কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা ১-জি. ইথানোল পুথোক্নবা ইথানোল প্রোজেক্তকীদমক লম লৈবা মীওইশি অমসুং অনৌবা দিস্তিলরীশিং লিংখৎপগী এনভাইরেনমেন্তেল ক্লিয়ারেন্স ফংলবা নত্ত্রগা হান্ননা দিস্তিলরীশিং লৈরবশিংনা লম চাউথোক্নবগী অনৌবা এপ্লিকেসন কৌখ্রে
অনৌবা দিস্তিলরীশিং লিংখৎনবা চীনিগী মিলশিং মতেং পীনবা নত্ত্রগা মখোয়গী হান্না লৈবা দিস্তিলরীশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং মদুনা ইথানোলগীদমক অহেনবা চু/চীনি শুংবদা মতেং পাংনবগী ৱারেপ লৌবা
শোৎথরবা রাজ্যশিং হায়বদি অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং, খা-থংবা রাজ্যশিং হায়বদি তামিল নাদু, আন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনাগুম্বা অমসুং অতৈ বিহার, মধ্য প্রদেশগুম্বদা অনৌবা গ্রেন্দা য়ুম্ফম ওইবা দিস্তিলরীশিং থম্নবা পানরি
22 APR 2022 6:54PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা ইথানোল পুথোকপগী কেপাসিতী হেনগৎনবা অমসুং ২০২৫ ফাওবদা ২০% ব্লেন্দিং ফংবা ঙম্নবা, ভারত সরকারনা ১-জি. ইথানোল পুথোক্নবগীদমক অনৌবা দিস্তিলরীশিং লিংখৎপগী নত্ত্রগা হান্ননা দিস্তিলরীশিং লৈরবশিংনা লম চাউথোক্নবগী অনৌবা এপ্লিকেসন কৌবগীদমক থা তরুক্কী থোঙ হাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
মসিনা মরম ওইরদুনা, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী দিপার্তমেন্ত (দি.এফ.পি.দি.)না অয়াবা পীরবা চৎন-কাংলোন্দা শোইরোইদবা প্রোজেক্ত প্রোপোনেন্তশিংদা পীনবা, প্রোজেক্তকী লম লৈবা অমসুং এনভাইরোনমেন্ত ক্লিয়ারেন্স লৈবাশিংদা অনৌবা এপ্লিকেসনশিং কৌনবা থোঙ হাংলি।
কেন্দ্রগী ৱারেপনা অনৌবা দিস্তিলরীশিং লিংখৎনবা অমসুং হান্ননা লৈরবা দিস্তিলরীশিং পাকথোক চাউথোক্নবা চীনিগী মিলশিদা হেন্না লায়থোকহল্লগনি অমসুং ইথানোলগীদমক চু/চীনি হেন্না শুংবদা মতেং ওইরগনি। শোৎথরবা রাজ্যশিং হায়বদি অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং, খা-থংবা রাজ্যশিং হায়বদি তামিল নাদু, আন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনাগুম্বা অমসুং অতৈ বিহার, মধ্য প্রদেশগুম্বদা অনৌবা গ্রেন্দা য়ুম্ফম ওইবা দিস্তিলরীশিং থম্নবা পারি; হায়রিবা অসিনা ইথানোল পুথোকপগী য়েনবদা মতেং ওইরগনি।
মোলালেস্তা য়ুম্ফম ওইবা দিস্তিলরীশিংগী ইথানোল দিস্তিলেসন তৌবগী কেপাসিতী অসি ২০১৪গী মমাংদা লিতর করোর ২১৫ খক্তমক ওইখি। অদুম ওইনমক, হৌখিবা চহি ৭ অসিদা কেন্দ্রনা শেমখিবা পোলিসীদা অহোংবা লৈবনা মরম ওইদুনা, মোলালেস্তা য়ুম্ফম ওইবা দিস্তিলরীশিংগী কেপাসিতী অসি শরুক অমা তঙ্খাই খক্তমক ওইখি অমসুং হৌজিক্কী ওইনা লিতর করোর ৫৬৯ ওইরি। গ্রেন্দা য়ুম্ফম ওইবা দিস্তিলরীশিংনা ২০১৩দা লিতর করোর ২০৬দগী লিতর করোর ২৮০ হেনগৎলক্লি। অদুম ওইনমক ইথানোল পুথোকপগী কেপাসিতী অসি ২০২৫তা ব্লেন্দিং ২০% ফংননবা লিতর করোর ১৭০০দা হেনগৎহনবা মথৌ তারি। থোঙ হাংবা অসিনা ইথানোল পুথোকপগী কেপাসিতী হেনগৎহনবদা মতেং ওইগনি।
২০১৩গী চহি ফাওবদা, ও.এম.জি.দা ইথানোল পীবা অসি ২০১৩-১৪দী ইথানোল সপ্লাই ইয়ার (ই.এস.ৱাই.)দা ১.৫৩ খক্তমক ব্লেন্দিং থাক ওইদুনা লিতর করোর ৩৮ খক্তমক ওইখি। ফুইল গ্রেদ ইথানোল পুথোকপা অমসুং মসি ও.এম.জি.দা সপ্লাই তৌবা অসি২০১৩-১৪দগী ২০২০-২১ ফাওবদা শরুক ৮ থোক্না হেনগৎখি। ই.এস.ৱাই. ২০২০-২১দা, ঐখোয়না পুৱারী ওইরগদবা য়াম্না ৱাংবা ফিগর চাউরাক্না লিতর করোর ৩০২.৩০ রোম য়ৌদুনা মসিনা ব্লেন্দিং ৮.১০% পংবা ঙমখি। হৌজিক চৎলিবা ই.এস.ৱাই. ২০২১-২২দা, চাউরাক্না ইথানোল লিতর করোর ১৫৮ রোম ১৭.০৪.২০২২ ফাওবদা পেত্রোলগা লোয়ননা য়ানশিন্নদুনা ব্লেন্দিং ৯.৭৭% ফংবা ঙম্লি। ২০২১-২২গী ইথানোল সপ্লাই তৌবগী হৌজিক চৎলিবা চহি অসিদা পানরিবা অসি ঐখোয়না ব্লেন্দিংগী পান্দমদা ১০% ফংবা ঙম্বা অসিনি।
এগ্রীকলচরেল ইকোনোমী ফগৎহনবগী মিৎয়েংগা লোয়ননা, মপাল লমদগী ফুসিল ফুইল পুশিল্লকপগী মীপাল তাংবা হন্থনবা ক্রুদ ওইল ইম্পোর্ত বিলগী একাউন্দা ফোরেন একচেঞ্জ কন্ননবা অমসুং নুংশিৎতা মোৎশিনবা হন্থহন্নবা, ভারত সরকারনা ২০২২ ফাওবদা পেত্রোলদা ফুইল গ্রেদ ইথানোল ১০% য়ান্নবা ১০ % পান্দম থম্লি অমসুং ২০২৫ ফাওবদা ব্লেন্দিং ২০%দা পান্দম থম্লি।
কেন্দ্র সরকারনা ইথানোল পুথোকপা অমসুং পেত্রোলগা লোয়ননা ইথানোল ব্লেন্দেদ (ই.বি.পি.) প্রোগ্রামগী মখাদা, মরুওইনা অহেনবা পান্থাদা অমসুং মসিনা লৌমীশিংগী কেন প্রাইস এরিয়ারশিং শেংদোক্তুনা চীনিগী মিলশিংগী লৈরিবা শেলশিংগী ফিভম ফগৎহনবা, ২০১৮-২০২১ ফাওবগী মনুংদা চীনিগী মিলশিং অমসুং দিস্তিলরীশিংগী স্কীমশিং কয়া অমা খঙহন্নবা মিৎয়েং থম্লি। সরকারনা চহিদা @৬%গী ইন্তরেস্ত সববেন্সনগী শেলগী মতেং পীননবা নত্ত্রগা ৫০% অমা বেঙ্কশিংনা শোইদোইগী চার্জ লৌদুনা, হায়রিবা অসিদা খ্বাইদগী নেম্বা, চহি অমা মোরাতোরিয়ম ওইবগা লোয়ননা চহি মঙাগী লোন বেঙ্কশিংনা পীহল্লি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre invites fresh applications from those who have acquired land for ethanol project and obtained environmental clearance to set up new distilleries or expansion of existing distilleries to produce 1-G ethanol
The decision to facilitate sugar mills to set up new distilleries or expand their existing distilleries and thereby help in diverting excess sugarcane/sugar to ethanol
New grain based distilleries expected in deficit states like North-Eastern states, Southern States like Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana and others like Bihar, Madhya Pradesh
22 APR 2022 6:54PM by PIB Delhi
In order to enhance ethanol production capacities in the country and to achieve 20% blending by 2025, Government of India has decided to open a window for six months for inviting fresh applications from project proponents to set up new distilleries or expansion of existing distilleries to produce 1-G ethanol.
Consequently, to ensure that only serious project proponents are issued in-principle approval by the Department of Food and Public Distribution (DFPD), the window has been opened for inviting fresh applications from those project proponents who have acquired land for project and obtained environmental clearance.
The Centre’s decision will facilitate sugar mills to set up new distilleries or expand their existing distilleries and thereby help in diverting excess sugarcane/sugar to ethanol. New grain based distilleries would come up in deficit states like north-eastern states, southern states like Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana and states like Bihar, Madhya Pradesh etc.; this would help in distributed production of ethanol.
Ethanol distillation capacity of molasses based distilleries was only 215 cr litre prior to 2014. However, in past 7 years due to the policy changes made by the Centre, the capacity of molasses based distilleries have increased by one and a half times and are currently at 569 cr litre. Capacity of grain based distilleries which were 206 cr litre in 2013 increased to 280 cr litre. Thus, the total ethanol production capacity in the country has reached to 849 cr litre. However, ethanol production capacities are required to be enhanced to about 1700 cr litre to achieve 20% blending by 2025. Opening of window would help in augmentation of ethanol production capacities.
Till year 2013, supply of ethanol to OMCs was only 38 cr litre with blending levels of only 1.53 % in ethanol supply year (ESY) 2013-14. Production of fuel grade ethanol and its supply to OMCs has increased by 8 times from 2013-14 to 2020-21. In ESY 2020-21, we touched a historically high figure of about 302.30 cr litre thereby achieving 8.10% blending. In the current ESY 2021-22, about 158 cr litre ethanol have been blended with petrol till 17.04.2022 thereby achieving 9.77% blending. It is expected that in current ethanol supply year 2021-22, we will be achieving 10% blending target.
With the vision to boost agricultural economy, to reduce dependence on imported fossil fuel, to save foreign exchange on account of crude oil import bill & to reduce the air pollution, Government of India has fixed target of 10% blending of fuel grade ethanol with petrol by 2022 & 20% blending by 2025.
The Central Government with a view to increase production of ethanol and its supply under Ethanol Blended with Petrol (EBP) Programme, especially in the surplus season and thereby to improve the liquidity position of the sugar mills enabling them to clear cane price arrears of the farmers, notified different interest subvention schemes for sugar mills and distilleries during 2018-2021. Government is extending financial assistance in the form of interest subvention @ 6% per annum or 50% of rate of interest charged by banks, whichever is lower, on the loans to be extended by banks for five years including one-year moratorium.