ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥଳସେନା ମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ୍ ମନୋଜ ସି. ପାଣ୍ଡେଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଲେ ସରକାର
18 APR 2022 7:25PM by PIB Bhubaneswar
ଉପସେନାମୁଖ୍ୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ୍ ମନୋଜ ସି. ପାଣ୍ଡେଙ୍କୁ ସରକାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥଳସେନା ମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଏପ୍ରିଲ ୩୦, ୨୦୨୨ରୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ମଇ ୬, ୧୯୬୨ରେ ଜନ୍ମିତ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ମନୋଜ ସି. ପାଣ୍ଡେ ଡିସେମ୍ବର ୨୪, ୧୯୨ରେ ଭାରତୀୟ ସେନାର କର୍ପସ ଅଫ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସ (ଦ ବମ୍ବେ ସାପର୍ସ)ରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ୯ ବର୍ଷର ଦୀର୍ଘ ଓ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ସେ ବିଭିନ୍ନ କମାଣ୍ଡ, ଅଧିକାରୀ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ମନୋଜ ସି. ପାଣ୍ଡେ କମାଣ୍ଡ ନିଯୁକ୍ତି ବେଳେ ପଶ୍ଚିମ ଯୁଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଇଞ୍ଜିନିୟର ବ୍ରିଗେଡର କମାଣ୍ଡ ସମ୍ଭାଳିବା ସହ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ କର୍ପସ ସହ କାମ କରିଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖାରେ ଇନଫାଣ୍ଟ୍ରି ବ୍ରିଗେଡ ସହ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସି. ପାଣ୍ଡେଙ୍କ ଅନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତିଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ପଶ୍ଚିମ ଲଦାଖର ଉଚ୍ଚତମ ସ୍ଥାନରେ ଏକ ମାଉଣ୍ଟେନ ଡିଭିଜନ ଓ ଏଲଏସିରେ ମୁତୟନ ହେବା ସହ ପୂର୍ବ କମାଣ୍ଡର କାଉଣ୍ଟର ଇନସରଜେନ୍ସି ଅପରେସନ ବେଳେ ଗୋଟିଏ କୋରର କମାଣ୍ଡ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିଲେ । ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ରାଙ୍କରେ ମନୋଜ ସି. ପାଣ୍ଡେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର କମାଣ୍ଡର କମାଣ୍ଡର ଇନ ଚିଫ ଓ କୋଲକାତାରେ ପୂର୍ବ କମାଣ୍ଡର ଜିଓସି-ଇନ-ସି ପଦରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନ ଉପମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ଏସବୁ ତାଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ଥିଲା । ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ମନୋଜ ସି. ପାଣ୍ଡେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମିର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ର ଓ ସେ କିମ୍ବରଲି (ୟୁକେ)ର ଷ୍ଟାଫ କଲେଜ, ମାହୋର ଆର୍ମି ଓ୍ୱାର କଲେଜ ଓ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କଲେଜରୁ ପଢିଛନ୍ତି । ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ମନୋଜ ସି. ପାଣ୍ଡେଙ୍କୁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ପରମ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ମେଡାଲ, ଅତି ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ମେଡାଲ ଓ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ମେଡାଲରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Defence
Government appoints Lt Gen Manoj C Pande as next Chief of Army Staff
18 APR 2022 7:25PM by PIB Delhi
Government has appointed Lt Gen Manoj C Pande, presently Vice Chief of the Army Staff, as the next Chief of the Army Staff with effect from the afternoon of April 30, 2022. Born on May 06, 1962, Lt Gen Manoj C Pande was commissioned on December 24, 1982 in the Corps of Engineers (The Bombay Sappers) of the Indian Army. During his long and distinguished service spanning over 39 years, he has served in a variety of Command, Staff and Instructional appointments. The Command appointments of Lt Gen Manoj C Pande include Command of an Engineer Brigade in the Western Theatre, as part of Strike Corps and an Infantry Brigade along with Line-of-Control in Jammu & Kashmir. Other important Command appointments include a Mountain Division in the high-altitude area of the Western Ladakh and Command of a Corps, deployed along the LAC and in Counter Insurgency Operations area of Eastern Command.
In the rank of Lt General, the officer has held important appointments including that of Commander-in-Chief of the Andaman & Nicobar Command and as the GOC-in-C of the Eastern Command at Kolkata before getting appointed as the Vice Chief of the Army Staff.
Lt Gen Manoj C Pande is an alumnus of National Defence Academy and has undergone courses at Staff College, Camberley (UK), Army War College, Mhow and National Defence College, New Delhi.
For his illustrious service, Lt Gen Manoj C Pande has been conferred with Param Vishisht Seva Medal, Ati Vishisht Seva Medal and Vishisht Seva Medal.