জল শক্তি মন্ত্রালয়
মায় পাকপগী ৱারী: স্বচ্চ ভারত মিসন-গ্রামীন
হাউরাগী গঙ্গা মনাক্তা তাবা গ্রাম পঞ্চায়ত ১৮দগী প্লাস্তিক লৌথোকপগী কেম্পেন
27 APR 2022 12:01PM by PIB Imphal
গঙ্গা তুরেলবু লুনা নান্না অমদি মোৎশিলহন্দনা থম্নবগীদমক্তা ৱেস্ত বেঙ্গলগী হাউরা দিস্ত্রিক্তকী জিলা পরিসদনা লমদমদুগী পঞ্চায়ত সমিতি অমসুং জি.পি. কম্ম্যুনিতীশিংগী ঙাক্লৌগা লোয়ননা গঙ্গা মনাক্তা লৈবা গ্রাম পঞ্চায়ত (জি.পি.) ১৮দগী প্লাস্তিক লৌথোকপগী থৌরম অমা পাঙথোকখি‍।
থৌরাং অদু এপ্রিল ২০২২দা স্বচ্চ ভারত মিসন গ্রামীনগী অনিশুবা তাঙ্কক্কা লোয়ননা ও.দি.এফ. ঙাক্তুনা থম্নবা অমদি সোলিদ অমসুং লিকুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী (এস.এল.দব্লিউ.এম.) খুত্থাঙদা য়েংবদা উ-নান্না থম্নবগীদমক পায়খৎখিবনি‍।
স্তেতনা পায়খৎপা থৌরাংগী মথক্তা, হাউরা জিলা পরিসদনা গঙ্গা তুরেল নক্না লৈবা ব্লোক পুম্নক্কা অমদি মদুদা লৈবা জি.পি.শিংগা লোয়ননা কম্ম্যুনিতি সপ্পোর্ত ওর্গনাইজেসন – আম্রা সুসমা জলপ্রপাৎগী ঙাক্লৌগা লোয়ননা শেংলবা তুরেল অসিবু লু-নান্না থম্নবা অমদি অমোৎ-অকায় লৈহন্দনা থম্নবগীদমক্তা থোরকপনি‍।
থৌরাংদুগী পান্দমশিং:
• বাইও-দাইভর্সিতী হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিলহন্দুনা তুরেলদুদা লৈবা ঙা, রেপতাইল, দোল্ফিন অমসুং অতৈ শা-ঙাশিং ঙাক্তুনা মাঙহন্দনা থমবা
• ঈশিং মনুংগী/এক্বাতিক ইকোসিস্তেম অমসুং বাইও-দাইভর্সিতী ঙাক্তুনা থমবা
• লৌউ-শিংউগীদমক অরুবা ঈশিং পীদুনা থমবগা লোয়ননা গঙ্গাবু লুনা নান্না থমবা
• তুরেলগী অরুবা কায়হন্দনা থমদুনা তুরেলদুদা চত্থোৎ চৎশিনগী ফীভম ফগৎহনবা
• গঙ্গা নক্না তাবা মফমশিংগী পুন্সি হিংনবগী ফীভম ফগৎহনবা
মরুওইবা থৌরাংশিং:
হায়রিবা পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক, হাউরা জিলা পরিসদনা জি.পি.শিংদা এস.এল.দব্লিউ.এম. অমসুং প্লাস্তিক লৌথোকপগী থৌরমশিং পায়খৎখি, অমদি জি.পি.শিংনা ব্লোক ৩দা – সঙ্ক্রেল (খুঙ্গঙশিং: বানুপুর-১, বানুপুর-২, সঙ্ক্রেল, দক্সিন সঙ্ক্রেল, রঘুদেবতি, সরেঙ্কা, মনিকপুর, ঝোরেহত, পঞ্চপরা, থনামকুৱা); উলুবেরিয়া-১ (খুঙ্গঙশিং: ধুলাসিম্লা, হীরাপুর, কালিনগর); অমসুং সম্পুর-১ (খুঙ্গঙশিং: বনেস্বরপুর-১, বনেস্বরপুর-২, বেলারি, দিঙাখোলা, নবগ্রাম)দা লৈবা গঙ্গাগা নক্নবা জি.পি. ১৮গী এস.ঐচ.জি.শিংগী ঙাক্লৌগা লোয়ননা পায়খৎখিবনি‍।
হৌজিক ফাওবদা লৈরিবা খোঙজেল: থৌরাং ময়াম অসি মমাঙদা ব্লোক্কী থাক্তা পাঙথোকখিবা ৱর্কসোপ অমদা হাউরা জিলা পরিসদনা পায়খৎলিবা থৌরাংগী মরমদা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবগী পান্দমদা হৌদোকখিবনি‍।
• জি.পি. ১৮দা ওরিয়েন্তেসন ৱর্কসোপশিং পাঙথোকখি‍।
• গঙ্গা নক্না লৈবা মফমশিংদগী প্লাস্তিক লৌথোকপগী মতাঙদা ওরিয়েন্তেসন পীনবা এস.ঐচ.জি. ৫৪৮২গা লোয়ননা মীফম ১৮০ পাঙথোকখি‍।
• দুকান মপু অমসুং কৈথেলগী কম্মিতী মেমবর ৭৫৬গা মীফম ৩৬ পাঙথোকখ্রে‍।
• মতম চুপ্পগী ওইবা মওংদা প্লাস্তি কল্লেক্সন বোক্স ৩৬ খিনখ্রে‍।
• মীয়াম তিনবা মফমশিংদা প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এমেন্দমেন্ত) রুল্স ২০২১গী মতাঙদা মতম চুপ্পগী ওইবা দিস্প্লে বোর্দ ৫৪ খিনখ্রে‍।
• নুমিৎ ১৮নিদা গঙ্গাগা নক্নবা খুঙ্গঙশিংদা প্লাস্তিখ ফত্ত-হৌদি এম.তি. ৯.৩২ খোমগৎখ্রে‍।
• খোমগৎলবা প্লাস্তিক এম.তি. ৮ রেজিস্তর তৌরবা প্লাস্তিক রিসাইক্লরশিংদা পুখ্রে‍।
• এস.ঐচ.জি. লূপশিংগা লোয়ননা চাং নাইনা প্লাস্তিক লৌথোক্নবা অমদি পুথোকখিনবা মতম চুপ্পগী ওইবা নেৎৱর্ক শেমগৎলে‍।
মীয়াম্না শরুক য়াবা: মশিং য়াম্লবা পি.আর.আই.গী মীহুৎশিং, পঞ্চায়ৎ এমপ্লোয়সশিং, খুঙ্গঙগী মীয়াম, সেল্ফ-হেল্প গ্রুপগী মেম্বরশিং অমসুং কৈথেল ফমবা মীওইশিংনা গঙ্গাগা নক্নবা জি.পি.গী মফমশিংদা থৌরম অদু পায়খৎপদা ইচঙ থৌনা মশানা পামজনা শরুক য়ারকপা শিংথানিংঙাইনি‍। থৌরাং অদুদা এস.ঐচ.জি.শিংনা মপুং ফানা শরুক য়ারকপা থাগৎনিংঙাইগী মশক্নি‍। থৌরম অদু লমদমদুগী মীয়াম্না তরাম্না ওক্নখি অমদি হাউরা জিলা পরিসদকী থৌরাং অদুবু থাগৎনখি‍।
থৌরাং অসিগী খুত্থাঙদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী লূপ্লোয়শিংবু চাং নাইনা লমজিং পীদুনা জি.পি.গী মফমশিংদা তুং কোইনা প্লাস্তিক লৈতবা মফম অমা শেমগৎকদৌরি‍।
য়ুমগী ফত্ত-হৌদিশিংগা লোয়ননা মফম খুদিংদা প্লাস্তি ফত্ত-হৌদিশিং লংথোকপা থিংননবগীদমক্তা মীয়ামগী লীচৎ শাজৎ হোংদোক্নবা থৌরাং লেপ্পা লৈতনা পায়খৎকনি‍। গঙ্গা তুরেল লুনা নান্না থম্নবা অমদি তুরেল মপান্দা খুন্দারিবা মীয়ামবু মশা মউ ফনা লৈহন্নবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা থৌরাং অসি লমজিংবদা লমদমদুগী জি.পি.শিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌগদৌরি‍।

Ministry of Jal Shakti
Success Story: Swachh Bharat Mission-Grameen
Campaign for plastic removal from 18 Ganga bordering Gram Panchayats in Howrah
27 APR 2022 12:01PM by PIB Delhi
In a bid to keep the river Ganga clean and pollution free, the Zilla Parishad of Howrah district in West Bengal organised a plastic removal programme in 18 Ganga bordering Gram Panchayats (GPs) with the support of the local Panchayat Samitis and GP communities.
The initiative held during April 2022 is in keeping with Phase II of Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G) to ensure ODF sustainability and visual cleanliness through solid and liquid waste management (SLWM).
In addition to the State interventions, Howrah Zilla Parishad together with all Blocks situated adjacent to the River Ganga and the GPs therein have come forward to keep the sacred river clean and pollution free with the support of community support organization - Aamra Susama Jalaprapat.
Objectives of the initiative:
• Bio-diversity restoration by which fish, reptiles, dolphins and other animals of the river are protected and conserved
• Protection of the underwater/aquatic ecosystem and bio-diversity
• To ensure that the Ganga remains clean while providing clean water for agricultural purposes
• To enhance navigability of the river by maintaining depth of the river
• To boost livelihood of communities in The Ganga adjacent areas
Key interventions:
In an effort to achieve the aforesaid goals, the Howrah Zilla Parishad has launched SLWM and plastic removal programmes in the GPs, the latter with the support of SHGs in 18 of the Ganga adjacent GPs in Howrah in the 3 Blocks of Sankrail (Villages: Banupur-I, Banupur-II, Sankrail, Dakshin Sankrail, Raghudevbati, Sarenga, Manikpur, Jhorehat, Panchpara, Thanamakua); Uluberia-1 (Villages: Dhulashimla, Heerapur, Kalinagar); and Shampur-1 (Villages: Baneswarpur-I, Baneswarpur-II, Belari, Dingakhola, Nabagram).
Progress made thus far: The various initiatives were launched during a workshop conducted at the Block level earlier to generate awareness on the interventions taken up by Howrah Zilla Parishad. The following activities have been rolled out so far:
• Orientation workshops were held in 18 GPs.
• 180 meetings with 5482 SHG members for orientation on plastic removal from Ganga adjacent areas
• 36 meetings with 756 members of market committees and shop owners
• Installation of 36 plastic collection boxes of permanent nature
• Installation of 54 permanent display boards on Plastic Waste Management (Amendment) Rules 2021 in public places
• 9.32 MT of plastic waste collected in Ganga adjacent villages over 18 days
• Transportation of 8 MT of collected plastic to registered plastic recyclers
• Permanent network development for regular plastic removal and transportation through SHGs Sangha is ongoing
Community participation: The enthusiasm and voluntary participation of a large number of PRI elected representatives, panchayat employees, village communities, members of Self-Help Groups, and market vendors in implementing the programme in the Ganga adjacent GP areas was noteworthy. The participation of SHGs during the entire initiative was indeed praiseworthy. The programme was well received by the local people and they have applauded the initiative of Howrah Zilla Parishad.
Through this initiative, a sustainable system for making GP areas plastic free will be established through regular mentoring of the members of the self-help groups.
Sustained effort for behaviour change among the population would be taken for preventing people from dumping plastic waste everywhere along with other household waste. Local GPs will play an important role to lead the initiative which would be critical for keeping the River Ganga clean and the lives on the banks of the river healthier and safe.