Ministry of Finance
A NEW SCHEME, PRIME MINISTER’S DEVELOPMENT INITIATIVE FOR NORTH EAST ‘PM-DevINE’ ANNOUNCED; Rs. 1500 CRORE ALLOCATED
01 FEB 2022 1:09PM by PIB Delhi
A new scheme, Prime Minister’s Development Initiative for North-East, PM-DevINE was announced by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2022-23 here today.
17. PM's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE).jpg
The Finance Minister stated that the PM-DevINE will be implemented through the North-Eastern Council. An initial allocation of Rs. 1,500 crore will be made for the new scheme. It will fund infrastructure, in the spirit of PM GatiShakti, and social development projects based on felt needs of the North-East. This will enable livelihood activities for youth and women, filling the gaps in various sectors, the Minister explained. However, it will not be a substitute for existing central or state Schemes. While the central ministries may also pose their candidate projects, priority will be given to those posed by the states.
The initial list of projects to be funded under the Scheme is given below:
INITIAL LIST OF PROJECTS UNDER PM DevINE
S.No.
Name of the Project
Total tentative cost (Rs. In crore)
1
Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haemotolymphoid Cancers in North East India, Guwahati (Multi-State)
129
2
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State)
67
3
Promoting Scientific Organic Agriculture in North East Indian (Multi-State)
45
4
Construction of Aizawl By-pass on Western Side
500
5
Gap funding for Passenger Ropeway system for Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim
64
6
Gap funding for Eco-friendly Ropeway (Cable Car) from Dhapper to Bhaleydhunga in South Sikkim
58
7
Pilot Project for Construction of Bamboo Link Road at Different Locations in Various Districts in the State of Mizoram
100
8
Others (to be identified)
537
TOTAL
1500

শেল-থুম মন্ত্রালয়
অনৌবা স্কিম অমা, প্রাইম মিনিস্তর্স দিবলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব ফোর নোর্থ ইস্ত ‘পি.এম.-দি.ই.ভি.আই.এন.ই.’ লাউথোকখ্রে; লুপা করোর ১৫০০ এল্লোকেৎ তৌখ্রে
01 FEB 2022 1:09PM by PIB Imphal
ঙসি মফম অসিদা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩ লান্থোকপা মতমদা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়ার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিথারমন্না অনৌবা স্কিম অমা, প্রাইম মিনিস্তর্স দিবলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব ফোর নোর্থ ইস্ত, পি.এম.-দি.ই.ভি.আই.এন.ই. লাউথোকখ্রে।
17. PM's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE).jpg
ফাইনান্স মিনিস্তরনা ফোংদোকখি মদুদি পি.এম.-দি.ই.ভি.আই.এন.ই. অসি নোর্থ-ইস্তর্ন কাউন্সিলগী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি। অনৌবা স্কিম অসিগীদমক লুপা করোর ১৫০০গী ইনিসিয়েল এলোকেসন অমা শেম্লগনি। মসিনা পি.এম. গতিশক্তিগী স্পিরিৎ অমসুং নোর্থ-ইস্তকী মথৌতাবশিংদা য়ুমফম ওইবা সোসিএল দিবলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাথগনি। মসিনা নহাশিং অমসুং নুপীশিংগীদমক লাইবলিহুদ এক্তিবিতীশিং পাংথোকপা ঙমহল্লগনি, তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা গেপশিং মেন্সিল্লগনি হায়না মিনিস্তরনা শন্দোক্না খংহনখি। অদুমওইনমক মসিনা হৌজিক লৈরিবা কেন্দ্র নত্রগা রাজ্যগী স্কিমশিং অদুগী সবস্তিত্যুৎ অমা ওইরোই। সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রীশিংনা মখোয়গী কেন্দিদেৎ প্রোজেক্তশিং পোজ তৌবসু য়ারকা মতমদা, রাজ্যশিংনা পোজ তৌরিবাশিং অদুদা প্রায়োরিতী পীগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা ফন্দ থাথগদবা প্রোজেক্তশিংগী ইনিসিএল লিস্ত মখাদা লৈরে:
পি.এম.-দি.ই.ভি.আই.এন.ই.গী মখাদা প্রোজেক্তশিংগী ইনিসিএল লিস্ত
সেরিএল নম্বর
প্রোজেক্তকী মমিং
অপুনবা তেন্তেতিব কোস্ত (লুপা করোরদা)
নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়া, গুৱাহাতি (মল্তি-স্তেত)দা পিদিএত্রিক অমসুং এদল্ত হিমোতোলীমফোইদ কেন্সরশিংগী মেনেজমেন্তকীদমক দেদিকেতেদ সর্বিসশিংগী ইস্তাব্লিসমেন্ত
১২৯
এন.ই.সি.তি.এ.আর. লাইবলিহুদ ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত (মল্তি-স্তেত)
৬৭
নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়ন (মল্তি-স্তেত)দা সাইন্তিফিক ওর্গানিক এগ্রিকলচর প্রমোত তৌবা
৪৫
ৱেস্তর্ন সাইদতা আইজোল বাই-পাস শেমগৎপা
৫০০
ৱেস্ত সিক্কিমদা পেল্লিংদগী সনগা-চোইলিংগীদমক পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগীদমক গেপ ফন্দিং
৬৪
সাউথ সিক্কিমদা ধাপ্পেরদগী ভালেধুনগা ফাওবগী ইকো-ফ্রেন্দলী রোপৱে (কেবল কার)গীদমক গেপ ফন্দিং
৫৮
মিজোরাম রাজ্যদা তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা তোঙান তোঙানবা লোকেসনশিংদা বেম্বু লিঙ্ক রোদ শেমগৎনবগীদমক পাইলোত প্রোজেক্ত
১০০
অতোপ্পশিং (আইদেন্তিফাইদ তৌগদবা)
৫৩৭
অপুনবা
১৫০০