প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী ফ্রান্সকী খোংচৎ অদুগী মনুংদা ভারত-ফ্রান্সকী অপুনবা ৱারোল
04 MAY 2022 11:59PM by PIB Imphal
ফ্রেঞ্চ রিপব্লিককী প্রেসিদেন্ত ঐচ.ই. মিস্তর ইমানুএল মেক্রোননা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু, ২০২২গী মেগী তাং ৪দা য়াম্না অতেনবা মতমগী ওইবা পেরিসকী খোংচত্তা তরাম্না ওকখ্রে।
২. চহি ১৯৯৮দগী ভারত অমসুং ফ্রান্স অসি স্ত্রেতেজিক পার্তনর ওইরক্লি। স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসি অচেৎপা লিপুন অমনা পুনশিন্দুনা অমসুং অমনা অমবু চিংনবা লৈতনা থাজনবা, স্ত্রেতেজিক ওতোনোমীদা থাজবা থম্বা, ইন্তর্নেস্নেল লোদা নিংহন্নবা লৈতনা অচেৎপা ফিরেপ লৌবা;অহোবা পুরক্লবা অমসুং ইফেক্তিব ওইবা মল্তিলেতরেলিজমনা শেম্লবা মল্তিপোলর ৱার্ল্দদা থাজবা থম্বা। অনিমক্না দেমোক্রেসী, ফন্দামেন্তল ফ্রীদম, রুল ওফ লো অমসু মীওইবগী হক্কীদমক্তা ইকাইখুম্নবীবা হায়রিবা শরুক য়ামিন্নরিবা ভেল্যুশিং অচেৎপা ফিরেপ লৌরি।
৩. লাইচৎ অসিগী মতুং, জিওপোলিতিকেল চেলেঞ্জ কয়া থেংনদুনা ৱারি অমা শানখিবা মতমদা, ভারত অনসুং ফ্রান্সনা তুংগী মরীবু, অনৌ-অনৌবা হিরম কয়াদা য়ানদুনা অনৌবা চেলেঞ্জ কয়াবু খুৎশম্নদুনা মায়োক্ননবা অমসুং ইন্তরনেস্নেল পার্তনরশিপপু ফগৎহন্নবগীদমক অমুক্কসু হেন্না চেকশিন্না শেম-শানবগীদমক খন্নখি ।
ইন্দো-পেসিফিক রিজন
৪. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা শান্তি, মরা চেৎপা অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক প্রিমিয়র স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমা শেমগৎলি। ইন্তরনেস্নেল লো, সোবরেন্তি অমসুং তেরিতোরিয়ল ইন্তেগ্রিতি ঙাক্তুনা চৎপা, নেভিগেসনগীদমক অথিংবা লৈতবা ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং চয়েৎনবা লৈতবা ফ্রি, ওপেন অমসুং লোদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দো-রিজনগী ভিজন শিয়র তৌই।
৫. ইন্দো-ফ্রান্স ইন্দো পেসিফিক পার্তনরশিপ অসিনা দিফেন্স অমসুং সিক্যুরিতি, ত্রেদ, ইনভেস্তমেন্ত, কনেক্তিভিতি, হেল্থ অমসুং সস্তেনেবিলিতি মনুং চনহল্লি। বাইলেতরেল কো-ওপরেসন অসি নত্তবদা ভারত অমসুং ফ্রান্সনা রিজন অসিদা ৱাখল্লোন মানবা লৈবাকশিং অমসুং রিজনেল ওর্গনাইজেশনশিংগা তোঙান তোঙানবা হিরম কয়াদা অনৌবা পার্তনরশিপ মখাতানা শেমখিগনি। ফ্রান্সনা ই.য়ু.গী কাউন্সিলগী প্রেসিদেন্ত ওইরিবা মতম, ২০২২গী ফেব্রুৱারিদা পেরিসতা পাংথোকখিবা অহানবা ইন্দো-পেসিফিক মিনিস্তেরিএল ফোরমনা ই.য়ু.গী থাক্তা ইন্দো-পেসিফিকতা কো-ওপরেশনগীদমক ই.য়ু.গী স্ত্রেতিজিদা য়ুম্ফম ওইবা য়াম্না চাউরবা এজেন্দা অমা লোঞ্চ তৌখি।
৬. ২০২১গী মেদা পাংথোকখিবা ভারত-ই.য়ু. লুচিংবাশিংগী মিফমদা ভারত অমসুং ফ্রান্সনা, ভারত অমসুং ই.য়ু.গী সত্রেতেজিক পার্তনরশিপপু হেন্না লুনা খন্ননবা হায়নখি অমসুং ভারত - ই.য়ু. কনেক্তিভিতি পার্তনরশিপপু ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা নকশিন্ননা পুন্না থবক তৌনবগী মরমদা খন্নখি। মখোয়না হন্দক্তা লোঞ্চ তৌবা ভারত - ই.য়ু. ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজি কাউন্সিলবু তরাম্না ওকখি। মসিনা ত্রেদ , তেক্নোলোজি অমসুং সিকিয়ুরিতিগী স্ত্রেতেজিক ওইবা হিরম কয়াদা অৱাংবা থাককি অহোংবা কয়া পোরকপতা নত্তনা ভারত - ই.য়ু.গী ওইবা ত্রেদ , ইনভেস্তমেন্ত অমসুং জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেতরশিংগী মরমদা নেগোসিয়েশন অমুক্কসু হন্না হৌদোকপা ঙমগনি।
য়ুক্রেন
৭. ফ্রান্সনা রসিয়াগী ফোর্সশিংনা আইনগী ৱাংমদা অমসুং খৎনবা হৌরুদনা য়ুক্রেনদা লান্দাবসি য়াংনিদবা ফোংদোকখি।
৮. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা য়ুক্রেনদা হৌজিক হৌজিক চৎথরিবা কনফ্লিক্ত অমসুং হিউমেনিতেরিয়ন ক্রাইসিসকী মরমদসু য়ানিংদবা ফোইদোকখ্রে। য়ুক্রেনদা মিচমশিংবু শিবগী মতাংদসু য়ানিংদবা ফোংদোকখরে অমসুং লান সোক্নরিবা মাইকৈ অনিংমক্তা ৱারি সানদুনা মিচমগী অৱাবা খুদক্তা কোকহন্নবসু লৈবাক অনিসিনা খোলাউ চপ মাননা হায়খরে। য়ু.এন.গী চার্তর, ইন্তরনেসনেল লো অমসুং সোবরেনিতী অমসুং লৈবাকশিংগী তেরিতোরিয়েল ইন্তিগ্রিতিবু ইকাইখুম্নগদবনি হায়নসু লৈবাক অনিমক্না হায়খ্রে। লুচিংবা অনি অসিনা য়ুক্রেনগী লান অসিনা রিজনেল অমসুং গ্লোবেলগী থাক্তা থোক্লিবা ইমপ্লিকেসনগী মরমদসু খন্নখ‌্রে অমসুং মরম অসিদা য়াননা চৎনবসু হায়নখ্রে।
৯. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা হান্নদগী ফিভম শোকহল্লবা মালেমগী ফুদ সেকভুরিতী অমসুং ন্যুত্রিশনগী হৌজিক শোকচল্লক্লিবা ফিভম অসিগ মতাংদা অৱাবা ফোংদোকখি, অমসুং মরু ওইনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা য়ুক্রেনদা থোক্লিবা লান অসিনা মরম ওইরগা হেন্না শোকচিল্লক্লিবা ফুদ খ্রাইসিসকী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা ফিভম অসিবু য়েংশিন্নবা মখোয়না অনৌবা খোংথাংশিং খুদম ওইনা নিংথিনা মথৌ তৌবা মার্কেতশিং লৈহনবা, সোলিদেরিতী অমসুং লোং-তর্ম রিজিলিয়েন্সতা পান্দম থম্লিবা ফুদ অমসুং এগ্রিকলচর রেজিলিয়েন্স মিসন (এফ.এ.আর.এম.)গী খুত্থাংংদা কোওর্দিনেতেদ ওইবা, মল্তিলেতরেল রেসপোন্স লৈহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি।
১০. অফঘানিস্তানগী মতাংদা ভারত অমসুং ফ্রান্সনা লমদম অদুগী সোভরেনতী, য়ুনিতী অমসুং তেরিতোরিবল ইন্তেগ্রিতীবু ইকাইখুম্নবীবা অমসুং মখোয়গী ইন্তর্নেল এফিয়র্সদা অয়েৎপা পীদবা হায়বসিদা মরু ওইবা থমদুনা মীওইবগী য়াইফনবগী মতাংদা লৈরিবা ফিভম অমসুং মীওইবগী হক খোংগাওনবা অদুগী মতাংদা য়াম্না নুংনাংনিংঙাই ওইবা মওংদা অৱাবা ফোংদোরকখি অমসুং শান্তি লৈবা, সেক্যোর ওইবা অমসুং মরা চেৎপা অফঘনিস্তান অমগীদমক্তা অমুক্কসু হন্না কন্না সপোর্ত তৌরকখি। মখোয়না ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং মীহুৎকী ওইবা সরকার অমসুং নুপীশিং, অঙাংশিং অমসংউ মাইনোরিতীশিংবু ইকাইখুম্নবীনবগীদমক্তা হায়খি। মখোয়না য়ু.এন.এস.সি. রিজোলুশন ২৫৯৩ (২০২১) অমুক হন্না পনখি অমসুং মালেমগী অতোপ্পা শরুকশিংদা তেরোরিজম শন্দোক্নবগীদমক্তা অফঘান তেরিতোরী শিজিন্নবগীদমক্তা জিরো তোলেরেন্সতা মরু ওইনা পনখি, অমসুং য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিল য়াওনা মসিগী মতাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াখি।
স্ত্রেতেজিক কোওপরেশণ
১১. নাকল অনিমক্না দেফেন্সকী দোমেনশিংদা য়াম্না কন্না চত্থরিবা কোওপরেশন অসিবু তরাম্না ওকখি। জোইন্ত এক্সরসাইজ (সক্তি, বারুনা, পেগাসে, দেজর্ত নাইত, গরুদা) অসিনা অয়াবা খুদিংমক্তা হেন্না ফবা ইন্তিগ্রেশন অমসুং ইন্তরওপরেবিলিতীগী মাইকৈদা হোৎনরিবা থবকশিং অদুবু উৎলি। মরক অসিদা, ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্তা মেরিতাইম কোওপরেশন অসি থাজনবগী অনৌবা অৱাংবা থাক অমা য়ৌখ্রে অমসুং ইন্দিয়ন ওসীন পুম্বদা এক্সরসাইজ, এক্সচেঞ্জ অমসুং জোইন্ত এনদেভরশিংগী খুত্থাংদা মখাতানা অদুমক চত্থখিগনি।
১২. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা মরু ওইনা পনখি মদুদি খুৎসু-খুৎলাইগী মতাংদা মতম কুইনদগী লৈরক্লিবা কোওপরেশন অসিনা নাকল অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা অমনা অমবু থাজবগী খুদম্নি। মুম্বাইগী এম.দি.এল.দা শঅরিবা স্কোরপিন সবমেরিন তরুক অদুনা “মেক ইন ইন্দিয়া” ইনিসিয়েতিব অদুগী মতুং ইন্না ফ্রান্সতগী ভারত্তা তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌবগী থাক অদুবু তাক্লি। লাইচৎ লৈজরবসু মতম চানা রাফেল তৌখিবা অদুনা উৎলি মদুদি নাকল অনিমক্না দিফেন্সকী লমদা ৱাখল মান্ননা থবক তৌমিন্নৈ। মসিগী খোংজেল অসিবু মখা চত্থদুনা মখোয়না অমনা অমবু থাজবা অদুদা য়ুমফম ওইদুনা, নাকল অনিমক্না ইন্দস্ত্রী অমনা ইন্দসত্রী অমগা পার্তনরশিপ শেমবদা হেনগৎনবা পুক্নিং থৌগত্তুনা এদভান্স দিফেন্স তেক্নোলোজী, মেন্যুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্তশিংদা “আত্মানিরভর ভারত” (মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ইন্দিয়া)গীদমক্তা হোৎনরিবশিং অদুদা ফ্রান্সনা হেন্না হকচিন্না শরুক য়ানবগীদমক্তা ক্রিয়েতিব ওইবা লম্বিশিং থিনবা য়ানখ্রে।
১৩. চহি ৬০দগীসু হেল্লবা তেক্নিকেল অমসুং সাইন্তিফিক স্পেস কোওপরেশন অসিগী য়াম্না ফাওরবা ত্রেদিশন অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেম্বা অমসুং স্পেসতা থোরক্লিবা কন্তেমপোরী চেলেঞ্জশিং অদুবু য়েংশিন্নবা, মরু ওইনা মিপুম খুদিংমক্তা সক্যোত ওইবা স্পেস মীপুম খুদিংমক্তা ফংহন্নবা, ভারত অমসুং ফ্রান্সনা স্পেসকী ৱাফম অসিগী মতাংদা বাইলেতরেল স্ত্রেতেজিক দাইলোগ অমা পাংথোক্নবা য়ানখ্রে. মসিনা অউতর স্পেসতা লৈরিবা সেক্যুরিতী অমসুং ইকোনোমিক্কী ওইবা শিংনবশিং, স্পেসতা এপ্লিকেবল ওইবা নোর্মশিং অমসুং প্রিন্সিপলশিংগী মতাংদা খন্ননবা অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা কোওপরেশনগী অনৌবা এরিয়াশিং হাংদোক্নবা স্পেস অমসুং দিফেন্স এজেন্সীশিং, এদমিনিস্ত্রেশন অমসুং অখন্না ইকোসীস্তেমদগী এক্সপর্তশিং পুনহল্লগনি। নাকল অনিমক্না য়াম্না থুরবদা হন্দক্কী চহি অসিদা অহানবা দাইলোগ পাংথোক্নবা য়ানখ্রে।
১৪. দিজিতেলাইজ ওইবা হেনগৎলক্লিবা মালেম অসিদা, ভারত অমসুং ফ্রান্সনা মাখোয়গী সাইবর সেক্যুরিতী এজেন্সীশিংগী মরক্তা কোওপরেশন হেনগৎহনখ্রে। কনভর্জেন্ত আউৎলুক অদুগী মতুং ইন্না, মখোয়না সাইবর নোর্মশিং অমসুং সাইবর থ্রেতশিং অদুবু কাউন্তর তৌনবা প্রিন্সিপলশিং প্রোমোত তৌবদা ফোর্সশিং পুনশিন্নবা য়াখি অমসুং শান্তি লৈবা, সেক্যোর ওইবা অমসুং ওপন ওইবা সাইবরস্পেসতা শরুক য়াবদা মীৎয়েং থমদুনা মাখোয়গী বাইলেতরেল সাইবর দাইলোগ অপগ্রেদ তৌনবা য়াখি।
১৫. নাকল অনিমক্না মখোয়গী স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেমশিং কনেক্ত তৌনবা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা পাইখৎখি অমসুং হন্দক্কী পব্লিক-প্রাইভেত এনগেজমেন্ত তরাম্না ওক্তুনা মশা-মশাগী মাইপাকপশিং অদুদা য়ুমফম ওইদুনা ফ্রী, ইনক্লুসিব, ইনোভেতিব অমসুং ওপন পব্লিক দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা স্তেন্দার্দশিংঅমসুং প্রোতোকোলশিং শেম্নবা অমসুং মীশিংগী পুনশিদা অওনবা অমা পুরক্নবা সোল্যুশনশিং অমসুং মালেম অফবগীদমক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তরাম্না ওকখি।
১৬. সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীগী মতাংদা ইন্দো-ফ্রেন্স রোদমেপকী ইমপ্লিমেন্তেশন তৌবদা য়ুমফম ওইদুনা শাগত্তুনা, ভারত অমসুং ফ্রান্সনা ভারত্তা সুপরকমপ্যুতরশিং শাবা য়াওনা সি.দি.এ.সি. অমসুং এ.তি.ও.এস.কী মরক্তা মাইপাক্না কোলাবোরেশন তৌখিবা অদুদা য়ুমফম ওইরগা একজাস্কেল তেক্নোলোজীগী মতাংদা মখোয়গী কোওপরেশন অদু অমুক্কসু হেন্না চেৎশিন্নিংবগী অপাম্বা অদু অমধক্কসু হন্না ফোংদোরকখি।
১৭. নাকল অনিমক্না রিলায়েবল ওইবা, হোংবা অমসুং কার্বোন য়াম্না নেম্বা ইনর্জীদা এক্সেসকীদমক্তা স্ত্রেতেজিক জয়তাপুর ই.পি.আর. প্রোজেক্তকী মাইপাকনবগীদমক্তা লৌখিবা ফিরেপ অদুবু অমুক্কসু হন্না লৌখি, অমসুং হৌখিবা থাশিংদা খুমাং চাইশিনখিবশিং অদুবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না অমুক্কসু হেন্না খুমাং চাউশিন্নবা লাক্কদবা থা খরা অসিদা কন্তেক্তশিং হেনগৎহল্লগনি।
১৮. কাউন্তর তেরোরিজম অসি ইন্দো-ফ্রেন্স স্ত্রেতেজিক পার্তনরশীপকী কোর্নর স্তোননি, মরু ওইনা ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা। মখোয়না তেরোরিস প্রোক্সিশিং অমসুং ক্রোস বোর্দর তেরোরিজম য়াওনা মখল খুদিমক্কী তেরোরিজমবু য়াম্না কন্না কন্দেম তৌই। মখোয়না তেরোরিজমবু ফাইনান্সিং তৌবা অসিবু লান্থেংনবা, রেদিকেলাইজেশন অমসুং ভায়োলেন্ত এক্সত্রিমিজমবু কাউন্তর তৌবা, তেরোরিস্ত নত্রগা ভায়োলেন্ত ওইবা এক্সত্রিমিস্তকী মরমশিংগীদমক্তা ইন্তর্নেতপু লান্না শিজিন্নবা থিংবা, ইন্তর্নেস্নেলগী ওইনা মমিং লৈরবা এন্তাইতিশিং অমসুং মীওইশিংগী মায়োক্তা থবক পাইখৎপা হায়রিবশিং অসিগী খুত্থাংদা গ্লোবল তেরোরিজমগী মায়োক্তা চপ মান্ননা লান্থেংনবদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগি ফিরেপ অদুবু অমুক্কসু হন্না হায়রকখি। নাকল অনিমক্না ২০২২দা ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোক্কদবা “নো মনী ফোর তেরর” হায়বা ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্স অসিগী অহুমশুবা এদিশনদা হকথেংননা তেংবাং পীনদুনা শরুক য়ানবগী অপাম্বসু ফোংদোরকখি।
ক্লাইমেত, ক্লীন ইনর্জী অমসুং সস্তেনেবল দেবেলপমেন্ত
১৯. পেরিস এগ্রীমেন্ত লৌখৎলবাঅমসুং ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স পুন্না হৌদোকমিন্নরবা মতুং চহি তরেত লৈরগা, ক্লাইমেত চেম্জ অসিবু তেকল তৌনবগী ভারত অমসুং ফ্রান্সকী কমিতমেন্ত অসি মিতিগেশন অমসুং এদাপ্তেশনগী মতাংদা হান্নদগী অমুক্কসু হেন্না কনখৎলকখ্রে। রিন্যুৱেবল ইনর্জী দেবেলপমেন্ত অসিনা মসিগী ত্রাম্জিশন অসিগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা সোল্যুশন অমা ওইবনা, ভারত অমসুং ফ্রান্সনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সকী পান্দম অদুবু মখাতানা মখোয়গী সপোর্ত অদু অমুক্কসু পীখি। ভারত অমসুং ফ্রান্সনা রিন্যুৱেবলশিংগী দিপ্লাইমেন্ত অমসুং অহোংবা অমসুং কুইনা খাংবা ইনর্জীদা এক্সেস লৈবা হেনগৎহন্নবা জি.৭গী মখাদা লৈরিবা অসি য়াওনা ইনর্জী ত্রঞ্জিশন পাথৱেজদা অপুনবা ওইনা থবক তৌনবা খুদোংচাবা কয়া এক্সপ্লোর তৌনবা য়ানখ্রে। ক্লীন ইনর্জীগী মতাংদা লৌরিবা মসিগী ফিরেপ অসিদা মাংদা চখত্তুনা, ভারতনা মখোয়গী নেস্নেল হাইদ্রোজেন মিসন অসিগী মখাদা ভারতপু গ্রীন হাইদ্রোজেন হব অমা ওইহন্নবা মখোয়গী ইনিসিয়েতিবশিং অদুদা শরুক য়ানবা ফ্রান্সপু চেবাউ পীখিখ। নাকল অনিমক্না অচৌবা অরিবা ইন্দস্ত্রিয়েল পার্তনরশিপশিং শেম্নবা দিকার্বোনাইজ তৌরবা হাইদ্রোজেনগী রেগুলেশন, সর্তিফিকেশন অমসুং স্তেন্দার্দাইজেশনগা মরী লৈনবা এসপেক্তশিংগী মতাংদা য়াওনা দিকার্বোনাইজ তৌরবা হাইদ্রোজেনগী মতাংদা কোওপরেশন শেমগৎপা পাম্লি অমসুং মসিগী কোওপরেশন অসিবু মাংদা পুখৎনবা রোদমেপ অমা অথুবা মতমদা ফাইনেলাইজ তৌনবা য়ানখ্রে। নাকল অনিমক্না এসিয়ন অমসুং য়ুরোপিয়ন মার্কেতশিংদা ইন্তিগ্রেতেদ সপ্লাই চেনগা লোইননা সপ্লাই তৌনবা মখোয়গী সোলর ইনর্জী প্রোদক্সন কেপাসিতীশিং অদুবু রিইনফোর্স তৌনবা ইন্দস্ত্রিয়েল পার্তনরশীপ অমা লিংখৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
২০. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা সস্তেনবল ফাইনান্সতা মখোয়গী সপোর্ত হেনগৎহন্নবা এ.এফ.দি. অমসুং ইন্দিয়া এক্সিম বেঙ্কনা পাইখৎলকপা থবকশিং অদুবু তরাম্না ওকখি অমসুং মসিগি মফমশিং অসিদা মখোয়গী কোওপরেশন হেনগৎনবা অয়াবা পীখ্রে। হন্দক্কী চহি অসিগী ফেব্রৱারীদা লৌখৎখিবা “ইন্দো-পেসিফিক পার্কস পার্তনরশিপ” অসিনা ঙাক- শেন্দুনা থম্লিবা মফমশিং অমসুং নেচরেল পার্কশিংগী দেবেলপমেন্তকী খুত্থাংদা ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা সস্তেনেবল এপ্রোচ প্রোমোত তৌনবগী নাকল অনিমক্কী কমন এম্বিশন অদুবু উৎলি।
২১. প্লাস্তিক পোল্যুশনগী মায়োক্তা লান্থেংননবা ভারত অমসুং ফ্রান্সকী কমন অম্বিশন অসিনা য়ু.এন.ই.এ.গী হন্দক্কী প্রোগ্রেস অমসুং প্লাস্তিকশিংগী মপুং ফাবা লাইফ-সাইকল অদুবু য়েংশিল্লদুনা প্লাস্তিক পোল্যুশনগী মতাংদা লিগেল্লী বাইন্দিং ইন্তর্নেস্নেল এগ্রীমেন্ত অমগী মতাংদা নেগোসিয়েশন হৌদোক্নবগী ৱারেপ অদুগী মরু ওইবা মরম অমা ওইরিবনি। ভারত অমসুং ফ্রান্সনা অপুনবা ওইনা লৈবাক অমগী লৈরিবা ফিভম অদুগী ৱাখল্লোন অমসুং প্লাস্তিক পুল্যুশন অসিবু য়েংশিন্নবা থবকশিং পাংইখৎপগী মতিক অদুবুসু ইকাইখুম্নদুনা প্লাস্তিক পোল্যুশন অসিবু লোইশিন্নবা অরিংবা অসমুং অচৌবা লিগেল্লী বাইন্দিং ইন্সত্রুমেন্ত অমা লৌখৎপদা মখাতানা শোগৎখিগনি।মাইকৈ অনিমক্না য়াম্না থুনা অমসুং লেপ্তবা মওংদা প্লাস্তিক পোল্যুশন তেকল তৌনবা লৈবাকশিংনা খুদক্কী ওইবা অপুনবা ভোলন্তরী ওইবা থবক-থৌরমশিং পাইখৎনবা হায়খ্রে।
২২. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা এ.এফ.দি. গ্রুপ অমসুং অতোপ্পা এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী সস্তেনএবল অর্বান দেবেলপমেন্ত, বায়োদাইভর্সিতী, ইনর্জী ত্রাঞ্জিশন অমসুং অতোপ্পা ক্লাইমেতকা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংদা ফ্রান্সনা লৌরিবা ফিরেপ অদুবু তরাম্না ওকখি।
২৩. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা ব্লু ইকোনোমী অমসুংওসীন গোবর্নেন্সকী মতাংদা বাইলেতরেল রোদমেপ অমা লৌখৎখিবদা অপেনবা ফোংদোকখ্রে অমসুং মসিবু য়াম্না থুনমক থবক ওইনা ওন্থোরক্নবগীদমক্তা অচেৎপা ফিরেপ লৌখ্রে।
২৪. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা পুন্না হাই সীশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা মরু ওইবা খোংথাং অমা ওইনা মেরিন বায়োলোজী দাইভর্সিতী ওফ এরিয়াস বিয়োন্দ নেস্নেল জুরিসদিক্সন (বি.বি.এন.জে.) অসিবু কঞ্জার্ভেশন তৌবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা মওংদা শিজিন্নবগী মতাংদা য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.কী মখাদা ইন্তর্নেস্নলে কনফরে্স ওন এন ইন্তর্নেস্নেললেগেল্লী বাইনদিংইন্সত্রুমেন্তকী প্রোগ্রেস অদুবু সপোর্ত তৌরগনি।
২৫. নাকল অনিমক্না জি.২০গী ফ্রেমৱার্ক অসিদা অরিংবা কোওর্দিনেশন অমা থম্নবা য়ানখি। ফ্রান্সনা ভারতকী য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী পর্মনেন্ত মেম্বরশিপকী বিদ অদুগীদমক্তা লোইন-লোইননা ন্যুক্লিয়র সপ্লাইয়রস গ্রুপতা মেম্বরশিপকীদমক্তা খোংফম চেৎনা সপোর্ত তৌরি হায়না অমুক্কসু হন্না হায়খি।
২৬. ভারত অমসুং ফ্রান্সনা মাইগ্রেশন অমসুং মোবিলিতী মতাংদা পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্তকী ইমপ্লিমেন্তেশন তানবদা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি, মসি ২০২১গী এক্তোবর ১দা চৎনবা হৌখি।
২৭. নাকল অনিমক্না ইরিগুলর মাইগ্রেশন থিংনবা মখোয়গী এফর্তশিং অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মহৈরোইশিং, গ্রেজুৱেতশিং, প্রোফেস্নেলশীঙ অমসুং হৈ-শিংলবা ৱার্করশিংগী মোবিলিতী হেনগৎহন্নবা মখাতানা পুন্না থবক তৌমিন্নখিগনি। বাইলেতরেল স্তুদেন্ত মোবিলিতীগী কান্নবা অসি মশক খঙলদুনা, ফ্রান্সনা ২০২৫ ফাওবদা ভারতকী মহৈরোই ২০,০০০গী পান্দম থম্লি, মসিনালৈবাক অনী অসিগী মরক্তা অনৌবা বিজনেস, স্তার্তঅপশিং অমসুং ইনোভেশনগীদমক্তা খুদোংচাবশিং লৈহল্লগনি।
২৮. আর্তস অমসুং কলচরদা নাকল অনিমক্কী অপাম্বা অদু শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা হেনগৎলকখ্রে, অমসুং লৈবাক অনি অসিদগী আর্তিস্তশিংনা ফেস্তিবলশিং অসমুং রেসিদেন্সগুম্বা প্রোজেক্তশিংদা কোলাবোরেত তৌবদা হেন্না-হেন্না খৌরাংবা উৎলক্লি। ভারতকী নিংতম্বগী ৭৫ শুবা কুমওন অসি ভারত শিনবা থুংনা থৌরম কয়া অমাগা লোইননা বোবওর ইন্দিয়া ফেস্তিবলগী খুত্থাংদা ২০২২গী মার্চ তগী পাংথোরক্লি। ভারতনা মখোয়গী মাইকৈদগী নমস্তে ফ্রান্স ফেস্তিবল শিল্লি। ভারতনা পেরিস বুক ফেস্তিবল ২০২২দা গেস্ত ওফ ওনর ওইখি অমসুং ফ্রান্সনা মথংগী নই দিল্লী ৱার্ল্দ বুক ফেয়রদা গেস্ত ওফ ওনর ওইরগনি।
২৯. ২০২০গী জনুৱারী ২৮দা ম্যুজিয়ম অমসুং হেরিতেজ কোওপরেশনগী মতাংদা উৎয়েক পীনখিবা লেতর ওফ ইন্তেন্ত অদুগী মতুং ইন্না ভারত অমসুং ফ্রান্সনাদিল্লীদা অনৌবা নেস্নেল ম্যুজিয়ম অমা শেম্বদা ফ্রান্সপু “নোলেজ পার্তনর” অমা ওইনা ওইহন্নবগীদমক্তা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং মেকানিজম এক্সপ্লোর তৌরগনি।
৩০. প্রধান মন্ত্রী মোদীনা খোংচৎ অসিগী মনুংদা পনখিবা কোওপরেশন পীনবগী এরিয়াশিং অদুগী মতাংদা মচা খাইনা খন্ন-নৈননবা অমসুং অসুম্না খঙদোক্লবা পান্দমশিং অদুবু ফংবা ঙম্নবগী মোদেলিতীশিং অদুবু ফাইনেলাইজ তৌনবা প্রেসিদেন্ত মেক্রোনবু মহাক্না খুদোংচাগদবা মতম য়েংলগা য়াম্না থুনমক ভারত্তা লাক্নবা চেবাউ পীখি।

Prime Minister's Office
India–France Joint Statement during the Visit of Prime Minister to France
04 MAY 2022 11:59PM by PIB Delhi
President of the French Republic H. E. Mr. Emmanuel Macron hosted Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, on a brief working visit to Paris on 4 May 2022.
2. India and France have been strategic partners since 1998. The strategic partnership is anchored on the solid bedrock of deep and consistent mutual trust, abiding faith in strategic autonomy, unwavering commitment to international law; and belief in a multipolar world shaped by reformed and effective multilateralism. Both are committed to the shared values of democracy, fundamental freedoms, rule of law and respect for human rights.
3. In a post-pandemic word, facing global geopolitical challenges, India and France reaffirmed their commitment to prepare for the future together by further deepening their cooperation, expanding it in new domains to meet emerging challenges and broadening their international partnership.
The Indo-Pacific Region
4. India and France have built one of the premier strategic partnerships for advancing peace, stability and prosperity in the Indo-Pacific region. They share a vision of a free, open and rules-based Indo-Pacific region, based on commitment international law, respect for sovereignty and territorial integrity, freedom of navigation and a region free from coercion, tensions and conflicts.
5. Indo-France Indo-Pacific partnership encompasses defence and security, trade, investment, connectivity, health and sustainability. Besides bilateral cooperation, India and France will continue to develop new partnerships in various formats with like-minded countries in the region and within regional organisations. The first Indo-Pacific Ministerial Forum held in Paris in February 2022 during the French presidency of the Council of the EU launched an ambitious agenda at the EU level based on the EU Strategy for Cooperation in the Indo Pacific.
6. India and France reaffirmed their commitment to deepen India-EU Strategic Partnership and look forward to closely work together in the implementation of the India-EU Connectivity Partnership and the decisions made at the India-EU Leaders’ Meeting in Porto in May 2021. They welcomed the recent launch of the India-EU Trade and Technology Council that will foster high level coordination on strategic aspects of trade, technology and security as well as the restart of negotiations on India-EU Agreements on Trade, Investment and Geographical Indicators.
Ukraine
7. France reiterates its strong condemnation of the unlawful and unprovoked aggression against Ukraine by Russian Forces.
8. India and France expressed serious concern at the ongoing conflict and humanitarian crisis in Ukraine. They unequivocally condemned civilian deaths in Ukraine and called for an immediate cessation of hostilities to bring parties together to promote dialogue and diplomacy to find an immediate end to the suffering of the people. Both countries underlined the need to respect UN Charter, international law and the sovereignty and territorial integrity of states. The two leaders discussed the regional and global implications of the conflict in Ukraine and agreed to intensify coordination on the issue.
9. India and France express deep concern about the current aggravation of global food security and nutrition, already impacted by the Covid-19 pandemic, and especially in developing countries They are committed to enabling a coordinated, multilateral response to address the risk of aggravated food crisis because of the conflict in Ukraine, including through initiatives such as the Food and Agriculture Resilience Mission (FARM), which aims at ensuring well-functioning markets, solidarity and long-term resilience.
10. On Afghanistan, India and France expressed serious concern on the humanitarian situation and violation of human rights and reiterated strong support for a peaceful, secure and stable Afghanistan, emphasizing respect for its sovereignty, unity and territorial integrity and non-interference in its internal affairs. They called for an inclusive and representative government, and respect for the rights of women, children and minorities. They also reaffirmed the UNSC Resolution 2593 (2021) and emphasized on zero tolerance for the use of Afghan territory for spreading terrorism in other parts of the world, and agreed to work together in this regard, including at the UN Security Council.
Strategic cooperation
11. Both sides welcomed the ongoing intense cooperation across all defence domains. Joint exercises (Shakti, Varuna, Pegase, Desert Knight, Garuda) illustrate efforts towards better integration and interoperability wherever possible. Meanwhile, maritime cooperation between India and France has reached new levels of trust and will continue through exercises, exchanges and joint endeavours throughout the Indian Ocean.
12. India and France underscored that the long-standing armament cooperation is testimony to the mutual trust between the two sides. The six Scorpene submarines built at MDL in Mumbai illustrates the level of transfer of technology from France to India, in line with the "Make in India” initiative. As seen in the timely delivery of the Rafale despite the pandemic, the two sides enjoy synergy in the field of defence. Taking forward this momentum, and based on their mutual trust, both sides agreed to find creative ways for France’s deeper involvement in the "Atmanirbhar Bharat” (Self-reliant India) efforts in advanced defence technology, manufacturing and exports, including through encouraging increased industry to industry partnerships.
13. Building on a great tradition of over 60 years of technical and scientific space cooperation, and in order to address the contemporary challenges that have arisen in space, in particular maintaining a secure access to space for all, India and France have agreed on setting up a bilateral strategic dialogue on space issues. It will bring together experts from space and defence agencies, administration and specialised ecosystem to discuss security and economic challenges in outer space, the norms and principles applicable to space as well as unveil new areas of cooperation. The two sides agreed to hold the first dialogue this year at the earliest.
14. In an increasingly digitalised world, India and France have strengthened cooperation between their cyber security agencies. Based on convergent outlook, they agree to join forces in promoting cyber norms and principles in order to counter cyber threats and agree to upgrade their bilateral cyber dialogue with a view to contributing to a peaceful, secure and open cyberspace.
15. The two sides have launched a number of initiatives to connect their Start-up ecosystems and welcome recent public-private engagement to work together, based on their respective successes, on building standards and protocols for free, inclusive, innovative and open public digital infrastructure and solutions to transform the lives of the people and for the larger global good. India will be the first Country of the Year at this year’s edition of Vivatech, Europe’s largest digital fair, in Paris.
16. Building upon the implementation of the Indo-French roadmap on cyber security and digital technology, India and France reiterate their willingness to deepen their cooperation on exascale technology, based upon the fruitful collaboration between C-DAC and ATOS, which includes making supercomputers in India. The two sides also agree to work together for more secure and sovereign 5G/6G telecom systems.
17. Both sides reaffirmed the commitment to the success of the strategic Jaitapur EPR project for access to reliable, affordable and low carbon energy, and welcome the progress achieved over the last months. They will increase the contacts in the coming months to achieve new progress.
18. Counter-terrorism cooperation is a corner stone of the Indo-French strategic partnership, particularly in the Indo-Pacific region. They strongly condemned all forms of terrorism including use of terrorist proxies and cross-border terrorism. They reiterated their resolve to closely work together in the common fight against global terrorism including through combating the financing of terrorism, countering radicalization and violent extremism, preventing misuse of the internet for terrorist or violent extremist purpose, acting against internationally designated entities and individuals. Both sides expressed their willingness to coordinate actively in the run up to the third edition of the "No Money for Terror” international Conference to be hosted by India in 2022.
Climate, Clean Energy and Sustainable Development
19. Seven years after the adoption of the Paris Agreement and the joint launch of the International Solar Alliance, India and France’s commitment to tackle climate change is stronger than ever, both on mitigation and adaptation. As renewable energy development is one of the key solutions for this transition, India and France reiterate their continued support to the objectives of the International Solar Alliance. India and France also agreed to explore opportunities to jointly work on just energy transition pathways including under G7 to accelerate the deployment of renewables and access to affordable and sustainable energy. Going a step forward in this commitment to clean energy, India invited France to participate in its initiative to make India a Green Hydrogen Hub under its National Hydrogen Mission. Both sides are eager to foster cooperation on decarbonized hydrogen, including on aspects related to regulation, certification and standardization of such hydrogen in order to build robust industrial partnerships and agreed to soon finalise a roadmap to take forward this cooperation. Both sides will work together to set up industrial partnerships to reinforce their own solar energy production capacities in order to supply Asian and European markets, with an integrated supply chain.
20. India and France welcomed the efforts made by AFD and India Exim Bank to step up their support to sustainable finance in the Indo-Pacific region and agreed to intensify their cooperation in this area. The "Indo-Pacific Parks Partnership” adopted in February this year, displays both sides’ common ambition to promote a sustainable approach in the Indo-Pacific region through the development of protected areas and natural parks.
21. India and France’s common ambition to fight against plastic pollution has been key to UNEA’s recent progress and decision to launch negotiations on a legally-binding international agreement on plastic pollution addressing the full life-cycle of plastics. India and France will continue to jointly promote the adoption of a strong and ambitious legally binding instrument to end plastic pollution, while respecting the principle of national circumstances and capability in taking actions to address plastic pollution. Both sides also called for immediate collective voluntary actions by countries to tackle plastic pollution on an urgent and continual basis.
22. India and France welcomed France’s commitment to India’s sustainable urban development, biodiversity, energy transition and other climate related projects through the AFD group and other agencies.
23. India and France expressed satisfaction at the adoption of the bilateral roadmap on Blue Economy and Ocean Governance and committed to accelerating its implementation.
24. India and France will jointly support progress of the Intergovernmental Conference on an international legally binding instrument under the UNCLOS on the conservation and sustainable use of marine biological diversity of areas beyond national jurisdiction (BBNJ), a key step to ensure protection of the high seas.
25. Both sides agreed to maintain a strong coordination in the framework of the G20. France reiterated its steadfast support for India’s bid for a permanent membership of the UN Security Council as well as membership in the Nuclear Suppliers Group.
26. India and France are fully committed to pursuing the implementation of the Partnership Agreement on Migration and Mobility, which entered into force on 1 October 2021.
27. Both sides will continue to work jointly to increase the mobility of students, graduates, professionals and skilled workers while strengthening their efforts to combat irregular migration. Recognizing the benefit of bilateral student mobility, France maintains the objective of 20000 Indian students by 2025 which will create opportunities for new businesses, start-ups and innovation between the two countries.
28. The mutual interest in arts and culture has significantly grown, and artists from our two countries are more and more eager to collaborate around projects such as festivals and residences. The 75th anniversary of the independence of India is being celebrated since March 2022 through the Bonjour India festival, with a series of events throughout India. For its part, India is organising the Namaste France festival. India was the Guest of Honour at the Paris Book Festival 2022 and France will be the Guest of Honour at the next New Delhi World Book Fair.
29. Following the letter of intent on museum and heritage cooperation signed on 28 January 2020, India and France will explore the possibilities and mechanism for France to be a "knowledge partner” in the creation of a new National Museum in Delhi.
30. Prime Minister Modi invited President Macron to visit India at his earliest convenience to hold detailed discussions on the areas of cooperation outlined during the visit and to finalise the modalities of realising the goals thus identified.