আয়ুশ
শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা মিজোরামগীদমক অচৌবা হেল্থকেয়র ইনোৎশিং লাউথোকখ্রে; আয়ুশ হোস্পিতাল তরুক্কী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
আয়ুশ মিনিস্তরনা মিজোরামদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ২৪ শঙ্গাখ্রে
03 MAR 2022 5:56PM by PIB Imphal
আয়ুশ অমসুং পোর্তস শিপ্পিং & ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা মিজোরামদা আয়ুশ সেক্তরবু ইনোৎ পীনবা খোংথাংশিং লাউথোকখ্রে। মন্ত্রীনা মিজোরামগী মুখ্য মন্ত্রী জোরামথাঙ্গাগা লোয়ননা মিজোরামদা আয়ুশ হোস্পিতাল তরুক্কীদমক উরেপ উয়ুং তমখি। অৱাং-নোংপোক্কী চিংগী রাজ্যদা হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর মখা তানা ইনোৎ পীনবা অমদা, ঙসি মফম অসিদা পাংথোকখিবা থৌরম অমদা মিজোরামগী মফম কয়াদা আয়ুশ হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর (আচ.দবল্যু.সি.) ২৪ শঙ্গাখ্রে।
রাজ্য অসিদা আইজোল, চমপাই অমসুং নহাথিয়ালদা ফমুং ৫০ লৈবা হোস্পিতাল অহুম দিবেলপ তৌরগনি। রাজ্য অসিদা খাৱজোল, সাইতুল অমসুং হোর্তোকিদা ফমুং ১০ লৈবা হোস্পিতাল অহুম দিবেলপ তৌরগনি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ত্রেদিস্নেল ইন্দিয়ন মেদিসিনগী মরুওইবগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা পেলিএতিব, প্রিভেন্তিব, ক্যুরেতিব পেসেন্ত কেয়রদা মোদর্ন হেল্থকেয়রগা লোয়ননা অৱাং নোংপোক্কী ফোল্ক মেদিসিন্না লৌরিবা থৌদাং অদু পনখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মিজোরাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী ফোল্ক মেদিসিন য়াওনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনেল প্রেক্তিসকী ভেল্যু অনলোক তৌবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। পেসিএন্ত কেয়র মেনেজমেন্তদা আয়ুশনা লৌবা য়াবা থৌদাংগী মতাংদা ঙাংলদুনা শ্রী সোনোৱালনা মখা তানা হায়খি মদুদি আয়ুশনা মীৎয়েং থম্লিবা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজ অসি পেসেন্ত কেয়রদা ইফেক্তিব ওই হায়না সাইন্তিফিকেল্লি প্রুব তৌরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ফোল্ক মেদিসিনবু তম্বা অমসুং পুখৎপদা আয়ুশ মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক্কী ইথিনিক কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা ক্রিতিকেল্লি এপ্পরাইজ অমসুং ভেলিদেত লোকেল হেল্থ ত্রেদিসনস (এল.ঐচ.তি.), ওরেল হেল্থ ত্রেদিসনস (ও.ঐচ.তি.) অমসুং ইথনো মেদিসিনেল প্রেক্তিসেস (ই.এম.পি.)দা মল্তি সেন্ত্রিক রিসর্স প্রোজেক্ত অমা কন্দক্ত তৌরি।
ভারতকী অনৌবা চহিগী ইকোনোমিক গ্রোথতা মিজোরাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী থৌদাংগী মতাংদা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি, “এক্ত ইস্ত পোলিসীগী থোংদা প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক্তা গ্রোথকী অনৌবা ইঞ্জীনদা শক্তি পীগদবা ভারতকী খ্বাইদগী মরুওইবা রিজন ওইনবা মীৎয়েং থম্লি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক্কা লোয়ননা মিজোরামসু ঐখোয়গী ৱাখল লৌশিং হেনগৎহনদুনা, কোওপরেসন অমসুং পার্তনরশিপদা থবক তৌদুনা, এবিলিতীশিং দিবেলপ তৌদুনা মালেমগী থাক্তা থেংনদুনা অৱাং নোংপোক্কী অসতা লক্ষমিবু মপুং ফানা রিএলাইজ তৌবা ঙমগনি।”

AYUSH
Shri Sarbananda Sonowal announces major healthcare boost for Mizoram; lays foundation stones for Six Ayush Hospitals
Ayush Minister inaugurates 24 Health & Wellness Centres in Mizoram
03 MAR 2022 5:56PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ayush and Ports Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal announced a slew of measures to boost the AYUSH sector in Mizoram. The Minister, along with the Chief Minister of Mizoram, Zoramthanga, laid the foundation stones for six Ayush hospitals in Mizoram. In a further boost to healthcare infrastructure in the hill state of the Northeast, as many as 24 Ayush Health & Wellness Centres (HWC) were inaugurated across Mizoram at the event held here today.
The three 50 bedded hospitals will be developed at Aizawl, Champai and Hnahthial in the state. The three 10 bedded hospitals will be developed at Khawzawl, Saitul and Hortoki in the state. The Union Minister while highlighting the importance of traditional Indian medicine spoke about the role the folk medicine of Northeast can play in palliative, preventive, curative patient care along with the modern healthcare.
The Union Minister underlined the importance of unlocking value from the rich traditional medicinal practice of India, including the folk medicines of Mizoram and the Northeast. Speaking about the role of Ayush can play in patient care management, Shri Sonowal further said that the rich heritage of traditional medicines as envisaged by Ayush is scientifically proven to be effective in patient care. The holistic approach to patient care & healthy lifestyle includes both preventive as well as curative aspects. He said that the in order to learn & leverage the folk medicine, the AYUSH ministry is conducting a multi centric research project to critically appraise and validate Local Health Traditions (LHT), Oral health Traditions (OHT) and Ethno Medicinal Practices (EMP) among ethnic communities of the Northeast.”
Speaking about the role of Mizoram & Northeast in India’s new age of economic growth, the Union Minister said, “Through ACT East Policy, the PM has envisaged the Northeast to be the most important region of India that will power the New Engine of growth. The Asta Lakshmi of Northeast can be realised fully when Mizoram - along with all other Northeastern states - become Atma Nirbhar by enhancing our wisdom, work in cooperation & partnership, develop our abilities to compete at the global level.”