ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୧-୨୨ରେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କଲା ଖଦୀ କାରବାର
ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ଏଫଏମସିଜି କମ୍ପାନିଙ୍କୁ ପଛରେ ପକାଇଲା
30 APR 2022 12:36PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ,୩୦/୪: ଖଦୀ ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଆୟୋଗ (କେଭିଆଇସି) ଏକ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା କି ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ଏଫଏମସିଜି କମ୍ପାନିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦୂର ସ୍ୱପ୍ନ ହୋଇ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଯୋଗୁଁ କେଭିଆଇସି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧.୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାରବାର କରିପାରିଛି, ଯାହା ଦେଶରେ କୌଣସି ଏଫଏମସିଜି କମ୍ପାନିଙ୍କ ପକ୍ଷେ ଆଜିଯାଏ ହୋଇପାରି ନାହିଁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଏକମାତ୍ର ସଂସ୍ଥା ଭାବେ କେଭିଆଇସି ରେକର୍ଡ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାରବାର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି ।
୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକବର୍ଷରେ, କେଭିଆଇସିର ସର୍ବମୋଟ କାରବାର ୧,୧୫,୪୧୫.୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୯୫,୭୪୧.୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଥିଲା । ଅତଏବ, ୨୦୨୦-୨୧ ପରଠାରୁ କେଭିଆଇସି ୨୦.୫୪% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିନେଇଛି । ୨୦୧୪-୧୫ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଖଦୀ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସାମଗ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦନ ୧୭୨% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଥିବା ବେଳେ ସମାନ ସମୟରେ ମୋଟ ବିକି୍ର ୨୪୮% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ଯୋଗୁ ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତୈ୍ରମାସ ଅର୍ଥାତ ଏପ୍ରିଲରୁ ଜୁନରେ ଦେଶରେ ଆଂଶିକ ଲକଡାଉନ ସତ୍ତ୍ୱେ କେଭିଆଇସି କାରବାର ଏଭଳି ରେକର୍ଡ ଦେଖିପାରିଛି ।
ଗତ ବର୍ଷକର କାରବାର ଉପରେ ଯଦି ନଜର ପକାଯାଏ, ଖଦୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠୁ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଯାଇ ପାରିବ, ଯାହା କି ୨୦୨୧-୨୨ରେ କାରବାର ୪୩.୨୦% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇ ୫,୦୫୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇପାରିଛି, ଯାହା ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୩,୫୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଥିଲା । ବିଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥାତ ୨୦୧୪-୧୫ରୁ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଖଦୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ୧୯୧% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେବେ କି ଖଦୀ ବିକି୍ର ୩୩୨% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଅପରପକ୍ଷରେ, ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାରବାର ୧,୧୦,୩୬୪ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ୯୨,୨୧୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଥିଲା । ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ୧୭୨% ବଢ଼ିଥିବା ବେଳେ ବିକି୍ର ପରିମାଣ ୨୪୫% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ।
କେଭିଆଇସି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସାକ୍ସେନା ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ଦେଶରେ ଖଦୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନକୁ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି, ଅଭିନବ ସ୍କିମ, ସୃଜନାତ୍ମକ ବିପଣନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସକି୍ରୟ ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଖଦୀ କ୍ଷେତ୍ର ହାସଲ କରିଥିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅହରହ ଆହ୍ୱାନ ଯୋଗୁ ବିଶେଷକରି ‘ଖଦୀ’ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିଛି । ଆଜିକା ଦିନରେ ଖଦୀ ଦେଶରେ ତମାମ ଏଫଏମସିଜି କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଛି । ନୂଆ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଏବଂ ଖଦୀ ଉତ୍ପାଦ ବର୍ଗରେ ବିବିଧତା ଆଣିବା ଯୋଗୁ କେଭିଆଇସି ଏଭଳି ବିପୁଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଛି, ଯାହା କି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଏଫଏମସିଜି କମ୍ପାନି ପକ୍ଷେ ହୋଇପାରି ନାହିଁ ।’’
ବିଶେଷକରି, ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଓ ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ’ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନର ଲୋକମାନେ ଉତ୍ସାହପୂର୍ବକ ଭାବେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ହେଲା, କାରିଗର ଏବଂ ବେରୋଜଗାର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କେଭିଆଇସିର ମୁଖ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଆସିଛି । ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂକଟର ସାମ୍ନା କରି, ଅନେକ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକଯୁବତୀ ପିଏମଇଜିପି ଅଧୀନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇ ବିନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପ୍ରତି ମନ ବଳାଇଥିଲେ, ଯାହା କି ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ାଇଥିଲା । ଏଥିସହିତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ପରେ ଖଦୀ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦ ବିକି୍ର ବଢ଼ିବାକୁ ଲାଗିଥିଲା । ଏଥିରୁ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ କଥା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ଯେ ୨୦୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୩୦ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କନ୍ନଟ ପ୍ଲେସ ସ୍ଥିତ ଫ୍ଲାଗସିପ ଷ୍ଟୋରରେ ଖଦୀର ଦିନିକିଆ ବିକି୍ର ସର୍ବକାଳୀନ ୧.୨୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇପାରିଥିଲା ।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Khadi Exceeds Turnover of Rs 1 lakh crore in 2021-22; Beats all FMCG Companies in India
30 APR 2022 12:36PM by PIB Delhi
Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has achieved a height which remains a distant goal for all FMCG companies in India. Thanks to the constant support of Prime Minister Shri Narendra Modi, KVIC has, for the first time, clocked a massive turnover of Rs 1.15 lakh crore, which is unprecedented by any FMCG company in the country. This makes KVIC the only company in the country to have recorded a turnover of Rs 1 lakh crore.
In FY 2021-22, the overall turnover of KVIC stood at a whopping Rs 1,15,415.22 crore as compared to Rs Rs 95, 741.74 crore in the previous year, i.e. 2020-21. KVIC has thus registered a growth of 20.54% from the year 2020-21. Compared to the year 2014-15, the overall production in Khadi and Village Industry sectors in 2021-22 has registered a whopping growth of 172% while the gross sales during this period increased by over 248%. This massive turnover of KVIC has come despite partial lockdown in the country in the first 3 months, i.e. April to June in 2021, due to the second wave of Covid-19 pandemic.
Looking at the performance in the last one year, the biggest impact can be seen in the Khadi sector which has registered a growth of 43.20% from Rs 3528 crore in 2020-21 to Rs 5052 crore in 2021-22. In the last 8 years, i.e. from 2014-15, the production in the Khadi sector in 2021-22 has increased by 191%, while the Khadi sales have increased exponentially by 332%.
On the other hand, the turnover in the Village Industries sector alone has reached Rs 1,10,364 crores in 2021-22, as compared to Rs 92,214 crore in the previous year. In the last 8 years, the production in the Village Industry sector in 2021-22 has increased by 172%, while the sales have increased by 245%.
KVIC Chairman, Shri Vinai Kumar Saxena attributed Khadi’s phenomenal growth to the constant support of Prime Minister Shri Narendra Modi to promote Khadi in the country. At the same time, innovative schemes, creative marketing ideas and active support from various ministries have also added to the Khadi’s growth in recent years. "Prime Minister’s repeated appeals to achieve self-reliance by promoting “Swadeshi” and particularly “Khadi” has done wonders. Today Khadi stands far ahead of all FMCG companies in the country. By employing new scientific methods and diversifying Khadi’s product range, KVIC has succeeded in achieving such massive growth which no other FMCG company can match," he said.
Notably, people have responded enthusiastically to the Prime Minister’s calls of “Aatmanirbhar Bharat” and “Vocal for Local”. In the last couple of years, KVIC’s main focus has been to create sustainable employment for artisans and unemployed youth. Faced with economic distress, a large number of youths took up self-employment and manufacturing activities under PMEGP which increased the production in the village industry sector. At the same time, the sales of Khadi and village industry products grew significantly following the Prime Minister’s appeal to buy Swadeshi products. This is also evident from the fact that Khadi’s single-day sale at its flagship store at Connaught Place in New Delhi also reached the all-time high of Rs 1.29 crore on 30th October 2021.