ইলেক্সন কমিসন
ই.সি.আই.না ইন্তরনেস্নেল ইলেক্সন বিজিতর্স প্রোগ্রাম ২০২২ শিনখ্রে
লৈবাক ৩২রোমদগী দেলিগেৎ ১৫০ হেনবনা ভর্চুএল মোদতা আই.ই.ভি.পি. ২০২২দা শরুক য়ারি
07 MAR 2022 6:21PM by PIB Imphal
লৈবাক ৩২রোম অমদি মালেমগী ওর্গনাইজেসন মরিগী ইলেক্সন মেনেজমেন্ত বোদীশিংগীদমক(ই.এম.বি.শিং) ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা(ই.সি.আই.)না ঙসি ভর্চুএল ইন্তরনেস্নেল ইলেক্সন বিজিতর্স প্রোগ্রাম(আই.ই.ভি.পি.) ২০২২ শিনখি৷ গোৱা, মনিপুর, পঞ্জাব, উত্তরখন্দ অমদি উত্তর প্রদেশকী লেজিসলেতিব এসেমব্লীশিংগীদমক হৌজিক চৎথরিবা ইলেক্সনশিং অসিগী ওভরভ্যু অমা ওনলাইনগী খুৎথাংদা ই.এম.বি. দেলিগেৎ ১৫০ হেনবনা শরুক য়ারিবা অসিদা উৎখি৷ লৈবাক মাপনদগী ভারত্তা বেজ তৌবা দিপ্লোমেতিক কোর্পশিংগী মেম্বরশিং, এম্বাসেদরশিং/হাই কম্মিশনারশিংনা ঙসিগী ভর্চুএল আই.ই.ভি.পি. ২০২২ অসিদা শরুক য়াখি৷
ইন্তরনেস্নেল দেলিগেৎশিংনা পোল্লিং স্তেসনশিং অসিদা চৎতুনা য়েংশিন্নবা অমদি মখোয় মশানা হকথেংননা ইলেক্তোরেল প্রোসেসশিং অদু য়েংজনবা ভারতনা ২০১২ ইলেক্সনশিংদগী হৌদুনা ইন্তরনেসনেল ইলেক্সন বিজিতর্স প্রোগ্রাম(আই.ই.ভি.পি.) শিন্দুনা লাক্লি৷ কোবিদ লাইনা-লাইচৎকী মতমদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা অথিংবশিং থম্লবা ফাওবদা, ভারত্তা আই.ই.ভি.পি. লেপখিবা লৈতে অমদি ইন্নোবেতিব ওইবা ভর্চুএল মোদতা শিন্নবা চৎথরক্লিবনি৷ ঙসিগী হাল্ফ দে সেসনগী মতমদা, রাজ্য মঙাদা ভোৎ থাদনখিবগী রেকোর্দ তৌখিবা ভিদিও শোতশিং অদু শরুক য়ারিবা মীওইশিংদা উৎখি৷ বরানাসি, উত্তর প্রদেশকী পোল্লিং স্তেসনশিংদগী ঙসিগী ভোৎ থাদনখিবশিংগী লাইব স্ত্রিমিং তৌবা অদু ইলেক্তোরেল প্রোসেসকী ব্রিফিং সেসন অমগা লোইননা উৎখি৷ থৌরম লোইশিল্লকপদা, চীফ ইলেক্সন কম্মিশনার অমদি ইলেক্সন কম্মিশনারশিংনা দেলিগেৎশিংদা ৱারোল থমখি৷
উত্তর প্রদেশকী বনারাসিগী পোল্লিং স্তেসন অমগী পোল এক্তিবিতীশিং লাইব স্ত্রিমিং থাবা
ইন্তরনেসনেল দেলিগেৎশিং অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, ভারতকী চীফ ইলেক্সন কম্মিশনার অমদি চিয়রপর্সন এ-ৱেব, শ্রী সুসিল চন্দ্রনা ফোংদোকখ্রে মদুদি কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা ইলেক্সনশিং পাংথোকপা মতমদা তোঙান তোঙানবা লোজিস্তিক চেলেঞ্জশিং পীবা তারবসু, ভারতনা রাজ্য মঙাগী এসেমব্লী কন্সতিত্যুয়েন্সী ৬৯০দা ইলেক্তর মিলিয়ন ১৮৩.৪গা লোইননা অমুক্কা হন্না ইলেক্সন পাংথোকখ্রে, মসিগী ঐখোয়গী ইলেক্তোরেল সিস্তদেম অসি হেন্না ইনক্লুসিব, এসেসিবল অমদি পার্তিসিপেতিব ওইহল্লি৷ সেনিয়র সিতিজনশিং, পি.দবল্যু.দি. অমদি নুপী ভোতরশিংদা লাইথোকহন্নবগীদমক ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসননা লৌখৎখিবা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং অদু পল্লদুনা, ভোতরশিংগী তোঙান তোঙানবা কাংলুপনা মাইয়োক্নহল্লিবা পলশিং অদু লান্থোকপা ঙম্নবা ফিল্দ ওফিসরশিংনা চলাইরিবা ইন্নোবেতিব অমদি লোকেলাইজ সোলুসনশিং অদু মহাক্না থাগৎখি৷ রাজ্য মঙাদা হৌজিক হৌজিক পাংথোক্লিবা ইলেক্সনশিং অসিগীদমক অনৌবা ভোতর মিলিয়ন ১১ হেন্না হাপচিনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ সেনিয়র সিতিজনশিং অমদি পি.দবল্যু.দি. ভোতরশিংদা পোস্তেল বেল্লোত ফেসিলিতী ফংহল্লকপা অসিনা ই.সি.আই.বু তশেংনা ভোতরশিংগী থোংজিলদা পুরকখ্রে অমদি হায়রিবা ইলেক্সনশিং অসিদা নুপাগা চাংদম্নদুনা নুপী ভোতরশিংনা পামজনা শরুক য়ানবা লেপ্প-লৈতনা হোৎনখ্রে হায়না মহাক্না মখাতাখি৷ খুদম ওইনা উত্তরখন্দদা, নুপা ভোতরগী তর্নআউত ৬২. ৬% ওইরিবা অসিগা চাংদম্নবা মতমদা নুপী ভোতরগী তর্নআউত অসি ৬৭.২%নি; গোৱানা নুপীগী তর্নআউত ৮০.৯৬% রেকোর্দ তৌখি অদুগা নুপা তর্নআউতনা ৭৮.১৯% রেকোর্দ তৌখি৷
কোবিদ সোসিএল দিস্তেন্সিং নোর্মশিং অমদি পোল্লিং স্তেসনশিংদা ইলেক্তরশিংগী মশিং হন্থহন্নবগীদমক, রাজ্য মঙাদা পোল্লিং স্তেসন লাখ ২.১৫ হেন্না শেমগৎলকখি, মসি ২০১৭কী মমাংগী ইলেক্সনশিংদা ওইরম্বা পোল্লিং স্তেসনশিং অদুদগী পোল্লিং স্তেসন ৩১,০০০রোম হেনগৎলকখ্রে হায়না শ্রী চন্দ্রনা ফোংদোকখি৷ ‘ভোতর অমতবু লেমহৌদনা থমদবা’হায়বা মোতো অসি ইন্দুনা, ঐখোয়গী পোল্লিং পর্সোনেলনা অঙম্বা চিংশাংশিং অমদি ঊননা কুপশিল্লিবা উত্তরখন্দগী মফমশিংদা চৎখি অমদি মনিপুরগী অথাপ্পা অমদি সেন্সিতিব ওইবা লমদমশিংদসু য়ৌখি৷ সেক্যুরিতী ওইহন্নবগীদমক ঙমখৈগী মফমশিংদা, দ্রোনশিং সর্ভিলেন্স তৌহনখি৷ পোল প্রোসেস অদুদা লান্না লমজিংবা য়াবা অরানবা ই-পাউ শন্দোকহন্দনবগীদমক সোসিএল মেদিয়া পোস্তশিংদসু মীকুপ-নাহুম শিংনা য়েংশিনখি৷ এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং তীমশিংনা হোৎনরিবশিং অসিনা ইলেক্সনশিং অসি ফ্রী ওইনা পাংথোকপা ঙমহনখিবনি৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ শন্দোকপবু হন্থহন্নবা অমদি ভোতরশিংগীদমক পোল্লিং স্তেসনশিং অসিবু হেন্না শাফবা মফম অমদা ওন্থোক্নবগীদমক হৌজিক হৌজিক রাজ্য মঙাদা ইলেক্সনশিং পাংথোক্লিবা মতম অসিদা ই.সি.আই.না পুরকখিবা অখন্নবা অহোংবশিং অদু সি.ই.সি.না মহাক্কী ৱারোলদা পনখি৷ অয়াম্বা মতমদা ভর্চুএল মোদতা কেম্পেন্দ পাংথোকখিবা, ভোৎ থাদগদৌরিবা রাজ্যশিংদা ভেক্সিন মপুং ফানা কাপথোকপগী স্তেতস ফংনবা হোৎনখিবা, হেল্থ ওথোরিতীশিংগা লোইননা চাং-নাইনা ইন্তরেক্সনশিং তৌখিবা অসিনা ই.সি.আই.না কোবিদ সেফ ওইবা ইলেক্সনশিং অসি পাংথোকপা ঙমহনখিবদা মতেং পাংখি৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎনা পীরিবা চেলেঞ্জশিং অদু পল্লদুনা, কম্মিসন অসিনা ওবজেক্তিব অহুম-কোবিদ সেফ ওইবা ইলেক্সনশিং পাংথোকপা, অয়েৎ-অপন লৈতনা ভোতিং এক্সপরিয়েন্স নিংথিনা ফংহনবা অমদি খ্বাইদগী য়াম্না ভোৎ থাদহনবা হায়বা অসিদা মীৎয়েং থমদুনা হোৎনখিবনি হায়না ইলেক্সন কম্মিশনার শ্রী রজিব কুমারনা ফোংদোকখি৷ কোবিদ সেফ ওইবা ইলেক্সনশিং পাংথোকহন্নবা ই.সি.আই.না লৌখৎখিবা অখন্নবা খোংথাংশিং অদু শন্দোক্না পল্লদুনা, ওইরক্লিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম অমদি কেমপেন্দ চৎথবা মতমদা কেন্দিদেৎশিং অমদি পার্তীশিংগী মরক্তা বেলেন্স থমদুনা কম্মিসন অসিনা অফবা রেস্পোন্স অমা পীখি, মসিনা ভোতরশিং অমদি পোল্লিং পর্সোনেলবু হেন্না শাফহনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ হৌজিক হৌজিক পাংথোক্লিবা ইলেক্সনশিং অসিদা তোঙান তোঙানবা কাংলুপকী ভোতরশিংনা লাইনা শরুক য়ারিবা অদু পল্লদুনা, শ্রী কুমারনা অসুম্না ফোংদোকখি মদুদি ই.সি.আইনা সর্বিস ভোতর লাখ ৫.৩রোম, পি.দবল্যু.দি. ভোতর লাখ ১৩ অমদি মশিং য়াম্লবা সেন্তিনারিয়ান ভোতরশিংদা য়ৌখ্রে৷
দেলিগেৎশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা, ফ্রী অমসুং ফেয়র, ত্রান্সপরেন্ত অমদি ইথিকেল ওইবা ইলেক্সনশিং পাংথোক্নবগীদমক হৌখিবা চহি ৭০গী ভারতকী ইলেক্সনশিং মঙাল নাইনা পাংথোকপগী খোংচৎতা মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত শিজিন্নবা, ইলেক্সন ওবজর্বরশিং খনবগী সিস্তেম, ই.ভি.এম.-ভি.ভি.পি.এ.তি. অমদি ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন শিজিন্নবা য়াওনা মরু ওইবা মাইলস্তোন অদু ইলেক্সন কম্মিশনার শ্রী অনুপ চন্দ্র পান্দেনা ফোংদোকখি৷ এস.ভি.ই.ই.পি.গী খুৎথাংদা ভোতর কন্নেক্ত তৌবা, ভোতর রেজিস্ত্রেসন তৌবা লাইথোকহন্নবা পোল্লিং স্তেসনশিংবু ভোতরদা ফ্রেন্দলী ওইহনবা অমদি তোঙান তোঙানবা কাংলুপকী ভোতরশিংনা ইলেক্সন হেন্না লাইনা শরুক য়াবা হেনগৎহনবা য়ওনা ই.সি.আই.না লৌখৎখিবা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং অদুগী ওভরভ্যু অমসু মহাক্না পীখি৷
মালেম পুম্বদা লৈরিবা ইলেক্সন মেনেজমেন্ত বোদীশিংগা ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসনগা চৎমিন্নবগী ওভরভ্যু অমা পীরদুনা ই.সি.আই.গী সেক্রেতরী জেনেরেল অমদি হেদ ওফ ইন্দিয়া এ –ৱেব সেন্তরনা অসুম্না ফোংদোকখি মদুদি মসিগী আই.ই.ভি.পি. প্রোগ্রাম অসিনা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগা ইলেক্তোরেল মেনেজমেন্তগী ফিল্দদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং, স্কিলশিং অমদি এক্সপরিয়েন্সশিং সেয়র তৌননবা অমদি ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্ননবগী প্লেতফোর্ম অমা পীরি৷ খ্বাইদগী ফজরবা থবক-থৌরমশিং পাংথোকপা মতমদা ভারত্তা পাংথোক্লিবা ইন্তরনেস্নেল ইলেক্সন বিজিতর্স প্রোগ্রাম, লৌখৎলিবা ইনিসিয়েতিবশিং অমদি অমনা অমদগী তম্নরিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অসিনা মখোয়গী অখন্নবা ৱাৎলিবশিং অসি চুনখি৷
মালেম অসিদা লৈরিবা লৈবাক ৩২রোম, ওস্ত্রেলিয়া, বহামাস, বঙ্গলাদেশ, ভুতান, কম্বোদিয়া, ক্রোসিয়া, ইথোইপিয়া, ফিজি, জিওর্জিয়া, গিনি, গুয়ানা, কেনয়া, লিবেরিয়া, মালদ্বীপ, মাউরিতস, মোলদোবা, মোঙ্গোরিয়া, ম্যান্মার, ফিলিপিন্স, রোমানিয়া, সেচেলিস, সিয়রা লিওনি, সোলোমোন ইথৎশিং, সাউথ কোরিয়া, সুরিনাম, তাঞ্জানিয়া অমদি উজবেকিস্তানদগী অমদি মালেমগী ওর্গনাইজেসন মরি, ইন্তরনেস্নেল আই.দি.ই.এ., ইন্তরনেস্নেল ফাউন্দেসন ওফ ইলেক্তোরেল সিস্তেম(আই.এফ.ই.এস.), এসোসিয়েসন ওফ ৱার্ল্দ ইলেক্সন বোদীস(এ-ৱেব) অমসুং কম্ম্যুনিতী ওফ দেমোক্রেসীসনা ঙসিগী আই.ই.ভি.পি. অসিদা শরুক য়াখি৷ এসোসিয়েসনশিং ওফ ৱার্ল্দ ইলেক্সন বোদীসকী সেক্রেতরী জেনেরেল শ্রী জোঙ্গয়ুন চোই, ওস্ত্রেলিয়া, ভুতান, বঙ্গলাদেশ, ব্রজিল, ফিজি, নেপাল, সাউথ অফ্রিকা, শ্রী লঙ্কা অমদি স্বিতজর্লেন্দগী হাই কম্মিশনারশিং অমদি দিপ্লোমেতশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷

Election Commission
ECI hosts International Election Visitors Programme 2022
Over 150 delegates from nearly 32 countries participate in IEVP 2022 through virtual mode
07 MAR 2022 6:21PM by PIB Delhi
The Election Commission of India (ECI) today hosted the virtual International Election Visitors Programme (IEVP) 2022 for Election Management Bodies (EMBs) from nearly 32 Countries and four international organizations. An overview of the ongoing Elections for Legislative Assemblies of Goa, Manipur, Punjab, Uttarakhand and Uttar Pradesh was presented to more than 150 EMB Delegates participating online. Ambassadors/High Commissioners and other members of the Diplomatic Corps based in India from nine countries also participated in today’s virtual IEVP 2022.
India has been hosting the International Election Visitors Programme (IEVP) since 2012 elections where International delegates are invited to visit the Polling stations and see the electoral processes in practice for themselves in person. Even during the Covid pandemic with travel restrictions, IEVP in India has not been discontinued and continues to be held in an innovative virtual mode. During the half day session today, recorded video shots of the poll activities from the five states were shown to the participants. Live streaming of today’s poll activities from polling stations in Varanasi, Uttar Pradesh was shown along with a detailed briefing session of the electoral process. In the concluding session, the Chief Election Commissioner and Election Commissioner’s addressed the delegates.
Live streaming of poll activities from a polling station in Varanasi, Uttar Pradesh
Addressing the International delegates, Chief Election Commissioner of India and Chairperson A-Web, Shri Sushil Chandra pointed out that despite COVID-19 pandemic posing several logistical challenges in conducting elections, India has yet again conducted elections in five States with 183.4 million electors across 690 Assembly Constituencies, making our electoral system more inclusive, accessible and participative. While highlighting the various initiatives taken by Election Commission of India for facilitating senior citizens, PwD and women voters, he appreciated the innovative and localized solutions implemented by field officers to overcome barriers faced by various categories of voters. He mentioned that over 11 million new voters were added for the ongoing elections in the five states. He added that the extension of postal ballot facility to senior citizens and PwD voters has taken ECI literally at the doorstep of voters and consistent efforts have led to enthusiastic participation of women voters in these elections as compared to their male counterparts. For instance in Uttarakhand, female voter turnout was 67.2% as compared to 62.6% male voter turnout; Goa recorded 80.96% female turnout while male turnout was 78.19%.
Shri Chandra informed that in view of COVID social distancing norms and reduced number of electors at polling stations, a total of over 2.15 lakh polling stations were set up in five states which has been an increase of nearly 31,000 polling stations from previous elections of 2017. Ensuring the motto of ‘No Voter to be left behind’, our polling personnel crossed tough terrains and snow covered regions in Uttarakhand and also reached out to remote and sensitive regions in Manipur, even if the polling parties had to be airlifted or traverse on foot in those regions. In border areas to ensure security, drones were pressed into surveillance. Vigil on social media posts was also kept to ensure no undue misinformation vitiated the poll process. Efforts by expenditure monitoring teams ensured inducement free elections.
CEC in his address also highlighted the special adaptive changes made by ECI during the ongoing elections to five states, to mitigate the risk of spread of covid-19 and making the polling stations a safe place for the voters. Virtual mode of campaigning for a larger part of the period, stress on total vaccination status in poll bound states, regular interactions with health authorities, helped ECI ensure COVID safe elections.
Acknowledging the challenges posed by the COVID-19 pandemic, Election Commissioner Shri Rajiv Kumar said that the Commission’s aim has been to work with three broad objectives - Covid safe Elections, hassle-free comfortable voting experience and maximum voter participation. While elaborating on the special measures undertaken by ECI to ensure COVID safe elections, he mentioned that the Commission took a graded response keeping a balance between the candidates and parties right to campaigning and with evolving COVID-19 situation, ensuring safety of voters and polling personnel. Highlighting facilitation for different categories of voters in the current elections, Shri Kumar mentioned that ECI reached out to nearly 5.3 lakhs service voters, 13 lakh PwD voters and a large number of centenarian voters.
Welcoming the delegates, Election Commissioner Shri Anup Chandra Pandey highlighted the major milestones including the adoption of the Model Code of Conduct, system of deputing Election Observers, EVM-VVPAT and Information & Communication Technology in the glorious journey of Indian elections in the last 70 years for ensuring free, fair, transparent and ethical elections. He also gave an overview of the various initiatives taken by ECI including voter connect through SVEEP and voter friendly polling stations to ensure ease of voter registration and facilitation for various categories of voters for enhanced electoral participation.
Secretary General and Head of India A-WEB Centre at ECI Shri Umesh Sinha while giving an overview of the Election Commission of India’s association with Election Management Bodies across the world said that this IEVP Programme provides a platform for exchange of ideas and sharing of experiences, best practices and skills in the field of Electoral Management with various countries. The International Election Visitors Programme interactions in India and initiatives and learn from each other’s experiences to adopt best practices suited for their specific requirements.
Over 150 Delegates from nearly 32 countries across the world including Australia, Bahamas, Bangladesh, Bhutan, Cambodia, Croatia, Ethiopia, Fiji, Georgia, Guinea, Guyana, Kenya, Liberia, Maldives, Mauritius, Moldova, Mongolia, Myanmar, Philippines, Romania, Seychelles, Sierra Leone, Solomon Islands, South Korea, Suriname, Tanzania and Uzbekistan and 4 international organizations including International IDEA, International Foundation of Electoral Systems (IFES), Association of World Election Bodies (A-WEB) and Community of Democracies participated in IEVP 2022 today. Mr. Jonghyun Choe, Secretary General, Association of World Election Bodies, High Commissioners and Diplomats from Australia, Bhutan, Bangladesh, Brazil, Fiji, Nepal, South Africa, Sri Lanka and Switzerland participated in the event.