Ministry of Parliamentary Affairs
Budget Session of Parliament 2022 adjourns sine die; A total of 11 Bills passed by both the Houses of Parliament
The Session saw a productivity of approx 129% in Lok Sabha and 98% in Rajya Sabha
The Session was curtailed due to demand of Leaders of various political parties: Shri Pralhad Joshi
07 APR 2022 5:17PM by PIB Delhi
The Budget Session, 2022 of Parliament, which commenced on, 31 January2022, has been adjourned sine die today i.e. Thursday, 07 April 2022.
Speaking about the Budget Session here today, Union Minister for Parliamentary Affairs Shri Pralhad Joshi stated that during the entire Budget Session, 2022 there were 27 sittings of Rajya Sabha and Lok Sabha. The Minister underlined that the Session, which was originally scheduled to have sittings till 8 April, 2022, was curtailed due to demand of Leaders of various political parties. The Minister of State for Parliamentary Affairs & Culture Shri Arjun Ram Meghwal and Minister of State for Parliamentary Affairs & External Affairs Shri V. Muraleedharan were also present in the press conference.
The Budget Session, 2022 of Parliament which commenced on Monday, 31st January, 2022 has been adjourned sine die today i.e. Thursday, the 7th April, 2022. In between Rajya Sabha and Lok Sabha adjourned for recess on Friday, the 11th February, 2022 to reassemble on Monday, the 14th March, 2022 to enable Departmentally related Standing Committees to examine and report on the Demands for Grants relating to various Ministries/Departments.
The first part of the Budget Session yielded a total of 10 sittings of Lok Sabha and Rajya Sabha. In the second part of the Session, there were 17 sittings of both Houses.
During the first part of the Session, keeping in mind Covid situation Lok Sabha has used Lok Sabha Chamber, Lok Sabha Public Gallery, Rajya Sabha Chamber and Rajya Sabha Public Gallery for its sittings while Rajya Sabha has used Rajya Sabha Chamber, Rajya Sabha Public Gallery and Lok Sabha Chamber for its sittings. Lok Sabha sat from 4 pm to 9 pm (with extended time, whenever required) daily except on 31.01.2022 and 1.02.2022 when they sat first. Rajya Sabha had its meetings from 9 am to 3 pm (with extended time, whenever required) daily except on 31.01.2022 and 1.02.2022 when they sat second. In the second part of the Session, the timing of the Houses was reverted back to the normal hours ie. from 11am to 6 pm (with extended time, whenever required) following all protocols.
This being the first Session of the year, the President addressed both Houses of Parliament assembled together in terms of Article 87(1) of the Constitution, on 31st January, 2022. Motion of Thanks on the President’s Address in Lok Sabha was moved by Shri Harish Dwivedi and seconded by Shri Kamlesh Paswan. This item engaged the Lok Sabha for 15 Hours 13 minutes against allotted 12 Hours. In Rajya Sabha it was moved by Shrimati Geeta alias Chandraprabha and seconded by Shri Shwait Malik. This item engaged the Rajya Sabha for 12 Hours 56 minutes against allotted 12 Hours. The Motions of Thanks were discussed and adopted after reply from the Hon’ble Prime Minister by the two Houses during the first part of the Session.
The Union Budget for 2022- 23 was presented on Tuesday, the 1st of February, 2022. General Discussion on the Union Budget was held in both Houses in the first part of the Session. This engaged the Lok Sabha for 15 Hours 35 minutes against allotted 12 Hours and Rajya Sabha for 11 Hours 01 minute against allotted 11 Hours.
During the second part, in Lok Sabha, Demands for Grants relating to Ministries of Railways, Road Transport and Highways, Civil Aviation, Commerce and Industry and Ports, Shipping and Waterways were discussed and adopted individually. Thereafter rest of the Demands for Grants of the Ministries/ Departments were put to the vote of the House on Thursday, the 24th March, 2022. The related Appropriation Bill was also introduced, considered and passed by Lok Sabha on 24.03.2022 itself. Appropriation Bills relating to Supplementary Demands for Grants for the year 2021-22; Demands of Excess Grants for 2018-19; Demands for Grants for the year 2022-23 and Supplementary Demands for Grants for the year 2021-22 in respect of the Union Territory of Jammu and Kashmir after their adoption were also introduced, considered and passed on 14.03.2022 in Lok Sabha. The Finance Bill, 2022 was passed by Lok Sabha on 25.03.2022.
In the Rajya Sabha the working of the Ministries of Development of North Eastern Region, Tribal Affairs, Railways and Labour and Employment were discussed. The discussion of the working of Ministry of Labour and Employment, however, remained inconclusive. The Rajya Sabha returned the Appropriation Bills related to Supplementary Demands for Grants for the year 2021-22 and Demands of Excess Grants for 2018-19 on 21.03.2022 and Demands for Grants for the year 2022-23 and Supplementary Demands for Grants for the year 2021-22 in respect of the Union Territory of Jammu and Kashmir on 23.03.2022. The Finance Bill, 2022 and the Appropriation Bill, 2022 were returned on 29.03.2022. As such the entire Financial Business was completed in the Houses of Parliament before 31st March, 2022.
During this Session a total of 13 Bills (12 in Lok Sabha and 01 in Rajya Sabha) were introduced. 13 Bills were passed by Lok Sabha and 11 Bills were passed by Rajya Sabha. Total number of Bills passed by both Houses of Parliament is 11. Some of the major Bills passed by both Houses during the Session are as under :-
• The Criminal Procedure (Identification) Bill, 2022, to authorise for taking measurements of convicts and other persons for the purposes of identification and investigation in criminal matters and to preserve records and for matters connected therewith and incidental thereto.
• The Delhi Municipal Corporation (Amendment) Bill, 2022 to (i) unify the three municipal corporations into a single, integrated and well equipped entity; (ii) ensure a robust mechanism for synergised and strategic planning and optimal utilisation of resources; (iii) bring about greater transparency, improved governance and more efficient delivery of civic service for the people of Delhi.
• The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2022, to amend Part XV.—Tripura of the Schedule to the Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950 to insert "Darlong" community as a sub-tribe of "Kuki" after sub-tribe "(iii) Chhalya" in entry 9 in the list of Scheduled Tribes.
• The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022, to omit Bhogta community from the list of Scheduled Castes in relation to the State of Jharkhand and the Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950 for inclusion of certain communities in the lists of Scheduled Tribes in relation to the State of Jharkhand.
Further, the Weapons of Mass Destruction and their Delivery Systems (Prohibition of Unlawful Activities) Amendment Bill, 2022 was also passed by Lok Sabha which seeks to— (a) prohibit financing of any activity in relation to weapons of mass destruction and their delivery systems; (b) empower the Central Government to— (i) freeze, seize or attach funds or other financial assets or economic resources for preventing such financing; (ii) prohibit making available funds, financial assets or economic resources for any prohibited activity in relation to weapons of mass destruction and their delivery systems.
A list of Bills introduced in Lok Sabha/Rajya, Bills passed by Lok Sabha, Bills passed by Rajya Sabha, Bills passed by both Houses is attached in Annex.
3 Short Duration Discussions under Rule 193 were held in Lok Sabha. First on climate change which was initiated on 8th December, 2021, second on need to promote sports in India and steps taken by the Government (remained inconclusive) and third on situation in Ukraine.
The productivity of Lok Sabha during the Budget Session, 2022 was approx. 129% and that of Rajya Sabha was 98%.
Annex
LEGISLATIVE BUSINESS TRANSACTED DURING THE 8th SESSION OF 17TH LOK SABHA AND 256th SESSION OF RAJYA SABHA (BUDGET SESSION, 2022)
I – BILLS INTRODUCED IN LOK SABHA
1. The Finance Bill, 2022
2. The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2022
3. The Jammu and Kashmir Appropriation Bill, 2022
4. The Jammu and Kashmir Appropriation (No. 2) Bill, 2022
5. The Appropriation (No. 2) Bill, 2022
6. The Appropriation (No. 3) Bill, 2022
7. The Appropriation Bill, 2022
8. The Delhi Municipal Corporation (Amendment) Bill, 2022
9. The Criminal Procedure (Identification) Bill, 2022
10. The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022
11. The Indian Antarctic Bill, 2022
12. The Weapons of Mass Destruction and their Delivery Systems (Prohibition of Unlawful Activities) Amendment Bill, 2022.
II – BILLS INTRODUCED IN RAJYA SABHA
1. The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022
III – BILLS PASSED BY LOK SABHA
1. The Appropriation (No. 3) Bill, 2022
2. The Appropriation (No. 2) Bill, 2022
3. The Jammu and Kashmir Appropriation Bill, 2022
4. The Jammu and Kashmir Appropriation (No. 2) Bill, 2022
5. The Appropriation Bill, 2022
6. The Finance Bill, 2022
7. The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2022
8. The Chartered Accountants, the Costs and Works Accountants and the Company Secretaries Amendment Bill, 2022.
9. The Delhi Municipal Corporation (Amendment) Bill, 2022.
10. The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Second Amendment) Bill, 2022
11. The Criminal Procedure (Identification) Bill, 2022.
12. The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022
13. The Weapons of Mass Destruction and their Delivery Systems (Prohibition of Unlawful Activities) Amendment Bill, 2022.
IV – BILLS PASSED BY RAJYA SABHA
1. The Appropriation (No. 3) Bill, 2022
2. The Appropriation (No.2) Bill, 2022
3. The Jammu and Kashmir Appropriation Bill, 2022
4. The Jammu and Kashmir Appropriation (No. 2) Bill, 2022
5. The Appropriation Bill, 2022
6. The Finance Bill, 2022
7. The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022
8. The Chartered Accountants, the Costs and Works Accountants and the Company Secretaries Amendment Bill, 2022.
9. The Delhi Municipal Corporation (Amendment) Bill, 2022.
10. The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2022
1. The Criminal Procedure (Identification) Bill, 2022 Bill, 2022.
V - BILLS PASSED BY BOTH HOUSES OF PARLIAMENT
1. The Appropriation (No. 3) Bill, 2022
2. The Appropriation (No. 2) Bill, 2022
3. The Jammu and Kashmir Appropriation Bill, 2022
4. The Jammu and Kashmir Appropriation (No. 2) Bill, 2022
5. The Appropriation Bill, 2022
6. The Finance Bill, 2022
7. The Constitution (Scheduled Castes and Scheduled Tribes) Orders (Amendment) Bill, 2022
8. The Chartered Accountants, the Costs and Works Accountants and the Company Secretaries Amendment Bill, 2022.
9. The Delhi Municipal Corporation (Amendment) Bill, 2022.
10. The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Amendment) Bill, 2022
1. The Criminal Procedure (Identification) Bill, 2022.

পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়
২০২২গী পার্লিয়ামেন্তকী বজেৎ সেসন মতম কক্তনা য়ৈথোকখ্রে; পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্না পুন্না বিল ১৩ (লোক সভাদা ১২ অমসুং রাজ্য সভাদা ০১) পাস তৌখ্রে
সেসন অসিনা লোক সভাদা চাওরাক্না ১২৯% অমসুং রাজ্য সভাদা ৯৮%গী প্রদক্তিবিতী অমা উৎখি
তোঙান তোঙানবা পোলিতিকেল পার্তীশিংগী লিদরশিংগী দিমান্দনা মরম ওইরগা সেসন অসি লেপহনখি: শ্রী প্রলহাদ জোশি
07 APR 2022 5:17PM by PIB Imphal
২০২২গী জনুৱারী ৩১দা হৌদোকখিবা ২০২২গী পার্লিয়ামেন্তকী বজেৎ সেসন অদু ঙসি ২০২২গী এপ্রীল ৭, শগোলশেল নুমিৎতা মতম কক্তনা য়ৈথোকখ্রে৷
ঙসি মফম অসিদা পাংথোক্লিবা বজেৎ সেসন অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, ২০২২গী বজেৎ সেসনগী মতমদা রাজ্য সভা অমসুং লোক সভাগী মীওই ২৭ খক্তনা শরুক য়াখি হায়না পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী প্রলহাদ জোশিনা ফোংদোকখি৷ ২০২২গী এপ্রীল ৮ ফাওবা ফম্ননবা মাংজৌননা মতম লেপখিবা সেসন অদু তোঙান তোঙানা পোলিতিকেল পার্তীশিংগী লিদরশিংনা দিমান্দ তৌরকপদগী লেপখিবনি হায়না মন্ত্রী অসিনা পনখি৷ পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স অমসুং কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী আর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স অমসুং এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভি মুরালীধারনসু প্রেস কনফরেন্সতা শরুক য়াখি৷
২০২২গী জনুৱারী ৩১, নিংথৌকাবা নুমিৎতা হৌখিবা ২০২২গী পার্লিয়ামেন্তকী বজেৎ সেসন অসি ঙসি, হায়বদি ২০২২ এপ্রীল ৭ শগোলশেল নুমিৎতা মতম কক্তনা য়ৈথোকখ্রে৷ ২০২২গী মার্চ ১৪, নিংথৌকাবা নুমিৎতা অমুক হন্না ফম্নবা ২০২২গী ফেব্রুৱারী ১১, ইরাই নুমিৎতা রাজ্য সভা অমসুং লোক সভা ফম্বা লেপখিবা অসি তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংদা মরী লৈনরিবা গ্রান্তশিংগী দিমান্দশিং অদু দিপার্তমেন্তকা মরী লৈনবা স্তেন্দিং কম্মিতীনা য়েংশিন্নবা ঙম্নবা অমদি রিপোর্ত পীরক্নবনি৷
বজেৎ সেসনগী অহানবা শরুক্তা লোক সভা অমসুং রাজ্য সভাগী মীওই১০ ফমখি৷ সেসনগী অনিশুবা শরুক্তা, হাউস অনিমক্কী মীওই ১৭ ফমখি৷
সেসনগী অহানবা শরুক্তা, কোবিদকী ফিভম অসি য়েংলগা, লোক সভানা সভা অদুগী মীওইশিং ফম্ননবা লোক সভা চেম্বর,লোক সভা পব্লিক গেল্লরী, রাজ্য সভা চেম্বর অমসুং রাজ্য সভা পব্লিক গেল্লরী শিজিন্নখি অদজুগা রাজ্য সভানা সভা অদুগী মীওইশিং ফম্ননবগীদমক রাজ্য সভা চেম্বর, রাজ্য সভা পব্লিক গেল্লরী অমসুং লোক সভা চেম্বর শিজিন্নখি৷ লোক সভানা অহানবা ফমখিবা মতমদা ৩১.০১.২০২২ অমসুং ১.০২.২০২২ নত্তনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী (দরকার ওইরকপা মতমদা মতম শাংদোক্তুনা) নুমিদাংৱাইরমগী পুং ৪দগী নুমিদাংগী পুং ৯ ফাওবা ফমখি৷ রাজ্য সভানা অনিশুবা ফমখিবা মতমদা ৩১.০১.২০২২ অমসুং ১.০২.২০২২ নত্তনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী (দরকার ওইরকপা মতমদা মতম শাংদোক্তুনা) অয়ুক্কী পুং ৯দগী নুংথিলগী পুং ৩ ফাওবা ফমখি৷ সেসনগী অনিশুবা শরুক্তা, হাউসশিংগী মতম অসি হান্নগী পুংফমশিংদা, হায়বদি অয়ুক্কী পুং ১১দগী নুমিদাংৱাইরমগী পুং ৬ ফাওবা প্রোতোকোল পুম্নমক ইন্দুনা অমুক হল্লকখি৷
মসিনা চহি অসিগী ওইনা অহানবা সেসন ওইবনা, রাস্ত্রপতিনা ২০২২গী জনুৱারী ৩১দা কন্সতিত্যুসনগী আর্তিকল ৮৭ (১)গী তর্মশিংদা শরুক য়ারিবা পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা ৱারোল থমখি৷ লোক সভাদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা শ্রী হরিশ দ্বিবেদিনা মোসন ওফ থেঙ্কস ফোংদোকখি অমসুং শ্রী কামলেশ পাসৱননা অনিশুবা ওইনা ফোংদোকখি৷ মসিগী আইতেম অসিনা লোক সভাবু পীরিবা পুং ১২গী মহুৎতা পুং ১৫গা মিনত ১৩ ফমহনখি৷ রাজ্য সভাদা, চন্দ্রপ্রভা হায়না খঙনবা শ্রীমতি গীতানা মোসন ওফ থেঙ্কস ফোংদোকখি অমসুং অনিশুবদা শ্রী শ্বেত মালিকনা অনিশুবদা ফোংদোকখি৷ মসিগী আইতেম অসিনা রাজ্য সভাবু পীরিবা পুং ১২গী মহুৎতা পুং ১২গা মিনত ৫৬ ফমহনখি৷ সেসনগী অহানবা শরুক্কী মতমদা হাউস অনিমক্না ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা পীরক্লিবা পাউখুম অদুদগী মোসন ওফ থেঙ্কস অদু খন্নখিবনি অমদি শিজিন্নখিবনি৷
২০২২-২৩গী য়ুনিয়ন বজেৎ অদু ২০২২গী ফেব্রুৱারী ১, লৈবাকপোকপা নুমিৎতা পুথোকখিবনি৷ সেসনগী অহানবা শরুক্তা হাউস অনিমক্তা য়ুনিয়ন বজেৎকী মতাংদা জেনেরেল দিসকস্সন পাংথোকখি৷ মসিনা লোক সভাবু পুং ১২গী মহুৎতা পুং ১৫গা মিনত ৩৫ ফমহনখি অমদি রাজ্য সভাবুনা পুং ১১গী মহুৎতা পুং ১১গা মিনত ০১ ফমহনখি৷
অনিশুবা শরুক্তা, লোক সভাদা, রেলৱে, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজ,সিবিল এবিয়েসন, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী অমদি পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়শিংগা মরী লৈনবা গ্রান্তশিংগী দিমান্দশিং খন্ন-নৈনখি অমদি তোখায় তোখায়না খনখি৷ মতুং তারকপদা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংগী গ্রান্তশিংগী লৈহৌরিবা দিমান্দশিং অদু ২০২২গী মার্চ ২৪, শগোলশেল নুমিৎতা হাউসতা ভোৎ তৌখি৷ মরী লৈনবা এপ্রোপ্রিয়েসন বিল অদুসু পুথোকখি, খন্নখি অমদি ২৪.০৩.২০২২ মক্তদা লোক সভানা পাস তৌখি৷ ২০২১-২২ চহিগী গ্রান্তশিংগী সপ্লিমেন্তরী দিমান্দশিং; ২০১৮-১৯গী এক্সেস গ্রান্তশিংগী দিমান্দশিং; ২০২২-২৩ চহিগী গ্রান্তশিংগী দিমান্দশিং অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরবু এদোপ্ত তৌখ্রবা মতুংদা লৈরিবা ২০২১-২২ চহিগী গ্রান্তশিংগী সপ্লিমেন্তরী দিমান্দশিংগা মরী লৈনবা এপ্রোপ্রিয়েসন বিলশিংসু পুথোকখি, খন্নখি অমদি ১৪.০৩.২০২২দা সোক সভাদা পাস তৌখি৷ ২০২২গী ফাইনান্স বিল ২৫.০৩.২০২২দা সোক সভানা পাস তৌখি৷
রাজ্য সভাদা, দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন, ত্রাইবেল এফিয়র্স, রেলৱেজ অমদি লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়শিংনা মথৌ তৌরিবা অদু খন্নখি৷ অদুমওইনমক লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়না মথৌ তৌবগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অদুদি ৱারোইশিন তাবা ঙমখিদে৷ রাজ্য সভানা ২০২১-২২ চহিগী গ্রান্তশিংগী সপ্লিমেন্তরী দিমান্দশিং অমদি ২০১৮-১৯গী এক্সেস গ্রান্তশিংগী দিমান্দশিংগা মরী লৈনবা এপ্রোপ্রিয়েসন বিলশিং ২১.০৩.২০২২দা রিতর্ন তৌরকখি অমসুং ২০২২-২৩ চহিগী গ্রান্তশিংগী দিমান্দশিং অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরবু এদোপ্ত তৌখ্রবা মতুংদা লৈরিবা ২০২১-২২ চহিগী গ্রান্তশিংগী সপ্লিমেন্তরী দিমান্দশিংগা মরী লৈনবা এপ্রোপ্রিয়েসন বিলশিংবুনা ২৩.০৩.২০২২দা রিতর্ন তৌরকখি৷ অসিগুম্না ফাইনান্সিয়েল বিজিনেস পুম্নমক অসি ২০২২গী মার্চ ৩১গী মমাংদা পার্লিয়ামেন্তকী হাউসশিংদা লোইশিনখি৷
সেসন অসিদা, পুন্না বিল ১৩ (লোক সভাদা ১২ অমসুং রাজ্য সভাদা ০১) পুথোকখি, বিল ১৩বুনা লোক সভানা পাস তৌখি অমদি বিল ১১বুনা রাজ্য সভানা পাস তৌখি৷ পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্না পাস তৌখিবা বিলশিংগী অপুনবা মশিং অসি ১১নি৷ সেসন অসিগী মতমদা হাউস অনিমক্না পাস তৌখিবা মরু ওইবা বিল খরা অদু মখাদা লৈরে :-
• ক্রিমিনেল প্রোসিদ্যোর (আইদেন্তিফিকেসন) বিল, ২০২২-ক্রিমিনেল মেত্তরশিংদা থিজিন হুমজিন্নবা অমসুং আইদেন্তিফিকেসন তৌনবগীদমক কনবিক্তশিং অমদি অতোপ্পা মীওইশিংবু মিজরমেন্তশিং লৌনবা অমদি থৌদোক অদুগা মরী লৈনবা হিরমশিং অমদি রেকোর্দশিং নিংথিনা থম্নবা ওথোরাইজ তৌরি৷
• দিল্লী মুনিসিপাল কোর্পোরেসন (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২- বিল অসিনা (i) মুনিসিপাল কোর্পোরেসন অহুমবু সিঙ্গল, ইন্তিগ্রেতেদ অমসুং নিংথিবা ইক্ব্যুইপ তৌরবা এন্তাইতী অমদা পুনশিন্নব; (ii) সীনর্জাইস অমসুং স্ত্রাতিজিক প্লানিং তৌনবা অমসুং রিসোর্সশিংবু নিংথিনা শিজিন্নহন্নবগী অফবা মেকানিজম অমা লৈহন্নবা; (iii) ত্রান্সপরেন্সী হেন্না লৈহন্নবা, গভর্নেন্স ফগৎহন্নবা অমসুং দিল্লীগী মীয়ামগীদমক হেন্না ইফিসিয়েন্ত ওইবা মওংদা সিবিল সর্ভিস দেলিভরী লৈহন্নবা হোৎনৈ৷
• কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল ত্রাইবস) ওর্দর (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২- সেদ্যুল ত্রাইবশিংগী লিস্ত ৯দা দারলোং কম্ম্যুনিতী ওইনা লৈরিবা কুকিবু সস-ত্রাইব অমা ওইনা সব-ত্রাইব (iii) চালয়াগী মখাদা হাপচিন্নবা পার্ত XV—ত্রিপুরা ওফ দি সেদ্যুল তু দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল ত্রাইবস) ওর্দর, ১৯৫০বু শেমদোক্নবা তৌরি৷
• কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিং) ওর্দর্স (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২- বিল অসিনা ভোগতা কম্ম্যুনিতীবু ঝর্খন্দ রাজ্যগা মরী লৈননা সেদ্যুল কাস্তশিংগী লিস্ততগী লৌথোক্নবা অমদি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল ত্রাইবস) ওর্দর, ১৯৫০না ঝর্খন্দ রাজ্যগা মরী লৈননা অখন্নবা কম্ম্যুনিতী খরবু সেদ্যুল ত্রাইবশিংগী লিস্ততা হাপচিন্নবা তৌরি৷
মখাতানা, লোক সভানা ৱেপন্স ওফ মাস দেস্ত্রক্সন এন্দ দিয়র দেলিভরী সিস্তেমস (আইনা য়াদবা থবকশিংদা অথিংবা থম্বা) এমেন্দমেন্ত বিল, ২০২২সু পাস তৌখি, মসিনা— (a) তুম্না মাংহন্নবগী খুৎলাইশিং অমদি মখোয়গী দেলিভরী সিস্তেমশিংগা মরী লৈনবা থবক থৌরম অমা হেক্তদা শেল থাদবদা অথিংবা থম্নবা; (b) কেন্দ্র সরকারবু মখাগী অসি পাংথোকপদা হেন্না থৌনা শক্তি পীনবা— (i) অসিগুম্বা মওংদা শেল থাদবা অসিদগী ঙাকথোক্নবগীদমক ফন্দশিং নত্রগা অতোপ্পা ফাইনান্সিং এসেতশিং নত্রগা ইকোনোমিক রিসোর্সশিং ফ্রীজ তৌবা, সিজ তৌবা নত্রগা এতেচ তৌবা; (ii) পাক তুম্না মাংহনগদবা খুৎলাইশিং অমদি মখোয়গী দেলিভরী সিস্তেমশিংগা মরী লৈনবা অথিংবা থম্লিবা থবক অমা হেক্তদা ফন্দশিং থাদবা, ফাইনান্সিয়েল এসেতশিং নত্রগা ইকোনোমিক রিসোর্সশিংদা অথিংবা থম্নবা তৌরি৷
লোক সভা/রাজ্য সভাদা পুথোকখিবা বিলশিংগী লিস্ত, লোক সভানা পাস তৌখিবা বিলশিং, রাজ্য সভানা পাস তৌখিবা বিলশিং, হাউস অনিমক্না পাস তৌখিবা বিলশিং অদু এনেক্সতা হাপ্লি৷
লোক সভাদা রুল ১৯৩গী মখাদা অতেনবা মতমদা ৩ থোক্না খন্ন-নৈনখি৷ অহানবদা ২০২১গী দিসেম্বর ৮দা হৌদোকখিবা ক্লাইমেত চেঞ্জকী মতাংদা, অনিশুবদা ভারত্তা স্পোর্তস য়োকখৎনবগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অমদি সরকারনা লৌখৎখিবা খোংথাংশিংগী (ৱারোইশিন তাদনা লৈরি) মতাংদা অমসুং অহুমশুবদা য়ুক্রেনদা লৈরিবা ফিভম অসিগী মতাংদা ওইখি৷
বজেৎ সেসন ২০২২গী মতমদা লৈরিবা লোক সভাগী প্রদক্তিবিতী অসি চাওরাক্না ১২৯%নি অদুগা রাজ্য সভাগীনা ৯৮%নি৷
এনেক্স
১৭শুবা লোক সভাগী ৮শুবা সেসনগী মতমদা অমদি রাজ্য সভাগী ২৫৬শুবা সেসনগী মতমদা (বজেৎ সেসন, ২০২২) পাংথোকখিবা লেজিসলেতিব বিজিনেস
I – লোক সভাদা পুথোকখিবা বিলশিং
১. দি ফাইনান্স বিল, ২০২২
২. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল ক্রাইবস) ওর্দর (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
৩. দি জম্মু এন্দ কাশ্মীর এপ্রোপ্রিয়েসন বিল, ২০২২
৪. দি জম্মু এন্দ কাশ্মীর এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ২) বিল, ২০২২
৫. দি এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ২) বিল, ২০২২
৬. দি এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ৩) বিল, ২০২২
৭. দি এপ্রোপ্রিয়েসন বিল, ২০২২
৮. দি দিল্লী মুনিসিপাল কোর্পোরেসন (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
৯. দি ক্রিমিনেল প্রোসিদ্যোর (আইদেন্তিফিকেসন) বিল, ২০২২
১০. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল কাস্তশিং অমসুং সেদ্যুল ত্রাইবশিং) ওর্দর্স (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
১১. দি ইন্দিয়ন এন্তার্কতিক বিল, ২০২২
১২. দি ৱেপন্স ওফ মাস দেস্ত্রক্সন এন্দ দিয়র দেলিভরী সিস্তেমস (আইননা য়াদবা থবক থৌরমশিংদা অথিংবা থম্বা) এমেন্দমেন্ত বিল, ২০২২৷
II – রাজ্য সভাদা পুথোকখিবা বিলশিং
১. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিং) ওর্দর্স (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
III – লোক সভানা পাস তৌখিবা বিলশিং
১. দি এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ৩) বিল, ২০২২
২. দি এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ২) বিল, ২০২২
৩. দি জম্মু এন্দ কাশ্মীর এপ্রোপ্রিয়েসন বিল, ২০২২
৪. দি জম্মু এন্দ কাশ্মীর এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ২) বিল, ২০২২
৫. দি এপ্রোপ্রিয়েসন বিল, ২০২২
৬. দি ফাইনান্স বিল, ২০২২
৭. জি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল ত্রাইবস) ওর্দর (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
৮. দি চার্তর একাউন্তেন্তস, দি কোস্তস এন্দ ৱার্কস একাউন্তেন্তস এন্দ দি কম্পেনী সেক্রেতরীস এমেন্দমেন্ত বিল, ২০২২৷
৯. দি দিল্লী মুনিসিপাল কোর্পোরেসন (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২৷
১০. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিং) ওর্দর্স (এনিশুবা এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
১১. দি ক্রিমিনেল প্রোসিদ্যোর (আইদেন্তিফিকেসন) বিল, ২০২২৷
১২. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিং) ওর্দর্স (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
১৩. দি ৱেপন্স ওফ মাস দেস্ত্রক্সন এন্দ দিয়র দেলিভরী সিস্তেমস (আইননা য়াদবা থবকশিংদা অথিংবা থম্বা) এমেন্দমেন্ত বিল, ২০২২৷
IV – রাজ্য সভানা পাস তৌখিবা বিলশিং
১. দি এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ৩) বিল, ২০২২
২. দি এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ২) বিল, ২০২২
৩. দি জম্মু এন্দ কাশ্মীর এপ্রোপ্রিয়েসন বিল, ২০২২
৪. দি জম্মু এন্দ কাশ্মীর এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ২) বিল, ২০২২
৫. দি এপ্রোপ্রিয়েসন বিল, ২০২২
৬. দি ফাইনান্স বিল, ২০২২
৭. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিং) ওর্দর্স (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
৮. দি চার্তর একাউন্তেন্তস, দি কেস্তস এন্দ ৱার্কস একাউন্তেন্তস এন্দ দি কম্পেনী সেক্রেতরীস এমেন্দমেন্ত বিল, ২০২২৷
৯. দি দিল্লী মুনিসিপাল কোর্পোরেসন (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২৷
১০. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল ত্রাইবস) ওর্দর (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
১১. দি ক্রিমিনেল প্রোসিদ্যোর (আইদেন্তিফিকেসন) বিল, ২০২২৷
V – পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্না পাস তৌখিবা বিলশিং
১. দি এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ৩) বিল , ২০২২
২. দি এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ২) বিল, ২০২২
৩. দি জম্মু এন্দ কাশ্মীর এপ্রোপ্রিয়েসন বিল, ২০২২
৪. দি জম্মু এন্দ কাশ্মীর এপ্রোপ্রিয়েসন (নম্বর ২) বিল, ২০২২
৫. দি এপ্রোপ্রিয়েসন বিল, ২০২২
৬. দি ফাইনান্স বিল, ২০২২
৭. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিং) ওর্দর্স (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
৮. দি চার্তর একাউন্তেন্তস, দি কেস্তস এন্দ ৱার্কস একাউন্তেন্তস এন্দ দি কম্পেনী সেক্রেতরীস এমেন্দমেন্ত বিল, ২০২২৷
৯. দি দিল্লী মুনিসিপাল কোর্পোরেসন (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২৷
১০. দি কন্সতিত্যুসন (সেদ্যুল ত্রাইবস) ওর্দর (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২২
১১. দি ক্রিমিনেল প্রোসিদ্যোর (আইদেন্তিফিকেসন) বিল, ২০২২৷