হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা নোংপোক থংবা রাজ্য ৫গা কোবিদ১৯ অমসুং নেস্নেল কোবিদ১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী পব্লিক হেল্দকী শেম-শারিবা অদু য়েংশিনখ্রে
কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী অপুনবা খোঙথাং অমসুং অপুনবা থৌদাংনি: দা. মনসুখ মন্দাবিয়া
“লাইচৎ অসি লোইদ্রি; ঐখোয়না ‘সতর্ক’ ওইবা তাই অমসুং কোমথোকপা তৌবা য়াদে”
রাজ্যশিংদা ই.সি.আর.পি.-II ফন্দশিং নীংথিনা শিজিন্ননবা, চহি কাংলুপ ১৫-১৭কী মীওইশিংগী ভেক্সিনেসন খোঙজেল য়াংখৎনবা, তেস্ত তৌবা হেনগৎনবা, মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা অমসুং তেলি-কনসল্তেসনদা মীৎয়েং থম্নবা পাউতাক পীখ্রে
29 JAN 2022 6:25PM by PIB Imphal
“কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী অপুনবা খোঙথাং অমসুং অপুনবা থৌদাংনি, অমসুং ঐখোয়না চুংশিন্নবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা পব্লিক হেল্থকী শিংনবা অসি মায়োক্নবদা ঐখোয়না নুংঙাইবা পোকই”। ৱাফম অসি ঙসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা ভর্চ্যুএল ওইনা নোংপোক থংবা রাজ্য মঙা, ওরিশা, বিহার, ছত্তিসগর, ঝার্খন্দ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরীশিং/এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিং অমসুং ইনফোর্মেসন কম্মিস্নরশিংগা ৱারী-ৱাতাই শাবদা ফোঙদোকখিবনি। ভর্চ্যুএলগী মীফম অসিদা হকশেলগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভারতি প্রবিন পাৱর য়াওদুনা কোবিদ-১০ লাকশিন্নবা অমসুং মসিগী মেনেজমেন্ত তৌনবগী পব্লিক হেল্থকী শেম-শারিবা অমসুং নেস্নেল কোবিদ১৯ ভেক্সিনেসন কেম্পেনগী খোঙজেল য়েংশিন্নবা পাংথোকখি। থৌরম অদুদা নিতি আয়োগকী মেম্বর (হেল্থ) ওইরিবা দা. ভি.কে. পোলসু শরুক য়াখি।
অৱাংবা থাক্কী য়েংশিন মীফম অসিদা শরুক য়াখিবা রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিং অদুদা শ্রী বন্না গুপতা (ঝার্খন্দ), শ্রী তি.এস. সিংহ দিও (ছত্তিসগর) অমসুং শ্রী মঙ্গল পান্দে (বিহার) য়াওখি। রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিংনা অমত্তা ওইনা কোবিদ লাইচৎ অসিগী মেনেজমেন্ত তৌবদা ভারত সরকারনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পীখিবগীদমক কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
কোবিদকী ভেরিয়েন্তদা য়েংদনা, কোবিদ মেনেজমেন্তগী চাংয়েং তৌখ্রবা লালোং অদু অদুমক মখা চত্থনবা ‘তেস্ত-ত্রেক-ত্রীৎ-ভেক্সিনেৎ অমসুং কোবিদকী চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবা’ দা. মন্দাবিয়ানা ফোঙদোকখ্রে। “রাজ্য অয়াম্বদা এক্তিব কেসশিং অমসুং পোজিতিবিতী রেৎ অসি হৌখিবা চহি অনি অসিদা হন্থরকপা উবা ফংলবসু ঐখোয়না অদুমক সতর্ক (চেকশিনবা) ওইবা মথৌ তাই অমসুং কোমথোকপা তৌরোইদবনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখোয়দা নুমিৎ খুদিংগী ওইনা কেস পোজিতিবিতী রেৎ মোনিতর তৌনবা অমসুং অয়াম্বা রাজ্যশিংদা আর.তি.পি.সি.আর. তেস্তশিংগী শিয়র নেম্বা অসিনা আর.তি.-পি.সি.আর.গী তেস্তিং রেৎ হেনগৎহন্নবা হায়খ্রে। রাজ্যশিংদা হোস্পিতেলাইজ তৌবা অমসুং লৈখিদবগী মশিং অসি কুপ্না য়েংশিন্নবসু পাউতাক পীখি। “হোস্পিতেলাইজ তৌখিবা কেসশিং, লৈখিদবা অমসুং ভেন্তিলেতর অমদু ওক্সিজেন সপোর্ত্তা লৈরিবশিং অসিদা তীকা থাদোক্লবা অমদি তীকা থাদোক্ত্রিবগী চাং অসি রাজ্যগী থাক্তা য়েংশিনবা মরু ওইবা”, হায়না মখোয়না মহাক্না পাউতাক পীখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হৌজিক লৈরিবা হেল্থকিয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মথৌ তারকপগী মতুং ইন্না অনৌবা শেমগৎনবা ই.সি.আর.পি.-II ফন্দশিং মপুং ফানা অমসুং নীংথিনা শিজিন্ননবা রাজ্য পুম্নমক্তা মহাক্কী পীখিবা পাউতাক অদু নৌহৌনা থমখি। ই.সি.আর.পি.-IIগী মখাদা পীথখিবা ফন্দশিং অসি মার্চ ৩১, ২০২২দা লেপ্স চৎখিগদবনা, রাজ্যশিংনা চাং নাইনা মসিগী খুমাং চাউশিনবগী চাং য়েংশিন্নবা হায়খ্রে মরমদি মসিগী হেল্থকিয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিদা হৌজিক-হৌজিক থেংনরিবা লাইচৎ মনুংদা শীজিন্নদ্রবসু তুংলমচৎতা মীয়ামগী শেবা তৌগনি। মহাক্না মখোয়দা পি.এস.এ. প্লান্তশিং, এল.এম.ও. স্তোরেজ তেঙ্কশিং অমসুং এম.জি.পি.এস.গী ইনস্তোলেসন অমসুং কম্মিসন খোঙজেল য়াংনা লোইশিন্নবা হায়খ্রে।
তীকা থাদোকপা অসিনা পেন্দেমিক মেনেজমেন্তগী খ্বাইদগী মরু ওইবা খুৎলাইনি হায়রদুনা দা. মন্দাবিয়ানা রাজ্যশিংদা ইলিজিবল ওইবা মীওই পুম্নমক, মরু ওইনা চহি কাংলুপ ১৫-১৭ অমসুং অনিশুবা দোজ কাপত্রিবশিংগী ভেক্সিনেসন খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা পাউতাক পীখি।
ইসঞ্জীবানিগুম্বা প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা তেলি-কনসল্তেসনগী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা দা. মন্দাবিয়ানা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল খুদিংমক্তা তেলি-কনসল্তেসনগী হবশিং থম্নবা অমসুং এ.বি.ঐচ.দবল্যু.সি.পুম্নমক্কী স্পোকশিং থম্বা অথুবদা হেনগৎহন্নবা হায়খি, মদিনা লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা অমসুং হেল্থকিয়র এক্সেস তৌবদা মতেং ওইরগনি। মসি হৌজিক মায়োক্নরিবা লাইচৎ অসিদা খক্তা নত্তনা নন-কোবিদ হেল্থকিয়রদসু শিজিন্নবা য়ারগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা; তেস্ত তৌবা হেনগৎহনবা; লাইনা শন্দোকপগী চেন অসি থুগাইনবা অকনবা অথিংবা থম্বগী পাম্বৈশিং পাইখৎনবা; অমসুং মীয়ামগী মরক্তা কোবিদকী চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎপা য়াওনা কোবিদ মেনেজেমেন্তগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী মতাংদা কম্প্রিহেন্সিব ওইবা অমসুং কুপ্না খন্ন-নৈনখি। রাজ্যশিংনা য়েংশিন মীফম অদুদা মখোয়না লৌখৎপা খ্বাইদগী অফবা খোঙথাংশিং পাউদমখি। ঝার্খন্দননা ভেক্সিনেসনগীদমক মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী দেতা খোমগৎপগী মতাংদা পাউদমখি। ছত্তিসগরনা পোজিতিব ওইবা মীওইশিংদা তীকা থাদোকপা অমদি থাদোক্তবগী নীংথিনা এনলাইসিস তৌখি হায়না পনখি , অমরোমদা বিহারনা স্পীদ পোস্তকী খুত্থাংদা হোম আইসোলেসন্দা লৈরিবা কোবিদ পোজিতিব ওইবা অনাবশিংদা হীদাক-লাংথকশিং ময়ুমগী থোংজিল ফাওবা দেলিভরী তৌবগী মখোয়গী থৌরাং অদু ফোঙদোকখি।
মীফম অদুদা কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন, আই.সি.এম.আর.গী দি.জি. দা. বলরাম ভার্গবা, এ.এস. (হকশেল মন্ত্রালয়) দা. মনোহর অঙ্গনানি, এম্স ন্যু দিল্লীগী দিরেক্তর দা. রন্দীপ গুলেরিয়া, জে.এস. (হকশেল মন্ত্রালয়) শ্রী দব অগর্ৱাল, দিরেক্তর (এন.সি.দি.সি.) দা. সুজীত কুমার সিংহ, অমসুং রাজ্যদগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya reviews Public Health Preparedness to COVID19 and National COVID19 Vaccination Progress with 5 Eastern States
Fight against COVID is Joint Effort & Joint Responsibility of the Centre and States: Dr. Mansukh Mandaviya
“The pandemic is not over; we have to be ‘Satark’ and not lower our guard”
States advised to fully utilise ECRP-II funds, accelerate vaccination of 15-17 age group people, increase testing, ramp up medical infrastructure and focus on tele-consultation
29 JAN 2022 6:25PM by PIB Delhi
“The fight against COVID is a joint effort and join responsibility of the Centre and States, and I am happy that we have faced this public health challenge with a collaborative spirit”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare today as he virtually interacted with State Health Ministers and Principal Secretaries/ Additional Chief Secretaries and Information Commissioners of five eastern States of Odisha, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand and West Bengal. The virtual meeting was held in the presence of Dr. Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health to review the public health preparedness for containment and management of COVID19 and progress of national COVID19 vaccination campaign. Dr. V K Paul, Member (Health), NITI Aayog was also present.
State Health Ministers who joined the high level review meeting included Shri Banna Gupta (Jharkhand), Shri T S Singh Deo (Chhattisgarh) and Shri Mangal Pandey (Bihar).The State Health Ministers unanimously thanked the Union Health Minister for the continued support from Government of India for management of the COCID pandemic.
Dr. Mandaviya said that irrespective of the COVID variants, ‘Test-Track-Treat-Vaccinate & Adherence to COVID Appropriate Behaviour’ continue to remain the tested strategy for COVID management. “While the active cases in most of the states and the positivity rate have shown a fall in the last two week, we still need to be Satark (vigilant) and not lower our guard”, he stated. He urged them to monitor the case positivity rate on a daily basis and increase RT-PCR testing rates as most of the states exhibited lower share of PTPCR tests. States were advised to keep a close watch on the number of hospitalisations and deaths. “It is important to analyse at the state level the proportion of vaccinated and unvaccinated of the hospitalised cases, the deaths and those on ventilators and oxygen support”, he advised them.
Union Health Minister reiterated his advice for all states to fully and effectively utilise the ECRP-II funds for strengthening the existing healthcare infrastructure and create new as per requirement. As the located funds under ECRP-II shall lapse on 31st March 2022, States were requested to review the progress on a regular basis, as this healthcare infrastructure will not only be utilised during the present pandemic, but will serve the people in the future too. He reminded them to complete installation and commissioning of the PSA plants, LMO storage tanks and MGPS expeditiously.
Highlighting vaccination as a critical tool for pandemic management, Dr Mandaviya advised the States to accelerate vaccination of all eligible population, especially of the 15-17 age group and those whose second dose is due.
Highlighting the importance of tele-consultation through platforms such as eSanjeevani, Dr. Mandaviya suggested to establish tele-consultation hubs in every district hospital and ramp up creation of spokes at all AB-HWCs at the earliest as it will help the masses and enable healthcare access to the remote areas of the country. These can be used not only during the ongoing pandemic, but also for non-COVID healthcare, he emphasised.
There was comprehensive and detailed discussion on various aspects of COVID management including ramping up of hospital infrastructure; increased testing; stringent restrictive measures for breaking the chain of transmission; and stress on COVID Appropriate Behaviour among the masses. States shared their best practices at the review meeting. Jharkhand informed about collecting data of migrant workers for vaccination. Chhattisgarh mentioned that a proper analysis of vaccinated and non-vaccinated people who tested positive is being made, while Bihar highlighted their initiative of doorstep delivery of medicines to COVID positive patients in home isolation through Speed Post.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Dr Balram Bhargava, DG, ICMR, Dr. Manohar Agnani, AS (Health Ministry), Dr Randeep Guleria, Director, AIIMS New Delhi, Shri Lav Agarwal, JS (Health Ministry), Dr. Sujeet Kumar Singh, Director (NCDC), and senior officials from the state were present in the meeting.