ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଟେରୀରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ
“ପରିବେଶ, ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ମୋର ୨୦ବର୍ଷ ଧରି କ୍ଷମତାରେ ପ୍ରଥମେ ଗୁଜରାଟ ଓ ପରେ ଜାତୀୟସ୍ତରରେ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ରହିଛି”
“ନ୍ୟାୟ ସଙ୍ଗତ ଓ ଶକ୍ତି ଗରିବଙ୍କୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ଆମ ପରିବେଶ ନୀତିର ମୁଖ୍ୟ ଅଙ୍ଗ”
“ପରିବେଶ ବୃହତ ବିବିଧତାର ଦେଶ ଓ ଏହାର ପରିବେଶ ନିରାପତ୍ତା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ”
“ପରିବେଶ ପ୍ରତି ନ୍ୟାୟ କରି ହିଁ ଏହାର ନିରନ୍ତର ଓ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ”
“ଆଗାମୀ ୨୦ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହାକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଅର୍ଥ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଜନଜୀବନକୁ ଉପେକ୍ଷା”
“ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ଓ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଭଳି ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ”
“ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧ ନେଇ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରୀଡରୁ ଉଦ୍ୟମ ହେବା ଦରକାର । ଭାରତ ଏହି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉଦ୍ୟମର ସମର୍ଥକ”
16 FEB 2022 6:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଶକ୍ତି ଓ ସମ୍ପଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠା(ଟିଆରଆଇ)ରେ (୧୬.୦୨.୨୦୨୨) ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଡୋମିନିକା ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଲୁଇ ଆବିନ୍ଦର, ଗୁଏନା ମିଳିତ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ରର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହମ୍ମଦ ଇରଫାନ ଅଲ୍ଲୀ, ଜାତିସଂଘ ଉପମହାସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଅମୀନା ଜେ ମହମ୍ମଦ ଓ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପିନ୍ଦର ଯାଦବ ପ୍ରମୁଖ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ଗୁଜରାଟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରରେ କ୍ଷମତାର ଦୀର୍ଘ କୋଡିଏ ବର୍ଷରେ ସେ କିପରି ପରିବେଶ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି ତାହାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୃଥିବୀ ଗ୍ରହ ଭଙ୍ଗୁର ନୁହେଁ ମାତ୍ର ଗ୍ରହ ଓ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା, ଭଙ୍ଗୁର ଓ କ୍ଷଣିକ । ୧୯୭୨ ମସିହା ଷ୍ଟକ ହୋମ ସମ୍ମିଳନୀ ପରଠାରୁ ଗତ ପଚାଶବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏ ଦିଗରେ ବିଶେଷ କିଛି ହୋଇନାହିଁ । ମାତ୍ର ଭାରତରେ ଆମେ ଏ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଗରିବ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଯଥାର୍ଥ ଶକ୍ତି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଆମ ପରିବେଶ ନୀତିରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି ।ନଅକୋଟି ପରିବାରକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ, ପିଏମ୍ କୁସୁମ ଯୋଜନାରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସହ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଓ ଗ୍ରୀଡ୍‌କୁ କଳକା ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର ପରିଚାୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଗତ ସାତବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏଲଇଡି ବଲ୍‌ବ ବଣ୍ଟନ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ୨୨୦ ବିଲିୟନ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ ସହ ବାର୍ଷିକ ୧୮୦ବିଲିୟନ ଟନ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଉଦ୍‌ଗୀକରଣ ରୋକାଯାଇ ପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହାଛଡା ଜାତୀୟ ଉଦ୍‌ଯାନ ମିଶନ ସବୁଜ ଉଦଯାନକୁ ରଖିବାକୁ ଧରି ରଖିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଶୈକ୍ଷିକ ଓ ଟେରି ଭଳି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥଳ ଭାଗର ଶତକଡା ୨.୪ ଭାଗ ଥିବା ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ପାଖାପାଖି ଆଠ ପ୍ରତିଶତ ଜୀବଜଗତ ରହିଛି । ଭାରତ ଏକ ବୃହତ ବିବିଧତାର ଦେଶ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାର ପରିବେଶର ନିରାପତ୍ତା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସୁରକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରାକୃତିକ ସଂରକ୍ଷଣ ସଂଘ ଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂସ୍ଥାକୁ ଭାରତର ସ୍ୱୀକୃତି ଉପରେ କହିଥିଲେ । ହରିୟାଣାର ଆରାବଳୀ ଜୈବ ବିବିଧତା ଉଦ୍ୟାନ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନ ଭାବେ ଓଇଏଲଏମ ସ୍ଥଳଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିଛି ।
ରାମସର ସ୍ଥାନଭାବେ ଭାରତରେ ଦୁଇଟି ସନ୍ତସନ୍ତିଆ ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ମିଶାଇ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ଦଶଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ରାମସର ଅଞ୍ଚଳ ରହିଛି ।
୨୦୧୫ ମସିହାଠାରୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ଜମିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯିବା ପରଠାରୁ ୧୧.୫ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟର ଜମିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି । ଜମିକୁ ନଷ୍ଟ ହେବାରୁ ରୋକିବା ଆମର ଜାତୀୟ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ଓ ଏହା ହାସଲ ଲାଗି ଆମେ ଲାଗିପଡିଛୁ । ୟୁଏନ୍‌ଏଫ ଓ ଟ୍ରିପଲ ସି ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ଆମେ ସମ୍ପାଦନ କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ । ଗ୍ଲାସଗୋ କପ-୨୬ରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆମର ଇଚ୍ଛାପ୍ରକଟ କରିଛୁ ।
ଜଳବାୟୁ ପ୍ରତି ଉଚିତ ନ୍ୟାୟ କରି ଆମେ ପରିବେଶଜନିତ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ସାଧନ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ଆଗାମୀ ୨୦ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଯିବ । ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ନ ଦେବା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉପେକ୍ଷା କରିବା ସଦୃଶ । ସଫଳ ଜଳବାୟୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତା ନେଇ ସେମାନଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସହଯୋଗ ଦରକାର । ଏହି ପାରସ୍ପରିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛୁ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ଚୁକ୍ତି ନେଇ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ ଓ ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ। ସବୁବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଏହି ଗ୍ରୀଡରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରବଣ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନମନୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସିଡିଆରଆଇ) ଏବଂ ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ନମନୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପ୍ରତି ଅଧିକ ବିପଦ ଥିବାରୁ ସେଗୁଡିକର ସୁରକ୍ଷା ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ପଦକ୍ଷେପ ଜୀବନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ତାହାହେଲା ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଓ ପ୍ରୋ ପ୍ଲାନେଟ ପିପୁଲ(୩-ପିଏସ୍‌) ଏହି ବୈଶ୍ୱିକ ମିଳନ ଆମ ପରିବେଶ ମୂଳଭିତ୍ତି ସୁଦୃଢ କରିବା ସହ ଏହାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବ ।

Prime Minister's Office
PM delivers inaugural address at TERI’s World Sustainable Development Summit
“Environment and sustainable development have been key focus areas for me all through my 20 years in office, first in Gujarat and now at the national level”
“Equitable energy access to the poor has been a cornerstone of our environmental policy”
“India is a mega-diverse country and It is our duty to protect this ecology”
“Environmental sustainability can only be achieved through climate justice”
“Energy requirements of the people of India are expected to nearly double in the next twenty years. Denying this energy would be denying life itself to millions”
“Developed countries need to fulfill their commitments on finance and technology transfer”
“Sustainability requires co-ordinated action for the global commons”
“We must work towards ensuring availability of clean energy from a world-wide grid everywhere at all times. This is the ''whole of the world'' approach that India's values stand for”
16 FEB 2022 6:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered the inaugural address at The Energy and Resources Institute’s (TERI) World Sustainable Development Summit today via video message. Mr. Luis Abinader, President of the Dominican Republic, Dr. Mohamed Irfaan Ali, President of the Cooperative Republic of Guyana, Ms Amina J Mohammed, Deputy Secretary General, United Nations and Union Minister Shri Bhupender Yadav were among those present on the occasion.
The Prime Minister recalled that Environment and sustainable development have been key focus areas for him all through his 20 years in office, first in Gujarat and now at the national level. He said that it is not the planet that is fragile but the commitments to the planet, to nature, have been fragile. He pointed out that very little has been done despite lot of talk over the last 50 years, since the 1972 Stockholm Conference. But in India, the Prime Minister said, we have walked the talk. “Equitable energy access to the poor has been a cornerstone of our environmental policy”, he said. Steps like 90 million households getting access to clean cooking fuel under Ujjwala Yojana and renewable energy to farmer Under the PM-KUSUM scheme where farmers are being encouraged to set up solar panels, use it and sell surplus power to the grid will promote sustainability and equity.
The Prime Minister informed about LED bulbs distribution scheme that has been running for over seven years, has helped save more than 220 billion units of electricity and 180 billion tonnes of carbon dioxide emissions per year. Also, the National Hydrogen Mission aims to tap into Green Hydrogen he said. he encouraged academic and research institutes like TERI to come up with scalable solutions to realize the potential of green hydrogen.
With 2.4% of the world's land area, India accounts for nearly 8% of the world's species. The Prime Minister said, India is a mega-diverse country and It is our duty to protect this ecology.
Commenting on the efforts regarding strengthening of Protected Area network, the Prime Minister talked of international recognition to India’s efforts such as The International Union for Conservation of Nature (IUCN) recognition. The Aravalli Biodiversity Park in Haryana being declared as an O.E.C.M. site for its effective conservation of biodiversity. With recognition of two more Indian wetlands as Ramsar sites India now has 49 Ramsar sites spread over more than 1 million hectares.
Restoring degraded land has been one of the main focus areas and since 2015 and more than 11.5 Million Hectares have been restored. “We are on track to achieve the national commitment of Land Degradation Neutrality under the Bonn Challenge. We firmly believe in fulfilling all our commitments made under the U.N.F and Triple C. We have also raised our ambitions during CoP-26 at Glasgow”, Shri Modi said.
The Prime Minister stressed that environmental sustainability can only be achieved through climate justice. He said that energy requirements of the people of India are expected to nearly double in the next twenty years. “Denying this energy would be denying life itself to millions. Successful climate actions also need adequate financing. For this, developed countries need to fulfill their commitments on finance and technology transfer”, he emphasized.
The Prime Minister emphasize that sustainability requires co-ordinated action for the global commons. “Our efforts have recognised this inter-dependence. Through the International Solar Alliance, our aim is ''One Sun, One World, One Grid''. We must work towards ensuring availability of clean energy from a world-wide grid everywhere at all times. This is the ''whole of the world'' approach that India's values stand for”, he further elaborated.
The concerns of the disaster-prone areas have been addressed by the initiatives like The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (C.D.R.I.) and ''Infrastructure for Resilient Island States''. The Island Developing States are the most vulnerable and hence need urgent protection, he said.
The Prime Minister reiterated the two initiatives of LIFE - Lifestyle For Environment and Pro Planet People (3-Ps). These global coalitions will form foundation of our environment efforts for improving the global commons, he said.