providing new enabling interfaces. Platforms like BIRAC are being strengthened and many other sectors are seeing this approach. He gave example of Startup India for start ups. IN-SPACe for space sector, iDEX for defence startups, India Semiconductor Mission for Semi Conductors, Smart India Heckathons for encouraging innovations among the youth and also, the Biotech start-up Expo. “Inculcating the spirit of Sabka Prayas, the government, through new institutions is bringing together the best minds of the industry on a single platform. This is another big benefit to the country. The country gets new breakthroughs from research and academia, the industry helps in what is a real world view, and the government provides the necessary policy environment and necessary infrastructure”, the Prime Minister elaborated.
The Prime Minister emphasized that “Biotech sector is one of the most Demand Driven Sectors. The campaigns for Ease of Living in India over the years have opened up new possibilities for the biotech sector.” He pointed out that developments health, agriculture, energy, natural farming, bio fortified seeds are creating new avenues for the sector, he concluded.