কল্চর মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা আই.জি.এন.সি.এ., নই দিল্লীদা নুমিৎ হুম্নিগী নোর্থ-ইস্ত ফেস্তিবেল ‘ইসান মন্থন’ হৌদোকখ্রে
হৌখিবা চহি ৭.৫দা অৱাং নোংপোক লমদমগী বজেৎ ১১০% হেনগত্তুনা লমদম অসিবু মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা ঐখোয়গী ফিরেপ মমি তারি: শ্রী জি কিসন রেদ্দী
25 MAR 2022 3:51PM by PIB Imphal
কল্চর, তুরিজম অমসুং দোনরগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি কিসন রেদ্দীনা ঙসি নই দিল্লীদা লৈবা ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল সেন্তর ফোর আর্তসতা নুমিৎ হুম্নি চুপ্না চত্থগদবা ‘ইসা মন্থন’ কৌবা নোর্থ-ইস্ত ফেস্তিবেল হৌদোকখ্রে‍। আই.জি.এন.সি.এ.গী মেমবর সেক্রেতরী দোক্তর সচিদানন্দ জোসি, জে.এন.য়ু. ভাইস চাঞ্ছেলর প্রোফেসর সান্তিশ্রী ধুলিপুদি পন্দিৎ অমসুং প্রজ্ঞা প্রভাহগী নেস্নেল কনভেনর শ্রী জে. নন্দকুমারসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। নুমিৎ হুম্নি চত্থগদবা থৌরমদুনা মার্চ ২৫দগী ২৭ ফাওবদা ৱেস্তর্ন কোর্ত মনাক্কী কলা কেন্দ্রদা অৱাংনোংপোক ভারতকী নাৎ, কলা, ঈশৈ, জগোয়, হেন্দিক্রাফ্ত অমসুং ত্রেদিস্নেল মথেলশিং খঙননবা খুদোংচাবা অমা পীগনি‍। থৌরম অসি অয়ুক পুং ১০দগী নুমিদাং পুং ১০ ফাওবা চত্থগনি‍। মফমসিদা লাকপশিংনা তোঙান তোঙানবা নাৎকী ওইবা থৌরমশিং য়েংবা ফংগনি অমদি হেন্দিক্রাফ্ত, ফিরোল অমদি অতৈ পোৎলমশিং অৱাং নোংপোক্কী খুৎহৈবশিংদগী হকথেংননা লৈবা য়াগনি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা শ্রী জি কিসন রেদ্দীনা হায়খিবদা, “ইসান মন্থন থৌরম অসি অৱাং নোংপোক্কী য়াম্লবা মীওই কাঙলুপশিংগী নাৎ অমসুং ফজববু পুথোক্তুনা পাঙথোকপা নুমিৎ হুম্নিগী ওইবা কুমহৈনি অমদি মসিনা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী খোঙফম চেৎশিনহনবদা মতেং ওইগনি‍। অৱাং নোংপোক লমদমদা কাঙলুপ ৪০০রোম অমদি লোল ২০০রোম লৈ‍। অৱাং নোংপোক লমদমগী মীওইশিংগী ইচম চমজবা অমদি নোল্লুকপা মতৌনা মখোয়গী তোপ তোপ্পা শক্তম অমা পী‍।”
শ্রী রেদ্দীনা মখা তাখিবদা, “নরেন্দ্র মোদী লৈঙাক্না লমদম অসিগী য়াইফনবগীদমক অমদি চাওখৎনবগীদমক থবক পায়খৎলি‍। ঐখোয়না লম্বী থোংগী ফীভমদা রেল, লম্বী, নোংথক অমসুং ঈশিং লম্বীগী পাম্বৈ মরিমক্তা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙলি‍। হৌখিবা চহি তরেৎ মখায়সিদা লমদম অসোমগী বজেৎ ১১০% হেনগৎহন্দুনা মফম অসিবু মালেমগী থাক্তা থাঙ্গৎনবা ঐখোয়গী খোঙফম উৎলি‍।”
হৌদোকপগী থৌরমদুদা মখা তারকপদা অৱাং নোংপোক ভারতকী মশাগী লাইনীংগী মরমদা খন্ন-নৈনবা, অসাম অমসুং মিথিলাঞ্চলগী লুহোংবগী ঈশৈ, অৱাং নোংপোক্কী মীথানবিদ্রবা নীংতম লান্মীশিংগী মরমদা খন্ন-নৈনবা অমদি নাৎকী ওইবা থৌরমশিং পাঙথোকখি‍। থৌরম অসিনা অৱাং নোংপোক্কী ফিল্ম, আর্ত অমসুং হেন্দিক্রাফ্তকী মরমদা ঈ-পাউ কয়াসু ফংহনগনি‍। নুমিৎ খুদিংগী তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদগী নাৎকী জগোয় অমসুং ঈশৈগী থৌরম লৈগনি‍। অহানবা নুমিত্তা সিক্কিমগী সোফিয়াম বেন্দনা ঈশৈ লান্থোকখি অদুগা অনিসুবা নুমিত্তা অরুনাচলগী “করপক করদং’না অমদি অহুমসুবা নুমিত্তা নাগালেন্দগী ‘তেতেসিও সিস্তের্স বেন্দ’কী নুংঙাইরবা পর্ফোর্মেন্সশিং য়েংবা ফংগনি‍। কোহিমাদা বেজ তৌবা তেতেসিও সিস্তর্স অসি লৈবাকসিদা অমদি মালেমগী মফম কয়াদা মমীং লৈরবা কাঙলুপ অমনি‍। মসিদা য়াওরিবা মচিন মনাওশিং অসি মুৎসেভেলু, অজিন, কুভেলু অমসুং অলুনে কৌই অদুগা মর্সী, অজি, কুকু অমসুং লুলু হায়নসু খঙনৈ‍। ত্রেদিস্নেল ওইনা হায়রিবা শৈশকপশিং অসিনা চোক্রি লোলদা শকপা মখোয়গী নাৎকী ঈশৈ ‘লি’ লৈবাকসিখক্তদা নত্তনা থাইলেন্দ, ম্যান্মার, চাইনা, কোরিয়া, অমসুং য়ু.এস.নচিংবা লৈবাক কয়াদা শকখ্রে‍।

Ministry of Culture
Union Minister Shri G Kishan Reddy inaugurates the three day North-East festival 'Ishan Manthan'at IGNCA, New Delhi
Budget for the North East region has increased by over 110% in the last 7.5 years, which reflects our commitment to promote the region at a global level: Shri G Kishan Reddy
25 MAR 2022 3:51PM by PIB Delhi
Union Minister for Culture, Tourism & DONER Shri G Kishan Reddy inaugurated the three-day North-East festival called 'Ishan Manthan' atthe Indira Gandhi National Centre for the Arts today in New Delhi. Member Secretary of IGNCA Dr. Sachidanand Joshi, Voice Chancellor of JNU Prof. SantishreeDhulipudi Pandit and National convener of PrajnaPravah Shri J. Nandakumar also graced the event. The three-day event will give an opportunity to get acquainted with the culture, art, music, folk dances, handicrafts and traditional cuisines of Northeast India from March 25th to 27th in the premises of the Kala Kendra near the Western Court. The event will be held 10 am to 10 pm. The audience-listeners will be able to enjoy various cultural programmes and they will be able to buy the handicrafts, garments and other items direct from the artisans of northeast.
Speaking on the occasion Shri G Kishan Reddy said, “The Ishan Manthan programme is a three-day festival to celebrate the rich ethnicity and colours of North East India and it will help in fulfilling the resolve of Ek Bharat Shrestha Bharat. The North Eastern Region inhabits about 400 communities who speak more than 200 languages. The simplicity and humility of the people from the northeast provides them a unique identity”.
Shri Reddy further added, “The Narendra Modi Government is working for the welfare and development of the region. We have prioritised connectivity through all the four means of rail, road, airway and waterways. The budget for the region has increased by over 110% in the last seven and half years, which reflects our commitment to promote the region at a global level.”
The inaugural session was followed by a discussion on the indigenous faith of North East India, performance on the wedding songs of Assam and Mithilanchal, discussions on the unsung freedom fighters of the North East and cultural programmes. The event will also provide information about the films, art and handicrafts of the North East. There will also be folk dance and musical performances from different states every day. On the first day Sikkim's sofiyam band performed and on the second day 'KarpakKardang' of Arunachal and third day musical performance of 'Teteseo Sisters Band' of Nagaland can be enjoyed. Kohima's band of Tetesio Sisters is now famous in the country and the world. These sisters named Mutsevelu, Azin, Kuvelu and Alune are also known as Mercy, Aji, Kuku and Lulu. Traditionally, these singers of the folk song 'Li' in the Chokri dialect have performed in Thailand, Myanmar, China, Korea and the US, etc., besides the country.