Election Commission
ECI appoints 15 Special Observers for the Poll Going States;
holds briefing with them for ensuring smooth conduct of Elections
01 FEB 2022 4:31PM by PIB Delhi
The Election Commission of India today organised a briefing meeting with the Special Observers who have been appointed for the current General Elections to the Legislative Assemblies of Goa, Manipur, Punjab, Uttarakhand and Uttar Pradesh 2022. Fifteen former civil servants who hold impeccable and brilliant track record of domain expertise and have past experience with election processes, have been included in the team as Special Observers for the current poll going states. The Special Observers will be supervising and monitoring the work being done by the electoral machinery in their assigned States and ensure that stringent, effective enforcement action is undertaken based on intelligence inputs and complaints received through CVigil, voter helpline etc. These officers will oversee the entire poll processes as eyes and ears of the Commission on the ground to ensure free, fair and voter friendly elections.
Welcoming the Special Observers, CEC Shri Sushil Chandra said that the overarching spirit of deploying Special Observers is to objectively assess the poll preparedness, identify the critical gaps and guide the electoral machinery in the field to ensure impartial, inducement free, peaceful and Covid safe elections. Shri Chandra pointed out that each election is unique in itself, has its own logistics and challenges, yet higher voter turnout has to be encouraged. Special Observers thus need to be vigilant and be in touch with the Commission on a real time basis throughout the entire election process and should bring to the notice of the Commission any corrective measures required, he said. All vulnerable areas have to be attended to and adequate confidence building measures undertaken. He added that ECI wishes to provide a hassle free experience to voters at each Polling station which have been provided with Assured Minimum facilities especially for Persons with Disabilities. Postal Ballot for senior citizen 80+yrs voters is another facility provided. Polling stations have been made Covid protocol compliant and voter friendly.
Election Commissioner Shri Rajiv Kumar said Special Observers with their in-depth administrative experience, acumen and understanding are important for the Commission in assessing the field situation and taking necessary corrective measures for ensuring level playing field amongst all stakeholders and preventing any deviation from Standard Operating Procedures of ECI. Sh Kumar said Special Observers, as the face of the Commission on the ground, need to guide the Central Observers and election machinery in the field to ensure smooth conduct of the election processes. Sh Kumar pointed out that impartiality, fairness, visibility, accessibility and alertness of these senior officers ensures implementation of Commission's instructions in letter and spirit.
Addressing the Special Observers, Election Commissioner Shri Anup Chandra Pandey drew the attention of officers to the heightened expectations of not only the political party representatives but also the public from such experienced officers associated on the field. Sh Pandey particularly asked them to ensure effective enforcement of Commission’s broad COVID guidelines, instructions issued by the Commission from time to time and SDMA orders, including the recent instructions on campaigning by political parties and candidates. He added that Special Observers should be alert and watchful of compliance of Supreme Court directions on publicity of criminal antecedents of candidates, EVM transportation protocols, recently increased expenditure limits and thwart any mischievous attempts of disrupting smooth and peaceful process of elections.
Secretary General Shri Umesh Sinha welcomed the Special Observers and briefed them on the instructions of the Commission. He acknowledged their commendable role in the past and hoped that their contribution will again be very valuable for the Commission.
The following Officers have been appointed as Special General, Police and Expenditure Observers in the poll going States of Goa, Manipur, Punjab, Uttarakhand and Uttar Pradesh.
Sh. Manjit Singh, IAS (Retd.) (RJ: 88) and Sh. Somesh Goyal, IPS (Retd.) (HP: 84) will be respectively the Special General Observer and Special Police Observer for Goa. Sh Manjit Singh had been earlier associated with Puducherry elections as Special Observer and also worked as General Observer many a time.
Sh. Pravir Krishna, IAS (retd) (MP: 87), Sh Arun Kumar, IPS (Retd.) (UP:85) and Sh. Rajesh Tuteja, Ex IRS(IT) (1987) will be the Special General, Special Police and Special Expenditure Observer respectively for Manipur. Sh Pravir Krishna had been General Observer earlier in Manipur. Sh Arun Kumar had earlier been with BSF, CRPF and been the CAPF Coordinator in 2015 Bihar elections. Sh Rajesh Tuteja had worked as Director Investigations in HP and Haryana and associated earlier with elections in Punjab, MP and Andhra Pradesh.
Sh. Vinod Zutshi, IAS (Retd.) (RJ: 82), Sh. Rajni Kant Mishra, IPS (Retd.) (UP:84) and Ms. Himalini Kashyap, Ex IRS(IT) (1985) will be the Special General Observer, Special Police Observer & Special Expenditure Observer respectively for Punjab. Sh Vinod Zutshi had been Deputy Election Commissioner in ECI for 6years and Special Observer earlier also. Sh Rajni Mishra with his DG BSF experience had been associated with ECI. Ms Kashyap has extensive experience in Income Tax portfolios till her superannuation in 2020.
Sh. Ram Mohan Mishra IAS, (Retd.) (AM: 87), Sh. Anil Kumar Sharma, IPS (Retd.) (PB:84) and Ms. Madhu Mahajan, Ex IRS(IT) (1982) will respectively be the Special General Observer, Special Police Observer & Special Expenditure Observer for Uttarakhand. Ms Mahajan has earlier also been associated with Bihar, Tamil Nadu, Puducherry, Karnataka and Maharashtra Assembly elections given her domain expertise. Sh Anil Kumar Sharma had been Spl Observer for West Bengal elections. Sh R M Mishra has extensive experience of Uttarakhand earlier.
Sh. Ajay Nayak, IAS (Retd.) (BH:84) will be the Special General Observer; Sh. Deepak Mishra, IPS (Retd.) (AGMUT:84) the Special Police Observer and Sh. B. Murali Kumar, Ex IRS(IT) (1983) and Sh. B. R. Balakrishnan, Ex IRS(IT) (1983) will be the two Special Expenditure Observers for Uttar Pradesh. It may be recalled that Sh Balakrishnan had earlier been associated with Bihar, TN & Puducherry ALE as also by-election held for 89 Huzurnagar AC in 2019. Sh B Murali Kumar also had earlier been Spl Expenditure Observer for Maharashtra, Jharkhand, Delhi, West Bengal Assembly elections as also bye elections to 8-Vellore PC. Sh Ajay Nayak had earlier been CEO Bihar as also Special Observer for West Bengal elections. Sh Deepak Mishra had been associated in Kerala elections also.
The Special Observers will soon be visiting their allocated states and start their work with State CEOs and concerned Deputy Election Commissioners.

ইলেক্সন কমিসন
ই.সি.আই.না মীখল পাংথোক্কদৌরিবা রাজ্যশিংগীদমক স্পিসিএল ওবজার্বর ১৫ এপোইন্ত তৌখ্রে
মীখলশিং অপনবা য়াওদনা পাংথোক্নবগীদমক মখোয়গা লোয়ননা খন্ন-নৈনখ্রে
01 FEB 2022 4:31PM by PIB Imphal
ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা ঙসি গৱা, মনিপুর, পঞ্জাব, উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশ ২০২২গী লেজিসলেতিব এসেমব্লিশিংদা হৌজিক চত্থরিবা জেনরেল ইলেক্সনশিংগীদমক এপোইন্ত তৌখ্রবা স্পিসিএল ওবজার্বরশিংগা লোয়ননা খন্ন-নৈনবগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। হৌজিক মীখল পাংথোক্লিবা রাজ্যশিংগীদমক স্পিসিএল ওবজার্বরশিং ওইনা তিমশিংদা অমকপা লৈতবা অমসুং দোমেন এক্সপর্তিজকী ব্রিলিয়ন্ত ত্রেক রেকোর্দ লৈবা অমসুং ইলেক্সন প্রোসেসশিংগী মমাংদা এক্সপরিয়েন্স লৈরবা হান্নগী সিভিল সর্ভেন্ত তরামঙা য়াওরি। স্পিসিয়েল ওবজার্বরশিং অসিনা মখোয়দা এসাইন তৌরিবা রাজ্যশিংদা ইলেক্তোরেল মেছিনরীশিংনা পাংথোক্লিবা থবক থৌরমশিং সুপরবাইজ অমসুং মোনিতরীং তৌগনি। মসিগী ওফিসরশিং অসিনা ফ্রী, ফেয়র অমসুং ভোতর ফ্রেন্দলী ইলেক্সনশিং ওইহন্নবগীদমক গ্রাউন্দদা কম্মিসনগী মিৎ অমসুং নাকোংগুম পোল প্রোসেস পুম্বা য়েংশিনগনি।
স্পিসিএল ওবজার্বরশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা সি.ই.সি. শ্রী সুশিল চন্দ্রনা হায়খি মদুদি স্পিসিএল ওবজার্বরশিং দিপ্লোই তৌবগী ওবরআর্চিং স্পিরিৎ অসি মীখলগী শেম শারিবশিং ওবজেক্তিবলিএসেস তৌবা, ক্রিতিকেল গেপশিং মশক খংদোকপা অমসুং ইম্পার্তিএল, ইন্দ্যুসমেন্ত ফ্রী, শান্তী লৈবা অমসুং কোবিদ সেফ ইলেক্সনশিং ওইহন্নবগীদমক ফিল্দদা ইলেক্তোরেল মেছিনরীশিং গাইদ তৌবনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ই.সি.আই.না পোলিং স্তেসন খুদিংদা ভোতরশিংদা হেসল ফ্রী এক্সপরিয়েন্স অমা ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি মদুনা অখন্ননা শোয়নাইরবা মীওইশিংগীদমক এস্যুর্দ মিনিমম ফেসিলিতীশিং ফংহল্লি। চহি ৮০গী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজনগীদমক পোস্তেল বেল্লোত অসিসু প্রোভাইদ তৌরিবা অতোপ্পা ফেসিলিতীনি। পোল্লিং স্তেসনশিং কোবিদ প্রোতোকোল কমপ্লেন্ত অমসুং ভোতর ফ্রেন্দলী ওইহল্লে।
সেক্রেতরী জেনরেল শ্রী উমেশ সিনহানা স্পিসিএল ওবজার্বরশিংবু তরাম্না ওকখি অমদি কম্মিসনগী ইন্সত্রক্সনশিংগী মতাংদা মখোয়দা ৱা ঙাংখি। হৌখিবা মতমদা মখোয়গী থাগৎনিংঙাই ওইরবা থৌদাংবু মহাক্না শকখংখি অমদি আশা তৌখি মদুদি মখোয়গী থৌদাং অদু কম্মিসনগীদমক অমুক হন্না য়াম্না ভেল্যু ওইগনি।
মখাগী ওফিসরশিং অসি মীখল পাংথোক্লিবা রাজ্যশিং গৱা, মনিপুর, পঞ্জাব, উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশতা স্পিসিএল জেনরেল, পুলিস অমসুং এক্সপেন্দিচর ওবজার্বরশিং ওইনা এপোইন্ত তৌরে।
শ্রী মনজীৎ সিংহ, আই.এ.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (আর.জে: ৮৮) অমসুং শ্রী সোমেশ গোয়ল, আই.পি.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (ঐচ.পি: ৮৪)না মথংশিৎনা গৱাগীদমক স্পিসিএল জেনরেল ওবজার্বর অমসুং স্পিসিএল পুলিস ওবজার্বর ওইরগনি। শ্রী মনজীৎ সিংহ মমাংদা স্পিসিএল ওবজার্বর ওইনা পুদুচেরী ইলেক্সনদা শরুক য়াখ্রে অমদি জেনরেল ওবজার্বর ওইনা কয়ারক মথৌ তৌখ্রে।
শ্রী প্রবির কৃষ্ণ, আই.এ.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (এম.পি: ৮৭), শ্রী অরুন কুমার, আই.পি.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (য়ু.পি: ৮৫) অমসুং শ্রী রাজেশ তুতেজা হান্নগী আই.আর.এস. (আই.তি.) (১৯৮৭)না মথংশিৎনা মনিপুরগীদমক স্পিসিএল জেনরেল, স্পিসিএল পুলিস অমসুং স্পিসিএল এক্সপেন্দিচর ওবজার্বর ওইরগনি। শ্রী প্রবির কৃষ্ণ মমাংদা মনিপুরদা জেনরেল ওবজার্বর ওইখ্রে। শ্রী অরুন কুমার মমাংদা বি.এস.এফ, সি.আর.পি.এফ.দা মথৌ তৌরম্মি অমদি ২০১৫গী বিহার ইলেক্সনদা সি.এ.পি.এফ. কোওর্দিনেতর ওইখি। শ্রী রাজেশ তুতেজা হিমাচল প্রদেশ অমসুং হরিয়ানাদা দাইরেক্তর ইনভেস্তিগেসন্স ওইনা থৌ পুরম্মি অমদি মমাংদা পঞ্জাব, এম.পি. অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী মীখলশিংদা শরুক য়াখ্রে।
শ্রী বিনোদ জুতশি, আই.এ.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (আর.জে: ৮২), শ্রী রজনি কান্ত মিশ্রা, আই.পি.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (য়ু.পি: ৮৪) অমসুং শ্রীমতী হিমালিনি কাশ্যপ হান্নগী আই.আর.এস. (আই.তি.) (১৯৮৫)না মথংশিৎনা পঞ্জাবকীদমক স্পিসিএল জেনরেল ওবজার্বর, স্পিসিএল পুলিস ওবজার্বর অমসুং স্পিসিএল এক্সপেন্দিচর ওবজার্বর ওইরগনি। শ্রী বিনোদ জুতশি ই.সি.আই.দা দিপুতী ইলেক্সন কম্মিস্নার ওইনা চহি ৬ থৌ পুরম্মি অমদি মমাংদা স্পিসিএল ওবজার্বরসু ওইখ্রে। শ্রী রজনি মিশ্রা মহাক্কী দি.জি. বি.এস.এফ. এক্সপরিয়েন্সকা লোয়নননা ই.সি.আই.গা থবক তৌমিন্নখ্রে। শ্রীমতী কাশ্যপ ২০২০দা মহাক্কী থবক তৌবগী মতম লোইবা ফাওবা ইনকম তেক্স পোর্তফোলিওশিংদা থোইদোক হেন্দোকপা এক্সপরিয়েন্স লৈরে।
শ্রী রাম মোহন মিশ্রা আই.এ.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (এ.এম: ৮৭), শ্রী অনিল কুমার শর্মা আই.পি.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (পি.বি: ৮৪) অমসুং শ্রীমতী মধু মহাজন হান্নগী আই.আর.এস. (আই.তি.) (১৯৮২)না মথংশিৎনা উত্তরাখন্দগীদমক স্পিসিএল জেনরেল ওবজার্বর, স্পিসিএল পুলিস ওবজার্বর অমসুং স্পিসিএল এক্সপেন্দিচর ওবজার্বর ওইরগনি। শ্রীমতী মহাজন মমাংদসু বিহার, তমিল নাদু, পুদুচেরী, কর্নাতকা অমসুং মহারাস্ত্র এসেমব্লী মীখলশিংদা মহাক্কী হৈশিংবশিং অদু উত্থোক্তুনা শরুক য়াখ্রে। শ্রী অনিল কুমার শর্মা ৱেস্ত বেঙ্গল মীকলদা স্পিসিএল ওবজার্বর ওইখ্রে। শ্রী রাম মোহন মিশ্রা মমাংদা উত্তরাখন্দগী মরমদা থোইদোক হেন্দোক্না এক্সপরিয়েন্স লৈখ্রে।
উত্তর প্রদেশকীদমক শ্রী অজয় নায়ক, আই.এ.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (বি.ঐচ: ৮৪)না স্পিসিএল জেনরেল ওবজার্বর ওইরগনি; শ্রী দীপক মিশ্রা, আই.পি.এস. (থবক্তগী পোত্থারবা) (এ.জি.এম.য়ু: ৮৪)না স্পিসিএল পুলিস ওবজার্বর অমসুং শ্রী বি. মুরালি কুমার হান্নগী আই.আর.এস. (আই.তি.) (১৯৮৩) অমসুং শ্রী বি.আর. বালাকৃষ্ণন হান্নগী আই.আর.এস. (আই.তি.) (১৯৮৩) না স্পিসিএল এক্সপেন্দিচর ওবজার্বর অনি ওইরগনি। মসি নিংশিংবা য়াই মদুদি শ্রী বি.আর. বালাকৃষ্ণন অসি মমাংদা বিহার, তমিল নাদু অমসুং পুদুচেরীগা মরী লৈনখি। ২০১৯দা ৮৯ হুজুরনগর এ.সি.গীদমক পাংথোকখিবা বাই-ইলেক্সনদসু এ.এল.ই. ওইখি। শ্রী বি. মুরালি কুমারসু মমাংদা মহারাস্ত্র, ঝার্খন্দ, দিল্লী, ৱেস্ত বেঙ্গল এসেমব্লী ইলেক্সনশিংদসু স্পিসিএল এক্সপেন্দিচর ওবজার্বর ওইনা মথৌ পাংথোকখ্রে লোয়ননা ৮-ভেল্লোর পি.সি.গী বাই ইলেক্সনদসু মথৌ তৌখি। শ্রী অজয় নায়ক মমাংদা বিহারগী সি.ই.ও. ওইরম্মি অমদি ৱেস্ত বেঙ্গলগী মীখলদা স্পিসিএল ওবজার্বরসু ওইখি। শ্রী দীপক মিশ্রাসু কেরলা মীখলদা শরুক য়াখি।
স্পিসিএল ওবজার্বরশিং অসি অথুবা মতমদা মখোয়গী এলোকেতেদ স্তেতশিংদা চৎলগনি অমদি স্তেত সি.ই.ও.শিং অমসুং মরী লৈনবা দিপুতী ইলেক্সন কম্মিস্নারশিংগা লোয়ননা মখোয়গী থবক হৌরগনি।