হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
ইন্দিবিজ্যুএল হাউসহোল্দ লেত্রিনশিং অমসুং কম্ম্যুনিতী/পব্লিক তোইলেৎশিং শাদুনা ১০০% ওপন দেফিকেসন ফ্রী স্তেতস ফংবা ঙম্নবা মপুং ওইবা পান্দমগা লোয়ননা এস.বি.এম.-য়ু. হৌদোকখি
এস.বি.এম.-য়ু. ২.০ অসি সোর্স সেগ্রিগেসন অমসুং য়ুমথোং-য়ুমথোংদা চৎতুনা অমোৎ-অকাই খোমজিনবগী খুত্থাংদা শহর পুম্নমক “গার্বেজ ফ্রী” স্তেতস ফংনবা হৌদোকখি
07 APR 2022 1:32PM by PIB Imphal
স্বচ্ছ ভারত মিসন – অর্বান (এস.বি.এম.-য়ু.) অসি ইন্দিবিজ্যুএল হাউসহোল্দ লেত্রিনশিং (আই.ঐচ.ঐচ.এল.শিং) অমসুং কম্ম্যুনিতী/পব্লিক তোইলেৎশিং (সি.তি./পি.তি.শিং) শাদুনা ১০০% ওপন দেফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) স্তেতস ফংবা ঙম্নবা মপুং ওইবা পান্দমগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী অর্বান লোকেল বোদী (য়ু.এল.বি.) পুম্নমক্তা ৩০.৯.২০২১ ফাওবগী ওইনা ২০১৪গী ওক্তোবর ২দা হৌদোকখি। খুদোংচাবশিং অসি ২০২১গী ওক্তোবর ১দা হৌদোকখিবা এস.বি.এম.-য়ু.গী সক্সেসর মিসন ওইরিবা এস.বি.এম.-য়ু. ২.০গী মখাদসু ফংহনখি।
এস.বি.এম.-য়ু.গী মখাদা ঙসি ফাওবদা শাখিবা তোইলেৎশিংগী মশিং মখাদা পীরি:
তোইলেৎশিং শাবা
তোইলেৎ মখল
মিসনগী পান্দম
লোইশিনখ্রবা
ইন্দিবিজ্যুএল হাউসহোল্দ লেত্রিন
য়ুনিৎ লাখ ৫৮.৯৯
য়ুনিৎ লাখ ৬২.৬৫
কম্ম্যুনিতী অমসুং পব্লিক তোইলেৎ
সীৎ লাখ ৫.০৭
সীৎ লাখ ৬.২১
ফন্দশিং অসি এস.বি.এম.-য়ু.গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না মপুং ফাবা অমসুং অচুম্বা প্রপোজেলশিং ফংলগা অমসুং স্তেৎ হায় পাৱর কম্মিতি (এস.ঐচ.পি.সি.)না অয়াবা পীরবা মতুংদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা কাইথখৈ। এস.বি.এম.-য়ুগী মখাদা তোইলেৎশিং (আই.ঐচ.ঐচ.এল., সি.তি./পি.তি.শিং. এস্পিরেস্নেল তোইলেৎশিং অমসুং য়ুরিনেলশিং) শানবগীদমক রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ওইনা এলোকেৎ তৌখিবা অমসুং কাইথখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্স তৌরি।
এস.বি.এম.-য়ু ২.০ অসি সোর্স সেগ্রিগেসন, য়ুমথোং-য়ুমথোংদা চৎতুনা সেগ্রিগেতেদ ৱেস্ত খোমজিনবা অমসুং ৱেস্তকী ফ্রেক্সন পুম্নমক্কী সাইন্তিফিক প্রোসেসিং অমসুং মেনেজমেন্ত চত্থদুনা, সাইন্তিফিল লেন্দফিলশিংদা মখোয়বু শাফবা মওংদা দিস্পোজেল তৌবা য়াওনা হায়রিবশিং অসিগী খুত্থাংদা শহর পুম্নমক্তা “গার্বেজ ফ্রী” স্তেতস ফংনবা ২০২১গী ওক্তোবর ২দা হৌদোকখি। স্কিম অসিনা লেগেসী দম্পসাইৎ পুম্নমক গ্রীন জোনশিংদা ওন্থোক্নবগী রিমিদিএসন তৌনবা হোৎনরি।
ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত (এম.এস.দবল্যু.)গী সাইন্তিফিক ত্রীৎমেন্ত অমসুং মেনেজমেন্তগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপ তৌখি, হায়রিবা অসিদা মেতরিএল রিকবরী ফেসিলিতীশিং (এম.আর.এফ.শিং). ৱেস্ত-তু-কম্পোস্ত (দবল্যু.তি.সি.) প্লান্তশিং, কনস্ত্রক্সন এন্দ দেমোলিসন (সি এন্দ দি) ৱেস্ত প্রোসেসিং প্লান্তশিং, বাইও-মেকানাইজেসন, ৱেস্ত-তু-ইলেক্ত্রিসিতী (দবল্যু.তি.ই.) প্লান্তশিং অসিনচিংবা য়াওরি।
সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এস.দবল্যু.এম.)গীদমক হাউজিং এন্দ অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না (এম.ও.ঐচ.য়ু্.এ.) পাইখৎখিবা অতোপ্পা খোঙথাংশিংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা শেলগী তেংবাং, তেক্নিকেল প্রোতোকোলশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিং, য়ু.এল.বি.শিংগী কেপাসিতী বিল্দিং, লমচৎ শাজৎতা অহোংবা পুরক্নবা ইনফোর্মেসন, এজুকেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন (আই.ই.সি.) কেম্পেন পাঙথোকপা, চহিগী ওইনা শহরশিংগী সেনিতেসন সর্ভে চত্থবা (স্বচ্ছ সুর্ভেক্ষন), স্বচ্ছতম পোর্তেল অমসুং স্বচ্ছতা এপ অসিগুম্বা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (আই.তি.),গার্বেজ ফ্রী সিতীজ (জি.এফ.সি.)গী স্তার রেতিং প্রোতোকোলশিং, ও.দি.এফ.+ অমসুং ও.দি.এফ.++কী প্রোতোকোলশিং অমসুং ৱাতর+ প্রোতোকোল অসিনচিংবা য়াওরি।
মসিনা মতম ওইরগা, ২০১৪গী ওক্তোবরদা এস.বি.এম.-য়ু অসি হৌদোকখিবদগী হৌনা, এম.এস.দবল্যু.গী প্রোসেসিং অসি ২০১৪দা ১৮% ওইরম্বদগী হৌজিক ৭২%দা হেনবা ঙম্লে। অতোপ্পা ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী থবক-থৌরমশিং অসিবু চাউনা ফগৎলকখি, মসিগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এস.দবল্যু.এম.)
ৱেস্ত মেনেজমেন্ত এক্তিবিতী
চৎনরিবা ৱার্দশিং
অপুনবা ৱার্দশিং
মাইপাকপা ঙমখিবা পর্সেন্তেজ
১০০ % য়ুমথোং-য়ুমথোংদা চৎতুনা খোম্বা
৮৭,০৯৫
৮৯,৬৫০
৯৭.১৫ %
১০০ % সোর্স সেগ্রিগেসন
৭৯,৫০৪
৮৯,৬৫০
৮৮.৬৮ %
সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এস.দবল্যু.এম.)গী প্রোসেসিং
নোংমদা থাদোরকপা এস.দবল্যু.এম
প্রোসেস তৌখ্রবা এস.দবল্যু.এম
মাইপাকপা ঙমখিবা পর্সেন্তেজ
১,৪৫,৫৭৩ তি.পি.দি.
১,০৫,১০২ তি.পি.দি.
৭২.%
এনেক্সর
তোইলেৎশিং (আই.ঐচ.ঐচ.এল অমসুং সি.তি./পি.তি.) শানবা এস.বি.এম.-য়ু.গী মখাদা এলোকেৎ অমসুং কাইথখিবা কেন্দ্রগী শিয়রগী ফন্দশিং
( ₹ করোরদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
মিসনগী মতমগী এলোকেসন
কাইথখিবা ফন্দশিং
আই.ঐচ.ঐচ.এল
সি.তি
আই.ঐচ.ঐচ.এল
সি.তি
১
এ অমসুং এন্দ ঈথৎশিং
০.৪৩
০.১০
০.০৬
০.৯৪
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১৮৪.০৮
২৭.৯৫
১১৮.৫৭
৮৯.৪৯
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৩.৪০
০.৩৫
১৩.২৩
০.২৮
৪
অসাম
৮১.৯৫
২.৩১
৮১.৯৫
২.৩১
৫
বিহার
১৯১.৯০
৪৫.২৭
১৫০.০২
৩৫.২১
৬
চান্দিগর
২.৪৫
০.৫৩
২.৮২
০.২৬
৭
ছত্তিসগর
১৪০.৭৬
৩৪.৪০
১৪০.৭৬
৩৯.০০
৮
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
১.২০
০.১৭
০.৬৪
০.০৫
৯
দামন অমসুং দিয়ু
০.২৯
০.০৬
০.২৯
০.০৬
১০
দিল্লী
৫০.১৬
৫.১৫
২৫.০৮
৫.১৫
১১
গোৱা
৩.২১
০.৪৮
২.৩৬
০.৩৮
১২
গুজরাত
১৬২.৫৬
৩২.২২
১৮২.৫৫
১৪.৩৮
১৩
হরিয়ানা
৫৬.৬৭
১০.৬১
৩২.৯৬
২৪.১০
১৪
হিমাচল প্রদেশ
১৪.০২
০.৯০
৯.০৬
৫.১০
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৭১.৮৪
২.৫৮
৪৫.৩৬
৭.৭৫
১৬
লদাখ
৩০.৭৮৯
১.১১
১৯.৪৪
৩.৩২
১৭
ঝারখন্দ
৯২.৪১
২১.০৮
৭১.৩০
৪.১৬
১৮
কর্নতাকা
১৫৮.৩৫
৪৪.৩১
১৫৭.৮০
৪১.০৩
১৯
কেরালা
৭০.৬২
১.৫৩
৩১.৬৭
০.০০
২০
মধ্য প্রদেশ
২৯২.৭৯
৬৫.৪২
২৭৮.৫৮
৭৬.৩৯
২১
মহারাস্ত্র
৩৫৯.৯০
৫৭.৫৭
৩৩৮.৬১
৫৭.৫৭
২২
মনিপুর
৪৭.৪৬
০.২৮
৪৬.৬৯
০.২৮
২৩
মেঘালয়
৫.৮২
০.১৬
৪.৮৭
০.১৭
২৪
মিজোরাম
১৮.০৮
০.০৮
১৮.৩৫
৫.১৮
২৫
নাগালেন্দ
২৬.৫৯
০.১৯
২৪.১৯
২.২৯
২৬
ওরিশা
১৬১.৩৩
৩৩.৮২
৭৬.৯০
৩১.৮৫
২৭
পুদুচেরী
৬.৭৮
১.৫৭
৪.৫৪
১.১১
২৮
পঞ্জাব
৭৮.৬৬
৮.৪৫
৪১.০০
৩১.৯১
২৯
রাজস্থান
২২৫.০১
৩৫.৭৩
১৬৬.২৫
৪১.১৮
৩০
সিক্কিম
২.৬৩
০.০৬
১.০৯
১.৭৯
৩১
তামিল নাদু
১৮৪.০২
৯৩.৫২
২০৯.৮৪
৭১.৩৮
৩২
তেলঙ্গানা
১৩৩.৩১
২০.২৪
৮৬.৯১
১৭.২০
৩৩
ত্রিপুরা
৬৮.৬৫
০.১২
২৩.৮৫
৩.৩৪
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৪৭৩.২৮
৮০.০৩
৩৬৭.৮৯
১৭২.৭০
৩৫
উত্তরাখন্দ
৩০.৩০
১.৫৯
২৯.৮৫
১১.৯৯
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গোল
৩১৫.৩৩
২৪.৮২
১৯১.১৪
৮.২৭
ই-পাউ অসি হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কোশল কিশোরনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
SBM-U was launched with primary objectives of achieving 100% Open Defecation Free status by constructing Individual Household Latrines and Community/Public Toilets
SBM-U 2.0 was launched to achieve “Garbage Free” status for all cities through 100 per cent source segregation and door-to-door collection of waste
07 APR 2022 1:32PM by PIB Delhi
The Swachh Bharat Mission-Urban (SBM-U) was launched on 2nd October, 2014 for a period up to 30.9.2021 in all Urban Local Bodies (ULBs) of the country, with the primary objectives of achieving 100% Open Defecation Free (ODF) status through construction of Individual Household Latrines (IHHLs) and Community/ Public Toilets (CT/PTs). These facilities are also extended under the SBM-U 2.0, which is the successor mission of SBM-U launched on 1st October, 2021.
Number of toilets constructed till date under SBM-U is as under:
Construction of Toilets
Type of toilet
Mission Target
Completed
Individual Household Latrine
58.99 lakh unit
62.65 lakh unit
Community & Public Toilet
5.07 lakh seat
6.21 lakh seat
Funds are released to the States/Union Territories (UTs) on receipt of complete and correct proposals confirming to guidelines of SBM-U and duly approved by the State High Powered Committee (SHPC). State/UT-wise details of funds allocated and released for construction of toilets (IHHL, CT/PTs, Aspirational Toilets and urinals) under SBM-U is at Annex.
SBM-U 2.0 was launched on October 1, 2021 to achieve “Garbage Free” status for all cities through 100 per cent source segregation, door-to-door collection of segregated waste and scientific processing and management of all fractions of waste, including its safe disposal in scientific landfills. The scheme envisages remediation of all legacy dumpsites by converting them into green zones.
Infrastructure has been developed for scientific treatment and management of Municipal Solid Waste (MSW), which includes, Material Recovery Facilities (MRFs), Waste-to-Compost (WtC) Plants, Construction and Demolition (C&D) waste processing plants, Bio-Mechanisation, Waste-to-Electricity (WtE) plants, etc.
Other steps taken by Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) for Solid Waste Management (SWM) includes financial assistance to States/UTs, technical protocols and standards, capacity building of ULBs, conducting Information, Education and Communication (IEC) campaigns for behaviour change, annual sanitation survey of cities (Swachh Survekshan), Information Technology (IT) platforms like Swachhatam portal and Swachhata App, protocols like Star Rating protocol of Garbage Free Cities (GFC), protocols for ODF+ and ODF++ and Water+ protocol, etc.
As a result of all this, since inception of the SBM-U in October, 2014, the processing of MSW has improved from 18% in 2014 to more than 72% at present. Other waste management activities have also improved substantially, details of which are as under:
Solid Waste Management (SWM)
Waste management activity
Practicing wards
Total wards
Percent
achievement
100 % Door-to-door collection
87,095
89,650
97.15 %
100 % Source segregation
79,504
89,650
88.68 %
Processing of Municipal Solid Waste (MSW)
MSW generated per day
MSW processed
Percent achievement
1,45,573 TPD
1,05,102 TPD
1. %
Annexure
Central Share funds allocated and released under SBM-U for construction of toilets (IHHL and CT/PT)
(in Crore)
Sl. No.
State/UT
Mission period allocation
Funds released
IHHL
CT
IHHL
CT
1
A&N Islands
0.43
0.10
0.06
0.94
2
Andhra Pradesh
184.08
27.95
118.57
89.49
3
Arunachal Pradesh
13.40
0.35
13.23
0.28
4
Assam
81.95
2.31
81.95
2.31
5
Bihar
191.90
45.27
150.02
35.21
6
Chandigarh
2.45
0.53
2.82
0.26
7
Chhattisgarh
140.76
34.40
140.76
39.00
8
Dadra & Nagar Haveli
1.20
0.17
0.64
0.05
9
Daman & Diu
0.29
0.06
0.29
0.06
10
Delhi
50.16
5.15
25.08
5.15
11
Goa
3.21
0.48
2.36
0.38
12
Gujarat
162.56
32.22
182.55
14.38
13
Haryana
56.67
10.61
32.96
24.10
14
Himachal Pradesh
14.02
0.90
9.06
5.10
15
Jammu & Kashmir
71.84
2.58
45.36
7.75
16
Ladakh
30.789
1.11
19.44
3.32
17
Jharkhand
92.41
21.08
71.30
4.16
18
Karnataka
158.35
44.31
157.80
41.03
19
Kerala
70.62
1.53
31.67
0.00
20
Madhya Pradesh
292.79
65.42
278.58
76.39
21
Maharashtra
359.90
57.57
338.61
57.57
22
Manipur
47.46
0.28
46.69
0.28
23
Meghalaya
5.82
0.16
4.87
0.17
24
Mizoram
18.08
0.08
18.35
5.18
25
Nagaland
26.59
0.19
24.19
2.29
26
Odisha
161.33
33.82
76.90
31.85
27
Puducherry
6.78
1.57
4.54
1.11
28
Punjab
78.66
8.45
41.00
31.91
29
Rajasthan
225.01
35.73
166.25
41.18
30
Sikkim
2.63
0.06
1.09
1.79
31
Tamil Nadu
184.02
93.52
209.84
71.38
32
Telangana
133.31
20.24
86.91
17.20
33
Tripura
68.65
0.12
23.85
3.34
34
Uttar Pradesh
473.28
80.03
367.89
172.70
35
Uttarakhand
30.30
1.59
29.85
11.99
36
West Bengal
315.33
24.82
191.14
8.27
This information was given by the Minister of State for Housing & Urban Affairs, Shri Kaushal Kishore, in a written reply in the Lok Sabha today.