Ministry of Electronics & IT
Petascale Supercomputer Param Shakti inaugurated at IIT Kharagpur under National Supercomputing Mission
New high-performance computational facility to aid researchers to solve large-scale problems of different fields of Science and Engineering
28 MAR 2022 11:17AM by PIB Delhi
PARAM Shakti”, a Petascale Supercomputer “at IIT Kharagpur, has been dedicated to the nation under National Supercomputing Mission (NSM) - a joint initiative of Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) and Department of Science and Technology (DST). The supercomputer was inaugurated on March 27, 2022 by Shri Jagdeep Dhankhar, Honourable Governor, West Bengal in gracious presence of Prof V K Tewari, Director, IIT Kharagpur; Dr. Sivaji Chadaram, Director, DST; Col A.K Nath (Retd), Director General and Executive Director, CDAC; Prof Amit Patra, Deputy Director, IIT Kharagpur; Shri Arvind Kumar, Group Coordinator, NSM- HPC Division, MeitY; Shri S A Kumar, Advisor NSM, MeitY, along with senior officials from MeitY, DST, IIT Kharagpur and C-DAC. PARAM Shakti supercomputing facility is accelerating the research and development activities in multidisciplinary domains of computational and data sciences as it provides large-scale computing power to the user community of IIT Kharagpur and neighbouring academic and R&D institutes.
A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between IIT Kharagpur and Centre for Development in Advanced Computing (CDAC) in March 2019 to establish this state-of the art Supercomputing Facility with 17680 CPU cores along with 44 GPUs. This facility has pioneered in using RDHX based efficient cooling system to obtain a high power usage effectiveness. This system has been tested extensively by both IIT Kharagpur and CDAC for commercial, open-source and in-house software pertaining to diversified applications.
IIT Kharagpur has been following the mandate of NSM towards development of computationally efficient software for supercomputing platforms and applications for large-scale industrial and scientific problems. IIT Kharagpur is also one of the NSM nodal centres for training in HPC and AI and working on development manpower required for the Supercomputing Research across the nation. This centre has been organizing courses, workshops, bootcamps etc. in various domains pertaining to fundamentals of supercomputing and data sciences and their application to diversified fields including Agriculture, Astronomy, Biology, Mechanical Engineering, Material Sciences etc. IIT Kharagpur has also established the Centre for Computational and Data Science with a mandate to train the researchers in Supercomputer accelerated R&D. The new high-performance computational facility would aid researchers to solve large-scale problems of different fields of Science and Engineering. Some of the identified focus areas in which this supercomputing based research will be of great value addition are: Computational Fluid Dynamics, Artificial Intelligence, Big Data Analytics, Climate Change & Digital Earth, Computational Biology, Cryptography & Security, Smart Infrastructure & Sustainable Cities, Smart Materials etc. Furthermore, NSM has sponsored a number of application research projects using this Supercomputing facility involving researchers for IIT Kharagpur and other Indian institutes and industries. Overall, this Supercomputing facility will provide a major boost to the research and development initiatives in Indian academia and industries to reach a position of global esteem.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁରରେ ପେଟାସ୍କେଲ୍ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ପରମ ଶକ୍ତିର ଉଦ୍‌ଘାଟନ
ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରର ବଡ଼ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ଗବେଷଣାକାରୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବ ଏହି ନୂଆ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ କମ୍ପ୍ୟୁଟେସନାଲ ସୁବିଧା
28 MAR 2022 11:17AM by PIB Bhubaneshwar
ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁରରେ ପେଟାସ୍କେଲ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ପରମ ଶକ୍ତିକୁ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ (ଡିଏସଟି) ର ସଂଯୁକ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ଅଟେ। ଏହି ଜାତୀୟ ସୁପର-କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରର ଲୋକାର୍ପଣ 27 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2022 ରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଜଗଦିପ ଧନଖର କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ବି.କେ. ତିୱାରୀ, ସି-ଡାକର ମହା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ କର୍ଣ୍ଣଲ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ.) ଏକେ ନାଥ, ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁରର ଉପ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଅମିତ ପାତ୍ର, ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍‌ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏନଏସଏମ-ଏଚପିସି ଡିଭିଜନ ର ଗ୍ରୁପ କୋର୍ଡିନେଟର ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ କୁମାର, ଶ୍ରୀ ଏସ.ଏ. କୁମାର, ଆଡଭାଇଜର, ଏନଏସଏମ, ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ତଥା ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏନଏସଏମ –ଏଚପିସି ଡିଭିଜନ, ଡିଏସଟି, ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁର ଏବଂ ସି-ଡାକ୍ ର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। କମ୍ପ୍ୟୁଟେସନାଲ୍ ଏବଂ ଡାଟା ଡିଭିଜନର ବହୁବିଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ପାଇଁ ପରମ ଶକ୍ତି ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଏହା ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁର ତଥା ପଡ଼ୋଶୀ ଆକାଡେମିକ୍ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକୁ ବୃହତ ମାତ୍ରାରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଦକ୍ଷ କରୁଛି।
ଏହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଟେ ଯେ 44 ଟି ଜିପିୟୁ ସହିତ 17680 ସିପିୟୁ କୋର ଯୁକ୍ତ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ଏମଓୟୁରେ ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁର ତଥା ସେଣ୍ଟର ଫର ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଇନ୍ ଆଡଭାନ୍ସଡ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ (ସିଡାକ୍) ମଧ୍ୟରେ ମାର୍ଚ୍ଚ 2019 ରେ ସ୍ବାକ୍ଷର କରାଯାଇଛି। ଏହି ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆରଡିଏଚଏକ୍ସ ଆଧାରିତ ଦକ୍ଷ କୁଲିଂ ପ୍ରଣାଳୀର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଛି, ଯଦ୍ବାରା ଉଚ୍ଚ ଉପାଦେୟତା କ୍ଷମତା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁର ଏବଂ ସି-ଡାକରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ, ମୁକ୍ତ ସ୍ରୋତ ଏବଂ ଘରୋଇ ସଫ୍‌ଟଓୟାର ପାଇଁ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯାଞ୍ଚ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଆପ୍ଲିକେସନ ସହିତ ସାମିଲ୍ ଅଟେ।
ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁର ସୁପର-କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ସଫ୍‌ଟଓୟାର ତଥା ଉଚ୍ଚ ମାତ୍ରାରେ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ତଥା ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପ୍ଲିକେସନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏନଏସଏମର ଅଧିକାରର ପାଳନ କରିଥାଏ। ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁର, ଏଚପିସି ତଥା ଏଆଇ ପାଇଁ ଏନଏସଏମ ଏକ ନୋଡାଲ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ସୁପର-କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ବିକାଶ ପାଇଁ କାମ କରୁଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, କର୍ମଶାଳା, ବୁଟକ୍ୟାମ୍ପ ଆଦିର ଆୟୋଜନ କରୁଛି ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅଟେ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ଡାଟା ସାଇନ୍‌ସ ଏବଂ କୃଷି, ଆଷ୍ଟ୍ରୋନୋମି, ଜୀବ ବିଜ୍ଞାନ, ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାହାର ଉପାଦେୟତା ସହିତ ସାମିଲ୍ ଅଟେ। ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁର ସେଣ୍ଟର ଫର୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟେସନାଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଡାଟା ସାଇନ୍‌ସକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଏହା ପ୍ରାଧୀକୃତ ଅଟେ ଯେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶରେ ତୀବ୍ରତା ଆଣିବା ପାଇଁ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟରରେ ଗବେଷଣାକରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବ। ନୂଆ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ କମ୍ପ୍ୟୁଟେସନାଲ୍ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ଗବେଷଣାକାରୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବ ଯେପରି ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବଡ଼ ବଡ଼ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ।
ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଆଧାରିତ ଗବେଷଣାର କିଛି ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ରର ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟେସନ ଫ୍ଲୁଇଡ୍‌ ଡାଇନାମିକ୍‌ସ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍‌ସ, ବିଗ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍‌ସ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଆର୍ଥ, କମ୍ପ୍ୟୁଟେସନାଲ୍ ବାୟୋଲୋଜି, କ୍ରିପଟୋଗ୍ରାଫି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ମାର୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ସହର ଆଦି ସାମିଲ୍ ଅଟେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏନଏସଏମ ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସୁବିଧାର ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଅନେକ ଆପ୍ଲିକେସନ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରାୟୋଜିତ କରିଛି। ଏଥିରେ ଆଇଆଇଟି ତଥା ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍ଥାନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗର ଗବେଷଣାକାରୀମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଛି। ମୋଟ୍ ଉପରେ ଏହି ସୁପର କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସୁବିଧାରେ ଭାରତୀୟ ଏକାଡେମିକ୍ ଦୁନିଆ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ଯଦ୍ବାରା ବିଶ୍ବରେ ଏହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିପାରିବ।