সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জরশিংগী য়াইফ থৌরাং
15 MAR 2022 4:01PM by PIB Imphal
মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জিং (২০১৩গী এম.এস. এক্তকী সেক্সন ২(১) জি.দা পনখিবগী মতুং ইন্না মসি ইনসেনিতরী লেত্রিনশিংদগি মীগী অমাংবা লৌথোক্তুনা শেংদোকপা) তৌবনা মরম ওইরগা শিখিবা অমত্তা লৈখিদে। তৌইগুম্বশুং, হৌখিবা চহি মঙা অসিগী মনুংদা স্যুৱর অমসুং সেপ্তিক তেঙ্কশিংগী বাম্না খুদংথিনিংঙাই ওইবা মওংদা শেংদোকপগী থবকশিং তৌবদা খঙহৌদনা থোকখিবা খুদোংথিবশিংনা মরম ওইরগা মীওই ৩২৫ শিখ্রে অমসুং হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা মীওই২৭৬কী ইমুং-মনুংশিংনা খেতই-পুরোন ফংখি।
অখুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচরদা পীরি।
২০০৩গী সিভিল রিত পেতিশন নম্বর ৫৮৩দা ২৭.০৩.২০১৮দা ইকাইখুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তকী ৱায়েল অদুগী মতুং ইন্না সভুৱরশিং/সেপ্তিক তেঙ্কশিং শেংবা মতমদা শিখিবশিং খুদিংমক্কী ইমুং-মনুংশিংদা লুপা লাখ ১০ কেতি-পিরোন ওইনা পীখ্রে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা খুদোংথিনংঙাই ওইরবা শেংবগী থবক অসিদা লৈখিদবা মীওইশিং অদুগী ইমুং-মনুংশিংদা মখোয়গী স্কীমশিং অদুগী মতুং ইন্না রিহেবিলিতেশন বেনিফিতশিং পীরি।
মসিগী মথক্তা, সরকারনা সেন্ত্রেল সেক্তর সেল্ফ এমপ্লোইমেন্তকী স্কীম ফোর রিহেবিলিতেশন ওফ মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জরস (এস.আর.এম.এস.) অসি থবক ওইনা পাইখৎলগনি। মখাদা পীরিবশিং অসি মশক খঙদোক্লবা মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জরশিংদা মখোয়গী রিহেবিলিতেশনগীদমক্তা মতেং পাংনবগীদমক্তা ওইবা প্রোভিজনশিং:-
- ইমুং অদুগী মশক খঙদোক্লবা মেনভুৱল স্কাভেঞ্জর অমদা লুপা ৮০,০০০গী ৱান তাইম কেস এসিস্তেন্স।
- মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জরশিং অমসুং মখোয়গী দিপেন্দেন্তশিংদা ত্রেনিং মনুংদা থা অমগী @ লুপা ৩,০০০/-গী স্তাইপেন্দগা লোইননা চহি অনি ফাওবগী স্কিল দেবেলপমেন্ত ত্রেনিং পীবা
- সেনিতেশনগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং য়াওনা সেল্ফ এমপ্লোইমেন্তকীদমক্তা লোনশিং লৌখিবশিংগীদমক্তা লুপা লাখ ৫.০০গী কেপিতল সবসিদী পীবা
- মশক খংদোক্লবা মেনভুৱল স্কাভেঞ্জরশিং অদুগী ইমুং-মনুংশিংদা অয়ুশমান ভারত, প্রধান মন্ত্রী জন অরোগভা য়োজনা (এ.বি.- পি.এম.জে.এ.ৱাই.)গী মখাদা হেল্থ ইন্সুরেন্স পীবা
“প্রোহিবিশন ওফ এমপ্লোইমেন্ত এস মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জিং এন্দ রিহেবিলিতেশন এক্ত, ২০১৩ (এম.এস. এক্ত, ২০২১)”গী মতুং ইন্না মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জিং অসি ৬.১২.২০২১দগি চৎনদুনা লৈবা অসিদা অথিংবা থম্লবা থবক-থৌওং অমনি। কনাগুম্বা মীওই অমা নত্রগা এজেন্সীনা মথক্কী তাং অসিদগী মেনভুৱল স্কাভেঞ্জিংগীদমক্তা কনাগুম্বা মীওই অমা শিজিন্নবা নত্রগা থবক তৌহনবা অবদে। কনাগুম্বা মীওই অমা নত্রগা এজেন্সী অমনা মীওই অমহেক্তা মেনভুৱল স্কাভেঞ্জিংগীদমক্তা শিজিন্নবা টারবদি মদু ২০১৩গী এম.এস. এক্তকী প্রোভিজনশিং অদুবু খোংগাওনবনি অমসুং চহি ২ ফাওবগী ফাদোক পীবা নত্রগা লুপা লাখ অমগী ফাইন নত্রগা অনিমক অসিবু মথক্কী এক্ত অসিগী সেক্সন ৮কী মখাদা দন্দি ওইনা পীবা য়াই।
মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জিং অসি লৈবাক শিনবা থুংনা “প্রোহিবিশন ওফ এমপ্লোইমেন্ত এস মেন্যুৱল স্কাভেঞ্জিং এন্দ রিহেবিলিতেশন এক্ত, ২০১৩ (এম.এস. এক্ত, ২০২১)”গী মখাদা অথিংবা থম্লবা থবক-থৌওংনি।
এনেক্সচর
হৌখিবা চহি মঙা (২০১৭ to ২০২১)গী মনুংদা স্যুৱরশিং আমসুং সেপ্তিক তেঙ্কশিংদা মীশিং শিখিবগী অকুপ্পা মরোল
সুপ্রিম কোর্তনা ৱায়েল পীখিবা তাং ২৭.০৩.২০১৪ অদুগী মতুং ইন্না খেতি-পুরোন পীখিবগী স্তেতস
সেরিয়েল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
স্যুৱরদা শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং
লাখ ১০
লাখ ১০দগী তাবা
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১৩
১০
০
২
বিহার
২
২
০
৩
ছত্তিসগর
১
১
০
৪
চন্দিগর
৩
৩
০
৫
দিল্লী
৪২
৩৭
০
৬
গোৱা
০
০
০
৭
গুজরাত
২৮
২৩
০
৮
হরিয়ানা
৩৩
২৩
৬
৯
কর্নাতকা
২৬
২৬
০
১০
কেরলা
১
১
০
১১
মহারাস্ত্র
৩০
১১
০
১২
মধ্য প্রদেশ
১
১
০
১৩
ওরিশা
২
২
০
১৪
পঞ্জাব
১৬
১০
৬
১৫
রাজস্থান
১৩
১১
১
১৬
তামিল নাদু
৪৩
৪৩
০
১৭
তেলঙ্গনা
৬
৬
০
১৮
ত্রিপুরা
০
০
০
১৯
উত্ত্রাখন্দ
০
০
০
২০
উত্তর প্রদেশ
৫২
২৭
১৭
২১
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৩
৮
১
অপুনবা
৩২৫
২৪৫
৩১
মসিগী ই-পাউ অসি লোক সভাদা ঙসি সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এমপাৱরমেন্তকী মন্ত্রী, শ্রী রামদাস অথাৱালেনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
WELFARE OF MANUAL SCAVENGERS
15 MAR 2022 4:01PM by PIB Delhi
No death has been reported due to engaging in Manual Scavenging (which is lifting of human excreta from insanitary latrines as defined in Section 2(1) (g) of the MS Act, 2013). However, 325 persons have died due to accidents while undertaking hazardous cleaning of sewer and septic tanks during the last five years and family members of 276 persons have received compensation during the said period. Details are given at Annexure.
In accordance with the Hon’ble Supreme Court’s Judgment dated 27.03.2014 in Civil Writ Petition No. 583 of 2003, compensation of Rs. 10 lakh each is paid to the families of those who have died while cleaning sewers/septic tanks. Central and State Governments are providing rehabilitation benefits, as per their schemes to the family of persons who died due to hazardous cleaning.
In addition, Government is implementing a Central Sector Self Employment Scheme for Rehabilitation of Manual Scavengers (SRMS). The following are the provisions for providing assistance to the identified manual scavengers for their rehabilitation:-
1. One Time Cash Assistance of Rs. 40,000/- to one identified manual scavenger in the family.
2. Skill Development Training of manual scavengers and their dependants upto two years with stipend @ Rs. 3,000/- per month during the training period.
3. Capital Subsidy upto Rs. 5.00 lakh for those who availed loans for Self Employment Projects including sanitation related projects.
4. Health insurance under Ayushman Bharat, Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) to the families of all the identified manual scavengers.
As per the “Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013 (MS Act, 2013)” manual scavenging is a prohibited activity in the country with effect from 6.12.2013. No person or agency can engage or employ any person for manual scavenging from the above date. Any person or agency who engages any person for manual scavenging in violation of the provisions of the MS Act, 2013 is punishable under Section 8 of the above Act, with imprisonment upto 2 years or fine upto Rs. One Lakh or both.
Manual Scavenging is a banned activity under the “Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013 (MS Act, 2013)” throughout the country.
Annexure
Details of death of persons in sewers and septic tanks during the last five years (2017 to 2021)
Status of payment of compensation in terms of Supreme Court Judgment dated 27.03.2014
S No
Name of State/UT
Total Number of sewer death
10 Lac
Less than 10 Lac
1
Andhra Pradesh
13
10
0
2
Bihar
2
2
0
3
Chhattisgarh
1
1
0
4
Chandigarh
3
3
0
5
Delhi
42
37
0
6
Goa
0
0
0
7
Gujarat
28
23
0
8
Haryana
33
23
6
9
Karnataka
26
26
0
10
Kerala
1
1
0
11
Maharashtra
30
11
0
12
Madhya Pradesh
1
1
0
13
Odisha
2
2
0
14
Punjab
16
10
6
15
Rajasthan
13
11
1
16
Tamil Nadu
43
43
0
17
Telangana
6
6
0
18
Tripura
0
0
0
19
Uttrakhand
0
0
0
20
Uttar Pradesh
52
27
17
21
West Bengal
13
8
1
Total
325
245
31
This information was given by the Minister of State for Social Justice & Empowerment, Shri Ramdas Athawale in a written reply in the Lok Sabha today.