ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ
19 JAN 2022 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୭ ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ରେ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବେ । ଏହି ବୈଠକରେ କାଜାଖସ୍ତାନ, ର୍କିଗିଜ୍ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ତାଜିକିସ୍ତାନ, ତୁର୍କମେନିସ୍ତାନ ଏବଂ ଉଜବେକିସ୍ତାନର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଏସୀୟ ଦେଶର ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଧରଣର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ।
ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ରୀ ଏସୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଯୋଗଦାନର ପ୍ରତିଫଳନ, ଯାହା ଭାରତର “ବିସ୍ତାରିତ ପଡୋଶୀ” ର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୫ ରେ ସମସ୍ତ ମଧ୍ୟ ଏସୀୟ ଦେଶକୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଫୋରମରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ମତ ବିନିମୟ ହୋଇଛି ।
ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରରେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ଆଲୋଚନାର ଆରମ୍ଭ, ଯାହାର ତୃତୀୟ ବୈଠକ ୧୮-୨୦ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ମଧ୍ୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଏହା ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ୧୦ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୧ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଉପରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷା ବାର୍ତ୍ତାଳାପରେ ମଧ୍ୟ ଏସୀୟ ଦେଶର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଚିବମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ବୈଠକରେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଉପରେ ଏକ ସାଧାରଣ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ନେତାମାନେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ସେମାନେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷା ପରିସ୍ଥିତି ବିଶେଷକରି ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଏସୀୟ ଦେଶଗୁଡିକର ନେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଅଟେ ।

Prime Minister's Office
The First Meeting of the India-Central Asia Summit
19 JAN 2022 8:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will be hosting the first meeting of the India-Central Asia Summit, with the participation of the Presidents of Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan, in a virtual format on 27 January 2022. This will be the first engagement of its kind between India and the Central Asian countries at the level of leaders.
The first India-Central Asia Summit is a reflection of India’s growing engagement with the Central Asian countries, which are a part of India’s "Extended Neighbourhood”. Prime Minister Shri Narendra Modi paid a historic visit to all Central Asian countries in 2015. Subsequently, there have been exchanges at high-levels at bilateral and multilateral forums.
The inception of the India-Central Asia Dialogue at Foreign Ministers’ level, the 3rd meeting of which was held in New Delhi from 18-20 December 2021, has provided an impetus to India-Central Asia relations. The participation of the Secretaries of National Security Councils of Central Asian countries in the Regional Security Dialogue on Afghanistan held in New Delhi on 10 November 2021 outlined a common regional approach on Afghanistan.
During the first India-Central Asia Summit, the Leaders are expected to discuss steps to take forward India-Central Asia relations to newer heights. They are also expected to exchange views on regional and international issues of interest, especially the evolving regional security situation.
The Summit is symbolic of the importance attached by the Leaders of India and the Central Asian countries to a comprehensive and enduring India-Central Asia partnership.