Ministry of Information & Broadcasting
India embarks on the World’s largest film restoration project under National Film Heritage Mission: I&B Minister Anurag Singh Thakur
Rs. 363 Crore shall be utilized exclusively for restoration purpose: I&B Minister Anurag Singh Thakur
NFAI undertakes restoration of 10 Satyajit Ray films; to be showcased at International Film Festivals
05 MAY 2022 6:32PM by PIB Mumbai
Mumbai, 5 May 2022
Union Minister of Information & Broadcasting Shri. Anurag Singh Thakur has announced today that the World’s largest film restoration project under National Film Heritage Mission (NFHM) with a budget of Rs. 363 crores is awarded on 4th May 2022 by the Ministry. The restoration project now awarded is set to commence in full swing at National Film Archive of India (NFAI). The Minister was in Pune to attend the review meeting of the organization.
Under National Film Heritage Mission, approximately 2,200 films will undergo restoration. The titles have been shortlisted by language wise committees consisting of filmmakers, documentary filmmakers, film historians, producers etc. Eminent film personalities such as Aparna Sen, Shriram Raghavan, Anjali Menon and Vetrimaaran were part of the committees.
“National Film Heritage Mission in addition to restoration also involves the on-going preservation processes of film condition assessment, preventive conservation and digitization, with the total allocated budget of INR 597 crores, which is one of the world’s largest film preservation mission,” the Minister said.
Indian Cinema, which has been in existence for more than a hundred years now, holds a very unique place in the pantheon of world cinema. The restoration of Indian films will once again give a chance to the current and future generations to relive the glory of these films which have enamored audiences for decades.
In the interim, NFAI undertook restoration of 10 prestigious Satyajit Ray films which will be subsequently showcased at various International Film Festivals. Of which, Pratidwandi has been selected by Cannes to premiere in the Cannes Classics Section of 2022 edition. Restored version of G.Aravindan’s 1978 Malayalam film Thampi which will be showcased at Restoration World Premieres in Cannes by Film Heritage foundation, is also being collaborated for preservation with NFAI.
Beyond Satyajit Ray films, feature films as diverse as ‘Neelakuyil’ (Malayalam) and ‘Do Aakhein Barah Haath’ (Hindi) will also be covered. Extremely important shorts and documentaries from the collection of NFAI, Films Division and other rare materials, including pre independence, will also be restored as they capture the growth of India like no other.
Restoration Process
The process involves frame-to-frame digital and semi-automated manual picture and sound restoration from the best surviving source material. The source negative/print will be scanned at 4K to .dpx files, which will be then digitally restored. The damages including scratches, dirt and abrasions in every frame of the picture negative will be cleaned during the restoration process. The sound also restored in a process similar to the picture restoration procedure. The numerous pops, hisses, crackles and distortions on the sound negative will be digitally removed. After restoration, the digital picture files will be color graded(DI process) and balanced to achieve the look of the film at the time of the original release.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନେସନାଲ ଫିଲ୍ମ ହେରିଟେଜ୍‌ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ବିଶ୍ବର ସର୍ବବୃହତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କଲା ଭାରତ : ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର
କେବଳ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୩୬୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯିବ : ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର
ସତ୍ୟଜିତ୍‌ ରାୟଙ୍କ ୧୦ଟି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପନୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଲା ଏନଏଫଏଆଇ; ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ
05 MAY 2022 6:32PM by PIB Bhubaneswar
ନେସନାଲ ଫିଲ୍ମ ହେରିଟେଜ୍‌ ମିଶନ (ଏନଏଫଏଚଏମ) ବା ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଐତିହ୍ୟ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ବିଶ୍ବର ସର୍ବବୃହତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ୩୬୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ । କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ଏହି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଠାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ପୁଣେ ଠାରେ ଏହି ସଂଗଠନର ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ନେସନାଲ ଫିଲ୍ମ ହେରିଟେଜ୍‌ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୨,୨୦୦ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯିବ । ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା, ପ୍ରାମାଣିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଐତିହାସିକ, ପ୍ରଯୋଜକ ଆଦିଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଭାଷା ଭିତ୍ତିକ କମିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଶୀର୍ଷକ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଏହି କମିଟିରେ ଅପର୍ଣ୍ଣା ସେନ, ଶ୍ରୀରାମ ରାଘବନ, ଅଞ୍ଜଳି ମେନନ ଏବଂ ଭେଟ୍ରିମାରାନଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ବମାନେ ସାମିଲ ରହିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନେସନାଲ ଫିଲ୍ମ ହେରିଟେଜ୍‌ ମିଶନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସହିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସ୍ଥିତି ଆକଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସଂରକ୍ଷଣ, ସତର୍କତାମୂଳକ ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ଡିଜିଟାଲକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବ । ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ୍‌ ୫୯୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍‌ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ବିଶ୍ବର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ ହେବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତର ୧୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟର ଇତିହାସ ରହିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ବ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦୁନିଆରେ ଏହା ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି । ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ବାରା ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ବାନ୍ଧି ରଖିଥିବା ଏସବୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସମୃଦ୍ଧଶାଳୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଜାଣିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏନଏଫଏଆଇ ମହାନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ସତ୍ୟଜିତ ରାୟଙ୍କ ୧୦ଟି ସମ୍ମାନଜନକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଚୟନ କରିଛି । ଏସବୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ବିଭିନ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ‘ପ୍ରତିଧ୍ବନି’ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ କାନ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଏହା କାନ୍ସ କ୍ଲାସିକ୍ସ ବର୍ଗର ୨୦୨୨ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ।
୧୯୭୮ ମସିହାରେ ମୁକ୍ତିଲାଭ କରିଥିବା ଜି. ଅରବିନ୍ଦନଙ୍କ ମାଲାୟଲମ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ‘ଥାମ୍ପି’ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସଂସ୍କରଣ ମଧ୍ୟ କାନ୍ସ ଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ହେରିଟେଡ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ଏନଏଫଆଇ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ସଂରକ୍ଷଣ ସହଭାଗିତା ଅଧୀନରେ କାନ୍ସ ଠାରେ ଏ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ୱାର୍ଲ୍ଡ ପ୍ରିମିୟର ହେବ ।
ସତ୍ୟଜିତ ରାୟଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବ୍ୟତୀତ ‘ନୀଲାକୁୟିଲ’ (ମାଲାୟଲମ) ଏବଂ ‘ଦୋ ଆଖେଁ ବାରା ହାତ୍’ (ହିନ୍ଦୀ) ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ସ୍ବାଧୀନତା ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସମେତ ଏନଏଫଏଆଇ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଡିଭିଜନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିରଳ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଲାଗି ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି ।
ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟା
ତିଷ୍ଠି ରହିଥିବା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉତ୍ସ ବା ସୋର୍ସରୁ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ପ୍ରତି ଫ୍ରେମର ଡିଜିଟାଲ ଓ ସେମି-ଅଟୋମେଟେଡ୍‌ ମାନୁଆଲ ପିକ୍ଚର ଓ ସାଉଣ୍ଡକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଲାଗି ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥାଏ । ସୋର୍ସ ନେଗେଟିଭ/ପ୍ରିଣ୍ଟକୁ 4କେରୁ .ଡିପିଏକ୍ସ ଫାଇଲକୁ ସ୍କାନ୍‌ କରାଯିବ ଯାହାକୁ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯିବ । ଏହି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ପିକ୍ଚର ନେଗେଟିଭ୍‌ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଫ୍ରେମରେ ରହିତିବା ଦାଗ, ଧୂଳି ଏବଂ ଘର୍ଷଣକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫା କରି ଦିଆଯିବ । ପିକଚର ବା ଛବି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଭଳି ସାଉଣ୍ଡ ଓ ଶବ୍ଦ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପଦ୍ଧତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ସାଉଣ୍ଡ ନେଗେଟିଭ୍‌ରେ ରହିଥିବା ପପ୍ସ, ହିସ୍‌, କ୍ରାକଲ୍ସ ଓ ଡିଷ୍ଟୋରର୍ସନ ଆଦିକୁ ଦୂର କରାଯିବ । ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପରେ, ଡିଜିଟାଲ ପିକ୍ଚର ଫାଇଲକୁ କଲର ଗ୍ରେଡ (ଡିଆଇ ପ୍ରକ୍ରିୟା) କରାଯିବ ଏବଂ ମୂଳ ରିଲିଜ୍‌ ସମୟରେ ଯେପରି ଦେଖା ଯାଉଥିଲା ଠିକ୍‌ ସେହିପରି ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ଭଳି ରୂପ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ଦିଆଯିବ ।