হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
মহৈ-মশিং মন্ত্রালয়না য়ুনিফাইদ দিস্ত্রিক ইনফোর্মেসন সিস্তেম ফোর এজুকেসন প্লস (য়ু.দি.আই.এস.ই.+) ২০২০-২১দা অকুপ্পা মরোল য়াওবা রিপোর্ত অমা রিলিজ তৌগদৌরি
09 MAR 2022 7:25PM by PIB Imphal
মহৈ-মশিং মন্ত্রালয়না ভারতকী স্কুল এজুকেসনদা য়ুনিফাইদ দিস্ত্রিক ইনফোর্মেসন সিস্তেম ফোর এজুকেসন প্লস (য়ু.দি.আই.এস.ই.+) ২০২০-২১গী অকুপ্পা মরোল য়াওবা রিপোর্ত অমা রিলিজ তৌরগনি৷
মহৈলোইশঙশিংদগী ওনলাইন দাতা খোমজিনবগী য়ু.দি.আই.এস.ই.+ সিস্তেম অসি দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসীনা ২০১৯-১৯ চহিদা শেমগৎখিবনি, মসিনা মমাংগী মতমদা পেপর ফোর্মেত্তা মেনুএল দাতা মেনশিনবা অমদি ২০১২-১৩দগী হৌদুনা য়ু.দি.আই.এস.ই. দাতা কল্লেক্সন সিস্তেমদা ব্লোক নত্রগা জিলাগী থাক্তা কম্প্যুতরদা তাংজদুনা লৈবগী ইসুশিং অসিদগী লান্থোকপা ঙম্লগনি৷
য়ু.দি.আই.এস.ই.+ সিস্তেমদা, দাতা কেপচর তৌবা, দাতা মেপ্পিং তৌবা অমদি দাতা বেরিফিকেসনদা মরী লৈনবা এরিয়াশিংদা মরু ওইনা ইমপ্রুবমেন্তশিং লাকখ্রে৷
মহৈলোইশঙশিংদা লৈরিবা মহৈরোইশিং অমদি ওজাশিং:
২০২০-২১দা, প্রাইমরীদগী হাইয়র সেকেন্দরী ফাওবদা স্কুল এজুকেসনদা মমিং চনখিবা অপুনবা মহৈরোই মশিং অসি কোতি ২৫.৩৮ ওইখি৷ ২০১৯-২০দা কোতি ২৫.১০ এনরোল তৌখিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা এনরোল তৌবগী চাং লাখ ২৮.৩২ হেনগৎলকখি৷
স্কুল এজুকেসনগী লেবেল পুম্নমক্তা শরুক য়াবগী জেনেরেল লেবেল ওল্লিবা গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিও (জি.ই.আর.) অসি ২০১৯-২০গা য়েংনবা মতমদা ২০২০-২১দদি হায়গৎলকখ্রে৷ ২০১৯-২০গা য়েংনবা মতমদা ২০২০-২১দা লেবেল লেবেলগী ওইখিবা জি.ই.আর. অদুদি: অপ্পর প্রাইমরীদা ৮৯.৭%দগী ৯২.২%দা, ইলিমেন্তরীদা ৯৭.৮%দগী ৯৯.১%দা, সেকেন্দরীদা ৭৭.৯%দগী ৭৯.৮%দা অমদি হাইয়র সেকেন্দরীদা ৫১.৪%দগী ৫৩.৮%দা ওইখি৷
২০২০-২১গী মতমদা ওজা লাখ ৯৬.৯৬না স্কুল এজুকেসনদা লৈরি৷ মশিং অসি ২০১৯-২০দা স্কুল এজুকেসনদা লৈরমখিবা ওজাশিংগী মশিং অদুগা য়েংনবা মতমদা ৮৮০০রোম হেন্না ৱাংলি৷
২০২০-২১দা, পুপিল তিচর রেসিও (পি.তি.আর.) অসি প্রাইমরীগী ওইনা ২৬, অপ্পর প্রাইমরীগী ওইনা ১৯, সেকেন্দরীগী ওইনা ১৮ অমদি হাইয়র সেকেন্দরীগী ওইনা ২৬ ওইদুনা ২০১৮-১৯দগী চাওনা ফিভম ফগৎলকখ্রে৷ ২০১৮-১৯গী মতমদা প্রাইমরী, অপ্পর প্রাইমরী, সেকেন্দরী অমদি হাইয়র সেকেন্দরীগী ওইবা পি.তি.আর. অদু মথংশিৎনা ২৮,২০,২১ অমদি ৩০ ওইখি৷
২০২০-২১দা, নুপী কোতি ১২.২ হেনবনা প্রাইমরীদগী হাইয়র সেকেন্দরীদা মমিং চল্লি, মসিনা ২০১৯-২০দা নুপীমচাশিং মমিং চনখিবগী চাং অদুগা য়েংনবা মতমদা নুপী লাখ ১১.৮ হেনগৎলকপা উৎলি৷
নন-তিচিং স্তাফশিং
চহিশিং অসিদা নন-তিচিং স্তাফশিংগী মশিং অদুসু হেনগৎলকখ্রে৷ ২০২০-২১গী মতমদা লৈরমখিবা নন-তিচিং স্তাফকী অপুনবা মশিং অদু ২০১৮-১৯দা লাখ ১২.৩৭ ওইখিবা অসিদা য়েংনবা মতমদা লাখ ১৫.৮ ওইখি৷ নন-তিচিং স্তাফশিংগী মনুংদা, একাউন্তেন্তশিং, লাইব্রেরী এসিস্তেন্তশিং, লেবোরেতরী এসিস্তেন্স, হেদ ক্লকশিং, এল.দি.সি./য়ু.দি.সি. স্তাফশিংগী মশিং অদু ২০১৮-১৯দগী ২০২০-২১দা লাখ ২.০৫ হাপচিন্দুনা স্তাফ মশিং লাখ ৫.৭৯দগী লাখ ৭.৮দা হেনগৎলকখ্রে৷
স্কুল ইনফ্রাস্ত্রকচর:
২০২০-২১গী মতমদা অহেনবা স্কুল ৫৭,৭৯৯দা মৈ ফংহন্দুনা মৈ নিংথিনা ফংহল্লিবা স্কুলশিংনা ফজরবা প্রোগ্রেস পুরকখ্রে৷ ২০১৮-১৯দা ৭৩.৮৫% খক্তমক মৈ ফংহল্লিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা হৌজিক্তি অপুনবা স্কুলশিংগী ৮৪% মৈ ফংহনখ্রে, মসিনা মতম অসিদা ১০.১৫%গী ইমপ্রুবমেন্ত লাকখিবা অদু উৎলি৷
থক্নবা ইশিং পীবা স্কুলশিংগী পর্সেন্তেজ অদু ২০১৯-২০দা ৯৩.৭% ওইরম্বদগী ২০২০-২১দা ৯৫.২%দা হেনগৎলকখ্রে৷
চহি অসিদা নুপীশিংগী ওইবা শিজিন্নবা য়াবা তোইলেত ফেসিলিতী ফংবা স্কুল ১১,৯৩৩ হাপচিল্লক্তুনা ২০১৯-২০দা তোইলেত ফেসিলিতী ফংবা স্কুল ৯৩.২% ওইখিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা ২০২০-২১দা ৯৩.৯১দা হেনগৎলকখ্রে৷
খুৎ-শা চামথোক্নবগী ফেসিলিতীশিং য়াওবা স্কুলশিংগী পর্সেন্তেজ অদু ২০২০-২১গী মতমদা ফিভম ফগৎলকখ্রে অমদি ২০১৯-২০দা ৯০.২% ওইখিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা হৌজিক হৌজিক ৯১.৯% ওইরি৷
কম্প্যুতরশিং মথৌ নিংথিনা তৌহনবা স্কুলশিংগী মশিং অদু ২০১৯-২০দা লাখ ৫.৫. ওইরম্বদগী ৩ % হেনগৎলক্তুনা ২০২০-২১দা লাখ ৬তা হেনগৎলকখ্রে৷ হৌজিক্তি স্কুলশিংগী ৪০%দি কম্প্যুতরশিং চলাইরি৷ ইনরনেত ফেসিলিতী ফংহনবা স্কুলশিংগী মশিং অসি ২০১৯-২০দা লাখ ৩.৩৬ ওইরম্বদগী ২.৬% হেনগৎলক্তুনা ২০২১-২২দা লাখ ৩.৭তা হেনগৎলকখি৷
এনরোলমেন্তদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎনা পীবা শাফু:
২০২০-২১গী মতমদা, সরকারনা এদেদ তৌবা, প্রাইভেৎ স্কুলগী মহৈরোই লাখ ৩৯.৭ সরকারগী স্কুলশিংদা হোংলকখি৷

Ministry of Education
Ministry of Education to release a detailed Report on Unified District Information System for Education Plus (UDISE+) 2020-21
09 MAR 2022 7:25PM by PIB Delhi
Ministry of Education will be releasing a detailed report on Unified District Information System for Education Plus (UDISE+) 2020-21 on school education of India.
The UDISE+ system of online data collection from the schools was developed by Department of School Education & Literacy in the year 2018-19 to overcome the issues related to erstwhile practice of manual data filling in paper format and subsequent feeding on computer at the block or district level in the UDISE data collection system since 2012-13.
In UDISE+ system, improvements have been made particularly in the areas related to data capture, data mapping and data verification.
Students and Teachers in schools:
In 2020-21 total students enrolled in school education from primary to higher secondary stood at 25.38 crore. There is an increase of 28.32 lakh enrolments as compared to the 25.10 crore enrolment in 2019-20.
Gross Enrolment Ratio (GER) which measure the general level of participation has improved in 2020-21 at all levels of school education compared to 2019-20. Level wise GER in 2020-21 as compared to 2019-20 are: 92.2% from 89.7% in upper primary, 99.1 % from 97.8% in elementary, 79.8% from 77.9% in secondary and 53.8% from 51.4% in higher secondary respectively.
96.96 lakh teachers are engaged in school education during 2020-21. This is higher by about 8800 in comparison with number of teacher in school education in 2019-20.
In 2020-21 the Pupil Teacher Ratio (PTR) stood at 26 for primary, 19 for upper primary, 18 for secondary and 26 for higher secondary, showing an improvement since 2018-19. The PTR for primary, upper primary, secondary and higher secondary was 28, 20, 21, and 30 respectively during 2018-19.
In 2020-21 over 12.2 crore girls are enrolled in primary to higher secondary showing an increase of 11.8 lakh girls compared to the enrolment of girls in 2019-20.
Non-teaching staffs
The number of non-teaching staffs has also improved over the years. Total non teaching staffs during 2020-21 stood at 15.8 lakh as compared to 12.37 lakhs in 2018-19. Among, the non-teaching staffs, number of accountants, library assistants, laboratory assistants, head clerks, LDC/UDC staffs has grown from 5.79 lakh to 7.8 lakh by adding 2.05 lakh from 2018-19 to 2020-21.
School Infrastructure:
Schools with functional electricity have made impressive progress during 2020-21 with net addition of 57,799 schools provided electricity. Now 84% of the total schools have functional electricity facility in comparison with 73.85% in 2018-19 showing remarkable improvement of 10.15% during the period.
Percentage of the schools with functional drinking water has increased to 95.2 % in 2020-21 from 93.7 % in 2019-20.
Percentage of the school with functional girl’s toilet facility has increased to 93.91 % in 2020-21 in comparison with 93.2 % in 2019-20 by adding the facility in additional 11,933 schools during the year.
Percentage of schools with hand wash facilities has also improved during 2020-21 and now stands at 91.9 % as compared to 90.2 % in 2019-20.
Number of schools having functional computers increased to 6 lakh in 2020-21 from 5.5 lakh in 2019-20 showing an increasing of 3 %. Now, 40% of the schools have functional computers.
Number of schools having internet facility increased to 3.7 lakh in 2020-21 from 3.36 lakh in 2019-20 with an increase of 2.6%.
Impact of COVID-19 Pandemic on enrolment:
During 2020-21, 39.7 lakh students of government aided, private school students shifted to Government schools