নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
আঙ্গনৱাদী অমসুং অশা ৱার্করশিংগী য়াইফ থৌরাং
30 MAR 2022 2:46PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেলথ কেয়র ৱার্করশিংগী প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান পেক্কেজ (পি.এম.জি.কে.পি.) ইন্সুরেন্স স্কীম অসি হেলথ কেয়র প্রোভাইদরশিংদা মশাগী ওইবা খুদোংথিবা থোকপদা লুপা লাথ ৫০দগীনা লাখ ২২.১২গী খুদোংচাবা পীনবা অমসুং হায়রিবা অসি কোবিদ-১৯গী অনাবাশিং হকথেংননা চেকশিন-থৌরাং লৌরিবা অমসুং হীরম অসিদা অখন্নবা ফিভম খরা ফাওবা খুদোংথিনিংঙাইগী শাফু পীরিবা আশা লোয়ন-লোয়ননা আঙ্গনৱাদী ৱার্করশিংদসু পীনবগীদমক্তা হৌদোকখিবনি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংবু আশা লোয়ন-লোয়ননা আঙ্গনৱাদী ৱার্করশিংদা চেকশিন্নিঙাই ওইবা মচাকশিং হায়বদি মাস্ক, গ্লোবশিং, সাপোনশিং অমসুং সেনিতাইজরশিং পীনবা হায়রি।
নেস্নেল হেলথ মিসনগী মখাদা, আশাশিংবু কম্ম্যুনিতী হেলথ ভোলুন্তিয়র ওইনা লৌরি অমসুং তাক্স/এক্তিবিতী য়ুম্ফম ওইবা ইন্সেন্তিবশিংগী মিং পীরি। অদুম ওইনমক, আশাশিংনা কোবিদ-১৯ লায়চৎকা মরী লৈননবা তৌরিবা থবক্কী শিংথানিংঙাই ওইবা থৌদাংশিং য়েংলগা, রাজ্যশিংদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা থবক তৌরিবা আশাশিংদা কোবিদ-১৯ হেলথ সিস্তেম প্রিপিয়রনেস অমসুং ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স পেকেজকী রিসোর্স শিজিন্নদুনা অহেনবা ইন্সেন্তিব ওইনা থা অমদা লুপা ১০০০/- পীনবা পাউতাক পীরি। আশাশিংগীদমক অহেনবা কোবিদ-১৯ ইন্সেন্তিবশিংগা লোয়ননা লায়চৎ মনুংদা তঙাইফদনা চংদবা য়াদবা হেলথ সর্বিসশিং পীননবা থা অমদা লুপা ২০০০ হান্নগী রুতিন অমসুং রিকরিং ইন্সেন্তিবকী মপুং ফাবা পেমেন্ত চৎথনবা প্রোভিজনশিংসু শেম্লি।
পি.এম. পোশন (হান্না মিদ-দে মীল স্কীম হায়না খঙনরম্বা)গী মখাদা, কুক-কম-হেল্পরশিং (সি.সি.ঐচ.শিং)বু স্কুলশিংদা ফ্রোং-ফ্রোং শাবা চাক্লেন থোংনবা অমসুং পীজনবা থবকশিং পীরি। মখোয় অসি সমাজগী সেবা তৌনবা থোক্লকপা ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা ৱার্করশিংনি। মখোয়গী থবকশিং অসি শকখঙবিবা ওইনা, সি.সি.ঐচ.শিংবু থা অমদা লুপা ১০০০/- ওনোরিয়ম ওইনা চহি অমদা থা ১০ পীরি। ওনোরিয়ম অসি সি.সি.ঐচ.শিংদা রাজ্য সরকারনা নোতিফাইদ তৌবা কালেন মতমদা ইকং থোকপা মফমশিংগী ইলিমেন্তরী স্কুলশিংদা ফ্রোং-ফ্রোং শাবা চাক্লেন থোংবা অমসুং পীজবগী থবক তৌরিবশিংদসু পীরি। ওনোরিয়মগী এক্সপেন্দিচর অসি সেন্ত্রেল সরকার অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মরক্তা অয়াবা পীরবা শিয়রিং পেত্তর্নগী মতুং ইন্না শিয়র তৌবনি। রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনশিং খরদি মখোয়গী মশাগী রিসোর্সতগী অহেনবা ফন্দ পীদুনা ওনোরিয়মদা হাপ্লি।
হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা আই.সি.দি.এস.গী পীখিবা চহি খায়বা মরীক চুম্বা মখাদা পীরি:
সে: ন:
এফ.ৱাই.
আই.সি.দি.এস.কী পীখিবা ফন্দশিং
(লুপা করোরদা)
১.
২০১৬-১৭
১৪,০০০.০০
২.
২০১৭-১৮
১৫,২৪৫.১৯
৩.
২০১৮-১৯
১৬,৩৩৪.৮৮
৪.
২০১৯-২০
১৯,৮৩৪.৩৭
৫.
২০২০-২১
২০৫৩২.৩৮
পীখিবা বজেত অসি বেনিফিসরী পুম্বদা অহেনবা ন্যুত্রিসন পীবা অমসুং স্কীম ৱার্করশিংদা ইন্সুরেন্সকী কান্নবা পীবসু কোন্নরি।
মসিগী পাউ অসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রীমতি শ্মৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।

Ministry of Women and Child Development
WELFARE OF ANGANWADI AND ASHA WORKERS
30 MAR 2022 2:46PM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP) Insurance Scheme for Health Care Workers Fighting COVID-19 was launched to provide comprehensive personal accident cover of Rs.50 Lakh to 22.12 lakh health care providers and the same has been extended to ASHA as well as Anganwadi Workers, who may have been in direct contact and care of COVID-19 patients and may be at risk of being impacted by this subject to fulfillment of the certain conditions. States/UTs have been asked to ensure provision of safety tools like masks, gloves, soaps and sanitizers etc. for ASHAs as well as Anganwadi Workers.
Under the National Health Mission, ASHAs are envisaged to be community health volunteers and are entitled to task/activity based incentives. However, in view of the significant contribution towards the COVID-19 pandemic related work by ASHAs, States were advised to pay an additional incentive of Rs.1000/- per month for those ASHAs engaged in COVID-19 related work using the resources of COVID-19 Health System Preparedness and Emergency Response Package. Provisions are also made for continued full payment of the existing Routine and Recurring Incentive of Rs. 2000 per month to ASHAs to ensure delivery of essential health services during the pandemic along with additional COVID-19 incentives for ASHAs.
Under PM Poshan (earlier known as Mid- Day Meal Scheme), Cook-cum-helpers (CCHs) are engaged for preparing and serving hot cooked meals at schools. They are honorary workers who come forward for rendering social services. In recognition of their services, the CCHs are paid Rs.1000/- per month as honorarium for 10 months in a year. Honorarium is also provided to CCHs for preparing and serving hot cooked meals in elementary schools during summer vacation in drought affected areas notified by the concerned State Governments. The honorarium expenditure is shared between the Central Government and States/ UTs as per approved sharing pattern. Some State Governments and UT Administrations also supplement the honorarium by providing additional funds from their own resources.
The year-wise detail on allocation for ICDS during the last five years is as under:
S.No
FY
Funds allocation for ICDS
(Rs. in crore)
1.
2016-17
14,000.00
2.
2017-18
15,245.19
3.
2018-19
16,334.88
4.
2019-20
19,834.37
5.
2020-21
20532.38
The budget allocation is sufficient to provide supplementary nutrition to all beneficiaries and also for providing insurance cover benefits to the scheme workers.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Rajya Sabha today.