Ministry of Tribal Affairs
National Fellowship and Scholarship for Higher Education of ST Students(NFST) by Tribal Affairs Ministry helps Lobeno Mozhui of Nagaland complete her difficult field surveys for a PhD successfully
The Ministry of Tribal Affairs extends invaluable support to research scholars in completing their research activities through NFST and other fellowship platforms: Dr Lobeno Mozhui
05 JUN 2022 5:26PM by PIB Delhi
Dr Lobeno Mozhui-Guest Faculty at the Department of Zoology, Nagaland University, Lumam joined PhD in the year 2013 with research related to documentation of entomophagy (use of insects as food) and, Entomo-therapeutical (use of insects in therapy) studies through field surveys across eight different districts in Nagaland. She says that the data collection required travelling to 53 villages across the state, which couldn’t have been possible without financial stability which was provided by 5 years fellowship under NFST from April 2015-March 2020.
She started her research work in June 2014 and faced immense financial problems as she was not availing of any fellowships. During those years, she had to take financial help from her parents and family members.
She also mentions that she was lucky enough to have been selected to avail of 5 years’ fellowship under NFST from April 2015-March 2020. During this, she conducted her field surveys till 2018. She could successfully complete her field surveys and conduct laboratory works on nutritional edible insects at Entomology Division, IARI, PUSA, New Delhi because of the financial assistance through NFST.
She expresses her gratefulness to the Ministry of Tribal Affairs, Government of India, for their invaluable support to research scholars in completing their research activities through NFST and other fellowship platforms. She completed her PhD and received her Doctorate in Zoology on July 13, 2021, from Nagaland University, Lumami.
She proudly mentions of her supervisor, Prof. L. N. Kakati (Retd.), who has motivated her, supported and helped her strive for excellence in all aspects of research. She says that he is also an inspiration to fellow research scholars and students at the Department of Zoology, Nagaland University, Lumami and he is willing to help and mentor anyone interested in research activities. All of them who have worked under his supervision aspire to be great academician like him in the future.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী নেসনেল ফেল্লোসিপ এন্দ স্কোলারসিপ ফোর হয়ার ইজুকেসন ওফ এস.তি স্তুদেন্তস(এন এফ এস তি)না নাগালেন্দগী লোবেনো মোজহুইনা মহাক্কী পি.ঐচ.দি অমগী অরুবা ফিল্দ সর্ভে মাইপাক্না পাংথোকপদা মতেং পাংখ্রে
এন.এফ.এস.তি অমসুং অতোপ্পা ফেল্লোসিপশিংগী খুৎথাংদা মখোয়গী রিছার্সকী থবকশিং লোইশিনবদা ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা রিছার্স স্কোলারশিংদা মমল নাইদ্রবা মতেং পাংলে: দোক্তর লোবেনো মোজহুই
05 JUN 2022 5:26PM by PIB Imphal
নাগালেন্দগী তোঙান-তোঙানবা জিলা ৮ শীনবা থুংনবা ফিল্দ সর্ভেশিং পাংথোক্তুনা ইন্তোমোফাজি(তিল-কাংশিং চিঞ্জাক ওইনা শীজিন্নবা) অমসুং ইন্তোমো-থেরাপিউতিকেল(লায়য়েংবদা তিল-কাং শীজিন্নবা)গী মতাংদা থিজিন্নবা ২০১৩দা নাগালেন্দ য়ুনিভর্সিতিগী জুলোজি দিপার্তমেন্তগী গেস্ত ফেকলতি দোক্তর লোবেনো মোজহুই পি.ঐচ.দি তৌবা হৌখি। মহাক্না হায়খি দেতা খোমজিন্নবগীদমক রাজ্য অসিগী খু্ঙ্গং ৫৩ শীনবা থুংনা চৎপা মথৌ তাখি লোয়ন্না মদু পাংথোকপদা এন.এফ.এস.তিগী মখাদা এপ্রিল ২০১৫দগী মার্চ ২০২০ ফাওবগী মনুংদা চহি ৫ চুপ্না পীখিবা ফেল্লোসিপকী শেন-থুমগী মতেং য়াওদনা ওইথোক্লোই।
জুন ২০১৪দগী মহাক্না মহাক্কী রির্ছাকী থবক হৌখি অমসুং মহাক্না ফেল্লোসিপ অমতা ফংদবদগী শেন-থুমগী খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। হায়রিবা চহিশিং অদুদা মহাক্না মহাক্কী মমা-মপা অমসুং ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদগী শেনগী মতেং লৌখি।
মহাক্না হায়খি এন.এফ.এস.তিগী মখাদা এপ্রিল ২০১৫দগী মার্চ ২০২০ ফাওবগী মনুংদা চহি ৫ চুপ্না ফেল্লোসিপ ফংনবা খুদোংচাবা অমা ফংনবা খল্লকপা অসি মহাক লাইবক য়াম্না ফবনি। মহাক্না ২০১৮ ফাওবা মহাক্কী ফিল্দ সর্ভেশিং পাংথোকখি। মহাক্না মহাক্কী ফিল্দ সর্ভে মাইপাক্না পাংথোকখি অমসুং ফেল্লোসিপ অসিগী শেন্থংগী মখাদা নিউ দিল্লিগী পুসাদা লৈবা আই.এ.আর.আইগী ইন্তোমোলোজি দিবিজন্দা চাবা য়াবা তিল-কাংশিংগী মতাংদা লেবোরেতোরিগী থবকশিং পাংথোকখি।
এন.এফ.এস.তি অমসুং অতোপ্পা ফোল্লোসিপশিংগী খুৎথাংদা রিছার্সকী থবকশিং মপুংফানা পাংথোকপা ঙমখিবা অসিগীদমক মহাক্না ভারত সরকারগী ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না মহাক্কী পি.ঐচ.দি লোইশিনবা ঙমখি অমসুং লুমানিদা লৈবা নাগালেন্দ য়ুনিভর্সিতিদগী জুন ১৩,২০২১দা মহাক জুলোজিদা দোক্তোরেত ফংখি।
মহাক্কী রিছার্সকী থবক খুদিংমক্তা মতেং পাংখিবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎখিবা মহাক্কী সুপরভাইজর প্রোফেসার এল.এন কাকাতি(পোথারবা) মহাক্না থাগৎখি। মহাক্না হায়খি লুমানিদা লৈবা নাগালেন্দ য়ুনিভর্সিতিগী রিছার্স স্কোলারশিং অমসুং মহৈরোয়শিং মহাক্না পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং রিছার্সকী থবকশিংদা থৱায় য়াওবা খুদিংমক মতেং পাংনিংবগী অপাম্বা লৈখি। মহাক্কী মখাদা রিছার্স তৌরিবা খুদিংমক তুংদা মহাকগুম্না মমিং লৈবা একাদেমিসিয়ান অমা ওইবা মহাক্না পামখি।