লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
এপ্রিল ২০২২গী লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী শিন্মীশিংগী ওল ইন্দিয়া কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর
21 MAY 2022 11:29AM by PIB Imphal
এপ্রিল ২০২২গী লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী শিন্মীশিংগী ওল ইন্দিয়া কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর (বেজঃ ১৯৮৬-৮৭=১০০)না মথংশিৎনা পোইন্ত ১১০৮ (লিশিং অমগা চাম্মা নিপাল) অমসুং ১১১৯ (লিশিং অমগা চাম্মা তরামাপল)দা লৈনবগীদমক্তা অমমমগী ওইনা পোইন্ত ১০ হেনগৎখি। লৌউ-শিংউগী শিন্মী অমসুং খুঙ্গংগী শিন্মীগী জেনেরেল ইন্দেক্সতা হেনগৎলকখিবা অসিদা মরু ওইনা শরুক তমখিবসি ফুদ গ্রুপ্না মথংশিৎনা পোইন্ত ৭.৩২ অমসুং ৭.১৩গী চাংদা তেংবাংবদগী ওইখিবনি অমসুং মসিগী মরমদি চেং, গেহু-অত্তা, জোৱার, বাজরা, রাগী, মনা-মশিং অমসুং উহৈগী মমল হেনগৎপননি।
ইন্দেক্সতা হেনগৎপা/হন্থবগী থৌওংনা রাজ্য খুদিংগী খেন্নখি। লৌউ-শিংউগী শিন্মীগী মতাংদা ওইনদি, রাজ্য তরা মাপলদা পোইন্ত ১দগী ২০ ফাওবা হেনগৎখি অমসুং তমিল নাদু রাজ্যনা পোইন্ত ৭ হন্থবগী পাউদম লাকখি। তমিল নাদুনা পোইন্ত ১২৭৫ লৈদুনা ইন্দেক্স তেবলগী খ্বাইদগী মথক্তা লৈখি অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৮৮০ লৈদুনা খ্বাইদগী মখাদা লৈখি।
খুঙ্গংগী শিন্মীগী মতাংদা ওইনদি, রাজ্য তরা মাপলদা পোইন্ত ২দগী ১৯ ফাওবা হেনগৎখি অমসুং তমিল নাদু রাজ্যনা পোইন্ত ৭ হন্থবগী পাউদম লাকখি। তমিল নাদুনা পোইন্ত ১২৬৩ লৈদুনা ইন্দেক্স তেবলগী খ্বাইদগী মথক্তা লৈখি অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৯৩১ লৈদুনা খ্বাইদগী মখাদা লৈখি।
রাজ্যশিংগী মরক্তা লৌউ-শিংউ শিন্মীগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্সতা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎখিবনা কেরলানা (পোইন্ত ২০ লৈদুনা) অমসুং খুঙ্গংগী শিন্মীগী ওইনদি, চেং, হৱাই, অতেকপা/অকংবা ঙা, গেহু-অত্তা, বাজরা, মনা-মশিং অমসুং উহৈ, শিঙ, ফুরিত তুনবা কত্তন ফি (মিল), প্লাস্তিক চপ্পল/খোঙউপনচিংবগী মমল হেনগৎপনা মরু ওইবা মরম ওইদুনা কেরলা অমসুং নোংচুপ বেঙ্গোলনা (অমমম্না পীন্ত ১৯ লৈদুনা) ওইখি। হায়রিবশিং অসিগা ওন্ন-তৈনবা ওইনা, লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী শিন্মীশিংগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্সতা হন্থবগী থৌওং অসি চেং, অতেকপা/অকংবা ঙা, তিলহৌ, মনা-মশিং অমসুং উহৈনচিংবগী মমল হেনগৎপনা মরম ওইরগা তমিল নাদু রাজ্যদা (অমমমগী পীন্ত ৭ লৈদুনা) থোকখি।
সি.পি.আই.-এ.এল. অমসুং সি.পি.আই.-আর.এল.দা য়ুম্ফম ওইবা পোইন্ত অমদগী পোইন্ত অমদা ওইবা ইনফ্লেসনগী চাংনা মার্চ ২০২২দা মথংশিৎনা ৬.০৯% অমসুং ৬.৩৩% অমসুং মমাংগী চহিগী মান্নবা থাদা ২.৬৬% অমসুং ২.৯৪%গা চাংদম্নবদা এপ্রিল ২০২২দা মথংশিৎনা ৬.৪৪% অমসুং ৬.৬৭% ওইখি। মান্নবা ওইনা, ফুদ ইনফ্লেসন্না মার্চ ২০২২দা মথংশিৎনা ৪.৯১% অমসুং ৪.৮৮% অমসুং মমাংগী চহিগী মান্নবা থাদা ১.২৪% অমসুং ১.৫৪%গা চাংদম্নবদা এপ্রিল ২০২২দা মথংশিৎনা ৫.২৯% অমসুং ৫.৩৫% ওইখি।
ভারত পুম্বগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর (জেনেরেল অমসুং গ্রুপশিংগী ওইবা):
গ্রুপ
লৌউ-শিংউ শিন্মী
খুঙ্গংগী শিন্মী
মার্চ ২০২২
এপ্রিল ২০২২
মার্চ ২০২২
এপ্রিল ২০২২
জেনেরেল ইন্দেক্স
১০৯৮
১১০৮
১১০৯
১১১৯
ফুদ
১০২৫
১০৩৫
১০৩২
১০৪৩
ক্বা, সুপারিনচিংবা
১৯১৪
১৯১৭
১৯২৪
১৯২৬
ফুএল অমসুং লাইত
১২২২
১২৩৩
১২১৬
১২২৬
ফিরোল, বেদ্দিং অমসুং খোঙুপ
১১৪৭
১১৬২
১১৭৯
১১৯৫
অতৈ অতৈ
১১৬৮
১১৭৭
১১৭২
১১৮১

Ministry of Labour & Employment
All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural and Rural Labourers – April, 2022
21 MAY 2022 11:29AM by PIB Delhi
The All-India Consumer Price Index Number for Agricultural and Rural Labourers (Base: 1986-87=100) for the month of April, 2022 increased by 10 points each to stand at 1108 (One thousand one hundred and eight) and 1119 (One thousand one hundred and nineteen) points respectively. The major contribution towards the rise in general index of Agricultural Labourers and Rural Labourers came from food group to the extent of 7.32 & 7.13 points respectively mainly due to increase in prices of rice, wheat-atta, jowar, bajra, ragi, vegetables & fruits, etc.
The rise/fall in index varied from State to State. In case of Agricultural Labourers, it recorded an increase of 1 to 20 points in 19 States while Tamilnadu State recorded a decrease of 7 points. Tamilnadu with 1275 points topped the index table whereas Himachal Pradesh with 880 points stood at the bottom.
In case of Rural Labourers, it recorded an increase of 2 to 19 points in 19 States and Tamilnadu State recorded a decrease of 7 points. Tamilnadu with 1263 points topped the index table whereas Himachal Pradesh with 931 points stood at the bottom.
Amongst states, the maximum increase in the Consumer Price Index Number for Agricultural Labourers was experienced by Kerala (20 points) and for Rural Labourers by Kerala & West Bengal States (19 points each) mainly due to rise in the prices of rice, pulses, fish fresh/dry, vegetables & fruits, wheat-atta, bajra, firewood, shirting cloth cotton (mill), plastic chappal/shoes, etc. On the contrary, the decrease in Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers & Rural Labourers was recorded by Tamilnadu State (7 points each) mainly due to fall in the prices of rice, fish fresh/dry, onion, vegetables & fruits, etc.
Point to point rate of inflation based on the CPI-AL and CPI-RL stood at 6.44% & 6.67% in April, 2022 compared to 6.09% & 6.33% respectively in March, 2022 and 2.66% and 2.94% respectively during the corresponding month of the previous year. Similarly, Food inflation stood at 5.29% & 5.35% in April, 2022 compared to 4.91% & 4.88% respectively in March, 2022 and 1.24% & 1.54% respectively during the corresponding month of the previous year.
All-India Consumer Price Index Number (General & Group-wise):
Group
Agricultural Labourers
Rural Labourers
March, 2022
April, 2022
March, 2022
April, 2022
General Index
1098
1108
1109
1119
Food
1025
1035
1032
1043
Pan, Supari, etc.
1914
1917
1924
1926
Fuel & Light
1222
1233
1216
1226
Clothing, Bedding &Footwear
1147
1162
1179
1195
Miscellaneous
1168
1177
1172
1181