সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিংনা হেল্থ, এজুকেশন, ইনর্জী, এনভাইরনমেন্ত, এগ্রিকলচর, স্ত্রেতেজিক কম সেক্যুরিতী, ইন্দস্ত্রী ৪.০দা লৈবাক অসিনা লৌখৎলক্লিবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুবু মপাঙ্গল হাপ্পীরি
24 JAN 2022 4:31PM by PIB Imphal
অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিং অসিনা নেস্নেল মিসন ওন ইন্তরদিসিপ্লিনরী সাইবর-ফিজিকেল সীস্তেমস (এন.এম.-আই.সি.পি.এস.)কী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ইন্নোভেশন হব ২৫দা দেবেলপ তৌরিবা পীপল সেন্ত্রিক প্রোব্লেমশিংগীদমক্ত ওইবা সোল্যুশনশিং অদুগী মতেংগা লোইননা মরু ওইবা হিরম কয়া অমদা লৈবাক অসিনা লৌখৎলক্লিবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মিসন অসিগী মখাদা লিংখৎখিবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং তেক্নোলোজী প্লেতফোর্মশিংনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তর কয়া অমদা ইমপেক্ত লৈহনবদা মতেং পাংখি। মখোয়শিং অদুগী মনুংদা কোবিদকী লাইচৎ মনুংদা খ্বাইদগী হেন্না মীৎয়েং থমখিবা য়াম্না মরু ওইবা অদু হেল্থ সেক্তরনি।
আই.আই.এস.সি. বেঙ্গলোরদা লৈরিবা আর্তপার্কনা ৱাতসএপতা থারকপা ইমেজশিং অদুগী চেস্ত এক্স-রে ইন্তর্প্রিতেশন তৌবদা মতেং পাংবা এ.আই.না চলাইবা প্লেতফোর্ম অমা দেবেলপ তৌখি, মসিনা কোবিদ-১৯গী রেপিদ স্ক্রীনিং তৌদুনা ঙন্না খুৎ থিংজীনবা ঙমহন্দুনা এক্স-রে মেছিনশিং লৈতবা দোক্তরশিংদা মতেং পাংঙি। এক্সরেসেতু হায়না কৌবা সোল্যুশন অসি য়াম্না য়াংঙি অমসুং শিজিন্নবদা লাই অমসুং মোবাইলশিংগী খুত্থাংদা থারকপা রিজোল্যুশন নেম্বা ইমেজশিংদসু শিজিন্নবা য়াগনি, মসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা দিতেক্সন তৌবা ঙমহল্লি। মেছিন লার্নিং আলগোরিধমশিং শিজিন্নদুনা, মসিনা লংসতা চিংননিংঙাই ওইবা এবনোর্মল ওইবা রিজনশিং উত্তুনা পেসেন্ত রিপোর্ত অমা জেনরেত তৌই অমসুং করিগুম্বা মীশক অমনা কোবিদ, ন্যুমোনিয়াগীদমক্তা পোজিতিব ওইরবদি নত্রগা অতোপ্পা লঙগী এবনোর্মেলিতীশিং লৈরবদি মসিনা দিতেক্ত তৌগনি।
আই.আই.তি. বোম্বেদগি সাইন্তিস্তশিংগী তীম অমনা রেমিদিয়েল , এক্সন, নোলেজ স্কিম্মিং, অমসুং ওলিস্তিক এনালিসিস ওফ কোবিদ-১৯ (আর.এ.কে.এস.ঐচ.এ.কে.)গী মখাদা কোবিদ-১৯ স্কীনিং তৌনবগীদমক্তা তাপেস্ত্রী মেথদ অমা পুথোকখ্রে, মসি আই.আই.তি. জোথপুরদা লৈবা তেক্নোলোজী ইন্নোভেশন হব (তি.আই.ঐচ.) সপোর্ত তৌবা এফর্তনি। তেপেস্ত্রী মেথদ অসি ওপন ইন্নোভেশন তাস্ক অমদা এক্স-প্রাইজনা শোর্তলিস্ত তৌখি। আর.এ.কে.এস.ঐচ.এ.কে.গী হোৎনজমন অদুনা অনৌবা চেস্ত এক্স-রেদা য়ুমফম ওওইবা কোবিদ দাইগ্নোস্তিক সীস্তেম (হৌজিক আই.সি.এম.আর. ভেলিদেশন প্রোসেসতা লৈরি), ইন্দিয়া অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোবিদ কেসশিংগীদমক্তা ওপন দেতা – কোববেস (ইমেজিং, ক্লিনিকেল পেরেমিতরশিং, লোঙ্গিত্যুদিনেল দেতা অমসুং এনোতেশনশিং), কেমপস আর.এ.কে.এস.ঐচ.এ.কে. – কেমপস সেফতীগীদমক্তা দিসিজন ফ্রমৱার্ক।
ভেক্সিনশিং, কোবিদ-১৯ য়াওনা, হিদাক-লাংথকশিং, ব্লদ সেম্পলশিং, অচা-অধকশিং অমসুং দেয়রী প্রোদক্তশিং, মীত প্রোদক্তশিং, অমসুং এনিমল সিমেনগী ত্রান্সপোর্তেশন তৌবদা এম্বিয়েন্ত তেমপরেচর মোনিতর তৌবা, এম্বি তেগ, মখল অসিগী অহানবা ইন্তর্নেত ওফ থিংস (আই.ও.তি.) দিভাইস অসি আই.আই.তি. রোপর তেক্নোলোজী ইন্নোভেশন হব –আৱথ অমসুং মসিগী স্তারতঅপ স্ক্রেচনেস্ততা লৈরিবা রিসর্চরশিং দেবেলপ তৌখি। হৌজিক ফাওবদা অসিগুম্বা দিভাইসশিং অসি ভারতনা মপান লমদগী পুশিল্লম্মি। ইন্সতিত্যুত অসিনা এম্বিতেগ অসিগী মাস প্রোদক্সন তৌনবগীদমক শেম-শারি। মসিগী দিভাইসশিং অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রোদক্সন ফেসিলিতীশিংদগী অরোইবা ভেক্সিনেশন সেন্তরশিংদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন ত্রান্সপোর্ত তৌবদা য়াওরিবা কমপনী পুম্নমক্তা মসি শাবদা চংখিবা মমল লুপা ৪০০দা ফংহল্লগনি।
আই.আই.তি.এম. প্রভার্তক তেক্নোলোজীজ ফাউন্দেশন্না লোঞ্চ তৌখিবা কন্সোর্তিয়ম অমসুং দীপ তেক অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং দোমেনগী অতোপ্পা এন্ত্রপ্রেন্যুরিয়েল স্তার্ত-অপ কমপনী মঙা মিসন আই.এস.তি.এ.সি.দি.বি. – ইন্দিয়ন স্পেস তেক্নোলোজীজ এন্দ এপ্লিকেশনস কন্সোর্তিয়ম দিজাইন ব্যুরোগী মখাদা লিংখৎখি। মসিনা রেপিদ লোঞ্চ কেপেবিলিতী য়াওনা, সেতলাইতশিং,সেন্সরশিং, ফ্যুচর জেনরেশন কমভুনিকেশন, খুদম ওইনা ৬জি. সেতলাইত দেতা অমসুং মসিগী এপ্লিকেশনশিং বাওনা স্পেস তেক্নোলোজীশিংগীদমক্তা ওন-দিমান্দ এক্সেসতগী হৌরগা স্পেসকী এন্দ-তু-এন্দ আত্মানির্ভর ইকোসীস্তেম অমা শাবদা মীৎয়েং থমগনি।
হেল্থ, এজুকেশন, ইনর্জী, এনভাইরন্মেন্ত, এগ্রিকলচর, স্ত্রেতেজিক কম সেক্যুরিতী, ইন্দস্ত্রী ৪.০দা তেক্নিকেল সোল্যুশনশিং য়োকখৎলিবা এন.এম.-আই.সি.পি.এস. অসি তোপ একাদেমিক, অমসুং নেস্নেল আর.অমসুং দি. ইনস্তিত্যুতশিংদা লিংখৎলিবা তেক্নোলোজী ইন্নোভেশন হব (তি.আই.ঐচ.শিং) ২৫গী খুত্থাংদা থবক ওইনা পাইখৎলিবা অসি ২০১৮গী দিসেম্বরদা পুন্না লুপা করোর ৩৬৬০ চংনা য়ুনিয়ন কেবিনেতনা অয়াবা পীখি। হবশিং অসি পীপল-সেন্ত্রিক প্রোব্লেমশিংগীদমক্তাসোল্যুশনশিং পুথোক্নবা হোৎনরি।

Ministry of Science & Technology
New and emerging technologies are powering national initiatives in health, education, energy, environment, agriculture, strategic cum security, Industry 4.0
24 JAN 2022 4:31PM by PIB Delhi
New and emerging technologies are powering national initiatives in key areas with the help of solutions for people-centric problems being developed at the 25 innovation hubs across the country through the National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems (NM-ICPS).
Several technologies and technology platforms established under the mission have helped push impact in multiple sectors. One of them was the crucial health sector that received focused attention during the COVID pandemic.
ARTPARK at IISc Bangalore developed an AI-driven platform that helped Chest X-ray interpretation of images sent over WhatsApp brought early intervention through rapid screening of COVID 19, aiding doctors who have no access to X-ray machines. The solution called XraySetu is quick and easy to use and can work with low-resolution images sent via mobiles, facilitating detection in rural areas. Using machine learning algorithms, it generates a patient report showing suspicious abnormal regions in the lungs and detects if the person is likely positive for COVID, pneumonia, or other lung abnormalities.
A team of scientists from IIT Bombay has developed a tapestry method for screening COVID-19 under Remedial Action, Knowledge Skimming, and Holistic Analysis of COVID-19 (RAKSHAK), an effort supported by the Technology Innovation Hub (TIH) at IIT Jodhpur. The Tapestry method has been shortlisted by X-prize in an open Innovation Track. The RAKSHAK effort has led to the development of a New Chest X-ray based COVID diagnosis System (in the ICMR validation process now), Open Data for Indian and International COVID Cases - COVBASE (Imaging, clinical parameters, longitudinal data, and annotations), Campus RAKSHAK - A decision framework for Campus Safety.
AmbiTag, a first-of-its-kind Internet of Things (IoT) device that monitors ambient temperature during the transportation of vaccines, including Covid-19, medicines, blood samples, food and dairy products, meat products, and animal semen, has been developed by researchers at the IIT Ropar Technology Innovation Hub - AWaDH and its startup ScratchNest. So far, such devices were being imported by India. The institute is gearing for its mass production of AmbiTag. The device will be made available to all companies involved in COVID-19 vaccine transportation from production facilities to the last mile vaccination centers in the country at the production cost of ₹400.
A consortium launched by IITM Pravartak Technologies Foundation and five other entrepreneurial start-up companies in deep tech and engineering domain have been established Under the mission I-STAC.DB - Indian Space Technologies and Applications Consortium Design Bureau. It will focus on building an end-to-end Atmanirbhar ecosystem for space technologies from on-demand access to space, including rapid launch capability, satellites, sensors, future generation communication such as 6G, satellite data, and its applications.
NM-ICPS, which fosters technological solutions in health, education, energy, environment, agriculture, strategic cum security, Industry 4.0 is being implemented through 25 Technology Innovation Hubs (TIHs) established in top academic, and National R&D Institutes was approved at by the Union Cabinet at a total cost of Rs 3660 crores in December 2018. All the hubs are working on developing solutions for people-centric problems.