প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাৰত ভ্ৰমণ (২১-২২ এপ্ৰিল,২০২২)
22 APR 2022 3:50PM by PIB Guwahati
১.ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে ২১-২২ এপ্ৰিল, ২০২২ত ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী সন্মানীয় বৰিছ জনছনে ভাৰত ভ্ৰমণলৈ আহে। ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে এইটো তেওঁৰ প্ৰথম ভাৰত ভ্ৰমণ আছিল।
২. প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনক ২২ এপ্ৰিল, ২০২২ত ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত আনুষ্ঠানিক আদৰণি জনোৱা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁক আদৰি আনে। প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনে ইয়াৰ পিছত ৰাজঘাট ভ্ৰমণ কৰি মহাত্মা গান্ধীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
৩. প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে হায়দৰাবাদ হাউচত ভ্ৰমণকাৰী প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয় আৰু জনছনৰ সন্মানাৰ্থে এক প্ৰীতিভোজৰ আয়োজন কৰে। ইয়াৰ পূৰ্বে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড০ এছ জয়শংকৰে ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক সাক্ষাৎ কৰে।
৪. দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২১ৰ মে' মাহত ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনত আৰম্ভ কৰা ৰোডমেপ-২০৩০ ৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সম্পূৰ্ণ পৰিসৰত অধিক শক্তিশালী আৰু কাৰ্যমুখী সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে। তেওঁলোকে চলিত এফটিএ(মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি) আলোচনা আৰু বৰ্ধিত বাণিজ্য অংশীদাৰিত্বৰ ৰূপায়ণৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু ২০২২ চনৰ অক্টোবৰৰ শেষৰ ফালে এক ব্যাপক আৰু সন্তুলিত বাণিজ্য চুক্তি সম্পাদন কৰিবলৈ সন্মত হয়। এফটিএয়ে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুগুণ কৰাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব।
৫. দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হিচাপে প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতাক পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ সন্মত হয় আৰু দুয়োখন দেশৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে সহ-উন্নয়ন আৰু সহ-উৎপাদনকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ সুযোগৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
দুয়োপক্ষই চাইবাৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষকৈ চাইবাৰ প্ৰশাসন, চাইবাৰ প্ৰতিৰোধ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অধিক তীব্ৰ কৰাৰ বাবে এক যুটীয়া বিবৃতি জাৰি কৰে। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু উগ্ৰ উগ্ৰবাদৰ ধাৰাবাহিক ভাবুকিৰ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰিবলৈও সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
৬. দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডো-পেচিফিক, আফগানিস্তান, ইউএনএছচি, জি-২০ আৰু কমনৱেলথত সহযোগিতাকে ধৰি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰতো মত বিনিময় কৰে। ভাৰতে সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা স্তম্ভৰ অধীনত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ উদ্যোগত যোগদান কৰা ব্ৰিটেইনক আদৰণি জনায় আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ব্যস্ততা বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মত হয়।
৭. দুয়োগৰাকী নেতাই চলিত ইউক্ৰেইন-ৰাছিয়া সংঘাত সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বৰ্ধিত মানৱীয় সংকটৰ ওপৰত গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে আৰু তাৎক্ষণিকভাৱে হিংসা বন্ধ কৰিবলৈ আৰু আগবাঢ়ি যোৱাৰ একমাত্ৰ পথ হিচাপে পোনপটীয়া আলোচনা আৰু কূটনীতিলৈ ঘূৰি অহাৰ আহ্বান পুনৰ দোহাৰে।
৮.প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে যোৱা বছৰ কোপেনহেগেন-২৬ৰ সফল আয়োজনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনক অভিনন্দন জনায়। তেওঁলোকে পেৰিছ চুক্তিৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আৰু গ্লাছগো জলবায়ু চুক্তি ৰূপায়ণৰ বাবে উচ্চাভিলাষী জলবায়ু পদক্ষেপৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে।
৯.এই ভ্ৰমণকালত ভাৰত-ব্ৰিটেইন গোলকীয় উদ্ভাৱন অংশীদাৰীত্ব আৰু গ্লোবেল চেণ্টাৰ ফৰ নিউক্লিয়াৰ এনাৰ্জি পাৰ্টনাৰশ্বিপ (জিচিএনইপি)ৰ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত দুটা বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা হয়। গোলকীয় উদ্ভাৱন অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনে তৃতীয় বিশ্বৰ দেশসমূহলৈ জলবায়ু স্মাৰ্ট বহনক্ষম উদ্ভাৱনৰ স্থানান্তৰ আৰু পৰিমাণ বৃদ্ধিত সহায় কৰিবলৈ ৭৫ নিযুত ইউৰোলৈকে সহ-বিত্তীয় যোগান ধৰিবলৈ সন্মত হৈছে।
১০.দ্বিপাক্ষিক আলোচনাকালত নিম্নলিখিত ঘোষণাবোৰো কৰা হয়ঃ (১)কৌশলগত প্ৰযুক্তি আলোচনা-৫জি, এআই আদিৰ দৰে নতুন আৰু আহিবলগীয়া যোগাযোগ প্ৰযুক্তিক লৈ মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ আলোচনা।(২)ইণ্টিগ্ৰেটেড ইলেক্ট্ৰিক প্ৰপালচনৰ ওপৰত সহযোগিতা–দুয়ো দেশৰ নৌসেনাৰ মাজত প্ৰযুক্তিৰ সহঃবিকাশ।
১১. প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনে ইয়াৰ পূৰ্বে ২১ এপ্ৰিলত গুজৰাটৰ আহমেদাবাদৰ পৰা ভাৰত ভ্ৰমণ আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াত তেওঁ সাবৰমতী আশ্ৰম, বদোদৰাৰ মাছৱাদ ঔদ্যোগিক ইষ্টেটৰ জেচিবি প্ৰকল্প আৰু গান্ধীনগৰৰ জিআইএফটি চিটিৰ গুজৰাট জৈৱ প্ৰযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় পৰিদৰ্শন কৰে।
১২. প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৩চনত ভাৰতে আয়োজন কৰিবলগীয়া জি-২০ সন্মিলনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনক ভাৰতলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক ব্ৰিটেইন ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ কথা দোহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে এই আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰে।
List of MoUs exchanged

Prime Minister's Office
Visit of the Prime Minister of the United Kingdom to India (April 21-22, 2022)
22 APR 2022 3:50PM by PIB Delhi
The Rt Hon’ble Boris Johnson, Prime Minister of the United Kingdom is on an official visit to India from 21-22 April 2022, on the invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi. This is his first visit to India as Prime Minister of UK.
2. Prime Minister Johnson was accorded a ceremonial welcome at the Rashtrapati Bhawan on 22 April, 2022, where he was received by Prime Minister Modi. PM Johnson later visited Raj Ghat to lay a wreath and pay tribute to Mahatma Gandhi.
3. Prime Minister Modi held bilateral consultations with the visiting Prime Minister at Hyderabad House and also hosted a banquet in his honour. Earlier, External Affairs Minister, Dr. S. Jaishankar, called on the UK Prime Minister.
4. In the bilateral talks, the two Prime Ministers appreciated the progress made on the Roadmap 2030 launched at the Virtual Summit in May 2021 and reiterated their commitment to pursue a more robust and action oriented cooperation across the full spectrum of bilateral relations. They appreciated the progress in ongoing FTA negotiations and implementation of the Enhanced Trade Partnership and agreed to conclude a comprehensive and balanced trade deal by the end October 2022. The FTA would pave the way for doubling of bilateral trade by 2030.
5. Both leaders agreed to transform defence and security cooperation as a key element of India-UK Comprehensive Strategic Partnership and discussed opportunities for defence collaboration including on co-development and co-production for meeting the needs of Armed Forces of both the countries. Both sides issued a Joint Statement for further intensifying cooperation on Cyber Security particularly in the areas of cyber governance, cyber deterrence and safeguarding critical national infrastructure. They also agreed to closely cooperate on countering the persistent threat of terrorism and radical extremism.
6. Both Prime Ministers also exchanged views on regional and global issues of mutual interest including cooperation in the Indo-Pacific, Afghanistan, UNSC, G20 and Commonwealth. India welcomed the UK joining Indo-Pacific Ocean’s Initiative under Maritime Security pillar and agreed to enhance engagements in the Indo-Pacific region.
7. The two leaders also discussed the ongoing Ukraine-Russia conflict. Prime Minister Modi expressed deep concern at the mounting humanitarian crisis and reiterated his call for immediate cessation of violence and return to direct dialogue and diplomacy as the only way forward.
8. PM Modi congratulated Prime Minister Johnson for successful organization of COP26 last year. They reiterated commitment to ambitious climate action to achieve the goals of the Paris Agreement and in implementing the Glasgow Climate Pact. They agreed to enhance cooperation on rapid deployment of clean energy including off-shore wind energy and green hydrogen and work closely for early operationalisation of the Global Green Grids-One Sun One World One Grid Initiative (OSOWOG) under ISA and the IRIS platform under CDRI which were jointly launched by India and UK at COP26.
9. Two MoUs on implementation of India-UK Global Innovation Partnership and on the Global Centre for Nuclear Energy Partnership (GCNEP) were exchanged during the visit. Through the Global Innovation Partnership, India and UK have agreed to co-finance up to £ 75 million to support the transfer and scale up of climate smart sustainable innovations to third countries. The novel GIP Fund created under this Partnership will also aim to raise additional £ 100 million from the market to support Indian innovations.
10. The following announcements were also made - (I) Strategic Tech Dialogue – Ministerial-level dialogue on new and emerging communication technologies such as 5G, AI etc. (II) Collaboration on Integrated Electric Propulsion – Co-development of technology between the two Navies.
11. Prime Minister Johnson had earlier on April 21 started his visit from Ahmedabad, Gujarat where he visited Sabarmati Ashram, JCB plant at Maswad Industrial Estate, Vadodara, and the Gujarat Biotechnology University in GIFT City, Gandhinagar.
12. Prime Minister Modi invited Prime Minister Johnson to India in 2023 for G20 Summit under India’s Presidency. Prime Minister Johnson reiterated his invitation to Prime Minister Modi to visit UK. Prime Minister Modi accepted the invitation.
List of MoUs exchanged