Ministry of Jal Shakti
Prime Minister Stresses Upon Use Of Technology, Service Delivery & Community Participation To Achieve ‘Har Ghar Jal’ By 2024
Safe Drinking Water Has Far Reaching Health Impact With Reduced Incidence Of Water Borne Diseases - Union Jal Shakti Minister
Stakeholders Discuss Various Measures To Strengthen Rural Water Supply Structure Ensuring ‘Har Ghar Jal’
23 FEB 2022 8:06PM by PIB Delhi
“Develop strategy, use technology to monitor the progress and fix accountability as the country sets the goal to provide about 4 Crore tap water connections in rural household this year”, said Prime Minister, Shri Narendra Modi while addressing a webinar under the theme ‘Leaving no citizen behind’ efficient and effective implementation of on positive impact of Union Budget 2022 on water and sanitation held today.
Union Minister, Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Minister of State, Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel, Minister of State, Jal Shakti Shri Bishweswar Tudu, Secretary, DDWS, Smt. Vini Mahajan, Addl. Secretary, DDWS, Shri Arun Baroka along with key stakeholders from WASH, UN agency, government officials, industry and technical experts from the domain, were present on the occasion. This series of webinar is a part of the new practice of discussion and dialogue with various stakeholders associated under the programme.
While addressing the webinar, the Prime Minister said, “a clear roadmap must be built so that States/ UTs can achieve the target within the stipulated timeframe. Priority should be given to North-Eastern border States, hilly region and aspirational districts.”
Prime Minister further stated, “Rural development should be put on the forefront and quality must be ensured. There is no dearth of funds to achieve the target of reaching every rural household with tap water connection by 2024.”
Click here to read the English rendering of PM’s address at webinar on positive impact of Union Budget on rural development (Insert link: https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1800489 )
The webinar was coordinated by Ministry of Rural Development in which ten different Ministries participated under the theme “Leaving No Citizen Behind”. The panelists for the breakout session on Har Ghar Jal and Har Ghar Ujjwala were Shri K. Asok Kumar, Executive VP & Head L&T, Shri Nicholas Osbert, Chief WASH UNICEF India, Shri G Mathi Vathnan, Principal Secretary, Housing and Urban Development Odisha, Shri Divanshu Kumar, CEO Solinas Integrity, Shri R. Mukundan, MD & CEO Tata Chemicals, Shri Girish Krishnamurthy, VP Tata Sons, Shri Rameshwar Rao, Engineering Staff College Hyderabad, Shri Amit Naphade Krushi Vikas v Gramin Prashikshan Sanstha Buldana, Dr Kamal Bahuguna, Himalayan Institute for Environment Dehradun, Shri Gopala Krishnan, Rtd Chief Engineer Coimbatore and Shri Shailesh Bagauli, Secretary Urban Development Uttarakhand. The session was moderated by Smt Vini Mahajan, Secretary, Drinking Water and Sanitation.
The breakout session on ‘Har Ghar Jal’ was chaired by the Union Minister Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat. Addressing the august gathering the Union Minister said, “Safe drinking water has far reaching health impacts with reduced incidences of water borne diseases. Dovetailing funds received from JJM, 15th Finance Commission, SBM, MGNREGA should be used for water source strengthening and ground water recharge.”
Shri Shekhawat further added, “Jal Jeevan Mission has considerably reduced the drudgery faced by women and young girls of fetching water from long distance. Today over 9 Crore households have been provided with tap water connection in a short span of 2½ years. 1.37 Crore households in aspirational districts have received tap water while 1.23 Crore households in JE-AES water quality affected region are getting access to clean tap water.”
Minister of State Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel, speaking on the occasion said, “there is need to pick up speed so that the target set to reach every rural home by 2024 is achieved for which DPRs must be developed and approved in a time bound manner. Efforts should be made to prioritize work in water quality affected and SC/ST habitations ‘leaving no one behind’ no matter what socio-economic strata of the society they belong to. The tendering process in the government must be simplified so that no time is lost. Believing in transparency and accountability all information with regard to the progress under the programme can be viewed on the Dashboard.”
The Secretary, DDWS said that Rs 60,000 Crore has been allocated in the current financial year under the Union Budget. Har Ghar Jal plays an important role in ending the drudgery faced by women and young girls as they walk long distance in search of drinking water to meet the daily household needs. Healthy competition among the villages to become water secure must be encouraged.”
Shri K. Asok Kumar Exe VP & Head L&T said that ‘Har Ghar Jal’ is an ambitious scheme of the national government. While the country is close to provide 50% of its population with tap water connection, there is need to develop combined multi-village scheme and a single clearance widow which should include land acquisition from different departments.”
Shri Nicholas Osbert, WASH Chief UNICEF said, “‘Har Ghar Jal’ scheme shows the political will as big money is allocated for implementation of the scheme which in turn will globally encourage leaders to work on attaining the SDGs. Nearly 7.55 million micro jobs have been created which is crucial as the world was in the grip of three Covid waves. Safe and clean water has greatly improved the life of women and marginalized population with ‘ease of living’ with dignity.”
Shri Girish Krishnamurthy, VP Tata Sons spoke about the Mobile App developed by Jal Jeevan Mission, which goes a long way in digitally monitoring the programme by the various stakeholders. He added that Tata Group is supporting the government through its 15 pilot projects spread across 10 States in the country.
Shri Amit Naphade from Krushi Vikas v Gramin Prashikshan Sanstha Buldana shared his views on the importance of community engagement while developing the Village Action Plan. He said’ “A Jal Sakshar Mobile Application has been developed which is receiving good response from the ground level stakeholders. The groups formed during the training programme are sharing their experiences even post training and are supporting each other in finding solution to the problems they face on regular basis.”
Himalayan Institute for Environment Dehradun is engaged as Implementing Support Agency by Uttarakhand. Dr Kamal Bahuguna, from the institute shared his experience from the field on how baseline survey is being carried out by the Pani Samiti. Efforts are made to strengthen the existing water sources including the springs so that sustainability of the programme is ensured. People are contributing 5% of its funds in developing the infrastructure as per JJM guidelines.”
Smt Vini Mahajan, Secretary DDWS summarized the session and shared the key takeaways as highlighted by the different panelists. The discussion and suggestions from the session are true reflection of Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas”. 100 districts, 1,144 blocks, 66,763 gram panchayats and 1,37,940 villages have become ‘Har Ghar Jal’. Three States – Goa, Telangana and Haryana and three UTs – A&N Islands, D&N Haveli & Daman & Diu and Puducherry have provided 100% tap water coverage. Other States are fast moving and are close to achieve the cent percent coverage shortly. Of these Punjab stands at 99%, Himachal Pradesh at 93%, Gujarat at 92% and Bihar at 90%. All these have set 2022 as the deadline to reach every rural home with tap water.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা ২০২৪ ফাওবদা ‘হর ঘর জল’ ফংনবা তেক্নোলোজী শিজিন্ননবা, সর্ভিস দেলিভরী তৌনবা অমদি কম্ম্যুনিতী শরুক য়ানবা হায়খ্রে
অফবা থক্নবা ইশিংনা ইশিংদগী শন্দোকপা লাইনাশিংগী থৌদোকশিং অসি হন্থহন্দুনা মরু ওইবা হেল্থ ইম্পেক্ত কয়া অমা পীরি- কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী
‘হর ঘর জল’ ফংনবা রুরেল ৱাতর সপ্লাই স্ত্রকচরবু মপাঙ্গল লৈহন্নবা স্তেকহোল্দশিংনা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং খন্ন-নৈনখি
23 FEB 2022 8:06PM by PIB Imphal
“চহি অসিদা লৈবাক অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোংদা তোতিগী ইশিং কোতি ৪রোম শমহন্নবা পান্দম থম্লিবনা পান্দম অসিগী প্রোগ্রেস অদু য়েংশিন্নবা অমদি একাউন্তেবিলিতী ফিক্স তৌনবা স্ত্রাতিজী শেমগৎলু অমদি তেক্নোলোজী শিজিন্নৌ”, হায়না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইশিং অমসুং সেনিতেসনগী মতাংদা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২গী পোজিতিব ইম্পেক্ত ইফিসিয়েন্ত অমসুং ইফেক্তিব ওইনা চৎনহন্দুনা ‘প্রজা অমতবু লেমহৌদনা থম্বা’ হায়বা থীম অসিগী মখাদা ঙসি শিনখিবা ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংলদুনা ফোংদোকখিবনি৷
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখৱত, জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেল, জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিস্বেস্বর তুদু, দি.দি.দবল্যু.এস.কী সেক্রেতরী শ্রীমতি বিনি মহাজন, দি.দি.দবল্যু.এস.কী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী অরুন বরোকাগা লোইননা ৱাশ, য়ু.এন. এজেন্সীগী মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং, সরকারগী ওফিসিয়েলশিং, দোমেন্দগী ইন্দস্ত্রী অমসুং তেক্নিকেল এক্সপর্তশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷ মসিগী ৱেবিনারগী পরিং অসি প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা মরী লৈনরিবা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দশিংগা খন্ন-নৈনখিবা অমদি ৱারি শানখিবা অনৌবা প্রেক্তিস অদুগী শরুক অমনি৷
ৱেবিনার অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “অপিবা তাইমফ্রেম অমগী মনুংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা তার্গেৎ অসি ফংবা ঙম্নবা তশেং-তশেংবা রোদমেপ অমা শেমগদবনি৷ অৱাং-নোংপোক ঙমখৈদা লৈরিবা রাজ্যশিং, হিল্লী রিজন অমসুং এস্পিরেস্নেল জিলাশিংদা প্রাইয়োরিতী পীগদবনি৷”
প্রধান মন্ত্রীনা মখাতানা ফোংদোকখি, “খুঙ্গং চাওখৎহনবা হায়বসিনা মাংদা থমগদবনি অমদি ক্বালিতী লৈহনগদবনি৷ ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ইশিং শমহন্নবগী পান্দম থম্লিবা অসি য়ৌনবা হোৎনবদা ফন্দশিং ৱাৎপা লৈতে৷”
খুঙ্গং চাওখৎহনবদা য়ুনিয়ন বজেৎনা পীরিবা পোজিতিব ইম্পেক্তকী মতাংদা শিল্লিবা ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোলগী ইংলিসতা হন্দোকপা অদু পানবা মফম অসিদা নম্বিয়ু (লিঙ্ক চংবিয়ু: https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1800489 )
ৱেবিনার অদু রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না শিনখি, মসিদা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয় তরানা ‘প্রজা অমতবু লেমহৌহন্দবা’ হায়না থীম অসিগী মখাদা শরুক য়াখি৷ হর ঘর জল অমসুং হর ঘর উজ্জৱালাগী ব্রেকআউত সেসনদা পেনেলিস্ত ওইখিবশিং অদুদি একজিক্যুতিব ভি.পি. অমসুং হেদ এল. অমদি তি. শ্রী কে. অসোক কুমার, চীফ ৱাশ য়ুনিসেফ ইন্দিয়া শ্রী নিকোলাস ওসবর্ত, হাউজিং অমসুং আর্বান দিবেলপমেন্ত ওরিশাগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী শ্রী জি. মথি বাথনম, সোলিনাস ইন্তিগ্রিতীগী সি.ই.ও. শ্রী দিবানশু কুমার, তাতা কেমিকেল্সকী এম.দি. অমসুং সি.ই.ও. শ্রী আর. মুকুন্দন, তাতা সন্সকী ভি.পি. শ্রী গিরিশ কৃষ্ণমুর্থী, ইঞ্জিনিয়রিং স্তাফ কোলেজ হায়দ্রবাদকী শ্রী রামেশ্বর রাউ, শ্রী অমিত নফাদে ক্রুশি বিকাস ভি গ্রামিন প্রশিক্সন সন্সথা বলদানা, হিমালয়ান ইন্সতিত্যুত ফোর এনবাইরোনমেন্ত দেহরাদুনগী দা. কমল বাহুগুনু, রিতাইয়র্দ চীফ ইঞ্জিনিয়র কোইম্বাতরগী শ্রী গোপালা কৃষ্ণন অমসুং আর্বান দিবেলপমেন্ত উত্তরখন্দগী সেক্তেরী শ্রী সাইলেশ বগোলিনি৷ সেসন অসি দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসনগী সেক্রেতরী শ্রীমতি বিনি মহাজননা মোদিরেতর ওইখি৷
‘হর ঘর জল’গী ব্রেকআউত সেসন অসি জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখৱতনা সভাপতি ওইখি৷ থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি, “অফবা থক্নবা ইশিংনা ইশিংদগী শন্দোকপা লাইনাশিংগী থৌদোকশিং অসি হন্থহন্দুনা মরু ওইবা হেল্থ ইম্পেক্ত কয়া অমা পীরি৷ জে.জে.এম., ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন, এস.বি.এম., এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.দগী ফংখিবা ফন্দিং অদু ইশিংগী সোর্স অসি হেন্না ফগৎহনবদা অমদি গ্রাউন্দ ৱাতর রিচার্জ তৌবদা শিজিন্নগদবনি৷”
শ্রী সেখৱতনা মখাতানা হায়খি, “অরাপ্পা মফমশিংদগী ইশিং থিবা চৎপদা নুপীশিং অমদি অঙাশিংনা থেংনখিবা অৱাংবা অদু জল জীবন মিসননা হন্থহনখ্রে৷ ঙসিদি তেল্লবা চহি অনি মখায়গী মনুংদা য়ুমথোং কোতি ৯ হেনবনা কোতিগী ইশিং শমহনখ্রে৷ এস্পিরেস্নেল জিলাশিংদা লৈরিবা য়ুমথোং কোতি ১.৩৭না তোতিগী ইশিং ফংখ্রে অদুগা জে.ই.-এ.ই.এস. ৱাতর ক্বালিতী এফেক্তেদ রিজনদা লৈরিবা য়ুমথোং কোতি ১.২৩না অফবা তোতিগী ইশিং ফংবা হৌরক্লি৷”
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা হায়খি, “২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌহনবা ঙম্নবগীদমক পান্দম থম্লিবা অদু ফংবা ঙম্নবগীদমক খোংজেল য়াংখৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ, মসিগীদমক মতম চানা দি.পি.আর.শিং শেমগৎকদবনি অমদি এপ্রুব তৌগদবনি৷ ইশিং ক্বালিতী ফৎতবা অমসুং এস.তি./এস.সি.না খুন্দারিবা লমশিংদা ‘মীওই অমতা চিথহন্দনা’ মখোয়বু সমাজ অসিগী করম্বা সোসিয়ো-ইকোনোমিক স্ত্রাতাদা মনুং চল্লি হায়বা থিদনা মফম অদুদা প্রাইয়োরিতী ওইনা থবক পাইখৎনবা হোৎনগদবনি৷ মতম অমতা মাংদনবা সরকারগী লৈরিবা তেন্দরিং প্রোসেস অদু লাইথোকহনগদবনি৷ ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতীদা থাজদুনা, প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ফংলিবা প্রোগ্রেসকা মরী লৈনবা ই-পাউ পুম্নমক দাশবোর্দতা য়েংবা য়াগনি৷”
য়ুনিয়ন বজেৎকী মখাদা চৎলিবা শেনবা-চহি অসিদা লুপা কোতি ৬০,০০০ কাইথখ্রে হায়না দি.দি.দবল্যু.এস.কী সেক্রেতরীনা ফোংদোকখি৷ নোংমদা য়ুমথোংশিংদা তঙাই ফদনা চংলিবা থক্নবা ইশিং অসি থিবদা নুপীশিং অমদি অঙাংশিংনা থাপ্ল-থাপ্লবা মফমশিংদা চৎপগী অৱাবা অসি লোইশিন্নবা হর ঘর জলনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি৷ হেন্না সেক্যোর ওইবা মওংদা ইশিং ফংনবা খুঞ্জাশিংগী মরক্তা অফবা মওংদা চাংদম্নরিবা অসিসু পুক্নিং থৌগৎকদবনি৷”
‘হর ঘর জল’ অসি নেস্নেল গভর্মেন্তগী এম্বিসিয়র্স স্কিম অমনি হায়না একজিক্যুতিব ভি.পি. অমসুং হেদ, এল.অমসুং তি. শ্রী কে. অশোক কুমারনা ফোংদোকখি৷ লৈবাক অসিনা মহাক্কী পোপুলেসনগী ৫০%রোমগী চাং য়ৌনা তোতিগী ইশিং শম্নহন্নবা নকশিল্লিবা অসিদা, তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংদগী লেন্দ এক্যুইজিসন য়াওনা সিঙ্গল ক্লিয়রেন্স ৱিদো অমা অমদি কম্বাইন মল্তি-ভিলেজ স্কিম শেমগৎপগী দরকার ওইরি৷”
“‘হর ঘর জল’ স্কিম চৎনহন্নবগীদমক অচৌবা শেনফম কাইথখিবনা স্কিম অসিনা পোলিতিকেল ৱিল অদু উৎলি, মসিনা মখাতানা এস.দি.জি.শিং অসি ফংনবা হোৎনবদা থবক পাংথোক্নবা মালেমগী লিদরশিংবু থৌনা হাপলগনি৷ কোবিদ ৱেব অহুম্না মালেম অসিবু খুবাকনুংদা পাইশিনখ্রবা মতম অসিদা য়াম্না মরু ওইরিবা মাইক্রো জোব মিলিয়ন ৭.৫৫রোম ফংহনখ্রে৷ অফবা অমসুং অরুবা ইশিংনা ‘হিংবগী পুন্সি মরেলবু লাইথোকহন্দুনা’ নুপীশিং অমদি মার্জিনেলাইজ মীওইশিংগী পুন্সিবু চাওনা ফগৎহনখ্রে” হায়না ৱাশ চীফ য়ুনিসেফ শ্রী নিকোলাস ওসবর্তনা ফোংদোকখি৷
তাতা সন্সকী ভি.পি. শ্রী গিরিশ কৃষ্ণমুর্থীনা জল জীবন মিসননা শেমগৎখিবা মোবাইল এপ অদুগী মতাংদা পনখি৷ তাতা গ্রুপনা লৈবাক অসিগী রাজ্য ১০দা শন্দোক্লিবা মহাক্কী পাইলোত প্রোজেক্ত ১৫গী খুৎথাংদা সরকার অসিবু সপোর্ত তৌরি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
ভিলেজ এক্সন প্লান শেম্বা মতমদা কম্ম্যুনিতী এনগেজমেন্তগী মরু ওইবা অদু পল্লদুনা ক্রুশি বিকাস ভি গ্রামিন প্রশিক্সন সন্সথা বলদানাদগী শরুক য়ারিবা শ্রী অমিত নফাদেনা মহাক্কী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকখি৷ “জল শক্সরপ মোবাইল এপ্লিকেসন অমা শেমগৎখ্রে অমদি এপ অসি গ্রাউন্দ লেবেল স্তেকহোল্দশিংদগী অফবা রেস্পোন্স ফংলি৷ ত্রোনিং প্রোগ্রামগী মনুংদা শেমখিবা গ্রুপশিং অদুনা ত্রেনিং লোইরবা মতুং ফাওবদা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু সেয়র তৌরি অমদি চাং-নাইনা মখোয়না থেংনরিবা প্রোব্লেমশিং অদুগী সোলুসন পুথোকপদা মখোয় অমনা অমগী মতেং পাংনরি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
উত্তরখন্দনা হিমালয়ান ইন্সতিত্যুত ফোর এনবাইরোনমেন্ত দেরাদুনবু ইমপ্লিমেন্তিং সপোর্ত এজেন্সী ওইনা মথৌ তৌহল্লি৷ পানি সমিতিনা মতৌ করম্না বেজলাইন সর্ভে পাংথোক্লিবগে হায়বদুগী মতাংদা ইন্সতিত্যুত অসিগী দা. কমল বাহুগুনা ফিল্দদগী ফংলিবা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স সেয়র তৌখি৷ প্রোগ্রাম অসিগী সস্তেনেবিলিতী ফংবা ঙম্নবগীদমক ইফুৎশিং য়াওনা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ইশিংগী সোর্সশিং হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনরি৷ জে.জে.এম. গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মীয়াম্না মদুগী ফন্দশিংগী ৫% কন্ত্রিব্যুত তৌরি৷”
সেসন অদুবু দি.দি.দবল্যু.এস.কী সেক্রেতরী শ্রীমতি বিনি মহাজননা মরু ওইবা ৱাফমশিং থমখি অমদি তোঙান তোঙানবা পেনেলিস্তশিংনা থমখিবা মরু ওইবা ৱাফমশিং অদু সেয়র তৌখি৷ সেসন অসিনা খন্ন-নৈনখিবা অমদি সজেসন পীনখিবা অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলান ওইরিবা “সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস”কী অশেংবা শকফম্নি৷ জিলা ১০০, ব্লোক ১,১৪৪, গ্রাম পঞ্চায়ত ৬৬,৭৬৩ অমসুং খুঙ্গং ১,৩৭,৯৪০না ‘হর ঘর জল’ ওইখ্রে৷ রাজ্য অহুম – গোৱা, তেলঙ্গনা অমসুং হরিয়ানা অমদি য়ু.তি. অহুম – এ. অমসুং এন. ইথৎশিং, দি. অমসুং এন. হাভেলি অমদি দামন অমসুং দিউ, পুদুচেরীনা কোতিগী ইশিং ১০০% পীখ্রে৷ অতোপ্পা রাজ্যশিংনা খোংজেল য়াংনা লাক্তুনা অথুবা মতমদা চাদা চাম্মা কবর তৌনবা নকশিল্লক্লি৷ মসিগী মনুংদা পঞ্জাবনা ৯৯%দা লৈরি, হিমাচল প্রদেশনা ৯৩%দা লৈরি, গুজরাতনা ৯২%দা লৈরি অমসুং বিহারনা ৯০%দা লৈরি৷ হায়রিবা রাজ্যশিংনা অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোতিগী ইশিং ফংহন্নবা ২০২২বু দেদলাইন ওইনা থমখ্রে৷