Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during conferring of Prime Minister's Award for Excellence in Public Administration on Civil Services Day
21 APR 2022 10:09PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Dr. Jitendra Singh, P.K Mishra ji, Rajiv Gauba ji, Shri V.Srinivasan ji and all the members of the civil service present here and other colleagues joining this program virtually from across the country and ladies and gentlemen! Best wishes to all the Karma Yogis on Civil Services Day. Many congratulations to friends who have received these awards today as well as to their entire team and to the states they belong to.
But this habit of mine is not good. I don't congratulate without any purpose. Can we take up some issues? There are some issues in my mind that you should weigh in as per your administrative system and not follow hastily. There are several training institutes related to civil services which are scattered across the country, whether it is the external affairs ministry, police department, revenue department etc. The award winners should spend at least one or one-and-a-half hours every week and give a virtual presentation to all the trainees regarding their concepts (for civil services), their preparation and the problems faced by them. If there is a question-answer session between two award winners and the trainees every week, I think the new generation will benefit a lot from their practical experiences. It will also give pleasure to achievers to be associated with this work. Gradually, there will be innovations and new additions. Secondly, the 16 colleagues who have been awarded should select one scheme for the 16 districts they represent. Make somebody an in-charge and deliberate how to implement that scheme in three or six months. For example, if there are 20 districts that have selected one particular scheme. There should be a virtual summit with the people in charge of that scheme in all the 20 districts and find out which district fared better in implementing that scheme. It should be institutionalized so that it should become the character of all the districts. There can also be a competition on One Scheme, One District. When you meet after a year, there should be a debate on that scheme. It is not necessary that there should be awards for this. But it should be discussed how the winners of 2022 have implemented that scheme. I think it should be institutionalized. I have seen that this is the nature of the government that as long as something is not put on record, it does not move forward. Therefore, sometimes, an institution has to be set up to institutionalize something. So, if need be, this system should also be created. Otherwise, what will happen is that there are some people who decide to achieve something in their life and they expend their minds 365 days into it. There are some who achieve their feat and get awards also. But there are many others who are left behind. There should not be such shortcomings. There should be an environment of healthy competition. If we think something in that direction, then maybe we can bring the change that we want.
Friends,
I have been holding these exchanges with colleagues like you for the last 20-22 years. It used to be in a smaller form when I was the Chief Minister. But now it has expanded since I became Prime Minister. As a result, I learn something from you and I am also able to share my thoughts with you. These exchanges have become a good means of communication, a kind of tradition with you. Though I had some difficulty in meeting you in person during Corona, otherwise, I always try to meet you personally, to learn from you, understand from you and, if possible, try to adopt them as well in my personal life or try to introduce them in the systems. This is one process that takes us forward. There is always an opportunity to learn from somebody. Everybody has the potential to offer something or the other. And if we develop that habit then we feel like accepting it naturally.
Friends,
This is not a routine event. I consider it special, because this event is happening at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, the 75th year of independence. Can we do one thing? There are some things that naturally spark new enthusiasm. For example, you can invite all the people who worked as the head of the district in the last 75 years during this Amrit Mahotsav of Independence. Some may be alive, some may not be. They will also feel better to be back after 30-40 years and reminisce about their time. Those who had worked in that district 30 or 40 years ago would return with renewed energy. Someone might have become cabinet secretary of the country who earlier worked in that district. I think we should work in that direction. This thought came to mind because there used to be either Godbole ji or Deshmukh ji. I forgot the name. He was the cabinet secretary. He spent his life in blood donation campaigns after his retirement. Once he came to Gujarat for a similar campaign. There used to be Bombay State when I met him. Maharashtra and Gujarat were not separate then. He told me that he was a district collector in Banaskantha and after Maharashtra was formed he went to the Maharashtra cadre. Later, he joined the Indian government. Upon hearing this, I immediately felt connected with him. So, I asked him what the time was like in the Banaskantha cadre and how he used to work. Some things may appear small, but their potential is huge, and sometimes it is very important to bring life to the monotonous system. Systems should be alive and dynamic. When we meet elderly people, we get to know how the systems were developed in their time. They teach us a lot about the background information and whether to continue with the same tradition or introduce changes. I would like you to hold a function by inviting all the previous collectors of your district during the Amrit Mahotsav of Independence. It will be a new experience for your district. Similarly, a state chief minister should call a meeting with all the previous chief secretaries. The Prime Minister should also hold a meeting with all the previous cabinet secretaries. There are many flag-bearers of civil services, who may be alive today, and have contributed to the country. Civil service is a gift by Sardar Patel in this journey of 75 years of independence. Remembering and honoring them in this Amrit Mahotsav of Independence will be like honoring the entire civil services. I would like to dedicate these 75 years of the journey by glorifying them and moving forward with a new consciousness. We can make efforts in this direction.
Friends,
This Amrit Kal is not only glorifying the last seven decades. It would have been a routine affair when we marched from the 60s to 70s and then to the 75s. But India at 100 in 2047 can’t be a customary routine. This Amrit Mahotsav should be a watershed moment when we should consider the next 25 years as a unit and not in bits. India at 100 Vision should percolate down to districts. What should your district look like after 25 years? Make a detailed list of what all needs to be achieved and, if possible, paste that list in district offices. There will be a new inspiration and new enthusiasm. There should be multiplier activities to uplift the district. In the last 75 years, we have moved ahead with the goals to take our state, our country, to a particular position. Where should we take our districts to during India at 100? There should be an endeavor to make your district number one in India. There should not be any sphere where your district should lag. No matter how much your district is plagued with natural problems, your endeavor should be to accomplish that goal. If we move ahead with this inspiration, dream and pledge and make concerted efforts, it can be an inspiration for civil services.
Friends,
Every Indian is looking at you with hope and there should be no dearth in your efforts in realizing it. We need to reiterate the inspiration, message and resolve of Sardar Vallabhbhai Patel. We have to commit ourselves to that resolve and have to move forward from here. We are in a democratic system and we should have three goals clearly before us and I believe that there should be no compromise in that. It can’t be only three goals; there can be other goals as well. But I want to cover only three goals today. Firstly, for whom do we run the systems in the country, the budget that we spend and the status that we get? Why? What is this hard work for? Therefore, our first goal should be to bring a change in the life of the common man in the country, his life should be comfortable and he should also realize it. The common citizens of the country should not have to struggle for their normal life and everything should be easily available to them. This goal should always be our top priority. The direction of our efforts should be to convert the dreams of the common man of the country into a resolution. It is the responsibility of the system to create a positive atmosphere so that his dreams turn into reality. We should be with them as a colleague and handhold them till their dreams are realized. Whatever we can do to improve the ease of living, we must do that. If I talk about the second goal, it’s about globalization. We have been hearing the word globalization for the last several decades. Earlier, maybe, India used to see these things from afar. But today the situation is somewhat different. Today the position of India is changing and it is the need of the hour to do everything in the global context. How do we reach the top of the world? We need to understand what is happening in the world. Therefore, we need to identify the areas and make a comparative study to move forward. We have to formulate our plans and the models of our governance with this resolve. We should keep ensuring that there should always be innovation and modernity in our efforts. We cannot determine the strength of the next century from the attitudes of the last century and the policies of the last century. Earlier, if it took 30-40 years to bring about change in our systems, policies and in our traditions, we have to now keep pace with the rapidly changing world. That is my opinion. If I talk about the third goal, which I keep on reiterating, the civil services should also see to it that it does not get lost. In whatever position we may be, it is our prime responsibility that we should not compromise on the unity and integrity of the country. Whatever decision that we make at the local level, no matter how attractive it may appear to be or laudable, it should be ensured that such a decision does not become an obstacle to the country’s unity and integrity. It may appear good today, but it should be worth it. Mahatma Gandhi always stressed that. Let’s follow him. Discarding negativity, we should ensure that our decisions should be in the spirit that strengthens the unity of the country. Unity of the county should be paramount in a diverse India and that should be our mantra generation after generation. Therefore, I have said in the past, reiterate today and will continue to say in the future that India First should be our priority in whatever we do. There may be different political ideologies in the governance systems in a democracy and it is also necessary in a democracy. But we should carry forward the mantra of strengthening the unity and integrity of the country continuously and that should be the essence of the different components of the administration.
Friends,
Should there be a separate circular on what I need to pick from the National Education Policy for my district if we work at the district, state, or national level? Which of those things have to be implemented? Who will take the lead in preparing the players at the district level following the awareness that has been created about sports in the country after this Olympics? Whose responsibility it will be -- whether it will be the sports department or the entire administration? How to implement the vision of Digital India at the district level? It does not require any guidelines now. Today, two coffee table books have been launched. But do not forget that these coffee table books are not hard copies, but in the e-copy format. We should come out of the practice of hard copies. Otherwise, what happens is that we publish several copies and there is no buyer. We should develop the habit of making e-coffee table books. This is our responsibility that such things are not told. It should percolate down to the local level. What I mean to say is that everything is available and there is no need for any guidelines for districts. If the entire district rises to the occasion in achieving something, it leads to an overall positive impact.
Friends,
This is the specialty of the great culture of India and I am saying this with great responsibility that our country is not made of state systems and our country has not been a legacy of royal thrones. The centuries-old tradition of this country has been to move forward with the potential of the common man. Whatever we have achieved today is due to public participation and the contribution of generation after generation in fulfilling the requirements of society. We are a thriving society that accepts changes and does not cling to archaic traditions blindly. We are the people who change with the times. Long ago, I had discussions with the US State Department. At that time, I didn't even have any identity in politics. I was a small worker. I said that anybody in the world, whether he is a believer or an atheist, does not believe in radical changes in values after death. Whether it is scientific or not, suitable or not, he does not wish for changes. He is bound by the values and traditions after death. I said that Hindu society believes that the last rites are completed only when the body is consigned to flames in sandalwood on the banks of the Ganges. But the same society did not hesitate when electric crematoriums came up. There can be no greater proof of acceptance of change in this society. No matter how modern a society is in the world, it does not have the power to change its post-death beliefs. We belong to a society which is ready to adopt post-death modern systems. Therefore, I say that this country is ever ready to accept changes and now it is our responsibility to give impetus to that great tradition. Are we working to speed it up? Friends, life does not change by giving a push to files. It is our responsibility to provide leadership to governance under the present social system. And it is not just the job of a political leader. Everybody in the civil services will have to provide leadership. You will have to be prepared to lead changes in society. Only then can we bring changes. The country has the potential to bring changes and the world is looking at us with high hopes. It is our duty to be prepared to fulfill that. We need to see if we are not holding on to the courage and potential of the new generation in the web of rules and laws. And if it is so, then we may have lost the ability to move with the times, to steer our steps in the right direction for the bright future of India. We can change this situation if we get out of it. Now you see, if anybody has played a role in creating the image of India in the world of the IT sector, it is the youth of 20-22-25 years. Had we created obstacles and bound them in rules and regulations, then this IT sector would not have flourished so much and it would not have created a niche for itself in the world.
Friends,
They could move forward because we stayed out of it. Therefore, we need to introspect that the world can be changed by staying away and encouraging them also. We can be proud of our start-ups. In the first quarter of 2022 only, 14 start-ups have become unicorns. Friends, this is a great achievement. The youths of the country have achieved this feat of 14 unicorns in just three months of this year. What is our role? Sometimes, we are not even aware and come to know about the achievements of a young person in our district or in Tier-2 city through newspapers. It shows that the potential of society is huge even outside the governance system. What is important is do we encourage him and recognize his efforts. It should not be so that we should tell him why he did not come to the government. You should applaud him because he did not waste your time and is giving you so much.
Friends,
I have mentioned two things only, but there are many such things taking place even in the agriculture sector. I see the farmers of our country embracing modernity. Perhaps, they may be few in number. But from my point of view, have they stagnated?
But friends,
If we do these things then I think a big change can be brought about. One more thing I want to say is that sometimes taking things lightly becomes a part of most people's nature. “How many days will I be here? After two or three years, I will move out.” I don’t blame anybody, but if there is an assured arrangement in place and security of life is assured, there is no sense of competition. “Everything is there, why get into new troubles? Children will grow up, they will get opportunities somewhere. What do we have to do?” They become indifferent to themselves. Leave the system, they become indifferent to themselves. This is not the way to live life, friends. You should never be indifferent towards yourself. One should enjoy life to the fullest. One should judge every moment of his work. Only then there is the fun of living life. What did I achieve in the past? What did I do in the past? If it is not in the nature of anybody to take into account all these things, then life gradually makes him sad and then he loses the spirit to live. Have you seen the difference between a sitar player and a typist? A computer operator plays with his fingers, but when he reaches the age of 45-50, he rarely looks up. Once in a while, he doesn't even listen. If you make a request, only then will he ask you about your problem. He is living a half-dead life, life has become a burden. He only uses his fingers. He only twirls his fingers on the typewriter. On the other hand, a sitar player also plays with his fingers, but he looks fresh even at the age of 80. Life seems full to him and he appears to be a person living with dreams. Both of them have spent their time using their fingers, but one loses interest whereas the other one lives his life. Until and unless there is resolve to change life from within, only then life can be changed. Therefore, I call upon lakhs of my companions across the country that there should be consciousness, there should be potential, there should be the will to do something, only then one can enjoy his life. Sometimes, people ask me if I do not get tired. This is the reason why I don’t get tired. I want to live every moment for others.
Friends,
What has been the result of this? We simply mold ourselves to a set pattern. You are competent in molding yourself. Some may like it, but I feel that this is not life. Mold when there is a need, otherwise, become a shield when needed. It is essential to take steps to change (the system). Have we instinctively made reforms in governance? Should we set up commissions for petty issues? If we need to cut down on expenditure, so set up some commission! If governance requires changes, set up another commission. Then form a committee once the report comes after 6-12 months. Then set up another committee to review that report. Then set up another commission for the implementation of the suggestions of that committee. We have been doing this. It is very important to make timely changes in governance. There were elephants during wars in earlier times, which were replaced by horses. Today, neither elephant nor horse is required. Something else is needed. This reform is easy because the pressure of war compels us to reform. Are the hopes and aspirations of the country not forcing us (to bring about changes)? Unless we understand the country's hopes and aspirations, we cannot reform the governance on our own. Reform in governance should be a regular process, it should be a smooth process and there should be an experimental system. If the experiment is not successful, then one should have the courage to drop it. I should be able to accept my mistake and should be ready to accept the new one. Only then the change comes about. Now you see there were hundreds of laws that I believed had become a burden for the citizens of the country. I was called by a business community in Delhi when my party announced my name as the prime ministerial candidate for the first time in 2013. There were 4-6 months left for the 2014 elections. They asked me about my plan. I told them I will abolish one law every day and will not make new laws. They were surprised. I abolished 1500 laws in the first 5 years. Tell me, friends, why did we need such laws? Even today, I think there would be many such laws that are useless. So, friends, take the initiative and put an end to those laws and get the country out of this trap. Similarly, it is with compliances. What do we not ask from citizens in the name of compliance? My cabinet secretary told me that they would take care of the rest of the things but you take the responsibility to free the country from compliances and liberate the citizens. It has been 75 years since independence, why are you keeping citizens trapped in compliances? There would be six people in an office, every person would have all the information, but still, they would ask for the same information separately and will not take it from the person sitting next to them. We have been asking citizens for so many things time and again. Today is the era of technology. Why don't we develop such systems to free the country from the burden of compliance? I'm surprised. Our cabinet secretary has taken an initiative recently. A person is jailed for minor issues. I have seen one such law that if the toilets in factories are not freshly coated every six months, there is a provision for imprisonment. Now tell me, how do we propose to take the country forward with such laws? We need to get rid of all these things. There should be a smooth process and there is no need to issue any circular in this regard. Bring it to the notice of a state government if you come across any such law and if it is in the domain of that state government. Similarly, tell the Indian government if it falls in its domain. Don’t hesitate, brothers. The more we free the citizen from this burden, the more he will bloom. If we want to plant a good flower plant under a big tree then it will not grow due to the shadow of that tree. If the same plant is left under the open sky, it will grow with strength. Therefore, free the citizens from this burden.
Friends,
It has generally been seen and as I said earlier people try to adapt to the existing arrangement and continue with it throughout their tenure. If we analyze the last seven decades, one thing you will notice. Whenever there was a crisis, a natural calamity, or any other pressure, we changed. When Corona struck, we made several changes in our own interests. But is it good? Is this the way that we will change only when there is pressure? There was a time when we used to live in deprivation and most of our rules were framed accordingly. But now when we have come out of scarcity, then bring all those laws out of the system. We should now think about abundance and frame rules accordingly. For example, we are now moving forward in agriculture. Had we created the system of food processing earlier then some of the issues which become a burden on farmers would not have been there. The government has learned how to find a way out of the crisis, but we need to develop the systems in a sustainable way. We should visualize the likely problems and work to their solutions. Similarly, it is not right if we are compelled to run after challenges. We should foresee the challenges. If technology has changed the world, then we should know the challenges that lie in governance and should be prepared for it. Therefore, I would propose that reforms in governance should be a continuous process. I would say that whenever we retire, a voice should come out from within. During my period I made so many reforms in governance which are probably going to be useful to the country for the next 25-30 years. This is how the change happens.
Friends,
During the last 8 years, many important things have happened in the country. Behavioral change is at the core of many such campaigns. These are difficult tasks and politicians never dare to touch them. But I am far beyond politics, friends. There is a system in a democracy, but it is a different matter that I have come through the polity. My nature is not basically political. I am a person associated with public policy. I am a person connected with the life of the common man.
Friends,
My attempt to change the behavior and the effort that has been made to bring about a change in the basic requirements of society is part of my hope and aspiration. When I talk about society, I mean those in governance are no different and they have not come from any other planet, they are also a part of it. Sometimes, some officers come to me with a wedding card. They do not bring very expensive cards. These are very inferior quality cards but have transparent plastic covers over them. So, I instinctively ask them that they still continue to use single-use plastic? They feel ashamed. My point is if we expect the country not to use single-use plastic, am I bringing change in my life while in office. I generally take up smaller issues, because we are engrossed in bigger issues so much that we become adrift to smaller issues. When this happens, then walls are created between people and I need to demolish these walls. Now as far as the campaign of cleanliness is concerned, I have to monitor it every 15 days in my department. Should it not become the character of our department now that this campaign has been there for five years? If they have not developed this attitude, then it will be too much to expect from the common citizen of the country. We talk about Digital India and the momentum that India has brought in Fintech and the steps taken in the world of digital payment. When a young man from Kashi gets a reward, then our officer feels like clapping because that street vendor is making payments digitally. But if my bureaucrat does not make digital payments, if the person sitting in the system does not make digital payments, it means they have become a hindrance in making it a mass movement. Shouldn’t we debate this on Civil Services Day? There might be disagreements. Since you are here for two days, I know you are also going to pull me up. Therefore, friends, we should try to start those things ourselves that we expect from society. We can bring a huge change if we make efforts in this regard. Do we need to issue circulars again and again regarding the GeM portal and how to take its usage to 100%? Friends, our UPI has become a powerful medium and is being globally appreciated. Do I have UPI enabled on my mobile phone? Am I used to UPI? Are my family members using it? There is a lot of power in our hands, but if we do not accept the potential of UPI, then I will say that Google is of foreign origin, but if we adopt UPI it can overtake Google. It has so much power. It can make a name in the world of Fintech. It has been proven fool-proof technologically and the World Bank is praising it. Why doesn't it become a part of our own system? I have seen that the armed forces have made it compulsory in their canteens. They make digital payments only. But even today there are canteens in our secretariat which do not use it. Can't we bring these changes? These issues may seem small but if we try friends, then we can achieve bigger things. We need to continuously create a perfect seamless mechanism to give due benefits to the last person. The more we build this mechanism I think we can achieve the country's mission of empowerment of the last person.
Friends,
I have taken a lot of your time. I have talked to you on many subjects. But I would like to take these things forward. This Civil Services Day should become an opportunity to infuse new energy within us and to make new resolutions. We should handhold the new officers with new enthusiasm. We should infuse them with enthusiasm to be a part of this system. We should take our colleagues forward while living our life to the fullest. With this expectation, I wish you all the best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଦିବସ ଉପଲକ୍ଷେ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନର ମୂଳ ପାଠ
21 APR 2022 10:09PM by PIB Bhubaneshwar
ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସାଥୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ, ପି. କେ. ମିଶ୍ର ମହୋଦୟ, ରାଜୀବ ଗୌବା ମହୋଦୟ, ଶ୍ରୀ ବି. ଶ୍ରୀନିବାସନ ମହୋଦୟ ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ କର୍ମଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା । ଆଜି ଯେଉଁ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ, ସେମାନଙ୍କ ପୁରା ଟିମକୁ ଏବଂ ସେହି ରାଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ମୋ ତରଫରୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । କିନ୍ତୁ ମୋର ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ଟିକେ ଭଲ ନୁହେଁ । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଦିଏ ନାହିଁ । ଆମେ ଏହା ସାଙ୍ଗରେ ଆଉ କିଛି ଜିନିଷ ଯୋଡି ପାରିବା କି? ଏହା ମୋ ମନରେ ଏମିତି ହିଁ ଆସିଥିବା କିିଛି ବିଚାର ଅଟେ କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ସେସବୁକୁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିକିତିରେ ତଉଲିବେ, ଏମିତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଦେବେ ନାହିଁ । ଯେପରି ଆମେ ଏମିତି କରିପାରିବା ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ସହ ଜଡିତ ଯେତେ ବି ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରହିଛି, ସେସବୁ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ହେଉ, ପୁଲିସ ବିଭାଗର ହେଉ, ମସୌରୀ ହେଉ ବା ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗର ହେଉ, ଯାହା ବି ହେଉ ଯେଉଁଠାରେ ବି ଥାଉ, କାରଣ ଏହିସବୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଇତସ୍ତତଃ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ରାଜ୍ୟରୁ ଏହାର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, କିଭଳି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, କି କି ବାଧାବିଘ୍ନ ଆସିଲା, ସେସବୁ ବିଷୟରେ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଘଂଟେ ଦେଢ ଘଂଟା ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରେଜେଂଟେସନ୍ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହା ପ୍ରଶ୍ନ ଉତର ମାଧ୍ୟମରେ ହେଉ ଏବଂ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଯଦି ଏଭଳି ଦୁଇ ଜଣ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ହୁଏ ତ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେଉଁ ନୂତନ ପିଢୀମାନେ ଆଗକୁ ଆସିବେ ସେମାନଙ୍କୁ କଥାବାର୍ତାର ଏକ ବାସ୍ତବ ଅନୁଭବର ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ ଯେଉଁ କାରଣରୁ ହିଁ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଆଜି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିବାର ଏକ ଆନନ୍ଦ ମିଳିବ । ଧିରେ ଧିରେ ସେଥିରେ ନବସୃଜନ ସମ୍ମିଳିତ ହୋଇ ଚାଲିଥିବ, ନୂଆ ନୂଆ କିଛି ଯୋଡି ହୋଇ ଚାଲିଥିବ । ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଆଉ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଆଜି ଯେଉଁ ଏହି ୧୬ଜଣ ସାଥୀଙ୍କୁ ଏଠାରେ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି । ଆମେ ଦେଶର ସବୁ ବୈଦିକ ଜିଲ୍ଲାର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା । ଏହି ୧୬ଟି ମଧ୍ୟରୁ ଆପଣମାନେ କୌଣସି ବି ଗୋଟିଏ ଯୋଜନାକୁ ଚୟନ କରନ୍ତୁ । କୌଣସି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଇନଚାର୍ଜ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣ ତିନି ମାସିଆ, ଛଅ ମାସିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧିନରେ ଏହାକୁ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ? କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ କି ପଦକ୍ଷେପ ନେବେ? ଏବଂ ଧରିନିଅନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ଏଭଳି ବାହାରିଲା ଯେଉଁଗୁଡିକ ଏକା ଯୋଜନାକୁ ଚୟନ କରିଛିନ୍ତି, ତେବେ କେବେ ବି ସେହି ୨୦ଟି ଜିଲ୍ଲାର ଭର୍ଚୁଆଲ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରି ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିର, ଯେଉଁ ଟିମର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯଦି ଏମାନଙ୍କର ଆଲୋଚନା ହୁଏ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ଯିଏ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିବେଚିତ ହୁଏ, ଏହାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଂଚା ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବକ ସେହିସବୁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକର ସ୍ୱଭାବରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କ’ଣ କରିପାରିବା? ଏବଂ ଶେଷରେ ଏକ ଯୋଜନା ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଆମେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ଆଧାରରେ ଆଣିପାରିବା କି? ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପରେ ଆମେ ପୁଣି ଏକାଠି ହେବା ସେତେବେଳେ ତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କଥା ହେବା, ତାକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିବାର ଏବେ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆଲୋଚନା ହେଉ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଯାହାକୁ ୨୦୨୨ରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା । ସେହି ବିଷୟ ଏଠାରେ ପହଂଚିଗଲା । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଯଦି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରିବା ତାହାହେଲେ କେମିତି ହେବ । କାରଣ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱଭାବ, ଯେତେବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ପ୍ରସଙ୍ଗ କାଗଜ ପତ୍ର ରୂପେରେ ନିକଟରେ ପହଂଚି ନାହିଁ, ତାହା ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଗକୁ ବଢି ପାରେ ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରିବାର ଅଛି ତ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ । କାରଣ, ଯଦି ଆବଶ୍ୟକ ପଡେ, ତାହାହେଲେ ଏଭଳି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଦିଆଯାଇପାରେ । ହୁଏତ ହୋଇପାରେ, ଅନ୍ୟଥା କଣ ହେବ କି କିଛି ତ ଏଭଳି ଲୋକ ଥାଆନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ମନରେ ନିଶ୍ଚୟ କରିନିଅନ୍ତି ଯେ ମତେ ଏହା ହାସଲ କରିବାର ଅଛି । ତେଣୁ ୩୬୫ ଦିନ ସେହିଥିରେ ହିଁ ମୁଣ୍ଡ ଖେଳାଇ ଥାଆନ୍ତି । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେଥିରେ ଯୋଡି ଦିଅନ୍ତି । ଏବଂ କିଛି କିଛି ହାସଲ କରିନିଅନ୍ତି ଏବଂ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପାଇଯାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ ଜିନିଷକୁ ଦେଖିବା ତ ସେଗୁଡିକ ବହୁ ପଛରେ ପଡିଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଏଭଳି ତୃଟି ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ ନ ହେଉ । ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ । ଯଦି ସେହି ଦିଗରେ ଆମେ କିଛି ଚିନ୍ତା କରିବା ତ ବୋଧହୁଏ ଯାହା ଆମେ ଚାହୁଁଛେ ଯେ ଏକ ପରିବର୍ତନ ଆସୁ ସେହି ପରିବର୍ତନ ହୁଏତ ଆମେ ଆଣି ପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ସାଥୀମାନଙ୍କ ସହ ଏଭଳି କଥାବାର୍ତା କରି ମତେ ଲାଗୁଛି ବୋଧହୁଏ ୨୦-୨୨ ବର୍ଷ ହେବ ମୁଁ ଲଗାତାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କରୁଥିଲି, ଏକ ସିମୀତ ପରିସରରେ କରୁଥିଲି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ପରିସର ଟିକିଏ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ହେଲା ଏବଂ ବଡ ବଡ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହିତ ହେଲା । ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଏକ ପ୍ରକାର କହିବାକୁ ଗଲେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କିଛି ଶିଖୁଛି ଓ ମୋ କଥା କିଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚାଇ ପାରୁଛି । ତେଣୁ କହିବାକୁ ଗଲେ କଥାବାର୍ତା ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରକାର ସୁନ୍ଦର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଛି, ପରମ୍ପରା ହୋଇଯାଇଛି, ଯେଉଁଥପାଇଁ ମୁଁ ଖୁସି । କରୋନା କାଳଖଣ୍ଡରେ ତ ସାମାନ୍ୟ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା ଅନ୍ୟଥା ମୋର ସବୁବେଳେ ପ୍ରୟାସ ରହିଆସିଛି ଯେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ କରିଚାଲିବି । ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଜାଣିବାକୁ ପାଏ । ବୁଝିବାର ପ୍ରୟାସ କରୁଥାଏ ଏବଂ ଯଦି ସମ୍ଭବ ହୁଏ ତାହେଲେ ତାକୁ ଯଦି ମୋ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ପାରେ ତେବେ ତାହା ମଧ୍ୟ କରୁଥିବି ଏବଂ ଯଦି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାର ଅଛି ତାହାହେଲେ ତାକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଣିବାର ପ୍ରୟାସ କରିବି । କିନ୍ତୁ ଏହା ହିଁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଟେ ଯାହା ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢାଉଛି । ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି ହିଁ ମିଳୁଛି । ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ କାହାକୁ ନା କାହାକୁ କିଛି ଦେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ସେହି ଭାବନାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ତେବେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ମନ ବଳି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଥରର ଆୟୋଜନ ସେହି ଚିରାଚରିତ ଦୈନନ୍ଦିନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନୁହେଁ । ମୁଁ ଏହାକୁ କିଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମନେ କରୁଛି । ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏଥିପାଇଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରୁଛୁ । ଆମେ କ’ଣ ଗୋଟିଏ କାମ କରିପାରିବା ? ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆମକୁ ଏହା କରିବାକୁ ହେବ କାରଣ ଏଭଳି କିଛି କଥା ଅଛି ଯାହା ଅତି ସହଜରେ ମନରେ ନୂଆ ଉମଙ୍ଗ ଓ ନୂଆ ଉଦ୍ଦୀପନା ଭରି ଦେଇଥାଏ । ଧରିନିଅନ୍ତୁ ଆପଣ ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ଜିଲ୍ଲାର ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ ଯିଏ ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଜୀବିତ ଥିବେ ଅବା କିଛି ହୁଏତ ଆଉ ନ ଥିବେ । ଏହି ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ନିମନ୍ତେ ଥରଟିଏ ସେହି ଜିଲ୍ଲାକୁ ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଲାଗିବ । ୩୦-୪୦ ବର୍ଷ ପରେ ସେମାନେ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଫେରିବେ । ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଲାଗିବ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପୁରୁଣା ପୁରୁଣା ଲୋକଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇବେ । ଅର୍ଥାତ ଏକ ପ୍ରକାର ସେହି ଜିଲ୍ଲା ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ କେହି ୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କାମ କରିଥିବେ, କେହି ୪୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କାମ କରିଥିବେ, ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରୁ ସେଠାକୁ ଆସିବେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଉର୍ଜା ନେଇ ପହଂଚିବେ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସେଠାରେ ଅଛନ୍ତି ତାଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଚ୍ଛା ଆଚ୍ଛା ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଦେଶର କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ, ସେ ବି କେବେ ଏଠାରେ ଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଏହା ଏକ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ପାଲଟିଯିବ ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ । ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଆମମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ । ଏଭଳି ବିଚାର ମୋ ମନକୁ ଏଥିପାଇଁ ଆସିଲା ବୋଧହୁଏ ମୁଁ ନାଁ ତ ମନେ ପକାଇ ପାରୁନାହିଁ ଗୋଡୱାଲେ ଜୀ କିମ୍ବା ଦେଶମୁଖ । ନାଁ ମନେ ପଡୁନାହିଁ । ଏକଦା ଆମ କ୍ୟାବେିନେଟ ସଚିବ ଥିଲେ ତ ଗୋଟିଏ ଥର ଏବଂ ପରେ ସେ ନିଜର ଅବସର ପରବର୍ତୀ ଜୀବନକୁ ରକ୍ତପିତର ଲୋକମାନଙ୍କ ସେବାରେ ବିନିଯୋଗ କରିଥିଲେ । ଗୁଜରାଟରେ ରକ୍ତପିତ ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନେଇ ସେ ମୋ ନିକଟକୁ ଆସିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ମୋ ସହିତ ତାଙ୍କର ସାକ୍ଷାତ ହେଲା ସେତେବେଳେ ଏହା ସଂଯୁକ୍ତ ମୁମ୍ବାଇ ରାଜ୍ୟ ଥିଲା । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଗୁଜରାଟ ଭିନ୍ନ ନ ଥିଲା । ସେ ମତେ କହିଲେ ଯେ ମୁଁ ବନସକଂଠାର ଜିଲ୍ଲା କଲେକ୍ଟର ଥିଲି । ଏବଂ ପରେ କହିଲେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପରେ ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର କ୍ୟାଡରକୁ ଚାଲିଗଲେ ଏବଂ ପୁଣି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ । ତାଙ୍କର ଏଇ ଟିକକ କଥା ତାଙ୍କ ସହିତ ମତେ ଯୋଡି ଦେଇଥିଲା । ତେଣୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଲି ସେତେବେଳେ ବନସକଂଠା କ୍ୟାଡରରେ କଣ ସବୁ ହେଉଥିଲା, କିଭଳି କାମ କରାଯାଉଥିଲା । ଅର୍ଥାତ ବିଷୟ ଛୋଟ ହେଉ କିନ୍ତୁ ସେସବୁର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବହୁତ ବଡ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏକ ଚିରାଚରିତ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜୀବନ ଭରିବା ବେଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ । ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକ ଜୀବନ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକ ଗତିଶୀଳ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପୁରୁଣା ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟୁ ତ ସେମାନଙ୍କ ସମୟରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କେଉଁ କାରଣରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା ତାର ପୃଷ୍ଠଭୂମୀ ସମ୍ପର୍କିତ ସୂଚନା, ଆମକୁ ସେହି ପରମ୍ପରାଗୁଡିକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡିବ ନା ନାହିଁ, ସେଥିରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାକୁ ହେବ ନା ନାହି,ଁ ଏହିଭଳି ଅନେକ କିଛି ଶିଖାଇଥାଏ । ମୁଁ ଚାହିଁବି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଆପଣମାନେ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାରେ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନେ ଜିଲ୍ଲା କଲେକ୍ଟର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଯାଇଛନ୍ତି ଥରଟିଏ ଯଦି ସମ୍ଭବ ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ସେହି ସମଗ୍ର ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ତାହା ଏକ ନୂତନ ଅନୁଭବ ହେବ । ସେହିଭଳି ଭାବରେ ରାଜ୍ୟରେ ଯେଉଁମାନେ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଯାଇଛନ୍ତି ଥରେ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ । ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେତେସବୁ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଅଛନ୍ତି କେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ । ଏହା ହୋଇ ପାରେ, କାରଣ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳ, ୭୫ ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଭାରତକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବାରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଏହି ଯେଉଁ ଉପହାର ରହିଛି ଆମକୁ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାର, ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହାର ଧ୍ୱଜାବାହକ ଭାବରେ ରହି ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯେତେ ବି ଆଜି ଜିବୀତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ କିଛି ନା କିଛି ତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏହି ଦେଶକୁ ଆଜିର ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚାଇବାରେ । ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ କରିବା ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ଏହି ସମଗ୍ର ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାକୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନକାରୀ ବିଷୟ ପାଲଟିଯିବ । ମୁଁ ଚାହିଁବି ୭୫ ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରାଗୁଡିକୁ ଆମେ ସମର୍ପିତ କରିବା । ସେଗୁଡିକର ଗୌରବଗାନ କରିବା ଏବଂ ଆଉ ଏକ ନୂତନ ଚେତନା ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢିବା, ଏହି ଦିଗରେ ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରିପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏହି ଯେଉଁ ଅମୃତ କାଳ, ଏହି ଅମୃତକାଳ କେବଳ ଯେ ଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧିର ଜୟ ଜୟକାର କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ତାହା ନୁହେଁ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମେ ୭୦ରୁ ୭୫କୁ ଯାଇଥିବା, ଚିରାଚରିତ ଭାବରେ ଯାଇଥିବା । ୬୦ରୁ ୭୦କୁ ଯାଇଥିବା, ୭୦ରୁ ୭୫କୁ ଯାଇଥିବା, ଚିରାଚରିତ ଭାବରେ ଯାଇଥିବା । କିନ୍ତୁ ୭୫ରୁ ୨୦୪୭ , ୧୦୦ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ଏହା ଚିରାଚରିତ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଆଜିର ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ, ତାହା ଐତିହାସିକ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯେଉଁଥିରେ ୨୫ ବର୍ଷକୁ ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ସମଷ୍ଟି ରୂପରେ ହିଁ ଆମେ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍ । ଭାଗ ଭାଗ କରି ଦେଖିବା ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ଏବଂ ଆମେ ଶହେ ବର୍ଷରେ ଭାରତ, ଏବେଠାରୁ ତାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସ୍ଥିର କରି, ଏବଂ ମୋ ଜିଲ୍ଲାରେ କ’ଣ ନାହିଁ ,୨୫ ବର୍ଷରେ ମୋ ଜିଲ୍ଲା କେଉଁଠାରେ ପହଂଚିବ । ମୁଁ ଏହି ଜିଲ୍ଲାକୁ ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ କିଭଳି ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଯଦି ସମ୍ଭବ କାଗଜରେ ଲେଖି ନିଜ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ତାହା ଲଗାନ୍ତୁ । ଆମକୁ ଏହି ଏହି ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାର ଅଛି । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ, ନୂତନ ଉଦ୍ଦୀପନା ତା ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଯିବ । ଏବଂ ଗୁଣକ ଗତିବିଧି ସହିତ ଆମେ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଉପରକୁ ଉଠାଇବାର ଅଛି ଏବଂ ଏବେ ଏହା ଆମର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଟେ । ଭାରତ କେଉଁଠାରେ ପହଂଚିବ, ରାଜ୍ୟ କେଉଁଠାରେ ପହଂଚିବ, ଆମେ ୭୫ ବର୍ଷ ଏହି ସବୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ଚାଲିଛୁ । ଶହେ ବର୍ଷରେ ଭାରତ, ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକୁ ଆମେ ୨୫ ବର୍ଷରେ କେଉଁଠାକୁ ନେଇଯିବା । ଭାରତରେ ମୋ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଏକ ନମ୍ବରରେ ପରିଣତ କରି ଛାଡିବି । କୌଣସି ବି କ୍ଷେତ୍ର ଏଭଳି ନଥିବ ଯେଉଁଥିରେ ମୋ ଜିଲ୍ଲା ପଛରେ ଥିବ । ଯେତେ ବି ପ୍ରାକୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବାଧାବିଘ୍ନ ଭରା ଜିଲ୍ଲା ହେଉ ନାଁ କାହିଁକି ମୁଁ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବି । ଏହି ପ୍ରେରଣା, ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ, ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସିଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର କଠୋର ପରିଶ୍ରମ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାଗୁଡିକୁ ନେଇ ଆମେ ଚାଲିବା ତ ଏହି ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ପ୍ରେରଣାର କାରଣ ପାଲଟିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତିଟି ଭାରତୀୟ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ସହ ଦେଖୁଛନ୍ତି ତାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସଗୁଡିକରେ କିଛି ବି ତୃଟି ବିଚ୍ୟୁତି ନ ରହୁ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯେଉଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ବାର୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ପାଇଁ ଆମକୁ ଅନୁପ୍ରେରିତ କରିଛନ୍ତି, ଆମକୁ ସେହି ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ପୁଣିଥରେ ନିଜକୁ ସେଥିପାଇଁ ବଚନବଦ୍ଧ ହେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହିଠାରୁ ପାଦକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ । ଆମେ ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଛୁ ଏବଂ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ତିନିଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ସେଥିରେ ସାଲିସ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ କେବଳ ତିନିଟି ହିଁ ହୋଇପାରେ ସେଭଳି ନୁହେଁ ଆହୁରି ଅନ୍ୟ କିଛି ବିଷୟ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ କେବଳ ତିନିଟି ବିଷୟକୁ ଏକାଠି ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ, ଆମେ ଏହି ଦେଶରେ ଯାହା ବି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚଳାଉଛେ, ଯାହା ବି ବଜେଟ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛେ, ଯାହା ବି ପଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଆମେ ହାସଲ କରୁଛେ, ପରିଶେଷରେ ଆମେ କାହା ପାଇଁ କରୁଛେ ଆଜ୍ଞା? ଏ ସବୁ କ’ଣ? ଏ ପରିଶ୍ରମ କେଉଁ କଥା ପାଇଁ? ଏ ସଜବାଜ କେଉଁ କାରଣ ପାଇଁ? ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆମର ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ସାଧାରଣରୁ ଅତି ସାଧାରଣ ମନୁଷ୍ୟର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନ ଆସୁ । ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ପଥ ସୁଗମ ହେଉ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ ହେଉ । ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଭାବିକ ଜୀବନ ଯାପନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଯେଉଁ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ନ ପଡୁ, ସହଜ ଭାବରେ ସବୁକିଛି ଉପଲବ୍ଧ ହେଉ, ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସଦାସର୍ବଦା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିବା ଉଚିତ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହି ଦିଗରେ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଙ୍କଳ୍ପରେ ପରିବର୍ତନ, ତାର ସ୍ୱପ୍ନ କିପରି ସଙ୍କଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହେଉ, ତା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଙ୍କଳ୍ପରେ ପହଂଚାଇବାରେ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ପରିବେଶ, ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଏହା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଯାହାର ନେତୃତ୍ୱ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ରହିଛି । ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧିର ଯାତ୍ରାରେ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱପ୍ନ ସଙ୍କଳ୍ପ ପାଲଟିଯାଏ, ସେହିଠାରେ ଅଟକି ପାରିବ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଙ୍କଳ୍ପ ସିଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ ହୋଇ ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ସଙ୍କଳ୍ପ ପାଲଟୁ, ସଙ୍କଳ୍ପ ସିଦ୍ଧି ପାଲଟୁ, ଏହି ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା ସେଠାରେ ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ରହିଛି ଆମେ ଜଣେ ସାଥୀ ଭଳି ଜଣେ ସହଯାତ୍ରୀ ଭଳି ରହୁ । ତାର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ସାଜୁ । ସହଜରେ ଜୀବନ ଧାରଣର ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯାହା କିଛି ବି କରିପାରିବା, ତାହା ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ । ଯଦି ମୁଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟର କଥା କହିବି ତେବେ ଆଜି ଆମେ ଜଗତୀକରଣ – ଜଗତୀକରଣ ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶୁଣି ଆସୁଛୁ । ହୁଏ ତ ଭାରତ କେବେ ଦୂରରୁ ଏହିସବୁ ବିଷୟକୁ ଦେଖୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସ୍ଥିତି କିଛି ଅଲଗା । ଆଜି ଭାରତର ସ୍ଥିତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ପରିବର୍ତନ ଘଟୁଛି ଏବଂ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ ଦେଶରେ ଯାହା କିଛି ବି କରୁଛୁ ତାହାକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କରିବା ଏବେ ଆମ ପାଇଁ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ଅଟେ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ କିପରି ପହଂଚିବ, ଯଦି ବିଶ୍ୱର ଗତିବିଧିକୁ ବୁଝିବା ନାହିଁ, ଜାଣିବା ନାହିଁ ତେବେ ଆମକୁ କେଉଁଠାକୁ ଯିବାର ଅଛି, ଏବଂ ଆମକୁ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିବାର ଅଛି ତ ଆମର ମାର୍ଗ କଣ ହେବ, ଆମର କ୍ଷେତ୍ର କଣ ହେବ ତାହା ଆମକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଏବଂ ତାର ତୁଳନାତ୍ମକ ଅଧ୍ୟୟନ ପୂର୍ବକ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ହିଁ ପଡିବ । ଆମର ଯେଉଁ ଯୋଜନାସବୁ ରହିଛି, ଆମର ଶାସନର ଯେଉଁ ମଡେଲ ରହିଛି ସେସବୁକୁ ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ସହିତ ଆମକୁ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଅଛି । ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରିବାର ଅଛି ଯେ ସେଥିରେ ନୂତନତ୍ୱ ଆସୁ ଥାଉ, ସେଗୁଡିକରେ ଆଧୁନିକତା ଆସୁ ଥାଉ । ଆମେ ଗତ ଶତାଦ୍ଦୀର ଚିନ୍ତାଧାରା, ଗତ ଶତାଦ୍ଦୀର ନୀତି ନିୟମଗୁଡିକଠାରୁ ଆଗାମୀ ଶତାଦ୍ଦୀର ଦୃଢତାର ସଙ୍କଳ୍ପ କରିପାରିବା ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକରେ ଆମର ନିୟମଗୁଡିକରେ, ଆମର ପରମ୍ପରାଗୁଡିକରେ ବୋଧହୁଏ ପୂର୍ବରୁ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ୩୦ରୁ ୪୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଯାଉଥିଲା ତ ତାହା ଚଳୁଥିଲା କିନ୍ତୁ ବଦଳୁଥିବା ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଦୃତଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ବିଶ୍ୱରେ ଆମକୁ ପ୍ରତି କ୍ଷଣର ହିସାବ ରଖି ଚାଲିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ମୁଁ ଭାବୁଛି । ଯଦି ମୁଁ ଆଜି ତୃତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଥା କହିବି ଯାହା ମୁଁ ଏକପ୍ରକାର ଦୋହରାଉଛି କାରଣ ଏହି କଥା ମୁଁ ଲଗାତାର କହୁଛି । ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାର ସବୁଠାରୁ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟ ଏହା ଯେ କେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅସ୍ପଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭିତରେ ଆମେ କେଉଁଠି ବି ଥାଉ ଆମେ କେଉଁ ପଦରେ ବି ଥାଉ କିନ୍ତୁ ଆମେ ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବାହାରିଛୁ ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଦେଶର ଏକତା, ଦେଶର ଅଖଣ୍ଡତା । ସେଥିରେ ଆମେ କୌଣସି ସାଲିସ କରିପାରିବା ନାହିଁ । ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ନିଷ୍ପତି ନେବା ସେହି ନିଷ୍ପତି କେତେ ବି ଜନ ଲୋଭା ହୋଇଥାଉ, ପ୍ରଶଂସା ସାଉଁଟିବା ଭଳି ହୋଇଥାଉ, ଯେତେ ବି ଆକର୍ଷଣୀୟ ଲାଗୁଥାଉ ପଛେ କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଥର ସେହି ନିକିତିରେ ମଧ୍ୟ ତାକୁ ତଉଲି ନିଅନ୍ତୁ ଯେ ଯେଉଁ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ମୁଁ ନେଉଛି, ମୋର ଏହି ଛୋଟ ଗାଁରେ, ମୋର ଏହି ଦେଶରେ ଏହା ଏକତା ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସାଜିବ ନାହିଁ ତ । ମୁଁ ସେଭଳି କୌଣସି ବୀଜ ବପନ କରୁନାହିଁ ତ । ଆଜି ତ ଠିକ୍ ଲାଗୁଛି । ପ୍ରିୟର ଲାଗୁଛି । କିନ୍ତୁ ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀ ସବୁବେଳେ ଶ୍ରେୟ ଏବଂ ପ୍ରେୟର କଥା ନିରନ୍ତର କହୁଥିଲେ । ଆମେ ସେହି କଥା ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହୀ ହେବା । ଆମେ ନକରାତ୍ମକତା ଛାଡି ଏ କଥା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବା ଉଚିତ ଯେ ଆମର କୌଣସି ବି ନିଷ୍ପତି ଦେଶର ଏକତାକୁ ମଜବୁତ କରୁଥିବା ଭାବନା ସହ ଯୋଡି ହେବା ଉଚିତ । କେବଳ ତାହା ଭାଙ୍ଗେ ନାହିଁ, ସେତିକି ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ । ତାହା ଦୃଢତା ଦେଉଛି କି ଦେଉ ନାହିଁ ଏବଂ ବିବିଧତାଭରା ଭାରତ ଭିତରେ ଆମକୁ ଲଗାତାର ଏକତାର ମନ୍ତ୍ରର ସ୍ମରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ପିଢୀ ପରେ ପିଢୀ ଏହି କଥା କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିସାରିଛି ଏବଂ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଓ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ କହି ଚାଲିଥିବି । ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ଇଣ୍ଡିଆ ଫାଷ୍ଟ, ନେସନ ଫାଷ୍ଟ, ମୋ ରାଷ୍ଟ୍ର ସର୍ବୋପରି । ଆମକୁ ଯେଉଁଠାରେ ପହଂଚିବାର ଅଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଚାରଧାରରୁ ଆସି ଥାଇପାରେ । ଏବଂ ତାହା ବି ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ । କିନ୍ତୁ ପ୍ରଶାସନର ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାସବୁ ରହଛି ସେସବୁର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଭାରତର ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଉଚିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ବା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । କଣ ଏହାର କିଛି ପରିପତ୍ର ବାହାରି ପାରିବ କି ? ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରୁ ମତେ କଣ କଣ ମୋ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ବାହାର କରିବାର ଅଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ସବୁ ବିଷୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଅଛି । ଏହି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଖେଳକୁଦକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ସଚେତନତା ଆସିଛି, ତାକୁ ମୋ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ସଂସ୍ଥାଗତ କରି ମୋ ଜିଲ୍ଲାରୁ ମଧ୍ୟ ଖେଳାଳି ଗଢା ହେବେ ଏହି ନେତୃତ୍ୱ କିଏ ଦେବ? କ’ଣ କେବଳ କ୍ରୀଡା ବିଭାଗ ଦେବ ନା ପୁରା ଟିମର ଏହା ଦାୟିତ୍ୱ ହେବ? ଏବେ ଯଦି ମୁଁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ କହୁଛି । ତାହାହେଲେ କଣ ମୋ ଜିଲ୍ଲାରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ମୁଁ ଟିମ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ଆଜି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ କିଛି କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏଭଳି ଆବଶ୍ୟକତା ହିଁ ନାହିଁ । ଏବେ ଯେମିତି ଆଜି ଏଠାରେ ଦୁଇଟି କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନ ହେଲା କିନ୍ତୁ ଏହି କଥାକୁ ଯେପରି ନ ଭୁଲନ୍ତି ଯେ କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତକ ହାର୍ଡ କପି ନୁହେଁ, ଏହା ଇ- କପି ଅଟେ । କ’ଣ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମୋ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି ହାର୍ଡ କପିର ଗୋଲକ ଧନ୍ଦାରୁ ବାହାରିଯିବି କି? ନଚେତ୍ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଖୁବ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ବହି ଛପାଇ ଦେବି କିନ୍ତୁ ପରେ ଏହାର ନେଲାବାଲା କେହି ବାହାରିବେ ନାହିଁ । ଆମେ ତିଆରି କରିବା, ଯଦି ଆଜି ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲା ଯେ ଏଠାରେ ଇ- କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତକ ତିଆରି ହୋଇଛି ତାହେଲେ ତାର ଅର୍ଥ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସରେ ପକାଇବାକୁ ହେବ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଇ – କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା । ଅର୍ଥାତ୍ ଏହିସବୁ ଜିନିଷ, ଜିନିଷସବୁକୁ ନିଷ୍ପାଦନ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପୃଥକ ଭାବରେ କହିବାକୁ ନ ପଡୁ । ମୋର କହିବାର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ ଏହା ଯେ ଆଜି ଜିଲ୍ଲାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାଇବା ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯଦି ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ, ସେଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଆଉ ନାହିଁ, ସବୁ ଜିନିଷ ଉପଲବଧ ଅଛି । ଜିଲ୍ଲାରେ କୌଣସି ଜିନିଷରେ ସମଗ୍ର ଜିଲ୍ଲା ଯଦି ଏକଜୁଟ ହୋଇଯାଏ, ହାସଲ କରିନେଇଥାଏ ତାହେଲେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଜିନିଷ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆପେ ଆପେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ମହାନ ସଂସ୍କୃତିର ଏହା ବିଶେଷତ୍ୱ ଅଟେ ଯେ ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ଏକଥା ମୁଁ ଅତି ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଭାବେ କହୁଛି । ଆମ ଦେଶ ରାଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଜନ୍ମ ନେଇ ନାହିଁ । ଆମ ଦେଶ ରାଜ ସିଂହାସନଗୁଡିକର ଉତରାଧିକାର ହୋଇ ରହିନାହିଁ କିମ୍ବା ରାଜ ସିଂହାସନଗୁଡିକରୁ ଏ ଦେଶ ଗଠିତ ହୋଇ ନାହିଁ । ଏ ଦେଶ ଯୁଗ ଯୁଗରୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଦୀର୍ଘ କାଳଖଣ୍ଡରୁ ଆମର ଯେଉଁ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ସାଧାରଣ ମଣିଷର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଚାଲିବାର ଯେଉଁ ପରମ୍ପରା ରହିଛି, ଆଜି ଯାହା ବି ଆମେ ହାସଲ କରିଛୁ ସେସବୁ ଜନ ଭାଗଦାରୀ ରୂପକ ତପସ୍ୟାର ପରିଣାମ ଅଟେ । ଜନଶକ୍ତିର ସାଧନାର ପରିଣାମ ଅଟେ ଏବଂ ତେବେ ଯାଇ ଏ ଦେଶ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିପାରେ । ପିଢୀ ପରେ ପିଢୀର ଯୋଗଦାନରୁ, ସମୟର ଯାହା ବି ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିଲା ସେସବୁର ପୂରଣ ପୂର୍ବକ, ସେହି ପରିବର୍ତନଗୁଡିକର ସ୍ୱୀକାର ପୂର୍ବକ ଯେଉଁ କୁସଂସ୍କାରସବୁ ରହିଛି ତାକୁ ତ୍ୟାଗ କରି , ଆମେ ସେହି ସମାଜ ଅଟୁ, ଆମେ ଜୀବନ୍ତ ସମାଜ ଅଟୁ ଯାହା କଳୁଷିତ ପରମ୍ପରାକୁ ନିଜେ ନିଜେ ଭାଙ୍ଗି ରୁଜି ଦୂରକୁ ଫିଙ୍ଗି ଦେଇଛି । ଆମେ ଆଖି ବନ୍ଦ କରି ତାକୁ ଜାବୁଡି ଧରି ବଂଚିବା ବ୍ୟକ୍ତି ନୋହୁଁ । ସମୟାନୁକୂଳ ପରିବର୍ତନ କରୁଥିବା ଲୋକ । ବିଶ୍ୱରେ, ମୁଁ ବହୁତ ପୂର୍ବର ଗୋଟେ ଦିନର ଘଟଣା କହୁଛି । ଆମେରିକାର ବିଦେଶ ବିଭାଗ ସହିତ ମୋର କଥାବାର୍ତା ଚାଲିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ତ ରାଜନୀତିରେ ମୋର କୌଣସି ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା । ମୁଁ କୋଣରେ ଏକ ଛୋଟିଆ କର୍ମକର୍ତା ଥିଲି । କୌଣସି କାରଣରୁ ମୋର ବିଶେଷ ସମ୍ବନ୍ଧ ରହୁଥିଲା । ତେଣୁ ସେଠାରେ ମୋ ସହିତ କଥାବାର୍ତା ହେଲା । ମୁଁ କହିଲି ବିଶ୍ୱରେ କୌଣସି ସମାଜ ଆସ୍ତିକ ହେଉ, ନାସ୍ତିକ ହେଉ, ଏହି ଧର୍ମକୁ ମାନୁଥାଉ, ସେହି ଧର୍ମକୁ ମାନୁଥାଉ, କିନ୍ତୁ ମୃତ୍ୟୁ ପରବର୍ତୀ ଯେଉଁ ବିଧି ବିଧାନ ରହିଛି ସେସବୁ ବିଷୟରେ ସେ ଅଧିକ ପରିବର୍ତନ କରିବାର ସାହସ କରି ନଥାଏ । ସେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ହେଉ କି ନ ହେଉ, ଉପଯୁକ୍ତ ହେଉ କି ନ ହେଉ । ସମୟ ଥାଉ ଥାଉ ତାକୁ ଛାଡିବା ଉଚିତ କି ନୁହେଁ ସେ ବିଷୟରେ ସେ ସାହସ କରେ ନାହିଁ । ମୃତ୍ୟୁ ପରେ ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା, ପରମ୍ପରା ରହିଛି ତାକୁ ସେ ଜାବୁଡି ରଖିଥାଏ । ମୁଁ କହିଲି ଭାରତର ହିନ୍ଦୁ ଏକ ଏଭଳି ସମାଜ ଅଟେ ଯାହା କେବେ ମୃତ୍ୟୁ ପରେ ଗଙ୍ଗା ତଟରେ ଚନ୍ଦନ କାଠର ଅଗ୍ନିରେ ଯେତେବେଳେ ତାର ଶରୀର ଦାହ ହେଉଥିଲା ସେତେବେଳେ ତାକୁ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ମୋର ଅନ୍ତିମ କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ସହ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ବୁଲି ବୁଲି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ଶ୍ମଶାନ ଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲି ଗଲା, ତାକୁ କୌଣସି ସଙ୍କୋଚ ଆସିଲା ନାହିଁ, ଏହି ସମାଜର ପରିବର୍ତନଶୀଳତାର ଏକ ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତିର ଏହାଠାରୁ ବଳି ବଡ ପ୍ରମାଣ ଆଉ କିଛି ହୋଇ ନପାରେ । ବିଶ୍ୱର କେତେ ବି ଆଧୁନିକ ସମାଜ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ମୃତ୍ୟୁ ପରେ ତାର ଯେଉଁସବୁ ଧାରଣା ରହିଛି ତା ପାଖରେ ସେସବୁକୁ ବଦଳାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ନାହିଁ । ଆମେ ସେହି ସମାଜର ବ୍ୟକ୍ତି ଅଟୁ, ଏହି ଭୂମୀର ଶକ୍ତି ଅଟୁ ଯେ ଆମେ ମୃତ୍ୟୁ ପରର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଆଧୁନିକତାର ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ଏହି ଦେଶ ନିତ୍ୟ ନୂତନ, ନିତ୍ୟ ପରିବର୍ତନଶୀଳ ନବୀନତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଥିବା ଏକ ସମାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିଣାମ ଅଟେ । ଆଜି ସେହି ମହାନ ପରମ୍ପରାକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । କଣ ଆମେ ତାକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛେ କି? ଫାଇଲକୁ ଗତି ଦେବା ଦ୍ୱାରା ଜୀବନ ବଦଳି ନଥାଏ ବନ୍ଧୁଗଣ । ସେହି ଏକା ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ମତେ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସମାଜ ଜୀବନକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେବାର ଅଛି । ଏହା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ପାଲଟି ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ତାହା କେବଳ ରାଜନୈତିକ ନେତାର କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇନଥାଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିଷ୍ଠିତ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ମୋର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ସମାଜରେ ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର କାମ ସକାଶେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ । ତାହେଲେ ଯାଇ ଆମେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିପାରିବା ବନ୍ଧୁଗଣ । ଏବଂ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆଜି ଦେଶରେ ରହିଛି ଏବଂ କେବଳ ଆମେମାନେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ବଂଚି ରହିଛୁ ସେଭଳି ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଢେର ଆଶା ନେଇ ଆମକୁ ଚାହିଁ ରହିଛି । ସେତେବେଳେ ଆମର କର୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ସେହି କର୍ତବ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିଜେ ନିଜକୁ ସଜ୍ଜିତ କରିବା । ଏବେ ଯେମିତି ଆମେ ନିୟମ ଓ କାନୁନର ବନ୍ଧନରେ ଏଭଳି ଜାବୁଡି ହୋଇ ରହିଯାଇଛେ । କାଳେ ଏହିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରି କରି ଆମ ସାମନାରେ ଯେଉଁ ନୂଆ ଏକ ବର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁ ଯୁବା ପିଢୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଆମେ କ’ଣ ତାର ସାହସକୁ, ତାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆମର ଏହି ନିୟମର ଜଞ୍ଜାଳ ତାକୁ ଜାବୁଡି ଧରି ନାହିଁ ତ? ତାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁନାହିଁ ତ? ଯଦି ଏଭଳି ହେଉଛି ତ ଏହା ବୋଧେ ସମୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ହରାଇ ସାରିଛି । ମୁଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ, ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନିଜେ ନିଜର ପାଦକୁ ସଠିକ ମାର୍ଗରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହ ପକାଇ ପାରିବି, ତାହା ବୋଧେ ମୁଁ ହରାଇ ସାରିଛି । ଯଦି ମୁଁ ଏହା ଭିତରୁ ନିଜକୁ ମୁକୁଳାଇ ପାରୁଛି, ତାହାହେଲେ ମୁଁ ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ପାରିବି । ଏବଂ ଦେଶ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିବ, ଆଜି ଏହି ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର, ବିଶ୍ୱରେ ବାରମ୍ବାର ଯେଉଁ ଛବି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଯଦି କେହି ବି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ତାହା ହେଉଛି ଆମ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରର ୨୦ – ୨୨ – ୨୫ ବର୍ଷର ଯୁବକମାନେ ହିଁ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଧରିନିଅନ୍ତୁ ଆମ ଭଳି ଲୋକମାନେ ସେଥିରେ ବାଧା ଉପୁଜାଇ ଥାଆନ୍ତେ, ଆଇନ୍ କାନୁନରେ ତାକୁ ବାନ୍ଧି ଦେଇଥାଆନ୍ତେ, ତାହା ହେଲେ ମୋର ଏହି ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ଏତେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇ ନଥାନ୍ତା । ବିଶ୍ୱରେ ଏହାର ଏମିତି ବାଜଣା ବାଜୁ ନଥାନ୍ତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଆଗକୁ ବଢିପାରିଲେ, ତେଣୁ ବେଳେବେଳେ ଆମକୁ ବି ଭାବିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଦୂରରୁ ରହି କରତାଳି ଦେଇ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ମଧ୍ୟ ଦୁନିଆକୁ ବଦଳାଯାଇ ପାରିବ । ଆଜି ଆମେ ଗର୍ବ କରିପାରିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପସ ବିଷୟକୁ ନେଇ, ୨୦୨୨ର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସ ଏବେ ଏବେ ପୂରଣ ହୋଇଛି, ୨୦୨୨ର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସରେ, ତିନି ମାସର ଛୋଟ କାଳଖଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ, ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢୀ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଦୁନିଆରେ ୧୪ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣର ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିନେଇଛନ୍ତି । ବନ୍ଧୁଗଣ ଏହା ବହୁତ ବଡ ସଫଳତା ଅଟେ । ଯଦି ୧୪ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ କେବଳ ତିିନିମାସ ମଧ୍ୟରେ । ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢୀ ସେହି ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନକୁ ହାସଲ କରିପାରେ, ଆମର ଭୂମିକା କ’ଣ? ବେଳେବେଳେ ଆମ ପାଖରେ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ନ ଥାଏ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୋ ଜିଲ୍ଲାର ଜଣେ ଯୁବକ ଥିଲା । ଏବଂ ଟାୟର ଟୁ ସହରର କୌଣସି ଏକ କୋଣରେ ଚୁପଚାପ ବସି କାମ କରି ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ଖବର କାଗଜରେ ବାହାରିଲା ତ ଜଣାପଡିଲା । ଆରେ ସେ ତ ଏହି ଯାଗାରେ ପହଂଚି ଯାଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ସମାଜର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଶକ୍ତି ବହୁତ ବଡ ହୋଇଥାଏ । କଣ ମୁଁ ସେଥିପାଇଁ ପୋଷକ ଅଟେ କି ନାହିଁ? ମୁଁ ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି କି ନାହିଁ? ମୁଁ ତାକୁ ମାନ୍ୟତା ଦେଉଛି କି ନାହିଁ? ଏମିତି ନହେଉ ହେଉ ଯେ ଭାଇ ତୁମେ ଯାହା କରିଦେଲ କରିଦେଲ ହେଲେ ପୂର୍ବରୁ କାହିଁକି ଦେଖା ଦେଲ ନାହିଁ? ସରକାରଙ୍କ ପାଖକୁ କାହିଁକି ଆସିନଥିଲ? ଏବଂ ଆସିଲ ନାହିଁ ବୋଲି ତ ଆପଣଙ୍କର ସମୟ ନଷ୍ଟ କଲେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ କିଛି ଦେଉଛି, ଆପଣ ତାହାର ଗୌରବ ଗାନ କରନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଦୁଇଟି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି କିନ୍ତୁ ଏମିତି ଅନେକ ବିଷୟ ରହିଛି, ଏପରିକି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କମ୍ ଥିବ । ମୁଁ ଦେଖୁଛି ମୋ ଦେଶର କୃଷକ ଆଧୁନିକତା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ବୋଧହୁଏ, ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କମ୍ ହୋଇଥିବ । ମୋର ତୀକ୍ଷଣ ଦୃଷ୍ଟିରେ, ମୋ ନଜରରେ ତାହା ଏବେ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି କି?
ଯଦି ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଯଦି ଏହି-ସବୁ କରିବା ତାହାହେଲେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ବହୁତ ବଡ ପରିବର୍ତନ ଆସିବ । ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ କେବଳ ଖେଳିବା ମୁଖ୍ୟତଃ ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱଭାବର ଅଂଶ ପାଲଟିଯାଇଥାଏ । ଆରେ ଛାଡ ଭାଇ, ଚାଲ ଭାଇ, ଆମର କେଉଁଠି କେତେ ଦିନ ରହିବାର ଅଛି, ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲାରେ ତ ଦି ତିନି ବର୍ଷ ବହୁତ ହୋଇଗଲା, ଆଉ କୁଆଡେ ଚାଲିଯିବା । କ’ଣ ହେଲା କି, ମୁଁ କାହାକୁ ଦୋଷ ଦେଉନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମିଳିଯାଇଥାଏ, ଜୀବନର ନିରାପତା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ତାହାହେଲେ ବେଳେବେଳେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାର ଲାଭ ରହେ ନାହିଁ । ଲାଗେ ଏବେ ତ ସବୁ କିଛି ଠିକ ଠାକ ଚାଲିଛି, କାଇଁ ନୂଆ ଅଡୁଆ ଭିତରେ ପଶିବା, ଜୀବନ ତ କଟିଯିବ, ପିଲାମାନେ ବଡ ହୋଇଯିବେ, କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ସୁଯୋଗ ତ ମିଳିବାର ଅଛି । ଆମର କଣ କରିବା ଦରକାର? ଏବଂ ସେସବୁ ଭିତରେ ନିଜ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଉଦାସୀନତା ଆସି ଯାଇ ପାରେ । ବ୍ୟବସ୍ଥା କଥା ଛାଡନ୍ତୁ, ନିଜ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉଦାସୀନତା ଆସିଯାଉ । ଏହା ଜୀବନ ବଂଚିବାର ଶୈଳୀ ନୁହେଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିଜ ପ୍ରତି କେବେ ବି ଉଦାସୀନ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ମନ ଭରି ବଂଚିବାର ଆନନ୍ଦ ଉଠାଇବା ଦରକାର । ଏବଂ କିଛି ନା କିଛି କାର୍ଯ୍ୟ କରି କରି ଜୀବନ ବିତାଇବାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତର ହିସାବ ରଖି ପାରିଥିବା ଦରକାର । ତେବେ ଯାଇ ଜୀବନ ବଂଚିବାର ମଜା ଆସିଥାଏ । ବିତି ଯାଇଥିବା ମୁହୂର୍ତରେ ମୁଁ କଣ ପାଇଲି? ବିତି ଯାଇଥିବା ମୁହୂର୍ତରେ ମୁଁ କଣ ଦେଲି, ଏହାର ହିସାବ କିତାବ କହିବାର ଯଦି ସ୍ୱଭାବ ନାହିଁ ତାହାହେଲେ ଜୀବନ ଧିରେ ଧିରେ ନିଜକୁ ହିଁ ନିଜଠାରୁ ଉଦାସ କରିଦେଇଥାଏ । ଏବଂ ପୁଣି ବଂଚିବାର ସେହି ଉଦ୍ଦୀପନା ହିଁ ମନ ଭିତରେ ରୁହେ ନାହିଁ, ବନ୍ଧୁଗଣ । ମୁଁ ତ ବେଳେବେଳେ କୁହେ ଯେ ସୀତାର ବାଦକ ଏବଂ ଜଣେ ଟାଇପିଷ୍ଟ ଦୁଇ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଫରକ ଦେଖିଛନ୍ତି କି? ଜଣେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଅପରେଟର ଆଙ୍ଗୁଠିର ଖେଳ କରିଥାଏ କିନ୍ତୁ ୪୫ – ୫୦ ବର୍ଷ ବୟସ ହେବା ପରେ ଯଦି କେବେ ଭେଟିବେ ତ ଖୁବ କଷ୍ଟରେ ସେ ଉପରକୁ ଦେଖିପାରୁଛି । ଥରେ ଦୁଇଥରରେ ତ ସେ ଶୁଣେ ବି ନାହିଁ । ଅତି ନିବେଦନ କରନ୍ତୁ, ହଁ ଆଜ୍ଞା କଣ କହୁଥିଲେ? ଅର୍ଦ୍ଧ ମୃତ ଜୀବନ ବଂଚୁଛି ସିଏ, ଜୀବନ ବୋଝ ପାଲଟି ଯାଇଛି । କେବଳ ଆଙ୍ଗୁଠିର କାମ ହିଁ କରୁଛି । ଟାଇପରାଇଟର ଉପରେ କେବଳ ଆଙ୍ଗୁଠି ହିଁ ଚଳାଉଛି ଏବଂ ଅପରପକ୍ଷରେ ଜଣେ ସୀତାର ବାଦକ ସେ ବି ମଧ୍ୟ ଆଙ୍ଗୁଠିର ଖେଳ କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ତାକୁ ୮୦ ବର୍ଷ ବୟସରେ ଭେଟନ୍ତୁ, ମୁଖମଣ୍ଡଳରେ ଚେତନା ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆସିଥାଏ, ଜୀବନ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ନଜର ଆସିଥାଏ, ସ୍ୱପ୍ନରେ ଜୀଉଁଥିବା ମଣିଷ ନଜର ଆସିଥାଏ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଙ୍ଗୁଠିର ଏହି ଖେଳ ଦୁହେଁ ତ ଖେଳିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଜଣେ ଚାଲୁ ଚାଲୁ ମରି ଚାଲିଛି, ଅନ୍ୟଜଣେ ଚାଲୁ ଚାଲୁ ବଂଚି ଚାଲିଛି । ଏହି ପରିବର୍ତନ କଣ ଜୀବନକୁ ଭିତରୁ ବଂଚିବାର ସଙ୍କଳ୍ପ ଆମର ରହିଛି କି, ତେବେ ଯାଇ ଜୀବନ ବଦଳି ଯାଇଥାଏ । ବନ୍ଧୁଗଣ,ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ଯେ ମୋ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଚେତନା ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସାମର୍ଥ୍ୟ ଥିବା ଜରୁରୀ । କିଛି କରିଯିବାର ସଙ୍କଳ୍ପ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ତେବେ ଯାଇ ଜୀବନ ବଂଚିବାର ଆନନ୍ଦ ଆସିଥାଏ ବନ୍ଧୁଗଣ । କେବେ କେବେ ଲୋକମାନେ ମତେ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଆଜ୍ଞା ଥକି ଯାଉ ନାହାନ୍ତି? ବୋଧହୁଏ ଏହିସବୁ କାରଣ ମତେ ଥକିବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ । ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତକୁ ବଂଚିବାକୁ ଚାହେଁ । ପ୍ରତି କ୍ଷଣକୁ ବଂଚି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବଂଚିବା ପାଇଁ ନିଜେ ବଂଚିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହାର ଫଳାଫଳ କଣ ଆସିଛି? ଫଳାଫଳ ଏହି ଯେ ଯେଉଁ ଚଉହଦୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛି, ଆମେ ଯେଉଁଠାକୁ ବି ଯାଉଛୁ, ନିଜକୁ ସେଥିରେ ଖାପ ଖୁଆଇ ନେଉଛୁ । ଏବଂ ନିଜକୁ ଖାପ ଖୁଆଇ ନେବାରେ ତ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରବୀଣତା ରହିଛି । କାହାକୁ ଏହା ଭଲ ଲାଗୁଥାଇ ପାରେ । କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଲାଗୁଛି ଯେ ବୋଧହୁଏ ଏହା ଜୀବନ ନୁହେଁ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଯେଉଁଠି ଦରକାର ଅଛି ସେଠି ନିଜକୁ ଖାପ ଖୁଆଇ ଦିଅ, ଯେଉଁଠି ଆବଶ୍ୟକ ଅଛି ସେଠି ଢାଲ ପାଲଟି ଯାଅ । କିନ୍ତୁ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ତ ସେଠାରେ ଢାଲ ହୋଇ ସେହି ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ଅଟେ । କଣ ଆମେମାନେ ସହଜ ରୂପରେ ଶାସନରେ ସଂସ୍କାର, ଏହା ଆମର ସହଜ ସ୍ୱଭାବ ପାଲଟିଛି କି? ଛୋଟ ଛୋଟ ବିଷୟ ପାଇଁ କମିଶନ୍ ବସାଇ ଦିଅ । ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ କରିବାର ଅଛି ତ କମିଶନ ବସାଅ । ଶାସନରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାର ଅଛି ତ କମିଶନ ବସାଅ । ଛଅ ମାସ ପରେ, ୧୨ ମାସ ପରେ ରିପୋର୍ଟ ଆସିବ, ପୁଣି ରିପୋର୍ଟ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆଉ ଗୋଟେ କମିଟି ତିଆରି କର । ସେହି କମିଟିର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ କମିଶନ୍ ଗଠନ କର । ଏବେ ଇଏ ଯାହା ଆମେ କରିଛୁ ତାର ମୂଳ ସ୍ୱଭାବ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଶାସନରେ ସଂସ୍କାର, ସମୟାନୁକୂଳ ପରିବର୍ତନ ବହୁତ ଜରୁରୀ ହୋଇଥାଏ ଆଜ୍ଞା । ଏକଦା ଯୁଦ୍ଧ ହେଉଥିଲା ତ ହାତୀ ରହୁଥିଲେ, ହାତୀ ପିଠିରେ ବସିବା ବ୍ୟକ୍ତି ହାତୀ ଛାଡି ଘୋଡାର ଲଗାମ ଧରିଲେ ଏବଂ ଆଜି ନାଁ ହାତୀ ଚାଲୁଛି ନାଁ ଘୋଡା ଚାଲୁଛି । ଅନ୍ୟ କିଛିର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡୁଛି । ଏହି ସଂସ୍କାର ସହଜ ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଯୁଦ୍ଧର ଚାପ ଆମକୁ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ଆମକୁ ଦେଶର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡିକ ବାଧ୍ୟ କରୁଛି କି କରୁ ନାହିଁ, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ସବୁକୁ ଆମେ ବୁଝିପାରିବା ନାହିଁ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜେ ଥାଇ ମଧ୍ୟ ଶାସନରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିପାରିବା ନାହିଁ । ଶାସନରେ ସଂସ୍କାର ଏକ ଦୈନନ୍ଦିନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେବା ଉଚିତ, ସହଜ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଉଚିତ । ଯଦି ପ୍ରୟୋଗ ସଫଳ ହେଲା ନାହିଁ ତାହେଲେ ତାକୁ ଛାଡିଦେବାର ସାହସ ରହିବା ଉଚିତ । ନିଜ ଦ୍ୱାରା ହିଁ କରାଯାଇଥିବା ତୃଟିର ସ୍ୱୀକାର ପୂର୍ବକ ମୋ ପାଖରେ ନୂଆ ସ୍ୱୀକାର ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ । ତେବେ ଯାଇ ପରିବର୍ତନ ଆସିଥାଏ ଆଜ୍ଞା । ଏବେ ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ ଏଭଳି ଶହ ଶହ ଆଇନ୍ ଥିଲା, ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେସବୁ ବୋଝ ପାଲଟି ଯାଇଥିଲା । ୨୦୧୩ରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଦ ସକାଶେ ମୋ ଦଳ ମତେ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଭାବରେ ଘୋଷିତ କଲା ଏବଂ ମୁଁ ଭାଷଣ ଦେଉଥିଲି ସେତେବେଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ମତେ ଡାକିଥିଲେ, ୨୦୧୪ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ସେତେବେଳେ ଆହୁରି ୪-୬ ମାସ ବାକି ଥିଲା । ତ ସେମାନେ ମତେ ପଚାରିଲେ କ’ଣ କରିବେ? ମୁଁ କହିଲି ପ୍ରତିଦିନ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ଆଇନ୍ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବି, ନୂଆ ଆଇନ୍ ତିଆରି କରିବି ନାହିଁ । ତ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗିଲା ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ୫ ବର୍ଷରେ ୧୫୦୦ ଆଇନ୍ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ଦେଇଥିଲି । ମତେ କୁହନ୍ତୁ ତ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏଭଳି ଆଇନ୍‌କୁ ନେଇ ଆମେ କାହିଁକି ଜୀବିତ ଅଛେ? ଏବଂ ମତେ ଆଜି ମଧ୍ୟ.. ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୋ ମତରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଆଇନ ଅଛି ଯାହା ଅଯଥାରେ ପଡି ରହିଛି, ଆରେ ଭାଇ ଆପଣମାନେ ତ କିଛି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ସେଗୁଡିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରନ୍ତୁ । ଦେଶକୁ ଏହି ଜଞ୍ଜାଳରୁ ମୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ । ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଅନୁପାଳନ, ଭାବନ୍ତୁ ଆମେ ନାଗରିକମାନଙ୍କଠାରୁ କ’ଣ କ’ଣ ମାଗି ଚାଲିଛନ୍ତି ଆଜ୍ଞା । ମତେ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ କହିଲେ ବାକି ଦେଶ ଦୁନିଆର କାମ ତ ହେବ, ଆପଣ ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିଅନ୍ତୁ, ଏହି ଅନୁପାଳନରୁ ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ, ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ । ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ହେଲା, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଜଞ୍ଜାଳରେ କାହିଁକି ଫସେଇ ରଖିଛନ୍ତି? ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଅଫିସରେ ୬ଜଣ ଲୋକ ବସିଥିବେ, ସବୁ ଟେବୁଲ ବାଲାଙ୍କ ପାଖରେ ସୂଚନା ଥିବ, କିନ୍ତୁ ପୁଣି ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଅଲଗା ଅଲଗା ମାଗିବେ । ପାଖ ବାଲାଠାରୁ ନେବେ ନାହିଁ । ଏତିକି ଜିନିଷ ଆମେ ନାଗରିକମାନଙ୍କଠାରୁ ବାରମ୍ବାର ମାଗି ଆସିଛୁ । ଆଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଯୁଗ ଆଜ୍ଞା, ଆମେ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କାହିଁକି ବିକଶିତ ନ କରିବା, ଆମେ ଅନୁପାଳନରୁ, ବୋଝରୁ କାହିଁକି ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତ ନ କରିବା? ମୁଁ ତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ଏବେ ଆମର କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଏକ ଗୁରୁ ଦାୟିତ୍ୱ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି, ଛୋଟ ଛୋଟ କଥାରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଜେଲ ପଠାଇବା ଆଇନର ଉଚ୍ଛେଦ ପାଇଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥାରେ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଜେଲ ପଠାଯାଉଛି । ଏଭଳି ଏକ ଆଇନ୍ ଦେଖିଛି ଯେ, କାରଖାନାରେ ଯେଉଁ ଶୌଚାଳୟ ରହିଛି, ଯଦି ସେସବୁକୁ ପ୍ରତି ୬ ମାସରେ ଚୂନ ଲଗାଇବେ ନାହିଁ ତାହାହେଲେ ଆପଣ ଜେଲ ଯିବେ । ଏବେ କୁହନ୍ତୁ । ଆମେ କିଭଳି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ? ଏବେ ଏହି ସମସ୍ତ ବିଷୟରୁ ଆମକୁ ମୁକ୍ତି ଦରକାର । ଏବେ ଏହା ସହଜ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେବା ଉଚିତ୍‌, ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଅନୁପତ୍ର ବାହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନ ପଡିବା ଦରକାର । ଆପଣ ଯଦି ମନେ କରୁଛନ୍ତି ଏହା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱାଧିନ ତାହାହେଲେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଜଣାନ୍ତୁ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ତ ତାଙ୍କୁ ଜଣାନ୍ତୁ । ଭାଇମାନେ ସଙ୍କୋଚ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, କହିବା କଥା ହେଉଛି ଆମେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯେତିକି ଏହି ବୋଝରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା, ମୋ ନାଗରିକ ସେତିକି ଉଲ୍ଲସିତ ହେବ । ବେଶ୍ ଶକ୍ତିର ସହ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ ହେବ । ଆମେ ଏହି ଛୋଟିଆ କଥାଟିଏ ଜାଣୁ ଯେ, ବଡ ବୃକ୍ଷ ତଳେ ଯେତେ ବି ସୁନ୍ଦର ଫୁଲର ଚାରା ଲଗାଇଲେ ମଧ୍ୟ, ବଡ ବୃକ୍ଷର ଛାୟାର ଚାପ ଏତେ ପ୍ରବଳ ହୋଇଥାଏ ଯେ, ତାହା ବିକଶିତ ହୋଇ ପାରି ନ ଥାଏ । ଯଦି ସେହି ଚାରାକୁ ଖୋଲା ଆକାଶ ତଳେ ଛାଡି ଦିଆଯାଏ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିର ସହ ଛିଡା ହେବାକୁ ଚାହେଁ, ତାକୁ ଏହି ବୋଝରୁ ବାହାର କରି ଦିଅନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାଧାରଣତଃ ଦେଖାଯାଇଛି ଯେ, ଯେମିତି ଚାଲୁଛି, ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସେହିଭଳି ଖାପ ଖୁଆଇ ଚାଲ, ଯେନତେନ ପ୍ରକାରରେ ଗୁଜରାଣ ମେଂଟାଉଛେ, ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛେ, ତାହା ସେମିତି ଚାଲୁ । ଗତ ୭ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଯଦି ଆମେ ଏହାର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ତାହାହେଲେ ଗୋଟିଏ କଥା ଆପଣଙ୍କ ନଜରକୁ ଆସିବ । ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ସଙ୍କଟ ଆସିଲା, କୌଣସି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦେଖାଦେଲା, କୌଣସି ବିଶେଷ ପ୍ରକାରର ଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, ତାହାହେଲେ ଯାଇ ଆମେ ବଦଳିଲୁ । କରୋନା ଆସିଲା ତ ଆମେ ନିଜ ହିତ ପାଇଁ ଅନେକ ପରିବର୍ତନ ଆଣିଲୁ । କିନ୍ତୁ ଏହା କଣ ସୁସ୍ଥ ମାନସିକତା ଅଟେ? ବୃହତ ଚାପ ଆସିଯାଉ, ତେବେ ଯାଇ ଆମେ ବଦଳିବା, ଏହା କ’ଣ ଠିକ୍ କଥା? ଆମେ ନିଜକୁ କାହିଁକି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନାହିଁ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ କେବଳ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ନିଜର ରାସ୍ତା ଖୋଜିବା... ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଆମେ ଅଭାବରେ କାଳାତିପାତ କରି ନେଉଥିଲେ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ଯେଉଁସବୁ ନିୟମ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ସେସବୁ ଅଭାବ ମଧ୍ୟରେ କିଭଳି ବଂଚି ହେବ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଅଭାବରୁ ଯେତେବେଳେ ବାହାରକୁ ଆସିଛେ, ସେତେବେଳେ ଆଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭାବରୁ ବାହାରକୁ ଆଣନ୍ତୁ ଭାଇ, ବିପୁଳତା ଆଡକୁ କଣ ରହିବା ଦରକାର ତା ଉପରେ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିବା । ଯଦି ବିପୁଳତା ପାଇଁ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିବା ନାହିଁ, ଯଦି କୃଷିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛେ, ଯଦି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୂର୍ବରୁ କରିନେଇ ଥାଆନ୍ତେ ତାହାହେଲେ ଆଜି ବେଳେବେଳେ କୃଷକମାନଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ଯେଉଁସବୁ ଜିନିଷ ବୋଝ ପାଲଟି ଯାଉଛି ହୁଏତ ସେସବୁ ହୋଇ ନଥାନ୍ତା । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ସଙ୍କଟରୁ ରାସ୍ତା ଖୋଜିବାର ଉପାୟ ତ ସରକାର ଶିଖି ନେଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସ୍ଥାୟୀ ରୂପରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକୁ ବିକଶିତ କରିବା, ଏହା ଆମମାନଙ୍କର... ଏବଂ ଆମକୁ କଳ୍ପନା କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମମାନଙ୍କୁ ଏହି ଏହି ସମସ୍ୟାସବୁ ଦେଖାଦେଉଛି । ଏହି ସମସ୍ୟା ସବୁକୁ କିଭଳି ସମାପ୍ତ କରାଯାଇ ପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ କି ସମାଧାନ ବାହାରିବା ଦରକାର, ସେ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ସେହିଭଳି ଆମକୁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ପଛରେ ବାଧ୍ୟବାଧକତାରେ ଦୌଡିବାକୁ ପଡୁ, ଏହା ଠିକ୍ ନୁହେଁ ଆଜ୍ଞା । ଆମକୁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକୁ ଆକଳନ କରିବା ଦରକାର, ଯଦି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦୁନିଆକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି, ତାହାହେଲେ ମତେ ଏହି ଶାସନରେ ତା ସହିତ ଆସୁଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ମୋର ଧାରଣା ଥିବା ଦରକାର । ମୁଁ ନିଜକୁ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖେ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଶାସନ ସଂସ୍କାର, ଏହା ଆମର ନିତ୍ୟ କର୍ମ ହେବା ଦରକାର । ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ହେବା ଦରକାର । ଏବଂ ମୁଁ ତ କହିବି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଆମେ ଅବସର ନେବା ସେତେବେଳେ ମନ ଭିତରୁ ଗୋଟିଏ ଡାକରା ବାହାରିବା ଦରକାର ଯେ ମୋ କାଳଖଣ୍ଡରେ ମୁଁ ଶାସନରେ ଏତିକି ଏତିକି ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି ଏବଂ ସେହିସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଛି ଯାହା ବୋଧହୁଏ ଆଗାମୀ ୨୫-୩୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର କାମରେ ଆସିବ । ଯଦି ଏହି ପରିବର୍ତନ ଘଟେ ତାହାହେଲେ ହିଁ ପରିବର୍ତନ ଆସିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଅନେକ ବଡ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଏଭଳି ଅଭିଯାନ ରହିଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଅଭିଯାନ ଏଭଳି ଅଛି ଯାହାର ମୂଳରେ ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତନ ରହିଛି । ଏହା କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ରାଜନେତାମାନେ ତ ଏଥିରେ କେବେ ବି ହାତ ମାରିବାର ସାହସ କରନ୍ତି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ରାଜନୀତିରୁ ବେଶ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ମତେ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବାଟ ଦେଇ ଆସିବାକୁ ପଡିଛି, ତାହା ଭିନ୍ନ କଥା । ମୁଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ରାଜନୀତି ସ୍ୱଭାବର ନୁହେଁ । ମୁଁ ଜନନୀତି ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ମଣିଷ ଅଟେ । ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଜୀବନ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ମଣିଷ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଯେଉଁ ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ ମୋର ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ରହିଆସିଛି ସମାଜର ମୌଳିକ ବିଷୟଗୁଡିକରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାର ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ହୋଇଛି, ସାଧାରଣରୁ ଅତି ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ମୋର ଯେଉଁ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି, ଏହାର ତାର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ । ଏବଂ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ସମାଜର କଥା କୁହେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଶାସନରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାଠାରୁ ଭିନ୍ନ ନୁହନ୍ତି, ସେମାନେ କୌଣସି ଅନ୍ୟ ଗ୍ରହରୁ ଆସି ନାହାନ୍ତି । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ତାହାର ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି । କ’ଣ ଆମେ ଏହି ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନର କଥା ହେଉଛେ, ମୁଁ ଦେଖେ କେବେ ଯଦି କେହି ଅଧିକାରୀ ମତେ ବିବାହର ନିମନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଡ ଦେବାକୁ ଆସନ୍ତି ମୋର ତ ସ୍ୱଭାବ ଯେ ମୁଁ ଛାଡି ପାରେ ନାହିଁ, ଏବଂ ମୁଁ ଟିକେ ମୋ ପାଖକୁ ଆସନ୍ତି ତ ଅତି ମହଙ୍ଗା କାର୍ଡ ନେଇ ଆସନ୍ତି ନାହିଁ । ବହୁତ ଶସ୍ତା ମୂଲ୍ୟର କାର୍ଡ ଆଣିଥାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ତା ଉପରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର ଟ୍ରାନସପାରେଂଟ ଖୋଳ ରହିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏମିତି ପଚାରି ଦିଏ ଯେ ସିଙ୍ଗଲ ୟୁଜ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଏବେ ବି ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ଆପଣ? ସେତେବେଳେ ବିଚରା ଲଜ୍ଜିତ ହୋଇପଡନ୍ତି । ମୋର କହିବାର କଥା ଯେ ଆମେ ଦେଶ ନିକଟରୁ ଆଶା କରିଥାଉ ଯେ ସିଙ୍ଗଲ ୟୁଜ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବ୍ୟବହାର ନ ହେଉ । ମୋ ଅଫିସରେ ଯେଉଁଠି ମୁଁ ଅଛି, ମୁଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ମୁଁ କ’ଣ ମୋ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣୁଛି । ମୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭିତରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣୁଛି । ମୁଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ବିଷୟକୁ ଏଥିପାଇଁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି ଯେ ଆମେ ବଡ ବଡ ଜିନିଷରେ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ମଜ୍ଜି ଯାଇଛେ ଯେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷଠାରୁ ଦୂରକୁ ଚାଲିଯାଉଛୁ । ଯେତେବେଳେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷରୁ ଦୂରକୁ ଚାଲିଯାଉ, ସେତେବେଳେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଲୋକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଚୀର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଯାଏ ବନ୍ଧୁଗଣ । ମତେ ଏହି ପ୍ରାଚୀରକୁ ଭାଙ୍ଗିବାର ଅଛି । ଏବେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅଭିଯାନ, ମତେ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡୁଛି, ପ୍ରତି ୧୫ ଦିନରେ ବିଭାଗରେ କ’ଣ ଚାଲୁଛି, ଦେଖେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ନେଇ କିଛି ଘଟୁଛି କି ନାହିଁ । ଏବେ ତ ଦୁଇ ବର୍ଷ, ତିନି ବର୍ଷ, ପାଂଚ ବର୍ଷ ହୋଇଗଲାଣି ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏବେ ଆମ ବିଭାଗରେ ତାହା ସ୍ୱଭାବ ପାଲଟିଯିବା କଥା କି ନୁହେଁ ? ଯଦି ତାହା ସ୍ୱଭାବ ପାଲଟି ନାହିଁ, ତାହାହେଲେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକର ତାହା ସ୍ୱଭାବ ପାଲଟିଯିବ ଏହି ଆଶା କରିବା ନିଶ୍ଚୟ ଅଧିକ ହେବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହେ ବନ୍ଧୁଗଣ ଆମେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛୁ । ଏବେ ଚାଲନ୍ତୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କଥା ହେବା । ଫିନଟେକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା । ଭାରତ ଫିନଟେକରେ ଯେଉଁ ଗତି ଆଣିଛି, ଡିଜିଟାଲ ପଇଠର ଦୁନିଆରେ ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି, ଯେତେବେଳେ କାଶୀର କୌଣସି ଯୁବକକୁ ପୁରସ୍କାର ମିଳେ ସେତେବେଳେ ଆମର ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ତ କରତାଳି ବଜାଇବାର ଇଚ୍ଛା ହୋଇଯାଏ ନା, କାରଣ ସେହି ଠେଲା ଗାଡି ବାଲା ଡିଜିଟାଲ ପଇଠ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ସେହି ଛବିକୁ ଦେଖିଲେ ଆମକୁ ଖୁସି ଲାଗୁଛି । କିନ୍ତୁ ଭାଇ ସେ ଡିଜିଟାଲ ପଇଠ କରିପାରୁ ନାହିଁ, ଯଦି ମୋ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପଶିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ ନାହିଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହାକୁ ମୁଁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିବାରେ ସେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସାଜିଛି । ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଦିବସରେ ଏଭଳି କଥା ହେବା ଉଚିତ୍ ନାଁ ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ବିବାଦ ଉପୁଜିପାରେ, ଆପଣମାନେ ତ ଦୁଇଦିନ ଧରି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ, ମୁଁ ଜାଣିଛି, ତାହାହେଲେ ଆପଣମାନେ ମୋ କଥାର ବାରଣ୍ଡା ଦିକଡା କରିବେ । ତଥାପି ବନ୍ଧୁଗଣ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ, ଯେଉଁ ବିଷୟ ଭଲ ଲାଗେ, ଯାହା ଆମେ ସମାଜ ନିକଟରୁ ଆଶା କରୁ ସେସବୁକୁ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଆମକୁ ନିଜଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ହେବ, ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଯଦି ଆମେ ଏହିସବୁ ବିଷୟରେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ତାହାହେଲେ ଆମେ ବହୁତ ବଡ ପରିବର୍ତନ ଆଣିପାରିବା, ଆମକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବେ ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ, କଣ ବାରମ୍ବାର ଅନୁପତ୍ର ବାହାର କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମେ ନିଜ ବିଭାଗକୁ ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲରେ କିପରି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ଥାନିତ କରିବା? ଏକ ସଶକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆମର ୟୁପିଆଇ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଶଂସିତ ହେଉଛି । କଣ ମୋ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ୟୁପିଆଇର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି କି? ମତେ ୟୁପିଆଇର ଅଭ୍ୟାସ ପଡିଗଲାଣି କି? ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସରେ ପଡିଗଲାଣି କି? ଆମ ହାତରେ ବହୁତ ବଡ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଯଦି ମୁଁ, ମୋ ୟୁପିଆଇକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁନାହିଁ ଏବଂ ମୁଁ କହିବି ଯେ ଗୁଗୁଲ ତ ବାହାରର, ବନ୍ଧୁଗଣ ଯଦି ଆମ ମନ ଭିତରେ ୟୁପିଆଇକୁ ନେଇ ସେହି ଭାବନା ରୁହେ ତାହାହେଲେ ଆମ ୟୁପିଆଇ ମଧ୍ୟ ଗୁଗୁଲକୁ ଟପି ଯାଇ ପାରିବ, ତାହା ଏତିକି କ୍ଷମତା ରଖି ପାରେ, ଫିନଟେକର ଦୁନିଆରେ ନାଁ ରଖି ପାରେ । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଫୁଲ ପ୍ରୁଫ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇ ସାରିଛି, ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ତାର ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ତାହା କାହିଁକି ଆମ ନିଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ପାରୁ ନାହିଁ । ମୁଁ ଦେଖିଛି ପଛରେ ପଡିଲେ ଯାଇ କାମ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଆମର ଯେତିକି ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର କ୍ୟାଂଟିନରେ ଏହାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଦେଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ କେବଳ ଡିଜିଟାଲ ଦେୟ ହିଁ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସଚିବାଳୟ ଭିତରେ ଥିବା କ୍ୟାଂଟିନ୍‌, ସେଠାରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ । କ’ଣ ଆମେ ଏହି ପରିବର୍ତନ ଆଣିପାରିବା ନାହିଁ? କଥାଟା ଛୋଟ ଲାଗୁଛି କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ବନ୍ଧୁଗଣ, ତାହେଲେ ଆମେ ବହୁତ ବଡ କଥା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବା । ଏବଂ ଆମକୁ ଅନ୍ତିମ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଚିତ ଲାଭ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଏକ ଉତମ ସୁଗମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯେତେ ଅଧିକ ଆମେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଛିଡା କରାଇବା ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଆଜି ଦେଶର ଅନ୍ତିମ ବ୍ୟକ୍ତିର ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ନେଇ ଆମର ଯେଉଁ ମିଶନ୍ ରହିଛି ସେହି ମିଶନକୁ ଅତି ଉତମ ଢଙ୍ଗରେ ଆମେ ଆଜି ପୂରଣ କରି ପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ବହୁତ ସମୟ ନେଇଗଲି । ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆମେ ଏହିସବୁ ବିଷୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଉ । ଏହି ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଦିବସ ଆମ ଭିତରେ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଭରିବାର ଅବସର ହେବା ଉଚିତ । ନୂଆ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେବାର ଅବସର ହେବା ଉଚିତ୍ । ନୂଆ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନାର ସହ ଯେଉଁ ନୂଆ ଲୋକମାନେ ଆମମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ହାତ ଧରି ଆଗକୁ ବଢାଇ ନେବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉ । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହ ଭରି ଦିଆଯାଉ । ଆମେ ନିଜେ ହସ ଖୁସି ଭରା ଜୀବନ ବଂଚି ନିଜର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢାଉ । ଏହି ଆଶାର ସହିତ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।