ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ : କେନ୍ଦ୍ର ସାର ଓ ରସାୟନ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜୋର୍ଡାନ ଗସ୍ତ
ବିଶ୍ବରେ ସାର ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଜୋର୍ଡାନ୍‌ ଗଲା ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ
ଦେଶର ଚାଷୀଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସାର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ସରକାର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ, ଦେଶରେ ସାରର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ : ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ
ଭାରତରେ ଆଗାମୀ କୃଷି ଋତୁ ପୂର୍ବରୁ, ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୩୦ ଏଲଏମଟି ରକ୍‌ ଫସଫେଟ, ୨.୫୦ ଏଲଏମଟି ଡିଏପି, ୧ ଏଲଏମଟି ଫସଫୋରିକ ଏସିଡ୍‌ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଜୋର୍ଡାନ ସହ ରାଜିନାମା ସ୍ବାକ୍ଷରିତ
‘‘୨.୭୫ ଏଲଏମଟିର ବାର୍ଷିକ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଜୋର୍ଡାନ ସହିତ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ସ୍ବାକ୍ଷର, ଏହା ସମାନ ରୂପରେ ବାର୍ଷିକ ୩.୨୫ ଏଲଏମଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ିବ’’
ଭାରତ-ଜୋର୍ଡାନ ମିଳିତ ସମିତି ସୁରକ୍ଷିତ ଲଘୁ/ଦୀର୍ଘାବଧି ସାର ଯୋଗାଣ, ନୂତନ ନିବେଶ, ନୂଆ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଯାଞ୍ଚ କରିବି : ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
17 MAY 2022 3:36PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ତଥା ସାର ଓ ରସାୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ସରକାର ଗରିବ ଓ ଚାଷୀଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାର ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ସରକାର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ଦେଶରେ ସାରର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ । ଶ୍ରୀ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘‘ଆମେ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାଗିଦାରୀ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ଖରିଫ୍‌ ଋତୁ ପୂର୍ବରୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ରମରେ ସାର ଓ କଞ୍ଚା ମାଲକୁ ଲଘୁ ତଥା ଦୀର୍ଘ ଅବଧି ନିମନ୍ତେ ଯୋଗାଣ କରିବା ଲାଗି ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ୧୩ରୁ ୧୫ ମଇ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୋର୍ଡାନ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ । ସାରା ବିଶ୍ବରେ ସମ୍ପ୍ରତି ସାର ସଙ୍କଟ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳର ଏହି ଗସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେ କରାଯାଉଛି । ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭୀୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତକୁ ଫସ୍ଫେଟିକ୍‌ ଏବଂ ପଟାସ ସାର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ମାର୍ଗଦର୍ଶନକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ଜୋର୍ଡାନ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୩୦ ଏଲଏମଟି ରକ୍‌ ଫସଫେଟ, ୨.୫୦ ଏଲଏମଟି ଡିଏପି, ୧ ଏଲଏମଟି ଫସଫେରିକ ଏସିଡ ଭାରତକୁ ଯୋଗାଇ ଦେବ । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସରକାରୀ, ସମବାୟ ଏବଂ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜୋର୍ଡାନ ଫସଫେଟ୍‌ ମାଇନିଂ କମ୍ପାନୀ (ଜେପିଏମସି) ରାଜିନାମା ସ୍ବାକ୍ଷର କରିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ୨.୭୫ ଏଲଏମଟିର ବାର୍ଷିକ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଜୋର୍ଡାନ୍‌ ସହିତ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରାଜିନାମା ସ୍ବାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଯାହାକି ପ୍ରତିବର୍ଷ ସମାନ ଭାବେ ବଢ଼ି ୩.୨୫ ଏଲଏମଟି ହେବ । ରସାୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଯୋଗାଣ ଭାରତରେ ଆଗାମୀ କୃଷି ଋତୁ ପାଇଁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ।
ବୈଠକ ସମୟରେ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ସାର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭାରତର ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ଭାଗିଦାର ରୂପରେ ଜୋର୍ଡାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହାକୁ ଦେଖି ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କ, ନାଗରିକ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଇତିହାସ ରହିଛି । ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ବିଶେଷ କରି ସାର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହି ଆହ୍ବାନ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ସହଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ବଜାର ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପରିମାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଜୋର ଦେବା ସହିତ ଭାରତକୁ ନେଇ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସର୍ତ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର୍ଡାନକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଭାରତକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବଜାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାବେ ଦେଖି ଅତିରିକ୍ତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ବିଚାର କରିବା ପାଇଁ ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ସାର, କୃଷି ଓ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ବ୍ୟାପକ ଅବସର ଥିବା ନେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସାର ଓ ରସାୟନ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଜେଆଇଏଫସିଓ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋ-ଜୋର୍ଡାନ କମ୍ପାନୀ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା ଜେପିଏମସି ଖଣି ଓ ଫସଫୋରିକ ଏସିଡ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଏସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ସବୁ ଭାରତୀୟ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଓ ଶ୍ରମିକମାନେ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ସ୍ବାଗତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଆରବ ପଟାସ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେଠାକାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ସିଇଓ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଅଧିକାରୀମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ବାଗତ କରିଥିଲେ । ଜୋର୍ଡାନ ନିଜ ଏମଓପି ଉତ୍ପାଦନର ପାଖାପାଖି ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତକୁ ଆବଣ୍ଟନ କରୁଥିବା ଏହି ଅବସରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା । ଉଚିତ୍‌ ଦରରେ ଭାରତକୁ ଏମଓପି ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଜୋର୍ଡାନରେ ନିବେଶ ଉପରେ ଜୋର୍ଡାନ ପକ୍ଷରୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା । ଜୋର୍ଡାନରେ ଭାରତୀୟ ନିବେଶକୁ ସ୍ବାଗତ କରାଯିବା ସହିତ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ ବୋଲି ଜୋର୍ଡାନର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଆକାରରେ, ଫସଫେଟିକ ଓ ପୋଟାସିୟମ ସାରର ସବୁଠୁ ବଡ଼ କ୍ରେତା ହୋଇଥିବାରୁ ଜୋର୍ଡାନ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତକୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନେଇ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ବଳ୍ପ/ଦୀର୍ଘ ଅବଧି ସାର ଯୋଗାଣ, ନୂତନ ନିବେଶ, ନୂଆ ଯୌଥ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଆଦି ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ସମିତି ଗଠନ କରିବା ନେଇ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
In a first of its kind initiative, a high level delegation led by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health & Family Welfare and Chemicals & Fertilizers visits Jordan for enhanced cooperation in Fertilizer Sector amid Global Fertilizers crisis
Under the leadership of Hon'ble PM, Narendra Modi, Govt. is committed to assured supply of Fertilisers to Farmers. No Shortage of Fertilisers in the country: Dr. Mansukh Mandaviya
MOU signed with Jordan for supply of 30 LMT Rock Phosphate, 2.50 LMT DAP, 1 LMT phosphoric acid for the current year, ahead of ensuing cropping season in India
“A long term MOU signed with Jordan for annual supplies of 2.75 LMT of MoP; this will uniformly increase annually up to 3.25 LMT”
India- Jordan Joint Committee to look into Secured Short / Long term Fertilizer Supplies, fresh investments, new JVs: Dr. Mansukh Mandaviya
17 MAY 2022 3:36PM by PIB Delhi
“The Government led by Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi is a pro-poor and pro-farmer Government and is committed to providing assured supply of fertilisers to the farmers. There is no shortage of fertilisers in the country”. This was stated by the Union Minister of Health & Family Welfare and Chemicals & Fertilizers, Dr. Mansukh Mandaviya, here today. “We have taken proactive steps to ensure adequate supply to the farmers ahead of the Kharif season both with ramping up domestic production and partnerships with other countries”, he added.
In a first of its kind initiative, a high level delegation led by Dr. Mansukh Mandaviya visited Jordan from 13th to 15th May, 2022 with the objective of securing fertilizers and raw materials, both for short and long term. This strategically important visit came in the backdrop of the ongoing global fertilizer crisis. Dr Mandaviya stated that the Jordan visit proved to be path breaking in terms of ensuring supply of Phosphatic and Potassic fertilisers to India. MOUs were signed with Jordan Phosphate Mining Company (JPMC) for supplies of 30 LMT Rock Phosphate, 2.50 LMT DAP, 1 LMT phosphoric acid for the current year with the Indian public, cooperative and private sector companies. India has also signed a long term MOU for 5 years with Jordan for annual supplies of 2.75 LMT of MoP which will uniformly increase every year up to 3.25 LMT, he added. “These supplies will be crucial for assured fertiliser supply for the ensuing cropping seasons in India”, the Union Minister highlighted.
During the meetings Dr. Mansukh Mandaviya mentioned Jordan as India’s preferred partner for the fertilizer sector. Given that the two countries have a long history of trade relationships and people to people contact, Dr. Mansukh Mandaviya highlighted the need to strengthen this association especially during these challenging times for the fertilizer sector. With a thrust to secure additional quantities for the Indian market, Jordan was requested to take the lead in announcing India specific terms for supply of fertilizers and to consider additional production capacities in Jordan with India as a target prime market. Both sides agreed that there are tremendous opportunities to work together in areas of Fertilizers, Agriculture and Health.
The Indian delegation led by the Union Minister of Chemicals and Fertilizers visited the JPMC mines and Phosphoric Acid production facilities set up by JIFCO and Indo-Jordan Company. The delegation was warmly greeted by all the Indian engineers and labour force working in these facilities. They appreciated the visit by the Minister which has been first of its kind and will go a long way in increasing their morale while working on the foreign soil.
The delegation also visited Arab Potash headquarters where the Union Minister was warmly received by Chairman, President & CEO. A presentation on current status and future plans up to the year 2058 regarding extraction of MOP from the Dead Sea was made by the Arab Potash officials. It was mentioned Jordan is allocating almost 25% of their production of MOP to India. While appreciating efforts by Arab Potash, Dr Mandaviya stressed the need to increase the supplies of MOP to India at reasonable rates.
Jordan highlighted their keenness for further investments in Jordan especially by Indian companies. While appreciating the experience of existing joint ventures with IFFCO and equity partnerships of companies like IFFCO & IPL in JPMC, it was recognized that the Indian partners are strategic partners which have contributed all possible technical, financial, and marketing support in promoting capacity building within Jordan. This was acknowledged as one of the reasons for the turnaround of JPMC. With this experience, the Jordan Minister mentioned that not only the Indian investment is welcomed but it will also be given priority treatment in Jordan.
As for specific incentives on the trade front, Jordan appreciated that India being the largest buyer of phosphatic and potassic fertilizers, preferential treatment would be given. Both sides agreed to work on this aspect and draw a clear roadmap through the Joint Committee in a time-bound manner. They agreed to constitute a Joint Committee to look into secured short / long term fertilizer supplies, fresh investments, new JVs etc.