প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মনিপুরগী ৫০শুবা স্তেতহুদ নুমিত্তা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
21 JAN 2022 11:16AM by PIB Imphal
খুরুমজরী!
নমস্কার
মনিপুরনা রাজ্য অমা ওইরকপগী চহি ৫০ ফারকপগীদমক্তা মনিপুরগী মীয়াম খুদিংবু থাগৎচরি!
মনিপুরনা রাজ্য অমা ওইনা ঙসি য়ৌরিবা থাক অসিগীদমক্তা মীওই কয়ানা কত্থোকখিবনি। ঐহাক্না অসিগুম্বা মীওই খুদিংবু ইকায় খুম্নজরি। মনিপুরনা হৌখিবা চহি ৫০ অসিদা অকা-অকুম কয়া থেংনখি। অসিগুম্বা মতমসিবু মনিপুরগী মীয়াম খুদিংনা অমত্তা ওইনা থেংনখি, শিংনবা খুদিংগা মাইয়োক্নখি। মসি মনিপুরগী অশেংবা পাঙ্গলনি। হৌখিবা চহি ৭ অসিদা ঐহাক্না অদোমগী মরক্তা লাক্তুনা অদোমগী অপাম্বা, অনীঙবগী ফর্স্ত হেন্দ একাউন্ত লৌনবা হোৎনখি। মসিনা মরম ওইদুনা, ঐহাক্না অদোমগী অনীঙবা, অপাম্ববু নীংথিজনা খঙবা ঙমখি অমসুং অদোমগী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুথোক্নবা অনৌবা পাম্বৈ কয়া পুথোকপা ঙমখিবনি। মনিপুরনা শান্তি অমসুং বন্ধ-ব্লোকেদতগী নীংতম্বা ফংফম থোকই। মনিপুরগী মীয়াম্না মসিবু খ্বাইদগী হেন্না পামদুনা লাক্লি। বিরেন সিংহজীগী লুচিং মখাদা মনিপুরগী মীয়াম্না মসি ফংবসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মতম শাংনা ঙাইরক্লবা তুংদা ফংলিবনি। মনিপুরনা ঙসিদি অচান-মীরায় খায়বগী থৌওং লৈতনা থাক খুদিংদা য়ৌবা ঙম্লে। ঐহাক্কী ওইনা মসি য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম্নি।
মরুপশিং,
মনিপুরনা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা কন্না হোৎনবা উবসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মফমসিগী নহাশিংগী মতিক মগুন্না মালেমগী ফম্বাক্তা ঙাল্লি। ঙসি ঐখোয়না মনিপুরগী ইচানুপা-ইচানুপীশিংগী হৈথোই-শিংথোইববু শান্ন-খোৎনবগী ফম্বাক্তা উবা মতমদা লৈবাক পুম্বনা চাউথোকচরিবনি। মনিপুরগী নহাশিংগী মতিক-মগুন য়েংলবা মতুংদা রাজ্য অসিবু লৈবাক্কী স্পোর্তকী পাৱরহাউস অমা ওইহন্নবা থৌদাং ঐখোয়না লৌরে। ভারতকী অহানবা স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতীসু রাজ্য অসিদা লিংখৎপগী ৱাখল্লোন্সু মসিনি। মসিদি স্পোর্ত এজুকেসন, স্পোর্ত মেনেজমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজী খুমাং চাউশিলহন্নবা পায়খৎপা য়াম্না চাউবা থৌওং অমনি। শান্ন-খোৎনবা খক্তা নত্তনা, স্তার্ত-অপ অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপকী লমদসু মনিপুরগী নহাশিংনা মশক নাইবা থবক পাংথোক্লি। মসিদসু, ইচানুপীশিংনা য়ারিবা থৌদাং অসি য়াম্না থাগৎনীংঙাইনি। মনিপুরদা লৈরিবা হেন্দিক্রাফকী পাঙ্গল অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা সরকারনা খোঙফম চেৎনা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
অৱাং নোংপোকপু এক্ত ইস্ত পোলিসীগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মফম ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিদসু মনিপুরগী অচৌবা থৌদাং লৈরি। অহানবা পেসেঞ্জর ত্রেন লাকপগীদমক্তা অদোম্না চহি ৫০ ঙাইদুনা লাক্লি। অসুক য়াম্না শাংলবা মতমগী মতুংদা রেলগী অহানবা ইঞ্জিন্না মনিপুর য়ৌরক্লে অমসুং মসিগী মঙলান অসিবু মঙফাওনবা উবদা মনিপুরগী মীয়াম খুদিংনা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিবু ফৈ হায়না হায়রি। অসিগুম্বা তঙাই ফদবা খুদোংচাবা য়ৌরকপদা দিকেদ কয়া চঙখ্রে। অদুবু, ঙসিদি কন্নেক্তিবিতীগী থবকশিং মনিপুরদা খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। ঙসিদি, লুপা করোর লিশিং কয়াগী কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত কয়া মনিপুরদা খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। মসিদা জিরিবাম-তুপুল-ইম্ফাল রেলৱে লাইন য়াওরি। ইম্ফাল এয়রপোর্তনা মালেমগী থাক্তা চনখিবগা লোয়ননা দিল্লী, কোলকতা অমদি বেঙ্গালুরু অমসুং অৱাং নোংপোক্কা লৈনরিবা কন্নেক্তিবিতীসু য়াম্না ফগৎলে। ভারত-ম্যানমার-থাইলেন্দ ত্রাই-লেতরেল হাইৱেগী থবক কন্না চত্থরি। অৱাং নোংপোক্তা করোর লিশিং ৯গী নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন তিংলিবা অসিদগীসু মনিপুরনা য়াম্না কান্নবা ফংগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
মনিপুরনা চহি ৫০গী খোঙচৎকী মতুংদা মরু ওইবা থাক অমদা থুংলরে। মনিপুরনা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াঙনা থাংজিনবা হৌরে। অপনবশিং হৌজিক লোইনা লৌথোকখ্রে। ঐখোয়না হৌজিক্তগীদি তুং হন্দুনা য়েংগদবা নত্ত্রে। ঐখোয়গী লৈবাক্না নীংতম্বগী চহি ১০০ ফারকপা মতমদা মনিপুরনা রাজ্য ওইখিবগী চহি ৭৫ ফাগনি। মরম অদুনা, মসিদি মনিপুরগী ওইনা চাউখৎ-থৌরাংগী অমৃত মতম ওইগনি। মনিপুরগী চাউখৎ-থৌরাংবু মতম শাংনা লেপহন্দুনা লাকখিবা পাঙ্গলশিংনা অমুক্কা হন্না মকোক নোনখৎপা ঐখোয়না ঙমহল্লোইদবনি। হৌজিক্তি, ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংগী মঙলান অমসুং পান্দম থমদুনা চৎকদবনি। অনৌবা ৱারেপ লেপকদবনি। ঐহাক্না নহারোলশিংদা মাংজিল থানা থোক্লক্নবা হায়জনীংই। অদোমগী য়াইফরবা তুংগী মতম লৈরগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। চাউখৎ-থৌরাংগী দবল ইঞ্জিনগা লোয়ননা মনিপুরনা তুংলমচৎকীদমক্তা চৎকদবনি। ঐহাক্না মনিপুরগী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on 50th Statehood Day of Manipur
21 JAN 2022 11:16AM by PIB Delhi
Khurumjari!
Namaskar!
Many congratulations to the people of Manipur on the completion of 50 years of formation!
It is the perseverance and sacrifice of so many people behind the achievements of Manipur as a state today. I respectfully bow down to every such person. Manipur has seen many ups and downs in the last 50 years. The people of Manipur have lived every moment unitedly and faced every situation. This is the true strength of Manipur. It has been my constant endeavor over the last seven years to come among you and take a first-hand account of your expectations, aspirations and needs. This is also the reason why I was able to understand your expectations and feelings better and find new ways to solve your problems. Manipur deserves peace and freedom from shutdowns and blockades. This has been a major ambition of the people of Manipur. Today I am happy that the people of Manipur have achieved this after a long wait under the leadership of Biren Singh ji. Today development is reaching every region and section of Manipur without any discrimination. It is a matter of great satisfaction for me personally.
Friends,
I am very happy to see that Manipur is putting its potential into development and the potential of its youth is shining on the world stage. When we see the zeal and passion of the sons and daughters of Manipur in the playing field, the head of the entire country is held high with pride. Keeping in view the potential of the youth of Manipur, we have taken the initiative to make the state a sports powerhouse of the country. This is the reasoning behind the establishment of the country's first National Sports University. This is a great effort to promote sports, sports education, sports management and technology. Not only sports, the youth of Manipur are doing wonders in the matter of start-ups and entrepreneurship also. In this too, the role of sisters and daughters is commendable. The government is working with commitment to enriching the handicraft potential of Manipur.
Friends,
Manipur's role is important in the vision with which we are moving forward to make the North East the center of the Act East Policy. You had to wait 50 years for the first passenger train. The rail services have reached Manipur after such a long period, after many decades, and when people see this dream coming true, every Manipur citizen says it is due to the double engine government. It took decades for such a basic facility. But now, work is happening at a rapid pace for the connectivity in Manipur. Today, work is going on at a brisk pace on connectivity projects worth thousands of crores of rupees. It also includes the Jiribam-Tupul-Imphal railway line. Similarly, with Imphal airport getting international status, connectivity of North-Eastern states with Delhi, Kolkata and Bengaluru has improved. Work is also going on in full swing on the India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway. Manipur is also going to get the benefit of the natural gas pipeline being laid in the North East costing Rs 9,000 crore.
Brothers and sisters,
Today Manipur is at an important juncture after 50 years of journey. Manipur has started the journey towards rapid development. The obstacles that were there are now gone. Now we don't have to look back from here on. When our country completes 100 years of its independence, then it will be 75 years of the full statehood of Manipur. Therefore, this is also the virtuous period for the development of Manipur as well. We have to remember that the forces which abandoned the development of Manipur for a long time should not get an opportunity to raise their heads again. Now we have to walk with new dreams and new resolutions for the next decade. I would especially urge the younger sons and daughters to come forward. I am very assured about your bright future. Manipur has to move ahead at a fast pace with a double engine of development. Once again many wishes to my dear brothers and sisters of Manipur!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.