য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
বজেৎ অসিনা তুংলমচৎকীদমক খল্লি হায়রদুনা কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মসিনা ভারতকী শেন্মীৎলোনগীদমক অচৌবা অওনবা পুরক্কদবা বেজৎ অমনি হায়বা তাক্লগনি
ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারামনবু থাগৎচরি
মোদী সরকারনা পুথোকপা বজেৎ অসিনা ভারতপু আত্মনির্ভর ওইহল্লগনি অমসুং নীংখা তম্বগী চহি ১০০ শুরকপগী অনৌবা ভারতকীদমক য়ুম্ফম থোল্লগনি
বজেৎকী সাইজ লুপা করোর লাখ ৩৯.৪৫ হেনগৎহনবা অসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদসু ভারতকী শেন্মীৎলোন অসি লাপ্তনা চাউখৎলি হায়বা উৎলি
ফিস্কেল দেফিসিৎকী তার্গেৎ অসিবু ৬.৯%দগী ৬.৪%দা হন্থহল্লিবা অসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ফিস্কেল দেফিসিৎপু ৪%গী মখাদা পুরকপা ভারতনা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতুংদা গ্লোবেল ইকনোমিক্কী লমদা থোরক্লিবা খুদোংচাবশিং অসি লৌদুনা আত্মনির্ভর ভারতকী বজেৎ অসিনা ভারতপু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা মালেমগী মাংজিল থারিবা ইকনোমী অমা ওইহনবদা মতেং ওইরগনি
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোওপরেতিব সেক্তরদা এ.এম.তি. রেৎ অসি ১৮.৫%দগী ১৫%দা হন্থহনখি অমসুং ১২%দগী ৭%দা সরচার্জ তৌদুনা দিকেদ কয়া কোওপরেতিব সেক্তরদা পীরমখিবা অৱাবা অদু কোকহল্লি অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংগা চাং মান্ননা থম্লি
01 FEB 2022 5:34PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা কেন্দ্রগী বজেৎ অসিনা তুংলমচৎকীদমক খল্লি হায়খি অমসুং মসিনা ভারতকী শেন্মীৎলোনগীদমক অচৌবা অওনবা পুরক্কদবা বেজৎ অমনি হায়বা তাক্লগনি ফোঙদোকখ্রে। ত্বিত মথং-মথং তৌরদুনা শ্রী অমিত শাহনা মোদী সরকারনা পুথোকপা বজেৎ অসিনা ভারতপু আত্মনির্ভর ওইহল্লগনি অমসুং নীংখা তম্বগী চহি ১০০ শুরকপগী অনৌবা ভারতকীদমক য়ুম্ফম থোল্লগনি অমসুং মসিগীদমক ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সীতারামনবু থাগৎচরি।
বজেৎকী সাইজ লুপা করোর লাখ ৩৯.৪৫ হেনগৎহনবা অসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদসু ভারতকী শেন্মীৎলোন অসি লাপ্তনা চাউখৎলি হায়বা উৎলি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ফিস্কেল দেফিসিৎকী তার্গেৎ অসিবু ৬.৯%দগী ৬.৪%দা হন্থহল্লিবা অসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ফিস্কেল দেফিসিৎপু ৪%গী মখাদা পুরকপা ভারতনা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতুংদা গ্লোবেল ইকনোমিক্কী লমদা থোরক্লিবা খুদোংচাবশিং অসি লৌদুনা আত্মনির্ভর ভারত অমগীদমক বজেৎ অসিনা ভারতপু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা মালেমগী মাংজিল থারিবা ইকনোমী অমা ওইহনবদা মতেং ওইরগনি হায়না শ্রী অমিত শাহনা ফোঙদোকখ্রে।
শ্রী শাহনা হায়খি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোওপরেতিব সেক্তরদা এ.এম.তি. (অল্তর্নেৎ মিনিম্ম তেক্স) রেৎ অসি ১৮.৫%দগী ১৫%দা হন্থহনখি অমসুং ১২%দগী ৭%দা সরচার্জ তৌদুনা দিকেদ কয়া কোওপরেতিব সেক্তরদা পীরমখিবা অৱাবা অদু কোকহল্লি অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংগা চাং মান্ননা থম্লি। মসিনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সরকার সে সমরিদ্ধি’ হায়বা ফিরেপ অদু থুংহনবদা মতেং ওইরগনি।
জেরো বজেৎ ফার্মিং, নেচরেল ফার্মিং, রিভর লিঙ্কিং, ৱান স্তেসন-ৱান প্রদক্ত অমসুং ফার্মর দ্রোনশিং অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংদা কান্নবা পীরগনি অমসিং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী এগ্রিকলচর সেক্তর মোদর্ন অমসুং আত্মনির্ভর ওইহন্নবা ফিরেপ অদু থুংহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তদা ৩৫% হেনগৎহন্দুনা লুপা করোর লাখ ৭.৫ ওইহনখিববু ঐহাক্না থাগৎচরি হায়না ফোঙদোকখি। লোয়ননা,
রাজ্যশিংদা পীখিবা শেনফমদা লুপা করোর ১৫,০০০দগী লুপা করোর লাখ ১দা হেনগৎহনবা অসিনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফেদরেল স্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎনবা হোৎনৈ হায়বগী খুদম অমা ওইরি হায়খ্রে।
গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন প্রমোৎ তৌনবা পোস্ত ওফিস লাখ ১.৫বু কোর বেঙ্কিং তৌবা অসিনা খুঙ্গংগী মীয়াম অমদি সিনিয়র সিতিজেনশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি হায়খ্রে। মসিগা ইরোইননা, দিজিতেল পেমেন্তশিং থৌগৎনবা জিলা ৭৫তা দিজিতেল বেঙ্ক ৭৫সু হাংলগনি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি অৱাং-নোংপোক থংবা লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং অসি মোদী সরকারগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং থম্লিবা হিরম অমা মতম চুপ্পদা ওইদুনা লাকখি। অৱাং-নোংপোক্কীদমক ‘পি.এম. দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিব’ লাউথোকপা অসিনা অৱাং-নোংপোক চাউখৎনবা পি.এম.গী বিজন অসি মঙফাওনহনবদা চাউনা মতেং ওইরগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা শ্রী মোদীনা লায়রবশিংগী হিংবগী মওং অসি ফগৎহন্নবা ৱাখল চপ য়ুংনা লেপখি, মসিগী ফিরেপ অসিবু ইনোৎ হাপ্লদুনা শ্রী মোদীনা হর ঘর জল য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ৬০,০০০ কাইথদুনা য়ুম করোর ৩.৮৩দা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনখি অমসুং পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ৪৮,০০০ কাইথদুনা লায়রবা ইমুং লাখ ৮০দা য়ুমশিং ফংহন্নবা ৱারেপ লৌখি হায়না ফোঙদোকখ্রে।

Ministry of Home Affairs
Terming the budget far-sighted, Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah said that it will prove to be a scale-changing budget for the Indian economy
I congratulate Prime Minister Shri Narendra Modi and Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
This budget by the Modi government will make India self-reliant and lay the foundation for New India for the 100th year of Independence
Increasing the size of the budget to Rs 39.45 lakh crore shows India's rapidly growing economy even during theCOVID-19 pandemic
Reducing the fiscal deficit target from 6.9% to 6.4% is a big achievement, I am confident that India will be able to bring down the fiscal deficit below 4% under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi
The budget for self-reliant India will be helpful in making India the world's leading economy under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi by exploiting the opportunities that have arisen in the global economic world after the COVID-19 pandemic
Shri Narendra Modi has reduced the AMT rate in cooperative sector from 18.5% to 15% and surcharge from 12% to 7%, ending the injustice done to the cooperative sector for decades and bringing it at par with the rest of the sectors
This will help realize Shri Narendra Modi’s resolve of ‘Sahkar Se Samriddhi’
Efforts like Zero Budget Farming, Natural Farming, River Linking, One Station-One Product and Farmer Drones will benefit our farmer brothers and play an important role in realizing Prime Minister Shri Narendra Modi's resolve to make agriculture sector modern and self-reliant
I congratulate Shri Narendra Modi for increasing capital investment by 35% to Rs 7.5 lakh crore
The increase in the amount given to the states from Rs 15,000 crore to Rs 1 lakh crore is a testimony to efforts of Shri Narendra Modi to strengthen the Federal structure
Connecting all 1.5 lakh post offices with core banking to promote financial inclusion will greatly benefit rural people and senior citizens
75 digital banks will also be set up in 75 districts to encourage digital payments
Development of the North-Eastern region has always been the top priority of the Modi Government. The announcement of the ‘PM Development Initiative’ for the North- East will go a long way in realising PM Modi’s vision of a prosperous North-East
Shri Modi is determined to improve the standard of living of the poor, giving impetus to this resolve, Shri Modi has provided pure drinking water to 3.83 crore houses by providing Rs 60,000 crore under Har Ghar Jal Yojana and decided to provide houses to 80 lakh poor people by providing Rs 48,000 crore under PM Awas Yojana
01 FEB 2022 5:34PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah has termed the Union Budget far-sighted and said that it will prove to be a scale-changing budget for India's economy. In a series of tweets, Shri Amit Shah said that this Budget by the Modi government will make India self-reliant and lay the foundation for a New India for the 100th year of Independence and I congratulate Prime Minister Shri Narendra Modi and Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman for this.
Union Home and Cooperation Minister said that increasing the size of the budget to Rs 39.45 lakh crore shows India's rapidly growing economy even during the COVID-19 pandemic. Reducing the fiscal deficit target from 6.9% to 6.4% is a big achievement, I am confident that India will be able to bring down the fiscal deficit below 4% under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
Shri Amit Shah said that the Budget for a self-reliant India will be helpful in making India the world's leading economy under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, by exploiting opportunities that have arisen in the global economy after the COVID-19 pandemic.
Shri Shah said that Shri Narendra Modi has reduced the AMT ((Alternate Minimum Tax) rate in the cooperative sector from 18.5% to 15% and surcharge from 12% to 7%, ending the injustice done to the cooperative sector for decades and bringing it at par with the rest of the sectors, this will work to realize Shri Modi’s resolve of ‘Sahkar Se Samriddhi’.
Union Home and Cooperation Minister said that efforts like Zero Budget Farming, Natural Farming, River Linking, One Station-One Product and Farmer Drones will benefit our farmers and play an important role in realizing Prime Minister Shri Narendra Modi's resolve to make the agriculture sector modern and self-reliant.
Shri Amit Shah said that I congratulate Shri Modi for increasing capital investment by 35% to Rs 7.5 lakh crore. Also, the increase in the amount given to the States from Rs 15,000 crore to Rs 1 lakh crore is a testimony to the efforts of Shri Modi to strengthen the Federal structure.
Union Home and Cooperation Minister said that connecting all 1.5 lakh post offices with core banking to promote financial inclusion will greatly benefit rural people and senior citizens. Along with this, 75 digital banks will also be set up in 75 districts to encourage digital payments.
Shri Amit Shah said that development of the North-Eastern region has always been the top priority of the Modi Government. The announcement of the ‘PM Development Initiative’ for the North-East will go a long way in realising Prime Modi’s vision of a prosperous North-East.
Union Home and Cooperation Minister said Shri Modi is determined to improve the standard of living of the poor, giving impetus to this resolve, Shri Modi has provided pure drinking water to 3.83 crore houses by providing Rs 60,000 crore under Har Ghar Jal Yojana and decided to provide houses to 80 lakh poor people by providing Rs 48,000 crore under the PM Awas Yojana.