অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়গী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমদা এপল ফার্মিংগী থোংদা ত্রান্সফোর্মেসনগী ৱেবশিং
12 APR 2022 12:51PM by PIB Imphal
শেম অসি মালেমদা পাক শন্না চানবা উহৈশিংগী মনুংদা অমনি। অৱাং নোংপোক লমদমগী ফেবরেবল এগ্রো-ক্লাইমেত কন্দিসনশিংনা মরম ওইরগা, লো চিল্লিং এপল ভেরাইতীশিং অসি অচৌবা পোতেন্সিএল লৈরি। খুদোংচাবা অসি লৌনবগীদমক নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্ম্যুনিতী রিসোর্স মেনেজমেন্ত সোসাইতী (এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.), শিল্লোংনা রিজন অসিদা শেম মশক তাক্নবা অমদি প্রমোত তৌনবা ইনিসিএতিব লৌখৎলি। ইনিসিএতিব অসি নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.), দোনর মন্ত্রালয়, ভারত সরকারদগী শেলগী তেংবাংগা লোয়ননা চহি ২০১৮দা হৌদোকখি।
ইনিসিএতিব অসিনা ফার্মিং কম্ম্যুনিতী অমদি তোঙান তোঙানবা গবর্নমেন্ত অমসুং নন-গবর্নমেন্ত এজেন্সীশিংদগী থুমহৎনিঙাই ওইবা রেস্পোন্স অমা ফংখি। মায় পাকপদা য়ুমফম ওইরগা, নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.), দোনর মন্ত্রালয়, ভারত সরকারনা মখোয়গী তেংবাং মখা চত্থরি অমদি চহি ২০২০-২১দা প্রোজেক্ত অসিগী অনিশুবা ফেজ প্রমোসন ওফ লো চিল্লিং এপল প্লান্তেসন ইন এন.ই.আর. ওফ ইন্দিয়া হৌদোকখি।
এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না জিরো ভেল্লি চেরিতী মিসন সোসাইতী (জেদ.ভি.সি.এম.এস.), অরুনাচল প্রদেশকা খুৎশম্নদুনা লেম্পিয়া, জিরো, অরুনাচল প্রদেশতা লৈরিবা জেদ.ভি.সি.এম.এস. ওফিসতা মেনেজমেন্ত ওফ এপল ওরকার্দ এন্দ দিস্ত্রিব্যুসন ওফ ওর্গানিক ফর্তিলাইজর এন্দ বাইও-পেস্তিসাইদতা কেপাসিতী বিলদিং প্রোগ্রাম অমা ওর্গনাইজ তৌখি।
মদুগী মতুং ইন্না তোঙান তোঙানবা কম্ম্যুনিতী বেজ ওর্গনাইজেসনশিং (সি.বি.ও.শিং)দগী বেনেফিসরী ২৩ (কুনহুম্দোই) মশক খংদোক্লে। মখোয়বু মখোয়গী হার্বেস্তকী ক্বালিতী হেঙ্গৎহন্নবা ওর্গানিক ফর্তিলাইজর অমসুং পেস্তিসাইদশিং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা শিজিন্নবা ত্রেন তৌরে।
অরুনাচল প্রদেশ সরকারগী হোর্তিকলচর দিবলপমেন্ত ওফিসর, জিরো, শ্রী হিবু দানতেনা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অদু রিসোর্স পর্সন ওইনা প্রিসাইদ তৌখি। শ্রী দান্তেনা জিরোগী ফার্মিং কম্ম্যুনিতীবু এম্পৱার তৌবদা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.), দোনর মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী ইনিসিএতিব অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ত্রেনিং অসিনা সি.বি.ও. মেম্বরশিংবু মাইক্রো-ইন্তরপ্রাইজেস হৌনবা মখোয়গী স্কিলশিং অমদি মথৌ তাবা কম্পিতেন্সীশিং দিবেলপ তৌবদা কানবা ফংহল্লে। মহাক্না লাক্কদৌরিবা অথুবা মতমদা অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ওর্গনাইজরশিংগী পুক্নিংসু থৌগৎখি। থৌরম লোইশিল্লকপদা বেনেফিসরীশিংনা মখোয়গী ওরকার্দশিংগীদমক মথৌ তাবা সপ্লিমেন্তশিংসু ফংখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী লুচিং মখাদা অৱাং নোংপোক ভারতনা শান্তি, অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা ইরা অমদা চংশিল্লি। কেন্দ্রগী কেবিনেৎ মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা লুচিংবা দোনর মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক লমদমগী কিশান শক্তি এম্পৱার তৌনবা চপ য়ুংনা হোৎনরি। অসিগুম্বা ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা ত্রান্সফোর্মেসনগী ৱেবশিং অসি ফার্মরশিংদা য়ৌরি অমদি মখোয়বু ইকোনোমিকেল্লি মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লি।

Ministry of Development of North-East Region
Waves of transformation through Apple Farming in NER – UNDER THE Ministry of Development of North Eastern Region
12 APR 2022 12:51PM by PIB Delhi
Apple is one of the most widely consumed fruits in the world. Due to the favourable agro-climatic conditions of the North Eastern Region, low chilling Apple varieties have great potential. In order to tap the opportunity, the North Eastern Region Community Resource Management Society (NERCRMS), Shillong, has taken the initiative to introduce and promote apple in the region. The initiative was launched in the year 2018 with the financial support from the North Eastern Council (NEC), Ministry of DoNER, Govt. of India.
The initiative received an overwhelming response from the farming community and as well as from the various government and non-government agencies. Based on the success, the North Eastern Council (NEC), Ministry of DoNER, Govt. of India continued their support and launched the second phase of the project Promotion of Low Chilling Apple Plantation in NER of India in the year 2020-21.
The NERCRMS, in collaboration with the Ziro Valley Charity Mission Society (ZVCMS), Arunachal Pradesh, organised a capacity building programme on the Management of Apple Orchard and Distribution of Organic Fertilizer & Bio-Pesticides in the ZVCMS Office in Lempia, Ziro, Arunachal Pradesh.
Accordingly, 23(twenty-three) beneficiaries were identified from various Community Based Organizations (CBOs). They were trained on the scientific use of organic fertiliser and pesticides to enhance the quality of their harvest.
Mr. Hibu Dante, Horticulture Development Officer, Ziro, Govt. of Arunachal Pradesh, presided over the training programme as the resource person. Mr. Dante applauded the initiative of NEC, MDoNER, GoI in empowering the farming community of Ziro. He stated that the training has been beneficial for the CBO members in developing their skills and competencies required to start micro-enterprises. He also encouraged the organizers to implement more such projects in the near future. At the end of the programme, the beneficiaries also received necessary supplements for their orchards.
Under the visionary leadership of Prime Minister Shri. Narendra Modi ji, North East India is witnessing a new era of peace, progress and prosperity. The Ministry of DoNER, led by the Hon’ble Union Cabinet Minister Shri. G. Kishan Reddy, is making determined efforts to empower Kisaan Shakti of NER. Through such initiatives, the waves of transformation is reaching to the farmers and making them economically self-sustainable.