প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২২-ত শিক্ষাৰ্থী, শিক্ষক আৰু অভিভাৱকৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 APR 2022 9:39PM by PIB Guwahati
আপোনালোক সকলোকে নমস্কাৰ। ক’ৰোনাৰ বাবে মোৰ প্ৰিয় অনুষ্ঠানটো মাজতে অনুষ্ঠিত কৰিব পৰা নাছিলো আৰু সেইবাবেই মই আপোনালোকৰ সৈতে মিলিত হ’ব পৰা নাছিলো। মোৰ বাবে আজিৰ অনুষ্ঠানটো যথেষ্ট আনন্দদায়ক। কাৰণ এক দীৰ্ঘ দিনৰ বিৰতিৰ মুৰত আপোনালোকৰ সৈতে মিলিত হোৱাৰ সুযোগ পাইছো। মই ভৱা নাই যে পৰীক্ষাক লৈ আপোনালোক কিবা চিন্তাত আছে। মই ঠিকেই কৈছো নে? আপোনালোকে একো চিন্তা কৰা নাই, নহয় নে? যদি চিন্তা হৈছে, তেতিয়াহ’লে মা-দেউতাৰহে হৈছে। তেওঁলোকে ভাৱিছে যে ই এইবাৰ কি কৰিব! সঁচা কওকছোন কাৰ কাৰ চিন্তা হৈছে? আপোনালোকৰ নে পৰিয়ালৰ? যিসকলৰ নিজৰে চিন্তা হৈছে, তেওঁলোকে হাত দাঙক। অ’! চিন্তা কৰা লোক আছে। যিসকলৰ পুৰা বিশ্বাস আছে যে তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃ চিন্তাত আছে, এনে কিমানজন লোক আছে। অধিকাংশ লোকৰে আছে! কাইলৈ বিক্ৰম ছাৱন্ত নৱবৰ্ষ আৰম্ভ হ’ব। তদুপৰি, এপ্ৰিল মাহটো আমাৰ দেশত বহু উৎসৱৰে পৰিপূৰ্ণ। মই আগন্তুক সকলো উৎসৱৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। কিন্তু যদি পৰীক্ষাকে উৎসৱত পৰিণত কৰো, তেতিয়া সেই উৎসৱ ৰঙেৰে ভৰি পৰিব। সেইবাবে আজিৰ আমাৰ অনুষ্ঠানত আমি আমাৰ পৰীক্ষাক কিদৰে উৎসৱৰ পৰিৱেশ গঢ় দিৱ পাৰো, তাত কিদৰে ৰঙেৰে ভৰাই তুলিব পাৰো, উৎসাহেৰে কিদৰে পৰীক্ষাৰ বাবে সাজু হ’ব পাৰো, সেই বিষয়ে আলোচনা কৰিম। বহু বন্ধুৱে মোলৈ বহু প্ৰশ্ন প্ৰেৰণ কৰিছে। একাংশই অ’ডিঅ’ মেজেজ আৰু আন একাংশ ভিডিঅ’ মেজেজ প্ৰেৰণ কৰিছে। মিডিয়াৰ জৰিয়তেও একাংশ বন্ধুৱে বিভিন্ন ঠাইৰ পৰা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে কথা-বতৰা পাতি বহু প্ৰশ্ন প্ৰেৰণ কৰিছে। কিন্তু নিৰ্দিষ্ট সময়ত মই যিমান পাৰো উত্তৰ দিবলৈ চেষ্টা কৰিম। কিন্তু এইবাৰ মই এক নতুন সাহস কৰিব বিচাৰিছো। কাৰণ বিগত চাৰি বাৰৰ অভিজ্ঞতাৰ পাছত একাংশ লোকৰ অভিযোগ আছিল যে তেওঁলোকৰ কথাবোৰ থাকি গ’ল। মোৰ কথা উত্থাপন নহ’ল, ইত্যাদি। সেয়েহে, মই এইবাৰ এটা কাম কৰিম। অনুষ্ঠানৰ নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাত আমি কথা পাতিম। ইয়াৰ পাছত আপোনালোকৰ যিবোৰ প্ৰশ্ন আছে, সেইবোৰ সময়পালেই ভিডিঅ’ বা অ’ডিঅ’ অথবা লিখিত ৰূপত নমো এপৰ জৰিয়তে সকলো আলোচনাৰ পুনৰবাৰ আপোনালোকৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিম। নমো এপত এইবাৰ এক নতুন এপ্লিকেশ্যন সংযোজন কৰিছো, মাইক্ৰছাইট বনাইছো। আপোনালোকে এই এপৰ জৰিয়তে লাভান্বিত হ’ব পাৰিব। আহক, আমি এই কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰো। সৰ্বপ্ৰথমে কোন আছে?
আঁতধৰোতাঃ ধন্যবাদ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আপোনাৰ প্ৰেৰণামূলক আৰু জ্ঞানবৰ্ধক উদ্বোধনে সদায় আমাক ইতিবাচক শক্তি আৰু বিশ্বাস যোগায়। আপোনাৰ বৃহৎ তথা জ্ঞানপূৰ্ণ মাৰ্গদৰ্শনৰ বাবে আমি সকলোৱেই উৎকণ্ঠাৰে ৰৈ আছো। মহোদয়, আপোনাৰ আশীৰ্বাদ আৰু অনুমতিত আমি এই কাৰ্যসূচী শুভাৰম্ভ কৰিব বিচাৰিছো। ধন্যবাদ মহোদয়। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় ভাৰতৰ ৰাজধানী ঐতিহাসিক নগৰী নতুন দিল্লীৰ বিবেকানন্দ স্কুলৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী খুচী জৈনে আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। খুচী অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এইটো ভাল কথা যে খুচীৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে। আমিও এইটো বিচাৰো যে পৰীক্ষা শেষ হোৱালৈকে সকলোতে খুচীয়েই খুচী ব্ৰতী থাকক৷
খুচীঃ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মোৰ নাম খুচী জৈন৷ মই দিল্লীৰ আনন্দ বিহাৰৰ বিবেকানন্দ স্কুলৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। মান্যবৰ ,মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে যেতিয়া আমি উদ্বেগজনক পৰিস্থিতিত থাকো, তেতিয়া পৰীক্ষাৰ বাবে কিদৰে প্ৰস্তুতি কৰিম? ধন্যবাদ৷
আঁতধৰোতাঃ ধন্যবাদ খুচী, মান্যবৰ সাহিত্যিক পৰম্পৰাৰে সমৃদ্ধ ৰাজ্য ছত্তীশগড়ৰ বিলাসপুৰৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ এ, শ্ৰীধৰ শৰ্মাই এনে এক সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছে৷ তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ৰ আগত নিজৰ প্ৰশ্ন কৰিবলৈ উৎসুক হৈ আছে, শ্ৰীধৰ অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা৷
এ. শ্ৰীধৰ শৰ্মাঃ নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মই এ, শ্ৰীধৰ শৰ্মা, ছত্তীশগড়ৰ বিলাসপুৰস্থিত ১নং দক্ষিণ মধ্য ৰে’লৱে উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ৷ মহোদয় মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে যে মই পৰীক্ষা সম্পৰ্কীয় চিন্তাৰ পৰা কিদৰে মুক্ত হ’ম৷ যদি মোৰ নম্বৰ ভাল নহয়, তেতিয়া কি হ’ব? যদি মই আকাংক্ষিত নম্বৰ লাভ নকৰো, তেতিয়া কি হ’ব৷ তদুপৰি, যদি মোৰ গ্ৰেড ভাল নহ’য়, তেতিয়া মোৰ পৰিয়ালৰ হতাশা কিদৰে দূৰ হ’ব?
আঁতধৰোতাঃ ধন্যবাদ শ্ৰীধৰ, সবৰমতীৰ সন্ত মহাপুৰুষ মহাত্মা গান্ধীজীয়ে সত্যাগ্ৰহ আন্দোলন আৰম্ভ কৰা পীঠস্থান বদোদৰাৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ কেনি পেটেল এনে ধৰণৰে কেতবোৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে৷ কেনি অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা৷
কেনি পেটেলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় আপোনাক শুভেচ্ছা জনাইছো, মোৰ নাম কেনি পেটেল, মই গুজৰাটৰ বদোদৰাৰ ট্ৰী হাউচ হাইস্কুলৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ৷ মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে আমি কিদৰে পুনৰাবৃত্তিৰে পাঠ্যক্ৰম সম্পূৰ্ণ কৰাৰ চিন্তাৰ পৰা মুক্ত হ’ব পাৰিম আৰু ফলাফলৰ পূৰ্বে আৰু পৰীক্ষাৰ সময়ত কিদৰে ভালদৰে শুব পাৰিম বা জিৰণি ল’ব পাৰিম৷ ধন্যবাদ মহোদয়৷
আঁতধৰোতাঃ ধন্যবাদ কেনি, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, শ্ৰীধৰ আৰু কেনি পেটেল পৰীক্ষাৰ চিন্তাত ব্যথিত হৈ আছে৷ সেইদৰে সমগ্ৰ দেশৰ বহু শিক্ষাৰ্থীয়ে পৰীক্ষাজনিত চিন্তাৰ লগত সংগতি থকা প্ৰশ্ন সুধিছে৷ পৰীক্ষাৰ চিন্তাৰ পৰা প্ৰায় সকলো শিক্ষাৰ্থী প্ৰভাৱিত হয়৷ তেওঁলোক সকলোৱে আপোনাৰ মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিছে৷ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়,
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ একে সময়তে আপোনালোকে ইমান প্ৰশ্ন সুধিছে, মোৰ এনে লাগিছে যে ময়ে ভাবুক হৈ পৰিম৷ চাওক, আপোনালোকৰ মনত ভয় কিয় হয়৷ এই প্ৰশ্নটো মোৰ মনতো আহে৷ আপোনালোকে জানো প্ৰথমবাৰলৈ পৰীক্ষা দিব? আপোনালোকৰ মাজত এনে কোনো নাই, যি প্ৰথমবাৰলৈ পৰীক্ষাত অৱৰ্তীৰ্ণ হ’ব৷ অৰ্থাৎ আপোনালোকে বহুত পৰীক্ষা দিছে৷ এতিয়া আপোনালোক পৰীক্ষাৰ একেবাৰে অন্তিম পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে৷ ইমান বৃহৎ সাগৰ অতিক্ৰম কৰি এতিয়া পাৰত ডুবাৰ ভয় মগজুত ল’ব নালাগে৷ প্ৰথটো কথা হৈছে আপোনালোকৰ মনত এটা কথা নিৰ্দিষ্ট কৰি লওক যে পৰীক্ষা জীৱনৰ এক সহজ অংশ৷ আমাৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ সৰু-সৰু ষ্টপেজ৷ সেই ষ্টপেজ আমি অতিক্ৰম কৰিব লাগিব আৰু আমি অতিক্ৰম কৰিছো৷ যিসময়ত আমি ইমানবাৰ পৰীক্ষা দিছো৷ পৰীক্ষা দি দি আমি একপ্ৰকাৰ পৰীক্ষাপ্ৰুফ হৈ পৰিছো৷ যেতিয়া এই বিশ্বাস মনত সৃষ্টি হ’ব, তেতিয়া যিকোনো পৰীক্ষাৰ বাবে এনে অনুভৱ আমাৰ মনত শক্তি হৈ পৰিব৷ ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনাৰ সেই অনুভৱক যিদৰে আপোনালোকে পাৰ কৰে, সেইবোৰ আপুনি অনুদান হিচাপে নল’ব৷ দ্বিতীয়তে, আপোনালোকৰ মনত যি ভয় আছে, সেয়া এনেকুৱাটো নহয় যে আপোনালোকৰ প্ৰস্তুতি কম হৈছে৷ ক’বলৈতো আমি কিবাকিবি ক’ব পাৰো৷ আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ পৰামৰ্শ হৈছে, এতিয়া পৰীক্ষাৰ মাজত সময় বেছি নাথাকে, এই বোজা লৈ থাকিব নে, সেই বিশ্বাস লৈ আগুৱাই যাব৷ হ’ব পাৰে আপোনালোকৰ দুই এটা বিষয় বাদ পৰি ৰৈছে৷ আধা বস্তুত যিমান পৰিশ্ৰম লাগিছিল, সেয়া নহ’ল, তাতেনো কি হ’ল৷ কিন্তু যি হ’ল, তাত মোৰ আত্মবিশ্বাস ভৰি আছে৷ তেতিয়া বাকীবোৰ সমস্যাও পাৰ হৈ যাব৷ সেইবাবে আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ আহ্বান এই যে আপোনালোক চাপত নাথাকিব৷ ভয় সৃষ্টি হোৱা পৰিৱেশ গঢ় লৈ উঠিব নিদিব৷ যিমান সহজ দৈনিক কাম-কাজ কৰি থাকে, তেনেদৰেই আগন্তুক পৰীক্ষাসমূহতো সময় পাৰ কৰক৷ অতিৰিক্ত কম বেছি কৰিবলগীয়া হ’লে আপোনালোকক আমনি দি থাকিব৷ তেওঁ সেইটো কৰে, মইও তাকে কৰিম৷ মোৰ এগৰাকী বন্ধুৱে এইটো কাম কৰে, সেইবাবে অধিক নম্বৰ পায়, মইও তাকে কৰিম৷ আপোনালোকে এনে কাম নকৰিব, যি আপোনালোকে শুনে৷ আপোনালোকে সেইটোহে কৰিব, যিটো ইমান সময় ধৰি কৰি আহিছে৷ সেই কামেৰে আপোনালোকৰ বিশ্বাস বৃদ্ধি কৰক৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস আপোনালোকে অতি সহজে, উৎসাহেৰে এক উৎসৱ মুখৰ পৰিৱেশত পৰীক্ষা দিব পাৰিব আৰু সফল হ’ব৷
আঁতধৰোতাঃ আমাক পৰীক্ষাক এক স্বাভাৱিক অভিজ্ঞতা হিচাপে গ্ৰহণ কৰাৰ আমাৰ মাজত বিশ্বাস বৃদ্ধি কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ক ধন্যবাদ জনাইছো৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, পৰৱৰ্তী প্ৰশ্ন সুধিছে ঐতিহাসিক স্থান তথা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ বাবে বিখ্যাত কৰ্ণাটকৰ মাইছুৰু তৰুণ এম বিয়ে৷ তৰুণ অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক৷
তৰুণঃ সুপ্ৰভাত মহোদয়, মোৰ নাম তৰুণ, মই কৰ্ণাটকৰ মাইছুৰু জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয়ৰ একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ৷ ২০২২চনৰ পৰীক্ষা পে চৰ্চাৰ পঞ্চম সংস্কৰণক মোৰ অংশগ্ৰহণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে মই কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী মহোদয়ৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে ইউটিউব, ৱাটছএপ আৰু অন্যান্য ছ’চিয়েল মিডিয়া এপৰ দৰে বিভিন্ন ব্যৱস্থাৰ থকাৰ পাছত আমি কিদৰে অনলাইন অধ্যয়নত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিম৷ ইয়াৰ বাবে অলনাইনত পঢ়াটো অতি জটিল হৈ পৰিছে, ইয়াৰ কিবা সমাধান আছে নেকি মহোদয়? ধন্যবাদ মহোদয়৷
আঁতধৰোতাঃ ধন্যবাদ তৰুণ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, দিল্লী কেণ্টনমেণ্ট বোৰ্ডৰ ছিলভাৰ অ’ক স্কুলৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ ছাহিদ আলীয়ে এনে ধৰণৰ এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে, ছাহিদ অনুগ্ৰহণ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্ন সোধা৷
ছাহিদঃ নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মই ছাহিদ আলী, দিল্লী কেণ্টনমেণ্ট বোৰ্ডৰ ছিলভাৰ অ’ক স্কুলৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ৷ বিগত দুবছৰ আমি আমাৰ পঢ়া-শুনা অলনাইন মাধ্যমত কৰি আহিছো৷ ইণ্টাৰনেটৰ ব্যৱহাৰৰ ফলত আমাৰ বহু ল’ৰা-ছোৱালীয়ে ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু অনলাইন গেমিঙৰ প্ৰতি আসক্ত হৈ পৰিছে৷ এনে পৰিৱেশৰ পৰা আমি কিদৰে ৰক্ষা পৰিব৷ অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিলো৷
আঁতধৰোতাঃ ধন্যবাদ ছাহিদ, কেৰালাৰ তিৰুৱন্তপুৰমৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী কীৰ্তানা নায়াৰ একেই সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে আৰু আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰিলে৷ মহোদয়, কীৰ্তানাৰ প্ৰশ্নটো টাইমছ নাওত কৰিছে৷ কীৰ্তনা অনুগ্ৰহ কৰি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা৷
কীৰ্তানাঃ নমস্কাৰ, মোৰ নাম কীৰ্তানা৷ মই কেৰালাৰ তিৰুৱন্তপুৰমৰ কৃছল স্কুলৰ দশম শ্ৰেণীৰ অধ্যয়ন কৰো৷ আমি সকলোৱে জানো যে মহামাৰীৰ সময়ত আমাৰ পাঠদান অনলাইনযোগে হৈছিল৷ ম’বাইল, ছ’চিয়েল মিডিয়া ইত্যাদিৰ বাবে আমাৰ ঘৰত যথেষ্ট অসুবিধা হয়, আমি অনলাইন পাঠদান কিদৰে উন্নত কৰিব পাৰিম৷
আঁতধৰোতাঃ ধন্যবাদ কীৰ্তানা, মাননীয় মহোদয়, অনলাইন শিক্ষা কেৱল শিক্ষাৰ্থীৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ শিক্ষকসকলৰ বাবেও প্ৰত্যাহ্বান সৃষ্টি কৰিছে৷ কৃষ্ণাগিৰিৰ শ্ৰীযুত চন্দচুডেশ্বৰণ এম নামৰ এগৰাকী শিক্ষকে আপোনাৰ পৰা পৰামৰ্শ বিচাৰিছে৷ মহোদয়, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক৷
চন্দচুডেশ্বৰণ এমঃ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, তামিলনাডু হছুৰৰ অশোক লালান স্কুলৰ পৰা মই চন্দচুডেশ্বৰণে কৈছো৷ মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে-এগৰাকী শিক্ষক হিচাপে অনলাইন শিক্ষণ প্ৰদান কৰা আৰু শিকাটো এক প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰিছে৷ আমি এই সমস্যা কিদৰে মোকাবিলা কৰিম৷ ধন্যবাদ মহোদয়৷
আঁতধৰোতাঃ ধন্যবাদ মহোদয়, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, তৰুণ ছাহিদ আৰু চন্দ্ৰচুডেশ্বৰণ মহোদয়কে ধৰি সকলোৱে ভাৱে অলনাইন শিক্ষাই সকলোকে বিগত দুবছৰ ধৰি ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ প্ৰতি আসক্তি বৃদ্ধি কৰিছে৷ মান্যবৰ, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আমি এনে বহু প্ৰশ্ন লাভ কৰিছো৷ ইয়াৰে অধিকাংশই এই সমস্যাক লৈ চিন্তিত৷ মই এই ক্ষেত্ৰত সকলোকে আপোনাৰ পৰামৰ্শ দিবলৈ অনুৰোধ জনালো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী জীঃ মোৰ মনলৈ এটা প্ৰশ্ন আহিছে। আপোনাসৱে মোক কৈছে যে তেওঁলোক ইফাল-সিফাল কৰি লক্ষ্যৰ বিপথে যায়। তোমালোকে অনলাইনত পঢ়ি থকা সময়ত নিজকে সোধা। সঁচাকৈয়ে পঢ়াটো কৰা। ৰীল চাই থাকিলে নহ’ব। মই তোমালোকক হাত দাঙিবলৈ নকওঁ। কিন্তু তোমালোকে জানা যে মই তোমাকেই ধৰিছো। বাস্তৱিকতে, ই অনলাইন বা অফলাইনৰ দোষ নহয়। তোমালোকে নিশ্চয় অনুভৱ কৰিছা যে শ্ৰেণীত বহুবাৰ, তোমালোক শ্ৰেণীকোঠাত থাকিবা, তোমালোকৰ দৃষ্টি শিক্ষকৰ ওপৰত থাকিব। কিন্তু এটাও কথা কৰ্ণপাত নহ’ব। কিয়নো তোমালোকৰ মনটো আন ক’ৰবাত আছে। শৰীৰৰ কোনো দুৱাৰ নাই, কোনো খিৰিকী নাই, কিন্তু যদি মনটো ক’ৰবাত থাকে, তেতিয়া শুনা নাপাবা। ইয়াৰ কোনো ৰেজিষ্টাৰ নাই। অফলাইন কথা এটা। এনে ঘটনা অনলাইনতো ঘটে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে মাধ্যমটো সমস্যা নহয়। সমস্যা হৈছে মনটো। মাধ্যম অনলাইনেই হওঁক বা অফলাইনেই হওঁক, যদি নিজৰ-নিজৰ মনটো ইয়াৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে সংযুক্ত হয়, ই ইয়াতে নিমজ্জিত হৈ থাকে। মোৰ এটা অনুসন্ধিৎসু মন আছে যিয়ে এই সূক্ষ্মতাসমূহ চিনাক্ত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। গতিকে তোমালোকৰ বাবে অনলাইন বা অফলাইন যিয়েই নহওঁক কিয়, ই এক পাৰ্থক্য আনিব পাৰে বুলি মই বিশ্বাস নকৰো। আৰু সেয়েহে আমাৰ বয়স আগবঢ়াৰ লগে-লগে, মাধ্যমটোও সলনি হৈছে। পূৰ্বে গুৰুকুল আছিল, শতিকা পূৰ্বে, সত্তৰ বছৰ পূৰ্বে, তাত ছপা কাগজো নাছিল। সেই সময়ত কোনো কিতাপ নাছিল। গতিকে এনেদৰেই এই সকলোবোৰ চলিছিল। শিষ্যসকলৰ শ্ৰৱণ শক্তি ইমানেই শক্তিশালী আছিল যে তেওঁলোকে কেৱল শুনিছিল আৰু ইয়ে তেওঁলোকক শিঁহৰিত কৰি তুলিছিল। আৰু প্ৰজন্মৰপৰা প্ৰজন্মলৈ, শুনি শিকাৰ পিছত, যুগ সলনি হৈছিল, মুদ্ৰিত সামগ্ৰী আহিছিল, কিতাপ আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল, তাৰ পিছত মানুহে ইয়াক গ্ৰহণ কৰিছিল। এই বিৱৰ্তন নিৰন্তৰভাৱে চলি আহিছে। এয়াই মানৱ জীৱনৰ বিশেষত্ব। গতিকে এয়া মূল্যায়নৰ এটা অংশ। আমি আজি ডিজিটেল গেজেটৰ জৰিয়তে, নতুন প্ৰযুক্তিগত আহিলাৰ জৰিয়তে, অতি সহজে আৰু ব্যাপকভাৱে আগবাঢ়িব পাৰো। আমি ইয়াক এটা সুযোগ বুলি বিবেচনা কৰা উচিত। আমি ইয়াক এটা সমস্যা বুলি বিবেচনা কৰা উচিত নহয়। কিন্তু এইটোও সঁচা যে আমি কেতিয়াবা এনে এটা চেষ্টা কৰা উচিত য’ত আমি আমাৰ অধ্যয়নৰাজি পুৰস্কাৰ হিচাপে আমাৰ সময় তালিকাত অনলাইনত ৰাখিব পাৰো। মই নিশ্চিত যে ধৰি লোৱা তোমালোকে তোমালোকৰ শিক্ষকে প্ৰদান কৰা টোকা আৰু মানক সামগ্ৰী তোমালোকে অনলাইনৰ জৰিয়তে লাভ কৰিছা। যদি তোমালোকে দুয়োটা সমান দেখা, তোমালোকে ইয়াত কেৱল মূল্য যোগ দিব পাৰা। তোমালোকে হয় বুলি ক'বা, শিক্ষকে মোক ইমান কৈছিল যে মোৰ ইমান মনত আছে। কিন্তু ইয়াত দুটা বস্তু আছে যিবোৰ মই ভাল পাইছো। এইটো এটা ভাল ধৰণে পোৱা গৈছে। যদি মই দুয়োটা যোগ দিওঁ, সেইবোৰে তোমালোকৰ শক্তি যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব। অনলাইনৰ দ্বিতীয় সুবিধাটো হ'ল যে ই অৱশেষত শিক্ষাৰ এটা অংশ হৈ পৰিছে। জ্ঞান আহৰণৰ ক্ষেত্ৰত এতিয়া অনলাইন আৰু অফলাইনৰ নীতি কি হ'ব পাৰে? মই স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে অনলাইন হোৱাটো অফলাইন হ'ব লাগিব। মই কিমান জ্ঞান লাভ কৰিব লাগিব, কিমান উপাৰ্জন কৰিব লাগিব। পৃথিৱীৰ অন্তিম প্ৰান্তৰপৰা যি উপলব্ধ সেয়া মই অনলাইনৰ জৰিয়তে লাভ কৰিম। মই এইটো মোৰ ম'বাইল ফোনত বা মোৰ আইপেডত আনিম। মই ইয়াক গ্ৰহণ কৰিম। আৰু অফলাইন, মই তাত যি পাইছো তাৰ বাবে মই মোক বিকাশৰ সুযোগ দিম। মই বিশ্বাস কৰো যে অফলাইন বস্তুবোৰ, ইয়াত দক্ষিণ ভাৰতৰ বন্ধুসকলে মোক সুধিছিল, অৱশেষত ভানাক্কাম হ্ৰাসৰ কথা হৈছিল। শিক্ষকে সুধিলে, মই এইটো ক'ম। আপুনি কম্পিউটাৰত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ দোচা যুগুত কৰিছে। সকলো উপকৰণ ব্যৱহাৰ কৰিছে। পেট ভৰ্তি হ'ব নেকি? কিন্তু যদি সেই জ্ঞান আপুনি প্ৰয়োগ কৰে আৰু আপুনি দোচা তৈয়াৰ কৰে, ই পেট ভৰাবনে নভৰায়? গতিকে তোমালোকৰ আধাৰ শক্তিশালী কৰিবলৈ অনলাইনৰ আশ্ৰয় লোৱা। আপুনি অফলাইনলৈ গৈ জীৱনত ইয়াৰ উপলব্ধি কৰিব লাগিব। শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো একেই কথা প্ৰযোজ্য। তোমালোকৰ ওচৰত থকা প্ৰথম কিতাপখন, তোমালোকৰ শিক্ষকসকল, তোমালোকৰ ওচৰত থকা গৱেষণা, জ্ঞান লাভৰ অতি সৰল উপায় আছে। আজি সীমাহীন সম্পদ আছে। তোমালোকে নিজকে ইয়াত নিমজ্জিত কৰাটোহে কথা। তোমালোকে নিজকে কিমান সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰে। তোমালোকে তেওঁক কিমান বস্তু গ্ৰহণ কৰিবা। আৰু সেয়েহে অনলাইনক এটা সুযোগ হিচাপে বিবেচনা কৰা। কিন্তু যদি তোমালোকে ইফাল-সিফাল কৰি ঘূৰি ফুৰা কামটো কৰিব খোজা, সেই আহিলাও উপলব্ধ। তোমালোকে হয়তু লক্ষ্য কৰিছা যে তোমালোকৰ প্ৰতিটো গেজেটৰ এটা ব্যৱস্থা আছে। যি তোমালোকক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে। এনে কৰা, এনে নকৰিবা, এতিয়া বন্ধ কৰা, অলপ সময় ৰ'বা, এতিয়া তুমি ১৫ মিনিটৰ পিছত পুনৰ আহিব লাগিব। তেওঁলোক ১৫ মিনিটৰ পিছত আহিব। তোমালোকে স্ব-অনুশাসনৰ বাবে এই সঁজুলিটো ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰা। আৰু মই বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক দেখিছো। কোনে এই সঁজুলিসমূহ অনলাইনত সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰে। নিজকে প্ৰতিৰোধ কৰা। দ্বিতীয়তে, জীৱনৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আইপেডৰ ভিতৰলৈ গৈ যিমান আনন্দ লাগে। ম'বাইল ফোনৰ ভিতৰলৈ সোমাবলৈ ভাল লাগে। নিজৰ ভিতৰলৈ সোমাই যোৱাৰ আনন্দও হাজাৰ গুণ। গতিকে গোটেই দিনটো কেইটামান মুহূৰ্ত এনেদৰে লোৱা যেতিয়া তোমালোকে অনলাইনতো নাথাকা, অফলাইনতো নাথাকিবা। সেয়া হৈছে ইনাৰ লাইন। তোমালোক যিমানেই ভিতৰলৈ যাবা, তোমালোকে নিজা শক্তি সিমানেই অনুভৱ কৰিবা। যদি তোমালোকে এনে কৰা, এই সকলো সংকটে তোমালোকৰ বাবে অসুবিধাৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি মই নাভাবো।
প্ৰস্তুতকৰ্তাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপুনি আমাক আমি মনোযোগ দিলে আৰু অধ্যয়ন কৰিলে, আমি নিশ্চিতভাৱে সফলতা লাভ কৰিম বুলি মূলমন্ত্ৰ প্ৰদান কৰিছে। ধন্যবাদ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, বৈদিক সভ্যতা আৰু সিন্ধু সভ্যতাৰ মুখ্য স্থান হাৰিয়ানাৰ পানীপথৰ এগৰাকী শিক্ষয়িত্ৰী শ্ৰীযুতা সুমন ৰাণী জোকিয়ে আপোনাক এটা প্ৰশ্ন কৰিব খুজিছে। শ্ৰীযুতা সুমন ৰাণী মহাশয়া, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক।
সুমন ৰাণীঃ নমস্কাৰ, প্ৰধানমন্ত্ৰী, মহাশয়, মই ডিএভি পুলিচ পাব্লিক স্কুল, পানীপথৰ সমাজ বিজ্ঞানৰ টিজিটি সুমন ৰাণী, মহাশয়, আপোনাক মই সুধিব খুজিছো যে নতুন শিক্ষা নীতিয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক তেওঁলোকৰ দক্ষতা বিকাশত কেনেকৈ নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব? ধন্যবাদ মহাশয়।
প্ৰস্তুতকৰ্তাঃ ধন্যবাদ মহাশয়া, প্ৰাচ্যৰ স্কটলেণ্ড বুলি পৰিচিত মেঘালয়ৰ পূব খাচী পাৰ্বত্য জিলাৰ ৯ম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী শীলা বৈষ্ণৱে একেটা প্ৰসংগতে আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰে। শীলা, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধা।
শীলা বৈষ্ণৱঃ সু প্ৰভাত মহাশয়, মই মেঘালয়ৰ পূব খাচী পাৰ্বত্য জিলাৰ জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয়ৰ শীলা বৈষ্ণৱ, নৱম শ্ৰেণীত পঢ়ি আছো। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীলৈ মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে– ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে কেনেকৈ বিশেষকৈ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ জীৱন আৰু সাধাৰণভাৱে সমাজক সবল আৰু নব্য ভাৰতৰ পথ নিৰ্মাণ কৰিব। ধন্যবাদ মহাশয়।
প্ৰস্তুতকৰ্তাঃ ধন্যবাদ শীলা। সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন শিক্ষা নীতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সমগ্ৰ দেশখনৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা এনে ধৰণৰ আৰু বহু প্ৰশ্ন লাভ কৰিছে। য'ত শিক্ষাৰ্থীসকলে কৈছে যে আমি এটা নিৰ্দিষ্ট বিষয়ত আগ্ৰহী, কিন্তু আমি আন এটা বিষয় অধ্যয়ন কৰি আছো। এনে পৰিস্থিতিত কি কৰিব লাগে? অনুগ্ৰহ কৰি আমাক দিক নিৰ্দেশনা আগবঢ়াওঁক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী জীঃ মোক এটা অতি গম্ভীৰ বিষয়ৰ প্ৰশ্ন সুধিছে আৰু ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ বিতং উত্তৰ দিয়াটো কঠিন। প্ৰথম কথাটো হ'ল যে এই নতুন শিক্ষা নীতিৰ পৰিৱৰ্তে, আমি ইয়াক ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি বুলি ক’ব খুজিছো। এনইপিক একাংশ লোকে নতুন বুলি কৈছে। এয়া হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি। আৰু মই সুখী যে আপোনালোকে সুধিছিল যে হয়তু বিশ্বখনত শিক্ষা নীতি নিৰ্ধাৰণত বহুতো লোক জড়িত থাকিব লাগিব, এয়া নিশ্চিতভাৱে এনে পৰ্য্যায়তে সম্পাদিত হৈছিল, ই সম্ভৱতঃ নিজেই এক বৃহৎ বিশ্ব অভিলেখ। ২০১৪ ৰপৰা, আপোনালোক আটায়ে মোক এই কামটোৰ বাবে প্ৰশ্ন কৰিছে, আমি আৰম্ভণিৰে পৰা এই কামত নিয়োজিত হৈ আছো। প্ৰায় ছয়ৰপৰা সাত বছৰ ধৰি, প্ৰতিটো পৰ্য্যায়তে যথেষ্ট চিন্তা-চৰ্চা কৰা হৈছে। এয়া গ্ৰামাঞ্চলৰ বিদ্যালয়সমূহৰ শিক্ষকসকলৰ মাজত, গ্ৰামাঞ্চলৰ অধ্যয়নৰত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত, চহৰৰ শিক্ষকসকলৰ মাজত, চহৰৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত আলোচনা কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত, বছৰ-বছৰ ধৰি এই বিষয়ত চিন্তা-চৰ্চা হৈছিল। সেই সকলোবোৰ বিবেচনা কৰা হৈছিল আৰু দেশখনৰ পণ্ডিতসকলৰ নেতৃত্বত এখন খচৰা প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল আৰু সেয়াও আজিৰ যুগৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰে জড়িত লোকসকলৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ইয়াৰ বিশেষ আলোচনা হৈছিল। সেই খচৰা তেতিয়াই জনসাধাৰণলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল আৰু ১৫-২০ লাখ ইনপুট লাভ কৰা হৈছিল। অৰ্থাৎ ইমান এক বৃহৎ অনুশীলন, ইমান ব্যাপক অনুশীলন, তাৰ পিছত শিক্ষা নীতি আহিছে। আজি মোৰ বাবে আনন্দৰ বিষয় যে ভাৰতৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীতে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিক আদৰণি জনোৱা হৈছে আৰু সেয়েহে, যিসকলে এই কাম কৰিছে তেওঁলোক অভিনন্দনৰ যোগ্য। এই চৰকাৰে ইয়াক যুগুত কৰা নাই। দেশখনৰ নাগৰিকসকলে ইয়াৰ যুগুত কৰিছে, দেশখনৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে ইয়াক যুগুত কৰিছে, দেশখনৰ শিক্ষকসকলে ইয়াক যুগুত কৰিছে আৰু দেশখনৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে যুগুত কৰিছে। আমাৰ দেশখনত ক্ৰীড়াক পূৰ্বে এটা সৰু বিষয়, এক অতিৰিক্ত কাৰ্য্যকলাপ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। এতিয়া এই ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত, ইয়াক শিক্ষাৰ অংশ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, ক্ৰীড়া, খেল অতি প্ৰয়োজনীয়। জীৱনত ক্ৰীড়া অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যাৰ জৰিয়তে দলীয় মনোভাৱৰ বীজ ৰোপণ হয়, সাহস বৃদ্ধি হয়, আপোনাৰ প্ৰতিদ্বন্দ্বীক বুজিবলৈ শক্তি আহে। কিন্তু ই আগতে আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰপৰা বাহিৰত আছিল, এক অতিৰিক্ত কাৰ্য্যকলাপ আছিল। খেলুৱৈক সাধুবাদ দিয়ক, তেতিয়া আপোনাসৱে দেখিব যে পৰিৱৰ্তন আহিছে আৰু আজিকালি ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি যি আগ্ৰহ বৃদ্ধি পোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে ইয়াৰ এক সুনাম আছে। আমি বিংশ শতিকাৰ নীতিৰে একবিংশ শতিকাটো গঢ়ি তুলিব পাৰোনে? মই তোমালোকক সুধিছো। বিংশ শতিকাৰ চিন্তাধাৰা, বিংশ শতিকাৰ ব্যৱস্থা, বিংশ শতিকাৰ নীতি, একবিংশ শতিকাত প্ৰযোজ্য হ’বনে?
উপস্থাপক: নহয় ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আমি বিকাশ কৰিব নোৱাৰোঁ নেকি, গতিকে আমি আমাৰ সকলো প্ৰণালী, আমাৰ সকলো নীতি একবিংশ শতিকাৰ সৈতে খাপ খোৱাকৈ খাপ খোৱা উচিত নে নহয়? যদি আমি নিজকে বিকশিত নকৰোঁ, আমি থাকিম আৰু থাকিম, এনে নহয় যে আমি পিছ পৰি যাম। আৰু সেয়েহে, ইয়াৰ মাজতে, ই দেশখনক যোৱাতকৈ বেছি হেৰুৱাইছে, কিন্তু এতিয়া যেতিয়া আমি উপনীত হৈছো, এতিয়া আমি দেখিছোঁ যে কাবৰ পিতৃ-মাতৃৰ আকাংক্ষাৰ বাবে সম্পদৰ বাবে, প্ৰণালীটো ওচৰত থকাৰ বাবে, আমি আমাৰ ইচ্ছাৰ শিক্ষাৰ বাবে আগবাঢ়িব পৰা নাই আৰু সকলোৱে চাপ আৰু সন্মানৰ বাবে এক আৰ্হিত আগবাঢ়িছে। নহয়, নহয়, আপুনি এজন চিকিৎসক হ'ব লাগিব। কিন্তু আমাৰ প্ৰবৃত্তি আন কিবা। বন্যপ্ৰাণীৰ প্ৰতি মোৰ আগ্ৰহ আছে, চিত্ৰাংকনৰ প্ৰতি মোৰ আগ্ৰহ আছে, প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি মোৰ আগ্ৰহ আছে, বিজ্ঞানৰ প্ৰতি মোৰ আগ্ৰহ আছে, মই গৱেষণাত আগ্ৰহী, এতিয়া মই ঔষধলৈ যোৱাৰ কাৰণত। প্ৰথমে আপুনি গৈছে, তাৰ পিছত আপুনি ইয়াত এই পাইপলাইনত প্ৰৱেশ কৰিব, তাৰ পিছত আপুনি আনটো মূৰত তালৈ যাব লাগিব। এতিয়া আমি কৈছো যে আপুনি প্ৰৱেশ কৰাটো প্ৰয়োজনীয় নহয়, কিন্তু 1 বছৰ আৰু 2 বছৰৰ পিছত, মই অনুভৱ কৰিছিলো যে নহয়, নহয়, এইটো মোৰ পথ নহয়, মোৰ মনোভাৱ হৈছে যে, মই তালৈ যাব বিচাৰো, সেয়েহে এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে আপোনাক এক নতুন পথত যোৱাৰ সুযোগ দিয়ে, ই আপোনাক সন্মানৰ সৈতে সুযোগ দিয়ে। আজি আমি জানো যে সমগ্ৰ বিশ্বতে ক্ৰীড়াৰ গুৰুত্ব যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। কেৱল শিক্ষা, কেৱল জ্ঞানৰ ভঁৰাল, ই পৰ্যাপ্ত নহয়, ই দক্ষতা, দক্ষতাও থাকিব লাগে। এতিয়া আমি ইয়াক পাঠ্যক্ৰমৰ এটা অংশ কৰিছো। যাতে তেওঁ নিজৰ সম্পূৰ্ণ বিকাশৰ বাবে নিজকে এজন বিষয়া বিচাৰি পাব। মই আজি সুখী হৈছিলোঁ, মই আজি এখন প্ৰদৰ্শনী চাবলৈ আহিছিলো। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ প্ৰতিফলন কি, ইয়াক আজি শিক্ষা বিভাগৰ ৰাইজে এক সৰু ৰূপত ৰাখিছিল, মই শিক্ষা বিভাগৰ লোকসকলক অভিনন্দন জনাইছো অৰ্থাৎ ই অতি কাৰ্যকৰী আছিল। মই উপভোগ কৰিছিলো যে আমাৰ অষ্টম-দশম শ্ৰেণীৰ সন্তানে ত্ৰিমাত্ৰিক প্ৰিণ্টাৰ তৈয়াৰ কৰি আছে। এইটো আনন্দৰ বিষয় যে আমাৰ অষ্টম শ্ৰেণীৰ সন্তানে বৈদিক গণিতৰ এপ টো চলাই আছে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ পৰা শিকি আছে। নন্দিতা আৰু নিবেদিতাই দুগৰাকী ভগ্নী পাইছিল, মই বহুত প্ৰশংসিত হৈছিলোঁ। আমাৰ এটা শ্ৰেণী আছে যিয়ে এই বস্তুবোৰ বেয়া বুলি বিবেচনা কৰে। কিন্তু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক সমগ্ৰ বিশ্বতে আৱিষ্কাৰ কৰিছে। তেওঁলোক নিজে শিক্ষাৰ্থী, কিন্তু শিক্ষক হৈছে। এতিয়া চাওঁ আহক যে তেওঁলোকে প্ৰযুক্তিৰ যথেষ্ট ব্যৱহাৰ কৰিছে। তেওঁ প্ৰযুক্তিক ভয় নকৰে, তেওঁ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিছে। এনেদৰেই মই দেখিছিলো কিছুমান স্কেলপাৰ তৈয়াৰ কৰা হৈছে। কিছুমান ভাল চিত্ৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা হয় আৰু কেৱল সেয়াই নহয়, ইয়াত এটা দৰ্শন আছিল। এইটো একেটা কৰিবলৈ কৰা হোৱা নাছিল। মই তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিলো, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে ব্যক্তিত্বৰ বিকাশৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ প্ৰদান কৰিছে আৰু এই অৰ্থত মই ক'ম যে আমি যিমানে নিবিড়ভাৱে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি বুজি পাওঁ আৰু ইয়াক পোনপটীয়াকৈ পৃথিৱীত অৱতৰণ কৰোঁ, আপুনি আপোনাৰ সন্মুখত আপোনাৰ একাধিক লাভালাভ দেখিব। সেয়েহে, সমগ্ৰ দেশৰ শিক্ষাবিদসকলৰ বাবে, সমগ্ৰ দেশৰ শিক্ষাবিদসকলৰ বাবে, সমগ্ৰ দেশৰ বিদ্যালয়সমূহলৈ, মই আপোনাক অনুৰোধ জনাইছো যে সূক্ষ্ম তাৎপৰ্যবোৰ মাটিলৈ অনাৰ বাবে নতুন উপায় বিকশিত কৰক আৰু যিমান অধিক উপায় আছে, আপুনি যিমানে অধিক সুযোগ পাব, মোৰ শুভেচ্ছা হৈছে।
উপস্থাপক: মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, এতিয়া আমি সম্পূৰ্ণৰূপে আত্মবিশ্বাসী যে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে আমাৰ বাবে শিক্ষাৰ অৰ্থ পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰিব আৰু আমাৰ ভৱিষ্যত উজ্জ্বল। हम खेलेंगे तो अवश्य खिलेंगे। মাননীয় ছাৰ, গাজিয়াবাদৰ ঔদ্যোগিক চহৰৰ ৰাজকিয়া কন্যা ইণ্টাৰ কলেজৰ ৰোশনীয়ে কিছুমান বিষয়ত সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সহায় আৰু নিৰ্দেশনা বিচাৰে। ৰোশনি, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
ৰোশনী : নমস্কাৰ ছাৰ! মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰোশনি চৰকাৰী ছোৱালী আন্তঃ মহাবিদ্যালয় বিজয় নগৰ গাজিয়াবাদৰ একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী| মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে, মই আচৰিত হওঁ যে শিক্ষাৰ্থীসকলে পৰীক্ষাত ভয় কৰে নে তেওঁলোকৰ অভিভাৱক আৰু শিক্ষকসকলক? আমি আমাৰ অভিভাৱক বা শিক্ষকসকলে আমাৰ পৰা আশা কৰাৰ দৰে পৰীক্ষাবোৰ অত্যাধিক গুৰুত্বসহকাৰে লোৱা উচিত নে উৎসৱৰ দৰে উপভোগ কৰা উচিত? অনুগ্ৰহ কৰি আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰক, ধন্যবাদ।
উপস্থাপক : ধন্যবাদ ৰোশনি। পঞ্জাৱৰ ভাটিণ্ডাৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী কিৰণপ্ৰীত, পাঁচখন নদীৰ অঞ্চল, পাঁচখন নদীৰ অঞ্চল, একেটা বিষয়ত তাইক প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰে। কিৰণপ্ৰীত, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
কিৰণপ্ৰীত : সুপ্ৰভাত সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মই দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী কিৰণপ্ৰীত কৌৰ। মই ৱ্লুম পাব্লিক ছিনিয়ৰ চেকেণ্ডাৰী স্কুল, কল্যাণসুখ, জিলা ভাটিণ্ডা, পঞ্জাৱত পঢ়িছিলো। মহোদয়, আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন যে যদি মোৰ ফলাফল ভাল নহয় তেন্তে মই মোৰ পৰিয়ালৰ হতাশাৰ সৈতে কেনেদৰে মোকাবিলা কৰিম, মোৰ পিতৃ-মাতৃৰ বিৰুদ্ধে মোৰ নেতিবাচকতা নাই কিয়নো মই জানো যে তেওঁলোকক মোৰ তুলনাত অধিক আস্থাৰ প্ৰয়োজন। ধন্যবাদ মহোদয়, অনুগ্ৰহ কৰি মোক পথ প্ৰদৰ্শন কৰক।
উপস্থাপক : ধন্যবাদ কিৰণপ্ৰীত। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আমাৰ বহুতৰ দৰে, ৰোশনি আৰু কিৰণপ্ৰীতেও তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃ আৰু শিক্ষকসকলৰ আশাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক প্ৰত্যাহ্বান দেখিবলৈ পাইছে, আমি আপোনাৰ পৰামৰ্শ আশা কৰিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া : তুমি এই প্ৰশ্নটো সোধাৰ সময়ত হাত তালিবোৰ আটাইতকৈ বেছি বাজি যোৱাৰ কাৰণ কি, ইয়াৰ কাৰণবোৰ কি? মই ভাবো তুমি শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে প্ৰশ্নটো সোধা নাই, তুমি চতুৰতাৰে ইয়াক অভিভাৱক আৰু শিক্ষকৰ বাবে সুধিছা। আৰু মই ভাবো তুমি বিচাৰা যে মই ইয়াৰ পৰা সকলোৰে অভিভাৱক আৰু শিক্ষকসকলক কিবা কওঁ। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে তোমালোক শিক্ষকসকলৰ হেঁচাত আছা, তুমি অভিভাৱকৰ হেঁচাত আছা আৰু ইয়াৰ বাবে তুমি বিভ্ৰান্ত হৈছা যে মই মোৰ বাবে কিবা কৰা উচিত যে মই তেওঁলোকৰ নিৰ্দেশত কিবা কৰিম। এতিয়া তোমালোকে তেওঁলোকক বুজাব পৰা নাই আৰু মই নিজকে এৰিব পৰা নাই, এইটো তোমালোকৰ চিন্তা মই অনুভৱ কৰিছোঁ। প্ৰথমতে, মই অভিভাৱক আৰু শিক্ষকসকলক ক'ব লাগিব যি অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ মনত সপোন, বা আপোনাৰ দ্বাৰা অসম্পূৰ্ণ হৈ পৰা সপোনবোৰ, আপুনি আপোনাৰ ছাত্ৰ কালত কি কৰিব বিচাৰিছিল, আপুনি আপোনাৰ জীৱনত যি কৰিব বিচাৰিছিল সেয়া কৰিব নোৱাৰিলে, আৰু সেয়েহে দিন-ৰাতি আপুনি ভাবে যে তেওঁ এইটো কৰিব। অৰ্থাৎ, আপুনি আপোনাৰ মনৰ বস্তু, আপোনাৰ সপোন, আপোনাৰ প্ৰত্যাশা আৰু আকাংক্ষাবোৰ এক প্ৰকাৰে আপোনাৰ সন্তানৰ মাজত সুমুৱাই দিবলৈ চেষ্টা কৰে। শিশুটোৱে আপোনাক সন্মান কৰে, পিতৃ-মাতৃৰ কথাত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়ে, আনহাতে, শিক্ষকজনে কয়, "চাওক, আপুনি এইটো কৰিব লাগিব, আমাৰ বিদ্যালয়ত, এইটো আমাৰ পৰম্পৰা।" আপোনাৰ মন উৎসাহিত আৰু বেছিভাগ সময় আমাৰ সন্তানৰ বিকাশত, প্ৰভাৱবোৰৰ মাজত ই যি বিভ্ৰান্তি আৰু চুক্তিৰ মাজেৰে পাৰ হ'ব লাগিব সেয়া তেওঁৰ বাবে যথেষ্ট চিন্তাৰ বিষয়, আৰু ইয়াৰ বাবে, পুৰণি দিনত, শিক্ষকজনৰ পৰিয়ালৰ সৈতে সম্পৰ্ক আছিল। পৰিয়ালৰ সকলোৱে শিক্ষকজনক চিনি পাইছিল আৰু শিক্ষকজনেও পৰিয়ালটোৱে তেওঁৰ সন্তানৰ বাবে কি ভাবিছিল তাৰ সৈতে পৰিচিত আছিল। শিক্ষকজনে কি কৰিছিল তাৰ সৈতে অভিভাৱকসকল পৰিচিত আছিল। অৰ্থাৎ, এক প্ৰকাৰে, শিক্ষা বিদ্যালয়ত চলে নে কি, ঘৰত চলে, সকলোৱে একেখন প্লেটফৰ্মত আছিল আৰু তাৰ বাবে আপোনাৰ কি হৈছে? অভিভাৱকৰ সময় নাই, নাজানে, শিক্ষকৰ পাঠ্যক্ৰমৰ সৈতে সম্পৰ্ক আছে, মোৰ পাঠ্যক্ৰম সম্পূৰ্ণ হৈছে, মোৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। মই ভালদৰে শিকাইছিলো, মই খুব কঠোৰ শিকাইছিলো, এনে নহয় যে মই শিকাওঁ নহয়, কিন্তু তেওঁ অনুভৱ কৰে যে পাঠ্যক্ৰমটো সম্পূৰ্ণ কৰাটো মোৰ দায়িত্ব। সেয়া মোৰ দায়িত্ব কিন্তু শিশুটোৰ মনটোৱে আন কিবা কৰে আৰু সেয়েহে যেতিয়ালৈকে পিতৃ-মাতৃ বা শিক্ষক বা বিদ্যালয়ৰ পৰিৱেশ হয়, আমি শিশুটোৰ শক্তি আৰু তাৰ সীমাবদ্ধতা, তাৰ আগ্ৰহ আৰু তাৰ মনোভাৱ, তেওঁৰ প্ৰত্যাশা, তাৰ আকাংক্ষাবোৰ নিবিড়ভাৱে পৰ্যবেক্ষণ নকৰোঁ। আমি তেওঁক বুজিবলৈ চেষ্টা নকৰোঁ আৰু আমি তেওঁক হেঁচা দি থাকোঁ, সেয়েহে কৰবাত তেওঁ বিচলিত হয় আৰু সেয়েহে মই সকলো শিক্ষকক পোহৰৰ জৰিয়তে সকলো অভিভাৱকক ক'ব বিচাৰো যে আপুনি আপোনাৰ মনৰ আশা অনুসৰি আপোনাৰ সন্তানৰ ওপৰত বোজা বৃদ্ধি কৰিব লাগে, ইয়াক এৰাই চলিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগে আৰু প্ৰতিটো শিশুৰ এক শক্তি থাকে, প্ৰত্যেক পিতৃ-মাতৃয়ে স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে তেওঁ আপোনাৰ স্কেলত খাপ খায় নে নকৰে, কিন্তু ঈশ্বৰে তেওঁক কিছু বিশেষ শক্তিৰে পঠিয়াইছে। তেওঁৰ ভিতৰত কিছু শক্তি আছে, এয়া আপোনাৰ অভাৱ। এইটো আপোনাৰ ত্ৰুটি যে আপুনি তেওঁৰ শক্তিক চিনাক্ত নকৰে। এইটো আপোনাৰ অভাৱ যে আপুনি তেওঁৰ সপোনবোৰ বুজিব নোৱাৰে আৰু সেয়েহে দূৰত্ব তাৰ পৰা হৈ পৰে। আৰু মই আপোনাক চাপৰ মাজতো ল'ৰা-ছোৱালীৰ পৰা পাবলৈ বিচাৰিম, এতিয়া মই নকওঁ যে পিতৃ-মাতৃৰ কথা নুশুনিব, মই নকওঁ যে শিক্ষকৰ কথা নুশুনিব, এই পৰামৰ্শ সঠিক নহ'ব, এইটো শুনিব লাগিব। তেওঁ কি কয় আমি বুজিব লাগিব, কিন্তু আপুনি আমাৰ মাজত অতি সহজে দেখা বস্তুবোৰ আমি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, পৃথিৱীখনো জড় যেন লাগিছে, যদি আমি বীজ ৰোপণ কৰোঁ, ইয়াৰ পৰা একো ওলাই নাহে, কিন্তু যদি আনেও একেখন পৃথিৱীত ৰোপণ কৰে, তেন্তে বহুতো ওলাই আহে আৰু এটা অতি ডাঙৰ বট গছ হৈ পৰে। তেওঁ সেই পৃথিৱীৰ নহয়, ইয়াৰ ওপৰত কি বীজ ৰোপণ কৰা হয়। আৰু সেয়েহে আপুনি জানে আপুনি সহজে কি গ্ৰহণ কৰে। একেবাৰতে আপোনাৰ মনৰ সৈতে কি আগবাঢ়ে। আপুনি কেতিয়াও বোজা অনুভৱ নকৰিব আৰু আৰম্ভণিতে, আপোনাক সম্ভৱতঃ আৰম্ভণিতে বাধা দিয়া হ'ব, কিন্তু পিছত পৰিয়ালটোৱে গৌৰৱান্বিত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিব, হয়, আমি ভাবিছিলো যে ই এইটো খুব ভালদৰে কৰিছে, আজি আমাৰ নাম আলোকিত হৈছে। ৪ যেতিয়া আপুনি মানুহৰ মাজত বহে, তেতিয়া প্ৰশংসা হয়। যিসকলে কালিলৈকে আপোনাৰ শক্তি গ্ৰহণ কৰা নাছিল তেওঁলোকে আগন্তুক সময়ত আপোনাৰ নিজৰ শক্তিৰ গৌৰৱ গাবলৈ আৰম্ভ কৰিব আৰু সেয়েহে আপুনি হাঁহি থাকোঁতে উৎসাহেৰে নিম্নতম প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰি আগবাঢ়িযাব, তাত থকা অতিৰিক্ত শক্তি যোগ দিব।
উপস্থাপক : সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপুনি অভিভাৱক আৰু শিক্ষকৰ আশা আৰু আকাংক্ষাৰ মাজত শিশুসকলৰ স্বাৰ্থ আৰু আকাংক্ষাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে, আপোনাক বহুত ধন্যবাদ। সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ, সাংস্কৃতিকভাৱে সমৃদ্ধ দিল্লী চহৰৰ পৰা, কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় জনকপুৰীৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ বৈভৱে সততাৰে তেওঁৰ সমস্যাসন্দৰ্ভত আপোনাৰ পৰিষদ বিচাৰে। বৈভৱ অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
বৈভৱ : নমস্কাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জী, মোৰ নাম বৈভৱ কনৌজিয়া। মই দ্বাদশ মানৰ ছাত্ৰ। জনকপুৰীত থকা কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ত পঢ়ো। মহোদয়, মই আপোনাক এটা প্ৰশ্ন কৰিব খুজিছো, সেয়া হৈছে এতিয়াও বহুখিনি কৰিবলৈ বাকী থকাৰ মুহূৰ্তত আমি কেনেকৈ অনুপ্ৰাণিত হৈ থাকিব পাৰিম আৰু সাফল্য অৰ্জন কৰিব পাৰিম?
প্ৰস্তুতকৰ্তা : ধন্যবাদ বৈভৱ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আমি সৰুখিনিয়েই নহয় আমাৰ অভিভাৱকসকলেও আপোনাৰ পৰা নিজৰ নিজৰ সমস্যাৱলীৰ সমাধান বিচাৰিছে। সুজিত কুমাৰ প্ৰধান জী, ওড়িষাৰ ঝাড়সুগুড়াৰ এগৰাকী অভিভাৱক, তেওঁ আপোনাৰ পৰা এই বিষয়তে মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিব খুজিছে। শ্ৰীমান সুজিত প্ৰধান জী কৃপা কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধকচোন।
সুজিত প্ৰধান জী : মোৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, নমস্কাৰ! মোৰ নাম সুজিত কুমাৰ প্ৰধান। মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে পাঠ্যক্ৰম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিচত কৰিবলগীয়া কামকাজৰ বাবে ল’ৰা-ছোৱালীবোৰক আমি কেনেকৈ উত্সাহিত কৰিম? ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা : ধন্যবাদ শ্ৰীমান। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী, স্থাপত্য আৰু চিত্ৰকলাৰ ক্ষেত্ৰত চহকী ৰাজস্থানৰ জয়পুৰৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী কোমল শৰ্মাই আপোনাৰ পৰা তেওঁৰ সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰিব খুজিছে। কোমল কৃপা কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো কৰক।
কোমল : নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী, মহোদয় মোৰ নাম কোমল শৰ্মা। মই জয়পুৰৰ বগৰু চৰকাৰী বালিকা উচ্চ মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ দ্বাদশ মানৰ ছাত্ৰী। মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে মোৰ এগৰাকী সহপাঠীৰ এখন প্ৰশ্নকাকতৰ পৰীক্ষা বৰ এটা ভাল নহ’ল, এতিয়া মই তেওঁক কেনেকৈ আ্শ্বাস দিও বাৰু?
প্ৰস্তুতকৰ্তা : ধন্যবাদ কোমল। সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, এৰেন ইপেন নামৰ কাটাৰৰ দশম মানৰ এগৰাকী ছাত্ৰইয়ো একে ধৰণৰ সমস্যাৰ বিষয়ে প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। এৰেন, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো কৰকচোন!
এৰেন : নমস্কাৰ মহাশয়, কাটাৰৰ ডোহাত থকা এমইএছ ইণ্ডিয়ান স্কুলৰ পৰা শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিছো। মোৰ নাম এৰেন এপেন। মই দশম মানৰ ছাত্ৰ। ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্নটো হ’ল- নেতিবাচক পৰিণতিৰ কথা জানিও কামবোৰ পিচুৱাই থোৱাৰ মানসিকতা কেনেকৈ নোহোৱা কৰিম আৰু প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰিব নোৱাৰা তথা পৰীক্ষা-ভীতিৰ পৰা হাত সৰাৰ উপাই দিবনে?
প্ৰস্তুতকৰ্তা : ধন্যবাদ এৰেন। আদৰণীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, বৈভৱ, শ্ৰী প্ৰধান ডাঙৰীয়া, কোমল আৰু এৰানে উত্সাহহীনতাৰ সমস্যাৰ পৰা মুক্ত হৈ বিদ্যায়তনিক দায়বদ্ধতা পূৰণ কৰাৰ বাবে আপোনাৰ পৰা কিটিপ শিকিব বিচাৰিছে। একদৰে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়েও ‘এক্সট্ৰা কাৰিকুলাৰ এক্টিভিটিজ’ৰ ক্ষেত্ৰত কেনেকৈ সমানে অংশগ্ৰহণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব পাৰে সেয়া জানিব বিচাৰিছে। অনুগ্ৰহ কৰি তেওঁলোকক মাৰ্গদৰ্শন কৰাওক মহাশয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় : কোনোবাই ‘ম’টিভেশ্যন’ৰ কিবা ‘ইনজেকশ্যন’ পাই বুলি যদি ভাবিছে, আৰু এইধৰণৰ ‘ইনজেকশ্যন’ লৈ ল’লেই ‘ম’টিভেশ্যন’ৰ নিশ্চয়তা পোৱা যায়, কোনোবাই আক’ এই ‘ফৰ্মূলা’ পালেই ‘ম’টিভেশ্যন’ৰ আৰু কেতিয়াও সমস্যাই নাথাকিব বুলি যদি ভাবিছে, মই ভাবো এয়া নিতান্তই ভুল কথা হ’ব, কিন্তু প্ৰথমেতো আপোনালোকে নিজেই ‘অবজাৰ্ভ’ কৰিব লাগিব যে কোনবোৰ কথাতনো আপোনালোক সম্পূৰ্ণৰূপে ‘ডিম’টিভেট’ হৈ পৰে। আপোনালোকে দিনটো ধৰি যদি কথাটোৰ গম ল’বলৈ ধৰে, এইদৰে সপ্তাহ ধৰি, মাহ ধৰি যদি একেৰাহে গম ল’বলৈ ধৰে, তেন্তে কোনবোৰ কথাই দৰাচলতে আপোনালোকক ‘ডিম’টিভেট’ কৰে সেইবোৰক নিৰ্ণয় কৰি উলিয়াব পাৰিব। যেতিয়া আপুনি জানিব যে এইবোৰ কথা মই কৰিব নোৱাৰিম, এইবোৰ কাম কৰাটো মোৰ বাবে কঠিন হ’ব, তাৰে দুটা কথা নিশ্চিত কৰিব পৰা যাব এক- নিজকে জনা আৰু তাৰো যিবোৰ কথাই মোক হতাশ কৰি দিয়ে, নিৰাশ কৰি দিয়ে, এবাৰ যদি সেইবোৰ কথা জানি যায় আৰু যদি নম্বৰ বক্সত ভৰাই দিয়ে- ঠিক আছে, এইবাৰ এনেবোৰ কথা জনাৰ প্ৰয়াস কৰক যিবোৰ কথাই অতি সহজে আপোনাক অনুপ্ৰাণিত কৰে, ‘ম’টিভেট’ কৰে সেইবোৰ বাচি উলিয়াওক। ধৰক আপুনি কোনোবা ভাল গান এটা শুনিছে, সেই গানটোৰ কেৱল সংগীতেই নহয়, তাৰ কোনোবা কেইটামান শব্দই আপোনাক বাৰুকৈয়ে স্পৰ্শ কৰিছে, শব্দকেইটাই যদি আপোনাক ভবাই তুলিছে, এৰাটো কথাবোৰ দেখোন এনেকৈয়ো ভাবিব পাৰি, চাবচোন হঠাতে আপোনাৰ চিন্তা কৰাৰ পদ্ধতিয়েই সলনি হৈ যাব পাৰে, কোনোবাই আপোনাক ক’বও পাৰে নক’বও পাৰে, কিন্তু আপুনি নিজেই নিজকে সাজু কৰিছিল যে সেইবোৰ কি কথা যিয়ে মোক ‘ম’টিভেট’ কৰে আৰু আপুনি সেইবোৰ চিনি উলিয়াব পাৰিলে, তেতিয়া আপুনি ভাবিব এৰাটো, এয়া মোৰ বাবে বহু কামত অহা কথা দেখোন, সেয়ে মই বিচাৰিম আপোনালোকে নিজেই নিজক নিশ্চিত ৰূপত বিশ্লেষণ কৰি থাকিব। এই ক্ষেত্ৰত কাৰোবাৰ সহায় বিচৰাৰ কথা নেভাবিবই। বাৰে বাৰে আনক এই কৈ নাথাকিব যে ‘মোৰ মুড নাই, মোৰ ভাল নালাগে’, এনে কৰিলে আপোনাৰ অন্তৰত এনে এটা দুৰ্বলতাই গা কৰি উঠিব যে আপুনি প্ৰতিবাৰেই কাৰোবাৰ পৰা সহানুভূতি পোৱাটো আশা কৰিবলৈ ধৰিব, আপুনি আশা কৰিবলৈ ধৰিব যেন মা আহি মোৰ কাষত বহকহি, মোক গালে-মূৰে হাত ফুৰাই উত্সাহিত কৰিহি, মোক লালন-পালন কৰকহি। তেতিয়া লাহে লাহে এক ধৰণৰ দুৰ্বলতা এটাই গা কৰি উঠিব। কিছু সময়তো ভালেকৈয়ে চলি যাব। সেয়ে, কেতিয়াও তেনেবোৰ বিষয়ত সহানুভূতি আহৰণ কৰাৰ কথা নাভাবিব। কেতিয়াও নাভাবিব। হয়, কেতিয়াবা জীৱনত সমস্যাই দেখা দিয়ে, নিৰাশাই দেখা দিয়ে, হতাশা আহেই, মই সেইবোৰ চম্ভালি ল’ম, মই নিজেই সেইবোৰৰে ভালকৈ এঘড়ী যুঁজিম। আৰু মোৰ নিৰাশা, মোৰ উদাসীনতাক ময়েই অন্ত পেলাম, ময়েই তাক কবৰস্থ কৰিম। এনে বিশ্বাস জন্ম হোৱা উচিত। দ্বিতীয়তে, আমি কোনবোৰ বস্তু ‘অবজাৰ্ভ’ কৰো। কেতিয়াবা কেতিয়াবা কিছুমান বস্তুক ‘অবজাৰ্ভ’ কৰিলেও আমি প্ৰেৰণা লাভ কৰিব পাৰো। এতিয়া ধৰক আপোনালোকৰ ঘৰত এটা ২-৩ বছৰীয়া ল’ৰা আছে, তেওঁৰ কিবা ল’ব বিচাৰিছে কিন্তু তেওঁৰ বাবে বৰ সেয়া এক ডাঙৰ সমস্যা, আপুনি দূৰৰ পৰা চাই থাকক তেওঁ যাতে পৰি নাযায়, গৈ পাবগৈনে নাই, ভাগৰি যায় যদি অকণমান সময়ৰ বাবে আগবাঢ়ি যাব আকৌ উভতি আহিব, পুনৰ চেষ্টা চলাব, অৰ্থাত্ আপোনাক তেওঁ শিকাই আছে ঠিক আছে মোৰ বাবে কষ্টকৰ হয়, কিন্তু মই মোৰ প্ৰয়াস নকৰাকৈ নাথাকো। এই ধৰণৰ ‘ম’টিভেশ্বন’ কি কোনোবা স্কুলত কোনোবাই পঢ়াইছিল নেকি? সেই ২ বছৰীয়া ল’ৰাটোক কোনোবা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক’বলৈ গৈছিল নেকি? কোনোবা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বুজাবলৈ গৈছিল নেকি? ‘আৰে, মোৰ বোপাই অকণমান থিয় হৈ দিয়াচোন, এতিয়া দৌৰা- এনেকৈ কোনোবাই কৈছিল নেকি বাৰু, নাই কোৱা মহাশয়’। ঈশ্বৰে একোটা ‘ইনহেৰেণ্ট কোৱালিটী’ আমাৰ সকলোকে দি পঠাইছে, যি আমাক কিবা নহয় কিবা কৰাৰ বাবে ‘ড্ৰাইভিং ফ’ৰ্চ’ৰ হিচাপে কাম কৰে। একে কথাই সৰু ল’ৰাটোৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰযোজ্য হয়। আমি বাৰু এইবোৰ কথা কেতিয়াবা ‘অবজাৰ্ভ’ কৰিছোনে! আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে চাগৈ, এগৰাকী দিবাংগ ব্যক্তিয়ে নিজৰ কামখিনি কৰাৰ বাবে নিজাববীয়াকৈ একোটা পদ্ধতি বিচাৰি লয়, সেয়া খুউব ভালকৈ কৰি অটায়। কিন্তু কথাটো বাৰু আমি সুক্ষ্ম ভাবে ‘অবজাৰ্ভ’ কৰিছোনে বাৰু, চাওকচোন ঈশ্বৰে তেওঁৰ শৰীৰত ইমানখিনি দুৰ্বলতা দিছে যদিও তেওঁ কিন্তু হাৰ মনা নাই। তেওঁ তেওঁৰ দুৰ্বলতাখিনিকে তেওঁৰ শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি লৈছে। আৰু সেই শক্তিয়ে তেওঁকতো সামৰ্থ্য দিয়েই, যিসকলে সেই কথা সুক্ষ্ম ভাবে অনুধাৱন কৰে তেওঁকো প্ৰেৰণা দিয়ে। এনে কৰিবলৈ আমিও চেষ্টা কৰোচোন। আমাৰ আশে-পাশে থকা বস্তুবোৰক আমি সেই ৰূপত অনুধাৱন কৰোচোন। সেইবোৰৰ দুৰ্বলতাখিনিক নেচাই, সিহঁতৰ দুৰ্বলতাক কেনেকৈ সিহঁতে পৰাভূত কৰিছে, সিহঁতৰ অভাৱক কেনেকৈ সিহঁতে পৰাভূত কৰিছে, সেই প্ৰক্ৰিয়াসমূহক সুক্ষ্মভাবে নিৰীক্ষণ চাওকচোন। তেতিয়া আপোনালোকে নিজকে সেইবোৰৰ সৈতে ৰিজাই চাবলৈ ধৰিব। ভাবিবলৈ ল’ব তেওঁলোকৰ স্থানত যদি মই থকিলোহেতেন ময়ো চাগৈ এনে কৰিব পাৰিলোহেতেন। ঈশ্বৰেতো মোক হাত-ভৰি ভালকৈয়ে দিছে, মোৰতো একোৰে অভাৱ নাই, তেন্তে মইনো কিয় মনে মনে বহি আছো, চাবচোন আপুনি নিজেই দৌৰিবলৈ ধৰিব আৰু সেয়ে মই ভাবো যে আন কথা হৈছে, আপোনালোকে বাৰু কেতিয়াবা নিজৰ পৰীক্ষা লৈ পাইছেনে! আপোনালোকে নিজৰ নিজৰ পৰীক্ষা নিজেই লওক, আনেনো আপোনাৰ পৰীক্ষা কিয় ল’ব লাগে! মোৰ ‘এগ্জাম ৱাৰিঅ’ৰ্ছ’ নামৰ কিতাপখনত মই সম্ভৱ এঠাইত এই কথাৰ উল্লখ কৰিছিলো যে আপোনালোকে কেতিয়াবা পৰীক্ষালৈকে এখন চিঠি লিখি দিবচোন- মোৰ মৰমৰ পৰীক্ষা আৰু লিখিব তুমি মোক কি বুলি ভাবিছা, মই এনেকৈ প্ৰস্তুতি চলাইছো, মই এনেকৈ নিজকে সাজু কৰিছো, মই কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো, মই ইমানখিনি প্ৰয়াস কৰিছো, মই এইখিনি পঢ়িছো, মই ইমানখিনি নোট প্ৰস্তুত কৰিছো, মই শিক্ষকসকলৰ সৈতে ইমানখিনি সময় বহিছো, মই মাৰ সৈতে ইমানখিনি সময় পাৰ কৰিছো, মই মোৰ চুবুৰীয়া ভাল ছাত্ৰ এজনৰ ওচৰলৈ গৈ ইমান কথা শিকি আহিছো। পৰীক্ষা, তুমিনো কোনহে মোৰ সৈতে যুঁজিবলৈ, তুমিনো কোন হে মোৰ পৰীক্ষা ল’বলৈ, মইহে তোমাৰ পৰীক্ষা লৈ আছো। চাওচোন বাৰু তুমি মোক পেলাব পাৰানে, মই তোমাক পেলাব পাৰো। কেতিয়াবা এই কথা কৰি চাবচোন। কেতিয়াবা আপোনালোকে চাগৈ ভাবে মই যে এনেকৈ ভাবিছো, এয়া বাৰু শুদ্ধ নে ভুল। আপোনালোকে এনে কৰিবচোন, এবাৰ ‘ৰী-প্লে’ কৰি চোৱাৰ অভ্যাস কৰকচোন। ‘ৰী-প্লে’ কৰাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব পাৰিলে এক নতুন দৃষ্টি লাভ কৰিব। ধৰক, শ্ৰেণীত কিবা শিকি আহিছে। আপোনাৰ দুই-তিনিজন বন্ধুৰ সৈতে বহক আৰু আজি যি শিকিলে আপুনি নিজে শিক্ষক হৈ আপোনাৰ তিনিজন বন্ধুক শিকাওকচোন। আকৌ আন এগৰাকী বন্ধুৱে আন তিনিজনক শিকাওক। সেইদৰে তৃতীয়গৰাকীয়ে বাকী তিনিজনক...অৰ্থাত্ যিয়ে যিমানখিনি শিকিলে প্ৰত্যেকেই ভগাই ল’লে। এনে কৰিলে প্ৰত্যেকেই দেখিব, অ’ এওঁ এই কথাটো মন কৰিছে, যিটো মই এৰি থৈ গৈছিলো, তেওঁ আকৌ সেই কথাত গুৰুত্ব দিছে, মই যিটোক সিমান গুৰুত্ব দিয়াই নাছিলো। তিনিওজনে যেতিয়া একেখিনি কথাকে ‘ৰী-প্লে’ কৰিব, নিজে নিজেও কৰিব, কিতাপ-পত্ৰ নোহোৱাকৈ, কেৱল শুনি শুনি। চাবচোন, সেইখিনি কথা আপোনালোকৰ নিজৰ হৈ উঠিব। আপোনালোকে কথাবোৰ, এতিয়া আপোনালোকে দেখিছে চাগৈ ক’ৰবাত কিবা ঘটনা ঘটিছে, ডাঙৰ ডাঙৰ ৰাজনৈতিক নেতাৰ সন্মুখত আহি থিয় হৈ যায়হি ‘টিভি’-ৰ মানুহ। তেওঁলোকেতো লাঠি লৈ নাহে, কিন্তু উত্তৰ দিয়াৰ সময়ত কথাৰ ইফাল-সিফাল হৈ যায়। কিছুমানকতো পিছফালৰ পৰা কোনোবাই মনত পেলাই দিবলগীয়াও হয়, দেখিছেনে বাৰু? কিন্তু গাঁৱৰ এগৰাকী মহিলাই ক’ৰবাত সংঘটিত দুৰ্ঘটনাৰ বৰ্ণনা এটা যদি টেলিভশ্বনৰ সাংবাদিকৰ আগত দিবলগীয়া হয়, বেচেৰী তিৰোতাগৰাকীয়েতো আৰু কি টেলিভিশ্বন সেয়া নাজানে, তেওঁ গভীৰ আত্মবিশ্বাসৰে ঘটনাৰ সাৱলীল বৰ্ণনা কৰি দিব পাৰে। কেনেকৈ ঘটিল, তাৰ পিচত কি হ’ল ইত্যাদি ইত্যাদি অৰ্থাত্ অতি সুন্দৰকৈ কথাবোৰ বুজাই দিব পাৰিলে। কিয়নো তেওঁ যি দেখিছে সেয়া হৃদয়ংগম কৰি লৈছে, সেইকাৰণে তেওঁ অতি সহজে তাৰ ‘ৰী-প্লে’ কৰিব পাৰিছে। আৰু সেয়ে মই ভাবো আপোনালোকেও মুকলি মনেৰে এইবোৰ কথাৰে নিজকে সংপৃক্ত কৰিব পাৰিলে কেতিয়াও নিৰাশাই আপোনাৰ দুৱাৰত টোকৰ দিবহি নোৱাৰে।
প্ৰস্তুতকৰ্তা : আদৰণীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আমাক চিন্তন, নিৰীক্ষণ আৰু বিশ্বাসৰ মন্ত্ৰ প্ৰদান কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো। শিখৰৰ উচ্চতা যিমানেই নহওক কিয়, আমি কেতিয়াও পিচ ভৰি নিদিও বুলি আপোনাক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, আমাৰ কলা, সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাসমূহৰ বাবে প্ৰসিদ্ধ খম্মন তেলেংগানাৰ পৰা যাদৱ অনুষা, দ্বাদশ মানৰ এগৰাকী ছাত্ৰীয়ে আপোনাক প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। অনুষা আপোনাৰ প্ৰশ্নটো কৰক!
অনুষা : মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় নমস্কাৰ! মোৰ নাম অনুষা। মই চৰকাৰী কনিষ্ঠ মহাবিদ্যালয়ৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। মোৰ ঘৰ তেলেংগানাৰ খম্মনত। মহাশয়, মোৰ প্ৰশ্নটো হ’ল- যেতিয়া শিক্ষকে আমাক পঢ়াই তেতিয়া আমি কথাবোৰ বুজি পাও। কিন্তু কিছু সময়, বা কিছু দিনৰ পিচত দেখোন সেইবোৰ পাহৰি যাও! এই বিষয়ে মোক আপুনি কিবা সহায় কৰিব পাৰিবনে? ধন্যবাদ মহাশয়!
প্ৰস্তুতকৰ্তা : ধন্যবাদ অনুষা। মান্যবৰ, আন এটা প্ৰশ্ন আমি ‘নমো এ’প্’-ৰ মাধ্যমেৰে লাভ কৰিছো। গায়ত্ৰী চাক্সেনা নামৰ প্ৰশ্নকৰ্তাগৰাকীয়ে জানিব বিচাৰিছে, পৰীক্ষালৈ যোৱাৰ সময়ত তেওঁ যিখিনি পঢ়ি-শুনি যায় সেইবোৰ বোলে উত্তৰ লিখিবলৈ লোৱাৰ সময়ত পাহৰি যায়। কিন্তু সেই একেখিনি কথাই তেওঁ পৰীক্ষা দিয়াৰ আগতে অথবা পৰীক্ষাৰ শেষ হোৱাৰ পিচত সলসলীয়াকৈ তেওঁৰ বন্ধু-বান্ধৱৰ আগত কৈ যাব পাৰে। তেওঁৰ বোলে সদায়ে এনে হয়। এই পৰিস্থিতিৰ পৰা মুক্ত হ’বলৈ তেওঁ কি কৰিব লাগিব সেয়া জানিব খুজিছে। মান্যবৰ, অনুষা আৰু গায়ত্ৰী চাক্সেনাৰ দৰে অনেকৰ মনতে একে ধৰণৰ প্ৰশ্ন আছে। যাৰ সম্বন্ধ স্মৰণ শক্তিৰে জড়িত। অনুগ্ৰহ কৰি এই দিশত মাৰ্গদৰ্শন কৰি কৃতাৰ্থ কৰক, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া - সম্ভৱতঃ প্ৰতিজন শিক্ষাৰ্থীৰে মনত এই বিষয়টো কেতিয়াবা সমস্যা হৈ পৰে। সকলোৱে ভাবে যে মোৰ মনত নাই, মই এইটো পাহৰি গৈছো। কিন্তু যদি তোমালোকে ভালদৰে চোৱা, তেন্তে এই পৰীক্ষাবোৰৰ সময়ত, হঠাতে তোমালোকৰ পৰা মনৰ এনেধৰণৰ কথা ওলাই আহিব যে পৰীক্ষাৰ পিছত তুমি কেতিয়াও লক্ষ্যই নকৰিবা যে হেই, মই যোৱা সপ্তাহত কেতিয়াও এই বিষয়টো স্পৰ্শই কৰা নাছিলো, হঠাতে প্ৰশ্নটো আহিল, অথচ মোৰ উত্তৰটো বৰ ভাল হৈ পৰিল, অৰ্থাৎ মনৰ কৰবাত এই উত্তৰটো সংৰক্ষিত হৈ আছিল। তোমালোকে আনকি মন কৰাও নাছিলা যে মনৰ কৰবাত এয়া ইতিমধ্য়েই আছিল। আৰু সেই কথাবোৰ কিয় মনৰ মাজত আছিল জানা, কিয়নো তুমি পঢ়ি থকাৰ সময়ত তোমাৰ মনটো মুকলি হৈ আছিল, মনৰ খিড়িকীবোৰ খোলা আছিল, আৰু সেয়ে সেই কথাবোৰ, তথ্য়বোৰ তোমাৰ মনৰ ভিতৰলৈ সোমাই গৈছিল। যদি মনৰ খিড়িকীবোৰ বন্ধ থাকিবলহেতেন, তেন্তে আজি লিখিবলৈ একো নাথাকিলহেতেন। আৰু সেয়েহে কেতিয়াবা ধ্যান শব্দটোক মানুহে যোগ, ধ্যান, হিমালয়, ঋষি-মুনি আদিৰ সৈতে সংযোগ কৰি দিয়ে। মোৰ চিধা কথা, ধ্যানৰ অৰ্থনো কি। যদি আপুনি ইয়াত আছে কিন্তু এই মুহূৰ্তত তুমি ভাবি আছা যে মায়ে ঘৰত টিভি চাই থাকিব, তেওঁ বিচাৰি থাকিব মই কোনটো কোণত বহি আছো। আপুনি ইয়াত নাই, তুমি ঘৰত আছা। তোমাৰ মনত চলি থাকে যে মায়ে টিভি চাইছে, চিভি চোৱা নাই ইত্য়াদি ইত্য়াদি। মই য়ে ইয়াত বহি আছো, সেয়া তেওঁলোকে দেখিব নে নেদেখে। তোমাৰ মনোযোগ ইয়াত থাকিব লাগিছিল কিন্তু তোমাৰ মনোযোগ আছে বেলেগত, অৰ্থাৎ তুমি ধ্য়ানত নাই। যদি তুমি ইয়াত আছা, তেন্তে তুমি মনোয়োগেৰে আছা। যদি তুমি তাত আছা, তুমি অসাৱধান হৈ আছা। আৰু সেয়েহে জীৱনত ধ্যানক অতি সৰলতাৰে গ্ৰহণ কৰা। এইটো এটা বিশাল বিজ্ঞান আৰু কোনোবাই এটা নাকত ধৰি হিমালয়ত বহি থাকিলেহে যে ধ্য়ান হ’ব তেনে নহয়। ই অতি সৰল। সেই মুহূৰ্তটো জীয়াবলৈ চেষ্টা কৰক। যদি আপুনি সেই মুহূৰ্তটো জীয়াব পাৰে, ই আপোনাৰ শক্তি হৈ পৰিব।
আপুনি নিশ্চয় বহুতো লোকক দেখিছে, ৰাতিপুৱা চাহ খাইছে, বাতৰি কাকত পঢ়িছে। তাৰ মাজতে পৰিয়ালৰ লোকে কয়, " পানী গৰম হৈ গৈছে, সোনকালে গা ধুই লোৱা।" মই বাতৰি কাকত পঢ়িব লও। তেতিয়া তেওঁলোকে আকৌ ক'ব যে ৰাতিপুৱাৰ আহাৰ গৰমে গৰমে খাই লোৱা, ঠাণ্ডা হ'ব। তেতিয়াও মই কও যে বাতৰি কাকতখন পঢ়ি লও। গতিকে ঘৰৰ মা-ভনীহঁতক মই কওঁ যে আপোনালোকে তেওঁলোকক সন্ধিয়া সোধক তেওঁলোকে আজি বাতৰি কাকতত কি পঢ়িলে। মই গেৰাণ্টিৰে কওঁ যে ইয়াৰ ৯৯ শতাংশ লোকেই ক'ব নোৱাৰিব যে আজিৰ বাতৰি কাকতৰ শিৰোনাম কি আছিল। কিয়, তেওঁ সাৰ পোৱা নাই, বা তেওঁ সেই মুহূৰ্তটো জীয়াই থকা নাই। তেওঁ অভ্যাসগতভাৱে পৃষ্ঠাবোৰ ঘূৰাই আছে, চকুলৈ চাই আছে, বস্তুবোৰ পঢ়া হৈছে, মনত কোনো কথাই ৰৈ যোৱা নাই। আৰু যদি এই কথাবোৰ মনত ৰেজিষ্টাৰটো নহয় তেন্তে মগজুৰ মেমৰি চিপলৈ নাযায়। এতিয়া আপোনাৰ বাবে প্ৰথম প্ৰয়োজনীয়তা হৈছে এইটো যে আপুনি যিয়েই নকৰক, সেয়াই বৰ্তমান... আৰু মই এতিয়াও বিশ্বাস কৰোঁ যে ঈশ্বৰৰ এই সৃষ্টিৰ বাবে এক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উপহাৰ আছে, যদি কোনোবাই মোক সোধে, মই ক'ম যে উপহাৰটো হৈছে বৰ্তমান। তেওঁৰ বাবে যি এই বৰ্তমানটো জানে, যি এই বৰ্তমানত বাস কৰে, কোনে এই বৰ্তমানক আত্মস্থ কৰিব পাৰে, ভৱিষ্যতৰ বাবে কেতিয়াও প্ৰশ্নবোধক চিহ্ন নাথাকে। আৰু স্মৃতিয়েও সেই মুহূৰ্তটো জীয়াই নাৰাখিবলৈ কাৰণ বিচাৰি নাপায়। আৰু তাৰ বাবে, আমি ইয়াক হেৰুৱাওঁ।
দ্বিতীয়তে, স্মৃতি জীৱনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। যদি আপুনি ভাবে যে এইটো কেৱল পৰীক্ষাৰ পৰা পাইছে, তেনেহ'লে আপুনি ইয়াৰ মূল্য বুজি নাপায়, আপুনি ইয়াৰ মূল্য বুজিবলৈ চেষ্টা কৰা নাই। ধৰি লওক আপোনাৰ এজন বন্ধুৰ জন্মদিন মনত আছে আৰু আপুনি তেওঁক তেওঁৰ জন্মদিনত ফোন কৰিছে। আপোনাৰ সেই স্মৃতি আছিল যিয়ে আপোনাক আপোনাৰ জন্মদিন মনত ৰাখিবলৈ বাধ্য কৰিছিল। কিন্তু সেই স্মৃতি আপোনাৰ জীৱন উদযাপনৰ কাৰণ হৈ পৰে, যেতিয়া সেই বন্ধুজনে টেলিফোন কল পাই কৈ উঠে যে আৰে ৱাহ...তেওঁ মোৰ জন্মদিনটো সঁচাকৈ মনত ৰাখিছে। মানে, মোৰ জীৱনৰ গুৰুত্ব তেওঁৰ জীৱনত আছে। এইটো আপোনাৰ চিৰকালৰ বাবে হৈ পৰে, সেই স্মৃতিৰ কাৰণ কি আছিল? মেমৰি হৈছে জীৱন সম্প্ৰসাৰণৰ এক অতি ডাঙৰ কেটালিক এজেণ্ট। আৰু সেয়েহে আমাৰ স্মৃতিকেৱল প্ৰশ্ন-উত্তৰৰ বাবে পৰীক্ষাত সীমাবদ্ধ নকৰোঁ। আপুনি ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ শিকক। আমি যিমানে সম্প্ৰসাৰিত হওঁ, বস্তুবোৰ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে সংযোগ হ'ব।
দ্বিতীয়তে, আপুনি কেতিয়াও দুটা পাত্ৰ ল'ব নালাগে। পানীৰ দুটা পাত্ৰ ভৰ্তি কৰক। পানীখিনি ভৰ্তি কৰক আৰু তাৰ ভিতৰত এটা মুদ্ৰা ৰাখক, দুয়োটা। পানী বিশুদ্ধ, ই পৰিষ্কাৰ, দুয়োটা একে ধৰণৰ পানী, দুয়োটাৰে একে ধৰণৰ বাচন থাকে, দুয়োটা একে ধৰণৰ আৰু আপুনি ইয়াক দেখে। কিন্তু এটা পাত্ৰ আছে যি চলাচল কৰি আছে, পানী ইফালে সিফালে ঘূৰি আছে, তলটো মুদ্ৰা, আনটো স্থিৰ। আপুনি দেখিব যে স্থিৰ পানীথকা মুদ্ৰাটো আপোনাৰ বাবে নিখুঁত যেন লাগিছে, হয়তো ইয়াত লিখা বস্তুটোও ওলাব আৰু একেমুদ্ৰা, একে আকাৰ, একে আকাৰৰ, চলাচল কৰা পানীৰ দৰে গভীৰ, কিন্তু দেখা নাযায়, কিয়, পানী চলাচল কৰি আছে। পাত্ৰটো কঁপি উঠিছে। যদি মনটোও এনেদৰে কঁপি থাকে আৰু আমি ভাবো যে মই ইয়াত মুদ্ৰাটো দেখিছোঁ, আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে পৰীক্ষাত, আপোনাৰ সমস্যা টো হৈছে যে চাওঁক, এই পৰৱৰ্তী ব্যক্তিজনে ওপৰলৈ চোৱা নাই, তেওঁ লিখি থাকে, এতিয়া মই পিছ পৰি থাকিম... অৰ্থাৎ, মনটো ইয়াত আছে। আপোনাৰ মন টো ইমানেই গতিশীল যে আপুনি দেখা নাই কি মুদ্ৰা যিটো ভিতৰৰ স্মৃতি। এবাৰ আপুনি মনটো স্থিৰ কৰিলে। যদি আপোনাৰ মনস্থিৰ কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়, তেন্তে দীঘল উশাহ লওঁক, তিনি-চাৰিবাৰ দীঘল উশাহ লওঁক। আপোনাৰ চকু বন্ধ কৰি কিছু মুহূৰ্তৰ বাবে বহক, মনটো স্থিৰ হোৱাৰ লগে লগে, ই মুদ্ৰাৰ দৰে লাগিবলৈ আৰম্ভ কৰে, আপোনাৰ স্মৃতিৰ ভিতৰৰ বস্তুটো এনেদৰে ওলাই আহিবলৈ আৰম্ভ কৰে। আৰু সেয়েহে ঈশ্বৰে অধিক স্মৃতি শক্তি থকা ব্যক্তিজনক কোনো অতিৰিক্ত শক্তি প্ৰদান কৰিছে, তেনে নহয়। আমি সকলোৱে, আমি সকলোৱে, যি হৈছে এক আভ্যন্তৰীণ সামগ্ৰী, ঈশ্বৰে এক প্ৰকাৰে সৃষ্টি কৰিছোঁ। আমি কাক হ্ৰাস কৰোঁ সেয়া আমি কাক বৃদ্ধি কৰোঁ তাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। গতিকে আপুনি এইটো অতি সহজে কৰিব পাৰে।
আপোনালোকৰ মাজৰ যিসকলে পুৰণি শাস্ত্ৰবোৰ জানে, কেতিয়াবা কিছুমান বস্তু ইউটিউবত উপলব্ধ হয়। প্ৰায় এশ জন মানুহ আছে, তেওঁলোকে একেলগে এশটা কথা মনত ৰাখে। আমাৰ দেশত, এই বস্তুবোৰ কেতিয়াবা ইয়াৰ এক ডাঙৰ প্ৰৱণতা আছিল। গতিকে আমি ইয়াক ট্ৰেণ্ড কৰিব পাৰোঁ, আমি আমাৰ মনকো ট্ৰেণ্ড কৰিব পাৰোঁ। কিন্তু মই আজি আপোনাক পৰীক্ষা কৰিম যাতে মই আপোনাক সেই দিশত নিম, কিন্তু মই কওঁ আপোনাৰ মন স্থিৰ ৰাখক। আপোনাৰ ওচৰত বস্তুবোৰ মিছা আছে, সেইবোৰ নিজে আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিব, আপুনি চাবলৈ আৰম্ভ কৰিব, আপুনি ইয়াক মনত ৰাখিবলৈ আৰম্ভ কৰিব আৰু ই এক মহান শক্তি হৈ পৰিব।
সূত্ৰধাৰ - প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপুনি আমাক ধ্যানৰ পদ্ধতি শিকোৱা মৰমৰ সৰলতা, নিশ্চিতভাৱে মোৰ দৰে ফুলি উঠিছে। ধন্যবাদ মহাশয়। খনিজ সম্পদ সমৃদ্ধ ৰাজ্য ঝাৰখণ্ডৰ ৰামগড়ৰ মনোমোহা পৰ্যটন স্থলীৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী শ্বেতা কুমাৰীয়ে আপোনাৰ পৰা তেওঁৰ প্ৰশ্নটো সমাধান কৰিব বিচাৰে। শ্বেতা, আপুনি অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো ৰাখিব।
শ্বেতা – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, নমস্কাৰ। মই শ্বেতা কুমাৰী কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়, পাত্ৰাটুৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। মই আপোনাক এটা প্ৰশ্ন কৰিব বিচাৰো। মোৰ অধ্যয়নত উৎপাদনশীলতা ৰাতি বেছি, কিন্তু সকলোৱে মোক দিনত পঢ়িবলৈ কয়। মই কি কৰোঁ? ধন্যবাদ।
সূত্ৰধাৰ - ধন্যবাদ শ্বেতা। সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, নমো এপৰ জৰিয়তে প্ৰাপ্ত প্ৰশ্নয ৰাঘৱ যোশীৰ এক অদ্ভুত দ্বিধা আছে। অভিভাৱকে সদায়ে কয়, "প্ৰথমে অধ্যয়ন কৰক আৰু তাৰ পিছত ক্ৰীড়া খেলক।" কিন্তু তেওঁলোকে ভাবে যে যদি তেওঁলোকে খেলৰ পিছত অধ্যয়ন কৰে, তেন্তে তেওঁলোকে বস্তুবোৰ ভালদৰে বুজি পায়। অনুগ্ৰহ কৰি ৰাঘৱ আৰু শ্বেতা আৰু লগতে তেওঁলোকৰ দৰে বহুতো শিক্ষাৰ্থীক বুজাই দিয়ক যে কি কৰিব লাগে যাতে তেওঁলোকৰ উৎপাদনশীলতা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হয়। অনুগ্ৰহ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আমাৰ সকলোৰে দ্বিধা সমাধান কৰিবলৈ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া - এইটো সঁচা যে সকলোৱে তেওঁলোকৰ সময় ব্যৱহাৰ কৰাটো বিচাৰে। তেওঁ এই সময়ছোৱাত যি কামৰ বাবে অতিবাহিত কৰিছে, সেইটোৱে তেওঁক সিমান উপকৃত কৰিব, আৰু সেয়া হৈছে ভাল চিন্তা। আৰু এইটোও চিন্তা কৰা প্ৰয়োজন যে আমি সদায় সচেতনভাৱে চেষ্টা কৰা উচিত যে মই যি সময় দিআছো, মই অপচয় কৰি থকা সময়ৰ ফলাফল পাওঁ নে নাই, মই ফলাফল পাওঁ নে নকৰো। আউটপুট ওলাব, ফলাফল দেখা নাযাব। গতিকে প্ৰথমতে, এজনে নিজৰ মাজত এটা অভ্যাস গঢ়ি তুলিব লাগিব যিটো মই যিমান বিনিয়োগ কৰিছোঁ বা নাই সিমান পাইছোঁ। এতিয়া আমি ইয়াক গণনা কৰিব পাৰোঁ আৰু আমি এই অভ্যাসটো গঢ়ি তুলিব লাগে যিটো মই আজি গণিতৰ এঘণ্টা পিছপেলাই দিছো। গতিকে মই সেই এঘণ্টাত যি কৰিব লাগিছিল সেয়া কৰিব পাৰিলোঁ বা কৰিব নোৱাৰিলোঁ। মই সেইটোত কঠিন অনুভৱ কৰা প্ৰশ্নবোৰ এতিয়া সহজ হৈ পৰিছে নে নাই। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে মোৰ ফলাফল উন্নত হৈছে। আমি বিশ্লেষণ কৰাৰ অভ্যাস তৈয়াৰ কৰা উচিত। বিশ্লেষণ কৰিবলৈ খুব কম লোক ব্যৱহাৰ কৰা হয়। তেওঁলোকে এটাৰ পিছত এটা সম্পূৰ্ণ কৰি থাকে, তেওঁলোকে এইটো কৰে, তেওঁলোকে কৰে, আৰু পিছত, তেওঁলোকে নাজানে যে হেই তাইক অলপ মনোযোগ দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছিল, মই তাইৰ প্ৰতি বেছি মনোযোগ দিয়াৰ প্ৰয়োজন নাছিল। কেতিয়াবা আমাৰ নিজৰ সময়-তালিকাত যি ঘটে সেয়া আটাইতকৈ সৰল হয় যি আটাইতকৈ প্ৰিয়। মই ভাবো এইটো কৰোঁ আহক, কিয়, আনন্দ আহে। এতিয়া তেওঁৰ বাবে কম কেনেকুৱা হয় তাক এৰাই চলিবলৈ চেষ্টা কৰক, যিটো অলপ কঠিন হৈ পৰে।
আপোনালোকে হয়তো লক্ষ্য কৰিছে, আমাৰ যি ‘বডি’ আছে, মানে শৰীৰ, এই ‘বডি’ শব্দটো মোৰ ভাল নালাগে৷ কিন্তু সৰলভাৱে বুজোৱাৰ বাবে কৈছো৷ কেতিয়াবা কেতিয়াবা ভাৱ হয় আমাৰ বডি কিছু পৰিমাণে প্ৰৱঞ্চক৷ আমাক প্ৰৱঞ্চনা কৰে৷ আপুনি ঠিক কৰিছে যে মই এইদৰে বহিব লাগিব, কিন্তু আপুনি এইটো নাজানে যে কিদৰে বহিব লাগিব আৰু অৱশেষত কিদৰে বহিলে সেয়াও আপুনি নাজানে৷ অর্থাৎ, আপোনাৰ সৈতে আপোনাৰ শৰীৰে প্ৰৱঞ্চনা কৰিছে, আপোনাক প্ৰৱঞ্চনা কৰিছে৷ আপুনি মনৰ পৰা ঠিক কৰিছে, এইদৰে বহিব লাগিব, কিন্তু কিছু সময়ৰ পাছতেই ঢিলা হৈ পৰিব৷ অর্থাৎ, যি প্ৰকৃত স্বভাৱ, তাকে আপোনাৰ শৰীৰে আপোনাক লৈ যায়। তাৰপাছত সজাগ হৈ এনে কৰিব, আকৌ হয়তো আগৰ দৰে বহিব৷ অর্থাৎ, শৰীৰে যেনেদৰে ঠগন দিয়ে, তেনেদৰে কেতিয়াবা কেতিয়াবা মনেও ঠগন দিয়ে৷ সেইবাবে মই এই ঠগনৰ পৰা নিজকে ৰক্ষা কৰিব লাগিব, বাছিব লাগিব৷ আমাৰ মনক ঠগন দিলে নহ’ব৷ মন কেনেদৰে গঢ় দিব লাগিব? যিবোৰ সামগ্ৰী মন পছন্দ কৰো মই কিন্তু সেইফালেই গুচি যাও৷ আমাৰ বাবে যিটো প্রয়োজন সেইদিশত নাযাও৷ মহাত্মা গান্ধীজীয়ে ‘শ্রেয়’ আৰু ‘প্রিয়’ৰ কথা কৈছিল৷ যি সামগ্ৰী শ্রেষ্ঠ আৰু যি প্রিয়, ব্যক্তি শ্রেষ্ঠৰ পৰিৱর্তে প্রিয়ৰ দিশত ধাবিত হয়। কিন্তু মই শ্রেষ্ঠৰ সৈতে লাগি থকা উচিৎ। এইটো অতি প্রয়োজনীয় আৰু এই সময়েই আমাৰ মনত ঠগন দিয়ে৷ তালৈ লৈ যায় আকৌ ইয়ালৈ টানি আনে। সেইদৰে আপোনাৰ উৎপাদনশীলতা আৰু আপোনাৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিব পাৰিব আৰু তাৰ বাবে চেষ্টা কৰিব লাগিব। দ্বিতীয়তে, এই যে ভাৱিছে মই ৰাতি পঢ়িলে ভাল হয়, কোনোৱে কৈছে মই পুৱা পঢ়িলে ভাল হয়, কোনোৱে কৈছে খোৱাৰ পাছত পঢ়িলে ভাল হয়, কোনোৱে কৈছে খালি পেটেৰে পঢ়া-শুনা কৰিলে ভাল হয়, এইধৰণৰ প্রত্যেকৰ নিজা নিজা বৈশিষ্ট থাকে। আপুনি নিৰীক্ষণ কৰক, নিজকে বুজাৰ চেষ্টা কৰক। যিটো বিষয়ত আপুনি নিজে সুবিধাজনক বুলি ভাৱে, নিজৰ যিদৰে সুবিধা হয়, সেইটোকে আপুনি কৰক। প্ৰকৃততে আপোনাৰ সুবিধা থাকিব লাগিব৷ আপুনি যিমান সহজে পঢ়া-শুনা কৰিব পাৰে৷ যদি আপুনি সহজ নহয়, তেতিয়াহ’লে বহি পঢ়িলে নে, থিয় হৈ থাকিলে, আপুনি কিন্তু যি বিচাৰে সেইটো কৰিব নোৱাৰিব৷ এতিয়া একাংশ লোকে এনেকুৱাও থাকে যে তেওঁলোকে যি স্থানতে শোৱে, তাতে টোপনি আহে৷ মোৰ মনত আছে, মই বহু বছৰ পূৰ্বে এখন চিনেমা চাইছিলো। সেই চিনেমাত এটা দৃশ্য আছিল। এজন ব্যক্তিয়ে বস্তিৰ কাষত নিজৰ জীৱন কটাইছে আৰু তাৰপাছত হঠাৎ কোনো ভাল ঠাইত থাকিবলৈ গৈছে৷ তেওঁৰ ভাগ্যত তেওঁ এই ভাল ঠাইত থকাৰ সুযোগ পাইছে৷ কিন্তু টোপনি অহা নাই। এতিয়া কিয় টোপনি অহা, তাক লৈ তেওঁ ভাৱিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে৷ তেওঁ ৰে’লৱে ষ্টেচনলৈ গ’ল৷ ৰে’ল লাইনৰ যি খটখট শব্দ সেইটো টেপ কৰিলে আৰু ঘৰত আনি সেই টেপ ৰেকর্ডাৰ বজাবলৈ আৰম্ভ কৰিলে৷ তেতিয়া তেওঁৰ টোপনি আহি গ’ল৷ এয়াই তেওঁৰ আৰাম, সেইটোৱেই তেওঁৰ টোপনিৰ সময়ত আৰামদায়ক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিলে৷এতিয়া সকলোৰে ক্ষেত্রতটো এইধৰণৰ নহয়, যে ৰে’লৰ শব্দ শুনিলেই টোপনি আহিব! প্রত্যেকৰে বাবে এইটো প্রয়োজনীয় নহয়। কিন্তু সেই ব্যক্তিৰ জীৱনত এইটো প্রয়োজন আছিল।
মই ভাৱো যে মইও জনা উচিৎ, আকৌ কৈছো এই কথাটোক লৈ একেবাবে চাপত নাথাকিব৷ যি কামত আপুনি আনন্দ পায়, যিটো বস্তুত আপুনি আনন্দ পায়, তাৰ বাবে আপোনাক আটাইতকৈ কম সমাযোজন কৰিবলগীয়া হয়। সেই পথ বাদ দিয়াৰ কোনো প্রয়োজন নাই। কিন্তু সেই কমফর্ট অৱস্থাতে আপোনাৰ কাম হ’ল পঢ়া-শুনা, আপোনাৰ কাম হ’ল সৰ্বাধিক ফল পোৱা—যাৰ পৰা অলপ পৰিলেও নচলিব, মই দেখিছো যে মানুহে কিদৰে কাম কৰে৷ কেতিয়াবা কেতিয়াবা আমাৰ শুনি ভাল লাগে যে অমুক ব্যক্তিয়ে ১২ ঘণ্টা কাম কৰে, ১৪ ঘণ্টা কাম কৰে, ১৮ ঘণ্টা কাম কৰে। এইবোৰ শুনিবলৈ ভাল লাগে। কিন্তু বাস্তৱত প্রতিদিনে ১৮ ঘণ্টা কাম কৰা কাক বোলে, সেয়া কেনেকুৱা হয়, এই বিষয়ত আমাৰ জীৱনত এটা ডাঙৰ শিক্ষা মই পাইছো৷ মই যেতিয়া গুজৰাটত আছিলো, তেতিয়া কেকা শাস্ত্রীজী নামৰ এজন ডাঙৰ পণ্ডিত আছিল৷ তেওঁ নিজে পঞ্চম, ষষ্ট বা সপ্তম শ্রেণী পর্যন্ত পঢ়া-শুনা কৰিছিল৷ কিন্তু তেওঁ কেইবাখনো গ্ৰন্থ লিখিছিল৷ তেওঁ পদ্ম সন্মানেৰেও বিভূষিত কৰা হৈছে৷ তেওঁ ১০৩ বছৰ বয়স জীয়াই আছিল আৰু যেতিয়া মই তালৈ গৈছিলো, তেতিয়া মই তেওঁৰ শতিকাৰ চৰকাৰী কাৰ্যসূচী চৰকাৰী প্ৰচেষ্টা পালন কৰিছিলো৷ তেওঁৰ সৈতে মোৰ অতি ঘনিষ্ঠ সম্পর্ক আছিল, তেওঁ মোক খুব মৰম কৰিছিল৷ মই বহু বছৰ পূৰ্বে যেতিয়া মুখ্যমন্ত্রী হোৱা নাছিলো, তেতিয়া এবাৰ কাৰ্যসূচী লৈছিলো যে তেওঁক ৰাজস্থানৰ তীর্থস্থানসমূহ দর্শন কৰোৱাৰ বাবে লৈ যাম। তেতিয়া মই তেওঁক লৈ ৰাওনা হ’লো। একেখন বাহনত আমি সকলো আছিলো। মই দেখিছিলো যে তেওঁৰ ওচৰত বহু কম টোপোলা আছিল। কিন্তু তাতকৈ অধিক সামগ্ৰী আছিল তেওঁৰ লেখা-মেলাৰ। কেতিয়াবা ৰে’লৱে ক্রছিং আহিলে সেইটোও বন্ধ হৈ পৰে, ৰৈ যাবলগীয়া হৈছিল৷ যেতিয়ালৈকে ৰে’ল পাৰ হৈ নাযায়, তেতিয়ালৈকে ক্রছিঙৰ দৰজা খোলা নাছিল৷ মইও আগুৱাব পৰা নাছিলো৷ এতিয়া সেই সময়ত মইনো কি কৰিম! মই তললৈ গৈ সামান্য ঘুৰো অথবা যি অংকুৰিত চানা বাছিছিল, তেওঁৰ পৰা অলপ কিনি খাইছিলো৷ মই নিজৰ সময়ত দেখিছিলো যে কোনো ৰৈ থকা গাড়ীত তেওঁৰ মোনাৰ পৰা কাগজ বাহিৰ কৰিছিল আৰ তৎক্ষণাৎ লিখিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল৷ তেতিয়া তেওঁৰ বয়স সম্ভবতঃ ৮০ বছৰ পাৰ হৈ গৈছে৷ অর্থাৎ, সময়ক কিদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে, উৎপাদন কাক বোলে, সেয়া ইমান সুক্ষ্মভাৱে তেওঁৰ পৰা দেখিছিলো৷ সম্ভৱতঃ তীর্থযাত্রাৰ সময়তো তেওঁ অৱসাদ লাভ কৰিছিল, ঘুৰি মেলি বাকী সময়ত দুহাতেৰে কাম কৰিয়েই আছিল৷ কোনো পৰিস্থিতিত ক্লান্ত হোৱা, এইটো তেওঁৰ স্বভাৱৰ অংশ নাছিল৷ যিকোনো পৰিস্থিতিত কাম কৰি যোৱাটো মই ভাৱো অতি প্রয়োজনীয়। জীৱনত ইয়াৰ পৰা বহুত কিবা কিবি পাব৷
আঁতধৰোতা ২: মাননীয় মহোদয়, আমাক আত্মবিশ্লেষণৰ গুৰুত্ব বুজোৱাৰ বাবে তথা আনন্দৰে শ্রেষ্ঠত্বত উপনীত হোৱাৰ পদ্ধতি শিকিবলৈ উদ্দীপিত কৰাৰ বাবে বহুত ধন্যবাদ। মাননীয় প্রধানমন্ত্রী মহোদয়, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ উধমপুৰৰ সেউজ ইউকেলিপ্টাছ অৰণ্যবেষ্টিত এলেকাৰ নৱম শ্রেণীৰ ছাত্রী এৰিকা জৰ্জে আপোনাৰ পৰামর্শ প্রার্থনা কৰিছে। এৰিকা তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা।
এৰিকা জৰ্জঃ মাননীয় প্রধানমন্ত্রী মহোদয়, মই জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ এ পি এস উধমপুৰ স্কুলৰ নৱম শ্রেণীৰ ছাত্রী এৰিকা জর্জ। মোৰ প্রশ্ন হ’ল যে ভাৰতৰ দৰে দেশত একাডেমিক খণ্ড বহুত প্রতিযোগিতা বাঢ়ি গৈছে। এই ক্ষেত্রত বহু প্রকৃত মেধাৱী আৰু জ্ঞানী লোক আছে, কিন্তু কিছু ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকে পৰীক্ষাত বহিব নোৱাৰে৷ হয়তো তেওঁলোকে সঠিক পথ বাছি লোৱা নাই অথবা তেওঁলোকে উপযুক্ত কাউন্সেলিং পোৱা নাই৷ সেইবাবে মহোদয়, এই ধৰণৰ লোকসকলৰ বাবে মই কি কৰিব পাৰো যাতে এই ছাত্র-ছাত্রীসকলৰ মেধাৱী নষ্ট নহয়? তেওঁলোকৰ মেধাক দেশৰ কামত খুব ভালদৰে লগাব পাৰি৷ ধন্যবাদ মহোদয়!
আঁতধৰোতা ২: ধন্যবাদ এৰিকা! মাননীয় প্রধানমন্ত্রী মহোদয়, গৌতম বুদ্ধ নগৰৰ ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰস্থলৰ দ্বাদশ শ্রেণীৰ ছাত্র হৰিওম মিশ্রইও বোর্ডৰ পৰীক্ষাৰ বাবে প্রস্তুতি চলাইছে আৰু তেঁৱো একেই প্রশ্ন সুধিছে৷ জি-টিভিৰ প্রতিযোগিতাৰ জৰিয়তে এই প্রতিযোগিতাত অংশগ্রহণৰ সুযোগ পাইছে হৰিওম মিশ্রই। হৰিওম তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা।
হৰিওমঃ নমস্কাৰ মহোদয়! মই হৰিওম মিশ্র। মই নয়ডাৰ কেম্বৰিক স্কুলৰ দ্বাদশ শ্রেণীৰ ছাত্র। প্রধানমন্ত্রীজীৰ প্ৰতি মোৰ এটা প্রশ্ন হ’ল, এই বছৰ কলেজৰ ভর্তি প্রক্রিয়াত বহুত পৰিৱর্তন আহিছে আৰু এই বছৰ বোর্ড পৰীক্ষাৰ ধৰণো যথেষ্ট সলনি হৈছে। এই সকলো পৰিৱর্তনৰ ভিতৰত আমাৰ দৰে শিক্ষার্থীসকলে এখন বোর্ডৰ পৰীক্ষাৰ দিশত অধিক নজৰ দিব, যাতে মহাবিদ্যালয়ত নামভৰ্তিৰ প্রক্রিয়াৰ অধিক নজৰ দিব। মই কোনফালে দৃষ্টি দিম, কিদৰে প্রস্তুতি চলাম৷
আঁতধৰোতা ২: ধন্যবাদ হৰিওম! মাননীয় প্রধানমন্ত্রী মহোদয়। এৰিকা আৰু হৰিওমৰ দৰে দেশৰ বিভিন্ন প্রান্তৰ আৰু বহুতো ছাত্র-ছাত্রীয়ে পৰীক্ষাক লৈ তেওঁলোকৰ চিন্তা ব্যক্ত কৰিছে আৰু তেওঁলোকে এইটোও জনাব বিচাৰিছে তেওঁলোকে যে বোর্ডৰ পৰীক্ষাৰ বাবে প্রস্তুতি চলাব নে কলেজত নামভর্তিৰ বাবে প্রতিযোগিতামূলক পৰীক্ষাত বহাৰ প্রস্তুতি চলাব৷ এই বিষয়ক লৈ মই মাননীয় প্রধানমন্ত্রী মহোদয়ৰ পৰা জানিূ বিচাৰিছে৷ মাননীয় প্রধানমন্ত্রী মহোদয়।
প্রধানমন্ত্ৰীঃ এই দুয়োটা প্রশ্নই ভিন্ন। এটা বিষয় হ’ল প্রতিযোগিতাৰ আনটো বিষয় হ’ল এই পৰীক্ষা নে সেই পৰীক্ষা দিব আৰু একে সময়তে দুয়োটা পৰীক্ষা হ’লে কি কৰিব! মই ভাৱো আপোনালোকে পৰীক্ষাৰ বাবে পঢ়াটো প্রয়োজন৷ ইয়াতে ভুল হয়। মই অমুক অমুক পৰীক্ষাৰ বাবে পঢ়িম, তাৰপাছত তমুক পৰীক্ষাৰ বাবে পঢ়িম, ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল আপোনালোকে আচলতে পঢ়া নাই, আপোনালোকে সেই জড়িবুটি বিচাৰ কৰিছে যিবোৰ আপোনালোকৰ কাম সহজ কৰিব আৰু হয়তো এইবোৰৰ বাবেই আমাৰ বাবে ভিন ভিন পৰীক্ষা ভিন ভাৱ হয়, কঠিন যেন লাগে৷ বাস্তৱতে সেইটোৱে হয়, মই যি পঢ়িছো সেইটোক ভালদৰে পঢ়া উচিৎ। সম্পূর্ণৰূপে সেইটোকে আহৰণ কৰা উচিৎ। তেতিয়াহ’লে মই বোর্ডৰ পৰীক্ষাই দিও বা নামভর্তিৰ পৰীক্ষা অথবা চাকৰিত যোগাদানেৰ পৰীক্ষা দিও, কোনো ইণ্টাৰভিউ দিও বা একজাম দিও যিকোনো ঠাইত, যিকোনো পৰীক্ষাত এই শিক্ষা কাম লাগিব৷ যদি আপোনালোকে ভালদৰে শিক্ষা গ্রহণ কৰে, ভালদৰে পঢ়াৰ বিষয় বুজি লৈ পঢ়ে আৰু আয়ত্ত কৰে, তেতিয়াহ’লে আপোনালোকে সন্মুখত কি পৰীক্ষা আছে, সেই পৰীক্ষাৰ ধৰণ কেনেকুৱা, সেয়া কোনো বাধা হৈ উঠাৰ কথা নহয়। সেইবাবে আপোনালোকে কোনো নির্দিষ্ট পৰীক্ষাৰ বাবে প্রস্তুতিৰ কথা মগজুৰ পৰা বাহিৰ কৰি দিয়ক, আৰু নিজকে এজন যোগ্য প্রকৃত শিক্ষিত ব্যক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে মন দি পঢ়া-শুনা কৰক। কোনো বিষয়ৰ বিশেষজ্ঞ হোৱাৰ বাবে আমি পৰিশ্রম কৰিবলগীয়া হয়, তাৰপাছত যি ফল আহিব সেয়া দেখা যাব। যি পৰীক্ষা আগতে হ’ব তাৰ বাবেই আগতে প্রস্তুতি চলাওক। দ্বিতীয় পৰীক্ষাৰ বাবে তাৰপাছত কৰিব৷ কিন্তু, প্রতিযোগিতা এইবাবেই আয়োজিত হয় … আপোনালোকে হয়তো খেলুৱৈসকলক দেখিছে। সেই খেলুৱৈসকলে খেলপথাৰত নিজৰ নিজৰ খেলত পাৰদর্শী হয়৷ কোন পর্যায়ত তেওঁলোকে খেলিব, সেয়া তেওঁলোকৰ ওপৰত নির্ভৰ নকৰে, সেইটো নির্ভৰ কৰে তেওঁলোকে কিমান পৰিশ্রম কৰিছে তাৰ ওপৰত। সেই পৰিশ্রমৰ পৰাই ঠিক হয় যে তেওঁলোকে চুবুৰী পর্যায়ত খেলিব নে জিলা পর্যায়ত খেলিব নে ৰাজ্যিক পর্যায়ত খেলিব নে ৰাষ্ট্ৰীয় পর্যায়ত খেলিব নে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পর্যায়ত দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিব। তেওঁলোকে নিজেও ইয়াৰ জৰিয়তে বিকশিত হৈ থাকিব। সেইবাবে মই ভাৱো যে আমি অমুক পৰীক্ষাৰ বাবে এই জড়িবুটি, তমুক পৰীক্ষাৰ বাবে সেই জড়িবুটি, এই ধৰণৰ চক্কৰৰ পৰা বাহিৰ হৈ আহি আমাৰ বাবে এই শিক্ষাৰ সম্পদ আছে, মই এইটোক লৈ আগুৱাই গৈছো, ইয়াৰ জৰিয়তে মই এই পর্যায়ত উত্তীৰ্ণ হ’লে ভাল হয়৷ যদি তাত উত্তীর্ণ নহও তেতিয়াহ’লে অন্য কোনো পথ বিচাৰিম৷ মোৰ ভাৱো আমি এইদৰে ভবা উচিৎ। দ্বিতীয়তে, প্রতিযোগিতামূলক পৰীক্ষাৰ কথা কও। চাওক, বন্ধুসকল, প্রতিযোগিতাক আমাৰ জীৱনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উপহাৰ বুলি ভৱা উচিৎ। যদি প্রতিযোগিতা নাথাকে, তেতিয়াহ’লে জীৱন কিহৰ? সেয়েহে মই ইয়াতে আনন্দ পাও৷ তাৰবাহিৰে একো নহয়, মই মোৰ জীৱন গঢ়িম৷ এই ক্ষেত্রত কেৱল ময়েই নহয়৷ সঁচা কথা যদি কও তেতিয়াহ’লে আমি প্রতিযোগিতাক আমন্ত্রণ জনোৱা উচিৎ। সেয়াই তো আমাৰ অগ্নি পৰীক্ষা৷ মই কও ঘৰত কোনো ছুটিৰ দিনত পঢ়া-শুনা নহয়, পৰীক্ষা নহয়, এনে সময়ত ভাই-ভনীসকল বহি বিভিন্ন প্রতিযোগিতাত অংশগ্রহণ কৰা উচিৎ। আপুনি চাৰিটা ৰুটা খাওক, মই পাঁচটা খাও, তুমি পাঁচটা খোৱা, মই ছটা খাও। এনে প্রতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰো। জীৱনৰ ক্ষেত্রত আমি সকলো প্রতিযোগিতাক আমন্ত্রণ জনোৱা উচিৎ। জীৱনক আগুৱাই নিয়াৰ এক অসাধাৰণ মাধ্যম থাকে যি আমি নিজৰ বুলি ভাৱো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী জীঃ অৱশ্যে, এইটো পৰীক্ষাৰ ওপৰত আলোচনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বিষয় নহয়। কিন্তু যেনে পৰীক্ষাৰ বাবে এটা ভাল পৰিৱেশৰ প্ৰয়োজন। অৱশ্যে, পৃথিৱীখনক এক ভাল পৰিৱেশৰ প্ৰয়োজন আৰু আমি সেইসকল লোক যিয়ে পৃথিৱীক মাতৃ বুলি গণ্য কৰোঁ। মই প্ৰথমে মোক আজি সুযোগ দিছো, মই আমাৰ দেশৰ সন্তানসকলক অন্তৰৰ পৰা ৰাজহুৱাভাৱে ধন্যবাদ জনাইছো আৰু মই অনুভৱ কৰোঁ যে মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ পৰা ভাষণ দি আছিলো। সেয়েহে মোৰ ভাষণৰ পিছত, বেছিভাগ মানুহে সন্দেহ কৰিছিল। ঠিক আছে, মোদীজীয়ে এইটো কৈছিল, কিন্তু এইটো কি হ'ব পাৰে? আৰু সেই সময়ত মই পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ কথা কৈছিলো। এইটোও অলপ আচৰিত কথা হৈছিল যে দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী, এইটো এনেকুৱা পদ যিয়ে মহাকাশৰ কথা হ'ব লাগে, বৈদেশিক নীতিৰ বিষয়ে কথা পাতিব লাগে, সামৰিক শক্তিৰ বিষয়ে কথা পাতিব লাগে। এই মানুহজনে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ বিষয়ে কৈছে? বহুতে আচৰিত হৈছিল। বহু আশংকা প্ৰকাশ কৰা হৈছিল, তেওঁলোকক যদি কোনোবাই সেইবোৰ ভুল প্ৰমাণিত কৰাৰ কাম কৰিছে বা যদি কোনোবাই মোৰ পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ মনোভাৱৰ ওপৰত সোণত সুৱগা চৰাইছে তেন্তে এয়া মোৰ দেশৰ ল'ৰা-ছোৱালীয়ে কৰিছে। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ এই যাত্ৰাত আজি আমি যি স্থানত উপনীত হৈছো তাৰবাবে যদি মই আটাইতকৈ বেছি কৃতিত্ব দিওঁ, মই সেইটো মোৰ দেশৰ ল'ৰা আৰু ছোৱালীসকলক দিওঁ। মই এনেকুৱা শ শ প্ৰশ্ন শুনিছো। য'ত ৫-৫, ৬-৬ বছৰীয়া শিশুৱে তেওঁলোকৰ ককা-আইতা, ককা-আইতাক, দিনত ১০ বাৰলৈ বাধা দিছে যে ইয়াত বস্তু নাৰাখিব, মোদীজীয়ে মানা কৰিছে, মোদীজীয়ে এয়া ভাল নাপাব। এইটো এটা বিশাল শক্তি আৰু আপুনি সম্ভৱতঃ একে প্ৰজন্মৰ, আপুনিও একে মনোভাৱৰে প্ৰশ্নটো সুধিছে। মই আপোনাৰ প্ৰশ্নক স্বাগতম জনাইছো। এইটো সঁচা যে আজি গোলকীয় উষ্ণতাৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্ব অতি শংকিত হৈ পৰিছে আৰু ইয়াৰ মূল কাৰণ হৈছে যে আমি আমাৰ সম্পদ হেৰুৱাইছো। ঈশ্বৰে আমাক দিয়া ব্যৱস্থাবোৰ আমি নষ্ট কৰিছোঁ। এতিয়া এইটো আমাৰ দায়িত্ব যদি আজি মই পানী খাই আছোঁ, বা মোৰ ভাগ্যত পানী থাকিলে, আজি যদি মই নদীবোৰ কৰবাত চাবলৈ সক্ষম হওঁ, আজি যদি মই গছৰ ছাঁত থিয় হৈ আছোঁ। ইয়াত মোৰ কোনো অৱদান নাই। এইটো মোৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে মোক দিছিল। মই আজি গ্ৰহণ কৰি থকা বস্তুটো। এইটো মোৰ দেউতাই মোৰ বাবে দিছিল। মোৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে মই কিবা দিব লাগিব নে নাই? আপুনি সেইটো দিয়া উচিত নহয় নেকি? যদি মই সেয়া ৰক্ষা কৰিবই নোৱাৰো, মই কি দিম? আৰু সেয়েহে, আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে আমাক দিয়াৰ দৰে, আমি তেওঁলোকৰ ঋণ স্বীকাৰ কৰি আৰু আমাৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক দিয়াৰ দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰি আমাৰ দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব। সেয়া আমাৰ কৰ্তব্য। এতিয়া ই কোনো চৰকাৰী কাৰ্যসূচীৰ দ্বাৰা সফল নহয়। মই কোৱাৰ দৰেই কওঁ আহক। সেয়া হৈছে এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক, ইয়াক পৰিহাৰ কৰিব লাগে। আৰু আমাৰ নিজৰ পৰিয়ালত, আমি এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক পৰিহাৰ কৰিব লাগে বুলিও ভাষণ দিওঁ। কিন্তু যদি বিয়াৰ কাৰ্ডখন কাৰোবাৰ পৰা আহে, যদি আমি ইয়াক ঘৰত দেখা পাওঁ, তেন্তে প্লাষ্টিকৰ এজন অতি ধুনীয়া ৰেপাৰ আহে। আমি ইয়াক উলিয়াই পেলাই দিওঁ। এতিয়া এইটো আমি যি ভাবোঁ তাৰ বিপৰীত। গতিকে কেনেকৈ এক সহজাত প্ৰবৃত্তি হ'ব লাগে। অন্ততঃ মোৰ পৰিয়ালত, মই আমাৰ ঘৰত এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক একেবাৰেই ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ নিদিওঁ। গতিকে আমি পৰিৱেশৰ বাবে কিছু সহায় কৰি আছোঁ আৰু যদি দেশৰ সকলো শিশুৱে এই কাম আৰম্ভ কৰে, তেন্তে আজি, যিটো আমাৰ। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে মই গুজৰাটত এটা পশু স্বাস্থ্য মেলাৰ আয়োজন কৰি আছিলো। যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ আৰু পশু স্বাস্থ্য মেলা আয়োজন কৰিছিলো, আপুনি আচৰিত হ'ব, মই গুজৰাটৰ ভিতৰত থকা জন্তুবোৰৰ দাঁতৰ চিকিৎসা কৰিছিলো। জন্তুবোৰৰো চকুত চানি পৰে। ইয়াৰ চিকিৎসা হিচাপে কিছুমান জন্তুৰ অস্ত্ৰোপচাৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল। মই এটা গৰু দেখিছিলো যাৰ পেটত কমেও ৪০ কিলোগ্ৰাম প্লাষ্টিক আছিল। এতিয়া এইটো মানৱতাৰ বিৰুদ্ধে। যদি এইটো আমাৰ মাজত এটা অনুভৱ হয় যে মই এটা পাতল মোনা ল'বলৈ ভাল পাওঁ, ইয়াক লোৱাটো ভাল। আৰু তাৰ পিছত মই ইয়াক পেলাই দিওঁ। আমি এতিয়া ব্যৱহাৰ আৰু নিক্ষেপৰ সেই সংস্কৃতি পৰিহাৰ কৰিব লাগিব আৰু আমি পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু এইটো ভাৰতত নতুন নহয়। আমাৰ পৰিয়ালত বহু বছৰ ধৰি এই অভ্যাস আছে। আমি যিমান অধিক সম্পদ ব্যৱহাৰ কৰোঁ, সিমানে আমি পৰিৱেশৰ অপচয় ৰোধ কৰোঁ। আমি যিমান সম্পদবোৰ সৰ্বোত্তমভাৱে ব্যৱহাৰ কৰোঁ সিমানে আমি পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰিম। আজি আমাৰ ইলেক্ট্ৰনিক গেজেটবোৰ চাওক, এইবোৰো পৰিৱেশৰ বাবে ভাবুকি হৈ পৰিছে। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে ভাৰত চৰকাৰে এইমাত্ৰ স্ক্ৰেপ নীতি উলিয়াইছে যাতে প্ৰদূষণ সৃষ্টি কৰা পুৰণি গাড়ীবোৰ নষ্ট কৰি ইয়াৰ পৰা কিছু উপাৰ্জন কৰক আৰু এখন নতুন গাড়ীও কিনক। এই দিশত বৃহৎ পৰিমাণৰ কাম চলি আছে। একেদৰে, আমি জানো পানীৰ গুৰুত্ব কি, উদ্ভিদৰ গুৰুত্ব কি, প্ৰকৃতিৰ গুৰুত্ব কি, আমি ইয়াৰ প্ৰতি সংবেদনশীল হয় নে? আৰু এইটো এটা সহজাত প্ৰকৃতিৰে নিৰ্মিত হ'ব লাগিব যদি ই প্ৰকৃতি হ'ব লাগে। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে চি.অ’.পি.-26-ত মোৰ এটা বিষয় আছিল। বৃটেইনত এখন সন্মিলন হৈছিল, মই কৈছিলো যে জীৱনশৈলী এটা সমস্যা। আমাৰ যি জীৱনশৈলী আছে আৰু কোৱা হয় যে জীৱনৰ বাবে মিছনৰ প্ৰয়োজন। আৰু মই তাত মিছন লাইফৰ বাবে শব্দটো ঠিক কৰিছিলো। পৰিৱেশৰ বাবে সেই জীৱনশৈলী, মই ভাবো আমিও আমাৰ জীৱনত এটা অতি কম বয়সৰ, আমাৰ এটা চাৰিমহলীয়া ঘৰ আছে আৰু আমি লিফ্টলৈও যাওঁ, হেই আমি চেষ্টা কৰোঁ, আমি যি হয় সেয়া বগাই যাম, তেতিয়া আমাৰ স্বাস্থ্যও উপকৃত হ'ব, আমি পৰিৱেশক সহায় কৰিম। আমি সৰু সৰু বস্তুবোৰ আমাৰ জীৱনলৈ আনিম আৰু সেয়েহে মই কৈছিলো যে আমি পৃথিৱীত পি-৩ আন্দোলন চলাব লাগিব। Pro-Planet-People। যদি এই পি-3 আন্দোলনবোৰে অধিক সংখ্যক লোকক ইয়াৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব আৰু সচেতন হৈ থাকিব, মই ভাবো আমি সফল হ’বলৈ সক্ষম হ'ম। দ্বিতীয়তে, আজি, যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছে। স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ আজিৰ প্ৰজন্ম। এয়া তেওঁৰ জীৱনৰ আটাইতকৈ সফলতাৰ মাজেৰে যোৱা দেশৰ শতাব্দী উদযাপন হ’ব। অৰ্থাৎ সেয়া আপোনাৰ জীৱনৰ ২৫ বছৰ। আপোনাৰ বাবে, এই ২৫ বছৰত আপোনাৰ অৱদান কি হ'ব লাগে যাতে আমাৰ দেশ সেই স্থানত উপনীত হয়, আমি বিশ্বৰ সন্মুখত দেশৰ শতবাৰ্ষিকী গৌৰৱেৰে উদযাপন কৰিব পাৰোঁ, আমি আমাৰ জীৱনক ইয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰিব লাগিব। আৰু ইয়াৰ বাবে কৰ্তব্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ এটা সৰল উপায় আছে। যদি মই মোৰ দায়িত্ব পালন কৰোঁ। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে মই কাৰোবাৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰো। অৰ্থাৎ তেওঁ পুনৰ কেতিয়াও অধিকাৰৰ দাবীত বাহিৰলৈ যাব নালাগিব। আজিৰ সমস্যাটো হ'ল যে আমি আমাৰ কৰ্তব্য পালন নকৰোঁ। গতিকে তেওঁ অধিকাৰৰ বাবে যুঁজিবলগীয়া হয়। আমাৰ দেশৰ কোনেও তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ বাবে যুঁজিব নালাগে। এইটো আমাৰ কৰ্তব্য আৰু সেই কৰ্তব্যৰ প্ৰতিকাৰ হৈছে আমাৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰদৰ্শন। যদি আমি আমাৰ দায়িত্ব পালন কৰোঁ, তেন্তে আমি আমাৰ বাবে থকা দায়িত্ববোৰ পালন কৰোঁ। এতিয়া আমাৰ দেশলৈ চাওক, সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে আমাৰ দেশত এই বোৰ কথা কয়, তেতিয়া মানুহে ভয় কৰে যে মোদীৰ হিচাপত কৰবাত মোদীক উৎসাহিত কৰা হ'ব, সেয়েহে তেওঁলোকে অলপ সংকোচ কৰে। ইয়াক উৎসাহিত কৰি, কিন্তু আমি ইয়াত কৰা টীকাকৰণত, যেতিয়া মই স্কুলীয়া শিশুসকলৰ বাবে টীকাকৰণ আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু আমাৰ দেশৰ শিশুসকলে আগবাঢ়ি আহি যি গতিত ভেকছিন গ্ৰহণ কৰিছিল, ই নিজেই এক ডাঙৰ ঘটনা। আপোনালোক সকলোৰে টীকাকৰণ কৰা হৈছে, আপোনালোকে হাত দাঙিব, সকলোকে টীকাকৰণ কৰা হৈছে নে? যদি পৃথিৱীৰ কোনো দেশৰ কোনেও এনে প্ৰশ্ন সুধিবলৈ সাহস নকৰে, ভাৰতৰ সন্তানেও এইটো দেখুৱাইছে যে আমি আমাৰ কৰ্তব্য পালন কৰিছো। এই কৰ্তব্য ভাৰতৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰাৰ এক কাৰণ হৈ পৰিছে, একেদৰে, আমাৰ দেশক আগুৱাই নিয়া, প্ৰকৃতি সুৰক্ষিত কৰা, পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰা…মই নিশ্চিত যে যদি আমি আমাৰ কৰ্তব্যৰ সৈতে সচেতনভাৱে কাম কৰিম, আমি আকাংক্ষিত ফলাফল প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰোঁ।
প্ৰস্তুতকৰ্তাঃ ২০২২ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰীক্ষা পে চৰ্চাই আমাৰ দৰে লাখ লাখ শিশু, শিক্ষক আৰু অভিভাৱকৰ অস্থিৰতাক উৎসাহআৰু সফলতাৰ আকাংক্ষালৈ পৰিণত কৰে। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপোনাৰ সোণসেৰীয়া ভাষণৰ বাবে আমি অত্যন্ত কৃতজ্ঞ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী জীঃ আপোনালোক সকলো, ঘোষকসকল ইয়ালৈ আহক ৷ চাওক, আজি, মই এই লোকসকলক প্ৰথমে অভিনন্দন জনাব বিচাৰো। তেওঁলোক সকলোৱে এই সকলোবোৰ বস্তু ইমান ভালদৰে পৰিচালনা কৰিছে, ক'তো আত্মবিশ্বাসৰ অভাৱ নাই। আপুনি নিশ্চয় ওচৰৰ পৰা লক্ষ্য কৰিছে, মই সমানে পৰ্যবেক্ষণ কৰিছিলো। ইয়াত বহি থকা সকলোৰে ক্ষেত্ৰত, যিসকলে টিভিত চাই থাকিব আৰু যিসকলে নেদেখে, তেওঁলোকৰ মাজতো এনে শক্তি থাকিব। মই ক'ব বিচাৰো যে যদি আমি সঁচাকৈয়ে জীৱনৰ আনন্দ অনুভৱ কৰিব লগা হয়, তেন্তে আমি নিজৰ মাজত এটা গুণ বিকশিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত। যদি আমি সেই পদ্ধতিটো বিকশিত কৰোঁ, আপুনি সদায় সুখী থাকিব আৰু সেয়া হৈছে গুণৰ পুৰোহিত হোৱা। ই তেওঁক শক্তি প্ৰদান কৰে, আমি শক্তি পাওঁ, আমি য'তেই দেখিছোঁ ভাল বস্তুবোৰ পৰ্যবেক্ষণ কৰা, কেনেদৰে ভাল সেয়া পৰ্যবেক্ষণ কৰা, আমি ইয়াক গ্ৰহণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, ইয়াৰ সৈতে নিজকে খাপ খুৱাবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, নিজকে উদ্ভাৱন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, যদি আমি ঈৰ্ষা বৃদ্ধি হ'বলৈ দিওঁ তেন্তে এয়া যোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ ৷ যদি এই প্ৰতিযোগিতা মনত থাকে, তেন্তে আমি লাহে লাহে অতি সৰু হৈ পৰিম, আমি কেতিয়াও ডাঙৰ হ'ব নোৱাৰো। যদি আমি আনৰ শক্তি জানিবলৈ আনৰ বিশেষত্ববোৰ বুজিবলৈ আনৰ শক্তি বিকাশ কৰোঁ, তেন্তে সেই বৈশিষ্ট্যবোৰ নিজে নিজৰ মাজত অনাৰ শক্তি নিজে বিকশিত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিব। আৰু সেয়েহে মই আপোনালোক সকলোকে মোৰ জীৱনত সফল হ'বলৈ অনুৰোধ কৰিম যে আপুনি জীৱনত য'তেই সুযোগ পায়, আপোনাৰ বিশেষ, কি ভাল, কি শক্তিশালী তাৰ প্ৰতি আপোনাৰ প্ৰৱণতা থাকিব লাগে। আৰু মই আপোনাৰ বয়সৰ পৰা কিবা শিকি নিজকে বিকশিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, অৰ্থাৎ, মই মোৰ প্ৰজন্ম সলনি নকৰো। মই সদায় আপোনাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাৰ বাবে আপোনাৰ মন বুজি পাওঁ, আপোনাৰ আশা আৰু আকাংক্ষা বুজি পাওঁ, মোৰ জীৱনক ইয়াত গঢ়ি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ আৰু সেয়েহে এই কাৰ্যসূচীটো মোক গঢ়ি তোলাত কামত আহি আছে, এইটো মোৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিবলৈ কামত আহি আছে আৰু সেয়েহে মই আপোনালোকৰ মাজত আছোঁ, আজি মোক গঢ়ি তোলাৰ বাবে, নিজকে কিবা শিকাৰ বাবে, আপোনালোক সকলোৱে সময় দিছে, সেয়েহে মই আপোনালোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ। অশেষ ধন্যবাদ ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with students, teachers and parents at Pariksha Pe Charcha 2022
01 APR 2022 9:39PM by PIB Delhi
Namaskar to all of you! This is my favorite program but I could not meet you in person for some time due to Corona. Today's program is very special for me, because I got to meet you after a long gap. I don't think you would have any tension about the exams. Am I right? If it has to be then it would be your parents who would be worried about your performance. Tell me, who is tense, you or your family. Those who have tension raise their hands. Ok. Still, there are students who are tense. Who are those who believe that their parents are tense? I think it is mostly the students who are tense. Tomorrow, the New Year, Vikram Samvat, is starting. The month of April is full of many festivals in our country. I wish you all the very best for all the upcoming festivals. But exams do happen in the middle of festivals and hence students are not able to enjoy the festivals. What if exams are turned into festivals? Festivals become very colourful. Therefore, the focus on today’s program would be on how to create a festive atmosphere during exams, how to make them colourful and how do we approach the exams with enthusiasm. Today, we will discuss these things. Many friends have also sent me questions. Some have also sent audio and video messages to me. The media colleagues have also raised many questions by talking to the students. I will definitely try to answer as much as I can within the time limit. This time, I am trying to do something different. The experience of the last five episodes is that some people have complained that they could not share their views. Today, we would like to discuss as much as we can within the time limit. Whenever I get time, I would try to answer the remaining questions through audio, video, or written texts on the NaMo app. There is a new experiment in the NaMo app with a micro site this time. You can visit it and make use of it. So, let’s start the program. Who is the first to ask?
Presenter: Thank you, Hon’ble Prime Minister, Sir. Your inspirational and informative addresses always infuse positive energy and confidence. We are all eagerly waiting for your vast experience and well-informed advice. Sir, we would like to start this program with your blessings and permission. Hon’ble Prime Minister, Khushi Jain, a class 12th student of Vivekananda School in the historical city of Delhi and the capital of India, wants to ask you a question. Please ask your question, Khushi.
It's good that the program is starting with Khushi. We also want that there should be an environment of happiness till the completion of the exams.
Khushi: Hon’ble Prime Minister. Sir, my name is Khushi Jain. I am a class XII student of Vivekananda School, Anand Vihar, Delhi. Sir, how do we prepare for exams when we are in a state of panic? Thank you.
Presenter: Thank you, Khushi. Sir, another class XII student, A. Sridhar Sharma, from Bilaspur, Chhattisgarh, which is rich in literary tradition, is also facing a similar problem. He is eager to put his point before the Prime Minister. Please ask your question, Sridhar.
A. Shridhar Sharma: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. I am A. Shridhar Sharma, class XII student of Arts of South East Central Railway Higher Secondary School No.1, Chhattisgarh, Bilaspur. Sir, how do I deal with exam stress? What would happen if I don't get good marks and grades and how should I deal with my family's disappointment?
Presenter: Thanks, Sridhar. From the land where the Sabarmati Sant Mahatma Gandhiji started his Satyagrah Movement, I invite Keni Patel, a class 10th student of Vadodara who earnestly seeks your guidance on similar challenges faced by her. Keni, please ask your question.
Keni Patel: Greetings Prime Minister Sir. My name is Keni Patel. I am from Tree House High School, Vadodara, Gujarat, and from Class 10th. My question is how to overcome the stress of completing the whole syllabus in advance with proper revision? And how to take proper sleep and rest during the examination time. Thank You, Sir.
Presenter: Thank you, Keni. Hon'ble Prime Minister, Khushi, Sridhar Sharma and Kenny Patel are distressed by the examination tension. Many other students from across the country have asked similar questions related to exam stress. Almost all students are affected by exam stress and they look forward to your guidance. Over to the Hon’ble Prime Minister!
Prime Minister: You have asked me so many questions at the same time that I am panicked. I want to ask why you have fear in your mind. Are you going to give exams for the first time? There is no one among you who is going to give exams for the first time. All of you have given so many exams. In a way, you have reached the end of this phase of the exams. The fear of drowning on the shore after crossing such a huge sea does not suit. Firstly, make up your mind that the examination is a natural part of life. These are small steps in our development journey that we have to go through. And you have overcome that stage when you have given so many exams. In a way, you have become ‘exam-proof’. And when you have this belief then your experiences become your strength for any future exam. Don’t undermine the process of experiences that you have gone through. Secondly, is the panic not due to lack of preparedness? I have a suggestion for you. Since not much time is left for exams, do you want to live with this burden or want to move ahead with confidence regarding your preparations. Maybe, you would have missed a couple of things. What if you could not put in effort in one or the other subjects? But you should have full confidence in what you have prepared. It can overcome other issues. Therefore, I urge you not to be under this pressure. Do not let an environment for panic to flourish. You should have the same simple routine during your exam time. Changes in your routine will disturb your nature. Don’t imitate what the other person is doing? Just because your friend follows that and scores marks, so you should also do the same. Don’t do it. You follow what you have been doing for so long and have confidence in it. I am sure you will be able to give exams comfortably and enthusiastically in a festive mood and will succeed.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for teaching us to accept exams as a natural experience and to believe in ourselves. Hon’ble Prime Minister Sir, the next question comes from Mysuru, Karnataka, renowned for its heritage destinations and national parks. Tarun MB, who is a class 11th student, here, seeks a solution to his problem. Tarun, may we have your question please.
Tarun: Good Morning Sir. I am Tarun MB studying in class 11th at Jawahar Navodaya Vidyalaya, Mysuru, Karnataka. I express my sincere gratitude in being given an opportunity to participate in the 5th edition of Pariksha Pe Charcha 2022. My question to Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi Ji Sir is how a student can be focused while studying in the morning because there are so many distractions like YouTube, WhatsApp and other social media apps. It is very difficult to study online because of this Sir. Is there any solution for this? Thank You, Sir.
Presenter: Thank you, Tarun. Hon’ble Prime Minister Sir, Shahid Ali, a class 10th student of Silver Oak School, Delhi Cantonment Board, is eager to ask his question on a similar subject. Shahid, please ask your question.
Shahid: Namaskar, Sir. Hon’ble Prime Minister, myself Shahid Ali and I am a student of class 10th in Silver Oak School, Delhi Cantonment Board. For the last two years, we have been doing our studies in online mode. The use of the Internet has made many of us addicted to social media and online gaming. What should we do to get out of this situation? Kindly guide us.
Presenter: Thank You, Shahid. Hon’ble Sir, Keerthana Nair, a class 10th student from Thiruvananthapuram, Kerala, is plagued by the same problem and expects to receive guidance from you. Sir, Keertana’s question has been received from Times Now. Keerthana, please ask your question.
Keerthana: Hi, I am Keerthana from Class 10th from Thiruvananthapuram, Kerala. As we all know our classes have shifted online during the pandemic. There is so much distraction in our homes in the form of mobile, social media etc. Sir, so my question is how can we improve the learning through online classes?
Presenter: Thank You, Keerthana. Hon’ble Sir, online education has challenged not only students but teachers too. Mr. Chandachudeshwaran M, a teacher from Krishnagiri, seeks guidance and direction from you. Sir, please ask your question.
Chandachudeshwaran M: Namaste, Hon’ble Prime Minister Sir. I am Chandachudeshwaran from Ashok Leyland School, Hosur, Tamil Nadu. My question is - As a teacher, conducting online teaching and learning has become a challenge. How to face it, Sir? Thanks.
Presenter: Thank You, Sir. Hon’ble Prime Minister Sir, Tarun, Shahid, Keerthana and Chandachudeshwaran Sir are all anxious about the online education which has caused them to get addicted to and distracted by social media during the last two years. Hon’ble Sir, we have received many similar questions from different parts of the country. Out of those these are the selected ones that sum up everyone’s concerns. I request you to please guide them, Sir.
Prime Minister: A question comes to my mind. You say that your mind wanders here and there. Ask yourself a little bit when you do online reading, are you actually reading or watching reels? I won’t ask you to raise your hands. But you realize that I have caught you. Actually, the fault is not of being online or offline. You must have experienced that many times you are physically present in the classroom and your eyes are on your teacher, but your mind may not be registering what the teacher is saying. Things which are offline are also online. It means that the medium is not the problem, but the ‘mann’ (mind). If I am attached to something, no matter whether the medium is online or offline, it does not make a difference. Modes change with time. There was no printing paper and no books during the days of Gurukul centuries ago. The students used to memorize by listening to their gurus. It continued for generations. Then came the new era and along with it there were printed material and books and students got into the new mode. This evolution has been going on continuously. And this is the characteristic of a human being that he is also part of the evolution. Today, we have easy and wide access to many things through digital gadgets and new technological tools. We should consider it an opportunity and not a problem. We should attempt to use online studies as a reward. If you compare the notes from your teacher and the standard material available online, you can add value to your studies. Besides remembering what your teacher taught you, you get two additional things online. If you combine the two, it will be very useful to us. The second advantage of online is that it is part of education. Acquisition of knowledge is important, not how you get it whether it’s offline or online. Whatever knowledge you get through offline mode can be accentuated through online modes, whether it is your mobile phone or iPad. My friends from South India greeted me with ‘Vanakkam’. If you are asked how Dosa is prepared. You will search online and find out about its ingredients and the process. You made the best of the Dosa on the computer, used all the ingredients, but would it fill your stomach? But the knowledge that you gained through your searches on computer and you prepared Dosa finally, then it certainly would fill your stomach. So use online to strengthen your base. You have to make it a reality in life by going offline. The same is true of education. Earlier you had very limited means to acquire knowledge. You had books, teachers and your surrounding environment. There are unlimited resources today. You can adopt as much as you want to make yourself all-encompassing. Therefore, consider online an opportunity. But if you simply want to waste your time, then there are tools in that regard also. Every gadget has some tools which instruct you to do this or warn you against doing something, or ask you to take a break and return after 15 minutes. You can use such tools to discipline yourself. I have seen many children making maximum use of these tools online and restricting themselves. It is equally important to connect with yourself in life. The pleasure that one gets through iPads or mobile phones can be thousand times more if one tries to dig deep inside. Take some time off from your daily life when you will be neither online nor offline, but inner line. The more you go deep into yourself, the more energy you will experience. If you can do all this then I don’t think you will have any problems.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, you have given us the basic mantra that when we concentrate and do our studies, we will definitely succeed. Thanks Sir. Hon’ble Prime Minister, Ms. Suman Rani, who is a teacher from Panipat, Haryana, the main abode of Vedic civilization and Indus Valley Civilization, wants to put a question before you. Ms. Suman Rani Ma'am, please ask your question.
Suman Rani: Namaskar, Prime Minister Sir. I am Suman Rani from TGT Social Science, DAV Police Public School, Panipat. Sir, my question is how will the new education policy provide new opportunities to the students in developing their skills? Thanks, Sir.
Presenter: Thank you ma'am. Sir, Sheela Vaishnav, a class 9th student of East Khasi Hills of Meghalaya, popularly known as Scotland of the East, wants to ask you a question on this topic. Sheila, please ask your question.
Sheela Vaishnav: Good Morning Sir. I am Sheela Vaishnav of Jawahar Navodaya Vidyalaya, East Khasi Hills, Meghalaya, studying in class 9th. My question to the Hon’ble Prime Minister is – How provisions of National Education Policy will empower students’ life in particular, and society in general and pave way for Naya Bharat. Thank You, Sir.
Presenter: Thank You, Sheela. Respected Prime Minister, many more such questions have been received from across the country in regard to the new education policy and students say their interests lie in something else, whereas they study something different. What should they do in such a situation? Kindly guide us.
Prime Minister: A very serious question has been asked and it is difficult to answer it in detail in such a short span of time. First of all, instead of New Education Policy, we should say this is the National Education Policy. Many refer to N in NEP as New. Actually, this is the National Education Policy. And I liked that you asked this. It would probably be a world record in itself that so many people were involved in the policy making of education at such a level. We have been engaged in the making of this policy since 2014. There was brainstorming on this issue at every level, involving teachers and students from villages and towns and remote areas, from across the country for about six-seven years. A gist was prepared with all the inputs and a draft was prepared by the top scholars involved in science and technology following serious discussions. The draft was again put up among people and about 15-20 lakh inputs were received. In a way, the education policy has come about after a comprehensive exercise. Whatever any political party or the government does, there are always voices of protest. But I am happy that the National Education Policy has been welcomed by every section of India and lakhs of such people who were involved in this exercise deserve congratulations. This policy has not been formulated by the government, but by the people, students and teachers for the future of the country. Earlier, physical education and training were considered extracurricular activities. Those in the fifth, sixth or seventh standard would know about it. Now it has been made a part of curriculum under this National Education Policy. Nobody can flourish without playing. Sport is essential if you want to flourish. It involves team spirit, strength and helps you understand your opponent. Whatever you learn about it in books can easily be learned in the field of sports. Earlier, it was outside our education system, it was considered an extracurricular activity. It has now gained prestige and you can see the changes in view of the renewed interest of students among sports. Though there are several things, I want to pinpoint one issue. Can we build the 21st century with the policies of the 20th century? I ask you all. Can we move forward to the 21st century with the 20th century approach, systems and policies? Tell me loudly.
Presenter: No, Sir.
Prime Minister: We can't make progress. Shouldn’t we then mold all our systems and policies according to the 21st century? If we do not evolve ourselves, we will stagnate and will fall behind. Considerable time has been lost and the nation has suffered. We often see that we are not able to pursue the education of our liking due to the wishes of the parents, because of the resources, or the facilities nearby. We simply follow a pattern due to pressure and prestige that we have to become doctors, whereas our interest lies somewhere else. Somebody may be interested in wildlife, painting, or technology, but chose medicine. Earlier, once you joined a particular stream, you needed to complete it. Now we have ensured that it is not necessary to complete a particular stream if you realize after one or two years that it is not meant for you. So now, the National Education Policy gives you the opportunity to select a new avenue with dignity. We know that the importance of skills has increased a lot all over the world. Only education and wealth of knowledge is not enough. There should be skill. Now we have made it a part of the syllabus so that one should get opportunities for his complete development. I felt very happy when I saw an exhibition today. The education department organized it in a small form reflecting the National Education Policy. I congratulate the education department officials as it was very effective. It was a pleasure watching students of eighth or tenth standard preparing 3D printers, or running Vedic Mathematics App and students from across the world learning from it. I was surprised to meet two sisters Nandita and Nivedita. There is a section in our country which opposes such things. But they have found their students all over the world. They themselves are students, but have become gurus. You see, they made full use of technology and were not afraid of technology. Similarly, I saw some sculptures and paintings which were visionary. It means that the National Education Policy is giving a lot of opportunities for personality development. In this context, I would tell you that if you follow the National Education Policy closely and try to implement it, there will be multiple benefits. I request teachers, academics and schools across the country to develop new ways to implement it. If there are more methods, there will be more opportunities. I wish you all the best.
Presenter: Hon’ble Prime Minister Sir, now we are absolutely confident that the National Education Policy will redefine the meaning of education for us and our future is brilliant. We will flourish if we play. Hon’ble Sir, Roshni of Rajkiya Kanya Inter College in the industrial town of Ghaziabad seeks respected Prime Minister’s help and guidance on certain issues. Roshni, please ask your question.
Roshni: Namaskar, Sir! Hon’ble Prime Minister, My name is Roshni and I am a student of class 11th in Government Girls Inter College Vijay Nagar, Ghaziabad, Uttar Pradesh. Sir, my question is whether students are afraid of exams or their parents and teachers? Should we take exams very seriously like our parents or teachers expect from us or just enjoy them like festivals? Please guide us, thanks.
Presenter: Thank you, Roshni. Kiranpreet, a class X student from Bathinda in Punjab, a prosperous state located in the land of Gurus, the region of five rivers, wants to ask her question on this subject. Kiranpreet, please ask your question.
Kiranpreet: Good morning hon’ble Prime Minister Sir. My name is Kiranpreet Kaur of class 10. I study in in Doon Public Senior Secondary School, Kalyan Sukha, Bathinda, Punjab. Sir, my question to you is how do I deal with my family’s disappointment if my results are not good. I don't have negativity against my parents because I know they need more reassurances than I do. Thank you, Sir. Please guide me.
Presenter: Thank You, Kiranpreet. Hon’ble Prime Minister Sir. Like many of us, Roshni and Kiranpreet also find it a challenge to deal with the expectation of their parents and teachers. We look forward to your advice. Hon’ble Sir.
Prime Minister: Roshni, what is the reason that when you asked this question, there was maximum applause? I think you have not asked the question for the students, but cleverly for the parents and the teachers. And I think you also want me to tell something to the parents and teachers of everybody from here so that it can be useful to all. It means that there is pressure on you from your teachers and parents and you are confused whether you should follow yourself or them. I would like to urge the parents and teachers not to impose your unfulfilled dreams during your childhood on the children. In a way, you try to inject your own dreams and expectations in your children. The child respects you and gives a lot of importance to the words of the parents. On the other hand, the teacher encourages him to do according to the tradition of the school. It is a matter of great concern for the child who has to go through confusion and contradictory signs. In the olden days, the teachers were in contact with the family. The teachers knew everyone in the family and they were also familiar with what the family thought of their children. Parents were aware of the ways of the teachers. In a way, everyone used to be on the same platform as far as education was concerned whether in school or at home. What happens now? Parents do not have time to find out what the child does throughout the day and teachers are more concerned about completing the syllabus. They teach well, but they think that their responsibility is to complete the syllabus. But the child has different plans. Therefore, as long as the parents and teachers don’t observe the child’s strengths and weaknesses, his interests and his tendencies, his expectations and his aspirations closely and not try to understand him and push him unnecessarily, he stumbles somehow. Therefore, I, on behalf of Roshni, would like to tell all the parents and teachers to avoid burdening the child with your hopes and expectations. Every parent will have to accept that the child may not fit in as per your expectations, but God has sent him with special powers. It is your fault that you do not recognize his potential. It is your fault that you are not being able to understand their dreams and as a result, it creates a distance between you and your children. And I don’t advise the children not to pay heed to their parents or teachers. This is not the right advice. You have to listen to them and try to understand what they say. But we should accept those things which we can adopt easily. See, the land also seems lifeless. If you sow a seed, perhaps nothing will come out of it, but if you sow another seed on the same land, it may sprout and turn into a big banyan tree. It all depends on the seed and not the land. Therefore, you know what you can adopt easily and can move ahead. Put all your efforts in that direction and you will never feel burdened. You may have problems initially, but the family will start taking pride in it later. The parents will also realize that their child has done really well and made their name. They will praise you when they sit among four people. Until yesterday who did not recognize your strength will start praising your potential. And thus, if you move ahead happily and enthusiastically, fulfilling minimum requirements and adding more to your potential, you will benefit a lot.
Presenter: Respected Prime Minister, you have given new impetus to the interests and aspirations of the children amidst the hopes and expectations of their parents and teachers. Thank you very much. Hon’ble Prime Minister Sir! From the culturally rich city of Delhi, Vaibhav, a class 10th student of Kendriya Vidyalaya Janakpuri, earnestly seeks your counsel regarding his problem. Vaibhav, please ask your question.
Vaibhav: Namaskar, Prime Minister. My name is Vaibhav Kanojia. I am a student of class 10th. I study in Kendriya Vidyalaya Janakpuri. Sir, I have a question -- how to stay motivated and succeed when we have so much backlog of curriculum?
Presenter: Thank you, Vaibhav. Hon’ble Prime Minister, not only children, our parents also want you to solve their problems. Sujit Kumar Pradhan ji, who is a parent from Jharsuguda, Odisha, expects guidance from you in this matter. Mr. Sujit Pradhan ji, please ask your question.
Sujit Pradhan: Namaskar, Prime Minister. My name is Sujit Kumar Pradhan. My question is how to motivate children to complete their curriculum? Thank you.
Presenter: Thank you, Sir. Hon’ble Prime Minister, Komal Sharma, a student of class 12th from Jaipur, Rajasthan, rich in architecture and painting, wants you to solve her problem. Komal, please ask your question.
Komal: Namaskar, hon’ble Prime Minister. Sir, my name is Komal Sharma. I am a class 12 student of Government Girls Higher Secondary School, Bagru, Jaipur. My question to you is how to console my classmate who did not do well in one paper?
Presenter: Thanks, Komal. Hon’ble Prime Minister Sir! Aron Eben, a class 10th student of Qatar, is overwhelmed by a similar problem. Aron, please go ahead and ask your question.
Aron: Namaste Sir. Greetings from M.E.S. Indian School, Doha, Qatar! My name is Aron Eben of class 10th. My question to the hon’ble Prime Minister of India is how to stop myself from procrastinating and how to keep away my exam fears and the sense of lack of preparation.
Presenter: Thank you, Aron. Hon’ble Prime Minister Sir, Vaibhav, Mr. Pradhan ji, Komal and Aron are eager to gain from your wisdom on how to handle the problem of lack of motivation and how to remain committed to academics. Also, many other students from all over India want to know how to ensure that they participate equally in extracurricular activities so as to be well-integrated individuals. Kindly guide all of us, Sir.
Prime Minister: It will be a big mistake if somebody thinks that there is any injection for motivation and if they inject it then there will be no issue of motivation. Try to observe yourself and find out the things which de-motivate you. After observing for a day, week or a month, you will realize what is difficult for you. It is very necessary to understand yourself. Similarly, you try to identify things that motivate you. Suppose you heard a very good song and are impressed by its music and lyrics. You feel it can also be a way of thinking. After that, you start thinking afresh. Nobody told you, but you prepared yourself. You identified the thing which motivates you and then you will feel like doing that. Therefore, it is necessary to analyze yourself. Don’t look for somebody else’s help. Don’t tell somebody repeatedly that your mood is not good or you are not enjoying. What will happen is that a weakness will develop in you and you will try to gain sympathy. You will expect the same sympathy, encouragement from your mother. Ultimately, that weakness will develop in you gradually. You may have some good moments, but never ever try to gain sympathy. Don't ever! You should have this trust in yourself that you will fight your problems and despair in your life yourself and will bury all your melancholy and apathy in the grave. Secondly, we draw inspiration by observing some things. For example, you have a two or three-year-old child in your family and he wants something, but finds it difficult to reach there. You notice him from a distance. He will try, will stumble, will get up again and try again. In fact, he is teaching you that it may be difficult for him to reach there, but he will not stop in his efforts. Did anybody teach this motivation to him in school? Did any Prime Minister explain to that two-year-old child? Did anybody tell him to stand up again and run? No! God has given an inherent quality to all of us, which becomes the driving force for us to do something or the other. You must have noticed a Divyang person who finds his own ways for his day-to-day activities and does extremely well. Did we minutely observe him that despite so many deficiencies in his body, he did not give up and turned his shortcomings to his strengths. You will also draw inspiration if you observe him. We should try to observe our surroundings in a positive way and overlook his weaknesses. We should observe minutely how he has overcome his shortcomings. You then co-relate yourself with him and will find that God has made you an able-bodied person, so why should you be downcast. Secondly, do you ever take your own exams? You should take your exam yourself. Why should someone take your exam? I have written somewhere in my book ‘Exam Warriors’ that you should sometimes write a letter to Exam. “Hi, Dear Exam, I have made this much preparation, I have made so many notes, sat with my teacher for several hours, spent this much time with my mother and have learned so much from my neighboring student. Who are you to challenge me and take my exam? I will take your exam. Let’s see who overpowers whom.” Do it sometimes. Sometimes, you feel that what you are thinking is wrong. You do this. Develop a habit of replaying once. If you do so, you will get a new vision. For example, you have learned something in your classroom. Later, sit along with your three-four friends and explain to them what you learned in the class. The same process should be repeated by your friends. Each and everybody will share what he learned in the class. Then all of you will realize that we missed out on one point, but one of your friends grasped it. When all of you will replay the class without any books and through discussions, you will be able to memorize it automatically. You must have noticed this. When any big incident happens, then TV journalists thrust the mike in front of a political leader and he tries to avoid them. Some people need to be prompted. On the other hand, there is an accident and TV journalists ask for a reaction from a village woman. She doesn’t even know about TV. But you see, she narrates the entire incident confidently. How? Because, she absorbed everything that she saw and was able to replay the entire incident. Therefore, I believe that if you engage yourself with an open mind, disappointments can never knock on your door.
Presenter – Hon’ble Prime Minister Sir, Thank You for giving us the mantra to think, observe and believe. Howsoever tall the summit, we assure you that we will never give up. Hon'ble Prime Minister, Anusha Yadav from Khammam, Telangana, who is a student of class 12th, famous for her art, culture and traditions, wants you to answer her question. Anusha, please ask your question.
Anusha - Hon'ble Prime Minister, Namaskar. My name is Anusha. I study in class 12th in Government Junior College. I am from Khammam, Telangana. Sir, my question to you is - when teachers teach us, we understand the concept at that time. But after some time or a few days, we forget it. Please help me regarding this. Thanks, sir.
Presenter – Thanks, Anusha. Sir, we have received another query through the NaMo App. The questioner Gayatri Saxena wants to know, that often while writing the exam in the examination hall, she forgets the topics she had studied and memorized. However, while talking to her peers before or after the exam, she has the right answers in mind. What should be done to deal with such a situation? Sir, questions like these asked by Anusha and Gayatri Saxena related to memory power are also bothering several others. Kindly guide them in this direction, Hon’ble Prime Minister sir.
Prime Minister - Perhaps this becomes a problem for every student at some point or the other. Everyone feels like they are unable to recall or have forgotten a concept. But sometimes out of nowhere, these concepts start flowing out of your minds at the time of exams. After the exam, you would wonder - 'I had never touched this subject recently, yet I wrote a pretty good answer to this unexpected question. It means it was stored somewhere. You didn't even realize it, but the answer was stored inside your mind. And it was stored because the doors of the cupboard (mind) were open when the concepts were being filled. If the cupboard was closed, no matter how much you tried, nothing would have gone inside. Sometimes the word 'Dhyana' is associated with Yoga, Meditation, Himalaya, Rishi-Muni. I have a very simple understanding; 'dhyana' means 'focus'. If you are here but are thinking about whether Mom is watching TV at home right now, it means you are not present here at the moment. You are at home. Your mind is occupied with the thoughts of whether Mom is watching TV or not; Is she able to see me or not? Your attention should have been here but your attention is there, which means you are focus-less. If you are here, you are focused. If you are there then you are not focused. So, embrace focus and concentration with ease in life. This is not rocket science; you don't have to go and sit in the Himalayas holding your nose to embrace it. It is very simple. Just try to live that moment. If you live that moment to the fullest, it becomes your power.
You must have seen several people drinking tea in the morning and reading newspapers simultaneously. Suddenly family members would say- the water is heated, quickly go and take a bath. But the person says- ‘No, I want to read the newspaper’. Then they would say - the breakfast is hot, finish it before it turns cold. Yet the person would say – ‘No, I want to read the newspaper’. But go and ask these people in the evening about what they had read in the newspaper that day. I can certainly say that 99% of the time they would not be able to answer what the day's headline was in the newspaper. It is because the person is neither focused nor living that moment. He is merely turning the pages just like a habit. His eyes are reading things but nothing is getting registered. And if nothing is getting registered, then nothing is going to the memory chip. Therefore, the foremost requirement for you is to do everything by being present in the moment. And I believe that the greatest gift of God to this creation if someone asks me, is the gift of 'present'. The future is never a question mark for the one who is able to know this present, live this present and imbibe this present. And the reason for lack of memory is ‘not living in that moment. And because of that, we lose memory.
Secondly, memory is related to life. If you think that it is important only for the exam, then you do not understand its value at all. Suppose, you remember the birthday of your friend and call him on his birthday; you had that memory because of which you remembered his birthday. But that memory becomes the reason for making your life broad-based when that friend gets the call because he would be thinking - 'oh wow! He remembered my birthday. That means I have importance in his life. He becomes your friend for life. What was the reason for that? It was your memory. Memory is a major catalytic agent of growth in life. And that's why we should not limit our memory only to examinations, questions and answers. You go on expanding it. The more you expand, the more things will automatically keep adding up.
Here's another example. Take two utensils. Fill water in both the utensils and place a coin each inside both. The water is pure and clean. In both cases, there is the same type of water, the same type of vessels with the same type of coin. But one of the vessels is shaking. So, the water is also moving here and there. The other vessel is stationary. There is a coin at the bottom of each vessel. You will see that the coin with still water looks perfect to you; even the thing written on it can be easily read. But the coin in the water which is moving is not properly visible despite being of the same size and depth as the former. What is the reason? It is because the water is moving. The vessel is shaking. If the mind keeps on moving like this and we expect to see the 'coin', that is not going to happen. You must have seen that the problem you face in the exam hall is that you keep on thinking about the person sitting next to you. 'He is not even looking up; he keeps on writing; now I will be left behind…' That is, the mind is focused on these things. Your mind is making so much commotion that you fail to see the 'memory' which is the 'coin' inside your vessel. For once, try to stabilize the mind. If you are facing a problem in stabilizing the mind, then try deep breathing. Take deep breaths three to four times. Sit straight, close your eyes and stay still for a while. As soon as the mind becomes stable, it starts looking for the coin. Everything inside your memory starts resurfacing gradually. And it is not that God has given some extra energy to the one with better memory. The internal product of all of us has been created by God in the best possible way. It depends on what exactly we are reducing or increasing. So, you can do this very easily.
For those of you who know the old scriptures; a few things are also available on YouTube. There are some centenarians who could remember a hundred things at once. Sometimes these things used to be a great trend in our country. So, you can trend it too. But I am not going to take you in that direction today as you have exams around the corner but I would say - keep your mind steady. You already know the things; these will start flowing out of your mind automatically; you will start remembering them and that will become a huge strength for you.
Presenter - Hon'ble Prime Minister, the loving simplicity with which you taught us the method of 'focusing', certainly everyone's mind has been enlightened like mine. Thanks, sir. Hon’ble Prime Minister, a class 10th student Shweta Kumari from a state rich in mineral resources and a beautiful tourist destination, Ramgarh, Jharkhand, wants you to answer her question. Shweta, please ask your question.
Shweta - Hon'ble Prime Minister, Namaskar. I am a class 10th student of Kendriya Vidyalaya Patratu, Shweta Kumari. I want to ask you a question. Productivity in my studies is the highest during the night but everyone asks me to study during the day. What should I do? Thank you.
Presenter - Thanks Shweta. Respected Prime Minister, as per the Question received through the NaMo App, Raghav Joshi has a strange dilemma. Parents always ask him to study first and then play sports. But for him studying after playing helps him understand things better. Please explain to Raghav and Shweta as well as many students like them what they should do so that their productivity is the best. Kindly solve our dilemma, Hon'ble Prime Minister sir.
Prime Minister - It is true that everyone wants their time to be utilized properly. One should get the highest benefit from the work for which he/she has devoted the time and this is a great thought. And it is necessary to always try to see consciously whether we are getting the results out of the time we are spending or not. The output will be visible but the outcome will not be visible. Therefore, first of all, one should inculcate a habit to measure the outcome received for the time invested. Now we can calculate it and we should inculcate this habit. Ask yourself; today I have spent an hour on mathematics. So, was I able to complete what I was supposed to in that one hour? Am I comfortable with the questions I used to find difficult or not? That means my outcome is improving. We should make a habit of doing these analyses. Very few people get used to analyses. They keep on completing things one after the other; they go on doing it and later realize that some other topic needed more attention and the completed topic didn't need much attention. Sometimes what happens is, that we keep coming back to those topics in our own timetable that are the simplest and most favourite. We feel like doing that topic as it is more fun. As a result, we try to avoid the less favourite ones or a bit difficult ones.
I might not be putting it in the right way but for the sake of simplicity, let me explain it to you like this. Sometimes I feel like my body is a cheater. You decide how you want to sit. You won't even realize how your posture changes after a while. It means your body is cheating on you. You have decided with your mind that you want to sit in one particular way but after a short while, your body becomes loose. The body gets moulded to its original posture. Then you would try to change your posture again but it would return to its original form again. This means, that just as this body is a cheater, the mind also cheats in a similar way. So we should try to avoid this cheating. Our minds should not become a cheater. How do we fall for the things that our mind likes? Mahatma Gandhi used to talk about Shreya (what must be done) and Priya (what is liked by us). One tends to incline towards the 'Priya' instead of the 'Shreyaskar'. We should stick to 'Shreyaskar'. It is extremely important. And if the mind tries to cheat by going in the opposite direction then drag it back. That will raise your productivity and your outcome. So, efforts should be made for the same.
Secondly, some people say that it is good to study at night; some say that it is good to study in the morning; some say eating and studying is better whereas some say that studying on an empty stomach is better. It depends from person to person. It is an individual's nature. You observe yourself and decide what are you comfortable with. You should be comfortable. If you're not comfortable with an area, sitting posture etc, you probably won't be able to do the task. There are some people who are able to sleep only in a particular setting. I still remember the movie I had watched several years ago. In one of the scenes, a person spends his life near a slum and then suddenly moves to live in a better place. He gets lucky but is unable to sleep. He starts wondering why he couldn't sleep. Then he goes to the railway station, records the sound of the train moving on track and brings it home. He plays the recording and that is when he gets some sleep. That was his comfort. Now it doesn't happen to everyone. Not everyone needs to hear the sound of the train to get sleep but he felt that need. It was his comfort.
Don't take any stress at all. You need minimum adjustments for the things you enjoy doing. There is no need to leave that path, but even in that comfortable state, your task is to study. You should work on the maximum outcome. There is no turning away from it at all. And I've seen how people are. Sometimes we hear that a person works for 12 hours, 14 hours, or 18 hours… It sounds good to the ears. But actually working 18 hours a day is something big and I received a very important lesson in my life. When I was in Gujarat, there used to be a great scholar named Keka Shastri Ji. He himself had studied only up to the fifth or seventh standard, but he had written myriad books and was also honoured with the Padma Award. He lived for 103 years and when I was there, I had organized an official government programme for his centenary. I had a very close relationship with him; he used to have a great affection for me. Several years back, when I was not even the Chief Minister, we made a programme to take him to the pilgrimage centres of Rajasthan. So I took him there. We were all in a vehicle. I noticed that he had very little luggage. Even in that luggage, he mostly had things to read and write. Whenever a railway crossing arrived, we had to stop. The door would not open until the train passed. We could not move. Now, what do we do at that time? Normally we either get down and walk around or have snacks. That is how we spend our time. But he would pull out a paper from his bag and start writing immediately. At that time, his age was almost 80. That is how we utilize our time. That is called an outcome. I was watching him so closely. And during the pilgrimage, he was relaxing, walking, roaming around and looking around. Everything else was kept aside. So, keep on doing your work under any circumstances. I think it is extremely necessary. There is much to be gained from this in life.
Presenter – Hon’ble Sir, Thank You for making us understand the importance of self-analysis and that we should learn joyfully for rising to excellence. Hon’ble Prime Minister Sir, Erica George, a student of class 9th from the beautiful lush green land with eucalyptus forest i.e. Udhampur, Union territory of Jammu & Kashmir, seeks your guidance. Erica, please ask your question.
Erica George- Honorable Prime Minister Sir, I am Erica George, 9th standard student, from APS Udhampur, Jammu & Kashmir. Sir the question that I want to ask is, nowadays there is a lot of competition, especially in academic fields in a country like India. In this case, there are a lot of people who are really very talented and knowledgeable. But due to some reason, they could not appear for the exams. Maybe they could not choose the right path or maybe they did not have the proper counselling. So Sir, in this case, what can we do for these people, so that their talent doesn't go to waste and instead can be utilized in a fruitful manner? Thank You, Sir.
Presenter - Thank You, Erica, Hon’ble Prime Minister Sir, Hariom Mishra, a class 12th student from industrial hub Gautam Buddha Nagar is preparing for his board exams and wishes to ask a similar question that has been invited by a competition organized by Zee TV. Hariom Please ask your question.
Hariom – Namaskar, my name is Hariom Mishra and I am a student in the 12th class from Cambridge School Noida. My question to the Prime Minister today is that a lot of changes have been brought in the admission process in the college this year and this year a lot of changes have been brought in the pattern of the board examination. So in the midst of all these changes, should we students focus on the board examination or on the process of college admission? What should we do, and how should we prepare ourselves?
Presenter – Thank You Hariom. Honourable Prime Minister Sir, Just like Erica and Hari Om, many students from different parts of the country have expressed their anxiety and concern about whether to focus on studies, competitive exams, board exam preparation or college admissions. We all seek your guidance Honorable Prime Minister Sir.
Prime Minister - Well there are two different types of questions. One subject is related to competition while the other is regarding which exam to appear for and if there are two exams at the same time then what should a student do? I do not believe that you should 'study' for the exam. That's where the mistake lies. 'I will study for this exam, then I will study for that exam', which means you are not studying, you are looking for a panacea to make your work easier. And probably that's why each exam appears different and difficult. But the fact is that whatever we are studying, if we completely assimilate it, then whether it is a board exam or an entrance exam or an interview or an exam for a job, it will not be a problem for you. If you have fully understood and imbibed your knowledge, then whatever the form of the exam is, nothing would become a hindrance. So instead of wasting your time preparing for an exam, put your efforts into making yourself a qualified and educated person; work hard to become a master of the subject. Don't worry about the result. Now you must have seen a player. A player is well versed in the game. He is not putting the effort just for a particular level of the game to be played. When he plays at the Tehsil level, he will show his feat there, When he plays at the district level, he will show his feat there, When he plays at the National level, he will show his feat there and when he plays at the International level, he will show his feat there. And he will continue to evolve himself. That's why I believe that we should come out of the cycle of taking different 'pills' for different exams. Instead, go with the attitude of 'I am going to take the exam with whatever knowledge I have. If I pass the exam then nothing like it; if not, I will find some other way'. So I believe this should be the attitude.
Secondly, friends, we should consider ‘Competition’ to be the greatest gift of life. If there is no competition, then what is life for? Then we will be complacent with life. There won't be anything else, just us. It should not be the case. To be honest, we should invite the competition. That is when we are tested. I would say that even if it is a holiday, there is nothing to study, there are no exams, yet the brothers and sisters must sit and compete. The competition can be about eating. If you eat four chapatis, I will eat five; if you can eat five, I will eat six. Get into a competitive mode. We should invite competition in life. Competition is a good way to move forward in life, which helps us to develop ourselves.
Then, the generation I belong to or the generation my parents belong to, did not have the things that you have now. You are the lucky generation. None of the previous generations was as lucky as you. If the competition is high, the choice is also more; opportunities are countless. There were not so many opportunities previously. Let's say there are two farmers. Both of them have two acres of land. But the first farmer is happy making a living by cultivating sugarcane. He is surviving with that. Whereas the other farmer says - a no-no, I will sow different crops in the three different parts of the land. I did that last year, so this time I will do this differently. You will see that the one who is surviving while sitting comfortably on his two acres of land, life comes to a standstill. One who takes risks, tries out different experiments, undertakes new things and adds new things goes so far that he becomes unstoppable in life. The same is true in our lives. We should be proud that we are proving ourselves in the midst of so much competition and we have several choices. If not this competition then there is some other competition, if not that competition then there is the third one. If something is not working out, then there is another alternative. I think we should consider it as an opportunity. And if you have the attitude of 'I will not miss this opportunity; I will never let go of this opportunity, I am sure that you will embrace the competition as the biggest gift of this era.
Presenter - Hon'ble Prime Minister, you have inspired us to imbibe knowledge that can lead to success in life. Thank you Respected Prime Minister. Ms Seema Chintan Desai, a parent from Navsari Gujarat, would like to place a question before you. Madam, please go ahead.
Seema Chintan Desai - Jai Shri Ram, Prime Minister Modi Ji, Namaste. I am Seema Chintan Desai from Navsari, a parent. Sir, you are the icon of so many youngsters and the reason is that - You don't just speak, you show it by putting your words into action. Sir, I have a question. There are various schemes going on for the girls of rural areas in Indian households. How can our society contribute to its progress? Kindly provide your guidance. Thank you.
Presenter - Thank you, madam. Sir, Seema Chintan Desai Ji is concerned about the education of the girls in rural areas and wants to know about your views in this direction, Hon'ble Prime Minister.
Prime Minister - Well I believe the situation has changed a lot. In earlier times when it came to education, parents felt that their sons should be educated. With their limited resources, they used to think that if the son received an education, he could earn something for the family. Sometimes some parents also used to say - 'why get the daughter educated? She wouldn't be doing any job. She would go to her in-laws' house and live her life. There was a period when this mentality was prevalent. Probably even today in some villages, this kind of mentality would have survived somewhere, but by and large today the conditions have changed and if the society lags behind in knowing the capability of the daughters, then that society can never progress. Sometimes you must have seen such families, where it would be said that a brother, a son must be there so that they could provide the required support in old age. A daughter, on the other hand, would go to her in-laws' house. What is the use? There is still such a mind-set that exists in our society. History has experienced these things. Now I look at these things very closely. I have seen many such daughters who did not marry as they were concerned about the old age of their parents and spent their lives in the service of their parents. Daughters have done what the sons couldn't do. And I have also seen such families that have four sons in the house; the four sons have four bungalows. They have a life full of happiness and peace; they have never known any sorrow. But the parents are living their lives in an old age home. I have also seen such sons. That's why the foremost thing to remember is that sons and daughters are equal within society. There is no discrimination. This is the necessity of today's era and the necessity of every era. And there have been some distortions in India. There must have been some reasons for the same. But this country can feel proud. If we talk of governance, there was a time the name of Ahilya Devi would come to mind as the Best Governance. When it came to bravery, the name of Rani Laxmibai of Jhansi used to come to mind. They were our daughters! That is, no era will be like this and here, daughters have shown us the store of scholarly knowledge in them. Firstly, we have our own mind-set. Secondly, the situation has changed today. Today, you will see that the number of daughters who are joining the schools is more than that of the sons. This is the fresh statistics. Today, the daughters have aspirations. They have the passion to do something. Perhaps any Indian should be proud of it. So, we should give them opportunities and institutionalize the opportunity. Not that just a single-family is doing it in its own way. Today, be it any type of sport; the daughters of India are bringing accolades to the nation everywhere. Look at the field of science. Of all the major achievements in science, more than half of it has come from our daughters. They have done something or the other in the field of science. Now, look at the results of the 10th-12th class. Daughters score higher than sons. The number of girls passing out is more. So today, a daughter has become a major asset for every family. She has become a huge power in the family and this change is good. The greater this change, the more beneficial it will be. Now you see, the questioner belongs to Gujarat. There is a strong Panchayati Raj system in Gujarat. 50 per cent of the elected candidates are sisters. There is 50 per cent in law and order. But actually, after the election, the number of women elected is sometimes 53 per cent - 54 per cent and even 55 per cent. That is, although she wins from her reserve seat, sometimes the percentage goes up to 55 per cent by winning from the general seat as well while the men come down to 45 per cent. This means that the faith of the society has also increased in the mothers and sisters. That is why they are chosen as a public representative. Today as we are celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', the Parliament of India has the highest number of women MPs of the period to date. And it is also being seen that in the villages, people like to choose the educated daughters more as their representatives. If there is a fifth class passed sister, then people would choose the 7th class passed; if she is eleventh class passed, people would elect her as the representative. That is, the sense of respect for education is visible at every level of society as well. Today you look at the education field. Perhaps there is a possibility of demand coming from men at some point or the other. I am not showing any way to anyone. But there could be a possibility of men carrying out processions demanding a percentage of reservation for teaching jobs because most of the teachers today are our mothers and sisters. A similar trend is visible in the nursing sector. It demands the spirit of service and motherhood. India's nursing field is increasing India's pride around the world. Even in the field of policing today our daughters are coming forward in huge numbers. Now we have daughters in NCC, Sainik Schools, the Army and in every sphere of life. And all these things are getting institutionalized. I urge society to not differentiate between sons and daughters. Give equal opportunities to both. And I say, perhaps with equal investment and opportunity, the daughters might as well be one step ahead of the sons.
Presenter: Hon'ble Prime Minister, daughters are the glory of a home, society and nation. Their aspirations have got new wings by your inspiration, thank you. Hon'ble Prime Minister Sir, we are privileged and blessed to have received first-hand insight and inspiration from you today. Keeping in mind your valuable time I now invite the two final questions. Dumpala Pavitra Rao a class twelve student from Kendriya Vidyalaya Sector-8, R.K. Puram, New Delhi is curious to know the answer to her question. Pavitra Rao, kindly ask your question.
Pavitra Rao: Namaskar Prime Minister sir, I am Pavitra Rao, a student of class 12th from Kendriya Vidyalaya, Sector-8, R.K Puram, New Delhi. Hon'ble Prime Minister, as India is moving forward on the path of progress, what other steps should our new generation take to maintain it? With your guidance, India has become clean; but what should the next generation contribute to its environmental protection? Please guide, thank you, sir.
Presenter: Thank you Pavitra. Sir, Chaitanya Lele, a student of class 11th from New Delhi would like you to answer another similar question arising in his mind. Chaitanya, please ask your question.
Chaitanya: Pranam, Hon'ble Prime Minister sir. My name is Chaitanya. I am a class 11th student of DAV school. My question to you is how can we make our environment cleaner and better? Thank you.
Presenter: Thank you Chaitanya. Hon'ble Prime Minister Sir, the youth of India just like Pavitra & Chaitanya want to breathe in a clean & Green India, a dream close to your heart. We all wish to know how to keep India & our environment pristine and perfect in every sense of the word. We all look forward to your guidance, Sir.
Prime Minister: Well this topic is not related to the discussion on examination. But just like a good environment is needed for exams, the earth also needs a good environment. And we are the people who consider the earth as our mother. First of all, I would like to thank the children of our country from the bottom of my heart for giving me the opportunity today. When I had become the Prime Minister for the first time, on 15th August, I had spoken from the ramparts of Red Fort. After my speech, most of the people had raised several questions. Modi Ji has said it but is it even possible? At that time, I had talked about cleanliness. It was also a bit surprising for the people that the Prime Minister of the country who should have talked about space, foreign policy or military power was talking about cleanliness? Many were surprised. But the ones who have proven all the doubts & apprehensions to be wrong and have made my idea of cleanliness a success are the boys and girls of my country! Wherever we have reached today in this journey of cleanliness; I would like to give the maximum credit to the boys and girls of my country for it. I have heard hundreds of such instances where 5 or 6-year-old children have interrupted their grandparents 10 times a day saying - 'Modi Ji has asked not to throw it here. Don't throw it here. Modi Ji will not like it. This is massive power, and probably being from the same generation, you have asked the question in the same spirit. I welcome your question. It is true that today the whole world is very upset about the environment due to global warming. And the root cause of this problem is the misuse of our resources. We have ruined the arrangements God has given us. If today I am drinking water, or if I have access to water; if I am able to see a river somewhere; if I am standing under the shade of some tree; I have no contribution to that. This is what my ancestors had left for me. My ancestors have given me the things I am consuming today. Shouldn't I too leave something for the future generations or not? If I don't save, what will I give them? So, just as our ancestors have given us, we too must fulfil our responsibility by accepting the responsibility of giving it to our next generation. This is our duty. Now, this cannot be successful by just a government programme alone. Suppose I say that 'single-use plastic' should be avoided. We agree and discuss this in our family that single-use plastic should be avoided. Then a wedding card arrives at home. It has a very beautiful plastic wrapper on it. We take it out and throw it away. Now, this action is the opposite of what we were discussing. So how can we inculcate it in our daily habits? If you decide that at least in your family, single-use plastic will not be allowed at any cost in your house; this is how we are helping out the environment. And if all the children of the country start following this, then nothing like it. You must have seen that I was organizing a cattle health fair in Gujarat. When I was the Chief Minister and used to organize animal health fairs, I used to get the dental treatment of animals done in Gujarat. Some animals used to have cataracts and were treated. Some animals had to be operated on. So I saw a cow that had at least 40 Kg of plastic in its stomach. Now, this is an act against humanity. This feeling should arise in us. Normally it feels good to carry a light plastic bag which is then thrown away. We now have to escape from that 'use and throw' culture and embrace 'reuse, recycle. And this is not something new in India; we have had this habit in the family for years. The more resources we use the more damage it will cause to the environment. On the other hand, the more optimum utilization of the resources is made, the better we will protect the environment. Look at our electronic gadgets today; they are also becoming a problem for the environment. You must have seen that the Indian government has just rolled out the scrapping policy to end the old vehicles which create pollution. One can earn some money from it and then get a new car. A lot of work is going to be done in that direction as well. In the same way, we know the importance of water, plants and nature. Are we sensitive to it? To imbibe this spirit of sensitivity towards the environment, this should become our true nature. You must have seen that in COP-26 I had put forth a topic. There was a conference in the UK. I had said that lifestyle is a problem and that 'mission life' was required. And I had coined the term there for 'mission life' which is 'Lifestyle for Environment. If we are young, there is a four-storey house building, then why use a lift? Let's try to use stairs. It will benefit both our health and the environment. We should try to bring these small changes into our lives. And that's why I had said that we need to run the P-3 movement around the world- Pro-Planet-People. If more and more people join this P-3 movement and try to make conscious efforts in this direction, then I believe we will be able to bring changes. Secondly, the country is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', 75 years of independence. The present generation has 25 years till the country celebrates its centenary. That is, you have 25 years of your life. It is for you. What should be your contribution in these 25 years so that our country reaches that place where we can proudly celebrate the centenary of the country by keeping our heads high in front of the world? We must dedicate our lives to it. And a simple way out of this is to emphasize on duty. If I fulfil my duties, I am protecting someone's rights. It means the person will never need to go out demanding his rights. The problem today is, that we do not perform our duties. That is why someone is fighting to protect his rights. No one should fight for his/her rights in our country. This is our duty and we can fulfil the duties by complying with our duties. If we perform the duties, we fulfil the responsibilities that we have. Now see, people around the world discuss these things going on in our country. Some people are afraid that Modi will take credit for good initiatives; Modi will be hailed; so they hesitate a bit. But during the vaccination programme for school children, the speed with which children in our country took the vaccine is really commendable. Those of you, who have been vaccinated, raise your hands. Has everyone been vaccinated? No one around the world can dare to ask such questions. The children of India have also shown this. It means, we have performed our duty. Performing this duty has become the reason for India's pride. Similarly, if our country is to progress, if we want to protect nature and our environment, then we must fulfil our duties consciously. If we do that, I am sure we can get the desired results.
Presenter: Pariksha Pe Charcha 2022 by the Prime Minister has transformed the stress and discomfort of crores of children, teachers and parents like us into a wave of enthusiasm, hope and hankering for success. We are extremely grateful, Honourable Prime Minister! We are extremely grateful for your golden speech. This brings us to the end of this splendid morning of inspiration and encouragement of moments that will forever stay in our reminisces. We express our heartfelt gratitude and thanks to Hon'ble Prime Minister Sh. Narendra Modi Ji for having spared his valuable time to be here with us and for inspiring us with his magnetic persona. Thank you so much, sir.
Prime Minister: All of you, announcers, kindly come here, call everyone. Some of you can be here and some there. Look, first of all, today, I want to congratulate these people. All of them have conducted everything in such a wonderful way. There was no lack of confidence anywhere. You too must have also observed closely. I too was observing. You all have the same talent. Everyone sitting here has that ability. I would say that if we really want to experience joy in life, then we should try to develop a specific quality in ourselves. If you develop that quality, then you will always be happy and that is to become an appreciator of virtues. If we see some quality or virtue in a person, we must appreciate that. It gives strength not only to the person but also to us. It becomes our habit to observe the good things wherever we look. We should try to accept it, mould ourselves into it, innovate and connect to it. If we allow jealousy to grow within us; for example, "oh no! He is ahead of me; his kurta is better than mine; there is such a nice atmosphere in his family; he doesn't have any problems." If we have this kind of attitude and mind-set, then gradually we keep on belittling ourselves. We can never become big. If we develop the ability to understand the capabilities of others, to know the strengths of others, then that power to mould those characteristics into ourselves will start developing automatically. And so to be successful in your lives, I would urge all of you to be inclined toward those who are talented, good and capable wherever you get a chance in life. One should have a big heart to know, understand and accept them. There will never be a feeling of jealousy; there will never be a feeling of vengeance in our minds. We too will be able to live a life of great joy and happiness. With this one expectation, I once again congratulate all of you! I congratulate all the students and I now congratulate the education department. What a wonderful programme was planned by you all and I have got the opportunity to meet all the youngsters. Some people wonder why Modi Ji discusses the examination on Pareeksha Pe Charcha. It is just an exam. The teacher must have explained a lot to you. I don't know whether it is beneficial or not but I benefit a lot from this programme. When I am with you, I feel 50 years younger and I try to grow myself by learning something from you. I mean I belong to the same old generation but I always try to understand your mind by connecting with you. I try to understand your hopes and aspirations and mould my life into them. And that's why this programme is beneficial to me; it increases my strength & capabilities and that's why I come and interact with you. I am extremely grateful to you for giving me your time, for letting me grow with this experience, and for helping me learn something.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.