কল্চর মন্ত্রালয়
হিমালয়াসকী কলচরেল হেরিতেজপু য়োকখৎতুনা ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমদি ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক কলচর মন্ত্রালয়না শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীরি
21 MAR 2022 6:09PM by PIB Imphal
জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ুনিয়ন তেরিতোরী, লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরী, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরখন্দ,সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী লমদমদা শন্দোক্তুনা লৈরিবা কলচরেল হেরিতেজপু রিসর্স, দোকুমেন্তেসন অমদি দিসসেমিনেসন তৌদুনা য়োকখৎপা, ঙাক-শেনবা অমদি মাংহন্দনা থম্নবা হিমালয়াসকী কলচরেল হেরিতেজ ঙাক-শেনবা অমদি ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীবা হায়নসু খঙনবা শেল-থুমগী ওইবা অচৌবা স্কিম অমা কলচর মন্ত্রালয়না চৎনরি৷ স্কিম অসিগী মখাদা, কলচরেল হেরিতেজকী মতাংদা তম্নবা অমদি নৈননবা, অরিবা মেনুস্ক্রিপশিং, লিতরেচর, আর্ত অমদি ক্রাফতশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমদি কল্চরেল এক্তিবিতীশিং/ঈশৈ অমদি জগোইগুম্বা থৌরমশিংগী মতাংদা দোকুমেন্তেসন তৌনবা, আর্ত অমসুং কলচরগী ওদিও-বিজ্যুল প্রোগ্রামশিং শন্দোক্নবা অমদি ত্রেদিসনেল অমসুং ফোল্ক আর্ততা ত্রেনিং পীনবা কোলেজশিং অমদি য়ুনিভর্সিতীশিং য়াওনা ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসনশিংদা শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীরি৷ ওর্গনাইজেসন অমগীদমক লৈরিবা ক্বান্তম ওফ ফন্দিং অসি চহি অমদা লুপা লাখ ১০.০০নি৷ স্কিম অসিগী লৈরিবা এক্সপর্ত এদভাইজরী কম্মিতীনা স্কিম অসিদগী মেক্সিমম লিমিতকী ৱাংমদা লৈরিবা শেনফমবু রিকম্মেন্ত তৌনবা অদুবু শেনফম অদু লুপা লাখ ৩০.০০দগীদি হেলহন্দনবা কম্মিতী অসিদা শক্তি পীরি৷
হিমালয়াসকী কলচরেল হেরিতেজ ঙাক-শেনবা অমদি চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীবা হায়বা স্কিম অসিগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুমগী মতমদা হিমালয়ান রাজ্যশিংদগী ফংখিবা প্রপোজেল মশিং অদুবু মখাদা পীরি:
চহি
ফংখিবা প্রপোজেল মশিং
২০১৮-১৯
১৩০
২০১৯-২০
১৩১
২০২০-২১
১৫৬
হিমালয়াসকী কলচরেল হেরিতেজ ঙাক-শেনবা অমদি ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীবগী স্কিম অসি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ুনিয়ন তেরিতেরী, লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরী, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরখন্দ, সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশ য়াওনা হিমালয়ান রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী কলচরেল হেরিতেজপু ঙাক-শেন্নবা অমদি ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক কলচর মন্ত্রালয়না চলাইবা শেল-থুমগী ওইবা অচৌবা স্কিম অমনি৷ হায়রিবা স্কিম অসি সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি অমদি ফন্দ অমতা রাজ্য সরকারশিংদা হকথেংননা রিলিজ তৌদে৷ অদুমওইনমক, হিমালয়াসকী কলচরেল হেরিতেজ ঙাক-শেনবা অমদি ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীবা হায়বা স্কিম অসিগী মখাদা নন-গভর্মেন্তেল ওর্গনাইজেসনশিংদা রিলিজ তৌখিবা রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা ফন্দশিং অদু ২০২০-২১দা লুপা ৩,৩৬,০০,০০০ (লুপা লাখ ৩,৩৬,০০,০০০) ওইখিবা অসিগা চাংদম্নবা মতমদা ২০২১-২২দা লুপা ৪,৭৩,৪৭,৬৪০ (লুপা লাখতা)দা হেনগৎলকখ্রে৷
ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা কলচর, তুরিজম অমদি দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা পীখিবনি৷

Ministry of Culture
Ministry of Culture implements financial assistance for the Preservation and Development of Cultural Heritage of the Himalayas
21 MAR 2022 6:09PM by PIB Delhi
Ministry of Culture implements a financial grant scheme known as Scheme of Financial Assistance for the Preservation and Development of Cultural Heritage of the Himalayas for the purpose of promoting, protecting and preserving the cultural heritage of Himalayan region spreading in Union Territory of Jammu and Kashmir, Union Territory of Ladakh, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh through research, documentation, dissemination, etc.. Under this scheme, financial assistance is provided to the Voluntary Organizations including Colleges and Universities for study and research on cultural heritage, Preservation of old manuscripts, literature, art & crafts and documentation of cultural activities/ events like music & dance, dissemination through audio-visual programmes of art and culture and training in traditional and folk art. The quantum of funding is Rs.10.00 lakhs per year for an organization. The Expert Advisory Committee (EAC) on the scheme is empowered to recommend the amount beyond the maximum limit but not exceeding Rs.30.00 lakhs from this scheme.
The number of proposals received from the Himalayan States during the last three years under the Scheme of Financial Assistance for the Preservation and Development of Cultural Heritage of the Himalayas are given as under:
Year
No. of Proposals received
2018-19
130
2019-20
131
2020-21
156
The Scheme of Financial Assistance for the Preservation and Development of Cultural Heritage of the Himalayas is a financial grant Scheme administered by the Ministry of Culture specifically for preservation and development of Cultural heritage of the Himalayan States/Union Territories including Union Territory of Jammu and Kashmir, Union Territory of Ladakh, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh. The said scheme is a Central Sector Scheme and no funds are released directly to the State Governments. However, the details of State-wise funds released to the Non-Governmental Organizations under the scheme of Financial Assistance for the Preservation and Development of Cultural Heritage of the Himalayas has increased to 4,73,47,640/-(Rs.in Lakhs) in 2021-2022 as compared to 2020-2021 which is 3,36,00,000/- (Rs.in Lakhs).
This information was given by Minister for Culture, tourism and development of north eastern region Shri G.Kishan Reddy in Lok Sabha today.