Ministry of Youth Affairs and Sports
Khelo India University Games 2021 kick off with a glitzy opening ceremony
Vice-President calls for encouraging sporting activity at grassroot level
Preservation and promotion of our rural and indigenous games should be given top priority: Shri M. Vankaiah Naidu
“Organization of the Games amidst the challenges of the pandemic epitomizes the determination and passion of New India. This youthful passion is driving India in every field with new momentum”: Prime Minister
Holistic approach and 100 percent dedication are the key requirements of success in sports and life : Shri Narendra Modi
24 APR 2022 8:40PM by PIB Delhi
The Khelo India University Games 2021 were declared open by the Vice President of India Shri M. Venkaiah Naidu in Bengaluru today. The Prime Minister, Shri Narendra Modi shared his message at the inauguration of the Khelo India University Games virtually during the inaugural ceremony.
Governor of Karnataka Shri Thaawar Chand Gehlot; Chief Minister Shri Basavaraj Bommai; Union Minister of Youth Affairs and Sports Shri Anurag Singh Thakur; Minister of State, Ministry of Youth Affairs and Sports Shri Nisith Pramanik; Secretary Sports Smt Sujata Chaturvedi were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Vice President , Shri M. Venkaiah Naidu emphasised the need to encourage sporting activity upto village level, he called for developing the necessary sports infrastructure at the grassroots level, with concerted efforts of the centre, state and local bodies. Together, these will take the Indian sporting potential to new heights, he added. The Vice President also called for awarding some extra marks to sportspersons in college admissions and promotions in various departments. “Incentives like this will go a long way in encouraging the sports in the country,” he said.
The Vice President gave a call to return to our roots and asked all stakeholders to give top priority to our indigenous and rural sports. He expressed happiness over the fact that this edition of Khelo India would feature 20 sports disciplines with indigenous sports like Yogasana and Mallakhamba introduced for the first time. “This is very important in order to preserve and promote our rural and indigenous games which are rooted in tradition and are a part of our cultural heritage,” he said
In his message, the Prime Minister said that Bengaluru symbolizes the youthful enthusiasm of the country and is pride of the professionals. He said that it is significant that a confluence of startups and sports is happening here. “Holding of the Khelo India University Games in Bengaluru will add to the energy of this beautiful city.”, he said. The Prime Minister saluted the resolve of the organizers as organization of the Games amidst the challenges of the pandemic epitomizes their determination and passion. This youthful passion is driving New India in every field with new momentum, the Prime Minister added.
The Prime Minister underlined the importance of team spirit as the first mantra of success. “This team spirit we get to learn from sports. You will experience it directly in the Khelo India University Games. This team spirit also gives us a new way of looking at life”, the Prime Minister said. Similarly, holistic approach and 100 percent dedication are the key requirements of success in sports. Strengths and learnings from the sports field also takes one forward in life. “Sports, in real sense, is the genuine support system of life”, Shri Modi emphasized. The Prime Minister also drew similarities between sports and life with regards to various aspects such as passion, challenges, learning from defeat, integrity and ability to live in the moment. “Wearing the victory well and learning from defeat is an important art that we learn in the sports field”, he said.
Welcoming nearly 4000 athletes to India’s tech capital Bengaluru, the Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj Bommai expressed, "It is our pleasure and privilege to host Khelo India University Games 2021 in Bengaluru. It adds to our pleasure that Hon'ble Vice-President of India, Shri Venkaiah Naidu, and Hon'ble Union Minister Of Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Thakur joined us at the Opening Ceremony of such an important tournament in Bengaluru. KIUG 2021 is a great opportunity for us to prove our hospitality and our dedication to maintaining the national integrity of our nation and culture. PM Narendra Modi has given the impetus and a new dimension to our sporting world with his mission of Khelo India."
Union Minister Of Youth Affairs and Sports Shri Anurag Singh Thakur said, "When the first KIUG took place in Odisha, there was great pride and enthusiasm among people. But then, all our lives were affected by Covid and we had to wait nearly two years to return with Khelo India University Games 2021. After two years, it is the first opportunity for us to assemble together for the University Games and I see a similar passion among the youngsters this time around. With close to 4000 participants from nearly 200 Universities, this is the largest multi-discipline event taking place in the state of Karnataka. I visited the hosts, Jain University, and met over 500 enthusiastic athletes who will be taking part in the competition. I was also very happy to see that world-class facilities have been provided for the Games there, which are truly one of the best all-around in the world."
Breath-taking performances depicting Karnataka’s rich cultural heritage, Mallakhambha , Yogasana and a captivating sound and light show added to the grandeur of a sparkling opening ceremony of the 2nd Khelo India University Games 2021 at the Sree Kanteerava Indoor Stadium on Sunday, 24th April 2022.
Representing the hosts Jain University in KIUG 2021, the youngest Indian swimmer to achieve Olympic standard time - Srihari Nataraj took the oath on behalf of all athletes after the Games were declared open by Shri M. Venkaiah Naidu. Sports legends such as Vimal Kumar, Anju Bobby George, Reeth Abraham, Ashwini Nachappa, Malathi Holla, BR Beedu, AB Subbiah, SV Sunil, VR Raghunath were also part of the opening ceremony were KY Venkatesh, Sahana SM, Shashikanth Naik, Sahana SM, Manikandan, Thanya Hemanth, Farman Basha.
KIUG 2021 anthem a big hit
While a line-up of cultural programmes such as dollu kunitha, a traditional folk dance enthralled the audience of 2500 attendees, a peppy dance ensemble for the Khelo India University Games Anthem composed by pop icon Chandan Shetty got the spectators tapping their feet to the catchy number.
High octane performances by drummers – Kerala Chande, Nashik Dhols & Punjabi dhols from across the country set the mood of the 10-day sporting event which has drawn participation from various parts of the nation. New addition to this year’s Khelo India University Games, Mallakhamba, a traditional sport dating back to the 12th century which showcases the skillset of youth in an indigenous manner, was also intricately displayed during the opening ceremony. This was followed by an amazing acrobatic performance by popular youth artists Kings United left the young audience wanting more.
A host of sports fans braved the tightened security to witness the opening ceremony on a giant screen erected outside the stadium.
The opening ceremony was broadcast on DD Sports, All India Radio, and Radio City.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭବ୍ୟ ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ସହ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ୨୦୨୧ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଗତିବିଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଆହ୍ବାନ
ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସ୍ବଦେଶୀ କ୍ରୀଡ଼ାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍‌ : ଶ୍ରୀ ଏମ. ଭେଙ୍କିୟା ନାଇଡ଼ୁ
ମହାମାରୀ ସମସ୍ୟା ସମୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆୟୋଜନ ନୂତନ ଭାରତର ନିଷ୍ଠା ଓ ଉତ୍ସାହର ପ୍ରତୀକ । ଏହି ଯୁବ ସୁଲଭ ଉତ୍ସାହ ଭାରତକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଗତିରେ ଆଗେଇ ନେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଶତପ୍ରତିଶତ ସମର୍ପଣ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଜୀବନରେ ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଆବଶ୍ୟକତା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 APR 2022 8:40PM by PIB Bhubaneswar
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ. ଭେଙ୍କିୟା ନାଇଡ଼ୁ ଆଜି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଠାରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା (କେଆଇୟୁଜି-୨୦୨୧)ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ମହାକୁମ୍ଭର ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥୱର ଚନ୍ଦ ଗେହଲଟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବସବରାଜ ବୋମ୍ମାଇ, କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର, କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀଶିଥ ପ୍ରାମାଣିକ, କ୍ରୀଡ଼ା ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଜାତା ଚତୁର୍ବେଦୀ ପ୍ରମୁଖ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ. ଭେଙ୍କିୟା ନାଇଡ଼ୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସ୍ତରରୁ କ୍ରୀଡ଼ା ଗତିବିଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ମିଳିତ ଭାବେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବଳରେ ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ସମ୍ଭାବନା ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ କଲେଜରେ ନାମଲେଖା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ପଦୋନ୍ନତି ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ମାର୍କ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଭଳି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ସ୍ବଦେଶୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ରୀଡ଼ାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରତି ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଲାଗି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସବୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚଳିତ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ବ ବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାକୁମ୍ଭରେ ଯୋଗାସନ ଏବଂ ମାଲଖମ୍ବ ଭଳି ୨୦ଟି ସ୍ବଦେଶୀ କ୍ରୀଡ଼ା ବର୍ଗରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉଥିବାରୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସହର ଦେଶର ଯୁବସୁଲଭ ଉତ୍ସାହର ପ୍ରତୀକ । ଏହା ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏଠାରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସର ସଙ୍ଗମ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଖୋଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଫଳରେ ଏହି ସୁନ୍ଦର ସହରର ଊର୍ଜା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୋଜକମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଆହ୍ବାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆୟୋଜନ ନୂତନ ଭାରତର ନିଷ୍ଠା ଓ ଉତ୍ସାହର ପ୍ରତୀକ । ଏହି ଯୁବ ସୁଲଭ ଉତ୍ସାହ ଭାରତକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଗତିରେ ଆଗେଇ ନେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସଫଳତାର ପ୍ରଥମ ମନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଦଳଗତ ଭାବନାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ାରୁ ଏହି ଦଳଗତ ଭାବନା ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିଥାଉ । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଆପଣ ଏହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ । ଏହି ଦଳଗତ ଭାବନା ଜୀବନକୁ ଏକ ଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନେଇ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଶତପ୍ରତିଶତ ସମର୍ପଣ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଜୀବନରେ ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ବାସ୍ତବରେ ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ, କ୍ରୀଡ଼ା ଜୀବନରେ ଏକ ମୌଳିକ ସହାୟକ ପ୍ରଣାଳୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ । ସେ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଜୀବନ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ସମାନତା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଉତ୍ସାହ, ଆହ୍ବାନ, ପରାଜୟରୁ ଶିକ୍ଷା, ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚିବା ଆଦି ଜୀବନର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡ଼ାରୁ ହିଁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଜୟକୁ ଭଲ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ପରାଜୟରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କଳା ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିଥାଉ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବସଭରାଜ ବୋମ୍ମାଇ ଦେଶର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରାଜଧାନୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ୪ହଜାରରୁ ଅଧିକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ମାନଙ୍କୁ ସ୍ବାଗତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ଆମ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ମହାକୁମ୍ଭର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଭାରତର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କିୟା ନାଇଡ଼ୁ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ଯୋଗ ଦେବା ଖୁସିର କଥା । କେଆଇୟୁଜି ୨୦୨୧ ଆମକୁ ନିଜର ଆତିଥେୟ ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ଓ ସଂସ୍କୃତିର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଅବସର । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆମର କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତକୁ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ବୋମ୍ମାଇ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଥମ କେଆଇୟୁଜି କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଓଡ଼ିଶାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ସାହର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହାପରେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ବ ବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ୨୦୨୧ ଆୟୋଜନ କରିବା ଲାଗି ଆମମାନଙ୍କୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ପୁଣିଥରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ଚଳିତ ବର୍ଷର ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ବ ବିଦ୍ୟାଳୟର ୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୋଜକ ଜୈନ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ ସେ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସେଠାରେ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହୀ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ । ଏଠାରେ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ରବିବାର, ୨୪ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଶ୍ରୀ କାନ୍ତୀରବା ଇନଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଦ୍ବିତୀୟ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ବ ବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୧ର ଭବ୍ୟ ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣ, ମାଲଖମ୍ବ, ଯୋଗାସନ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଶବ୍ଦ ଓ ଆଲୋକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରମୁଗ୍ଧ କରି ଦେଇଥିଲା ।
ଆୟୋଜନ ଜୈନ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅଲିମ୍ପିକ ମାନକ ସମୟ ସହ ତୁଳନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିବା ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଭାରତୀୟ ସନ୍ତରଣ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ ଶ୍ରୀହରି ନଟରାଜ ସବୁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ପାଇଁ କେଆଇୟୁଜି ୨୦୨୧ର ଶପଥ ପାଠ କରିଥିଲେ । ଏହାପରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ. ଭେଙ୍କିୟା ନାଇଡ଼ୁ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । କିମ୍ବଦନ୍ତୀ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ ବିମଳ କୁମାର, ଅଞ୍ଜୁ ବବି ଜର୍ଜ, ରୀତ ଆବ୍ରାହମ, ଅଶ୍ବିନୀ ନଚ୍ଚପ୍ପା, ମାଳତୀ ହୋଲ୍ଲା, ବିଆର ବୀଡ଼ୁ, ଏବି ସୁବାୟା, ଏସଭି ସୁନୀଲ, ଭିଆର ରଘୁନାଥ ପ୍ରମୁଖ ସମାରୋହରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । କେଆଇୟୁଜି ୨୦୨୧ର ସ୍ବାଗତ ସଙ୍ଗୀତ ପରିବେଷଣ ପରେ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
କଡ଼ା ସୁରକ୍ଷା ସତ୍ତ୍ବେ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରେମୀ ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସିଧାସଳଖ ଉପଭୋଗ କରିଥିଲେ । ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ଡିଡି ସ୍ପୋର୍ଟସ, ଅଲ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଏବଂ ରେଡିଓ ସିଟୀରେ ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଥିଲା ।