প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৭.০৩.২০২২দা পাংথোকখিবা ‘মন কি বাত’কী ৮৭শুবা তাঙ্কক্তা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
27 MAR 2022 11:30AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, খুরমজরি! মমাংগী চয়োলদা ঐখোয় পুম্নমক্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা য়াম্না চাউরবা থবক অমা মাইপাক্না ফংবা ঙম্লে। নখোয় ময়াম্না তারম্লগনি মদুদি মমাংগী চয়োলদা, ভারতনা মপাল লমদা বিলিয়ন $ ৪০০ হায়বদি লুপা করোর লাখ ৩০গী পোৎচৈ থাদোকপগী তার্গেত অদু ফংবা ঙমখ্রে। অহানবা য়েংলুবদদি মসি ভারতকী শেনমিৎলোনগা মরী লৈননা উরম্বা য়াই অদুবু মসিদি ভারতকী শেনমিৎলোনদগী হেন্না ভারতকী তৌবা ঙম্বগী শক্তি অদু উৎথোকপনি। মতম অমদদি ভারতকী মপাল লমদা থাদোকপগী স্তেতিস্তিক্স অসি করিগুম্বদা বিলিয়ন ১০০, ১৫০ অমদি ২০০ ফাওবা য়ৌরম্মি অদুবু ঙসিদি বিলিয়ন ৪০০ ফাওবা য়ৌবা ঙম্লে। মসিনা তাকপদি মালেমগী কৈথেল ভারত্তা শাবা পোত্থোকশিং অসি পাম্নবা হেন্নরক্লি লোইননা ভারতকী সপ্লাই চেন অসি নোংম-নোংমগী মপাঙ্গল কনবা হেনগৎলক্লি হায়বনি। লৈবাক অসিনা অচৌবা খোংথাং থাংলকপা অসি খল্লম্বদগী হেন্না চাউনা তৌথোরকপনি, লেপখিবা ফিরেপকীদমক্তা অহিং-নুংথিল নাইদনা পুকচেল শেংনা হোৎনরবদি মাইপাকপা ওই, মসি মীওইবগী পুনশীগশু চাংদম্নদুনা য়েংশি।
মরুপশিং, লৈবাক অসিগী মফম কয়াগী পোত্থোকনা মীরৈবাক্তা চৎলি, অসামগী হাইলাকান্দিগী শাউনগী পোত্থোক নত্রগা উস্মানাবাদকী হেন্দলুমগী পোত্থোক, বিজাপুরগী উহৈ অমদি মনা মশিং অমদি চন্দোলিগী চেং অমুবাপুম্নমক্কী এক্সপোর্তকী চাং হেনগৎলক্লি। হৌজিক্তি অদোম্না মালেমদা ফাওরবা চুম্ব্রৈদু দুবাইদসু ফংবা ঙম্লগনি লোইননা সাউদি অরাবিয়াদা তামিল নাদুদগী থাখিবা লফোই ফংলগনি। খ্বাইদগী চাউবা ৱাফম অমনা হৌজিক্তি অনৌ-অনৌবা পোত্থোক কয়া অনৌ-অনৌবা লৈবাক্তা থারি। হিমাচল উত্তরাখন্দদা হৌবা মিল্লেতস অনৌবা মহৈ-মরোংগী অহানবা তর্ন অমা দেনমার্ক্তা থাবা হৌখ্রে। অন্ধ্র প্রদেশকী কৃষ্ণা অমসুং চিত্তুর জিলাদা হৌবা বঙ্গনপল্লি অমসুং সুবর্নারেকা খোয়া মখলগী হৈনৌদু সাউথ কোরিয়াদা থাখ্রে। ত্রিপুরাদগী থৈবোং অশংবদু লন্দনদা এরোপলেন্না পুখ্রে লোইননা নাগালেন্দগী কিং চিল্লিসু লন্দনদা এক্সপোর্ত তৌখ্রে। মতৌ অসুম্না ভলিয়া গেহুগী অহানবা তর্ন গুজরাত্তগী কেন্যা অমসুং স্রি লঙ্কাদা থাদোকখ্রে, হায়বদি অদোম্না অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চৎপা মতমদা মেদ ইন ইন্দিয়াগী পোত্থোকশিং অসি হান্নদগী হেন্না য়াম্না উবা ফংলগনি।
মরুপশিং, লিস্ত অসি অসুক্কী মতিক শাংখ্রে, লিস্ত অসিনা শাংলিবমখৈ মেক ইন ইন্দিয়াগী মপাঙ্গল ওইরিবনি। পাক চা্রবা ভারতকী মতিক মগুন অসি ঐখোয়গী লৌমীশিং, শিনমীশিং, খুৎহৈবশিং, ফিশাবশিং, এঞ্জীনীয়রশিং, অপিকপা ইন্দস্ত্রী তৌবশিং, এম.এস.এম.ই. সেক্তরশিং, তোঙান-তোঙানবা শিনফমগী মীয়ামশিং অসিগী অপুনবগী শক্তিনি। মখোয়না হোৎনবগী মপান্না, বিলিয়ন দোলার ৪০০গী এক্সপোর্তকী তার্গেত য়ৌবা ঙম্লিবনি। ভারতকী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বা অসি মালেমগী মফম শিনবা থুংনা য়ৌবসিদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। ভারতকী মীয়ম্না লোকেলগীদমক্তা ভোকেল পীরকপা মতমদা, লোকেলদগী গ্লোবেল য়ৌবসি মতম কুইনা চংদে। লিকেলদগী গ্লোবেল ওইহন্দুনা ঐখোয়গী মিংচৎপু অমুক্কা হেন্না হেনগৎহল্লসি।
মরুপশিং, মন কী বাত তাবীরিবশিংনা মসি তাবদা য়াম্না হরাওগনি, হোম সেক্তরদসু অপিকপা ইন্দস্ত্রী তৌবশিংগী মাইপাকপা অসিনা ঐখোয়বু চাউথোকচহল্লিবনি। ঙসিদি অপিকপা এন্তর্প্রেনরশিংনসু গোবর্মেন্ত ই-মার্কেত প্লেস হায়বদি, জেমগী খুত্থাংদা অচোবা থৌদাং য়ারি। তেক্নোলোজীগী মতেংনা য়াম্না ত্রান্সপরেন্ত ওইবা ফিভম অমা শেমগৎলে। হৌখিবা চহিদা, জেম পোর্তেলগী খুত্থাংদা, সরকারনা লুপা কোতি লাখ অমগী চাংদা পোৎ লৈখি। লৈবাক্কী মফম কয়াদা লৈবা এন্ত্রপ্রেনর লাখ আমগা লিশিং ২৫ মুক্না অপিকপা দুকান্দারশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অদু সরকারদা হকথেংননা য়োনখি। মতম অমদদি অচৌ-অচৌবা কমপনী খক্তংনা সরকারদা পোৎ য়োনবা ঙম্লম্মি, অদুবু হৌজিক্তি লৈবাক অসি অহোংবা কয়া লাক্লে, অরিবা চৎনবী কয়া হোংদোরক্লি। হৌজিক্তি পিকপদগী পিকখ্রবা দুকান্দার অমনা জেম পোর্তেলদা সরকারদা মহাক্কী পোৎ য়োল্লি, মসিনা অচৌবা মঙলান মঙবদা নত্তনা হান্না য়ৌরমদবা মফম য়ৌনবা হোৎনবগী থৌনা অদু উৎথোক্লি। মসিগী থৌনা অসিগী মপান্দগী ভরতকী মীয়াম পুম্বনা ইরোদোম লেপচবা ভারতকী মঙলান অদু মপুং ফাহনগদৌরি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, হন্দক্তা পাংথোকখিবা পত্মা সম্মান থৌরমদা ময়াম্না বাবা সিবানন্নদবু উবীরমগনি। চহি ১২৬ শুরবা অহল অদুগী এনর্জী অদু উবদা পুম্নমক ঙক্নখি, লোইননা মিৎনা কুপ্পদা খুরুখুদা কুন্দুনা খুরুমখি। ঐহাক্নসু বাবা সিবানন্দবুসু নোন্থদুনা খুরমজখি। চহি ১২৬ অমদি মহাক্কী ফিৎনেসকীদমক ঙসি লৈবাক পুম্বনা মহাকপু শোন্নরি। ঐহাক্না সোসিয়েল মীদিয়াদা মী কয়াগী কমেন্তশিং উখি, মখোয়না বাবা সিবানন্দ অসি মহাক্কী চহিগী শরুক মরি থোকপগী চাংদা ফিৎ ওইরি হায়না ইখি। মহাক্কী পুনশিং অসিনা ঐখোয়দা ইন্সপিরেশন অমা পীরি। মহাক্কী পুনশিং শাংনবগীদমক ইশ্বরদা নিজরি, মহাক্না য়োগবু য়াম্না পামজৈ লোইননা য়াম্না হেলদি ওইবা লাইফস্তাইল অমদা হিংলি।
জীবেম শরদ: শতম।
ঐখোয়গী চৎন-লোনচত্তা, ঐহাক্না পুম্নকপু চহি চামা হকচাং ফনা লৈনবগীদমক য়াই-পাউজেল পীজরি। ঐখোয়ন এপ্রিল ৭তা মালেমগী হকশেলগী নুমিৎ পাংথোক্কনি। ঙসিদি, মালেম পুম্বদা হকশেলগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিনবা হৌনরক্লি, য়োগননি খঙদে, অয়ুর্বেদননি খঙদে, পাম্নবা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চয়োলদা কাতারদা য়োগগী প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখি, মসিদা লৈবাক ১১৪গী মীশিংনা শরুক য়াদুনা অনৌবা ৱার্লদ রেকোর্দ অমা থমখি। আয়ুশ ইন্দস্ত্রীগী কৈথেলশু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। চহি ৬কী মমাংদদি অয়ুর্বেদগা মরী লৈনবা হিদাকশিংগী কৈথেলসি শুপ্নতংগী লুপা কোতি লিশিং ২২মুক্তা ওইরম্মি। অদুবু ঙসিদি আয়ুশ মেন্যুফেকচরিং ইন্দস্ত্রী অসি চাউরাক্না লুপা কোতি লাখ অমগা লিশিং নিফুগী চাংদা হেনগৎলক্লি। লেপ্তনা হেনগৎলক্কনি হায়বগী থাজবসু লৈরি। স্তার্ত-অপ ৱার্ল্দদসু আয়ুশ অসি ময়াম্না পাম্নবা হীরম অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং, হেল্থ সেক্তরগী অতৈ স্তার্ত-অপসগী মতাংদা হান্নসু ৱাফম কয়া থমখ্রে, হান্দক্তি আয়ুশ স্তার্ত-অপসকী মতাংদা থোইদোকপা ৱাফম খরদং থমজগে। স্তার্ত-অপ অমা লৈ, কাপিৱা! মমিং অসিগী মনুংগী ৱাহন্থোক্তি, কা হায়বদি কাফ, পি হায়বদি পিত অমসুং ৱা হায়বদি ৱাত। মসিগী স্তার্ত-অপ অসি, এখোয়গী মৈহৌরোলগী মতুং ইন্না হেলদী ইতিং হেবিতসতা য়ুমফম ওই। স্তার্ত-অপ অমনা নিরোগ-স্ত্রীতনি, অয়ুর্বেদ হেল্থকেয়র ইকোসীস্তেমদা থোইদোক হেন্দোকপা কন্সেপ অমনি। মসিগী তেক্নোলোজী দ্রিবন প্লেতফোর্ম অসিনা মালেম পুম্বদা লৈরিবা অয়ুর্বেদগী দদোক্তরশিংগা মীয়ামগা দাইরেক্ত শম্নহল্লি। দোক্তর লিশিং ৫০ এনবনা প্রকে্তিস তোরি, মতৌ অসুম্না অত্রেয়া ইন্নোভেশন্স, হেল্থকেয়র তেক্নোলোজী স্তার্ত-অপ অমনি, হোলিস্তিক ৱেলনেসকী লমদা থবক তৌরি। এক্সোরিয়েলনা অস্বগন্ধা খক্তং শিজিন্নবগী এৱেয়র ওইহনবদা নত্তনা তোপ খ্বালিতী প্রদক্সন প্রোসেসতসু য়াম্না চাউনা ইনভেস্ত তৌখি। ক্যোরবেদনা মরু-মরাং, মনা-মশিংশিংগী অনৌবা রিসর্চ অমসুং মৈহৌরোলদগী চৎনরকপা লৌশিংগা পুল্লগা হোলিস্তিক লাইফকীদমক দাইতরি সপ্লিমেন্তসকী থবক তৌখি।
মরুপশিং, ঐনা হায়জরিবদুদি খরখক্তংনি, লিস্ত অসি ওন্থোক্না শাংকখ্রে। মসি ভরতকী নহা ওইরিবা এন্তরপ্রেনরশিং অসদি ভারত্তা লৈবা অনৌবা ওইথোকপশিং অসিগী কুদম্নি। হেল্থ সেক্তর অমদি স্তার্ত-অপশিংদা থোইদোক্না আয়ুশ স্তার্ত-অপশিংদা ঐনা হায়জনিংবদই, অদোম্না ওনলাইন পোর্তেল শেম্বা মতমদা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা অয়াবা পীরবা লোলশিংদা শেম্নবা হোৎনসি। মালেমসিদা ইংলিশ লোল খঙদবা অমদি ঙাংদবা লৈবাক কয়াসু লৈরি। ভারতকী আয়ুশ স্তার্ত-অপসনা অফবা ক্বালিতীগী পোত্থোক পুথোক্তুনা য়াম্না থুনা মালেমদা ঙল্লরগনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি।
মরুপশিং, হকচাং ফবগা লু-নানবগা মরী য়াম্না লৈনৈ। মন কি বাত্তা লু-নানবগী ৱাফম লু-নানববু পামজবা কয়াগী ৱাফম কয়া ফোংদোকখ্রে। ময়ামসিগী মরক্তগী লু-নানবা পামজবা চন্দ্রকিশোর পাতিলসু অমনি। মহাক মহারাস্তরগী নাসিক্তা লৈ। চন্দ্রকিশোরনা লু-নানবসি অদুক মতিক্কী পামজৈ। মহাক্না গোদাবরি তুরেলগী মপান্দা লেপ্তুনা মফম অদুদা অমোৎ-অকাই হুন্দোক্তনবা মীয়ামদা পাউজেল পী। মহাক্নবু হেক উরবা, মীয়ামদা অদু তৌদনবা হায়জৈ। নুমিদাংৱাইরম য়ৌরকপদা তুরেল মপান্দা হুন্দোকপা লাকপা অমোৎ-অকাইদু পৈদুনা লৈরে। মহাক্না হোৎনজবা অসিনা মীয়ামদা এৱ্যরসু ওইহল্লি লোইননা ইন্সপায়রসু তৌই। মহাকগুম্বা অমসু লৈ, ওরিশাগী পুরিদগী রাহুল মহারানা। রাহুলনা নোংমাইজিং খুদিংগী অয়ুক অঙনবদগী হৌনা, পুরিগী লাইফমশিংদা চৎলি অদুগা মফমদুদগী প্লাস্তিক্কী অমোৎপশিং অদু খোমজিল্লি। হৌজিক মহাক্না প্লাস্তিক্কী অমোৎপা কিলো চা কয়া শেংদোক্লে। পুরিগী রাহুল অমদি নাসিক্কী চন্দ্রকিশোরনা পাউতাক কয়া তম্বীরি। নগরিক অমা ওইনা ঐখোয়না ীশাগী ইথৌ পাংথোক্কদবনি, লু-নানববু ওইরো, অফবা চিঞ্জাকপু ওইরো, অদুদগী তিকা থাববু ওইরো , মসিনা ঐখোয়বু হকচাং ফনা লৈবদা মতেং পাংঙি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ঐখোয় কেরলাগী মুপাত্তম স্রি নরায়ননগী মরমদা ৱারী শাসি। মহাক্না পোতস ফোর ৱাতর ফোর লাইফ হায়বা প্রোজেক্ত অমা হৌদোকখি।
মরুপশিং, মুপাত্তম স্রি নরায়নন জীনা কালেনগী অশাবা মতমদা শা-উচেকশিংনা ঈশিং খৌরাংবগী অৱাবা লৈতনবগীদমক্তা লৈবাক্কী চফু য়েন্থোকপগী খোংজং অমা চংশিল্লি। অশাবা মতমদা শা-উচেকশিংগী অৱাবসি উবদা, মা মশাসু ৱাবনা খম থেংঙি। মদুদগী মহাক্না লৈবাক্কী চফু য়েল্লগে, অতোপ্পশিংনা ঈশিং হাপ্পগী থবক্তং তৌনবা হায়না মহাক্না খনখি। নরায়ন্না য়েনখিবা চফুশিংগী মশিং অসি লাখ হেনগদৌরে। মসি তাবদা ময়াম ঙক্লমগনি। মহাক্কী খোংজংসিদা মশিং লাখ শুবা চফু অদু গান্ধি জীনা লিংখৎলম্বা সাবর্মতি আস্রমদা দান তৌগনি। হৌজিক কালেন চংলক্লবনিনা নরায়ননগী থবক অসিনা ঐখোয় পুম্ববু ইন্সপায়র তৌগনি লোইননা ঐখোয়নসু ঐখোয়গী শা-উচেক মরুপশিংগীদমক ঈশিংগী থৌরাং তৌগনি।
মরুপশিং, ‘মন কি বাত’ তাবীরিবশিংবু ঐখোয়না লৌখিবা ৱারেপশিংদু অমুক হন্না নিংশিংনবা হায়জরি। ঈশিংগী ঈরিক অমমমতংবু কন্ননবগীদমক ঐখোয়না তৌবা য়াবা উপায় তৌসি। মসিদসু নত্তনা ঈশিংগী রিসাসিক্লিংসু তৌবা য়াবা তৌসি। ইমুংদা শিজিন্নবা ঈশিংশিংদু, গার্দেনিংদা শিজিন্নবা য়ারবদি, মদু শিজিন্নসি। রহিমদাসনা চহি চা কয়াগী মমাংদা হায়বীরম্মি, ‘ঈশিং য়োকসি, ঈশিং য়াওদনদি পুম্নমক অরেম্বনি’। ঈশিং য়োশিনবগী থবক্তা অঙাংশিগী থৌদাং য়াম্না চাউই। লু-নানববু অঙাংশিংনা ঈহৌ অমা ওইহনখি। মতৌ অদুগুম্না ‘ৱাতর ৱারিয়র’ ওইদুনা ঈশিং য়োকশিংবদা মতেং পাংবা য়াই।
মরুপশিং. ঐখোয়গী লৈবাক্তা ঈশিং য়োকশিনবা, ঈশিং ফংফমশিংবু ঙাক-শেনবা , মসি চহি চা কয়াদগী ঐখোয়গী চৎনবী অমা ওইরক্লি। মীয়াম্না ৱাতর কঞ্জারভেশনবু লাইফ মিসন ওইনা তোবসি উবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। চেন্নাইগী অরুন কৃষ্ণমুর্তিনা মহাক্কী এরিয়াদা লৈবা পুখ্রিশিং, পাতশিংবু শেংদোকপগী খোংজং অমা চংশিল্লি। মহাক্না পুখ্রি, পাত ১৫০ রোম্বু শেংদোকপগী থৌদাং লৌখি অমসুং মাইপাক্না পাংথোকখি। মতৌ অসুম তৌনা, মহারাস্ত্রগী ঐচ.আর. প্রোফেস্নেল ওইবা রোহান কালেনা মহারাস্ত্রগী স্তেপৱেল চা কয়াবু ঙাক-শেনবগী থৌদাং লৌরি। গুহা কয়াদি চহি চা কয়া শুরবনি অমসুং ঐখোয়গী পাথাং-পুথাংগী শরুক ওইরবনি। সিকন্দ্রবাদকী বন্সিলাল-পেত গুহাসিং চহি কয়া থৌওইবীদবনা লৈখোম্না পিক থন্দুনা লৈরম্বদগী মীয়াম্না অমুক নৌহৌননা হিংগৎনবা হোৎনরি।
মরুপশিং, ঐহাক্তি ঈশিং য়াম্না তাংবা রাজ্যদগী লাকপনি। গুজরাত্তা, স্তেপৱেলশিংসিবু বো হায়না খঙনৈ লোইননা মসিগী মগুনশু য়াম্না চাউই। গুহাশিং অসিবু ঙাক-শেন্নবগীদমক, ‘জল মন্দির য়োজনা’গী থৌদাং য়াম্না চাউই। গুজরাত অপুম্বদা ঈশিং ফংফমশিং অসিবু নৌহৌননা শেমগত্তুনা ৱাতর লেভেল হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। ময়ামসু মসি পাংথোকপা য়াই। চেক দাম শাবা, রেন ৱাতর আরভেস্তিং তৌবসিদা ইন্দিভিজুৱেল হোৎবগা লোইননা অপুনবগী থৌদাংসু চাউই। অজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী মতমসিদা লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংদা য়ামদ্রবদা অমৃত সারোবর ৭৫দি শেম্বা য়াই। হান্নগী পুখ্রিশিং শেমজিনবা, অনৌবা খরা শেম্বা য়াই। ময়াম্না মসিদা থবক খরা তৌরক্কনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ‘মন কি বাত’কী ফজবা অমনা ঐহাক্না মবামগী মেসেজেসশিং অসি তোঙান-তোঙানবা লোল অমদি দাইলেক্তা ফংই। মী কয়ানা মাইগোবতা ওদিয়ো মেসেজ কয়া থাবীরকই। ভারতকী চৎন-লোনচৎ ঐখোয়গী লোলশিং, ঐখোয়গী দাইলেকশিং, ঐখোয়গি চাকচা-য়ুথক, ফিজেৎ-শাজেৎ খেৎনবা ময়ামসিনা ঐখোয়গী থৌনা ওইরিবনি। নোংপোক্তগীনা নোংচুপ ফাওবা, অৱাংদগী খা ফাওবদা, ভারতকী খেৎনবা অসিনা অমত্তা ওইনা পুল্লি। অপুনবা ভারত, অথোইবা ভারত ওইরি, মসিদা ঐখোয়গী পুৱারিগী মফমশিং, ৱুরানগি ৱারীশিংগ মফম য়াম্না চাউই। ঐনা মসি হায়রিবসিগী মরম করিনো হায়বসিদা ময়াম ঙক্লমগনি। মসিগী মরমদি মাধবপুর মেলা, মাধবপুর মেলা অসি করিনো, কদাইদা তোই হায়বসিদা করম্না ভারতকী খেৎনবশিংগা করম্না মর লৈনবগে হায়বসি তাবীরিবশিংনা য়াম্না নুংঙাইনা থোক্কনি।
মরুপশিং, “মাধবপুরগী মেলা” অসি গুজরাতকী পোর্বন্দরদা, সমুদ্র মপান্দা লৈবা মধবপুর খুঙ্গংদা পাংথোকই। অদুবু মসি হিন্দুস্তানগী নোংপোক থংবা মতাাইগসু মরী লৈনৈ। মতৌ কমদৌনা হায়বদা পুরানগী ৱারীনি, চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা ভগবান শ্রী কৃষ্ণনা নোর্থ ইস্তকী রাজকুমারি, রুকমনিগা লুহোংখি। লুহোংবদু পোর্বন্দরগী মাধবপুরদা পাংথোকখি। ইস্ত অমসুং ৱেস্তকা লৈনবা ৱারীনি। মতমগী মতুং ইন্না মেলা অসিদা অহোংবা কয়া লাক্লে। নোর্থ ইস্তগী নুপী ময়ুমদগী মীওই কয়াসু মেলা য়াওবা লাক্নরে। চয়োল অমা চুপ্না চৎথবা মেলা অসিদা নোর্থ ইস্ত রাজ্যশিংদগী আর্তিস্ত কয়া লাকই, হেন্দিক্রাফকা মরী লৈনবা আর্তিস্ত কয়াসু লাকই, মসিনা মেলা অসিগী হেন্না হেনগৎহল্লি। চয়োল অমগী মেলা অসিদা, অপুনবা ভারত, অথোইবা ভারতকী ফজরবা শক্তম উবা ফংই। মেলা অসি অমুক্তংদি য়েংবীনবা হায়জরি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, হৌজিক লৈবাক অসিদা, অজাদি কা অমৃত, মীয়াম পুন্না শরুক য়ামিন্নবগী শক্তম অমা উবা ফংলি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, মার্চ ২২৩দা শাহিদ রিৱসতা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা থৌরম কয়া পাংথোকখি। লৈবাক অসিনা নিংতম্বগী নায়ক-নায়কা কয়াবু নিংশিংনখি। নুমিৎ অসিদা ঐহাকসু কোলকাতাগী ভিক্তোরিয়া মেমোরিয়েলদা, বিপ্লোবি ভারত গেলরী হাংদোকপগী খুদোংচাবদু ফংজখি। ভারতকী থৌনা ফবা লালহৌবশিংগী মফমদা স্রধাঞ্জলি কৎচবগী থোইদোক্না মতিক চারবা গেলরী অমনি। মরুপশিং, এপ্রিল থাদা ঐখোয়না অথোইবা মীওইপোক অনিগী মপোক কুমওন পাংথোক্কনি। মখোয় অনি অদুদি মহাত্মা ফুলে অমসুং বাবাসাহেব অম্বেদকর। মআত্মা ফুলেগীনা এপ্রিল ১১ অদুগা বাবাসাহেব অম্বেদকরগীনা এপ্রিল ১৪দা পাংথোক্কনি। মহাত্মা অনি অসিনা অমাং-অশেং কাইবগী মায়োক্তা কন্না লান্থেংনখি। মহাত্মা ফুলেনা নুপীমচাশিংগী স্কুল হাংদোককি। অঙাং নুপীমচা হাৎপগী মায়োক্তা খোল্লাও লাওখি। মহাক্না ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নবগী মতাংদসু খোংজং চংশিনখি।
মরুপশিং, মহাত্মা ফুলেগী মরমদা নৈনদ্রিঙৈগী মতমসিদা সবিত্রি বাই ফুলেগী মরমদা পনবসু তঙাইফদে। সাবিত্রি বাই ফুলেনা সমাইজগী ওর্গনাইজেশন কয়া লিংখৎপদা অচোবা থৌদাং কয়া লৌখি। মহৈ তম্বীবা অমদি সোসিবেল রিফোর্মর অমা ওইবতা নত্তনা সমাজপু এৱ্যর ওইহল্লম্মি অমসুং পাঙ্গল হাপ্লম্মি। মখোয় অনিনা পুন্দুনা অচুম্বা পুথোকপা সমাজ লিংখৎখি, মীয়াম্বু এমপাৱর তৌনবা হোৎনখি। বাবাসাহেবকী থবক-থৌওংশিংদা মআত্মা ফুলেগী ইন্সপিরেশন উবা ফংঙি। মহাক্না হায়খি, সমাজ অমা চাউখৎপা হায়বসি লমদম অদুগী নুপীশিংগী ফিভম উরগা লেপ্পা ঙম্মি। মহাত্মা ফুলে, সাবিত্রি ফুলে, বাবসাহেব অম্বেদকরগী পুনশিদগী ঈথিল লৌরগা ঐহাক্না মমা-মপা অমদি অহল-লমনশিংদা হায়জরি, ঈচানুপীশিংবু শোইদনা লাইরিক তমহনবীয়ু। ইচানুপীশিংবু স্কুলদা মিং চনবা হেনগৎহন্নবগীদমকনুমিৎ খরনিগী মমাংদা কন্য সিক্সা প্রবেশ উৎসবসু হৌখ্রে। মসিনা করিগুম্বা মরম অমদগী স্কুল কাবা লেপ্লুরবা নুপীমচাশিংবু স্কুলদা অমুক লাকহন্নবা ফোকস তৌবনি।
মরুপশিং, ঐহাক্না লাইবক ফবদগী বাবাসাহেবকা মরী লৈনবা মফম মঙাদা থবক তৌবা ফংজখি। মহাক্কী পোক্নফম মহু, মুম্বাইগী চৈত্যভুমি, লন্দনগী মহাক্কী ময়ুম, নাগপুরগী তিখা লৌখিবা মফম, দিল্লীদা বাবাসাহেবনা থুপখিবা মফম, মফমশিং অসিদা চৎপগী লাইবক ফবদু ফংজখি। ঐহাক্না ‘মন কি বাত’পু তাবীরিবশিংদা হায়জরি, মহাত্মা ফুলে, সাবিত্রি বাই ফুলে অমদি বাবাসাহেব অম্বেদকরগা মরী লৈনবা মফমশিংদা শোইদনা চৎপীনবা হায়জরি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, হন্দক্কী ‘মন কি বাত’ অসিদা, ঐহাক্না হীরম কয়াদা হায়জখ্রে। মথংগী থাদসু কুম্হৈ-ফিয়োং কবা লাক্লি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, নবরাত্রি লাক্কদৌরি। নবরাত্রিদা ঐখোয়না চরা হেন্দুনা শক্তিবু খুরমজৈ হায়বদি, ঐখোয়গী চৎন-লোনচৎনা হরাও-তায়াম্বসু তম্বী অদুগা খাংবা কনবসু তম্বী। খাংবা কনবা, নিংবা কনবা হায়বসি ঐখোয়গীদি কুম্হৈনি, মরম অসিনা নবরাত্রিসি ঐখোয়গীদমক্তদি য়াম্না মরু ওইরিবনি। নবরাত্রিগী অহৌবা নুমিত্তা গুরি পদ্বাগী কুম্হৈসু লৈ। এপ্রিলদা ইস্তরসু লাকই, লোইননা রামজানগী শেংলবা নুমিৎসু লাকই। ঐখোয় পুন্না ঐখোয়গী কুম্হৈশিং অসি পাংথোকসি। কেন্নবা কয়া লৈরবা ভারতকী মপাঙ্গল কলহনসি। হন্দক্কী ‘মন কি বাত’তা অসিখক্তং হায়জরগে। মথং থাদা অনৌবা হীরমশিংগা লোইননা অমুক উনরসি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 87th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 27.03.2022
27 MAR 2022 11:30AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar! Last week we achieved a feat that filled all of us with pride. You must have heard that last week, India has achieved the export target of $ 400 billion, i.e. 30 lakh crore rupees. At first instance, it might come across as a matter related to the economy; but more than the economy, it is related to the capability of India, the potential of India. At one time, the figure of exports from India used to be 100 billion, at times 150 billion, sometimes 200 billion…today, India has reached 400 billion dollars. In a way, this means that the demand for items made in India is increasing all over the world; the other meaning is that the supply chain of India is getting stronger by the day… and it also has a very big message. The nation takes great strides when resolves are bigger than dreams. When there is a sincere effort day and night for the resolves, those resolutions also attain fruition… and you see, the same happens in a person's life as well. When one's resolve, one’s efforts, become bigger than one’s dreams, success comes to the person on its own.
Friends, new, ever new products from all corners of the country are reaching foreign shores. Leather products from Hailakandi in Assam or handloom products from Osmanabad, fruits and vegetables from Bijapur or black rice from Chandauli, the exports of all of these are increasing. Now, you will also find the world famous apricot of Ladakh in Dubai too and in Saudi Arabia, you will find bananas shipped from Tamil Nadu. Most importantly, an array of new products are being sent to ever newer countries. For example, the first consignment of millets grown in Himachal and Uttarakhand was exported to Denmark. Bainganapalli and Subarnarekha mangoes from Krishna and Chittoor districts of Andhra Pradesh were exported to South Korea. Fresh jackfruits from Tripura were exported to London by air and for the first time King Chilli from Nagaland was dispatched to London. Similarly, the first consignment of Bhalia wheat was exported from Gujarat to Kenya and Sri Lanka. This means, now if you go to other countries, Made in India products will be more visible than ever before.
Friends, this list is very long and the power of Make In India is equivalent in might to the extent of the list. Equally great is the potential of India… and the basis of its strength are our farmers, artisans, our weavers, engineers, our small entrepreneurs, the MSME sector; people from many different professions, all of them are its true strength. It is only due to their hard work, that the goal of exporting to the tune of $ 400 billion has been achieved and I am happy that this power of the people of India is now reaching new markets in every nook and corner of the world. When each and every Indian is vocal for local, it does not take long for the local to become global. Let's make the local ‘global’ and augment the prestige of our products further.
Friends, the listeners of 'Mann Ki Baat' will love to know that the success of our small entrepreneurs at the domestic level also makes us proud. Today our small entrepreneurs are playing a major partnership role in government procurement through Government e-Market place i.e. GeM. A much transparent system has been developed through technology. During the last one year through the GeM portal, the government has purchased items worth more than one lakh crore rupees. Close to 1.25 lakh small entrepreneurs, small shopkeepers from every corner of the country have sold their goods directly to the government. There was a time when only big companies could sell goods to the government. However, the country is changing now; the old systems are also changing. Now even the smallest of shopkeepers can sell one’s goods to the government on the GeM Portal – this is the New India. She not only dreams big, but also shows the courage to reach that goal, where no one has reached before. On the basis of this very courage, all of us Indians together will definitely fulfill the dream of an Aatmanirbhar Bharat, a self-reliant India.
My dear countrymen, you must have observed Baba Sivanand ji in the recently held Padma Awards ceremony. Seeing the agility of the 126-year-old, everyone must have been surprised just like I was…and I saw, before one could bat an eyelid, he started bowing in the Nandi Mudra. I bowed a number of times and offered Pranaam to Baba Sivanand ji. Both, the age of 126 years and the fitness of Baba Sivanand are the subject of discussion in the country today. I read many people's comments on social media, that Baba Sivanand is fitter than those one-fourth his age. Indeed, the life of Baba Sivananda is an inspiration for all of us. I wish him a long life. He has a passion for yoga and leads a very healthy lifestyle.
जीवेम शरदः शतम् |
In our culture, everyone is wished a hundred years of healthy life. We will celebrate 'World Health Day' on the 7th of April. Today, the collective Indian thought on health, whether it is Yoga or Ayurveda, is increasingly trending all over the world. Just last week you must have noticed a Yoga program being organized in Qatar. In this, citizens of 114 countries participated and made a new world record. Similarly, the market of the Ayush Industry is also increasing continuously. 6 years ago, the market for medicines related to Ayurveda was around 22 thousand crores. Today, the Ayush Manufacturing Industry is reaching around one lakh forty thousand crore rupees, that is, the possibilities are increasing continuously in this sector. In the start-up world too, AYUSH is becoming a subject of attraction.
Friends, I have often referred to earlier on other start-ups of the health sector, but this time I will talk to you especially on Ayush Start-Ups. There is a start-up Kapiva! Its meaning is hidden in its name. Here, Ka means - Kapha, Pi means - Pitta and Va means - Vaata. This Start-Up is based on healthy eating habits in accordance with our traditions. Nirog-Street too is another start-up which is a unique concept in the Ayurveda Healthcare Ecosystem. Its technology-driven platform connects Ayurveda Doctors from across the world directly to the people. More than 50 thousand practitioners are associated with it. Similarly, Atreya Innovations, a healthcare technology start-up, is working in the field of Holistic Wellness. Ixoreal has not only spread awareness about the use of Ashwagandha, but has also invested a huge amount on top-quality production process. Cureveda has created dietary supplements for Holistic Life through the confluence of modern herbal research and traditional knowledge.
Friends, I have listed only a few names so far; this list is very long. It is a symbol of the young entrepreneurs of India and the new possibilities being created in India. I also have a request for the Start-Ups of the Health Sector and especially the Ayush Start-Ups. Whatever portal you design online; whatever content you create, try to make it in all the languages ​​​​recognized by the United Nations. There are many such countries in the world where English is neither spoken nor understood much. Promote your information keeping such countries in mind as well. I am sure that soon, Ayush Start-Ups from India with better quality products will reign all over the world.
Friends, health is also directly related to cleanliness. In 'Mann Ki Baat', we always mention the efforts of the proponents of cleanliness. One such Swachhagrahi is Chandrakishore Patil ji. He lives in Nashik, Maharashtra. Chandrakishore ji's resolve regarding cleanliness is very heartfelt. He stands by the Godavari river, and constantly encourages people not to throw garbage in the river. If he sees someone doing this, he immediately stops them. Chandrakishore ji invests a lot of his time in this endeavour. By evening, he has a pile of such things, which people have brought to throw into the river. This effort of Chandrakishore ji also raises awareness and is also inspiring. Similarly, there is another Swachhagrahi – Rahul Maharana of Puri in Orissa. Rahul goes to the pilgrimage sites in Puri early in the morning every Sunday, and clears the plastic garbage there. He has cleaned hundreds of kilos of plastic garbage and dirt so far. Be it Rahul of Puri or Chandrakishore of Nashik, they teach us a lot. As citizens, we must carry out our duties, whether it is cleanliness, nutrition or vaccination… all these efforts also help us in staying healthy.
My dear countrymen, let's talk about Mupattam Sri Narayanan ji of Kerala. He has started a project named - 'Pots for water of life'. When you come to know about this project, you will marvel at the wonderful work done.
Friends, Mupattam Sri Narayanan ji is running a campaign to distribute earthen pots so that animals and birds do not face water problems during summer. In summer, he used to get upset seeing the plight of animals and birds. Then he thought… why not start distributing earthen pots himself so that others were left with only the task of filling water in those pots. You will be surprised that the number of utensils distributed by Narayanan ji is going to cross one lakh. In his campaign, he will donate the hundred thousandth pot to the Sabarmati Ashram established by Gandhi ji. Today, when the summer season has knocked at our doors, this work of Narayanan will definitely inspire all of us and we will also make arrangements for water for our animal and bird friends this summer.
Friends, I would also request the listeners of 'Mann Ki Baat' to reiterate our resolves. Whatever we can do to save every drop of water, we must do that. Apart from this, we have to keep giving equal emphasis on recycling of water. The water used at home can be used in pots, can be used in gardening, it must be reused. With a little effort, you can make such arrangements in your home. Centuries ago, Rahimdas ji had purposefull said 'Rahiman paani raakhiye, bin paani sab soon'. And in this task of saving water, I have high hopes from children. Just as our children made cleanliness a movement, they can help save water by becoming a 'Water Warriors'.
Friends, for centuries, water conservation in our country; protection of water sources has been part of the nature of society. I am happy that many people in the country have made water conservation a life mission. Like Arun Krishnamurthy is a friend from Chennai! Arun ji is running a campaign to clean the ponds and lakes in his area. He took up the responsibility of cleaning more than 150 ponds and lakes and successfully completed it. Similarly, there is a friend from Maharashtra, Rohan Kale. Rohan is an HR Professional. He is running a campaign to preserve hundreds of step wells in Maharashtra. Many of these wells are centuries old and are part of our heritage. Bansilal-Pet Kuan in Secunderabad is one such step well. Due to years of neglect, this step well got filled with mud and garbage. But now the campaign to revive this step well has started with public participation.
Friends, I hail from a state where there has always been a shortage of water. These step wells are called Vav in Gujarat. Vav has played a big role in a state like Gujarat. The 'Jal Mandir Scheme' played a significant role in the protection of these wells or step wells. Several step wells were revived all over Gujarat. This also helped a lot in raising the water level in these areas. You can also run similar campaigns at the local level. Be it the construction of Check dams or Rain Water Harvesting, individual efforts are also important in this and collective efforts are necessary too. For instance, at least 75 Amrit Sarovars can be made in every district of our country in the Azadi ka Amrit Mahotsav. Some old lakes can be rejuvenated; some new ones can be dug. I am sure you will definitely make some effort in this direction.
My dear countrymen, one of the beautiful aspects of 'Mann Ki Baat' is that I get your messages in many languages, in many dialects. Many people also send audio message on MYGOV. India's culture, our languages, our dialects, our way of life, our culinary range, all of this diversity is our great strength. From east to west, from north to south, this diversity binds India together, leading to Ek Bharat Shreshtha Bharat. Here too, both our historical sites and Pauranik literature contribute a lot. You must be wondering why I am mentioning this to you right now! The reason for this is the "Madhavpur Mela". The listeners of Mann Ki Baat will find it very interesting to know where the Madhavpur Mela is held, why it is held, how it is related to the diversity of India.
Friends, "Madhavpur Mela" is held in the village of Madhavpur near the sea at Porbandar in Gujarat. But it also connects with the eastern end of India. You must be thinking how this is possible! The answer to this also comes from a Pauranik story. It is said that thousands of years ago Lord Krishna was married to Rukmani, a princess from the North East. This marriage took place in Madhavpur, Porbandar and as a symbol of the that marriage, even today Madhavpur fair is held there. This deep relationship between the East and West is our heritage. With the passage of time with the efforts of the people, new aspects too are now being added to the Madhavpur fair. In local parlance, the bride’s side is called Gharati and now many Gharaatis from the North East have started coming to this fair. Artists from all the states of the North East reach the Madhavpur Fair, which lasts for a week; when artisans associated with handicrafts arrive and the beauty of the fair is enhanced manifold. For a week, this amalgamation of cultures of the East and West of India, the Madhavpur fair creates a very beautiful example of Ek Bharat Shrestha Bharat. I request you to read and know more about this fair as well.
My dear countrymen, the Azadi ka Amrit Mahotsav in the country is now becoming a new example of public participation. A few days ago, on the 23rd of March, many celebrations were held in different corners of the country on Martyrs' Day. The country remembered te heroes and heroines of her Independence; remembered them reverently. On the same day I also got the opportunity to dedicate to the nation the Biplobi Bharat Gallery at Victoria Memorial, Kolkata. This is a very unique gallery to pay tribute to the brave revolutionaries of India. If you get n opportunity, you must certainly visit it. Friends, in the month of April we will also celebrate the birth anniversary of two great personalities. Both of them have left their deep impact on Indian society. These great personalities are - Mahatma Phule and Babasaheb Ambedkar. We will celebrate Mahatma Phule's birth anniversary on the 11th of April and Babasaheb's birth anniversary on the 14th of April. Both of these great men fought persistently against discrimination and inequality. Mahatma Phule opened schools for girls in that era; raised his voice against female infanticide. He also launched large campaigns to get rid of the water crisis.
Friends, the mention of Savitribai Phule ji is equally important in this reference to Mahatma Phule. Savitribai Phule played a significant role in the formation of many social institutions. As a teacher and a social reformer, she also made the society aware and encouraged it. Together they founded the Satyashodhak Samaj…they made efforts for the empowerment of the people. We can clearly see the influence of Mahatma Phule in the work of Babasaheb Ambedkar. He also used to say that the development of any society can be assessed by looking at the status of women in that society. Taking inspiration from the life of Mahatma Phule, Savitribai Phule, Babasaheb Ambedkar, I request all the parents and guardians to ensure education for their daughters. In order to increase the enrollment of daughters in schools, the Kanya Shiksha Pravesh Utsav has also been started a few days ago… the focus is on bringing back to school those girls who missed their studies for some reason.
Friends, it is a matter of good fortune for all of us that we have also got an opportunity to work for Panch Teerth associated with Babasaheb. Be it his birthplace in Mhow, Chaityabhoomi in Mumbai, his home in London, the Deeksha Bhoomi in Nagpur, or Babasaheb's Maha-Parinirvana Sthal in Delhi, I have had the privilege of visiting all the places, all sacred sites. I would urge the listeners of 'Mann Ki Baat' to visit the places associated with Mahatma Phule, Savitribai Phule and Babasaheb Ambedkar. You will get to learn a lot there.
My dear countrymen, this time too in 'Mann Ki Baat' we talked on many topics. Many festivals are lined up next month. Navratri is only a few days away. In Navratri, we practice fasting, perform sadhana of Shakti, worship Shakti…that is, our traditions teach us celebration and restraint as well. Sanyam and Tap are also a festival for us, which is why Navratri has always been very special for all of us. There is also the festival of Gudi Padwa on the very first day of Navratri. Easter also comes in April and the holy days of Ramadan are also starting. Let us celebrate our festivals by including everyone together, strenthening India's diversity… this is our collective desire. That’s all this time in 'Mann Ki Baat'. I will see you again next month with new topics.
Many many thanks !