হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নুপীশিংদা অনিমিয়া লৈহন্দনবা লৌখৎলকখিবা অনৌবা খোংথাংশিং
15 MAR 2022 4:58PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.)না কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা সার্বিস দেলিভরী লেপ্তনা চত্থনবগীদমক্তা ২০২০গী এপ্রিল ১৪দা “কোবিদ-১৯ আউৎব্রেক মনুংদা তঙাইফদবা হেল্থ সার্বিসশিংগী দেলিভরী য়াহনবা” অমসুং ২০২০গী মে ২৪দা “কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা অমসুং মতুংদা রিপ্রোদক্তিব, মেতর্নেল, ন্যুবোর্ন, চাইল্দ, এদোলেসেন্ত হেল্থ প্লস ন্যুত্রিশন সার্বিসেসকী প্রোভিজন পীবা” হায়বসিগী মতাংদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা গাইদেন্স নোতশিং ইশু তৌখ্রে।
মসিগী গাইদেন্স নোতশিং অসিগী মতুং ইন্না, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা তার্গেত তৌরিবা চহি কাংলুপশিং হায়বদি থা ৬-৫৯ ফাওবগী প্রি-স্কুল অঙাংশিং, চহি ৫-৯ ফাওবগী অঙাংশিং, চহি ১০-১৯ ফাওবগী ইনখৎলক্লিবা অঙাংশিং, মীরোল্লবী অমসুং খোম থোক্লিবা নুপীশিংদা আইরন ফোলিক এসিদ সপ্লিমেন্তশিং য়ুম-য়ুমদা য়েন্থোক্নবা তাক্লকখ্রে।
ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং হায়বদি আশাশিং/এ.এন.এম.শিং/এ.দবল্যু.দবল্যু.শিংনা পার্সোনেল প্রোতেক্তিব মীজরশিং অমসুং ফিজিকেল দিস্তেন্সিং নোর্মশিং ঙাক্না চত্তুনা ভলেজ হেল্থ সেনিতেশন ন্যুত্রিশন দেজ (ভি.ঐচ.এস.এন.দি.শিং)গী খুত্থাংদা আই.এফ.এ. সপ্লিমেন্তশিং য়েন্থোকপগী থবকশিং পাইখৎনবা খঙহল্লকখ্রে
ভারত সরকারনা কোবিদ-১৯ মনুংদা ভর্চুৱল প্লেতফোর্মগী খুত্থাংদা হেল্থ কিয়র প্রোভাইদরশিংগি ত্রেনিং তৌনবা অনিমিয়া মুক্ত চারত (এ.এম.বি.) ই-ত্রেনিং মোদ্যুলশিংসু দেবেলপ তৌখ্রে অমসুং লোঞ্চ তৌখ্রে।
নেস্নেল হেল্থ মিসনগী মখাদা, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী এন্যুৱল প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেশন প্লান (পি.আই.পি.)গী খুত্থাংদা থাগৎলকখিবা প্রোজলশিং অদুদা য়ুমফম ওইরগা এ.এম.বি. স্ত্রেতেজীগী মখাদা ইন্তর্ভেন্সনশিং অদুবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক্তা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা শেলগী ওইবা মতেং পীখ্রে। অনিমিয়া অসিবু কোকহন্নবগীদমক্তা পাংথোক্কদবা থবক-থৌরমশিংগীদমক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা ফন্দশিং মতিক চানা ফংহনখ্রে। অনিমিয়া হন্থহন্নবগী মাইকৈদা পাংথোক্কদবা থবক-থৌরমশিং অদুগীদমক্তা কাইথোকখিবা বজেত অদুগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচরদা হাপ্লি।
এনেক্সচর
ফিস্কেল য়িবর ২০২১-২২গীদমক্তা এন.ঐচ.এম.গী মখাদা অনিমিয়াগীদমক্তা রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না অয়াবা পীখিবশিং
(লুপা লাখতা)
সিরিয়েল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
২০২১-২২
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
৪.৪৫
২
অন্ধ্র প্রদেশ
২০১৮.১৬
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২৮.৮৫
৪
অসাম
১১৩৬০.৩৩
৫
বিহার
৪০৭৮.২৮
৬
চন্দিগর
০.৫০
৭
ছত্তিসগর
২৭৬২.১৯
৮
দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
৬.৫৭
৯
দিল্লী
৩৬৫.৯৫
১০
গোৱা
৮১৬.২৯
১১
গুজরাত
৪২৫২.৯৩
১২
হরিয়ানা
১৩.৬৫
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৬৫১০.০০
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২২৩৬.৭৮
১৫
ঝারখন্দ
৩২০৪.৬৩
১৬
কর্নাতকা
১৩২৮৯.৯০
১৭
কেরলা
২০১০৩.০০
১৮
লদাখ
৬০.৫০
১৯
লক্সদ্বীপ
৩৮.৮৫
২০
মধ্য প্রদেশ
১০৩৫০.২১
২১
মহারাস্ত্র
২৯৬০৭.৯৮
২২
মনিপুর
২১.৭৩
২৩
মেঘালয়
১০০.১০
২৪
মিজোরাম
৩৮১.৫৪
২৫
নাগালেন্দ
৬৮৬.৮৮
২৬
ওরিশা
৩৮৪.৭১
২৭
পুদুচেরী
৫৪.২২
২৮
পঞ্জাব
৪৭৪৪.০০
২৯
রাজস্থান
৬০৩৪৮.০০
৩০
সিক্কিম
৩৪৪.১০
৩১
তামিল নাদু
১৩১২৫.৪৮
৩২
তেলঙ্গনা
১১৬১.০০
৩৩
ত্রিপুরা
২০০.৫০
৩৪
উত্তর প্রদেশ
১৭৩৭৯.৫১
৩৫
উত্তরাখন্দ
২২৮৫.৯১
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮০৪৩.৬০
নোত:
১. মথক্কী দেতা অসি রাজ্যশিং.য়ু.তি.শিংনা থাগৎলকখিবা এফ.এম.আর.শিং অদুগী মতুং ইন্ননি অমসুং মসি ৩১.১২.২০২১ ফাওবা অপদেৎ তৌখ্রে।
২. মথক্কী দেতা অসিদা আয়ুশমান ভারত ঐচ. অমসুং দবল্যু.সি.গীদমক্তা প্রিন্তিং এক্তিবিতীশিং, ব্লদ সার্বিস অমসুং দিসওর্দরশিংগী মখাদা প্রিন্তিং এক্তিবিতীশিং, সিক্কল সেল ত্রৈত, β থালাসেমিয়া, এমোগ্লোবিন ভেরিয়েন্তশিং মরু ওইনা হেমোগ্লোবিন ই. অমসুং অনিমিয়া-হেমোগ্লোবিনোপেথীজ গাইদলাইন্স, হায়রিবশিং অসিগীদমক্তা মখোয়গী অহানবা ত্রাইমেস্তরদা ফেসিলিতীশিংদা লাকখিবা মীরোল্লবী নুউপীশিংগী এন্তিনতাল স্ক্রীনিং, য়াম্না শাথিনা অনিমিক ওইরবা নুপীশিংগী লাইন লিস্তিং অমসুং ফোলো-অপ, ব্লদ দিসওর্দরশিং লৈরবা নুপীশিংগী লাইন লিস্তিং, য়াম্না শাথিনা অনেমিক ওইরবা অমসুং ব্লদ দিসওর্দরশিং লৈবা নুপীশিংগীদমক্তা ফোলো অপ মেকানিজম, স্কুলদা মরু ওইনা ক্লাস ৮ কারবা মহৈরোইশিং অমসুং নৌনা পোকপশিংদা সিক্কল সেল ত্রৈত, β থালাসেমিয়াগী কেরিবরশিং খঙদোক্নবা ৱান তাইম স্ক্রীনিং তবা , আই.এম.ই.পি. অমসুং ফ্রী দ্রগ সার্বিসশিং অসি য়াওরি।
| |
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভারতি প্রবিন পৱারনা হায়রিবশিং অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পনখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Initiatives taken to address Anaemia among Women
15 MAR 2022 4:58PM by PIB Delhi
Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) has issued guidance notes to all the States and UTs regarding “Enabling Delivery of Essential Health Services during the COVID 19 Outbreak” on 14th April, 2020 and “Provision of Reproductive, Maternal, Newborn, Child, Adolescent Health plus Nutrition services during and post COVID-19 pandemic” on 24th May, 2020 for continuation of service delivery amid COVID-19 pandemic.
As per these guidance notes, the States and UTs have been advised to ensure home distribution of Iron Folic Acid supplementation to the target age groups i.e. Pre-school Children 6-59 months, Children 5-9 years, adolescents 10-19 years, Pregnant and lactating Women.
They have also been advised to undertake distribution of IFA supplements through the Village Health Sanitation Nutrition Days (VHSNDs) to be held in the staggered manner while ensuring all the personal protective measures and physical distancing norms by the frontline workers i.e. ASHAs/ANMs/AWWs.
The Government of India has also developed and launched Anaemia Mukt Bharat (AMB) e-Training Modules to facilitate training of the health care providers through virtual platform amid COVID 19 pandemic.
Under National Health Mission, financial support is provided to the States and UTs for effective implementation of interventions under AMB strategy based on proposals submitted through their respective annual Programme Implementation Plan (PIP). Sufficient funds are made available to the States/UTs for carrying out activities pertaining to addressing anaemia. The details on budgetary allocation for activities towards the reduction of anemia are placed at Annexure.
Annexure
State/UT wise Approvals towards Anaemia under NHM for the F.Y. 2021-22
(Rs. in lakhs)
S.No.
State/UT
2021-22
1
Andaman & Nicobar Islands
4.45
2
Andhra Pradesh
2018.16
3
Arunachal Pradesh
28.85
4
Assam
11360.33
5
Bihar
4078.28
6
Chandigarh
0.50
7
Chhattisgarh
2762.19
8
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
6.57
9
Delhi
365.95
10
Goa
816.29
11
Gujarat
4252.93
12
Haryana
13.65
13
Himachal Pradesh
6510.00
14
Jammu & Kashmir
2236.78
15
Jharkhand
3204.63
16
Karnataka
13289.90
17
Kerala
20103.00
18
Ladakh
60.50
19
Lakshadweep
38.85
20
Madhya Pradesh
10350.21
21
Maharashtra
29607.98
22
Manipur
21.73
23
Meghalaya
100.10
24
Mizoram
381.54
25
Nagaland
686.88
26
Odisha
384.71
27
Puducherry
54.22
28
Punjab
4744.00
29
Rajasthan
60348.00
30
Sikkim
344.10
31
Tamil Nadu
13125.48
32
Telangana
1161.00
33
Tripura
200.50
34
Uttar Pradesh
17379.51
35
Uttarakhand
2285.91
36
West Bengal
8043.60
Note:
1. The above data is as per available FMRs as submitted by States/UTs and is updated upto 31.12.2021.
2. The above data comprises of Printing activities for Ayushman Bharat H&WC, Printing activities under Blood services & disorders, Antenatal Screening of all pregnant women coming to the facilities in their first trimester for Sickle cell trait, β Thalassemia, Haemoglobin variants esp. Haemoglobin E and Anaemia -Refer Hemoglobinopathies guidelines, Line listing and follow-up of severely anaemic women, Line listing of the women with blood disorders, Follow up mechanism for the severely anaemic women and the women with blood disorders, One time Screening to Identify the carriers of Sickle cell trait, β Thalassemia, Haemoglobin variants at school especially class 8 students and in newborns, Supplies for IMEP and Free drug services.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.