শেল-থুম মন্ত্রালয়
এফ.ৱাই. ২০২০-২১দা লুপা কোতি লাখ ৩.৫০ তার্গেৎ থম্লিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা লুপা কোতি লাখ ৩.২২ পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা সেঙ্কসন তৌখ্রে
পি.এম.এম.ৱাই. শেমখিবদগী হৌরগা, মসিগী মখাদা লুপা কোতি লাখ ১৭.৩২গী সেঙ্কসন এমাউন্তগা লোইননা লোন কোতি ৩২.৫৩ হেন্না পীথখ্রে
08 FEB 2022 1:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা(পি.এম.এম.ৱাই.)গী মখাদা, মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিং(এম.এল.আই.শিং) ১৫০ হেনবনা সেঙ্কসন তৌগদৌরিবা শেনফম অদুগীদমক সরকার অসিনা এনুএল তার্গেৎ কাইথরি৷ ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংখিবা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম অমা ওইনা শেল-থুমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভগৱত কিসনরাউ করদনা ফোংদোকখিবনি৷
এম.এল.আই.শিংনা মফম অদুগী তৌবা-ঙম্বা, মখোয়না শরুক য়াবা অমদি অতোপ্পা মরী লৈনবা পেরামিতরশিংগী মতুং ইন্না মখোয় মখোয়গী মরী লৈনবা রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা তার্গেৎশিং অদু য়েংশিল্লি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ এফ.ৱাই. ২০২০-২১দা এচিবমেন্তশিংগা মরী লৈননা এম.এল.আই.শিংদা এলোকেৎ তৌখিবা তার্গেৎশিং অদু হাপ্লি।
পি.এম.এম.ৱাই.গী তার্গেৎশিংদা হংখিবা ৱাহং অমদা পাউখুম পীরদুনা, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎনা মরম ওইদুনা এফ.ৱাই. ২০২০-২১ নত্তনা স্কিম অসিগী মখাদা থম্লিবা নেস্নেল লেবেল তার্গেৎশিং অদুদি স্কিম অসি শেমখিবদগী হৌরগা লেংদনা ফংবা ঙমখ্রে হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ এফ.ৱাই. ২০২০-২১দা, লুপা কোতি লাখ ৩.৫০ তার্গেৎ থম্লিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা লুপা কোতি লাখ ৩.২২গী শেনফম অমদি পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা কাইথখি৷
স্কিম অসিগী মখাদা, মেনুফেকচরিং, ত্রেদিং, সর্ভিসেস সেক্তরশিংদা ইনকম লাকহনবা য়াবা থবক-থৌরমশিং অমদি লৌউ-শিংউবগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিংগীদমক এম.এল.আই.শিংনা মাইক্রো/স্মোল বিজিনেস য়ুনিৎশিংদা লুপা লাখ ১০ য়ৌনা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ পীরি৷
মুদ্রা পোর্তেলদা এম.এল.আই.শিংনা থাগৎলকখিবা দাতাগী মতুং ইন্না, ৩১.১২.২০২১ ফাওবদা, পি.এম.এম.ৱাই. অসি ২০১৫গী এপ্রীল থাদগী শেমখিবদগী হৌদুনা স্কিম অসিগী মখাদা লুপা কোতি লাখ ১৭.৩২গী সেঙ্কসন এমাউন্ত য়াওনা লোন কোতি ৩২.৫৩ হেন্না পীথখ্রে হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷
স্কিম অসি নিংথিনা চৎনহন্নবা মখাদা পীরিবশিং অসি য়াওনা সরকারনা লৌখৎখিবা খোংথাংশিং অদু মন্ত্রী অসিনা পনখি:
1. পিএসবিলোন্সইন৫৯মিনিতস অমসুং উধ্যামিমিত্র পোর্তেলগী খুৎথাংদা ওনলাইন এপ্লিকেসনশিংগীদমক প্রোভিজন থম্বা;
2. পি.এম.এম.ৱাই.গী মখাদা ওতোমেতিক সেঙ্কসনশিংগীদমক দিজিতেল লেন্দিং তৌরিবা অসি তৌদনবা পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক(পি.এস.বি.) খরা মফম চানা থমখ্রে;
3. স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা স্কিম অসিগী বিজিবিলিতী হেনগৎনবগীদমক পি.এস.বি.শিং অমদি মুদ্রা লিমিতেদনা পব্লিসিতী কেম্পেন্দশিং হেন্না পাংথোকপা;
4. এপ্লিকেসন ফোর্মশিং লাইথোকহনবা;
5. পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং(পি.এস.বি.শিং)দা মুদ্রা নোদেল ওফিসরশিং নোমিনেসন তৌবা;
6. পি.এম.এম.ৱাই.গা মরী লৈননা পি.এস.বি.শিংগী পর্ফোমেন্স চাং-নাইনা য়েংশিনবা৷
‘কস্তমর কনফিদেন্সিয়েলিতী ওব্লিগেসন্স’তা ০১.০৭.২০১৫দা থোকখিবা আর.বি.আই.গী মাস্তর সর্কুলর নম্বর আর.বি.আই./২০১৫-১৬/৫৯গী পেরা নম্বর ২৫গী মতুং ইন্না, বেঙ্কর অমদি কস্তমরগী মরক্তা লৈরিবা কন্ত্রেকচুএল রিলেসনশিপকী অরোনবা অদু লেংদনা থম্নবা বেঙ্কশিংনা মথৌ কাইদনা তৌরি অমদি সর্কুলরদা পীরিবা ফিভমশিং অসি নত্তনা অসিগুম্বা ই-পাউ অসি অহুমশুবা পার্তীশিংদা খঙহল্লোইদবনি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷

Ministry of Finance
Rs. 3.22 lakh crore sanctioned under PMMY against target of Rs. 3.50 lakh crore in FY 2020-21
Over 32.53 crore loans with sanctioned amount of Rs. 17.32 lakh crore extended under PMMY since inception
08 FEB 2022 1:37PM by PIB Delhi
Under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY), the Government allocates annual targets for the amount to be sanctioned by more than 150 Member Lending Institutions (MLIs). This was stated by Union Minister of State for Finance Dr Bhagwat Kisanrao Karad in a written reply to a question in Rajya Sabha today.
The Minister stated that MLIs in turn fix their respective State-wise target according to potential of the area, their presence and other related parameters. Targets allocated to MLIs vis-à-vis achievements in FY 2020-21 are ANNEXED.
Responding to a question on targets of PMMY, the Minister stated that the national level targets under the scheme have been consistently met since inception of the scheme, except for FY 2020-21 due to COVID-19 pandemic. In FY 2020-21, an amount of Rs. 3.22 lakh crore was sanctioned under PMMY against the target of Rs. 3.50 lakh crore.
Under the Scheme, institutional credit up to Rs. 10 lakh is provided by MLIs to micro/small business units for income generating activities in manufacturing, trading, services sectors and also for activities allied to agriculture.
As per data uploaded by MLIs on Mudra portal, the Minister stated that as on 31.12.2021, over 32.53 crore loans involving a sanctioned amount of Rs. 17.32 lakh crore have been extended under PMMY, since its inception in April, 2015.
The Minister listed out a number of steps that have been taken by the Government to improve implementation of the Scheme, which, inter alia, include:
1. provision for online applications through psbloansin59minutes and udyamimitra portal;
2. some of the Public Sector Banks (PSBs) have put in place end-to-end digital lending for automated sanctions under PMMY;
3. intensive publicity campaigns by PSBs and Mudra Ltd. for increased visibility of the Scheme amongst the stakeholders;
4. simplification of application forms;
5. nomination of Mudra Nodal Officers in Public Sector Banks (PSBs);
6. periodic monitoring of performance of PSBs with regard to PMMY etc.
The Minister also stated that as per Para no. 25 of RBI’s Master Circular no. RBI/2015-16/59 dated 01.07.2015 on ‘Customer Confidentiality Obligations’, banks are under obligation to maintain secrecy arising out of the contractual relationship between the banker and customer, and as such no information should be divulged to third parties, except under circumstances provided in the circular.