Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 85th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 30.01.2022
30 JAN 2022 12:08PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Today we are coming together through yet another episode of 'Mann Ki Baat'. This is the first 'Mann Ki Baat' of 2022. Today we will once again take forward discussions which are related to the positive inspirations and collective efforts of our country and countrymen. Today is also the death anniversary of our revered Bapu Mahatma Gandhi ji. The 30th of January reminds us of the teachings of Bapu. Just a few days ago, we celebrated Republic Day as well. The display of the nation's valour and strength, which we witnessed on Rajpath in Delhi filled everyone with pride and enthusiasm. One change you must have noticed is that now the Republic Day functions will start from the 23rd of January, i.e. the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose and will continue till the 30th of January i.e. Gandhiji's death anniversary. A digital sculpture of Netaji has also been installed at India Gate. We can never forget the way the country welcomed this, the wave of joy that arose from every corner of the country; the kind of feelings expressed by every countryman.
Friends, in the Azadi Ka Amrit Mahotsav, the country is re-establishing its national symbols through these efforts. We saw that the 'Amar Jawan Jyoti' near India Gate and the Jyoti lit at the 'National War Memorial' in the vicinity, were merged. There were tears in the eyes of many countrymen and martyr families on this emotional occasion. At the 'National War Memorial', the names of all the bravehearts of the country who have been martyred since Independence have been inscribed. Some former soldiers of the army have written to me saying that - "The 'Amar Jawan Jyoti' lit at the memorial is a symbol of the immortality of the martyrs". Truly, like 'Amar Jawan Jyoti' our martyrs, their inspiration and their contribution are also immortal. I would urge all of you to certainly visit the 'National War Memorial' whenever you get an opportunity. Do take along your family and children too. Here you will feel a different energy and inspiration.
Friends, in the midst of these events of Amrit Mahotsav, many important national awards were also given away in the country. One of them is the Pradhan Mantri Rashtriya Baal Puraskaar. These awards are given to the children who have rendered courageous and inspirational work at a young age. We all must highlight about these children in our homes. Our children will also get inspiration from this and the enthusiasm to bring glory to the country will be awakened in them. Padma awards have also just been announced in the country. There are many names among the recipients of Padma awards, about whom very few people know. These are the unsung heroes of our country, who have done extraordinary deeds in ordinary circumstances. For example, Basanti Devi of Uttarakhand, who has been honored with Padma Shri, lived her whole life in the midst of struggles. Her husband died at an early age and she had started living in an ashram. Staying there, she fought to save the river and made an extraordinary contribution to the environment. She has also done a lot of work for the empowerment of women. Similarly, 77-year-old Lorembam Beino Devi of Manipur has been conserving the Liba textile art of Manipur for decades. She has also been awarded the Padma Shri. Arjun Singh of Madhya Pradesh has received Padma award for imparting recognition to the art of Baiga tribal dance. Another person to receive the Padma award is Shriman Amai Mahalinga Naik. He is a farmer and hails from Karnataka. Some people also call him Tunnel Man. He has made such innovations in agriculture, seeing which anyone could be surprised. Small farmers are getting huge benefit from his efforts. There are many more such unsung heroes who have been honoured by the country for their contribution. You must try to know about them. We will get to learn a lot from them in life.
My dear countrymen, all of you send a lot of letters and messages, including many suggestions in connection with The Amrit Mahotsav. Under this series something has happened which is unforgettable for me. More than one crore children have written to me through their 'Mann Ki Baat' post cards. These one crore post cards have come from different parts of the country; they have also come from abroad. I have tried to take time out to read many of these post cards. These postcards show how broad and wide is the vision of our new generation for the future of the country. I have shortlisted some postcards for the listeners of 'Mann Ki Baat' which I want to share with you. Like this one is the post card of Riddhima Swargiyari from Guwahati, Assam. Riddhima is a student of class 7th and she has written that she wants to see an India in the 100th year of independence which is the cleanest country in the world, completely free of terrorism, included in the 100 percent literate countries, Zero accident country, and be capable of food security with sustainable technology. Riddhima, what our daughters think, the dreams they see for the country, do come true. When everyone's efforts come together, when your young generation will work towards this goal, you will definitely make India the way you want her to be. I have also got a post card of Navya Verma of Prayagraj, Uttar Pradesh. Navya has written that her dream for 2047 is of an India where everyone has a dignified life, where farmers are prosperous and there is no corruption.
Navya, your dream for the country is very commendable. The country is also moving rapidly in this direction. You talked about a corruption free India. Corruption hollows the country like a termite. Why wait for 2047 to get rid of it? All of us countrymen, today's youth have to do this work together, as soon as possible and for this it is very important that we give priority to our duties. Where duty is felt, Duty is paramount, corruption cannot even think of entering there.
Friends, in front of me is another postcard of Mohammed Ibrahim from Chennai. Ibrahim wants to see India as a major power in the field of defence in 2047. He wants that India should have its own research base on the Moon, and that India should start the work of settling the human population on Mars. Ibrahim also sees a big role for India in making the earth free from pollution. Ibrahim, nothing is impossible for a country that has youth like you.
Friends, I have another letter in front of me sent by Bhavna, a class 10th student of Saraswati Vidya Mandir in Raisen, Madhya Pradesh. First of all, I will say to Bhavna that I really liked the way you have decorated your postcard with the Tricolor. Bhavna has written about revolutionary Shirish Kumar.
Friends, I have also received Laurencio Pereira's postcard from Goa. She is a student of class 12th. The subject of her letter is also - Unsung Heroes of Freedom. I am sharing with you its essence in Hindi. She has written that Bhikaji Cama was one of the bravest women involved in the Indian freedom struggle. She carried out many campaigns in the country and abroad to empower daughters; organized many exhibitions. Certainly Bhikaji Cama was one of the most courageous women of the freedom movement. In 1907, she hoisted the Tricolor in Germany. The person who supported her in designing this Tricolor was Shri Shyamji Krishna Varma. Shri Shyamji Krishna Varma ji died in 1930 in Geneva. His last wish was that after India's independence, his ashes should be brought to India. Although his ashes should have been brought back to India on the very next day of independence in 1947, this did not happen. Maybe it was the wish of the Almighty to assign me this work... and I was fortune to fulfil this duty. In the year 2003, when I was the Chief Minister of Gujarat, his ashes were brought to India. A memorial has also been constructed in the memory of Shyamji Krishna Varma ji at his birth place, Mandvi in ​​Kutch.
Friends, the enthusiasm of India’s Azaadi ka Amrit Mahotsav is not limited to our country. I have also received 75 postcards from Croatia, a friendly country of India. Students of the School of Applied Arts and Design in Zagreb, Croatia have sent these 75 cards to the people of India and congratulated them on the Amrit Mahotsav. On behalf of all countrymen, I thank Croatia and her people.
My dear countrymen, India has been the sacred land of education and knowledge. We have not confined education to bookish knowledge, but have seen it as a holistic experience of life. The great personalities of our country have also had a deep relationship with education. While Pandit Madan Mohan Malviya ji founded the Banaras Hindu University, Mahatma Gandhi played an important role in the establishment of Gujarat Vidyapeeth. There is a very lovely place in Anand, Gujarat – Vallabh Vidyanagar. On the insistence of Sardar Patel, two of his associates, Bhai Kaka and Bhikha Bhai, established education centres for the youth there. Similarly, Gurudev Rabindranath Tagore established Shantiniketan in West Bengal. Maharaja Gaikwad was also one of the ardent supporters of education. He got many educational institutions built and inspired many personalities including Dr.Ambedkar and Shri Aurobindo for higher education. In the list of such great personalities, there is also the name of Raja Mahendra Pratap Singh ji. Raja Mahendra Pratap Singh ji had handed over his house for the establishment of a technical school. He gave a lot of financial help for the construction of education centers in Aligarh and Mathura. Sometime back I also had the privilege of laying the foundation stone of a university in his name in Aligarh. I am happy that the same vibrant spirit of taking the light of education to the people continues in India even today. Do you know what is the most beautiful thing about this feeling? That is, this awareness about education is visible at every level in the society. The example of Taimmal ji living in Udumalpet block of Trippur district of Tamil Nadu is very inspiring. Taimmal ji does not have any land of her own. For years, her family is making a living by selling coconut water. The financial condition may not be good, but Taimmal ji had left no stone unturned to educate her son and daughter. Her children studied in Chinnaveerampatti Panchayat Union Middle School. One day in the meeting with the parents in the school, it was raised that the condition of the classrooms and school should be improved; the school infrastructure should be fixed. Taimmal ji was also in that meeting. She heard everything. In the same meeting, the discussion again came to a halt on the paucity of money for these works. After this, no one could have imagined what Taimmal did. Taimmal ji, who had accumulated some capital by selling coconut water, doanted one lakh rupees to the school.
Indeed, it takes a big heart, a sense of service, to do this. Taimmal ji says that in the school that is there has classes till 8th standard. Now when the infrastructure of the school improves, classes till higher secondary education will be held. This is the same sentiment I was talking about regarding education in our country. I have also come to know about a similar donation by an alumnus of IIT BHU. Jai Chaudhary, alumnus of BHU, donated one million dollars i.e. about seven and a half crores to IIT BHU Foundation.
Friends, in our country there are many people belonging to different fields, who are fulfilling their responsibility towards the society by helping others. I am very happy that such efforts are being seen continuously in the field of higher education especially in our different IITs. There is no dearth of such inspiring examples in Central Universities as well. To further enhance such efforts, from September last year, Vidyanjali Abhiyan has also been started in the country. Its objective is to improve the quality of education in schools across the country with the participation of various organizations, CSR and private sector. Vidyanjali is furthering the spirit of community participation and ownership. To be constantly connected with your school, college, to contribute something according to your ability, it is something whose fulfilment and joy can be felt only through experience.
My dear countrymen, love for nature and compassion for every living being, this is our culture as well as innate nature. A glimpse of these Sanskaras of ours was seen recently when a tigress left the world in Pench Tiger Reserve of Madhya Pradesh. People used to call this tigress collared tigress. The Forest Department named it T-15. The death of this tigress made people so emotional as if someone of their own had left the world. People performed her last rites, bid her farewell with full respect and affection. You must have also seen these pictures on social media. This love of Indians for nature and living beings was greatly appreciated the world over. The collared tigress gave birth to 29 cubs in her lifetime and raised 25 of them to maturity. We also celebrated this life of T-15 and when she left the world, we also gave her a heartfelt farewell. This is the specialty of the people of India. We make a relationship of love with every conscious being. We also got to see a similar sight this time in the Republic Day parade as well. In this parade, the charger mount of the President's Bodyguard, Virat took part in his last parade. Horse Virat came to Rashtrapati Bhavan in 2003 and used to lead the parade every time on Republic Day as Commandant Charger. Even when a foreign head of state was welcomed in Rashtrapati Bhavan, Virat used to play this role. This year, on Army Day, horse Virat was also given COAS Commendation Card by the Army Chief. In view of Virat's immense services, after his retirement he was given farewell in an equally grand manner.
My dear countrymen, when there is a sincere effort, work is done with a noble intention, results also follow. A great example of this has emerged from Assam. As soon as the name of Assam is taken, the thought of tea plantation and many national parks come to mind. Along with this, the picture of one horned rhinoceros i.e. one horn rhino also emerges in our mind. You all know that the one horned rhinoceros has always been a part of Assamese culture. This song of Bharat Ratna Bhupen Hazarika ji will resonate in every ear.
Friends, the meaning of this song is very relevant. This song says, the lush green surroundings of Kaziranga, the abode of elephants and tigers, the Earth watches one horned rhinoceros and listens to the melodious chirping of birds. The images of the rhinoceros are also seen in the Moonga and Eri dresses woven on the world famous handlooms of Assam. The rhinoceros, which has such great glory in the culture of Assam, also had to face difficulties. In 2013, 37 and in 2014, 32 rhinos were killed by poachers. To tackle this challenge, a huge campaign against the poaching of rhinoceros was launched in the last seven years with the special efforts of the Assam government. On the 22nd of September last year, on the occasion of World Rhino Day, more than 2400 horns seized from smugglers were burnt. This was a stern message to the poachers. The result of such efforts is that now there is a steady decrease in the hunting of rhinos in Assam. Where 37 rhinos were killed in 2013, 2 killings in 2020 and only 1 in 2021 have come to the fore. I appreciate the resolve of the people of Assam to save the rhinoceros.
Friends, the diverse colours and spiritual strength of Indian culture have always attracted people from all over the world. If I tell you that Indian culture is very popular in America, Canada, Dubai, Singapore, Western Europe and Japan, you will find this very common; you will not be surprised. But, if I say that Indian culture has a big attraction in Latin America and South America too, you will definitely think once. Whether it is a matter of promoting Khadi in Mexico or an attempt to popularize Indian traditions in Brazil, we have discussed these topics earlier in 'Mann Ki Baat'. Today I will tell you about the Indian culture making its mark in Argentina. Our culture is very much liked in Argentina. In 2018, during my visit to Argentina, I participated in a yoga program – 'Yoga for Peace'. There is an organization in Argentina – Hastinapur Foundation. You will be surprised to hear... whither Argentina... and Hastinapur Foundation there too! This foundation is involved in the propagation of Indian Vedic traditions in Argentina. It was founded 40 years ago by a lady, Professor Aida Albrecht. Professor Aida Albrecht is going to turn 90 today. How her association with India happened is also very interesting. When she was 18 years old, she was first introduced to the power of Indian culture. She also spent a lot of time in India. She studied about Bhagavad Gita and Upanishads in depth. Today the Hastinapur Foundation has more than 40,000 members and about 30 branches in Argentina and other Latin American countries. Hastinapur Foundation has also published more than 100 Vedic and philosophical texts in Spanish language. Her ashram is also very enchanting. Twelve temples have been built in the ashram, in which there are idols of many Gods and Goddesses. There is also a temple at the center of all this which has been built for Advaitwadi Dhyan.
Friends, hundreds of such examples prove that our culture is a priceless heritage not only for us, but for the whole world. People all over the world want to know it, want to understand it, and want to live it. We should also try to make our cultural heritage a part of our life with full responsibility and try to take it to all the people.
My dear countrymen, I now want to ask a question to you and especially to our youth. Now imagine how many push-ups you can do at once. What I am about to tell you will surely fill you with wonder? Thounaojam Niranjoy Singh, a 24-year-old youth in Manipur, has made a record of 109 push-ups in a minute. Breaking the record is nothing new for Niranjoy Singh, earlier also, he had held the record for most Knuckle push-ups with one hand in a minute. I am sure you will be inspired by Niranjoy Singh and make physical fitness a part of your life.
Friends, today I want to share with you one such information about Ladakh which you will definitely be proud to know about. Ladakh will soon be blessed with an impressive Open Synthetic Track and Astro Turf Football Stadium. This stadium is being built at a height of more than 10,000 feet and its construction is going to be completed soon. This will be the largest open stadium in Ladakh where 30,000 spectators can sit together. This modern football stadium in Ladakh will also have a synthetic track with 8 lanes. Apart from this, there will also be a hostel facility with one thousand beds. You will also like to know that this stadium has also been certified by FIFA, the biggest organization of football. Whenever such a big sports infrastructure comes up, it brings great opportunities to the youth of the country. Alongwith such an arrangement, movement of people from all over the country takes place, tourism gets promoted and many employment opportunities are created. The stadium will also benefit many of our youth in Ladakh.
My dear countrymen, this time also in 'Mann Ki Baat' we touched upon many topics. There is one more topic, which is on everyone's mind at this time and that is of Corona. India is fighting with great success with the new wave of corona, it is also a matter of pride that till now about four and a half crore children have been administered the dose of Corona Vaccine. This means that about 60% of youth in the age group of 15 to 18 years have got their vaccines within three to four weeks. This will not only protect our youth but will also help them to continue with their studies. Another good thing is that within 20 days, one crore people have taken the precaution dose as well. This trust of our countrymen on the indigenous vaccine is our great strength. Now the cases of corona infection have also started decreasing - this is a very positive sign. People should be safe, the pace of economic activities of the country should be maintained - this is the wish of every countryman. And you already know, in 'Mann Ki Baat', there are certain things, I cannot stay without mentioning... like, we should not forget the'Swachhta Abhiyan' ; we should accelerate the campaign against single use plastic; Vocal for Local mantra is our responsibility, we have to work wholeheartedly for the Atma Nirbhar Bharat campaign. With the efforts of all of us, the country will reach new heights of development. With this wish, I bid you farewell. Thank you very much

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তাং ৩০/১/২০২২দা শন্দোকখিবা ৮৫শুবা ‘মন কী বাত’কী ইপিসোদতা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
30 JAN 2022 12:08PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামদা নমস্কার। ঐখোয়না ঙসিসু ‘মন কী বাত’কী ইপিসোদ অমদা অমুক থেংনরে। মসিনা ইং ২০২২গী অহানবা ‘মন কী বাত’নি। ঐখোয়না অফবা ইথিল অমসুং লৈবাক অমদি লৈবাক মীয়াম্না পুন্না হোৎনমিন্নবা থৌওং কয়াগী মতাংদা ৱারী শাগনি। ঙসি অসি ঐখোয়গী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা বাপু মহাত্মা গান্ধীজীনা লৈখিদবা নুমিৎকী কুমওনসু ওইরি। জনুৱারী ৩০না ঐখোয়দা বাপুজীগী পাউতাকশিংবু নীংশিংহল্লি। ঐখোয়না নুমিৎ খরনিগী মমাংদসু গনতন্ত্রা দিবস নুমিৎ পাংথোকখি। দিল্লীগী রাজপথতা উৎখিবা লৈবাক্কী মথৌনা অমসুং পাঙ্গলগী শক্তমশিংনা মীয়াম খুদিংবু নুংঙাইহনবগা লোয়ননা চাউথোকচহনখি। গনতন্ত্রা দিবস নুমিৎকী থৌরম্না হৌজিক্তি জনুৱারী ২৩, নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক নুমিত্তগী হৌদুনা গান্ধীজীগী লৈখিদবগী কুমওন, জনুৱারী ৩০দা লোইবগী অহোংবা অমা লৈরিবসি অদোম্না উরমগনি। নেতাজীগী দিজিতেলগী মীতম অমসু হৌজিক ইন্দিয়া গেত্তা থম্লে। থৌওং অসিবু লৈবাক মীয়াম্না তরাম্না ওকখিবগী মতৌ, লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদগী নুংঙাইবগী পাউজেল লাকখিবা, লৈবাক মীয়াম্না হরাও নুংঙাইনখিববু ঐখোয়না কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই।
মরুপশিং, নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা, লৈবাক অসিনা লৈবাক্কী খুদমশিংবু মসিগুম্বা থৌওংগী খুত্থাংদা অমুক্কা হন্না শেমগৎলি। ইন্দিয়া গেতকী মনাক্তা লৈবা ‘অমর জৱান জ্যোতী’ অমসুং ‘নেস্নেল ৱার মেমোরিএল’দা থাল্লিবা জ্যোতীসু হৌজিক পুন্সিনবা ঐখোয়না উরে। অসিগুম্লবা পুক্নিং নুংশিরবা থৌরম অসিদা অথৌবশিংগী ইমুং-মনুংগী মীয়ামগী মিৎলুদগী পীরাং শিনথখি। লৈবাক্না হেক নীংতম্বদগী হৌদুনা লৈবাক্কীদমক্তা থৱাই থাখিবা মীওইশিংগী মমিংবু ‘নেস্নেল ৱার মেমোরিএল’দা হক্তুনা থম্লি। আর্মীদা হান্না লান্মী ওইরম্বা মীওই খরনা ঐহাক্কী ইফমদা অসুম্না হায়দুনা ইরকখি – “মেমোরিএল অসিদা চাক্লিবা ‘অমর জৱান জ্যোতী’ অসি অথৌবশিংগী শিব নাইরোইদবা মতৌগী খুদম্নি”। ‘অমর জৱান জ্যোতী’গা মান্ননা, ঐখোয়গী অথৌবশিং, মখোয়না পীরিবা ইথিল অমসুং মখোয়না শরুক তম্লম্বশিং অসি তসেংনমক শিবা নাইরোই। অদোম্না খুদোংচাবা হেক ফংবগা, ‘নেস্নেল ৱার মেমোরিএল’দা শোইদনা চৎপীয়ু হায়না ঐহাক্না মীয়াম পুম্বগী মফমদা হায়জরি। ইশাগী ইমুং-মনুং অমসুং ইচাশিংবুসু পুদুনা চৎপীয়ু। অদোম্না মফমসিদা তোঙানবা পাঙ্গল অমসুং ইথীল ফংগনি।
মরুপশিং, অমৃত মহোৎসবকী থৌরম পরেংশিংগী মরক্তা, লৈবাক অসিদা মরু ওইবা লৈবাক্কী মনা কয়া অমসু পীরি। মসিগী মনুংদগী অমা ওইরিবদি, প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কারনি। মসিগী মনাশিং অসিদি অঙাংশিংদা মশাগী নৌরিবা চহিদা মথৌনা লৈবা অমসুং ইথিল পীনীংঙাই ওইবা থবক পাংথোকপগীদমক্তা পীবনি। ঐখোয়না ইশাগী য়ুমদসু অসিগুম্বা অঙাংশিংগী মরমদা খঙহনগদবনি। ঐখোয়গী অঙাংশিংনা মসিদগী ইথিল ফংগনি অমসুং লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্নিংনবা ইথিলসু মখোয়গী মনুংদগী থোক্লক্কনি। পদ্মা এৱার্দসু লৈবাক অসিদা হন্দক্তা লাউথোকখ্রে। মীয়াম্না নীংথিনা মশক খঙদবা মীওই কয়া অমা এৱার্দ ফংলে লাউথোকপগী মনুংদা য়াওরি। নোংমগী পুন্সিদা মীয়ামগা মান্নদবা থৌওং পাংথোকপা মীয়াম্না মশক-মতৌ খঙদবা মীওই কয়া অমা লৈবাক অসিদা লৈরি। খুদম ওইনা হায়রবদা, পদ্মা এৱার্দ পীদুনা ইকায় খুম্নরিবী উত্তরাখন্দগী বসন্তী দেবীনা খুদোংচাদবশিংগী মরক্তা মশাগী পুন্সি হিংখি। মশাগী চহি নৌরিঙৈদা মশাগী মপুরোইবা লৈখিদে অমসুং মহাক্না আশ্রমদা লৈবা হৌখি। মফমদুদা লৈদুনা, মহাক্না তুরেল কন্নবা লান্থেংনখি অমসুং ইনভাইরনমেন্তকীদমক্তা মশক থোক্না তেংবাংখি। মহাক্না নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী থবক কয়া অমসু পাংথোকখি। মসিগা মান্ননা, মনিপুরগী চহি ৭৭ শুরবী লৌরেম্বম বিনো দেবীসু অমনি। মহাক্না দিকেদ কয়াদগী মনিপুরগী লিবা তেক্সতাইল আর্তপু য়োকখত্তুনা লাকখি। মহাকপুসু পদ্মা এৱার্দ পীদুনা ইকায় খুম্নরি। বাইগা ত্রাইবেল জগোয়বু মীয়ামদা শক খঙহনবগীদমক্তা মধ্য প্রদেশকী অর্জুন সিংহনসু পদ্মা এৱার্দ ফংলি। পদ্মা এৱার্দ ফংলবা অতোপ্পা মীওই অমদি শ্রীমান অমাই মহালিঙ্গা নাইকনি। মহাক অসি করনাতকাগী লৌমী অমনি। মীওই খরনা মহাকপউ তন্নেল মেন হায়না কৌই। মহাক্না লৌউ-শিংউবদা অনৌবা থৌওং পুথোক্লিবশিং উবদা মীওই অমা হেক্তনা অঙকপা ফাওগনি। মহাক্কী হোৎনজমন্দগী অপীকপা লৌমীশিংনা য়াম্না কান্নবা ফংলি। মশাগী শরুক তম্বগীদমক্তা লৈবাক অসিনা ইকায় খুম্নবা মীয়াম্না খঙনদবা মীওই কয়া অমা লৈরি। অদোম্না মখোয়গী মরমদা খঙনবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়না ইশাগী পুন্সিদা মখোয়দগী কান্নবা কয়া অমা তম্বা ফংগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, অদোম্না খুদিংমক্না অমৃত মহোৎসবকা মরী লৈনবা পাউতাক কয়া য়াওনা ঐহাক্কী ইফমদা চিথি অমসুং ৱারোল কয়া অমা থাবীরক্লি। থৌওংশিং অসিগী মনুংদা ঐহাক্না কাওবা ঙম্লোইদবা থৌদোক অমা থোক্লে। অঙাং করোর অমা হেনবনা ঐঙোন্দা মখোয়গী ‘মন কী বাত’ পোস্তকার্দকী খুত্থাংদা ইরকখি। মসিগী করোর অমা হেনবা পোস্তকার্দশিং অসি লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমদগী লাকপনি। মখোয়না মীরমদগীসু লাক্লি। ঐহাক্না মসিগুম্বা পোস্তকার্দ কয়া পানবা মতম কায়থোক্নবা হোৎনখি। মসিগী পোস্তকার্দশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী অঙাংসিংগী ৱাখল্লোন অমসুং মিৎয়েং অসি কয়া য়াম্না পাক চাউই হায়বা তাক্লি। ঐহাক্না ‘মন কী বাত’ তারিবশিংগীদমক্তা চিথি খরা খন্দোক্লে অমসুং মীয়ামদা পাউদমজগে। মসিগী মনুংদগী অমা ওইরিবসিদি, অসম, গুৱাহাতীদগী রিধিমা স্বরগিয়ারীদগীনি। রিধিমা অসি ক্লাস ৭ কারিবী মহৈরোইনি অমসুং মহাক্না ভারতকী নীংতম্বগী চহি ১০০ ফারকপা মতমদা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী লু-নানবা, তেরোরিজমগী থৌওংদগী মপুং ফানা নীংতম্বা, ১০০% লিতরেত লৈবাকশিংগী মনুং চনবা, জিরো এক্সিদেন্ত লৈবা অমসুং সস্তেনেবল তেক্নোলোজীগা লোয়নবা ফুদ সেক্যুরিতীগী কেপেবল ওইবা লৈবাক অমা ওইনা উবা পাম্মি হায়রক্লি। রিধিমা, ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা খনবা, মখোয়না লৈবাক্কীদমক্তা মঙজবা মঙলানশিং অসি তসেংনা মঙফাওনবনি। মীয়াম খুদিংনা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নরবা, অদোমগী চারোন-শুরোন্না পান্দম অসিগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নরবা, অদোম্না অপাম্বা ভারত অদু শোইদনা ফংবা ঙমগনি। ঐহাক্না উত্তর প্রদেশকী প্রয়াগ্রাজতগী নব্যা বর্মাদগী পোস্তকার্দ অমা ফংই। ইং ২০৪৭তা মীপুম খুদিংনা নুংঙাই য়াইফবা পুন্সি মহিং হিংবা, লৌমীশিংনা নুংঙাই য়াইফবা অমসুং শেঞ্জা থুমজা অমত্তা লৈতবা ভারত অমগীদমক্তা মহাক্না মঙলান অমা মঙলি হায়না মহাক্না ইরক্লি।
নব্যা, অদোম্না লৈবাক্কীদমক্তা মঙলিবা মঙলান অসি য়াম্না থাগৎনীংঙাইনি। লৈবাক্না মাইকৈ অসিদা য়াম্না কন্না চঙশিল্লি। অদোম্না শেঞ্জা থুমজা লৈতবা ভারতকী ৱারী শারি। শেঞ্জা থুমজানা লৈবাক অমবু শুম্না চাবদৌনা চাথোক্তুনা মনুংদা পুমহাঙ হাঙহল্লি। মসিদগী নীংতম্নবগীদমক্তা করিগীদমক্তা ঐখোয়না ২০৪৭ ফাওবা ঙাইগদৌরিবনো? মসিদি, ঐখোয় লৈবাক মীয়াম্না পুন্দুনা য়ারিবমখৈ থুনা পাংথোক্নবা হোৎনগদবনি অমসুং ঐখোয়না মসিবু ইশাগী থৌদাংনি খন্দুনা খ্বাইদগী লুনা লৌবগী তঙাই ফদবা লৈ। ইথৌদাং খঙলবা, মসিদা খ্বাইদগী মরু ওইবা পীরবদি, শেঞ্জা থুমজানা চঙগে হায়না খনবফাওবা ঙম্লোই।
মরুপশিং, ঐহাক্কী মাঙদা চেন্নাইদগী মোহম্মদ ইব্রাহিম্না থারকপা পোস্তকার্দ লৈরে। ইব্রাহিম্না ভারতপু ইং ২০৪৭তা দিফেন্সকী মতাংদা খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা শক্তি অমা ওইনা উবা পাম্মি। ভারতনা থাদা মশাগী রিসর্চ বেজ অমা লৈগদবনি অমসুং মার্স্তা মী তাহন্নবা থবক পায়খৎপসু হৌগদবনি হায়না মহাক্না খল্লি। মালেমবু পোল্ল্যুসন লৈতবা মফম অমা ওইহনবদা ভারতনা মরু ওইবা থৌদাং লৌগদবনি হায়নসু মহাক্না খল্লি। ইব্রাহিম, অদোমগুম্বা নহারোল লৈবা লৈবাক অমগী ওইনদি ওইথোক্তবা অমত্তা লৈরোই।
মরুপশিং, ঐহাক্কী মাঙদা মধ্য প্রদেশকী রাইসেনগী সরস্বতী বাল বিদ্যা মন্দিরদা ক্লাস ১০ তম্লিবী ভাবনানা থারকপা চিথি অমা লৈরে। অহানবমক্তদা, ঐহাক্না ভাবনাদা হায়নীংবদি, অদোম্না মচু অহুম্না পোস্তকার্দ অসিবু লৈতেংলিবা অসি ঐহাক্না য়াম্না পামজৈ। ভাবনা শিরিশ কুমার কৌবা য়াওল্লোইগী মতাংদা ইরক্লি।
মরুপশিং, ঐহাক্না গোৱাগী লোরেন্সিও পেরৈরাদগীসু পোস্তকার্দ অমা ফংলি। মহাক অসি ক্লাস ১২ তম্লবী মহৈরোইনি। মহাক্কী চিথিগী হীরমদি –মশক খঙবীদ্রবা নীংতম্বগী অথৌবশিংনি। ঐহাক্না মসিগী মগুনশিংবু হিন্দিদা পাউদম্লি। মহাক্না ভিকাজী কামা অসি ভারতকী নীংতম ইহৌদা শরুক য়াখিবী খ্বাইদগী মথৌনা লৈবী নুপীনি হায়না ইরক্লি। মহাক্না লৈবাক্কী মনুং অমসুং মপান্দা নুপীমচাশিংবু মপাঙ্গল হাপ্নবা কেম্পেন কয়া পাংথোকখি অমসুং একজিবিসন কয়া শীন লাঙখি। ভিকাজী কামা অসি তসেংনমক নীংতম ইহৌগী খ্বাইদগী থৌনা লৈবী নুপীনি। মহাক্না ইং ১৯০৭তা জর্মনীদা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল পায়হনখি। মসিগী মচু অহুমগী ফিরাল অসিবু দিজাইন তৌবদা মহাক্কী মতেং পাংখিবসি শ্রী শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মানি। শ্রী শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মানা ইং ১৯৩০দা জেনেভাদা নোঙ্গাখি। ভারতনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা মহাক্কী উৎপু ভারত্তা পুবীবা হায়বসিনা মহাক্কী পুন্সিগী খ্বাইদগী অরোইবা পামজবা ওইখি। ইং ১৯৪৭তা ভারতনা নীংতম্বা ফংবগী মথংগী নুমিত্তা মহাক্কী উৎ অসি ভারত্তা পুরকফম থোক্লবসু, থৌওং অসি পাংথোকখিদে। মপু ইবুংঙোনা ঐহাকপু মসিগী থবক অসি পাংথোকউ হায়না তম্লম্বরা খল্লি। ইং ২০০৩দা ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইবা মতমদা মহাক্কী উৎপু ভারত্তা পুরকখি। শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মাবু নীংশিংবা ওইনা মহাক্কী পোক্নফম লমদম, কৎচকী মান্দভীদা মেমোরিএল অমসু শারে।
মরুপশিং, নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী হরাও নুংঙাইবা অসি ভারত খক্তদা নত্তে। ঐহাক্না ভারতকী নক্নবা মরী লৈনবা লৈবাক, ক্রোএসিয়াদগীসু পোস্তকার্দ ৭৫ ফংখি। ক্রোএসিয়াগী জাগ্রেবতা লৈবা স্কুল ওফ এপ্লাইদ আর্ৎস অমসুং দিজাইনগী মহৈরোইশিংনা ভারতকী মীয়ামদা পোস্তকার্দ ৭৫ থারকখি অমসুং অমৃত মহোৎসবকীদমক্তসু থাগৎপা ফোংদোরকখি। ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামগী মাইকৈদগী ক্রোএসিয়া অমসুং মসিগী মীয়াম্বু থাগৎচরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, ভারত অসি মহৈ-মশিং অমসুং লৌশিংগী শেংলবা মফম অমা ওইদুনা লাক্লি। ঐখোয়না লাইরিক্কী লৌশিংখক্তদা তুংশিন্দুনা লৈখিদে, মসিবু ঐখোয়না থৌওং পুম্নমক মনুং চনবা পুন্সিগী এক্সপেরিএন্স অমনি হায়না লৌই। ঐখোয়গী লৈবাক্কী শক্নাইরবা মীওই কয়ানা মহৈ-মশিংগা নক্নবা মরী লৈনদুনা লাকখি। পন্দিৎ মদন মোহন মাল্বিয়ানা বনারস হিন্দু য়ুনিভর্সিতী লিংখৎখি, মহাত্মা গান্ধীনা গুজরাত বিদ্যাপীথ লিংখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং য়াখি। গুজরাতকী আনন্দ কৌবা মফমদা বল্লভ বিদ্যানগর কৌবা নীংথিরবা মফম অমা লৈ। সর্দার পতেলনা হায়বগী মতুং ইন্না, মহাক্কী তেংবাংবা মীওই অনি, ভাই কেকা অমসুং ভিখা ভাইনা মফমসিদা নহারোলগী মহৈ তমফম অমা লিংখৎখি। গুরুদেব রবিদ্রনাথ তেগোরনা নোংচুপ বেঙ্গোলদা শান্তিনিকেতন লিংখৎখি। মহারাজা গাইক্বাদ অসিসু এজুকেসনবু শৌগৎপা মীওই অমনি। মহাক্না মহৈ-মশিংগী ইন্সতিত্যুসন কয়া শাখি অমসুং দাঃ অম্বেদকর অমসুং শ্রী ঔরোবিন্দো য়াওনা হাইয়র এজুকেসনগী মতাংদা শক্নাইরবা মীওই কয়াদা ইথিল পীখি। অসিগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মরক্তা, রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহজীসু অমনি। রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহজীনা মহাক্কী ময়ুম্বু তেক্নিকেল স্কুম অমা লিংখৎনবগীদমক্তা পীথোকখি। মহাক্না অলিগর অমসুং মথুরাদা এজুকেসন সেন্তরশিং শানবা শেলগী মতেং য়াম্না পীখি। ঐহাক্না মতম খরগী মমাংদা, অলিগরদা মহাক্কী মমিংদা লৈবা য়ুনিভর্সিতী অমগী উরেপ উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ফংজখি। এজুকেসনগী মঙালবু মীয়ামদা য়ৌহন্নবগী মান্নবা ইথিল অসি ঙসিসু ভারত্তা লৈরি খঙবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী খ্বাইদগী নুংঙাইবা অসি করিনো খঙবরা? মদুদি, এজুকেসনগী মতাংদা খঙনবা হোৎনবগী থৌওংশিং অসি খুন্নাইগী থাক খুদিংদা উবা ফংবসিনি। তমিল নাদুগী ত্রিপ্পুর জিলাগী উরুমালপেত ব্লোক্তা লৈবা তাইমলজীগী খুদম অসি য়াম্না নুংঙাইবনি। তাইমলজীগী মশাগী লম অমত্তা লৈতে। মহাক্কী ইমুংনা চহি কয়াদগী হৌনা য়ুবী মহী য়োন্দুনা লাকখি। মহাক্কী ইমুং-মনুংগী ফিভম ফৎলমদবা য়াই, অদুবু মহাক্না মচানুপা অমসুং মচানুপীবু মহৈ তম্বা ফংহন্নবা হোৎনবা য়াবা খুদিংমক হোৎনখি। মহাক্কী মচাশিংনা চিন্নাবীরমপত্তী পঞ্চায়ত য়ুনিয়ন মিদ্দল স্কুলদা তম্লি। স্কুলদা নোংমা পাংথোকপা মহৈরোইশিংগী মমা-মপাশিংগী মীফম অমদা ক্লাসরুম অমসুং স্কুলগী ফিভম অসি ফগৎহনবগী মথৌ তাই, স্কুলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমজিনবগী মথৌ তাই হায়বা ৱারেপ লৌখি। তাইমলজীসু মীফমদুদা শরুক য়াখি। মহাক্না পুম্নমক তাখি। মান্নবা মীফম অসিদা শেলগী মতাং লাকপদগী হীরম অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবশিং ঙৈহাক লেপখি। মসিগী মতুংদা তাইমলজীনা পাংথোকখিবসি কনা অমত্তনা থাজরোই। য়ুবী মহী য়োন্দুনা শেল খরা তাশিনবা ঙম্লবা তাইমলজীনা স্কুল অসিগীদমক্তা লুপা লাখ ১ তেংবাংখি।
মসিগুম্বা থবক পাংথোক্নবা চাউরবা থম্মোই অমসুং ইশাগী থৌদাং খঙবগী মথৌ তাই। তাইমলজীনা হায়বদা স্কুল অসিদা ক্লাস ৮ ফাওবতং লৈ। অদুবু, স্কুলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎলক্লবদি, হাইয়র এজুকেসনসু লৈরক্কনি। ঐহাক্না লৈবাক্কী এজুকেসনগী মতাংদা শারিবা ৱারী অসি মসিগী মান্নবা ৱাখল্লোন অসিগী মতাংদনি। আই.আই.তি. বি.ঐচ.য়ু.গী এলম্নসনা মান্নবা তেংবাং পাংথোকপগী মতাংদসু ঐহাক্না খঙবা ঙম্লে। বি.ঐচ.য়ু.গী এলম্নস, জয় চৌধুরীনা আই.আই.তি. বি.ঐচ.য়ু. ফাউন্দেসনগীদমক্তা দোল্লর মিলিয়ন অমা, হায়বদি লুপা করোর তরেত মখায়, তেংবাংখি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা হীরমদা লৈবা অমসুং অতোপ্পগী তেংবাংদুনা খুন্নাইগীদমক্তা লৈরিবা মশাগী মথৌদাং পাংথোকপা পাম্বা মীওই কয়া অয়া লৈ। হাইয়র এজুকেসনগী লমদা, মরু ওইনা তোঙানবা আই.আই.তি.শিংদা অসিগুম্বা থৌওং কয়া লেপ্তনা চত্থবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। অসিগুম্বা ইথিল পীবা থৌওংশিং অসি সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীশিংদসু অৱাৎপা লৈতে। অসিগুম্বা থৌওংশিংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা মমাংগী সেপ্তেম্বরদগী হৌদুনা লৈবাক অসিদা বিদ্যাঞ্জলী অভিয়ান হৌদোকখ্রে। মসিগী পান্দমদি তোঙানবা লুপ, সি.এস.আর. অমসুং প্রাইভেত সেক্তরনা শরুক য়াদুনা লৈবাক শিনবা থুংবগী এজুকেসনগী মগুন ফগৎহনবনি। বিদ্যাঞ্জলী অসিনা খুন্নাইনা শরুক য়াবা অমসুং থৌদাং লৌবগী ইথিল হেনগৎহল্লি। অদোমগী স্কুল, কোলেজকা নক্ননা লৈদুনা ইশাগী অঙম্বা খরা তেংবাংবদা ফাওবদা নুংঙাইবা অসিদি থৌওং অসি পাংথোক্লবা মতুংদতা খঙবা ঙমগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, মহৌশাবু নুংশিবা অমসুং থৱাই পানবা খুদিংগী নুংশিবা ফাওবা অসি ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং নুংদা য়াওজরবা গুন অমনি। মধ্য প্রদেশকী পেঞ্চ তাইগর রিজর্বতা কৈ অমোম অমা লৈখিদবা মতমদা মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি হন্দক্তা উবা ফংখি। মীয়াম্না মসিগী কৈ অমোম অসিবু কোল্লার্দ তাইগ্রেস হায়না কৌই। ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তনসু মসিবু তি-১৫ হায়না মিংথোল্লি। কৈ অমোম অসি লৈখিদবদা মীওই কয়া অমগী মথৱাই নূংঙাইহনখিদে, মশাগী কনা গুম্বা অমা লৈখিদবগুম্না ফাওনখি। মীয়াম্না মহাক্কী অরোইবা মথৌ-মঙম্বু ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা পাংথোকখি। অদোম্না মসিগী ফোতোশিংবু সোসিএল মীদিয়াদা উরম্বসু য়ারে। ভারতনা মহৌশা অমসুং থৱাই পানবশিংবু নুংশিবগী মতৌবু মালেম শিনবা থুংবনা থাগৎনখি। কোল্লার্দ তাইগ্রেস অসিনা হিংলিঙৈদা মচা ২৯ পোক্লমখি অমসুং ২৫বু মপুং মরৈ ফানা চাউহল্লমখি। তি-১৫না মালেমসিবু থাদোক্তুনা চৎখিবা মতমদা ঐখোয়সু মহাক্কী মপুন্সিগী নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ঐখোয়নসু থম্মোই শেংনা বিদাই পীখি। মসি ভারতকী মীয়ামগী তোপ তোপ্পা মগুন্নি। ঐখোয়না থৱাই পানবা জিব খুদিংগী নুংশিনবগী মরী অমা শাগৎলি। ঐখোয়না মান্নবা মতৌ অমা গনতন্ত্রা দিবস নুমিৎকী পেরেদতা উবা ফংখি। পেরেদ অসিদা রাস্ত্রপতিগী বোদীগার্দকী চার্জর মাউন্ত, বিরাতনা মহাক্কী খ্বাইদগী অরোইবা পেরেদ ওইনা শরুক য়াখি। বিরাত হায়রিবা শগোল অসি ইং ২০০৩দা রাস্ত্রপতি ভবন্দা লাকখিবনি অমসুং গনতন্ত্রা দিবস নুমিৎ খুদিংদা মহাক্না কম্মান্দেন্ত ইন চার্জ ওইনা লুচিংদুনা লাকখিবনি। মীরম লৈবাক্কী মকোক থোংবা মীওই অমবু রাস্ত্রপতি ভবন্দা তরাম্না ওকপা মতমদা বিরাতনা মসিগী থৌদাং অসি পাংথোকপনি। হন্দক্কী চহিগী আর্মী নুমিত্তসু বিরাতকী মফমদা আর্মী চীফনা সি.ও.এ.এস. কম্মেন্দেসন কার্দ পীখিবনি। বিরাতকী মশক থোক্লবা সেবাগীদমক্তা মহাক্কী ফেয়রৱেলগী মতুংদা মহাক্কী মফমদা মান্নবা ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা বিদাই পীখিবনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, থম্মোই শেংনা হোৎনবগা লোয়ননা ৱাখল চুম্না থবক অমা পাংথোকপা মতমদা মদুগী মহৈসু নীংথিবা ওই। মসিগী চুনরবা খুদম অমা অসমদগী লাক্লি। অসমগী মিং হেক পনবগা চা মনা থাবা অমসুং নেস্নেল পার্ক কয়া অমা ৱাখলদা লাকই। মসিদা নত্তনা, মচি অমা পানবা রাইনোসেরোসকী শক্তমসু ৱাখলদা লাকই। মচি অমা পানবা রাইনো অসিনা মতম পুম্বদা অসমগী চৎনবীগী শরুক ওইদুনা লাক্লিবসি অদোম্নসু খঙনরে। ভারত রত্না ভুপেন্দ্র হজারিকাগী ঈশৈ অসি মীপুম খুদিংগী নাকোঙদা নিল্লগনি।
#Song byte
মরুপশিং, ঈশৈ অসিগী ৱাহন্থোক অসি য়াম্না মতাং চাবনি। কাজিরঙ্গগী অশঙ-অমান্না থল্লবা অকোয়বা, শমু অমসুং কৈগী লৈফম, পৃথিবীনা মচি অমা পানবা রাইনোবু য়েংলি অমসুং উচেক্কী খোঞ্জেলবু তারি হায়না ঈশৈ অসিনা হায়রি। রাইনোগী শক্তম অসি মালেমদা মমিং লৈবা অসমগী হেন্দলুমগী পোত্থোক ওইরিবা মুঙ্গা অমসুং ইরি ফিজোলশিংদা উবা ফংই। অসমগী চৎনবীদা শক্নাইরবা থৌদাং য়ারিবা রাইনোশিংনা খুদোংচাদবসু নংলি। ইং ২০১৩দা রাইনো ৩৭ অমসুং ইং ২০১৪দা ৩২বু পোচরশিংনা হাৎপীখি। মসিগী শিংনবা অসিবু মাইয়োক্ননবগীদমক্তা, অসম সরকারনা অখন্ননা হোৎনবগা লোয়ননা মমাংগী চহি ৭তা রাইনোসেরোসশিংবু হাত্তোক্তুনা শেল তানবগী মাইয়োক্তা চাউরবা কেম্পেন অমা চত্থখি। স্মগ্লরশিংদগী ফাগৎখিবা রাইনো মচি ২৪০০ হেনববু মমাং চহিগী সেপ্তেম্বর ২২, মালেমগী রাইনো নুমিত্তা মৈ থাদোকখি। মসিনা পোচরশিংদা অহকপা চেকশিনৱা অমা তাকখি। অসিগুম্বা থৌওংশিং অসিগী মহোই ওইনা হৌজিক্তি অসমদা রাইনো হাৎপগী চাংনা তপ্না হন্থরক্লি। ইং ২০১৩দা রাইনো ৩৭ হাৎখিবগা চাংদমনবদা ইং ২০২০দা ২ অমসুং ইং ২০২১দা ১খক হাৎখিবগী ফিভম উবা ফংখি। অসমগী মীয়াম্না রাইনো কনবগী অসিগুম্বা ৱারেপ অসিবু ঐহাক্না থাগৎলি।
মরুপশিং, ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মচু অমসুং ভারতকী চৎনবীগী স্পিরিচুএলগী পাঙ্গলনা মালেমগী মফম শিনবা থুংবগী মীওইশিংগী মতম পুম্বদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা লাক্লি। করিগুম্বা ঐহাক্না ভারতকী চৎনবী অসি অমেরিকা, কেনাদা, দুবাই, সিঙ্গাপোর, নোংচুপ য়ুরোপ অমসুং জাপান্দা য়াম্না পাম্নৈ হায়বা মতমদা অদোম্না করিসু ঙক্লোই। অদুবু, করিগুম্বা ঐহাক্না ভারতকী চৎনবী অসি লেতিন অমেরিকা অমসুং খা অমেরিকাদা য়াম্না পাম্নৈ হায়রবদি অদোম্না শোইদনা অঙকপা ফাওগনি অমসুং চুম্বরা হায়না খনগনি। মেক্সিকোদা খাদি খুমাং চাউশিলহনবা নত্ত্রগা ব্রাজিলদা ভারতকী চৎনবীবু মমিং চৎহন্নবা হোৎনবা ওইরো, ঐখোয়না হীরম অসিগী মতাংদা মমাংগী ‘মন কী বাত’তা নৈনখ্রে। ঙসিদি, ভারতকী চৎনবীনা অর্জেন্তিনাদা মমিং চৎলকপগী মতাংদা ঐহাক্না ৱাফম খরা থমজগে। ঐখোয়গী চৎনবী অসি অর্জেন্তিনাদা য়াম্না পাম্নৈ। ইং ২০১৮গী ঐহাক্কী অর্জেন্তিনাগী খোঙচত্তা ঐহাক্না য়োগগী থৌরম অমদা (য়োগ ফোর পীস) শরুক য়াখি। অর্জেন্তিনাদা হস্তিনাপুর ফাউন্দেসন কৌবা সংস্থান অমা লৈ। মসিগী সংস্থান অসিনা ভারতকী বেদগী চৎনবীবু অর্জেন্তিনাদা খুমাং চাউশিলহন্নবা থবক পায়খৎলি তাবদা অদোম্না ঙক্না থোক্কনি। সংস্থান অসি চহি ৪০গী মমাংদা প্রোফেসর ঐদা অল্ব্রেক কৌবী নুপী অমনা হৌদোকখিবনি। প্রোফেসর অল্ব্রেক অসি ঙসি চহি ৯০ শুরগনি। মহাক্কা ভারতকা মতৌ করম্না মরী লৈনরকখিবগে হায়বসিসু য়াম্না নুংঙাইবা ৱারীনি। মহাক্না চহি ১৮ শুবা মতমদা মহাক্কী মফমদা ভারতকী নাৎকী মপাঙ্গলগী মশক তাকখি। মহাক্না ভারত্তা মতম য়াম্না কুইনা লৈরমখি। মহাক্না ভগদবদ গীতা অমসুং উপানিশদপু য়াম্না কুপ্না নৈনখি। ঙসিদি, অর্জেন্তিনা অমসুং লেতিন অমেরিকাগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা হস্তিনাপুর ফাউন্দেসনগী মেম্বর মশিং ৪০,০০০ হেন্না অমসুং ব্রাঞ্চ চাউরাক্না ৩০ লৈরে। হস্তিনাপুর ফাউন্দেসন্না বেদ অমসুং ফিলোসোফীগী লাইরিক ১০০ হেন্না স্পেনিশ লোলদা ফোঙখ্রে। মহাক্কী আশ্রম অসিসু য়াম্না পুক্নিং হুবা মফম্নি। আশ্রম অসিদা লাইশঙ ১২ শারি অমসুং মসিদা লাই অমসুং লাইরেম্বী কয়াগী মীতম লৈ। মফমসিগী ময়াইমক্তদসু অদবেতৱাদি ধ্যানগীদমক্তা শাবা লাইশঙ অমসু লৈরি।
মরুপশিং, অসিগুম্বা খুদম চা কয়ানা ঐখোয়গী চৎনবী অসি ঐখোয়গীখক নত্তনা মালেম শিনবা থুংবগী মমল নাইদ্রবা হেরিতেজনি হায়না তাক্লি। মালেম শিনবা থুংবগী মীয়াম্না মসিগী মরমদা খঙবা অমসুং মসিগী মতৌদা হিংবা পাম্মি। ঐখোয়না ইশাগী থৌদাং নীংথিনা মশক খঙদুনা ঐখোয়গী চৎনবীগী হেরিতেজ অসিবু ইশাগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং অতোপ্পা মীওইদসু মসিগী মতাংদা খঙহনগদবনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং, ঐহাক্না অদোমগী মফমদা, মরু ওইনা নহারোলশিংগী মফমদা ৱাহং অমা হংবা পাম্মি। অদোম্না অমুক্তদা বুক্তন কয়া ইনবা ঙম্মি হায়বা অমুক্তা খঞ্জৌ। ঐহাক্না হায়গদৌরিবা অসিনা অদোম্বু শোইদনা অঙকপা ফাওহনগনি। থৌনাওজম নিরঞ্জোই সিংহ, মনিপুরগী চহি ২৪ শুরবা নহা অসিনা মিনিৎ অমদা বুক্তন ১০৯লক ইন্দুনা রেকোর্দ অমা থমখ্রে। মহাক্না মমাংদসু, খুৎ অমা শিজিন্নদুনা খ্বাইদগী য়াম্বা নক্কল পুশ-অপ তৌবগী রেকোর্দ অমা থমখ্রবনি অমসুং রেকোর্দ অমবু থুগাইবা অসি মহাক্কী ওইনা য়াম্না অরুবা নত্তে। নিরঞ্জোয় সিংহনা অদোম্বু ইথিল শোইদনা পীগনি অমসুং হকচাং ফনা লৈববু অদোমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
মরুপশিং, অদোম্না খঙবদা চাউথোকচগদবা ৱাফম অমা ঐহাক্না লদাখকী মতাংদা তমগে। লদাখতা অথুবা মতমদা অফবা ওপন সিন্থেতিক ত্রেক অমসুং এফ্রো তর্ফ ফুতবোল স্তেদিয়ম অমা লৈরগনি। স্তেদিয়ম অসি ফীত ১০,০০০ হেন্না ৱাংবা মফমদা শাগনি অমসুং য়াম্না থুনা শাবা লোইশিল্লগনি। মসিনা মীওই ৩০,০০০ চনবা লদাখকী খ্বাইদগী চাউবা ওপন স্তেদিয়ম ওইরগনি। মসিগী মতমগা চুনবা লদাখকী স্তেদিয়ম অসিদা লেন ৮গী সিন্থেতিক ত্রেক অমসু লৈগনি। মসিদা নত্তনা, মসিদা ফমুং ১০০০ লৈবা হোস্তেলগী খুদোংচাবসু লৈগনি। মসিগী স্তেদিয়ম অসি মালেমগী ফুতবোলগী খ্বাইদগী চাউবা ওর্গনাইজেসন, ফিফানসু সর্তিফাই তৌরে হায়বসি তানীংলমগনি। অসিগুম্বা শান্ন-খোৎনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরকপা মতমদা, লৈবাক্কী নহাশিংদা শান্ন-খোৎনবগী খুদোংচাবা কয়া অমসু পুদুনা লাকই। মসিগী খুদোংচাবা অসিগী মথক্তা, লৈবাক খুদিংগী মীয়াম্না মসিদা শরুক য়াশিল্লি অমসুং মসিনা তুরিজম্বুসু খুমাং চাউশিনহল্লি অমসুং থবক কয়া অমসু অমুক্কা লৈহল্লি। স্তেদিয়ম অসিনা লদাখকী মীওই কয়াদা কান্নবা পীগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, হন্দক্কী মতাংসিদসু ঐখোয়না ‘মন কী বাত’ অসিদা হীরম কয়াগী মতাংদা নৈনরি। মীপুম খুদিংগী ৱাখলদা হৌজিক লৈরিবা হীরম অমগসু লৈরি অমসুং মদুদি কোরোনানি। ভারতনা কোরোনাগী অনৌবা ৱেব অসিগা মায় পাক্না লান্থেংনরি অমসুং হৌজিক ফাওবদা, অঙাং করোর মরি মখায়দা কোরোনাগী ভেক্সিনগী দোজ কাপখ্রে হায়বসি য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি। মসিনা হায়বদি, চহি ১৫দগী ১৮ ফাওবগী মীশিং কাঙলুপকী নহা ৬০%না চয়োল অহুমদগী মরিগী মনুংদা ভেক্সিন কাপখ্রে হায়বনি। মসিনা ঐখোয়গী নহাশিংবু কোরোনাদগী ঙাকথোকপদা নত্তনা মশাগী মহৈ-মশিং তম্বসু মখা তানা চত্থহনবা য়ারগনি। অতোপ্পা নুংঙাইবা পাও অমনা, নুমিৎ ২০নিগী মনুংদা মীওই করোর অমনা প্রীকোসন দোজসু কাপখিবা অসিনি। ইশাগী লমদমসিদা পুথোকচবা ভেক্সিন্দা লৈবাক মীয়াম্না অসুক য়াম্না থাজবা থম্বা অসিনা ঐখোয়গী অনৌবা পাঙ্গলনি। হৌজিক্তি, কোরোনা শন্দোকপগী চাংসু হন্থরক্লে, মসি য়াম্না ফবা খুদম অমনি। মীয়াম খুদিংনা তেক্ত-কায়দবা, শেন্মিৎলোনগী থবক্কী খোঙজেল শোক্তবা হায়বসি লৈবাক মীয়াম খুদিংনা পাম্নবা ৱাফম্নি। ঐহাক্না ‘মন কী বাত’তা পন্দনা তোক্তবা ৱাফম খরা লৈ হায়বসি অদোম্নসু খঙনরিবনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐখোয়না ‘স্বচ্ছতা অভিয়ান’বু কৈদৌনুংদা কাওরোইসি; সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্কী মাইকৈদা চত্থরিবা কেম্পেন হেন্না খুমাং চাউশিলহনসি; ভোকেল ফোর লোকেল হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি; ঐখোয়না আত্মানির্ভর ভারতকীদমক্তা থৱাই য়াওনা হোৎনগদবনি হায়বশিং। ঐখোয়না মতৌ অসুম্না হোৎনমিন্নবগা লোয়ননা, লৈবাক অসিনা চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা য়ৌগদৌরিবনি। ৱাফম অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না মীয়ামদগী কায়নবগী য়াথং লৌজরি। মীয়াম খুদিংবু থাগৎচরি।