প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী পোস্ত বজেৎ ৱেবিনার হৌদোকখ্রে
“ঐখোয়না ঐখোয়গী হেল্থকেয়র সিস্তেমদা পুম্নমক শুপচিল্লবা পরিং অমদা চঙশিল্লি। ঙসিদি ঐখোয়গী মীৎয়েঙসি হকশেলখক্তদা নত্তনা নুংঙাই য়াইফনা লৈবদসু থম্লি”
“হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫গী থবক খোঙলৈ থুনা চঙশিল্লি। হৌজিক ফাওবদা সেন্তর ৮৫০০০ হেনবনা চাং নাইনা চত্থবা চেকঅপ, তিকা থাবা অমদি তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা পীরি”
“কোৱিনগুম্বা ফম্বাকশিংনা দিজিতেল হেল্থ সোলুসনগী মতাঙদা মালেমগী মফমদা ভারতকী মফম কল্লি”
“অয়ুস্মান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসন্না কঞ্জ্যুমর অমসুং হেল্থকেয়র প্রোভাইদরশিংগী মরক্তা অরায়বা ইন্তরফেস অমা পীরি। মসিগা লোয়ননা, লৈবাকসিদা লায়েং ফংবা অমদি পীবগী থবক য়াম্না লায়থোকহল্লগনি”
“রিমোত হেল্থকেয়র অমসুং তেলিমেদিসিন্না ভারতকী ময়োল্লম অমসুং খুঙ্গঙগী মরক্তা হকশেলগী খুদোংচাবা ফংবগী চাং খেন্নরমবদু হন্থহল্লগনি”
“ঐখোয়গীদমক্তা লোয়ন-লোয়ননা মালেমগীদমক্তা হেন্না ফবা অয়ুসকী পাম্বৈ কমদৌনা শেমগৎকদগে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী মফমদা লৈরে”
26 FEB 2022 11:10AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী পোস্ত য়ুনিয়ন বজেৎ ৱেবিনার হৌদোকখ্রে‍। মসি বজেৎ মতুংগী প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল পীদুনা পাঙথোকপা ৱেবিনার পরিংগী মঙাসুবা ৱেবিনারনি‍। কেন্দ্র মন্ত্রীশিং, লৈঙাক্কী অমদি লনাই সেক্তরদগী হকশেলগী প্রোফেস্নেলশিং, অমসুং পেরা-মেদিক, নর্সিং, হেল্থ মেনেজমেন্ত, তেক্নোলোজী অমসুং রিছর্চকী লমদা লৈরিবা প্রোফেসনেলশিংনা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
ওইরক্লিবা ফীভমসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হেল্থকেয়র সিস্তেমদা মতিক চাবা অমদি পান্দমগী মখাদা চঙশিনবা মতৌ পুরক্লিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক মায় পাক্না পাঙথোক্লিবসিগীদমক হকশেলগী সেক্তরগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
বজেৎ অসি হৌখিবা চহি ৭সিদা পায়খত্তুনা লাক্লিবা হেল্থকেয়র সেক্তরদা অওনবা অমদি অহোংবা পুরক্নবগী থৌরাংদা মীৎয়েঙ থমদুনা শেমগৎলকখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “ঐখোয়না ঐখোয়গী হেল্থকেয়র সিস্তেমদা পুম্নমক শুপচিল্লবা পরিং অমদা চঙশিল্লি‍। ঙসিদি ঐখোয়গী মীৎয়েঙসি হকশেলখক্তদা নত্তনা নুংঙাই য়াইফনা লৈবদসু থম্লি”, হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হকশেলগী সেক্তরবু পুম্নমক কোনশিনবা ফীভমদা থম্নবা লৌখৎলিবা থৌরাংশিংগী মরুওইবা মচাক অহুমগী মরমদা শন্দোক্না ৱাফম কয়া থমখি‍। অহানবদা, মতমগী মেদিকেল সাইন্সকা মরী লৈনবা মচাক মথুম অমসুং হ্যুমেন রিসোর্সশিংনি‍। অনিসুবদা, অয়ুসনচিংবা ভারতকী মহৌশাগী লায়েং পথাপশিংগী মরমদা থিজিন হুমজিনবগী থৌওং য়োকখৎপা মখোয়বু হেল্থকেয়র সিস্তেমদা ইচঙ থৌনা শীজিন্নবনি‍। অহুমসুবদা, মতমগা চুনবা অমদি তুংলমচৎকী ওইবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা লৈবাকসিগী মীপুম খুদিংদা, মফম খুদিংদা অহোঙবা মমলদা হকশেলগী খুদোংচাবা পীবনি‍। “মরুওইবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ব্লোক্কী থাক্তা, দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা, খুঙ্গঙ ময়াদা লৈহনগদবনি হায়বসি ঐখোয়গী ফিরেপ্নি‍। হায়রিবা মচাক মথুমশিং অসি মতম মতমগী মতুং ইন্না শেমজিন শাজিন্দুনা অমদি মতমগা চুনবা শিন্দুোক্তুনা থমবা মথৌ তাই‍। মসিগীদমক্তা লনাই অমদি অতৈ সেক্তরশিংসু ইচঙ থৌনা মাঙদা থোরকপা মথৌ তাগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রাইমারী হেল্থকেয়র নেইৱর্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫গী থবক খোঙলৈ থুনা চঙশিল্লি‍ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। হৌজিক ফাওবদা সেন্তর ৮৫০০০ হেনবনা চাং নাইনা চত্থবা চেকঅপ, তিকা থাবা অমদি তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা পীরি‍‍। বজেৎ অসিদা হায়রিবা সেন্তরশিং অসিদা মেন্তেল হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবসু হাপচিলনলে, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মেদিকেল হ্যুমেন রিসোর্স মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মতাঙদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদি, “হেল্থকেয়র সর্ভিসকী দিমান্দ হেনগৎলকপগা লোয়ননা, ঐখোয়না হৈ-শিংলবা হকশেলগী প্রোফেসনেলশিংসু শেমগৎনবা হোৎনরি‍। মরম অদুনা, মমাঙ চহিগা চাঙদম্নবদা হকশেলগী মহৈ মশিং অমদি হেল্থকেয়রগা মরী লৈনবা হ্যুমেন রিসোর্স শেমগৎপগী মতাঙদা বজৎ অসিদা মশক থোক্না হেনগৎহল্লে‍।” মেদিকেল এজুকেসনগী মতিং হেনগৎহনবা অমদি মসিবু হেন্না মপুং ফাবা অমদি পু-থাংবা ঙমবা ওইহনবা হায়বসিদা মীৎয়েঙ থম্লগা হায়রিবা অওনবশিং অসি পুরক্নবগীদমক তেক্নোলোজীগী মতেং লৌদুনা অকক্নবা মতম অমা থমদুনা মাঙদা চঙশিন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হেল্থকেয়র কম্ম্যুনিতীগী মফমদা হায়খি‍।
মেদিকেলগী লমদা মতমগী ওইবা অমদি তুংলমচৎকী ওইবা তেক্নোলোজীশিংগী মতাঙদা, প্রধান মন্ত্রীনা দিজিতেল হেল্থ সোলুসনগী মতাঙদা ভারতকী মফম অমা মালেমগী থাক্তা শেমগৎলিবা কোৱিনগুম্বা ফম্বাকশিংবু থাগৎখি‍। মতৌ অসুম্না, অয়ুস্মান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসন্না কঞ্জ্যুমর অমসুং হেল্থকেয়র প্রোভাইদরশিংগী মরক্তা অরায়বা ইন্তরফেস অমা ফংহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। “মসিগো লোয়ননা লৈবাকসিদা লায়েং ফংবা অমদি পীবগী থৌওং য়াম্না লায়থোকহল্লগনি‍। মসিদসু নত্তনা, ভারতকী মতিং লৈবা অমদি অহোঙবা হেল্থকেয়র সিস্তেম অসি মালেমগী মফমদা ফংহনবসু ঙমহনগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুস্মান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসনগী কান্নবশিংগী মরমদা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎ মনুংদা রিমোৎ হেল্থকেয়র অমসুং তেলিমেদিসিনগী অফবা থৌদাংশিংগী মতাঙদসু ৱাফমশিং থমখি‍। ভারতকী ময়োল্লম অমসুং খুঙ্গঙগী মরক্তা হকশেলগী খুদোংচাবা ফংবদা লৈরিবা খেন্নবশিং হন্থহনবদা হায়রিবা তেক্নোলোজীশিং অসিগী থৌদাংগী মতাঙদসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍। হৌজিক পায়খৎলক্কদৌরিবা খুঙ্গঙ খুদিংদা ৫জি নেতৱর্ক অমসুং ওপ্তিকেল ফাইবর নেতৱর্ক প্রোজেক্তী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লনাই সেক্তরশিংদা হীরমসিদা মখোয়গী খোঙবু ওইবগী চাং হেনগৎহন্নবা ৱাফম থমখি‍। অনা-লায়েংগীদমক্তা দ্রোন তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍।
অয়ুসপু মালেম্না য়ানবা হেনগৎলক্লি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, দব্লিউ.ঐচ.ও.না মাগী অমত্তা ঙায়রবা গ্লোবেল সেন্তর ওফ ত্রেদিসনেল মেদিসিন ভারত্তা লিংখৎনবা থবক পায়খৎলিবসিদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়গীদমক্তা লোয়ন-লোয়ননা মালেমগীদমক্তা হেন্না ফবা অয়ুসকী পাম্বৈ কমদৌনা শেমগৎকদগে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী মফমদা লৈরে”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।

Prime Minister's Office
Prime Minister inaugurates Post Budget webinar of Ministry of Health and Family Welfare
“We have adopted a holistic approach in our healthcare system. Today our focus is not only on health, but equally on wellness”
“Work on 1.5 lakh Health and Wellness Centers is progressing at a brisk pace. Till now more than 85000 centers are providing the facility of routine checkup, vaccination and tests”
“Platforms like CoWin have established India’s reputation in the world with regard to digital health solutions”
“Ayushman Bharat Digital Health Mission provides an easy interface between the consumer and healthcare provider. With this, both getting and giving treatment in the country will become very easy”
“Remote healthcare and telemedicine will reduce health access divide between urban and rural India”
“It is up to all of us how to create better solutions of AYUSH for ourselves and for the world as well”
26 FEB 2022 11:10AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the post Union Budget webinar of Ministry of Health and Family Welfare. This is fifth webinar in the series of post budget webinars addressed by the Prime Minister. Union Ministers, healthcare professionals from public and private sectors, and professionals from para-medics, nursing, health management, technology and research were present on the occasion.
At the outset, the Prime Minister congratulated the health sector for successfully running the world’s largest vaccination campaign that has established the efficiency and mission oriented nature of India’s healthcare system.
The Prime Minister said that the Budget builds upon the efforts to reform and transform the healthcare sector that have been undertaken during the last 7 years. “We have adopted a holistic approach in our healthcare system. Today our focus is not only on health, but equally on wellness”, he emphasized.
The Prime Minister elaborated on three factors that underline the efforts of making the health sector holistic and inclusive. Firstly, expansion of modern medical science related infrastructure and human resources. Secondly, promotion of research in the traditional Indian medical systems like Ayush and their active engagement in the healthcare system. Thirdly, providing affordable healthcare to every citizen and every region of the country via modern and futuristic technology. “It is our endeavor that critical healthcare facilities should be at the block level, at the district level, near the villages. This infrastructure needs to be maintained and upgraded from time to time. For this the private sector and other sectors will also have to come forward with more energy”, he added.
The Prime Minister informed that in order to strengthen the primary healthcare network, work on 1.5 lakh Health and Wellness Centers is also progressing at a brisk pace. Till now more than 85000 centers are providing the facility of routine checkup, vaccination and tests. In this budget, the facility of mental healthcare has also been added to them, he said.
On enhancing the medical human resources, the Prime Minister said “as the demand for healthcare services is increasing, we are also trying to create skilled health professionals accordingly. Therefore, a significant hike is made in the budget for health education and human resource development related to healthcare as compared to last year.” The Prime Minister called upon the healthcare community to work with a set time frame on the task of taking these reforms forward with the help of technology with a focus on improving quality of medical education and making that more inclusive and affordable.
On the factor of modern and futuristic technologies in the medical field, the Prime Minister lauded the platforms like CoWin that have established India’s reputation in the world with regard to digital health solutions. Similarly, he said, Ayushman Bharat Digital Health Mission provides an easy interface between the consumer and healthcare provider. “With this, both getting and giving treatment in the country will become very easy. Not only this, it will also facilitate global access to India's quality and affordable healthcare system”, said the Prime Minister about the benefits of Ayushman Bharat Digital Health Mission.
The Prime Minister dwelled on positive role of remote healthcare and telemedicine during the pandemic. He stressed the role of these technologies in reducing health access divide between urban and rural India. Mentioning the upcoming 5G network and optical fiber network project for every village, the Prime Minister asked the Private sectors to come forward to increase their partnership. He also emphasized the promotion of drone technology for medical purposes.
The Prime Minister noted the growing global acceptance of Ayush and exuded pride in the fact that WHO is going to start its only Global Center of Traditional Medicine in India. “Now it is up to all of us how to create better solutions of AYUSH for ourselves and for the world as well”, he added.