Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of hostel & education complex of Shri Annapurnadham Trust at Adalaj
12 APR 2022 5:03PM by PIB Delhi
Namaskar!
Jai Maa Annapurna
Jai Jai Maa Annapurna
The popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in Parliament and president of Gujarat BJP Shri CR Patil, President of Annapurnadham Trust, my colleague in Parliament Narhari Amin, other office bearers, public representatives, senior members of society, sisters and brothers…
I get regular opportunities to be part of the important rituals related to faith, spirituality and social responsibilities in this holy abode of Maa Annapurna, be it laying the foundation stone of temple, hostel or consecration of the temple. By the grace of Maa, I got an opportunity to be among you every time. Today, along with the inauguration of Shri Annapurnadham Trust, Adalaj Kumar Hostel and Education Complex, foundation laying ceremony of the Hiramani Arogya Dham by the Jansahayak Trust has also taken place. It has been the character of Gujarat to contribute to society in the field of education, nutrition and health. Every community discharges social responsibility according to its capacity and the Patidar community is never found wanting. May you all become more capable in this yagna of service, more dedicated and continue to achieve greater heights of service with the blessings of Maa Annapurna. May Maa Annapurna bless you like that! Many congratulations and best wishes to all of you on my behalf!
Friends, we have had great faith in Annapurna, the goddess of prosperity and wealth. The Patidar community has been directly attached to Mother Earth. It is because of this great reverence for her that we have brought the idol of Maa Annapurna back to Kashi from Canada a few months back. This stolen idol from Kashi was smuggled abroad decades ago. Dozens of such symbols of our culture have been brought back from abroad in the last seven-eight years.
Friends, there has always been a lot of emphasis on food, health and education in our culture and tradition. Today you have amplified these elements in Maa Annapurnadham. The new facilities that have been developed and the Arogya Dham that is going to be built here will benefit the common man and the patients of Gujarat a lot, especially the facility of dialysis of many people simultaneously and 24-hour blood supply. Your efforts will give further strength to the free dialysis campaign that the Central Government has started in district hospitals. You all deserve praise for all these humanitarian efforts and for your devotion to service.
When I am amongst the people of Gujarat, I feel like talking in Gujarati a bit also. I have been with you for many years. In a way, all my education and initiation has been done here. I am immersed in fulfilling the responsibility that you have given me towards the country with the values ​​you have imparted in me. As a result, I could not be present with you in person despite immense requests from Narhari. Had I been present there, I could have had the opportunity to meet a lot of old dignitaries and have fun with all of you. However, I cannot miss the opportunity of meeting you and so I can see you all from here with the help of technology. I am saluting you all.
Narharibhai is my old friend and his quality is that his public life was born out of the womb of the movement. He is the product of the Navnirman movement, but it is a matter of satisfaction and bliss that a person associated with a movement has creative instincts. It is very important that he is involved in creative work while being in politics. Ghanshyambhai is also completely devoted to the co-operative society. It is because of the upbringing that the entire family is involved in doing something good for society. My best wishes to him and his family members and to Narharibhai also from the new generation.
Our Chief Minister is tough as well as soft. Gujarat has got a wonderful leadership in him. I am sure his modern ideology and responsibility for basic services will take Gujarat to new heights. I urge everybody, especially the brothers of the Swami Narayan community, to move towards natural farming as suggested by him (Chief Minister). Let us try as much as we can to save this Mother Earth. You will see its fruits in the next three-four years and we will flourish with the blessings of Mother Earth. Therefore, we must all work in this regard.
Gujarat is for the development of the country. I remember when I was here we had only one mantra that development of Gujarat is for the development of India. Let us set such parameters for the development of Gujarat and carry forward the rich tradition of Gujarat under the leadership of Bhupendrabhai. A couple of days ago, someone sent me a video and I am glad that Bhupendrabhai is rejuvenating Maa Ambaji temple. I also have a special attachment with Ambaji. That's why I felt very happy the way he has given a new look to Gabbar (Hill). Bhupendrabhai is making his vision a reality. It has been after so many years after independence that the abode of Maa Amba is being developed and Gujarat has paid a rich tribute to Sardar Saheb in the form of the Statue of Unity. We had envisioned 51 Shakti Peeths at Ambaji so that any devotee coming here could get a glimpse of 51 Shakti Peeths in its original form. Today Bhupendrabhai has taken forward that initiative and dedicated this to people in a glorious way. Similarly, a very few people used to visit Gabbar (Hill). Today, Gabbar also holds as much importance as Maa Amba and is attracting attention. As a result, tourism has increased in North Gujarat. Recently, I saw an experiment (of building a border viewing point) in Nada Bet, the last village (on the Indo-Pak border).
The possibilities of tourism have increased manifold in the whole of North Gujarat under the leadership of Bhupendrabhai. Therefore, it is our responsibility to ensure cleanliness in places which are being developed. Now that you have taken up the issue of health, then cleanliness is at its core. And nutrition is also at its core. How can there be malnutrition in Gujarat, which is the seat of Maa Annapurna? Ignorance of nutrition is the real cause than the lack of nutrition in malnutrition. As a result of this ignorance, it is not known what the body requires and what one should eat. Infants get strength in mother’s milk and if we are disinclined due to ignorance, we can’t make children strong. When we are in the company of Mata Annapurna, we should always remember her. I am entrusting a new task to Narhari ji. There should be a video screen at the dining hall, which will serve 600 people. Those eating at the dining hall should be able to see all the information regarding good food habits on the video screen and what are the elements required by the body so that the devotees should remember this information as the offering of Mata Annapurna and follow it in their homes upon their return. Nowadays, nutritionists are found in large numbers.
Very soon, your dining hall will become famous and the media personnel will visit you. I am sure Narharibhai will take note of it because he has not disregarded any suggestions given by me till date. It is said in our scriptures:
देयं वैशजम आर्तस्य, परिश्रांतस्य च आसनम्। तृषि तश्याश्च पानी य:, सुधि तश्याश्च भोजनम्।
This means that medicine should be given to the victim, a seat to a tired person, water to a thirsty person and food to a hungry person. This is stated in our scriptures. It is a matter of pride for me that this initiative is being started under the guidance of Maa Annapurna. Since all of you have gone beyond your means to implement my suggestion, my enthusiasm soars further and I feel like giving you two new tasks. Food is the first step to good health and that is why we have started the Poshan campaign across the country. I still maintain that malnutrition is not due to lack of food. Ignorance towards food increases the chances of malnutrition.
We ensured that no poor people should go hungry and their stoves keep on burning in Gujarat since Corona struck about two-and-a-half years ago. And the whole world is wondering how 80 crore people continue to get free food grains for the last two-and-a-half years. Due to turmoil in the whole world, people are not getting anything. All doors have been closed from where we used to get petrol, oil, fertilizer etc.
A war-like situation has developed and everybody is securing its stocks. In such a situation, the world is staring at a new problem as food stocks have started declining. During my discussion with the US President yesterday, I assured him to send food relief to countries if the WTO accords permission. We are ready to send the relief from tomorrow itself. We already have enough food for our people but our farmers seem to have made arrangements to feed the world due to the blessings of Maa Annapurna. However, we have to work according to the laws of the world, so I don’t know when WTO will give permission.
You see the potential of Gujarat in terms of health. We ran a speedy vaccination campaign against Corona. I also want to congratulate Bhupendrabhai and his government for speeding up the vaccination drive in Gujarat and as a result Gujarat has been saved. Now we have also allowed vaccination for children. Our Patidar brothers, diamond merchants and the people of Gujarat have to often travel abroad for business purposes and they will be required precautionary doses. Now, one can visit any hospital and take the precautionary dose. There is no need to worry. We try our best to fulfill the requirements (of society). Now I urge the people to give priority to skill development for our children. The old-fashioned skill development has gone. Cycle repairing is no longer considered skill development in today’s time.
Now the world has changed. In the wake of Industry 4.0, skill development should also be according to Industry 4.0. Now Gujarat has to leapfrog for skill development as per Industry 4.0 and Gujarat should lead India in this regard. Gujarat has industry leaders and professionals and they are very enterprising and they have done it in the past. I am giving you an example. Our ancestors started a pharmacy college in Gujarat. It has completed 50-60 years now. At that time, the merchants and money lenders had started the first pharmacy college in India. Over the years, Gujarat has carved out a niche for itself in the world of pharmacy and the pharmaceutical companies of Gujarat have made a name for themselves in the world. Our people started worrying about ensuring affordable medicines for the poor. It is to the credit of the pharmacy college formed 50-60 years ago that an environment and eco-system was created for the students and today the pharmacy industry has enhanced the reputation of Gujarat.
I am sure our youth will be ready in skill development in the field of modern Industry 4.0 and technology and we can lead it. Gujarat has the potential and it will be able to do it comfortably. The more we move in this direction the better. Today, when the issue of health is being debated, I would like to tell you something. When I formed the government, I had a massive problem in front of me. The number of kidney patients was on the rise and so was the demand for dialysis. People would spend 200-250 rupees for commuting to major hospitals. Those who had to undergo dialysis on a weekly basis had to wait for two months. It was a very worrisome situation. Despite insufficient resources, we launched a country-wide campaign for a free dialysis facility. Today we are moving forward successfully in this regard and such patients are getting help. We have done very important work. However, it is rarely discussed.
I have not seen much in the newspapers as they have little time to discuss such initiatives. We have undertaken a very commendable initiative in the form of Jan Aushadhi Kendra and have given maximum benefit to the middle and poor sections of this country. If there is any diabetic patient in a family, it has to spend 1,000-2,000 rupees every month. The middle-class people find it difficult to bear the medical expenses. But now there is no worry. We have not compromised on Jan Aushadhi medicines. The same medicine which is available for Rs 100 in the market is available at Jan Aushadhi Kendra for Rs 10-12 or Rs 15. As much as we promote Jan Aushadhi Kendra and if our middle-class people start buying medicines from Jan Aushadhi Kendra, then they will save a lot. The poor will benefit. Many times it happens that poor people do not buy medicines and as a result they have to suffer. They can't pay the medical bills. We are ensuring that the common man can buy affordable medicines from the Jan Aushadhi Kendra and get his treatment.
We are concerned, be it the issue of cleanliness campaign, free dialysis, nutritious food or affordable medicines through Jan Aushadhi Kendra. Now we have started a campaign for cheaper stents for those suffering from heart diseases and affordable knee operations. There are many such initiatives so that the common man does not have to suffer. And the most important of all is the Ayushman Bharat Yojana. The government is bearing treatment costs up to Rs. 5 lakhs for the common people every year under the Ayushman Bharat Yojana. I have seen earlier our mothers would not inform their children if they had any serious illness and would suffer in pain.
When the situation would worsen and it required operation, the mother would tell her children that she did not want them to be in debt. She would bear pain in life saying there is not much life left for her to live. In such a situation, who should care about her? Who cares for mothers where there is an abode for Maa Amba, Maa Kali, Maa Khodiyar, Maa Umiya and Maa Annapurna? Then we decided that the government will bear treatment costs up to Rs. 5 lakh in the best hospitals under the Ayushman Bharat Yojana, be it operation or any kidney disease. Not only this, if somebody is from Ahmedabad and he falls ill, has to undergo an operation or requires emergency treatment in Mumbai then also the government will take the responsibility of his treatment. That is if somebody from Ahmedabad has gone to Mumbai or Hyderabad, the treatment facility will be available there. In a way, we are trying to do as much as possible for the protection of health. And the specialty of Gujarat has been that it is always a state that stands with everyone.
The government hardly has to make any effort here whenever there is any crisis and food packets need to be delivered. One needs to make a call to organizations like Swami Narayan and Santram and food packets are delivered immediately in Gujarat. No one remains hungry. All this happens with the blessings of Maa Annapurna. This is the need of Gujarat and accordingly we are taking Gujarat forward on the path of progress. Good arrangements have been made for education and health and now we are also moving towards spirituality. We are blessed to have Triveni Sangam. I wish you all the very best.
Many thanks!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অডালজত শ্ৰী অন্নপূৰ্ণাধাম ট্ৰাষ্টৰ হোষ্টেল আৰু শিক্ষা চৌহদ উদ্ঘাটনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পাঠ
12 APR 2022 5:03PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ
জয় মা অন্নপূৰ্ণা
জয়-জয় মা অন্নপূৰ্ণা
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল আৰু সংসদত মোৰ সতীৰ্থ তথা গুজৰাট ভাজপাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী চি আৰ পাটিল, অন্নপূৰ্ণা ধাম ট্ৰাষ্টৰ অধ্যক্ষ, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ নৰহৰি অমীন, অন্য বিষয়াসকল, জনপ্ৰতিনিধিসকল, সমাজৰ জ্যেষ্ঠ সংগী, ভগ্নী আৰু ভাতৃসকল…
মা অন্নপূৰ্ণাৰ এই পৱিত্ৰ ধামত আস্থা, আধ্যাত্ম আৰু সামাজিক দায়িত্বৰে জড়িত বৃহৎ অনুষ্ঠানসমূহৰ সৈতে মোক সংযুক্ত কৰাৰ যি নিৰন্তৰ সুযোগ পাই আছো, মন্দিৰৰ ভূমি পূজনেই হওক, মন্দিৰৰ প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠাই হওক, হোষ্টেলৰ ভূমি পূজনেই হওক আৰু আজি উদ্ঘাটন হৈ আছে। মাৰ আশীৰ্বাদত প্ৰতিবাৰেই মই কিবা নহয় কিবা প্ৰকাৰে আপোনালোকৰ মাজত থকাৰ সুযোগ পাইছো। আজি শ্ৰী অন্নপূৰ্ণা ধাম ট্ৰাষ্ট, অডালজ কুমাৰ হোষ্টেল আৰু এডুকেশ্যন কমপ্লেক্সৰ উদ্ঘাটনৰ লগতে জন সহায়ক ট্ৰাষ্ট হিৰামণি আৰোগ্য ধামৰ ভূমি পূজনো হৈছে। শিক্ষা, পোষণ আৰু আৰোগ্যৰ ক্ষেত্ৰত সমাজৰ বাবে গুজৰাটৰ স্বভাৱ আছে। যাৰ যিমান শক্তি, প্ৰত্যেক সমাজে কিবা নহয় কিবা সামাজিক দায়িত্ব পালন কৰে আৰু তাত পাটিদাৰ সমাজো কেতিয়াও পিছপৰি নাথাকে। আপোনালোক সকলো সেৱাৰ এই যজ্ঞত মা অন্নপূৰ্ণাৰ আশীৰ্বাদত আৰু অধিক সমৰ্থ হওক, আৰু অধিক সমৰ্পিত হওক আৰু অধিক সেৱাৰ উচ্চতাবিলাক আহৰণ কৰি যাওক। এনেকৈয়ে মা অন্নপূৰ্ণাই আপোনালোকক আশীৰ্বাদ দিয়ক। মোৰ ফালৰ পৰা আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দনো। বহুত বহুত শুভকামনাও।
বন্ধুসকল, সমৃদ্ধি আৰু ধন ধানৰ দেৱী মা অন্নপূৰ্ণাৰ প্ৰতি আমাৰ অগাধ আস্থা আছে। পাটিদাৰ সমাজ তো ধৰিত্ৰী আইৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযুক্ত। মাৰ প্ৰতি এই অগাধ শ্ৰদ্ধাৰ কাৰণেই কেইমাহমানৰ আগতে মা অন্নপূৰ্ণাৰ মূৰ্তিক আমি কানাডাৰ পৰা ওভতাই কাশীলৈ লৈ আহিলো। মাতাৰ এই মূৰ্তিটো কেইবা দশকৰ আগতে কাশীৰ পৰা চুৰ কৰি নি বিদেশ পোৱাইছিল গৈ। নিজৰ সংস্কৃতিৰ এনেকুৱা কেইবা ডজন প্ৰতীক যোৱা সাত-আঠ বছৰত বিদেশৰ পৰা ওভতাই অনা হৈছে।
বন্ধুসকল, আমাৰ সংস্কৃতিত আমাৰ পৰম্পৰাত ভোজন, আৰোগ্য আৰু শিক্ষাৰ ওপৰত সদায়েই বহুত জোৰ দিয়া হৈছে। আজি আপোনালোকে এই তত্বসমূহকে মা অন্নপূৰ্ণা ধামত বিস্তাৰ কৰিছে। এই যি নতুন সুবিধাৰাজি বিকশিত হৈছে, ইয়াত যি আৰোগ্য ধাম হ'বলৈ গৈ আছে, ইয়াৰ ফলত গুজৰাটৰ সাধাৰণ মানুহৰ বহুত বেছি লাভ হ'ব। বিশেষকৈ একে সময়তে বহুত মানুহৰ ডাইলিছিছ আৰু ২৪ ঘণ্টা ব্লাড ছাপ্লাইৰ সুবিধাৰ ফলত অনেক ৰোগীৰ বহুত ডাঙৰ সেৱা হ'ব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে জিলা হাস্পতালসমূহত বিনামূলীয়া ডাইলিছিছৰ যি সুবিধা আৰম্ভ কৰিছে, সেই অভিযানক আপোনালোকৰ এই প্ৰয়াসে আৰু শক্তিৰ যোগান ধৰিব। এই সকলো মানৱীয় প্ৰয়াসৰ বাবে, সেৱা ভাবৰ বাবে, সমৰ্পণ ভাবৰ বাবে আপোনালোক সকলো প্ৰশংসাৰ পাত্ৰ। গুজৰাটৰ মানুহৰ ওচৰলৈ যেতিয়াই আহো, তেতিয়াই মোৰ এনে লাগে যেন অলপ কথা গুজৰাটীতো পাতি লোৱা যাওক। কেইবা বছৰৰ পৰা আপোনালোকৰ মাজত আছো। এক প্ৰকাৰে যদি কওঁ, তেন্তে শিক্ষা-দীক্ষা সকলো আপোনালোকেই কৰাইছে আৰু আপোনালোকে যি সংস্কাৰ দিছে, যি শিক্ষা দিছে, ইয়াক লৈ আজি দেশৰ যি দায়বদ্ধতা অৰ্পণ কৰা হৈছে, তাক সম্পূৰ্ণ কৰাতেই লাগি আছো। ইয়াৰ পৰিণাম স্বৰূপেই নৰহৰিৰ বহুত আগ্ৰহ থকা সত্বেও মই সোঁ-শৰীৰে আহিব পৰা নাই। যদি মই সোঁ-শৰীৰে আহিলো হেঁতেন, তেন্তে মই বহুত পুৰণি মহানুভৱৰ সৈতে লগ হোৱাৰ সুযোগ পালো হেঁতেন। সকলোৰে সৈতে আনন্দ লাগিল হেঁতেন, কিন্তু এতিয়া টেকনলজিৰ মাধ্যম লৈ আপোনালোক সকলোকে লগ পোৱাৰ সুযোগ মই এৰিব নোৱাৰো, সেয়ে ইয়াৰ পৰাই আপোনালোক সকলোকে দৰ্শন কৰি আছো। আপোনালোক সকলোকে বন্দনা কৰি আছো।
আমাৰ নৰহৰি ভাতৃৰ যথেষ্ট বিশেষত্ব আছে, তেওঁ মোৰ পুৰণা মিত্ৰ। নৰহৰিভাইৰ বিশেষত্ব হৈছে এইটোৱেই যে তেওঁৰ যি সাৰ্বজনীন জীৱন সেয়া আন্দোলনৰ গৰ্ভৰ পৰা জন্ম। সেয়া নৱনিৰ্মাণ আন্দোলনৰ পৰা জন্ম, কিন্তু আন্দোলনৰ পৰা জন্ম হোৱা জীৱ ৰচনাত্মক প্ৰবৃত্তিৰ সৈতে মিলি যোৱাটো বাস্তৱতে সন্তোষৰ কথা, আনন্দৰ কথা। আৰু নৰহৰিভাই আন্দোলনৰ পৰা ওলোৱা জীৱ, ৰাজনীতিত থাকিও এনেধৰণৰ ৰচনাত্মক কাৰ্য কৰে আৰু মই ভাবো ইয়াৰ যথেষ্ট ডাঙৰ মহত্ব আছে। ঘনশ্যাম ভাইও কো-অপাৰেটিভত সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্পিত। এয়া এক প্ৰকাৰে ক'বলৈ গ'লে পৰিয়ালৰ সম্পূৰ্ণ সংস্কাৰ এনেকুৱা, যে এনেকৈ কিবা নহয় কিবা ভাল কাম কৰি থাকে। আৰু ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকৰ আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ লোককো, এতিয়া তো নৰহৰিভাইৰ এটা নতুন প্ৰজন্ম প্ৰস্তুত কৰি আছে, সেয়ে তেওঁকো মোৰ শুভকামনা।
আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী কঠোৰ আৰু কোমল। গুজৰাটে এজন এনেকুৱা নেতৃত্ব লাভ কৰিছে, মোৰ বিশ্বাস আছে যে অহা দিনবোৰত গুজৰাটক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাবৰ বাবে তেওঁৰ আধুনিক বিচাৰধাৰা আৰু আধাৰভূত কামৰ দায়বদ্ধতাৰ সমান্তৰালকৈ বাস্তৱত আমাৰ ৰাজ্যৰ বাবে তেওঁৰ ফালৰ পৰা বহুত ডাঙৰ নেতৃত্ব পাই আছে আৰু আজি তেওঁ যিমান কথা কৈছে আৰু ইয়াত মোৰ অনুমান সকলো লোককে বিশেষকৈ স্বামী নাৰায়ণ সম্প্ৰদায়ৰ ভাতৃসকলক মই আহ্বান জনাওঁ যে য'তেই আমাৰ হৰি ভক্ত আছে, তাত প্ৰাকৃতিক খেতি কৰিবলৈ আমি আগবাঢ়িব লাগে। এই ধৰিত্ৰী আইক বচাবলৈ আমি যিমান সম্ভৱ সিমান চেষ্টা কৰিব লাগে। আপোনালোকে চাব তিনি চাৰি বছৰত তাৰ ফল এনেকৈ দেখিবলৈ পাব, মাতাৰ শক্তি ইমান হ'ব যে আমি সকলো ফুলে-ফলে জাতিস্কাৰ হৈ থাকিম। আৰু ইয়াৰ বাবে আমি সকলোৱেই নিশ্চিতভাৱে কাম কৰিব লাগিব।
গুজৰাট দেশৰ বিকাশৰ বাবে আৰু মোৰ মনত আছে মই যেতিয়া কাম কৰিছিলো, তেতিয়া আমাৰ এটা মন্ত্ৰ আছিল যে ভাৰতৰ বিকাশৰ বাবে গুজৰাটৰ বিকাশ। আৰু আমি গুজৰাটৰ বিকাশৰ বাবে এনেধৰণৰ মাপকাঠি স্থাপন কৰিব লাগে। যি গুজৰাটৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰা, সেই সমৃদ্ধ পৰম্পৰাক ভূপেন্দ্ৰ ভাইৰ নেতৃত্বত আমি সকলো লগ হৈ আগবঢ়াই নিম। মই আনন্দিত যে দুই-চাৰি দিনৰ আগতে মোলৈ কোনোবাই ভিডিঅ' পঠিয়াইছিল, য'ত মা অম্বাজীৰ এনেকৈ ভূপেন্দ্ৰ ভাইয়ে কায়াকল্প কৰি আছে, কিয়নো অম্বাজীৰ সৈতে মোৰ বিশেষ সম্পৰ্ক আছে। সেয়ে মোৰ অধিক আনন্দ হয় আৰু গব্বৰৰ তেওঁলোকে যেনেদৰে নতুন কলেবৰ ধাৰণ কৰে, ভূপেন্দ্ৰ ভাইয়ে নিজৰ ভিজনক আৰু সাকাৰ কৰি আছে। আৰু যেনেদৰে মা অম্বাৰ স্থানৰ বিকাশ হৈ আছে, যেনেদৰে ষ্টেচ্যু অফ ইউনিটিৰ দ্বাৰা চৰ্দাৰ চাহাবক গুজৰাটে ইমান ডাঙৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি দিছে। সমগ্ৰ পৃথিৱীত আজি চৰ্দাৰ চাহাবৰ নাম সকলোতকৈ ওপৰত আছে আৰু স্বাধীনতাৰ ইমান বছৰৰ পিছত হৈছে। আৰু এনেকৈ মোৰ বিশ্বাস আছে যে অম্বাজীত যেতিয়া মই আছিলো তেতিয়া ৫১ শক্তিপীঠৰ কল্পনা কৰিছিল। যদি অম্বাজীলৈ কোনো আহে তেন্তে তাৰ মূল স্বৰূপ আৰু তাৰ মূল ৰচনা কোনো ভক্ত আহিলে, তেন্তে তেওঁৰ ৫১ শক্তিপীঠৰ দৰ্শন কৰাৰ সুযোগ প্ৰাপ্ত হয়। আজি ভূপেন্দ্ৰ ভাইয়ে সেই কাম আগবঢ়াইছে। সম্পূৰ্ণ মান মৰ্যাদাৰে জনসাধাৰণক সমৰ্পিত কৰিলে আৰু তেনেকৈ গব্বৰ, য'ত বহুত কম মানুহ গব্বৰেৰে গৈছিল। আজি গব্বৰকো মা অম্বাৰ স্থানত যিমানেই মহত্ব দি আৰু নিজে তালৈ গৈ যিদৰে মাই গব্বৰৰ দিশত নিজৰ ধ্যান আকৰ্ষণ কৰিছে। তাৰ কাৰণে উত্তৰ গুজৰাটত টুৰিজম বাঢ়িছে। এতিয়া মই দেখিলো যে নড়া বেটত যেনেকৈ হিন্দুস্তানৰ শেষ গাঁও প্ৰয়োগ কৰা হৈছে। ভূপেন্দ্ৰ ভাইৰ নেতৃত্বত সমগ্ৰ উত্তৰ গুজৰাটতো টুৰিজমৰ সম্ভাৱনা বহুত বাঢ়ি গৈছে আৰু আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব আছে যে যিহেতু এনেকৈ সকলো ঠাইৰ বিকাশ হৈ আছে, সেয়ে আমি স্বচ্ছতাৰ দিশত সম্পূৰ্ণ মনোযোগ দিব লাগে আৰু আৰোগ্যৰ কাম হাতত লৈছো, সেয়ে স্বচ্ছতা তাৰ মূলত আছে। তাৰ মূলত আছে পোষণ, আৰু মা অন্নপূৰ্ণা য'ত বিৰাজমান, তাত নিজৰ গুজৰাটত কুপোষণ কেনেকৈ হ'ব পাৰে আৰু কুপোষণত পোষণৰ অভাৱতকৈ বেছি পোষণৰ অজ্ঞানতা ইয়াৰ কাৰণ হয় আৰু এই অজ্ঞানতাৰ কাৰণে গম নাপায় যে শৰীৰক কি বস্তুৰ প্ৰয়োজন, কি খোৱা উচিত? কি বয়সত খোৱা উচিত? শিশুৱে মাকৰ গাখীৰত যি শক্তি লাভ কৰে আৰু অজ্ঞানতাৰ কাৰণে যদি আমি সেই কামৰ পৰা বিমুখ হৈ যাওঁ, তেন্তে সেই শিশুক আমি কেতিয়াও শক্তিশালী কৰি তুলিব নোৱাৰিম। আধাৰভূত উদ্দেশ্যে যিহেতু আমি মাতা অন্নপূৰ্ণাৰ সান্নিধ্যত বহি আছো সেয়ে আমি তেওঁক স্মৰণ কৰিম আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে এই টাইমিং হলে ৬০০ মানুহক খাদ্য তো দিবই লগতে নৰহৰি জীক আজি এটা নতুন কাম সঁপি আছো যে তাত এটা ভিডিঅ' ৰাখক, আমাৰ ডাইনিং হলত য'ত খাই থাকোতে সকলো লোকে স্ক্ৰীণত ভিডিঅ' চাই থাকিব, যি ভিডিঅ'ত কেৱল এইটোৱেই দেখুৱাব লাগে যে কি খাব লাগে আৰু কি খাব নালাগে। কি খালে শৰীৰৰ লাভ হ'ব, কোনবিধ তত্ত্ব শৰীৰক লাগে, তাৰ জ্ঞান ভিডিঅ'ত দিব লাগে যাতে খাওঁতে তেওঁলোকৰ মনত পৰে যে মাতাৰ প্ৰসাদৰ সৈতে মই এই জ্ঞান লগত লৈ যাব লাগিব আৰু ঘৰলৈ গৈ তাক মানিব লাগিব। আজি কালিতো এইবিলাক কথা জানিবলৈ মানুহ বৃহৎ সংখ্যাত একত্ৰিত হয়।
আপোনাৰ এক নতুন প্ৰকাৰৰ ডাইনিং হল প্ৰসিদ্ধ হৈ যাব আৰু এই মিডিয়াৰ মানুহে যেতিয়া আপোনাৰ এই ভিডিঅ' দেখুৱাব, আপোনাৰ ডাইনিং হল দেখা যাব, আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে মই আজিলৈকে নৰহৰি ভাইক যিমান পৰামৰ্শ দিছো, আজিলৈকে কোনো পৰামৰ্শৰ অনাদৰ কৰা নাই, সেয়ে এইটোও তেওঁ নিশ্চয় মনত ৰাখিব আৰু আমাৰ ইয়াত তো শাস্ত্ৰত এষাৰ ভাল কথা কৈছে আৰু চাওক আমাৰ পূৰ্বজে কিমান ভাল কাম কৰি গৈছে। তাত কৈছে
দেয়ং ৱৈশজম আৰ্তস্য, পৰিশ্ৰান্তস্য চ আসনম্। তৃষি তশ্যাশ্চ পানী য়ঃ, সুধি তশ্যাশ্চ ভোজনম্।
ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে এনেকুৱা যে পীড়িতক ঔষধি, ভাগৰুৱা মানুহক আসন, তৃষ্ণাতুৰ মানুহক পানী আৰু ক্ষুধাৰ্ত মানুহক ভোজন দিয়া দৰকাৰ। এয়া আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে। এই কাম মাতা অন্নপূৰ্ণাৰ সান্নিধ্যত যি কামৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল, আৰম্ভ হৈ আছে আৰু মোৰ বাবে গৌৰৱৰ কথা। আপুনি আৰু সকলো সতীৰ্থই মোৰ কথা শিৰত উঠাই পৰিপূৰ্ণ কৰিছে, সেয়ে মোৰ উৎসাহ আৰু বাঢ়ি গৈছে আৰু সেই দুটা নতুন কথা কোৱাৰো ইচ্ছা হয়। ভোজন, আৰোগ্যৰ সবাতোকৈ প্ৰথম চিড়ি, আৰু সেয়ে পোষণ অভিযান আমি সমগ্ৰ দেশত চলাবলৈ আৰম্ভ কৰি দিছো। মই আজিও কওঁ যে ভোজনৰ অভাৱৰ কাৰণে কুপোষণ আহে, এনেকুৱা নহয়। ভোজনৰ অজ্ঞানতাৰ কাৰণে কুপোষণ অহাৰ সম্ভাৱনা অধিক বাঢ়ি যায়।
আজি আপোনালোকে জানে যে যোৱা তিনি বছৰ, দুই আঢ়ৈ বছৰ ধৰি, যেতিয়া এই কৰোণা আহিল তেতিয়াৰ পৰা গুজৰাটত দুখীয়া মানুহ ভোকাতুৰ পেটেৰে থকা নাই। দুখীয়াৰ ঘৰত গধুলী চৌকা নজ্বলিব, এনেকুৱা স্থিতি আমি হ'বলৈ নিদিওঁ। আৰু সমগ্ৰ পৃথিৱীয়ে অনুভৱ কৰিছে যে কেনেকৈ দুই আঢ়ৈ বছৰলৈকে সম্পূৰ্ণ ৮০ কোটি মানুহে বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য পাই থাকিল এই কথা পৃথিৱীৰ বাবে আশ্বৰ্যৰ। সমগ্ৰ বিশ্বত যি উত্থান পতনৰ পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছে, কোনেও কোনো বস্তু পাই থকা নাই, য'ৰ পৰা আমি পেট্ৰল পাই আছো, তেল পাই আছো, ফাৰ্টিলাইজাৰ পাই আছো, সেই সকলো দুৱাৰ বন্ধ হৈ গ'ল।
যুদ্ধৰ এনেকুৱা পৰিৱেশ হৈ গ'ল যে সকলোৱে নিজক চম্ভালি বহি আছে। এনে অৱস্থাত এটা নতুন বিপদ পৃথিৱীৰ সন্মুখলৈ আহিল যে অন্নৰ ভাণ্ডাৰ কম হ'বলৈ ধৰে। কালি যেতিয়া মই আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি আছিলো, তেতিয়া তেওঁকো কওঁ যে আমাৰ ইয়াত যদি বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাই আহ্বান জনায় তেন্তে অলপ সকাহ দিয়া হ'ব যে ভাৰতত যি ভাণ্ডাৰ আছে, তাক যদি বাহিৰলৈ পঠিয়াব পাৰি তেন্তে আমি সেয়া কাইলৈকে পঠিয়াবলৈ সাজু। আমি ভাৰতক তো খুৱাইছোৱেই, আমাৰ অন্নপূৰ্ণা মাতাৰ আশীৰ্বাদত আমাৰ দেশৰ কৃষকে যেন আগৰেপৰাই পৃথিৱী চিন্তিত তেনে ভাবত প্ৰস্তুতি কৰিলে। কিন্তু এতিয়া পৃথিৱীৰ আইন কানুনত থকা দৰকাৰ। সেয়ে নাজানো কেতিয়া ডব্লিউ টি অ'ই ইয়াত সংশোধন কৰিব।
আপুনি চাওক গুজৰাটৰ শক্তি আৰোগ্যৰ ক্ষেত্ৰত কিমান। সমগ্ৰ পৃথিৱীত যি দ্ৰুতগতিত আমি কৰোণাৰ সন্মুখত ভেকচিনেচনৰ অভিযান চলালো, আৰু মই ভূপেন্দ্ৰ ভাইক এই ক্ষেত্ৰতো অভিনন্দন দিব বিচাৰো যে গুজৰাটত ভেকচিনেচনৰ কাম বহুত দ্ৰুতগতিত কৰিছে। বহুত উত্তম উপায়েৰে কৰিছে আৰু তেনেকৈয়ে গুজৰাটক ৰক্ষা কৰিলে। ইমান ডাঙৰ কাম কৰা বাবে ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু তেওঁৰ চৰকাৰ অভিনন্দনৰ পাত্ৰ। আৰু এতিয়া তো শিশুৰ বাবেও আমি টীকাকৰণৰ বাবে আগবাঢ়িছো আৰু আমাৰ পাটীদাৰ ভাইসকল বহুবাৰ বিদেশলৈ যাবলগীয়া হৈছে, ডায়মণ্ড থকাসকল যাবলগীয়া হৈছে। গুজৰাটৰ মানুহ বেপাৰ বাণিজ্যৰ বাবে যাবলগীয়া হয়, এনেকুৱাত যদি কোনোবা বাহিৰলৈ যায়, তেওঁক কোনোবাই সোধে যে আপুনি প্ৰিকশ্যন ড'জ ল'লে নে নাই, যিহেতু আমাৰ এনেকুৱা সুবিধা আছে যে এতিয়া আমি যিকোনো হাস্পতাললৈ গৈ ড'জ ল'ব পাৰো আৰু ওলাই যাব পাৰো। চিন্তাৰ কোনো দৰকাৰ নাই। সেয়ে যিয়েই আৱশ্যকতা আছে, তাক সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আমি প্ৰায় সকলো প্ৰকাৰে চেষ্টা চলাইছো আৰু এতিয়া যি সময়, এই ক্ষেত্ৰত মই সমাজৰ লোকক আহ্বান জনাওঁ যে নিজৰ শিশুৰ দক্ষতা বিকাশৰ বাবে আমি কিমান অগ্ৰাধিকাৰ দিওঁ। আৰু স্কিল ডেভেলপমেন্টো সেই পুৰণি দিনৰ নহয়, এতিয়া এই সময়ত কোনো চাইকেল ৰিপেয়াৰিঙৰ স্কিল ডেভেলপমেন্ট নহয়। এতিয়া পৃথিৱী সলনি হৈছে। যিসময়ত ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০ হৈ আছে, সেই সময়ত স্কিল ডেভেলপমেন্টো ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০ অনুসৰি হ'ব লাগিব। এতিয়া গুজৰাটৰ ইণ্ডাষ্ট্ৰীয়ে ৪.০ৰ স্কিল ডেভেলপমেন্টৰ বাবে জাঁপ দিব লাগিব আৰু গুজৰাটে এই কাৰ্যত হিন্দুস্তানৰ নেতৃত্ব বহন কৰিব লাগিব। গুজৰাটৰ উদ্যোগ জগতৰ অগ্ৰণী, যি প্ৰফেশ্যনেল, যি এণ্টাৰপ্ৰাইজৰ মানুহ, তেওঁলোকৰ সহজ প্ৰভাৱত গুজৰাট আছে আৰু গুজৰাটে তো অতীত কালত এনেকুৱা কৰি কৈছে। মই আপোনালোকক এটা উদাহৰণ দিওঁ। আমাৰ উপৰিপুৰুষে গুজৰাটত এখন ফাৰ্মাচী কলেজ আৰম্ভ কৰিছিল। তাৰ আজি ৫০-৬০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ'ল। সেই সময়ত নগৰ সেঠ আৰু মহাজনৰ মানুহে হিন্দুস্তানত প্ৰথম ফাৰ্মাচী কলেজ আৰম্ভ কৰিছিল, কিন্তু তেওঁলোকে কলেজ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু তাৰ পৰিণাম স্বৰূপে আজি ফাৰ্মাচীৰ ক্ষেত্ৰত পৃথিৱীত গুজৰাটৰ ডংকা বাজি আছে আৰু গুজৰাটৰ ঔষধ বনোৱা কোম্পানীৰ নাম সমগ্ৰ পৃথিৱীত বিয়পি পৰিছে আৰু দুখীয়াই সস্তাত ঔষধ পোৱাৰ চিন্তা আমাৰ মানুহে কৰিবলৈ ধৰিছে। ৫০-৬০ বছৰৰ আগতে এখন ফাৰ্মাচী কলেজ হ'ল আৰু তাৰ ফলত যি বিদ্যাৰ্থীৰ বাবে পৰিৱেশ আৰু ইক'-ছিষ্টেমৰ নিৰ্মাণ হ'ল তাৰ কাৰণে আজি ফাৰ্মাচী উদ্যোগে গুজৰাটক জকমকীয়া কৰি তুলিলে।
এনেদৰেই ইণ্ডাষ্ট্ৰী ৪.০, আধুনিক আৰু আৰ্টিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেঞ্চৰ লগতে টেকনলজিযুক্ত আমাৰ যুৱক স্কিল ডেভেলপমেন্টত সাজু হ'লে মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে, ইয়াৰ নেতৃত্বও আমি কৰিব পাৰিম আৰু গুজৰাটৰ সামৰ্থ্য আছে যে এই সকলো কাম যথেষ্ট সহজেই কৰিব পাৰিব। এই দিশত আমি যিমান আগবাঢ়িম, সিমান লাভ হ'ব। আজি যেতিয়া আৰোগ্যৰ আলোচনা হৈ আছে, আমি জানো যে যেতিয়া মই আহিছিলো তেতিয়া মোৰ সন্মুখত যথেষ্ট সমস্যা আছিল। কিডনিৰ ৰোগী বাঢ়ি আছিল, ডায়ালিছিছ বাঢ়ি আছিল, আৰু মানুহ পুৱাই ঘৰৰ পৰা ওলাইছিল, ২০০-২৫০ টকাৰ ভাৰা ভৰিছিল, ডাঙৰ হাস্পতাললৈ গৈছিল, যাক সপ্তাহত ডায়ালিছিছ কৰিবলগীয়া হৈছিল, তেওঁ দুমাহত চাঞ্চ পাইছিল, এইবোৰ পৰিস্থিতিৰ বাবে যথেষ্ট চিন্তা হৈছিল। আৰু আমাৰ অপৰ্যাপ্ত সাধনৰ মাজতো আমি এটা অভিযান আৰম্ভ কৰিলো যে হিন্দুস্তানত ডায়ালিছিছৰ সুবিধা উপলব্ধ হওক আৰু সেয়াও বিনামূলীয়া হওক, যাতে যাকেই ডায়ালিছিছৰ দৰকাৰ হয় তেওঁ যাতে ডায়ালিছিছৰ সুবিধা পায় সেই চিন্তা কৰিলো আৰু আজি আমি সফলতাৰে আগবাঢ়ি আছো আৰু এনেধৰণৰ ৰোগীয়ে এই সহায় পাই আছে। আমি বহুত মহত্বৰ কাম কৰিলো, তাৰ আলোচনা যথেষ্ট কম হয়।
বাতৰিকাকতত তো মই বেছি দেখা নাই, কিয়নো তেওঁলোকে বাকী সকলো কামৰ মাজত সময় কেতিয়া পায়, কিন্তু আমি এটা বহুত মহত্বৰ কাম কৰিলো, আমি দেশৰ মধ্যম আৰু গৰীব শ্ৰেণীক আমি সবাতোকৈ বেছি লাভ দিছো। এয়া জন ঔষধি কেন্দ্ৰ, যদি কোনো ঘৰত কোনোবা ডাঙৰৰ ডায়াবিটিছ হয় তেতিয়া সেই পৰিয়ালৰ হাজাৰ দুহাজাৰ খৰছ হয়। যদি মধ্যম শ্ৰেণীৰ ব্যক্তিৰ ওপৰত ঔষধৰ খৰছৰ বোজা পৰে তেন্তে তেওঁ বিপদত পৰে যে এইবোৰ কেনেকৈ কৰা যাব, কিন্তু এতিয়া চিন্তা নাই। আমি জন ঔষধি, জন ঔষধি ঔষধত কোনো আপোচ কৰা নাই, তথাপিও যি ঔষধ ১০০ টকাত পোৱা যায় সেই ঔষধ জন ঔষধি কেন্দ্ৰত ১০-১২ বা ১৫ টকাত পোৱা যায়। আমি যিমানেই জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ প্ৰচাৰ কৰিম আৰু আমাৰ মধ্যম শ্ৰেণীৰ মানুহে জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ পৰা ঔষধ কিনিবলৈ লাগিব তেওঁলোকৰ যথেষ্ট ৰাহি হ'ব। দুখীয়াই সহায় পাব। বহুবাৰ এনেকুৱা হয় যে দুখীয়া মানুহে ঔষধ নলয়, তাৰ ফলত তেওঁলোকৰ দুশ্চিন্তা হয়। তেওঁলোকে বিল দিব নোৱাৰে। জন ঔষধিৰ ফলত সাধাৰণ মানুহেও ঔষধ কিনিব পাৰে, নিজৰ শুশ্ৰূষা কৰিব পাৰে, এনেকৈ আমি চিন্তা কৰি আছো।
স্বচ্ছতাৰ অভিযানেই হওক, ডায়ালিছিছৰ কামেই হওক, পোষণৰ কামেই হওক বা জন ঔষধিৰ দ্বাৰা সস্তাত ঔষধৰ কথাই হওক, আমি চিন্তা কৰিছো। এতিয়া আমি হৃদয় ৰোগৰ ৰোগীৰ ষ্টেণ্টৰ পইচা কম কৰিবৰ বাবে অভিযান চলাইছো। অপাৰেচনৰ পইচা কম কৰিবলৈ অভিযান চলাইছো। এনেকুৱা বহুত কাম আছে, যাতে সাধাৰণ মানুহৰ কষ্ট নহওক। আৰু সবাতোকৈ ডাঙৰ কাম কৰিছো, আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা। আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ জৰিয়তে, হিন্দুস্তানৰ সাধাৰণ মানুহক প্ৰতি বছৰে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক ৫ লাখলৈকে ৰোগৰ চিকিৎসাৰ ব্যয় চৰকাৰে দি আছে আৰু মই দেখিছো যে অনেক, য'ত বিশেষকৈ আমাৰ মাতৃসকলৰ যদি গুৰুতৰ ৰোগ হয়, তেন্তে আগতে নিজৰ সন্তানক নকৈছিল, কিয়নো ভাবিছিল যে যদি সন্তানে দুখ পায়, সেয়ে তেওঁলোকে কষ্ট সহি আছিল। যেতিয়া কথা বিষম হয় আৰু অপাৰেচনৰ কথা আহে তেতিয়া মাতৃয়ে কৈছিল যে মই তহঁতক ঋণত পেলাব নোখোজো, এনেয়েও মই কিমান দিন জীয়াই থাকিম, আৰু জীৱনত কষ্ট সহিছিল। এনে অৱস্থাত মাতৃসকলৰ চিন্তা কোনে কৰে। য'ত মা অম্বাৰ ধাম আছে, মা কালীৰ ধাম আছে, য'ত মা খোড়িয়াৰ আছে, মা ঊমিয়া আছে, য'ত মা অন্নপূৰ্ণা আছে, তাত মাৰ চিন্তা কোনে কৰে আৰু আমি নিৰ্ণয় কৰিলো যে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাৰ জৰিয়তে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰে ৫ লাখ টকালৈকে চিকিৎসা ভালৰো ভাল হাস্পতালত কৰাৰ দায়িত্ব চৰকাৰে ল'ব। লাগে তেওঁলোকৰ অপাৰেচন কৰিবলগা হওক, তেওঁলোকৰ কিডনিৰ বেমাৰ হওক, সকলোৰে ব্যয় বহন কৰিব। ইমানেই নহয়, আহমদাবাদতেই হওক আৰু তেওঁ মুম্বাইত যদি বেমাৰত পৰে তেওঁৰ চিকিৎসাৰ দায়িত্ব চৰকাৰে ল'ব। তেওঁৰ অপাৰেচন কৰিবলগীয়া হওক, ইমাৰ্জেঞ্চী চিকিৎসা হওক, ইমানেই নহয়, আহমদাবাদৰ এই লোকজন যদি মুম্বাইলৈ যায় তেন্তে তাত তেওঁ মুনাফা পাব, হায়দৰাবাদলৈ যদি যায় তাতো পাব। এক প্ৰকাৰৰ আৰোগ্যৰ বাবে যিমানেই সুৰক্ষা কৱচ সম্ভৱ, আৰোগ্যৰ ৰক্ষাৰ বাবে যিমান পাৰি, সেই সকলো কামৰ বাবে আমি চেষ্টা চলাই আছো আৰু গুজৰাটৰ তো বিশেষত্ব আছে যে গুজৰাট সদায়েই সকলোৰে লগত আগবঢ়া ৰাজ্য।
আমাৰ ইয়াত যেতিয়া কেতিয়াবা আপত্তি আহে আৰু ফুড পেকেট দিবলগীয়া হ'লে চৰকাৰে দৌৰাদৌৰি কম কৰিবলগীয়া হয়। ইয়াত স্বামী নাৰায়ণ সংস্থালৈ এটা ফোন কৰি দিম, সন্তৰাম সংস্থালৈ এটা ফোন কৰি দিম তেন্তে ফটাফট গুজৰাটত ফুড পেকেট আহি পায়। কোনো লঘোনত নাথাকে। এয়া সকলো মাতা অন্নপূৰ্ণাৰ আশীৰ্বাদত হয়। এই আৱশ্যকতা গুজৰাটৰ আৰু ইয়াৰ আধাৰতে আমি গুজৰাটক প্ৰগতিৰ পথত আগবঢ়াই আছো। শিক্ষণৰ বাবে, আৰোগ্যৰ বাবে বহুত ভাল ব্যৱস্থা কৰা হৈছে আৰু আধ্যাত্মৰো চিন্তা কৰি আছো। ত্ৰিবেণী মিলিত হৈছে, সেয়ে মোৰ আপোনালোক সকলোলৈ বহুত শুভকামনা।
বহুত বহুত ধন্যবাদ