Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Employment Generated Under PMEGP
04 APR 2022 1:11PM by PIB Delhi
Ministry of MSME, through Khadi and Village Industries Commission (KVIC), is implementing Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) for generating self employment opportunities in the country by setting up micro-enterprises in non-farm sector.
The number of micro-enterprises setup under PMEGP and the details of the estimated employment generated by them during the last three years, State -wise is given at Annexure.
In addition, KVIC is also implementing the following programmes to provide self-employment opportunities in rural and backward areas:
1. Honey Mission: Under this programme, bee boxes with bee colonies, tool kits and training are provided to supplement the income of farmers, adivasis and rural youth as beekeepers.
2. Kumhar Sashaktikaran Programme: Under this programme, rural potters have been provided with new energy efficient equipment like Electric Pottery Wheels, Blungers, etc. along with training.
Ministry is also implementing following schemes for the promotion of Micro and Small Enterprises (MSE) sector:
1. Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI) to organize traditional industries and artisans in to collectives and provide them with sustainable employment with support in procurement of improved equipments, raw materials, construction of Common Facility Centres, training, design, and marketing support, etc.
2. Micro and Small Enterprises-Cluster Development Programme (MSE-CDP) to create Common Facility Centres, Infrastructure Development and Flatted Factory Complexes by organizing 20 or more industries of similar value chain into clusters.
3. Under Credit Guarantee Scheme for Micro and Small Enterprises (CGTMSE), collateral free credit facility (term loan and/or working capital) is extended by lending institutions to new and existing micro and small enterprises, including retail activity. The guarantee cover provided under CGTMSE extends from 50% to 85% for credit up to Rs. 2 crore.
ANNEXURE
Number of micro units set up and estimated employment generated under PMEGP during last three years
2018-19
2019-20
2020-21
Sr. No.
Name of State
Micro units setup
Estimated
Employment generated
Micro units setup
Estimated Employment generated
Micro units setup
Estimated Employment generated
1
Jammu & Kashmir
7529
60232
5355
42840
8575
68600
2
Ladakh (U.T.)
0
0
0
0
281
2248
3
Himachal Pradesh
1399
11192
1226
9808
1208
9664
4
Punjab
1801
14408
1695
13560
1650
13200
5
Chandigarh UT
28
224
14
112
10
80
6
Haryana
2165
17320
2029
16232
1740
13920
7
Delhi
132
1056
93
744
74
592
8
Rajasthan
2359
18872
3024
24192
2772
22176
9
Uttarakhand
2181
17448
1844
14752
2249
17992
10
Uttar Pradesh
5243
41944
6118
48944
9994
79952
11
Chhattisgarh
3094
24752
2810
22480
2718
21744
12
Madhya Pradesh
2526
20208
2175
17400
4854
38832
13
Sikkim
55
440
79
632
57
456
14
Arunachal Pradesh
280
2240
211
1688
98
784
15
Nagaland
1208
9664
1109
8872
740
5920
16
Manipur
1291
10328
1173
9384
1556
12448
17
Mizoram
1123
8984
760
6080
810
6480
18
Tripura
1179
9432
963
7704
842
6736
19
Meghalaya
390
3120
377
3016
359
2872
20
Assam
3737
29896
2587
20696
2939
23512
21
Bihar
3303
26424
2216
17728
2192
17536
22
West Bengal
2413
19304
2222
17776
2070
16560
23
Jharkhand
1797
14376
1544
12352
1522
12176
24
Odisha
3070
24560
2723
21784
3171
25368
25
And. & Nic. Island
229
1832
93
744
155
1240
26
Gujarat
3500
28000
3983
31864
2854
22832
27
Maharashtra
5642
45136
4406
35248
3104
24832
28
Goa
78
624
90
720
58
464
29
Andhra Pradesh
2220
17760
2188
17504
1677
13416
30
Telangana
2051
16408
2174
17392
2025
16200
31
Karnataka
3657
29256
3697
29576
4437
35496
32
Lakshadweep
0
0
0
0
3
24
33
Kerala
2486
19888
2438
19504
2389
19112
34
Tamilnadu
5185
41480
5173
41384
5188
41504
35
Puducherry
76
608
64
512
44
352
GRAND TOTAL
73427
587416
66653
533224
74415
595320
This reply was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply in the Rajya Sabha.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা পীখিবা থবক
04 APR 2022 1:11PM by PIB Imphal
খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)গী খুত্থাংদা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না নন-ফার্ম সেক্তরদা মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজশিং লিংখৎতুনা লৈবাক অসিদা ইশানা ইশাবু থবক পীনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রীগী এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
হৌখিবা চহি অহুমগী মনুংদা রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা লিংখৎখিবা মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজশিংগী মশিং অমসুং মখোয়না চাউরাক্না থবক পীখিবগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সরদা পীরি।
মসিগী মথক্তা, কে.ভি.আই.সি.না খুঙ্গং অমসুং শোত্থরবা মফমশিংদা ইশানা ইশাবু থবক পীজনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মখাদা পীরিবা প্রোগ্রামশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি:
- হনী মিসন: প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা বীকীপর অমা ওইনা লৌমীশিং, অদিভাসি অমসুং খুঙ্গংগী নহারোলশিংদা শেন্থোক লৈহন্নবা খোই য়াওবা খোইগী উপুশিং, তুল কিৎশিং অমসুং ত্রেনিং ফংহনখি।
- কুমহার সশক্তিকারান প্রোগ্রাম: প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, ত্রেনিংগা লোয়ননা ইলেক্ত্রিক পোত্তরী হ্বীলশিং, ব্লঙ্গরশিং অসিগুম্বা ন্যু ইনর্জী ইফিসিএন্ত ওইবা ইক্বিপমেন্ত খুঙ্গংগী চাফু শাবশিংদা ফংহল্লি।
মাইক্রো এন্দ স্মোল এন্তর্প্রাইজেস (এম.এস.ই.) সেক্তর প্রমোৎ তৌনবা মন্ত্রালয়না মখাদা পীরিবা স্কিমশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
- স্কিম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনরেসন ওফ ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রীজ (এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই.) না ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং আর্তিসেনশিং পুনশিন্দুনা মখোয়দা অফবা ইক্বিপমেন্তশিং লৈশিনবা, রো মেতরিএলশিং, কম্মন ফেসিলিতী সেন্তরশিং শাবা, ত্রেনিং, দিজাইন অমসুং মার্কেতিং সপ্পোর্ত অসিনচিংবদা মতেং পীবগা লোয়ননা সস্তেনেবল এমপ্লোইমেন্ত ফংহল্লি।
- মাইক্রো-এন্দ স্মোল এন্তর্প্রাইজেস-ক্লস্তর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এম.এস.ই.-সি.দি.পি.)না মান্নবা ভেল্যু চেনগী ইন্দস্ত্রী ২০ নত্ত্রগা অহেনববু ক্লস্তর ওইনা খোমজিন্দুনা কম্মদন ফেসিলিতী সেন্তরশিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং ফ্লেতেদ ফেক্তরী কমপ্লেক্সশিং শারি।
- ক্রেদিৎ গরেন্তী স্কিম ফোর মাইক্রো এন্দ স্মোল এন্তর্প্রাইজেজ (সি.জি.তি,এম.এস.ই.), কী মখাদা রিতেল এক্তিবিতী য়াওনা অনৌবা অমসুং হান্নদগী লৈরবা মাইক্রো এন্দ স্মোল এন্তর্প্রাইজেসশিংদা ইন্সতিত্যুসনশিং পীদুনা কোল্লাতরেল ফ্রী ক্রেদিৎ ফেসিলিতী (তর্ম লোন অমসুং/নত্ত্রগা ৱার্কিং কেপিতেল) ফংহল্লি। সি.জি.তি.এম.এস.ই.গী মখাদা পীরিবা গরেন্তী কবর অসি লুপা করোর ২ ফাওবগী ৫০%দগী ৮৫% ওইরি।
এনেক্সর
হৌখিবা চহি অহুমগী মনুংদা পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা লিংখৎখিবা মাইক্রো য়ুনিৎশিং মশিং অমসুং থবক পীখিবগী চাউরাকপা মশিং
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
সিরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
লিংখৎখিবা মাইক্রো য়ুনিৎশিং
থবক পীখিবগী চাউরাকপা মশিং
লিংখৎখিবা মাইক্রো য়ুনিৎশিং
থবক পীখিবগী চাউরাকপা মশিং
লিংখৎখিবা মাইক্রো য়ুনিৎশিং
থবক পীখিবগী চাউরাকপা মশিং
১
জম্মু অমসুং কশ্মীর
৭৫২৯
৬০২৩২
৫৩৫৫
৪২৮৪০
৮৫৭৫
৬৮৬০০
২
লদাখ (য়ু.তি.)
০
০
০
০
২৮১
২২৪৮
৩
হিমাচল প্রদেশ
১৩৯৯
১১১৯২
১২২৬
৯৮০৮
১২০৮
৯৬৬৪
৪
পঞ্জাব
১৮০১
১৪৪০৮
১৬৯৫
১৩৫৬০
১৬৫০
১৩২০০
৫
চন্দিগর য়ু.তি.
২৮
২২৪
১৪
১১২
১০
৮০
৬
হরিয়ানা
২১৬৫
১৭৩২০
২০২৯
১৬২৩২
১৭৪০
১৩৯২০
৭
দিল্লী
১৩২
১০৫৬
৯৩
৭৪৪
৭৪
৫৯২
৮
রাজস্থান
২৩৫৯
১৮৮৭২
৩০২৪
২৪১৯২
২৭৭২
২২১৭৬
৯
উত্তরাখন্দ
২১৮১
১৭৪৪৮
১৮৪৪
১৪৭৫২
২২৪৯
১৭৯৯২
১০
উত্তর প্রদেশ
৫২৪৩
৪১৯৪৪
৬১১৮
৪৮৯৪৪
৯৯৯৪
৭৯৯৫২
১১
ছত্তিশগর
৩০৯৪
২৪৭৫২
২৮১০
২২৪৮০
২৭১৮
২১৭৪৪
১২
মধ্য প্রদেশ
২৫২৬
২০২০৮
২১৭৫
১৭৪০০
৪৮৫৪
৩৮৮৩২
১৩
সিক্কিম
৫৫
৪৪০
৭৯
৬৩২
৫৭
৪৫৬
১৪
অরুনাচল প্রদেশ
২৮০
২২৪০
২১১
১৬৮৮
৯৮
৭৮৪
১৫
নাগালেন্দ
১২০৮
৯৬৬৪
১১০৯
৮৮৭২
৭৪০
৫৯২০
১৬
মনিপুর
১২৯১
১০৩২৮
১১৭৩
৯৩৮৪
১৫৫৬
১২৪৪৮
১৭
মিজোরাম
১১২৩
৮৯৮৪
৭৬০
৬০৮০
৮১০
৬৪৮০
১৮
ত্রিপুরা
১১৭৯
৯৪৩২
৯৬৩
৭৭০৪
৮৪২
৬৭৩৬
১৯
মেঘালয়
৩৯০
৩১২০
৩৭৭
৩০১৬
৩৫৯
২৮৭২
২০
অসাম
৩৭৩৭
২৯৮৯৬
২৫৮৭
২০৬৯৬
২৯৩৯
২৩৫১২
২১
বিহার
৩৩০৩
২৬৪২৪
২২১৬
১৭৭২৮
২১৯২
১৭৫৩৬
২২
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৪১৩
১৯৩০৪
২২২২
১৭৭৭৬
২০৭০
১৬৫৬০
২৩
ঝারখন্দ
১৭৯৭
১৪৩৭৬
১৫৪৪
১২৩৫২
১৫২২
১২১৭৬
২৪
ওরিশা
৩০৭০
২৪৫৬০
২৭২৩
২১৭৮৪
৩১৭১
২৫৩৬৮
২৫
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
২২৯
১৮৩২
৯৩
৭৪৪
১৫৫
১২৪০
২৬
গুজরাত
৩৫০০
২৮০০০
৩৯৮৩
৩১৮৬৪
২৮৫৪
২২৮৩২
২৭
মহারাস্ত্র
৫৬৪২
৪৫১৩৬
৪৪০৬
৩৫২৪৮
৩১০৪
২৪৮৩২
২৮
গোৱা
৭৮
৬২৪
৯০
৭২০
৫৮
৪৬৪
২৯
আন্ধ্র প্রদেশ
২২২০
১৭৭৬০
২১৮৮
১৭৫০৪
১৬৭৭
১৩৪১৬
৩০
তেলঙ্গনা
২০৫১
১৬৪০৮
২১৭৪
১৭৩৯২
২০২৫
১৬২০০
৩১
কর্নতকা
৩৬৫৭
২৯২৫৬
৩৬৯৭
২৯৫৭৬
৪৪৩৭
৩৫৪৯৬
৩২
লক্চদ্বীপ
০
০
০
০
৩
২৪
৩৩
কেরেলা
২৪৮৬
১৯৮৮৮
২৪৩৮
১৯৫০৪
২৩৮৯
১৯১১২
৩৪
তমিল নাদু
৫১৮৫
৪১৪৮০
৫১৭৩
৪১৩৮৪
৫১৮৮
৪১৫০৪
৩৫
পুদুচেরী
৭৬
৬০৮
৬৪
৫১২
৪৪
৩৫২
অপুনবা
৭৩৪২৭
৫৮৭৪১৬
৬৬৬৫৩
৫৩৩২২৪
৭৪৪১৫
৫৯৫৩২০
মসিগী অইবা পাউখুম অসি মাইক্রো স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তপ্রাইসেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ ভর্মানা রাজ্য সভাদা পীখি।