রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা নেন্সেল ৱুমেন লেজিসলেচর্স কনফরেন্স-২০২২ হৌদোকখ্রে
26 MAY 2022 2:06PM by PIB Imphal
ঙসি মে ২৬ ২০২২দা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা তিরুভানন্থপুরমদা নেন্সেল ৱুমেন লেজিসলেচর্স কনফরেন্স-২০২২ হৌদোকখ্রে। মীফম অসি ‘অজাদি কা অমৃত মহোৎসব’কা মরী লৈন্না কেরলা লেজিসলেতিপ এশেমব্লিনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকপনি।
থৌরম অদুদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি লৈবাক অনিনা নিংতম্বা ফংখিবা চহি ৭৫শুরকপগী থৌরম পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরিঙৈদা নেন্সেল ৱুমেন লেজিসলেচর্স কনফরেন্স পাংথোকপা অসি মতাং য়াম্না চাই। ‘অজাদি অমৃত মহোৎসব’কী মখাদা ঐখোয়না চহি অমা হেন্না নিংশিং থৌরম কয়া পাংথোক্কনি। তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিংদা মীয়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা অসিনা মখোয়না হৌখ্রবা থৌদোকশিংগা শম্নবদা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী হৌরকফম মখোয় মশামক অমুক হন্না খঙলকপদা মখোয়গী হরাও-তয়াম্বা অদু উৎথোকলে।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ঐখোয়গী নিংতম লালহৌগী মতমদা নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। চহি কয়াগী মমাঙদগী লোইলম লৈঙাক্তগী নান্থোক্নবা ভারতনা কন্না হোৎনদুনা লাকখি অমসুং মসিগী অঙনবা মশক অদু ১৮৫৭ দা উৎথোকখি। ১৯শুবা চহিচাগী ময়াই থংবা শরুক্তা, অতোপ্পগী নাকলদা নুপা ঙাক্তা ওইরবশু, ভারতকী মাইকৈদা নুপী কয়া য়াওখি। মখোয়গী মরক্তা রানি লক্সমিবাই খ্বাইদগী শিংথাবা য়াবনি, অরানবা লৈঙাক্কী মায়োক্তা মহাকগুম্বা নুপী কয়ানা থৌনা ফংনা লান্থেংনখি।
নন-কোওপরেসন মুভমেন্তদগী হৌরগা ভারত থাদোকউ ইহৌ য়াওনা গান্ধীজিনা লুচিংবা সত্যগ্রহগী খোঙজংশিংদা নুপী কয়া শরুক য়াখি। অহানবা নুপী সত্যগ্রহিশিংগী মনুংদা কসতুরবা য়াওখি। গান্ধীজি ফাখিবা মতমদা, দান্দি ফাওবা চৎকদবা থুমগী খোঙচৎকী লুচিংবা মহাক্না সোরোজিনি নাইদুদা শীন্নখি। মীখল থেংনখিবা অহানবা নুপীশিংগী মনুংদা কমালাদেবী চত্তোপধ্যয়া য়াওরি। নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা লুচিংবা ইন্দিয়ান নেন্সেল আর্মিদা কেপ্তেন লাক্সমি সেগাল অমসুং মহাক্কা লোয়নবশিং শরুক য়াখি অমসুং মেদাম বিকাজি কামাগী থৌনা ফারবা কৎথোকপশিং কাউবা ঙম্লোই। ঐখোয়গী নিংতম ইহৌদা নুপীশিংনা শরুক য়াবগী খুদম পীবা হৌরকপা মতমদা, ৱাখলদা মীওই কয়াগী মমিংশিং নিংশিংলক্কনি অমসুং কনাগুম্বা অমনা মখোয়গী মরক্তগী মমিং কয়া হায়বা ঙমগনি হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোঙদোকখি।
খেন্নবা কয়া থমদনা অঙনবা মতমদগী হৌনা লৈবাক অসিগী চহি মপুংফারবা নাগরিক খুদিংমক ভোৎ থাদবা য়াবগী হক ফংহনবগী মতাংদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি মালেমদা খ্বাইদগী লিরবা অনৌবা মতমগী গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমা ওইরিবা য়ুনাইতেদ স্তেৎকী নুপীশিং লৈবাক অদুনা নিংতম্বা ফংলবা চহি ১০০ হেল্লবা মতুংদা নুপীশিং ভোৎ থাদবগী হক ফংখি। য়ুনাইতেদ কিংদমগী নুপীশিংশু চহি কয়া ভোৎ থাদবগী হক ফংনবা ঙাইখি। মসিগী মতুংদা ফাওবা, শেন-থুমগী ফিবম ফরবা য়ুরোপকী লৈবাক কয়া নুপীশিংদা ভোৎ থাদবগী হক ফংহনখিদে। অদুবু ভারতকী ওইনা নুপাশিং খক ভোৎ থাদবা য়াহনবা অদুগা নুপীশিং য়াহন্দবা মতম অমতা লৈখিদে। মসিনা পোৎশক অনি খক উৎলে। অহানবদা, সংবিধান শেমখিবশিংনা গনতন্ত্র অমসুং মীয়ামগী লৌশিংদা অচেৎপা থাজবা লৈখি। মখোয়না নাগরিক খুদিংমক নাগরিক অমা ওইনা লৌখি অমসুং নুপী অমা ওইনা নত্ত্রগা কাংলুপ নত্ত্রগা ত্রাইব অমা ওইনা লৌখিদে অমসুং ঐখোয়গী মান্নবা পান্দম অমা ফংনবা মখোয় খুদিংমক্কী মফম লৈ হায়না লৌখি। অনিশুবদা , অরিবা মতমদগী হৌনা লৈবাক অসি নুপা অমসুং নুপী থোঙ মান্নদুনা লাকখি, নুপা নত্ত্রগা নুপী য়াওদ্রবদি তশেংনা মপুং ফাদে।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি হিরম অমগী মতুংদা অতোপ্পা হিরম অমা নুপীশিংনা ঙম্লোই খল্লম্বা থবক কয়া পাংথোক্তুনা লাক্লি। খ্বাইদগী নৌবা থবক্তি লান্মীদা মখোয়না শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসিনি। মহৌশাদা নুপীশিংনা হেন্না শরুক য়াদুনা লাকখিবা সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইঞ্জিনিয়ারিং, মেথেমেতিক্স অমসুং মেনেজমেন্ত(এস তি ই এম এম)দা নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লি। কোরোনা লাইচৎকী অৱাবা তারিঙৈ থা কয়া লৈবাক অসি শেন্নখিবা কোরোনা লান্মীশিংগী মনুংদা নুপাশিংদগী নুপীশিংনা মশিং হেনখি। অনা-লায়য়েংগী লমদা থবক তৌবা মীওইশিংগী ওইনা মতম পুম্নমক্তা কেরলানা মসিগী মীওই কয়া পুথোক্লি অমসুং লাইচৎকী অৱাবা মতম অদুদা রাজ্য অসিগী নুপীশিংনা মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা মীয়ামগী থবক তৌবগী খুদম অমা ওইখি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি অসিগুম্বা মাইপাকপশিং অসি লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খাই অমা ওইরিবা নুপীশিংনা পুরকখি। লাইবক থিবদি, খুন্নাইদা মরা তারবা অরানবা থাজবগী কয়াগী চৈথেং মখোয়না ফংলি হায়বা ঐখোয় খঙলে। থবক শুবা নুপীশিংগী মশিং মখোয়না থবক তৌবা ঙম্বগা য়েংনবদা মশিং য়াম্না ৱাৎলি। মসিগী অরুবা ফিবম অসি তশেংনা মালেমগী ওইনা থেংনরিবা শক্তম অমনি। ভারতকী নুপী প্রধান মন্ত্রী অমা লৈখ্রে অমসুং রাস্ত্রপতি ভাবন্দা মহাক্কী মমাঙদা নুপী রাস্ত্রপতি অমা লৈখ্রে। অদুবু লৈবাক কয়া মখোয়গী অহানবা লৈবাক নত্ত্রগা সরকারগী মকোক নুপীশিংনা ওইবা ঙমদ্রি। মালেমগী ওইনা য়েংবদা ঐখোয়গী মাঙদা লৈরিবা শিংনবা অসি ৱাখল্লোল হোংদোকপনি-মসি অরাইবা থবক অমদি নত্তে। মসি খাংবা কনবা অমসুং মতম য়াম্না চংগনি। নিংতম ইহৌনা ভারত্তা নুপা-নুপী থোঙ মান্নবগী য়ুম্ফম থোনখিবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ৱাখল্লোন হোংবা হৌরে অমসুং থার্দ জেন্দর অমসুং অতোপ্পা জেন্দরশিং য়াওনা জেন্দরগী মতাংদা ৱাখল তাবা হৌরে। ‘বেতি বচাউ, বেতি পরাউ’ গুম্বা থবকশিংদা অকনবা মীৎয়েং থমদুনা হিরম অসিদা খোঙজেল য়াংনা থবক পায়খৎনবা সরকারনা থবক মপুংফানা পায়খৎলি। হৌখিবা চহি কয়া অসিদা, নুপীশিংগী চাউখৎ লম্বীদা খুরৌ থাংবশিং লৌথোক্তুনা, কেরলা রাজ্য অসি ময়েক লারবা খুদম অমা ওইদুনা লাক্লি। হকশেল, লাইরিক-লাইশু অমসুং থবক ফংবদা মখোয়গী শক্তি মপুংফানা ফুদোকপা ঙম্নবা নুপীশিং মতেং পাংনবা রাজ্য অসিনা অনৌবা লম্বী কয়া শেম্লে। রাজ্য অসিদগী ভারতকী অহানবা সুপ্রিম কোর্তকী নুপী জজ, জজতিস্ত এম.ফাতিমা বিবি পুথোকখি। কেরলানা নেস্নেল ৱুমেন লেজিসলেচর্স কনফরেন্স য়ুম্বু ওইবা অসি মতিক চাই। ‘গনতন্ত্রগী শক্তি’গী মখাদা মসিগী মীফম অসি পাংথোকপা অসি অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইগনি হায়না মহাক্না থাজৈ। মসিগী কনফরেন্স অসি শীনবগীদমক মহাক্না কেরলা লেজিসলেতিপ এশেমব্লি অমসুং মসিগী সেক্রেতরিয়েদ থাগৎপা ফোঙদোকখি।

President's Secretariat
President of India Inaugurates National Women Legislators Conference-2022
26 MAY 2022 2:06PM by PIB Delhi
The President of India, Shri Ram Nath Kovind inaugurated the National Women Legislators’ Conference-2022 in Thiruvananthapuram today (May 26, 2022). The Conference is being hosted by the Kerala Legislative Assembly as part of ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’.
Addressing the gathering, the President said that it is only appropriate that the National Women Legislators’ Conference is being held when the nation is preparing to commemorate the 75th anniversary of Independence. Under ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’, we have been holding memorial events for more than a year now. People’s enthusiastic participation in various functions shows their zeal to connect with the past and rediscover for themselves the foundations of our Republic.
The President said that in the saga of our freedom movement, women played a stellar part. India’s efforts to be freed from the shackles of an exploitative colonial rule began long ago, and 1857 was one of its early manifestations. Even in the middle of the 19th century, while there were only men on the other side, the Indian side included many women. Rani Lakshmibai was the most notable among them, but there were many more like her fighting bravely against the unjust rule. A number of satyagraha campaigns led by Gandhiji, from the Non-Cooperation Movement to Quit India, had widespread participation of women. Among the first women satyagrahis was Kasturba. When Gandhiji was arrested, he chose to pass the mantle of leadership of Salt March to Dandi to Sarojini Naidu. Kamaladevi Chattopadhyaya was among the first women to contest elections. He also recalled the heroic sacrifices of Madam Bhikaji Cama and of Captain Lakshmi Segal and her associates in the Indian National Army led by Netaji Subhas Chandra Bose. He said that when one starts giving examples of women’s participation in our national movement, so many inspiring names come to mind that one is able to mention only a few of them.
Speaking about the India’s accomplishment of offering universal franchise to all its adult citizens, regardless of any distinctions, right at the inception, the President said women in the world’s oldest modern democracy, the United States, had to wait for more than a century after its independence to win the right to vote. Their sisters in the United Kingdom also waited nearly as long. Even after that, many economically advanced nations of Europe refrained from granting voting rights to women. In India, however, there was never a time when men could vote but women could not. This shows two things. Firstly, the framers of the Constitution had deep faith in democracy and in the wisdom of the masses. They considered every citizen as a citizen, and not as a woman or a member of a caste or tribe, and held that each of them must have an equal say in shaping our common destiny. Secondly, from ancient times, this land has seen woman and man as equal – indeed, as incomplete without each other.
The President said that women are shattering the glass ceiling in one domain after another. The latest is their enhanced role in the armed forces. Their numbers are rising in the traditional male bastions of Science, Technology, Engineering, Mathematics, and Management, collectively known as ‘STEMM’. There must have been more women than men among the Corona Warriors who guarded the nation during those months of the crisis. He said that Kerala has always contributed more than its fair share when it comes to healthcare personnel, and women of this state have set an example of selfless care even at a great personal risk during this period of crisis.
The President said that such achievements should have been natural for women who constitute about half of the population. That, unfortunately, has not been the case. We have to admit that they have suffered from deep-rooted social prejudices. Their proportion in the workforce is nowhere near their potential. This sad state of affairs is, of course, a worldwide phenomenon. He said that India has had at least one woman prime minister, and there has been one woman too among his illustrious predecessors in Rashtrapati Bhavan, when several nations are yet to have their first female head of state or government. Putting the matter in the global context helps us realise that the challenge before us is to change the mindset – a task that is never easy. It takes immense patience and time. We can certainly take solace in the fact that the freedom movement laid a solid foundation for gender equality in India, that we had a great beginning and that we have already come a long way.
The President said that the mindset is already changing, and gender sensitivity – including towards the third gender and other gender identities – is advancing rapidly. The government is also doing its best to impart momentum to this trend with focused initiatives like ‘Beti Bachao, Beti Padhao’. He said that over the decades, the state of Kerala too has been a shining example, removing obstacles in the path of women’s progress. Thanks to a higher degree of sensitivity among the population, the state has charted new paths in helping women achieve their potential in the spheres of health, education and employment. This is the land that gave India the first woman judge in the Supreme Court, Justice M. Fathima Beevi. It is in the fitness of things that Kerala is hosting the National Women Legislators’ Conference. He expressed confidence that this national conference under ‘Power of Democracy’ would be a great success. He congratulated the Kerala Legislative Assembly and its Secretariat for organizing this conference.
Please click here to see the President's Address.