ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୪୩ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସ୍ଟି ହାର ବୃଦ୍ଧି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ଖବର ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ
25 APR 2022 8:19PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ୨୫ ।୪(ପିଆଇବି) କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଯେ ୧୪୩ ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀର ଜିଏସ୍ଟି ହାର ବଢାଇବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କଠାରୁ ମତାମତ ମଗାଯାଇଛି । କିଛି ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ସଂଖ୍ୟା ଓ ବର୍ଣ୍ଣନା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ତେବେ ସରକାରୀ ଭାବେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସମ୍ବାଦ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ଏବଂ ଏଥିରେ କୌଣସି ସତ୍ୟତା ନାହିଁ । ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ସେବାକର (ଜିଏସ୍ଟି) ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ମତାମତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ମାଗିନାହାନ୍ତି । ଏହା ଏକ ମନଗଢା ଖବର ଏବଂ ଏଥିରେ ପରିବେଶିତ ତଥ୍ୟ ଅସତ୍ୟ ।
ଜିଏସ୍ଟି ପରିଷଦ ଏହାର ୪୫ତମ ବୈଠକରେ ଟିକସହାରକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମନ୍ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିଥିଲା । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଚାର ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିଛି । ୨୦୨୧ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ ହେବା ପରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମୁତାବକ ଜିଏସ୍ଟି ଟିକସ ହାରର ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତକରଣ ନେଇ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ମତାମତ ମଗାଯାଇଛି । ଏହା ଏକ ଅନୁସ୍ରୁତ ପନ୍ଥା ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥା । ଏଥିରେ ଟିକସ ହାର ବୃଦ୍ଧି ନେଇ କୌଣସି ପ୍ରସଙ୍ଗ ନାହିଁ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ଏହାର ରିପୋର୍ଟ ଏଯାଏ ଜିଏସ୍ଟି କାଉନସିଲକୁ ଦେଇନାହିଁ ବୋଲି ଏହି ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣରେ କୁହାଯାଇଛି ।

Ministry of Finance
Clarification related to the misleading reports of purported feedback sought on raising GST Rates on 143 items
25 APR 2022 8:19PM by PIB Delhi
It has been noted that a section of the media has reported that feedback has been sought from States regarding a suggestion for raising Good & Services Tax (GST) rates on 143 items.
Some reports have even carried the number and description of items. It is clarified that no feedback from States has been sought on the GST rates for any specific items or specific proposals to restructure the rates and the reports regarding the same are purely speculative without any basis in fact.
The GST Council, in its 45th Meeting had formed a Group of Ministers (GoM) to look into the rationalization of rates. The deliberations of the Group are ongoing. The views of the States were sought generally on the Terms of References (ToRs) of the GoM soon after it was set up in September, 2021. A report of the Group is yet to be submitted to the Council for consideration.