হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
‘স্মার্ত সিতীজ, স্মার্ত অর্বানাইজেশন’গী থৌরমগী ২শুবা নুমিত্তা অর্বান থীম ৫দা সেসনশিং পাংথোক্তুনা হৌদোকখি
সুরত ‘স্মার্ত সিতীজ, স্মার্ত অর্বানিআজেশন’ কনক্লেবতা রিইমেজিং পব্লিক স্পেসেস, দিজিতেল গোবর্নেন্স, ক্লাইমেতস্মার্ত সিতীজ, ইন্নোভেশন অমসুং স্মার্ত ফাইনান্সকী মতাংদা খন্ন-নৈনখি
‘অর্বান জিয়োস্পেসিয়েল দেতা স্তোরীজ চেলেঞ্জ ২০২২’, ওপন দেতা ৱীক, অমসুং প্লেসমেকিং মরাথোন ১.০. অমসুং ২.০, ‘অজাদি কা অমৃত মাহোতসব’কী শরুক অমা ওইনা পাংথোকখিবা থৌরমশিং অসিগী ৱিন্নরশিং লাওথোকখ্রে
19 APR 2022 5:07PM by PIB Imphal
“স্মার্ত সিতীজ, স্মার্ত অর্বানিআজেশন”গী থৌরমগী নুমিৎ ২শুবদা রিইমেজিং পব্লিক স্পেসেস, দিজিতেল গোবর্নেন্স, ক্লাইমেতস্মার্ত সিতীজ, ইন্নোভেশন অমসুং স্মার্ত ফাইনান্স হায়রিবা অর্বান সেক্তরগী থিমেতিক এরিয়া মঙা অসিগ মতাংদা মতম অমুক্তদা ওইবা মওংদা খন্ন-নৈনবগী সেসনশিং পাংথোকখি। থৌরম অসি গুজরাতকী সুরত্তা হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রালয় (এম.এ.ও.য়ু.এ.)না নিংতম্বগী চহি ৭৫ শুবগী কুমওন পংথোক্নবা ‘অজাদি কা অমৃত মাহোতসব’কী শরুক অমা ওইনা পাংথোকখিবনি অমসুং ১৮.০.২০২২দা য়াম্না চাউনা হৌদোকখি। স্মার্ত সিতীজ মিসন্না য়েংশিল্লিবামরু ওইবা অর্বান ইশুশিংগী মতাংদা অখন্নবা সেসনশিং অমসুং পেনেল দিসকসনশিং পাংথোক্নবা থিমেতি পেভিলিয়ন মঙা অদুগী মথক্তা, সেন্ত্রেল ‘চৌক’ মফম অমা শেমখি। মখাতানা, গুজরাত সরকারনা পাইখৎপা মরু ওইবা প্রোজেক্তশিং অমসুং সুরতকী মরু ওইবা তেক্সতাইল প্রোদক্তশিংগী মোদেলশিং উৎপা পেভিলিয়ন অমা থম্মি।
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংদগী মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিংনা সেসনশিং অসিদা অমসুং পেভিলিয়নশিং অদুদা উৎলিবা এক্তিবিতীশিং অদুআ শরুক য়াখি। কয়া অমগী মনুংদা কেন্দ্র সরকারগী ওফিসরশিং, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিশিং, সিতীশিংগী মুনিসিপাল সেক্রেতরীশিং, স্মার্ত সিতী ১০০গী এম.দি.শিং/সি.ই.ও.শিং, রাজ্যগী থাক্তা লৈবা নোদল এজেন্সিশিং/মিসন দাইরেক্তোরেতশিং, মখোয়গী ওফিসিয়েলশীং অমসুং তীম মেম্বরশিং, প্রোফেস্নেলশীং, ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিং, গ্লোবল পার্তনর অমসুং মীদিয়া, অমসুং একাদেমিয়াগ মেম্বরশিং য়াওরি।
‘ইন্নোভেশন বাজার’না সিতীগী লুচিংবশিংনা এদোপ তৌখিবা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.গী সিতী ইন্নোভেশন এক্সচেঞ্জ অমসুং স্মার্তপ্রোক্যোর গাইদলাইনশিংগি মতাংদা সেসন দিসকসনশিং পাংথোকখি। সেসন অদুদা শরুক য়াখিবশিংনা মখোয়গী সিতীশিংগীদমক্তা ওগ্মেন্তেদ রিবেলিতীদা প্লান তৌরবা মেন্তেনেন্স, প্রোপর্তি তেক্স এনহান্সমেন্ত, ক্লীন এয়র, ৱাতর কঞ্জার্ভেশন অমসুং ৱেস্ত মেনেজমেন্তকীদমক্তা অপাম্বা উৎলকখি। পেভিলিয়ন অদুনা সিতীশিংনা পাইলত তৌনবা অমসুং স্তার্তঅপশিংদগী সোল্যুশনশিং প্রোক্যোর তৌনবগীদমক্তা প্রোক্যোরমেন্ত প্রোসেস অদুবু লাইহন্নবা স্মার্তপ্রোক্যোর গাইদলাইনশিংগী কন্সেপ্ত অদুবু শন্দোক্না তাক্লিবা “পোলারিস” কৌবা ইন্নোভেশন গেম অমদা শরুক য়াহনখি। শরুক য়ারিবা সিতী ওফিসিয়েলশিংনা অদুনা মখোয়গী ইন্নোভেশন ইকোসীস্তেম ফগৎহন্নবগীদমক্তা দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোশন ওফ ইন্দস্ত্রীজ এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)গী মখাদা স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী লুপা করোর লিশিং অমাগী সীদ ফন্দ স্কীম অদুগা সীনর্জী লৈহন্নবগী লম্বিশিংশু থিখি।
মখাতানা, ইন্নোভেশন বাজার পেভিলিয়নদা লাক্লিবা ভিজিতরশিং অদুনা লিবিং-লেব ইন্নোভেশন মোদেলগী ভেল্যু অদু এক্সপরিয়েন্স তৌখি, মসিদা সুরত মুনিসিপাল কোরপোরেশন (এস.এম.সি.)না মসিগী কনফরেন্স অসিগীদমক্তা পুথোকখিবা মোবাইল এপকী খুত্থাংদা কনফরেন্স অসিগী রিয়ল তাইম এয়র ক্বালিতী অমসুং প্যুরিফিকেশন, ৱাতর অমসুং ইনর্জী ফুতপ্রিন্তশিং, অমসুং কার্বোন ফুতপ্রিন্তশিং উৎখি।
‘ফাইনান্স কা অদ্দা’ পেভিলিয়ন্না স্মার্ত ফাইনান্স থিমদা মিৎয়েং থম্মি, মসিদা অর্বান ফাইনান্সকা মরী লৈনবা ৱাফমশিং অদুগি মতাংদা খন্ন-নৈনদুনা সিতীশিংবু রেভেন্যুগী শিজিন্নদ্রিবা সোর্সশিং অদুবু মশক খঙদোকপদা মতেং পাংঙি। গ্লোবল/নেস্নেল এক্সপর্ত ২৯না সেসন ৮দা ৱা ঙাংখি, মখোয়না তোঙান-তোঙানবা ফাইনান্সকী ইশু কয়া অমগী মনুংদা সিতীশিংনা মুনিসিপাল বোন্দশিং থাদোকপা, পব্লিক প্রাইভেত পার্তনরশীপ প্রোজেক্তশিং, লেন্দ মোনিতাইজেশন, অমসুং ভেল্যু কেপচর ফাইনান্স হায়রিবশিং অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। পেভিলিয়ন অসিনা স্মার্ত সিতীজ মিসনগী মাইপাক্লবা অমসুং ইন্নোভেতিব ওইবা পি.পি.পি. প্রোজেক্ত ২০ হেন্না উৎখি। মসিগী মথক্তা পার্তনর ওর্গানাইজেশন কয়া অমসু শরুক য়াখি খুদম ওইনা মুনিফাই (য়ু.এল.বি.বজেতশিং অমসুং ফাইনান্সকী মতাংদা তাক্লিবা দাশবোর্দ) , ইনভেস্ত ইন্দিয়া গ্রিদ সেক্সন, নেস্নেল ইনফ্রস্ত্রকচর পাইপলাইন (এন.আই.পি.), অমসুং আউৎপুত অমসুং আউৎকম মোনিতরিং ফ্রেমৱার্ক (ও.ও.এম.এফ. ) ক্লিনিক্না শরুক য়াখি।
ক্লাইমেতকা মরী লৈনবা ৱাফমশিং অমসুং স্মার্ত সিতীজ মিসনগী ইনিসিয়েতিবশিংগী পেভিলিয়ন- ক্লাইমেত কেফেদা, ভিজিতরশিংনা পেভিলিয়ন অদুদা খিন্দুনা উৎলিবা ‘ত্রী ওফ লাইফ’কী মতাংদা ক্লাইমেত রেজিলিয়েন্ত অমসুং সস্তেন্নেবল ওইবা তুংগী লম্বিগীদমক্তা মখোয়গী অপাম্বা ফোংদোরকখি। ঙরাং ক্লাইমেত পেভিলিয়নদা চৎপা মতমদা, কেন্দ্রগী হাুসিং অমসুং ঙর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী হরদীপ সিং পুরিনা ক্লাইমেতকী মতাংদা ভারতনা লৌরিবা ফিরেপ অদুবু অমুক হন্না পল্লদুনা ‘ত্রী ওফ লাইফ’তা মেসেজ অমা থনমখি। পেভিলিয়ন অসিনা ভর্চুৱল রিয়েলিতী গেম্স, ‘দেতা ৱাল’, অমসুং ক্লাইমেত দিজাস্তরশিংগী মতাংদা গেমগুম্বা ইন্তরেক্তিব এক্তিবিতিশিংদা শরুক য়াখিবা পার্তিসিপেন্তশিং কয়া অমগী পুক্নিং চিংশিনখি। লং শিজিন্নদুনা তুংগীদমক্তা ওইবা ক্লাইমেত এম্বিশনশিং অদুবু মার্ক তৌবা ভিজন বোর্দতাসিতী লীদর কয়া অমনা শরুক য়াখি।
‘দিজিতেল দুনিয়া’ অসি দিজিতেল গোবর্নেন্স পেভিলিয়ন ওইনা থৌরম অদুদা পুথোকখি, সিতীশিংদা মখোয়গী ফংশনশিং ফগৎহন্নবা অমসুং প্রজাশিং অদুগী পুনশিদা মগুন লৈবা হিংবা ঙম্নবা সিতীশিংদা পাইখৎলক্লিবা দেতা অমসুং তেক্নোলোজী ইনিসিয়েতিবশিং উৎলি। ‘সায়াবোত’, রোবোত অসিনা চংফনদা মীথুংলেনশিং অদুবু ওকখি অমসুং হেন্দ সেনিতিজেশন অমসুং মাস্ক উপ্নবা কোবিদকা চুনবা লমচৎশিং ঙাক্না চৎনবা হায়খি। অপিকপা ইন্তিগ্রেতেদ কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তর অমা সুরত এমে.সি.দগী লাইফ ফীদ তৌদুনা পেভিলিয়ন অদুদা থমখি। পেভিলিয়ন অদুনা ইন্তরেক্তিব এক্তিবিতিশিং খুমদ ওইনা আই.সি.সি.সি. য়ুস কেস অমসুং আই.য়ু.দি.এক্স তচ পেনেল, ভি.আর. গ্লাসকী খুত্থাংদা দিজিতেল সিতীগীদা ভর্চুৱলগী ওইবা তুর, ভর্চুৱল এসিস্তেন্ত মেনেজর, কের্ভি, দেতে গেম, ‘দেতা মীত’, হাই ভেল্যু দেতা সেত কন্রাউদ সোর্সিং, ক্যু.আর. কোদশিংগী খুত্থাংদা লিংখৎপাং দিজিতেল রিপোজিতরী, অমসুং নেস্নেল অর্বান দিজিতেল মিসনগী মতাংদা ই-পাউ পীরিবা অখন্নবা কোর্নর।
পেভিলিয়ন অসিদা লাক্লিবশিং অদুনা ইন্দিয়া অর্বান দেতা এক্সচেঞ্জ (আই.য়ু.দি.এক্স.)কী খুত্ধাংদা মোবিলিতী ত্রান্সফোর্ম তৌরিবা এ.আই., অমসুং দেতা দ্রিভন দিসিজন মেকিং- এ.কেস.স্তদী ওফ সুরত স্মার্ত সিতী, ৱেস্তৱাতর ইন্তেলিজেন্স নেতৱার্কগুম্বা হিরমশিং অসিদা ইনফোর্মেতিব ওইবা অমসুং য়াম্না নুংঙাইবা সেসনশিং অমসুং খন্ন-নৈনবশিং উবা ফংখি। স্মার্ত সিতীগী সি.ই.ও অমসুং সিতী কবাঅমগী মুনিসিপাল কমিস্নরশিংনা শিয়র তৌরকখিবা দেতা অদুগী শিজিন্নবগী মতাংদা সিতীশিংদগী মাইপাকপগী ৱারি, মসিদা চান্দিগর স্মার্ত সিতী লিমিতেদকী সি.ই.ও., শ্রীমতি অনিন্দিতা মিত্রা অমসুং থানে স্মার্ত সিতী লিমিতেদকী সি.ই.ও., শ্রী সনদীপ মালভিনা শরুক য়াখি। মসিগা লোইননা স্মার্ত অউবানিআজেশনগী মতাংদা ৱার্লদ ইকোনোমিক ফোরমগা ফায়রসাইদ চেতসু পাংথোকখি।
দিজিতেল গোবর্নেন্স পেভিলিয়ননা কোলাবোরেশন অমসুং দেতা শিয়রিংগী কান্নবা উৎপা ইন্নোভেতিব দেতা গেম অমা লাক্লিবশিং অদুবু শানহন্দুনা এক্সপরিবেন্সিয়েল লর্নিংদা মিৎয়েং থমখি। মরু ওইনা জনুৱারী থাদা পাংথোকখিবা ‘অর্বান জিয়োস্পেসিয়েল দেতা স্তোরীস চেলেঞ্জ ২০২২’ অমসুং ওপন দেতা ৱীক্কী ৱিন্নরশিং অদু পেভিলিয়নদা ইকাইখুম্নখ্রে। এৱা্রদীশিং অদুগী লিস্ত অদু এনেক্সচর ১দা য়াওরি।
রিইমেজিনিং পব্লিক স্পেস থীমগী মখাদা, স্মার্ত সিতী ১০০দগী লাকপা ভিজিতরশিং অমসুং অতোপ্পা দিগন্তরিশিংদা , ভেন্যু অদুদা শাখিবা স্ক্যার ফীত ৩০,০০০গী স্মার্ত নেবরহুদ অদুগী ‘অমারো পরোস’কী গাইদেদ তুর অমা পীখি। অঙাংশিং অমসুং কিয়রগিবরশিংগীদমক্তা সিতীশিংবু কররম্না হেন্না ফগৎহনগনি হায়বগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা কয়া অমা পেভিলিয়ন অদুদা পাংথোকখি। ‘হ্যুমেন-স্কেলিং দ পব্লিক রেয়ল্ম’গী মতাংদা মরু ওইবা সেসন অমা সেন্ত্রেল চোক্তা শিনখি, মসিদা স্পীকরশিংনা মখোয়গী য়ু.এল.বি.শিং/দেবেলপমেন্ত ওথোরিতিশিংগী মনুংদা মখোয়গী মীয়ামগীদমক্তা থবক তৌগদবা সিতীশিংগী দিজাইন তৌনবা অমসুং শানবা কেপাসিতী লৈহন্নবা পাম্বৈশিং অদুগী মতাংদা মীয়ামদা শিয়র তৌখি। পেভিলিয়ন অদুদা এৱার্দশিং পীবগী থৌরম পাংথোকখি, মসিদা এ.কে.এ.এম.গী মখাদা ২০২১গী সেপ্তেম্বর –ওক্তোবর অমসুং ২০২২গী জনুৱারী –ফেব্রৱারিগী থাদা পাংথোকখিবা প্লেসমেকিং মরাথোন রাউন্দ ১ অমসুং ২ দা মাইপাক্লবা সিতীশিং অদুসু লাউথোকখি অমসুং সর্তিফিকেতশিং পীখি। ৱিন্নরশিং অদুগী লিস্ত অদু এনেক্সচর ২দা য়াওরি।
থৌরম অদুদা থিমেতিক পেভিলিয়নশিংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং:
থৌরম অসিনা মখল মথেলগী ইন্তরেক্তিভ ওইবা থৌরমশিং, লৈবাক শিনথুংবদগী ১০০০+ মিং চল্লকপাশিংগীদমক সকনায়রবা ৱাংঙংলোয়শিংগা হানদগী সিন্দুনা থম্বা ইন্তরেকসনশিং অমসুং লর্নিংশিং কয়াবু উৎলি
• রিইমেজিং পব্লিক স্পেসেস- সেফ, ৱাকেবল অমসুং হেল্দি ওইবা নৈবরহুদ সেমগৎপা
সেসন অসিদা দিতেল ওইবা ইন্তরেক্তিভ ইভেন্তশিং সিনবগী মরমদি সিতিংশিংদা পব্লিক রিল্ম সেমগৎনবা, স্মার্ত লেকায়শিং, প্লেস মেকিং, অঙাং অমসুং ময়ামনা য়েংসনবিবা লৈকায়, নেত জিরো কার্বোন মোবিলিতিগীদমক লম্বি সেম্বা অমসুং সর্বন হেল্থপু সৌগৎননবনি।
• দিজিতেল গোভর্নেন্স- কম্যুনিতিশিংবু দেতা অমসুং দিজিতেল তোক্নোলোজিনা এম্পাৱর তৌবা
দিজিতেল গোভর্নেন্স পাভিলিয়ন অসিদা সিতীশিং অসিদা দিজিতেল গোভর্নেন্সতগী ফংলিবা কানবা ময়ামবু উৎনবা ইন্তরেক্তিভ ৱর্কশোপ অমসুং ইমর্সিভ সেসেনশোং সিনবনি । মসিশিং অসি রিয়ল-তাইম দেতা, এ.আি এম.এল. কেসাসিং অমসুং প্লেতফোর্মশিংবু খুদম ওইনা, ইন্দিয়া অর্বন দেতা এক্সচেঞ্জ (আই.য়ু.দি.এক্স.) অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তর্স (আই.সি.সি.সি.)দা য়ুম্ফম ওইদুনা উৎপনি। পাভিলিয়ন অসিদা সুরত (আই.সি.সি.সি.)গী সেসন অমসু উৎলগনি। থৌরম অসিদা ওপেন দেতাগী মমল খংনগিদমক স্তেকহোল্দরশিংগীদমক দেতা গেম অমসু সিনগনি।
• ইন্নোভেসনসোসাইতিগী ওইবা ইশুশিংবু দিফাইন অমসুং সোলভ তৌবা
ইন্নোভেসন পাভিলিয়ন অসিনা অর্বন তেক সেক্তরদা লুচিংলিবা স্তার্ত অপশিংদগী কতিং এজ সোলুসনশিং অমা সিনগনি। সেসন অসিদা সিতী ইন্নোভেসন এক্সচেঞ্জ (সি.আই.এক্স.) অমসুং স্মার্ত প্রোক্যোর গাইদলাইনশিংবু খন্ন নৈনগনি অসুং প্রোমোত তৌগনি।
• ক্লাইমেত স্মার্ত সিতীশিং- সিতীশিংদা ক্লাইমেত এক্সনশিং শেমগৎনবা
ক্লাইমেত স্মার্ত সিতীশিং অসিনা কলেক্তিভ কার্বোন ত্রেদিং, ক্লাইমেত এদাপতেসন প্লান, ক্লাইমেত এক্সনশিংবু প্রোমোত তৌনবা লম্বিশিং অমসুং ক্লাইমেতকা মরি লৈনবা রিস্ক অমসুং চেলেঞ্জশিংগী মরমদা খন্নগনি । সেসন অসিদা ইন্দিয়াগী স্মার্ত সিতীশিং অসিনা ক্লাইমেততা লাকপা অহোংবশিংবু নেমথহন্দুনা করম্না মাই পাক্না পরোজেক্তশিংবু পাংথোক্লি হায়বসিসু খন্নগদৌরি।
• স্মার্ত ফাইনান্স- সিতীস দ্রাইভর্স ওফ নেসন্স ৱেল্থ
স্মার্ত ফাইনান্স হায়রিবা হিরম অসিনা অর্বন ফাইনান্সকী ইন্নোভেসনদা রেভিন্যুগী খংদবা সোর্সশিংবু খংদোকপদা মতেং পাংগনি । সরুক অসিদনা ২০ দগী হেনবা স্মার্ত সিতীস মিসন গী মাই পাক্লবা অমসুং ইনোভেতিভ পি.পি.পি. প্রোজেক্তশিং, এম.য়ু.এন.আই.এফ.ৱায়.গী সরুক অমা, এন্ভেস্ত ইন্দয়া গ্রিদকী সরুক অমা, নেস্নেল ইন্ফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন অমসুং আউতপুত অমসুং আউতকম মোনিতরিং নেতৱর্ক ক্লিনিক কি ওইবা এগ্জিবিসন অমা উৎকনি। গ্লোবল / নেস্নেলগী ওইবা এক্সপর্ত ২৯না অর্বন ফাইনান্সকী তোঙান-তোঙানবা হিরমদা ৱা ঙাংগনি।
স্মার্ত সিতীজ মিসন – ফিসিকেল অমসুং ফাইনেন্সিএল প্রোগ্রেস
এস.সি.এম. অসি লৈবাক অসিদা অর্বন দেভেলপমেন্তকি হিরমদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্নবা মিসন অমনি । এস.সি.এম.গী মনুংচনবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা , হৌজিক ফাউবদা লুপা ১,৯৩,১৪৩ করোরগী (ভেল্যু গী মতুং ইন্না ৯৪%) ওইবা প্রোজেক্ত ৭৯০৫ কী তেন্দর থোকখরে, লুপা ১,৮০,৫০৮ করোরগী (ভেল্যু গী মতুং ইন্না ৮৮%) ওইবা থবককী ওর্দর থোকখরে। লুপা ৬০,৯১৯ করোরগী ওইবা প্রোজেক্ত ৩,৮৩০ (ভেল্যু গী মতুং ইন্না ৩৩%) মাইপাক্তুনা লোয়সনখরে অমসুং থবক পাংথোকপা হৌখ্রে ( এপ্রিল ১০, ২০২২)।
স্মার্ত সিতীস মিসনগী অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত লুপা করোর ২,০৫,০১৮ অসিদগী, লুপা ৯৩,৫৫২ করোরগী প্রোজক্তপু সেন্তর অমসুং স্তেত ফন্দশিংনা শানবা প্রপোস তৌখ্রে। ঙসি ফাউবদা, প্রোজেক্তশিং অসিগী ১০০% মদুদি লুপা করোর ৯২,৩০০কী প্রোজেক্তকী থবককী ওর্দর তৌখ্রে। স্মার্ত সিতীস মিসনদা চংলিবা সেল অসিসু হেনগৎলকলি। ২০১৮দা মিসন অসিগী চাদিং অদি লুপা করোর ১০০০ ওইরম্বদু হেনগৎলক্তুনা লুপা করোর ৪৫,০০০ য়ৌরে। সিতীসিংদা গোভর্নমেন্ত ওফ ইন্দিয়াদা পীবা ফন্দকী পুন্না চাদিং তৌবগী চাং ৯১% য়ৌরে।
স্মার্ত সিতীশিংগী মখাদা দেবেলপ তৌখিবা প্রোজেক্তশিং অসি মল্তি-সেক্তোরেল অমসুং লমদম অসিগী মীবামগী আপাম্বা অদুগী মমি তাই। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা স্মার্ত সিতী ৮০ দেবেলপ তৌকখ্রে অমসুং মখোয়গী ইন্তিগ্রেতেদ কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তরশিং (আই.সি.সি.সি.শিং) মথৌ তৌবা হৌহনখ্রে।মসিগী মথৌ তৌবা হৌরবা আই.সি.সি.সি.শিং অসি কোবিদ মেনেজমেন্তকীদমক্তা ৱার রুমশিং ওইনা মথৌ তৌখি অমসুং মিসন অসিগী মখাদা দেবেলপ তৌখিবা অতোপ্পা স্মার্ত ইনফ্রসস্ত্রকচরগা লোইননা, ই-পাউ শন্দোক্তুনা, কম্যুনিকেশন ফগৎহন্দুনা, প্রেদিক্তিব এনালিসিস অমসুং মেনেজমেন্ত নিংথিজনা তৌবদা মতেং পাংদুনা লাইচৎ অসিগা লান্থেংনবদা মতেং পাংখি।
এনেক্সচর ১
. ওপেন দেতা ৱীক এৱার্দশিং:
The top performer awards for Open Data Week were presented to the cities of Pimpri Chinchwad, Thane, New Town Kolkata, Pune, Jabalpur, Satna, Surat, Kohima, Sagar, and Chandigarh
পিম্প্রি ছিঞ্ছৱার, থানে, নিউ তাউনা কোলকাতা, পুনে, জবলপুর, সত্না, সুরত, কোহিমা, সাগর অমসুং চন্দিগরদা ওপেন দেতা ৱিককী খ্ৱাইদগী অহেনবা পেফোর্মরগী অৱার্দ পিখরে।
২. অর্বান জিওস্পেসিএল স্তোরিস চেলেঞ্জ ২০২২ এৱার্দকী ৱিনরশিং:
মকোক থংবা ৱিনর ৩:
১. বি. প্রসন্না- ক্লাইমেততা লাক্লিবা অহোংবশিংগীদমক পলানিং, এ কেস স্তদি ওফ সোলাপুর স্মার্ত সিতী।
২. তিম দ গ্রিন, দ ব্লু এন্দ দ গ্রে (ৱিনয়া থাকুর, তিতিক্ষা ভাতিয়া)- অর্বন ব্লু এন্দ গ্রিন, এ কেস স্তদি ওফ বেংগলোর
৩. তীম অরবেন (কস্তূরি বিসৱাস, প্রিয়ান্সু রাজ, সতরুপা রোয় অমসুং উপমা ঘোস) – ৱারানসি সিতী লাইত্স, মেপিং দ দার্ক স্পোতস।
এৱার্দশিংগীদমক অখন্ননা মিং পনখিবা:
তিম অর্বন নোমেদ্স (সচ্চিদানন্দ সিং অমসুং অঙ্কিত কুমার) – আইদেন্তিফাইং মোসকুইতোস হোস্পত্স ইন দেহরাদুন সিতী: এ জিওস্পাসিএল এপ্রোচ (হিরম-হেল্থ)
তিম জিওজিক্স (ৱিখ্য়াত গুপ্তা, সালু, শ্রুতিকা জোন) – উনদরস্তেন্দিং সিৱেজ জেনেরেসন ওফ ৱারানসি (হিরম-ৱাশ, সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত)
তিম ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন ওফ গ্রেতর মুম্বই, আই.তি. দিপার্তমেন্ত (মি. শরত উঘাদে, মিস সিতল সত্য়া অমসুং পংকজ ৱারৱাদেকর)- বি.এম.সি. ওন মেপ এন্দ ৱাত্সএপ চেতবোত, দিসকভর এমনেতিস নিয়র মে (হিরম-সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর মেপিং)
দা.প্রিতি বালাজি- মেপিং চেঞ্জস ইন ৱাতর বোদিস ওফ বেংগলুরু সিতী য়ুসিং সেন্তিনেল-১ ইমেজরি (হিরম-এনভাইরোনমেন্ত
হিমাংসু কুমার –এক্সপ্লেনিং বস ত্রান্সপোর্ত সর্ভিস লেভল্স ইন দিল্লীস ৱারদ্স (হিরম-মোবিলিতি
এনেক্সচর ২
প্লসমেকিং মেরাথোন ১.০দা ৱিন্নর ওইখিবা ৩ (২০২১গী সেপ্তেম্বর-ওক্তোবরদা পাংথোকপা)
১. দম্পসাইততগী নিউ য়ুথ ক্লব ত্রাফিক পোয়ন্ত ফাউবগীদমক ইম্ফাল
২. পোকেত পার্ক অমসুং ফোরেস্ত কোলোনিদা লৈবা স্লো স্ত্রিতকীদমক কোহিমা
৩. শের-এ- কস্মির পার্ক জংসনদা লৈবা পোপ অপ প্লাজাগীদমক শ্রিনগর
প্লসমেকিং মেরাথোন .০দা ৱিন্নর ওইখিবা ৩ (২০২২গী জনৱরি-ফেব্রুৱরিদা পাংথোকপা)
১. মা মংগ্লা পোখারিবু অমুক্কা রিজুভনেত তৌবগীদমক ভুবনেস্ৱর
২. এম.এচ. নগর স্লমদা দম্পসাইততগী-চাইল্দ ফ্রেনদলি পার্ক ওনথোকপগীদমক গ্রেতর ৱারংগল
৩. সুদরসন চোকতা পার্ক ৮দগী ৮০ লৈবগীদমক পিম্প্রি ছিংচৱার

Ministry of Housing & Urban Affairs
Day 2 of ‘Smart Cities, Smart Urbanization’ event opens with sessions across 5 urban themes
Engaging discussions held on Reimagining Public Spaces, Digital Governance, ClimateSmart Cities, Innovation and Smart Finance at the Surat ‘Smart Cities, Smart Urbanization’ conclave
Winners announced for ‘Urban Geospatial Data Stories Challenge 2022’, Open Data Week, and Placemaking Marathon 1.0 and 2.0, events that were held as part of ‘Azadi Ka Amrut Mahotsav’
19 APR 2022 5:07PM by PIB Delhi
Day 2 of the “Smart Cities, Smart Urbanization” event saw engaging sessions that were held concurrently on the five thematic areas of urban sector, vis. Reimagining Public Spaces, Digital Governance, ClimateSmart Cities, Innovation and Smart Finance. The event is being organized in Surat, Gujarat by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) as part of the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’ (AKAM) to commemorate the 75th anniversary of Independence, and had a grand opening on 18.4.2022. In addition to the five thematic pavilions, a central ‘chowk’ area was built to have dedicated sessions and panel discussions on key urban issues that are being addressed by the Smart Cities Mission. Further, a pavilion was setup by the Government of Gujarat, displaying models of some of the key projects being undertaken by them, and some of the key textile products of Surat.
Several key urban stakeholders from Central and State Governments attended the sessions and engaged in various activities that were showcased in the pavilions. These included inter alia, Officers of the Central Government, Principal Secretaries of States/UTs, Municipal Commissioners of Cities, MDs/CEOs of 100 Smart Cities, State Level Nodal Agencies/ Mission Directorates, along with their officials and team members, professionals, industry representatives, global partners and experts, media, and members of academia.
The ‘Innovation Bazaar’ pavilion had session discussions on the City Innovation eXchange & SmartProcure Guidelines of MoHUA, that were adopted by the city leaders. The visitors attending the session expressed keen interest on impactful solutions for cities in Augmented Reality for planned maintenance, AI for Property Tax Enhancement, Clean Air, Water Conservation & Waste Management. The pavilion engaged the visitors with an innovation game called “Polaris” that explained the concepts of SmartProcure Guidelines which ease the procurement process for cities to pilot and procure solutions from startups. The participating city officials also explored ways to find synergies with the Rs. One Thousand crore Seed Fund Scheme of Startup India, under Department for Promotion of Industries and Internal Trade (DPIIT), to improve their innovation ecosystem.
Further, the visitors to the Innovation Bazaar pavilion experienced the value of the living-lab innovation model, in which real-time air quality & purification, water & energy footprints, and carbon footprints of the conference were showcased through mobile App developed for that conference by the Surat Municipal Corporation (SMC).
‘Finance ka Adda’ pavilion focussed on the Smart Finance theme, wherein key issues regarding urban finance were deliberated upon, helping cities identify untapped sources of revenue. 29 Global/National experts spoke in 8 sessions, speaking on diverse urban finance issues including inter alia issuance of municipal bonds by cities, Public Private Partnership projects, land monetization, and Value Capture Finance. The pavilion also displayed an exhibition of more than 20 successful and innovative PPP projects of Smart Cities Mission. Moreover, the pavilion also had presence of various partner organisations vis. MUNIFY (a dashboard to overview ULBs budgets and finance), Invest India Grid section, National Infrastructure Pipeline (NIP), and Output and Outcome Monitoring Framework (OOMF) Clinic.
At the Climate Café- a pavilion for Climate related issues and initiatives of the Smart Cities Mission, visitors expressed their desires for a climate resilient and sustainable future on the ‘Tree of Life’ display that was kept at the pavilion. During his visit to the climate pavilion yesterday, Shri Hardeep Singh Puri, Union Minister of Housing and Urban Affairs placed a message on the ‘Tree of Life’, reiterating India’s climate commitments. The pavilion attracted several participants who took part in interactive activities like virtual reality games, ‘data wall’, and a game based on climate disasters. Several city leaders participated in the vision board which used threads to mark out their climate ambitions for the future.
‘Digital Duniya’ was developed at the event as the Digital Governance pavilion, showcasing various data and technology initiatives being implemented in cities for improving their functions and enhancing the quality of lives of the citizens. ‘Sayabot’, a robot welcomed the various guests at the entrance and suggested Covid appropriate behaviour including hand sanitisation and wearing a mask. A miniature Integrated Command & Control Centre was set up at the pavilion with live feed from Surat SMAC. The pavilion attracted several visitors who took part in interactive activities like ICCC Use Case & IUDX Touch Panel, a virtual tour to digital city through VR glasses, Karvi, a virtual assistant messenger, date game, a ‘data meet’, high value data set crowdsourcing, repository of digital initiatives set up through QR Codes, and a dedicated corner providing information on the National Urban Digital Mission.
The visitors to this pavilion witnessed informative and exciting sessions and panel discussions across areas such as AI transforming mobility through India Urban Data Exchange (IUDX), and Data Driven Decision making - a case study of Surat Smart City, Wastewater Intelligence Network. Success stories from cities on the use of data where shared by Smart Cities CEOs and Municipal Commissioners from other cities vis. Smt. Anindita Mitra, CEO Chandigarh Smart City Ltd. and Shri Sandeep Malvi, CEO Thane Smart City Ltd. along with a fireside chat with World Economic Forum on Smart Urbanization.
The Digital Governance pavilion focused on experiential learning by making visitors play an innovative data game that showcased the benefits of collaboration and data sharing. More importantly, the winners of the ‘Urban Geospatial Data Stories Challenge 2022’ and the Open Data Week that was held in the month of January were felicitated at the pavilion. The list of awardees is at Annexure 1.
Under the Reimagining Public Spaces theme, a guided tour of the 'Amaro Padhos', a smart neighbourhood of 30,000 sq ft constructed at the venue, was given to visitors from 100 Smart Cities and other dignitaries. Discussions were held in the pavilion on how to make cities better for young children and their caregivers. A key session was organised in the Central Chowk on ‘Human-scaling the Public Realm’, where the speakers shared on ways to create capacity within their ULBs/development authorities to design and build cities that work for its people. The pavilion had an awards ceremony where winning cities in each of the Placemaking Marathon round 1 & 2, that were held in the month of September-October, 2021 and January-February 2022 under AKAM were also announced and certificates were given. List of winners is at Annexure 2.
DETAILS ON THEMATIC PAVILIONS AT THE EVENT:
The event showcases various interactive activities, planned interactions with eminent speakers and learnings across the 5 themes for over 1000+ participants who have registered from across the country.
• Reimaging Public SpacesBuilding safe, walkable and healthy neighbourhood
Detailed interactive events have been planned in the session to promote developing public realm in cities, smart neighbourhoods, place making, child and care-giver friendly neighbourhoods, pathways to net-zero carbon mobility, and urban health.
• Digital Governance - Empowering communities with data and digital technology
In the Digital Governance Pavilion, interactive workshops and immersive sessions are being organized to showcase benefits accepted from digital governance in cities. These are being demonstrated basis real-time data, AI/ML cases, and use of platforms, such as India Urban Data Exchange (IUDX) and Integrated Command and Control Centre’s (ICCC). A live session of Surat ICCC will be showcased at the pavilion. The space will also be hosting a data game for stakeholders to understand the value of open data.
• InnovationDefining and solving societal issues
The Innovation Pavilion will host cutting edge solutions from leading startups in the urban tech sector, with interactive activities and sessions designed to aid in comprehension and awareness of programs, with a dash of gaming to make learning fun. The session will discuss/promote the usage of City Innovation eXchange (CIX) and the SmartProcure Guidelines, the Smart Cities Mission is pursuing the institutionalisation of innovation in smart cities.
• ClimateSmart CitiesTo build climate actions in cities
ClimateSmart Cities will focus on discussions such as Collective Carbon Trading, Climate adaptation plan, strategies to promote climate actions and communicate climate-related risks and challenges. The sessions will also discuss how Indian smart cities have successfully implemented projects to mitigate climate challenges by acknowledging their key role and building coordinated efforts.
• Smart Finance - Cities as Drivers of the Nation’s Wealth
The Smart Finance theme will focus on innovation in urban finance helping cities identify untapped sources of revenue. The section will showcase an exhibition of 20+ successful and innovative PPP projects of Smart Cities Mission, a section with MUNIFY (where ULBs can know their budgets and finance overviews), Invest India Grid section, National Infrastructure Pipeline (NIP), and an Output and Outcome Monitoring Framework (OOMF) Clinic. 29 Global/National experts will be speaking on diverse urban finance issues.
SMART CITIES MISSION – physical and financial progress
SCM is a transformational Mission aimed to bring about a paradigm shift in the practice of urban development in the country. Of the total proposed projects under SCM, 7,905 projects worth ₹1,93,143 crore (94% by value) have been tendered so far, work orders have been issued for 7,692 projects worth around ₹1,80,508 crore (88% by value). 3,830 projects worth ₹60,919 crore (33% by value) have also been fully completed and are operational (10 April 2022).
Of the total investment of ₹2,05,018 crore under the Smart Cities Mission, projects worth ₹93,552 crore was proposed to be developed by Center and State funds. As on date, almost 100% of these projects i.e projects worth ₹92,300 crore have been work ordered. The Financial progress in the Smart Cities Mission has accelerated too. From 2018 when the total expenditure in mission was ₹1,000 crore, it has increased to ₹45,000 crore. The utilization percentage of the total GoI funds released to cities is at 91%.
Projects developed under the Smart Cities Mission are multi-sectoral and mirror the aspirations of the local population. As on date, 80 Smart cities have developed and operationalised their Integrated Command and Control Centres (ICCCs) in the country. These operational ICCCs functioned as war-rooms for COVID management, and along with other smart infrastructure developed under the mission, helped cities in fighting the pandemic through information dissemination, improving communication, predictive analysis and supporting effective management.
Annexure 1
1. Open Data Week Awards:
The top performer awards for Open Data Week were presented to the cities of Pimpri Chinchwad, Thane, New Town Kolkata, Pune, Jabalpur, Satna, Surat, Kohima, Sagar, and Chandigarh
1. Urban Geospatial Data Stories Challenge 2022 Award winners:
Top 3 award winners:
1. B Prasanna - Planning for Climate Change, A Case of Solapur Smart City
2. Team The Green, The Blue and The Grey (Vinaya Thakur, Titiksha Bhatia) - Urban Blue & Green, A case of Bangalore, India
3. Team Urbane (Kastury Biswas, Priyanshu Raj, Satarupa Roy and Upama Ghosh) -Varanasi City Lights, Mapping the dark spots.
Special mention for the awards:
• Team Urban Nomads (Sachchidanand Singh & Ankit Kumar) - Identifying Mosquitos Hotspots in Dehradun City: A Geospatial Approach (Sector – Health)
• Team GEOGEEKS (Vikhyat Gupta, Shalu, Sruthika John) - Understanding Sewage Generation of Varanasi (Sector – WASH, Solid Waste Management)
• Team Municipal Corporation of Greater Mumbai, IT dept (Mr. Sharad Ughade, Ms. Meenal Shetya & Mr. Pankaj Warwadekar)- BMC on Map & WhatsApp Chatbot, Discover Amenities Near Me (Sector - Social Infrastructure Mapping)
• Dr. Preethi Balaji - Mapping Changes in Water Bodies of Bengaluru City using Sentinel-1 Imagery (Sector – Environment)
• Himangshu Kumar- Explaining bus transport service levels in Delhi’s wards (Sector – Mobility)
Annexure 2
Top 3 Placemaking Marathon 1.0 winners (held on September-October 2021)
1. Imphal for Dumpsite to Micro Park at New Checkon Youth Club Traffic Point
2. Kohima for Pocket park and slow street at Forest Colony
3. Srinagar for Pop-up plaza at Sher-e-Kashmir Park junction
Top 3 Placemaking Marathon 2.0 winners (held on January-February 20222)
1. Bhubaneswar for Maa Mangla Pokhari rejuvenation
2. Greater Warangal for dumpsite to child-friendly park at MH Nagar slum
3. Pimpri Chinchwad for 8 to 80 Park at Sudarshan Chowk