Ministry of Development of North-East Region
North East Nari Shakti Steps Towards Social Development: Banning of Alcohol and Opium - A initiative of NERCRMS - a Registered Society under the aegis of NEC, Ministry of DoNER
24 FEB 2022 3:18PM by PIB Delhi
Old Tupi village is inhabited by Nocte tribes in the Tirap district, Arunachal Pradesh, and had 120 households. The village is located on the highway connecting Khonsa and Longding districts. Previously, women were not allowed to speak in public meetings due to a traditional belief in the village. As the state government passed a law for the reservation of panchayat seats for women, they campaigned for election, but after the win they require regular support of their husbands for work.
Women groups of Old Tupi
After the North Eastern Region Community Resource Management Society (NERCRMS) intervention in the village in 2014, the village women were encouraged to express their ideas and opinions in the NaRMG meeting. The village organised five SHGs and all members were urged to think about how to improve the village for future generations.
Previously, the village was 80 percent drunk and opium addicts. Domestic violence and family disputes were commonplace in every house. A significant change occurred as a result of the NERCRMS intervention. The formation of self-help groups (SHG) was brought to the attention of the women. The five SHGs were formed: Mosom, Rango, Biyang, Khuhatey Motey, and Kashik. The SHGs met as a group and decided to prohibit the sale of alcohol and opiates. As a result they enacted a law that says anyone who buys or sells alcohol and opiates must pay a heavy fee of Rs. 5000. After two and a half years, the village is free of alcohol and opium. Domestic violence are almost over and men are preoccupied with their respective jobs.
The Gaon Bura and some educated elderly people who worked for the government are assisting the women in this transition. Initially, it was not accepted by the male population, and there were arguments and fights, but with strong supporters and good guidelines behind them, it led to social development across the village.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক্কী নুপীগী পাঙ্গলনা খুন্নাই চাওখৎলোন্দা খুমাঙ চাওশিল্লি: য়ু অমসুং কানি থিংবা – এন.ই.সি., দোনর মন্ত্রালয়গী মখাদা রেজিস্তর তৌরবা এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.কী খোঙথাঙ অমা
24 FEB 2022 3:18PM by PIB Imphal
ওল্দ তুপি অরুনাচল প্রদেশকী তিরাপ দিস্ত্রিক্তা লৈবা নোক্তে ত্রাইবশিংনা খুন্দাবা খুঙ্গঙনি, অমদি মসিদা য়ুমথোঙ ১২০ লৈ‍। খুঙ্গঙ অসি খোন্সা অমসুং লোঙদিং দিস্ত্রিক্ত শম্নহল্লিবা হায়ৱেদা লৈ‍। মমাঙদা খুলদুদা লৈরমবা চৎনবী অমগী মতুং ইন্না নুপীশিং মীয়ামগী ওইবা মীফমদা ৱা ঙাঙবা য়াহল্লমদে‍। স্তেত অসিগী লৈঙাক্না নুপীশিংগী পঞ্চায়তকী সীত রিজর্বেসন পীবগী লো অমা চৎনহনখিবগা লোয়ননা মখোয়না মীখলগীদমক কেম্পেন তৌখি, অদুবু মখোয়না মায় পাক্লবা মতুংদা মখোয়গী মপুরোয়বশিংগী ঙাক্লৌ মতম পুম্নমক্তা মথৌ তাররম্মি‍।
নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্ম্যুনিতী রিসোর্স মেনেজমেন্ত সোসাইতী (এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.)না খুঙ্গঙদুদা ২০১৪দা চঙশিল্লক্লবা মতুংদা, খুঙ্গঙদুগী নুপীশিংবু এন.এ.আর.এম.জি.গী মীফমদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলম্মি‍। খুঙ্গঙ অদুনা এস.ঐচ.জি. মঙা লিংখৎলম্মি অমদি লুপ্লোয় পুম্নমক মখোয়না খুঙ্গঙদুগী তুংগী মীরোলগীদমক কমদৌনা অফবা ফীভম পুরক্কদগে হায়বদু খন্ননবা ৱাফম থমখি‍।
মমাঙদা, খুঙ্গঙদুগী মীওইগী চাদা ৮০দি য়ু অমসুং কানিদা লায়চুদুনা লৈরম্মি‍। য়ুম খুদিংদা দোমেস্তিক ভাইওলেন্স অমসুং ইমুং মহি লাংবগী মতৌ লৈরম্মি‍। এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না চঙশিল্লক্লবা মতুংদা মশক থোকপা অহোংবা অমা লাক্লম্মি‍। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.) শেমগৎলকপগী ৱাফম নুপীশিংনা খঙলক্লম্মি‍। এস.ঐচ.জি. মঙা: মোসোম, রঙ্গো, বিয়াং, খুয়াতে অমসুং কাসিক শেমখি‍। এস.ঐচ.জি.শিংদুনা পুন্না মীফম পাঙথোক্তুনা য়ু অমসুং কানি য়োনবা থিংননবা ফিরেপ লৌখি‍। মদুগী মহৈনা কনাগুম্বা মীওই অমনা করিগুম্বা য়ু অমসুং কানি লৈবা নৎত্রগা য়োনবগী থবক চত্থরম্লবদি লুপা ৫০০০গী য়াম্লবা ৱাকোঙশেল লৌগনি হায়না চৎন-কাঙলোন অমা শেম্লম্মি‍। হৌজিক্তি দোমেস্তিক ভাইওলেন্স অয়ামবনা লোইখ্রে অমদি নুপাশিং মখোয় মখোয়গী থবকশিংদা মায় ওনশিন্নখ্রে‍।
অওনবা অসিদা নুপীশিং অসিবু খুঙ্গঙদুগী ঐহলশিং অমদি লৈঙাক্কী মখাদা থবক তৌবা লাইরিক লাইশু হৈরবা অহলশিংনা মতেং পাংলি‍। হৌরকপদা, থৌওং অদু নুপাশিংনা য়ারমদে, অমদি মরৈ য়েৎনবা অমসুং খৎন-চৈনবা থোক্লম্মি, অদুবু অকনবা ঙাক্লৌ অমসুং অফবা লমজিংনা মখোয়গী তুংদা লেপ্তুনা খুঙ্গঙ শিনবা থুংনা খুন্নাই চাওখৎলোনগী মায়কৈদা মায় ওনশিল্লক্লি‍।