ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ ଗୁଇନ୍ଦା ଗ୍ରୀଡ୍‌ (NATGRID)ର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ପରିସରକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
‘‘ଦେଶ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା’’
‘‘ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଆପଣାଇଛନ୍ତି’’
‘‘ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଦୁଇ ପାଦ ଆଗରେ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଦୁଇ ପାଦ ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏଥିରେ NATGRIDର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିବ’’
‘‘NATGRIDରେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଦେଶ ଭିତରେ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଅପରାଧ ପଛରେ ରହିଥିବା ଅପରାଧିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ନେଇ ଏକ ଡାଟାବେସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି NATGRIDରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିବା ଉଚିତ୍‌’’
‘‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଅନୁରୂପ NATGRIDକୁ ସି-ଡ୍ୟାକ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି’’
‘‘ତ୍ୱରିତ ଓ ପ୍ରଭାବୀ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ସୂଚନାକୁ ସୀମିତ କରି ରଖିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ, କାରଣ ଏହାଦ୍ବାରା ସୂଚନାର ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ସମ୍ଭବ ହୁଏ ନାହିଁ’’
‘‘ସୁଗମ, ସୁଲଭ, ଉପଲବ୍ଧ, ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଯୋଗ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ସୂଚନାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ’’
‘‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କ ସମ୍ମ
03 MAY 2022 5:17PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ଜାତୀୟ ଗୁଇନ୍ଦା ଗ୍ରୀଡ୍‌ ବା ନେସନାଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଗ୍ରୀଡ୍‌ (NATGRID) ପରିସରକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା । ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ସବୁ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ବୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ NATGRIDର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ତଥ୍ୟ, ପରିଧି ଓ ଜଟଳିତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପୂର୍ବର ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ବାନ ତୁଳନାରେ ଆଜି ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ବେଶ୍‌ ବଦଳି ଯାଇଛି । ତେଣୁ ଆଇନଗତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ବସନୀୟ ଉତ୍ସରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ସୂଚନା ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ପଦ୍ଧତିରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ତତ୍କାଳ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ତଥ୍ୟ (ଡେଟା) ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିବା ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ସୂଚନା ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଅଭିନବ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିକଶିତ ଓ ପରିଚାଳନା କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ସରକାର NATGRIDକୁ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବେଆଇନ ଅର୍ଥ କାରବାର, ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଫଣ୍ଡିଂ, ନକଲି ମୁଦ୍ରା, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ, ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଧମକ, ବେଆଇନ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଚୋରା କାରବାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଗତିବିଧିକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଜାତୀୟ ଡେଟାବେସ୍‌ ବିକଶିତ କରିବେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଇନ୍ଦା ଏବଂ ଆଇନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ବାଧା ଦୂର କରିବା ସହିତ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ ହେବା ଉଚିତ୍‌ । ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ବା ଡେଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହାୟତାରେ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ କାମ କରିବାର ବର୍ତ୍ତମାନର ପଦ୍ଧତିରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ NATGRID ଡେଟାର ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ସକୁ ଯୋଡ଼ିବାର ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ଭଲ ଭାବେ ନିର୍ବାହ କରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘NATGRIDରେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଦେଶ ଭିତରେ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଅପରାଧ ପଛରେ ରହିଥିବା ଅପରାଧିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ନେଇ ଏକ ଡାଟାବେସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି NATGRIDରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିବା ଉଚିତ୍‌ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଅନୁରୂପ NATGRIDକୁ ସି-ଡ୍ୟାକ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ତ୍ୱରିତ ଓ ପ୍ରଭାବୀ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ସୂଚନାକୁ ସୀମିତ କରି ରଖିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ କାରଣ ଏହାଦ୍ବାରା ସୂଚନାର ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ସମ୍ଭବ ହୁଏ ନାହିଁ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ, ସୁଗମ, ସୁଲଭ, ଉପଲବ୍ଧ, ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଯୋଗ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ସୂଚନାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଘୋଷଣା କରିଥିବା ପୁଲିସ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମିଶନକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାହା NATGRIDର କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉପଲବ୍ଧି ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ NATGRIDକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ NATGRID ଗୁଇନ୍ଦା ବିଭାଗ ପାଇଁ ଏକ ମଜବୁତ ମୂଳଦୁଆ ନିର୍ମାଣ କରିବ । ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥକମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟୁଲ୍ସ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ।
ଏହି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାବଧାନତା ଏବଂ ବିବେକ ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ସବୁ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଠିକ୍‌ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀର ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଉଚିତ୍‌ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଥିବା ତଥ୍ୟ ଦକ୍ଷତାରେ ସୁଧାର ପାଇଁ ଉପଯୋଗ ହେବା ଉଚିତ୍‌ । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ତଥ୍ୟର ଗୋପନୀୟତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବିଷୟ । ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ ସେ ଆବାସନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ କୌଣସି ନାଗରିକଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ଯେପରି କେହି ଜାଣିପାରିବେ ନାହିଁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୋଟକଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବସବରାଜ ବୋମାଇ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅରାଗା ଜ୍ଞାନେନ୍ଦ୍ର, ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିଶିଥ ପ୍ରମାଣିକ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
NATGRIDର ସିଇଓ କହିଥିଲେ ଯେ NATGRID ସଲୁଶନର ସେବା ୧୧ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ପୁଲିସ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏହା ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ଡେଟା ହୋଲ୍ଡର୍ସଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ, ଯାହାଫଳରେ ଗୁଇନ୍ଦା ସେବା ଓ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଜରୁରି ରିୟଲ ଟାଇମ୍‌ ସୂଚନା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । NATGRID ସଲ୍ୟୁଶନର ବିକାଶ ପାଇଁ ପୁଣେ ସି-ଡ୍ୟାକକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭାଗିଦାର ଭାବେ ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଯୋଜନା ପରିଚାଳନା ପରାମର୍ଶଦାତା ଭାବେ ଆଇଆଇଟି, ଭିଲାଇକୁ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି ।

Ministry of Home Affairs
The Union Minister for Home and Cooperation, Shri Amit Shah inaugurated the National Intelligence Grid (NATGRID) Bengaluru campus today
National security and security of its citizens is the top priority of the Modi Government
Government under leadership of Shri Naredra Modi has had a zero tolerance policy against terrorism from the very first day
To stop modern day crimes, we need to stay and think two steps ahead, NATGRID will have special and important role to play
NATGRID should have an in-built mechanism for continuous up-gradation, NATGRID should have a study group to create a database of modes operandi of various crimes committed within the country
C-DAC is implementing NATGRID in line with Prime Minister Narendra Modi's vision of a self-reliant India
For quick and effective analysis information should not be kept in silos, as it does not lead to analysis and timely processing of information
It is important to analyze information taking into account Accessible, Affordable, Available, Accountable and Actionable points
Police Technology Mission announced by Prime Minister Modi in Director Generals of Police Conference will start soon
03 MAY 2022 5:17PM by PIB Delhi
Union Minister for Home and Cooperation, Shri Amit Shah inaugurated the National Intelligence Grid (NATGRID) Bengaluru premises today. The Union Home Minister, Shri Amit Shah while addressing the gathering at the inaugural function said the Government under the leadership of Shri Narendra Modi has had a zero tolerance policy against terrorism from the very first day.
The Union Home Minister said security requirements today have changed significantly as compared to the earlier security challenges in terms of data, scope and complexity. Therefore, there is a need for legal and security agencies to have automated, secure and immediate access to information obtained from reliable sources. The Government has entrusted the task of developing and operating a state-of-the-art and innovative information technology platform for accessing information from the data collection organizations to NATGRID.
The Home Minister said that the Union Government will soon be developing a national database to monitor hawala transactions, terrorist funding, counterfeit currency, narcotics, bomb threats, illegal arms smuggling and other terrorist activities. He said intelligence and legal agencies should now be able to make full use of them with the barriers to critical data being removed. With the help of data analytics and information technology, there should be a paradigm shift in the current way of working of agencies. He expressed hope that NATGRID will fulfill the responsibility of linking various sources of data.
The Union Home Minister said NATGRID should have an in-built mechanism for continuous upgradation. There should be a study group in NATGRID to create a database of modes operandi of various crimes committed within the country. Shri Amit Shah said that C-DAC is implementing NATGRID in line with Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a self-reliant India. He said for quick and effective analysis information should not be kept in silos, as it does not result in the analysis of information and getting it properly done in time. The Home Minister said that for analysis of information, it is important that Accessible, Affordable, Available, Accountable and Actionable points are kept in mind. Shri Amit Shah said the Police Technology Mission announced by Prime Minister Modi in the Director Generals of Police Conference will start soon.
Union Home Minister Shri Amit Shah congratulated NATGRID employees for their achievements and also encouraged them to step up their efforts to take NATGRID to the next level. He expressed hope that NATGRID will build a strong foundation for intelligence departments and provide them with state-of-the-art tools in the fight against terrorist organizations and their supporters.
He requested user agencies to exercise caution and discretion in using this system, which should be used only for the correct purposes. They should also ensure that as much as possible, data from the system is used to improve their efficiency. He stressed that privacy and security of data is a very serious matter and assured that necessary protocols have been put in place to ensure that there is no unauthorized access to the personal data of any citizen through this system at any point of time.
The Chief Minister of Karnataka, Shri Basavaraj Bommai, the Home Minister of Karnataka, Shri Araga Gyanendra, the Union Minister of State for Home, Shri Nishith Pramanik and the Union Home Secretary were also present at the inauguration ceremony.
The NATGRID CEO informed that the services of NATGRID solution will be available to 11 central agencies and police of all States and Union Territories. It will link user agencies with data holders, giving them access to real-time information needed for intelligence services and investigations. C-DAC Pune has been roped in as Technology Partner and IIT, Bhilai as Plan Management Consultant for the development of NATGRID solution.