অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক্কী পি.এম.-দিভাইন
14 MAR 2022 2:18PM by PIB Imphal
পি.এম. গতি শক্তি অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফ ওইবা খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী ইনফ্রাস্ত্রচর ফন্দ তৌনবা কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২২-২৩দা অনৌবা স্কিম প্রাইম মিনিস্তর’স দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্ত (নত্ত্রগা পি.এম.-দিভাইন) অসি লাওথোকখি। পি.এম.-দিভাইন্না তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা অহোবশিং অসি মেনখৎলদুনা নহারোল অমসুং নুপীশিংগী হিংনবগী থবক-থৌরমশিং পাঙথোকপা ঙমহল্লি অদুবু মসিনা হৌজিক লৈরিবা কেন্দ্র নত্ত্রগা রাজ্যগী স্কিমশিং অসিগী মহুৎ শিনবদি তৌরোই। ২০২২-২৩গী বজেৎকী ৱারোলগী মতুং ইন্না অহানবগী লুপা করোর ১,৫০০ এল্লোকেৎ তৌখ্রে; অমসুং প্রোজেক্তশিংগী অহানবগী লিস্ত তেবল ১ দা মখাদা পীরি।
তেবল ১: পি.এম. দিভাইনগী মখাদা পাইখৎকদবা প্রোজেক্তশিংগী অহানবা লিস্ত
সিরিএল মশিং
প্রোজেক্তকী মমিং
অপুনবা তেন্তেতিব কোস্ত (লুপা করোরদা)
১
অৱাং নোংপোক ভারতকী গুৱাহারিদা মেনেজমেন্ত ওফ পেদিয়ত্রিক এন্দ এদল্ত হেমোতলিম্ফোইদ কেন্সর্সকী দেদিকেতেদ সর্ভিসশিং হাংদোকপা (মল্তি-স্তেৎ)
১২৯
২
নেক্তর লাইবলিহুদ ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত (মল্তি-স্তেৎ)
৬৭
৩
অৱাং নোংপোক ভারত্তা সাইন্তিফিক ওর্গানিক এগ্রিকলচর প্রমোৎ তৌবা (মল্তি-স্তেৎ)
৪৫
৪
নোংচুপ থংবা মাইকৈদা আইজোল বাই-পাস শাবা
৫০০
৫
নোংচুপ সিক্কিমদা পেল্লিংদগী সাঙ্গ-চোলিং ফাওবগী পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগী গেপ ফন্দিং
৬৪
৬
খা সিক্কিমদা ধাপ্পরদগী ভালেধুঙ্গা ফাওবা ইকো-ফ্রেন্দলী রোপৱে (কেবল কার)গী গেপ ফন্দিং তৌবা
৫৮
৭
মিজোরামগী রাজ্য অসিদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা জিলাশিংদা লৈবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা বেম্বু লিঙ্ক রোদকী কনস্ত্রক্সনগী পাইলোৎ প্রোজেক্ত
১০০
৮
অতোপ্পশিং (মশক খঙদোকখিগদবা)
৫৩৭
অপুনবা
১,৫০০
ই-পাউ অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
PM-DevINE for North East
14 MAR 2022 2:18PM by PIB Delhi
A new scheme, Prime Minister’s Development Initiative for North East (or PM-DevINE) has been announced in Union Budget 2022-23, which will fund infrastructure in the spirit of PM Gati Shakti, and social development projects based on felt needs of the North-East. PM-DevINE will enable livelihood activities for youth and women by filling the gaps in various sectors, but it will not be a substitute for existing Central or State schemes. An initial allocation of Rs.1,500 crore has been made, as per Budget speech for 2022-23; and the initial list of projects is given in Table 1 below.
Table 1: Initial list of Projects under PMDevINE
Sl. No
Name of the Project
Total tentative cost (in Rs. crore)
1
Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haemotolymphoid Cancers in North East India, Guwahati (Multi-State)
129
2
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State)
67
3
Promoting Scientific Organic Agriculture in North East India (Multi-State)
45
4
Construction of Aizawl By-pass on Western Side
500
5
Gap funding for Passenger Ropeway system for Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim
64
6
Gap funding for Eco-friendly Ropeway (Cable Car) from Dhapper to Bhaleydhunga in South Sikkim
58
7
Pilot Project for Construction of Bamboo Link Road at Different Locations in Various Districts in the State of Mizoram
100
8
Others (to be identified)
537
Total
1,500
This information was given by the Minister for Ministry of Development of North Eastern Region, Shri G. Kishan Reddy in a written reply in the Lok Sabha today.