Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of ‘Azadi Ke Amrit Mahotsav se Swarnim Bharat Ke Ore’ programme
20 JAN 2022 3:27PM by PIB Delhi
Namaste, Om Shanti!
Present with us in the program are Speaker of Lok Sabha Shri Om Birla ji, Governor of Rajasthan Shri Kalraj Mishra ji, Chief Minister of Rajasthan Shri Ashok Gehlot ji, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Kishan Reddy ji, Bhupender Yadav ji, Arjun Ram Meghwal ji, Parshottam Rupala ji, and Shri Kailash Choudhary ji, Leader of Opposition in Rajasthan Legislative Assembly Shri Gulab Chand Kataria ji, Executive Secretary of Brahma Kumaris Rajyogi Mruthyunjaya ji, Rajyogini sister Mohini ji, sister Chandrika ji, all others sisters of Brahma Kumaris, ladies and gentlemen and all the yogis!
There are some places that have a different consciousness of their own, a different flow of energy of their own! This energy belongs to those great personalities, through whose penance forests, mountains and hills also get awakened and they become the center of human inspiration. Mount Abu's aura has also been continuously growing due to Dada Lekhraj and many other accomplished personalities like him.
Today, the Brahma Kumaris Sanstha is starting a huge campaign from the Amrit Mahotsav of freedom towards a golden India from this holy place. It has the spirit of golden India as well as spiritualism. There is the inspiration for the country as well as the efforts of Brahma Kumaris.
I congratulate the Brahma Kumari family very much for being constantly associated with the dreams and resolutions of the country. Dadi Janaki and Rajyogini Dadi Hriday Mohini ji are not amongst us. They had great affection for me. I can experience their blessings at today's event.
Friends,
When there is a confluence of ‘sadhana’ and resolve, when the feeling of motherhood gets connected with the human being, when there is the feeling of 'इदं न मम्' (Nothing is mine) in our personal achievements, then there is an emergence of a new period, new dawn through our resolves. This virtuous spirit of service and sacrifice is emerging for the new India in the Amrit Mahotsav today. With this spirit of sacrifice and duty, crores of countrymen are laying the foundation of Golden India today.
Our dreams and the nation's dreams are no different; our personal and national successes are no different. Our progress lies in the progress of the nation. The nation exists from us and we exist from the nation. This realization is becoming the biggest strength of Indians in the making of a new India.
‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) is involved in what the country is doing today. 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas' is becoming the basic mantra of the country. Today we are developing a system where there is no place for discrimination, we are creating a society that is firmly rooted in the foundation of equality and social justice and we are seeing the emergence of an India whose thinking and approach is new and whose decisions are progressive.
Friends,
India's biggest strength is that it maintains its original character no matter what the situation is and the pall of gloom. Our age-old history is witness to this. When the world was in deep darkness and caught in the old thinking about women, then India used to worship women as Maatri Shakti and Goddess. We had women scholars like Gargi, Maitreyi, Anusuya, Arundhati and Madalasa giving knowledge to society. Even in the troubled medieval times, there were great women like Panna Dai and Mirabai in this country. And when the nation is remembering the history of the freedom struggle during the Amrit Mahotsav, there are so many women who have sacrificed themselves. Immortals like Kittur's Rani Chennamma, Matangini Hazra, Rani Lakshmibai, Veerangana Jhalkari Bai to Ahilyabai Holkar and Savitribai Phule in the social sphere maintained India's identity.
Today the nation is remembering the contribution of women’s power in the freedom struggle along with lakhs of freedom fighters, and trying to fulfill their dreams. Therefore, the daughters are realizing their dreams of studying in Sainik Schools and now any daughter of the country can go to the army for the defence of the nation and undertake important responsibilities. Decisions like increasing maternity leave have also been made so that both the life and career of women can continue uninterrupted.
The participation of women in the country's democracy is also increasing. We saw how more women voted than men in the 2019 elections. Today, women ministers are handling important responsibilities in the government of the country. And importantly, society itself is leading this change. According to recent data, the sex ratio has improved in the country after several years due to the success of the 'Beti Bachao, Beti Padhao' campaign. These changes indicate what the new India will be like and how powerful it will be.
Friends,
All of you are aware that our sages have invoked 'तमसो मा ज्योतिर्गमय, मृत्योर्मामृतं गमय' in the Upanishads. That is, we move from darkness to light, from death, troubles to nectar. The ‘Amrit’ (nectar) and the path to immortality do not illuminate without knowledge. Therefore, this virtuous period is the time for our knowledge, research and innovation. We have to build an India which will be rooted in ancient traditions and heritage and will also expand to infinity in modernity. We have to keep alive our culture, civilization and values, preserve and promote our spirituality and diversity, and at the same time, continuously modernize the systems of technology, infrastructure, education and health.
Spiritual institutions like Brahma Kumaris have a big role in these efforts of the country. I am glad that you are doing great work in many fields like education, health and agriculture besides spirituality. And the campaign that you are launching today will take it forward. You have also set many goals for Amrit Mahotsav. Your efforts will surely give new energy and strength to the country.
Today, the country is making efforts towards organic farming and natural farming to make farmers prosperous and self-reliant. Our Brahma Kumari sisters constantly make society aware of the purity of food and drink. But for a quality diet, quality product is also necessary. Therefore, Brahma Kumaris can become a great inspiration for promoting natural farming. Such models can be created by inspiring some villages.
Similarly, the world has high expectations from India in the field of clean energy and the environment too. Many alternatives to clean energy are being developed today. There is also a need for a massive campaign for public awareness regarding this. The Brahma Kumaris have set an example in the field of solar power. Food is being cooked in the kitchen of your ashram with solar power for so long. You can also contribute a lot so that more people start using solar power. Similarly, you can also give impetus to the ‘AatmaNirbhar Bharat’ campaign. The campaign for ‘Vocal for Local’ can be helped by prioritizing local products.
Friends,
The time of ‘Amrit Kaal’ (virtuous period) is not for dreaming while sleeping, but for fulfilling resolutions while remaining awake. The coming 25 years are the period of hard work, sacrifice, austerity and penance. This is a period of 25 years to reclaim what our society has lost in hundreds of years of slavery. Therefore, our focus should be on the future during this Amrit Mahotsav of freedom.
Friends,
There is phenomenal potential in our society. This is a society in which there is an abiding old and constantly new system. However, no one can deny that with time some evils do creep into the individual as well as in the society and also in the country. Those who realize these evils while being agile succeed in steering clear of these evils. Such people can achieve every goal in their life. Such is the strength of our society that it also has vastness and diversity and also has the experience of the journey of thousands of years. Therefore, there is an unlike power, an inner strength, to mold oneself with the changing era in our society.
The considerable strength of our society is that reformers are born from time to time and they confront the evils prevailing in the society. We have also seen that such people often have to face opposition and disdain in the early years of social reforms. But such accomplished people do not shy away from social reforms and remain determined. With time, society also recognizes them, respects them and imbibes their teachings.
Therefore friends,
It is imperative and it is a continuous process to keep the society unblemished and agile on the basis of the values ​​of the period of every era. The generation of that period has to fulfill this responsibility. Individually as well as lakhs of organizations like Brahma Kumaris are doing this work. At the same time, we also have to admit that in the 75 years after Independence, a malaise has afflicted our society, our nation and all of us. It is that we turned away from our duties and did not give them primacy. In the last 75 years, we only kept talking about rights, fighting for rights and wasting our time. The issue of rights may be right to some extent in certain circumstances, but neglecting one's duties completely has played a huge role in keeping India vulnerable.
India lost considerable time because duties were not accorded priority. We can make up for the gap which has been created due to primacy about rights while keeping duties at bay in these 75 years by discharging duties in the next 25 years.
Organizations like Brahma Kumaris can bring about a big change by making the people of India aware of their duties as a mantra for the next 25 years. I urge Brahma Kumaris and all the social organizations like you to work on this one mantra and that is to spread the sense of duty among the citizens of the country. All of you must spend your energy and time on awakening the sense of duty among the people. And organizations like Brahma Kumaris which have been following the path of duty for decades can do this. You are the people who are committed to duties and abide by duties. Therefore, it will be your best gift to the country during this Amrit Mahotsav of freedom if you can spread the sense of duty, the spirit with which you work in your organization, among the people, in the society and the nation.
You must have heard a story. There was darkness in a room and people were doing different things in their own way to end that darkness. Everybody was doing something or the other. But when a wise man lit a small lamp, the darkness immediately disappeared. Such is the power of duty. So is the power of even a small effort. We all have to light a lamp in the heart of every citizen of the country – the lamp of duty.
If we can take the country forward on the path of duty together, then the evils prevailing in the society will also be banished and the country will also reach new heights. There will be no person who loves the land of India and who considers this land as mother who does not want to take the country to new heights, does not want to bring happiness in the lives of many people. Therefore, we will have to put emphasis on duties.
Friends,
I want to raise another topic in this program. You all have been witness to attempts being made to tarnish the image of India. There is a lot going on at the international level as well. We cannot wash our hands off by saying that this is just politics. This is not politics; this is the question of our country. And when we are celebrating the Amrit Mahotsav of freedom, it is also our responsibility that the world should know India in its true form.
Such organizations, which have a presence in many countries of the world, should present the right image of India to the people of other countries, tell the truth about the rumors being spread about India and make them aware. This is also the responsibility of all of us. Organizations like Brahma Kumaris can make another effort to take this forward. In the countries where you have branches, you should try that every year at least 500 people from every branch should visit and know India. And these 500 people should be citizens of that country and not the people of India who are living there. I am not talking about native Indians. You will see that if people start coming here and seeing the country and understanding everything, then the virtues of India will automatically be spread in the world. Your efforts can make a huge difference.
Friends,
Everyone has the desire to do charity. But we should not forget one thing that when charity join with a meaning , then successful life, successful society, and successful nation can be built automatically. The responsibility of this harmony of charity and meaning has always been with the spiritual authority of India. I am sure that all of you sisters, the spiritual beings of India, will fulfill this responsibility with maturity. Your efforts will inspire other institutions and organizations of the country to create new goals in the Amrit Mahotsav of freedom. The strength of Amrit Mahotsav is the soul and dedication of the people. With your efforts, India will move towards a golden India at an even faster pace in the future.
With this belief, many thanks to all of you!
Om Shanti!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লৈবাক শিনবা থুংবগী ‘নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবতগী স্বর্নিম ভারতকী মাইকৈ ফাওবগা’গী থৌরম হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
20 JAN 2022 3:27PM by PIB Imphal
নমস্তে, ওম শান্তি!
থৌরম অসিদা লোক সভাগী স্পীকর শ্রী ওম বির্লাজী, রাজস্থানগী রাজ্যপাল শ্রী কালরাজ মিশ্রাজী, রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অশোক গেহলোৎজী, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেলজী, কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী কিশন রেদ্দীজী, ভুপেন্দ্র য়াদবজী, অর্জুন রাম মেঘ্বালজী, পর্শোত্তম রুপালাজী অমসুং শ্রী কাইলাশ চৌধরীজী, রাজস্থান লেজিস্লেতিব এসেমব্লী ওপোজিসনগী লুচিংবা শ্রী গুলাব চান্দ কতারিয়াজী, ব্রহ্ম কুমারী একজেক্যুতিব সেক্রেতরী রাজয়োগী ম্রুথ্যুঞ্জায়াজী, রাজয়োগী ইচল মোহিনিজী, ইচল চন্দ্রিকাজী, ব্রহ্ম কুমারীগী অতোপ্পা ইচলশিং, নুপা, নুপী অমসুং য়োগী পুম্নমক লেংশিনবীরি!
মশাগী তোঙানবা কন্সিয়সনেস লৈজবা মফম খরা লৈ, মশাগী ওইবা তোঙানবা শক্তি অমা চেঞ্জবা! মসিগী শক্তি অসিদি শক্নাইরবা মীওইশিংগীনি, মখোয়গী নীংজবদগী উমং, চিংজাও অমসুং চিং মচাশিংনা মিকপ থোক্লিবনি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী ইথিলগী খ্বাইদগী ময়াই ওইবা মফম অমা ওইরিবনি। মাউন্ত অবুগী মঙালনা দাদা লেখরাজ অমসুং মহাক্কুম্বা মঙাল ফংলবা অতোপ্পা শক্বাইরবা মীওই কয়াগী মরমদগী লেপ্পা নাইদনা ঙাল্লি।
ঙসি, ব্রহ্ম কুমারী সংস্থানা শেংলবা মফমসিদগী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমদগী ভারতকী সনাগী য়ুগ ফাওবা চঙশিনবগী চাউরবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লি। মসিদা সনাগী য়ুগকী ভারতকী ইথিল অমসুং স্পিরিচুএল ওইবা থৌওং য়াওরি। মসিদা ব্রহ্ম কুমারীশিংগী হোৎনজমনগা লোয়ননা লৈবাক পুম্বগী ইথিলসু য়াওরি।
ঐহাক্না ব্রহ্ম কুমারী ইমুং-মনুংবু লৈবাক্কী ৱারেপ অমসুং মঙলানগা মতম চুপ্পদা নক্ননা লৈবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। দাদী জানকী অমসুং রাজয়োগীনি দাদী হ্রিদয় মোহিনিজীসু ঐখোয়গী নাক্তা লৈবীরি। মখোয়না ঐহাকপু য়াম্না চান্না লৌজৈ। ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐহাক্না মখোয়গী য়াইফ থৌজাল ফাওবা ঙমজরি।
মরুপশিং,
‘সাধনা’গী ইথিল অমসুং ৱারেপ লৈবা মতম, মমা ওইবগী ৱাখল্লোনগা মীওইবা খুন্নাইগা মরী লৈনবা মতম, ইশাগী মায় পাকপদা ‘ইন্দ না মম’ (ঐহাক্কী করিমত্তা নত্তে)গী ৱাখল্লোন লৈবা মতম অসিদা ঐখোয়গী ৱারেপ্তগী অনৌবা মতম, অমা লাকপা হৌগনি, নৌনা মিৎকপ থোক্লক্কনি। ঙসিদি, অসিগুম্বা সেবা অমসুং কত্থোকপগী ইথিল অসি অনৌবা ভারত অমগীদমক্তা অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা লাক্লে। অসিগুম্বা কত্থোকপা অমসুং ইথৌদাংগী অনৌবা ইথিল অসিগা লোয়ননা লৈবাক মীয়াম করোর কয়ানা ঙসিদি সনাগী ভারত অমগী উরেপ উয়ুং তম্লি।
ঐখোয়গী অমসুং লৈবাক্কী মঙলান অনিসিদা খেন্নবা অমত্তা লৈতে; ইশাগী অমসুং লৈবাক্কী মায় পাকপদা খেন্নবা অমত্তা লৈতে। ঐখোয়গী চাউখৎপসি লৈবাক্কী চাউখৎপদা লৈ। লৈবাক্না ঐখোয় লৈবদগী হিংলি, ঐখোয়না লৈবাক লৈবদগী হিংলি। মসিগী ৱাখল্লোন খঙলকপা অসিনা ভারতপু অনৌবা ভারত অমা ওইহনবদা ভারত মচাশিংগী খ্বাইদগী চাউরবা মপাঙ্গল ওইরি।
ঙসি লৈবাক্না পাংথোক্লিবা খুদিংদা ‘সবকা প্রয়াস’ (মীওই খুদিংনা হোৎনমিন্নবা) য়াওরি। ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’ অসিনা ঙসিদি লৈবাক্কী মন্ত্রা ওইরক্লে। অচান-মীরাই নাইদবা পথাপ অমা ঙসি ঐখোয়না শেম্লি, মান্নবা মিৎয়েং অমসুং সোসিএল জস্তিস্তা মরা চেৎনা য়ুম্ফম ওইবা খুন্নাই অমা ঐখোয়না শেম্লি অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন চেনবা অমসুং চাউখৎপা ৱারেপ লৌবা অনৌবা ভারত অমা ওইরকপগী ফিভমসু ঐখোয়না ঙসি উরি।
মরুপশিং,
তাঞ্জা কয়া চাদ্রবসু অমসুং অৱাবা কয়া নংলবসু ঐখোয়না অশেংবা শক্তাক ঙাকপসিনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গলনি। ঐখোয়গী চহি কয়া লিরবা পুৱারীনা মসিগী শাখিনি। মালেম্না অমম্বা মতমদা লৈরিঙৈদা নুপীশিংবু অরিবা মতমগী ৱাখল্লোন্দা য়েংখি, মতমদুদা ভারতনা নুপীগী পাঙ্গলবু লাইরেম্বীগী শক্তম ওইনা লাৎখিবনি। ঐখোয়গী লমদমসিদা, গারগী, মৈত্রেয়ী, অনুসুয়া, অরুন্ধাতী অমসুং মদালসানা খুন্নাইদা লৌশিং পীখি। খুদোংচাদবা কয়ানা থল্লবা মেদিবেল মতমদা লৈবাক অসিদা পন্নাধায় অমসুং মীরাবাইগুম্বী শক্নাইরবী নুপী লৈরমখি। অদুগা অমৃত মহোৎসব অসিদা লৈবাক অসিনা নীংশিংলিবা নীংতম ইহৌগী পুৱারী অসিদসু নুপী কয়া অমনা মশাগী মপুন্সি কত্থোকখিবনি। কিত্তুরগী মহারানী চেনম্মা, মাতঙ্গিনী হাজ্রা, রানী লক্ষমীবাই, বিরঙ্গানা ঝলকারী বাইদগী হৌদুনা আহলয়াবাই হোল্কার অমসুং সাবিত্রিবাই ফুলে ফাওবা অসিগুম্লবা নুপীশিংনা ভারতকী শক্তাক ঙাক্তুনা থম্লি।
ঙসিদি লৈবাক অসিনা নীংতম লান্মী লাখ কয়াগা লোয়ননা নীংতম ইহৌদা তেংবাংখিবা নুপীগী পাঙ্গলশিংবুসু নীংশিংলি অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনহন্নবা হোৎনরি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা সাইনিক স্কুলদা তম্বা ফংলে অমসুং লৈবাক্কী মচানুপী অমা হেক্তনা লৈবাক ঙাক শেন্নবা আর্মীদা চঙবা য়ারে অমসুং মরু ওইবা থৌদাং কয়া লৌবা ঙম্লে। চাবোকপীগী ছুতিগী মতম শাংদোকপগী ৱারেপ্না নুপীশিংগী মপুন্সি অমসুং কেরিয়রদা অয়েৎপা লৈতনা মখা তানা চত্থবা ঙমহল্লি।
লৈবাক্কী গনতন্ত্রদা নুপীনা শরুক য়াবগী চাংসু হেনগৎলক্লি। ইং ২০১৯গী মীখলদা নুপী মশিং য়াম্বনা মতৌ করম্না ভোৎ থাদখিবগে হায়বসু ঐখোয়না উখ্রে। ঙসিদি, নুপী মন্ত্রীশিংনা লৈবাক্কী সরকারগী মনুংদা মরু ওইবা থৌদাং কয়া শেন্নরি। খ্বাইদগী মরু ওইবা অমনা, খুন্নাইমক্না মসিগী অহোংবা অসিবু লুচিংলি। খ্বাইদগী নৌবা দেতাগী মতুং ইন্না, ‘বেতি বচাও, বেতি পরহাও’ কেম্পেন্না মায় পাকপদগী লৈবাক অসিদা চহি কয়াগী মতুংদা সেক্স রেসিওসু য়াম্না ফগৎলকখ্রে। অসিগুম্বা অহোংবশিংনা অনৌবা ভারত অসিগী করি মতৌ ওইগনি অমসুং মপাঙ্গল কয়াম্না লৈগনি হায়বা তাক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লাইনীংবশিংনা উপানিশদকী ‘তমসো মা জ্যোতির্গময়, মৃত্যোর্মম্রিতম গময়’ চৎনহল্লম্ববু অদোম খুদিংনা খঙলি। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়না অমম্বদগী অঙানবদা চৎলি, শিবা অমসুং খুদোংথীবা মতমদগী নুংঙাই য়াইফবা মফমদা চৎলি হায়বনি। ‘অমৃত’ অমসুং ওমোর ওইবগী লম্বীদি লৌশিং য়াওদনা ঙান্দে। মরম অদুনা, মসিগী য়াইফরবা মতমসিদি ঐখোয়গী লৌশিং, থিজিন হুমজিনবা অমসুং অনৌবা থৌওং পুথোকপগী মতম্নি। অরিবা মতমগী চৎনবী অমসুং হেরিতেজকী তৎনা থানদবা অমসুং মতমগা চুননা মাইকৈ খ্বায়দনা শন্দোকপা ভারত অমা ঐখোয়না শেমগদবনি। ঐখোয়না ইশাগী কলচর, সিভিলাইজেসন অমসুং ভেল্যুবু হিংদুনা লৈহনগদবনি, ঐখোয়গী স্পিরিচুএলিতী অমসুং দাইবর্সিতীবুসু য়োকখত্তুনা অমুক্কা হেন্না খুমাং চাউশিলহনগদবনি, অদুগা চপ মান্নবা ওইনা, তেক্নোলোজী, ইনফ্রাস্ত্রকচর, এজুকেসন অমসুং হেল্থকী পথাপ্পু লেপ্পা লৈতনা মতমগা চুনহনগদবনি।
ব্রহ্ম কুমারীগুম্বা স্পিরিচুএল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগী লৈবাক্কী অসিগুম্বা থৌওংদা অচৌবা থৌদাং লৈরি। অদোম্না স্পিরিচুএলিতীদগী হেন্দোক্তুনা এজুকেসন, হকশেল অমসুং লৌউ-শিংউগুম্বা অতোপ্পা হীরম কয়াদা মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোকপা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। অদুগা ঙসি হৌদোক্লিবা কেম্পেন অসিনা মখোয়শিংবু তুংলমচত্তা পুগনি। অদোম্না অমৃত মহোৎসবকীসু পান্দম কয়া থম্লি। অদোম্না হোৎনরিবশিংনা লৈবাকপু অনৌবা শক্তি অমসুং পাঙ্গল শোইদনা পীগনি।
ঙসি, লৈবাক্না লৌমীশিংবু নুংঙাই য়াইফবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা ওর্গানিক অমসুং নেচরেল ফার্মিংগী মাইকৈদা কন্না হোৎনরি। ঐখোয়গী ব্রহ্ম কুমারীগী ইচে-ইচলশিংনা চান-থক্নবগী অশেংবগী মতাংদা খুন্নাইদা খঙহন্নবা কন্না হোৎনরি। অদুবু মগুন লৈবা চিঞ্জাক্কীদমক্তা মগুন লৈবা পোত্থোক্কীসু মথৌ তাই। মরম অদুনা, নেচরেল ফার্মিংবু খুমাং চাউশিলহনবদা ব্রহ্ম কুমারীনা অচৌবা ইথিল পীবা য়াই। অসিগুম্বা মোদেল অসিদি খুঙ্গং খরদা ইথিল পীরবা মতুংদা ওইথোক্কনি।
মান্নবা ওইনা, ক্লীন ইনর্জী অমসুং ইনভাইরনমেন্তকী মতাংদা মালেম্না ভারত্তা চাউনা থাজবা থম্লি। ক্লীন ইনর্জিগী মহুৎ শিনবা য়াবা কয়া অমসু ঙসি পুথোক্লে। মসিগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা অচৌবা থৌরাং পাংথোকপগী মথৌ তাবসু লৈ। অদোমগী চাকখুমদা সোলার পাৱর শিজিন্নদুনা মতম কুইনদগী চাক এঞ্জাং থোংদুনা লাক্লি। মীয়াম্না সোলার পাৱর শিজিন্নবা হৌনবা অদোম্না তেংবাংবা য়াম্না য়াই। মসিগা মান্নবা ওইনা, অদোম্না ‘আত্মানির্ভর ভারত’ কেম্পেন্দা শাফু পীবসু য়াই। লোকেলগী পোত্থোকশিংদা অহানবা মিৎয়েং চঙদুনা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ কেম্পেন্দা তেংবাংবসু য়াগনি।
মরুপশিং,
অমৃতকী মতমসিদা তুমদুনা মঙ মঙগদবা নত্তে, মিৎকপ থোক্তুনা মখোয়শিংবু মঙফাওনহন্নবা হোৎনগদবনি। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিদি হোৎনবা কনবা, কত্থোকপা অমসুং খোঙফম চেৎপগী চহি ২৫ ওইহনগদবনি। চহি কয়া মীখা পোনখিদুনা ঐখোয়গী লৈবাক্না মাঙজখিবা খুদিংমক চহি ২৫গী মতমসিদা মদুগী শরুক অনি থোক্না ঐখোয়না অমুক হন্না ফংগদবনি। মরম অদুনা, অসিগুম্লবা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মনুংদা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙগদবদি হয়েংগী মতমদনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী খুন্নাইদা তৌবগী মতিক অদুক য়াম্না লৈ। মসিগী খুন্নাই অসিদি অরিবা অমসুং লেপ্পা লৈতনা থোক্লক্লিবা অনৌবা পথাপশিংবু ইন্দুনা চৎপনি। মীওই খরগা লোয়ননা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন্দা, লৈবাক্কী ৱাখল্লোন্দা ফাওবা মতমগী মতুং ইন্না ফত্তবা খরা চঙশিনখ্রে হায়বসিদি ঐখোয়না লাল্লি হায়বদি য়াররোই। ৱাখল খনবা থুবা অমসুং থবক পাংথোকপা থুবদগী অসিগুম্বা ফত্তবগী মতাংদা খঙহৌবশিংনা মসিদগী নান্থোক্তুনা চৎলি। মীওইশিং অসিনা মখোয়গী পুন্সিদা অপাম্বা খুদিংমক ফংগনি। ঐখোয়গী চাউরবা অমসুং দাইভর্সিতী লৈবা খুন্নাইগী মপাঙ্গল অসি মসিগুম্বনি অমসুং চহি লিশিং কয়াগী এক্সপেরিএন্সসু লৈরবনি। মরম অদুনা, মখোয়দা অতৈগা মান্নদবা শক্তি অমা লৈ, নুংগী ওইবা পাঙ্গল, ইশাবু খুন্নাইগী হোংলক্লিবা মতমগা লোয়ননা চুননবা শেমজবগী।
মতমগী মতুং ইন্না খুন্নাই শেমদোক্তুনা অমসুং খুন্নাইগী ফত্তবশিংগা মাইয়োক্ননবা মীওই কয়া ঐখোয়গী খুন্নাইদা পোকখিবসিনা ঐখোয়গী খুন্নাইগী মপাঙ্গলনি। মখোয়গুম্বা মীওইনা মথৌ পাংথোকপগী অঙনবা মতমদা খুন্নাইনা য়ানীংদবা উৎপা অমসুং হঙ্গোইনা য়েংবীবগী থৌওং কয়াসু ঐখোয়না উখ্রে। অদুবু মখোয়না খুন্নাই শেমদোকপগী থৌদাংদগী নাথৈদুনা চৎখিদে অমসুং খোঙফম চেৎনা অদুমক লৈখিবনি। মতমগী মতুং ইন্না, খুন্নাইনা মখোয়বু শকখঙলকখি, ইকায় খুম্নরকখি অমসুং মখোয়গী পাউতাক ইনখি।
মরম অদুনা মরুপশিং,
খুন্নাইবু য়ুগ খুদিংগী মতমগী ভেল্যুগী মখা পোন্না শোকহন্দনা অমসুং মিৎ-না শিংনা লৈহনবসি তঙাই ফদে অমসুং মসিদি লেপ্তনা চত্থগদবা থৌওংনি। মতমদুগী চারোন-শুরোন্না মসিগী থৌদাং অসি পাংথোক্কদবনি। মীওই মশা-মশাগা লোয়ননা ব্রহ্ম কুমারীগুম্বা লুপ লাখ কয়া কয়ানা অসিগুম্বা থবক পাংথোক্লি। মান্নবা ওইনা, নীংতম্বগী চহি ৭৫গী মতুংগী মতমশিং অসিদা ঐখোয়গী খুন্নাই, লৈবাক্তা ফত্তবা ইথিল খরনা মীওই খুদিংবু খুদুম চনখ্রে হায়বসিদা ঐখোয়না য়াগদবনি। ঐখোয়গী ইশাগী থৌদাংবু কাওথোক্লিবা, ইশাগী ইথৌবু মরু ওইনা লৌদ্রিবসি মসিগী ফত্তবা অসিননি। হৌখ্রবা চহি ৭৫ অসিদা ঐখোয়না হক্কী ৱারী খক্তমক শাখি, হক্কীদমক্তা খৎনখি, উংখৎনখি, মতম কয়া মাঙহনখি। তাঞ্জা খরগী ওইনা মতম খরা হক্কী ৱারী শাবসি চুম্মম্বা য়াই, অদুবু ইশাগী থৌদাং খুদিংমক কাওথোকপা হায়বসিনা ভারতপু মপাঙ্গল শোন্না থম্লম্বদা অচৌবা থৌদাং লৌখি।
ভারতনা মশাগী মথৌ কাওরুবদগী তাঙলবা মতম কয়া মাঙখ্রে। হক্কীদমক্তা অয়াম্বা মতমদা খন্দুনা লৈরুদুনা ইশাগী থৌদাং কাওথোক্লিঙৈদা মাঙখিবা চহি ৭৫গী মতম্বু ঐখোয়না মথংগী চহি ২৫সিদা নীংথিনা থৌদাং পাংথোক্তুনা মেনখৎপা য়াগনি।
ব্রহ্ম কুমারীগুম্বা সংস্থান্না মথংগী চহি ২৫গী মন্ত্রা ওইনা ভারতকী মীয়াম খুদিংদা মশাগী থৌদাং খঙহন্দুনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি। ঐহাক্না ব্রহ্ম কুমারী অমসুং অদোমগা মান্নবা খুন্নাইগী লুপশিংনা মন্ত্রা অসিগী মখাদা থবক তৌবীদুনা লৈবাক মীয়ামদা মখোয়গী মথৌদাং খঙহনবীয়ু হায়না হায়জরি। অদোম খুদিংনা মসিগী থবক অসি পাংথোক্নবা ইশাগী পাঙ্গল অমসুং মতম খুদিংমক শিজিন্নবীয়ু। দিকেদ কয়াদা থৌদাংগী মরী লৈনবা থবক কয়া তৌদুনা লাক্লবা ব্রহ্ম কুমারীগুম্বা অদোমগী লুপনা থবক অসি পাংথোকপা ঙমগনি। মরম অদুনা, অদোম্না অদোমগী লুপ মনুংদা থবক তৌবদা ইল্লিবা থৌদাং খঙবগী ইথিলবু মীয়াম, খুন্নাই অমসুং লৈবাক্কী মফমদা পীবনা হৌজিক্কী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব অসিদা লৈবাক মীয়ামদা তম্বা খ্বাইদগী মমল য়াম্লবা খুদোল ওইগনি।
অদোম্না ৱারী অমা তারম্মনি। অমম্বা কা অমা লৈরম্মি অমসুং মদুদা লৈরম্বা মীওই খুদিংনা অমম্ববু লৈহন্দনবা মখোয় মখোয়গী তোঙানবা থৌওং কয়া হোৎনরম্মি। মীওই অমনা করিগুম্বা অমা নত্ত্রগা অমদি তৌরম্মি। মদুদগী ৱাখল লৈবা মীওই অমনা অপিকপা থাউমৈ অমা থানগৎপা মতমদা কা অদুদগী অমম্বদু খুদক্তা মাঙখিরম্মি। মসিনি থৌদাংগী পাঙ্গল। অপিকপা হোৎনবগী থৌওং অমগী পাঙ্গলসু মসিনা তাক্লি। ঐখোয় খুদিংনা লৈবাক্কী প্রজা খুদিংগী থম্মোয়নুংদা থাউমৈ অমা থানগদবনি – ইশাগী থৌদাংগী থাউমৈ।
ঐখোয় পুন্দুনা লৈবাক্কী থৌদাং খঙবগী লম্বীদা মাং থানা পুরকপা ঙম্লবদি, খুন্নাই অসিদা লৈরিবা ফত্তবশিংসু মাঙখিগনি অমসুং লৈবাক্না অনৌবা থাক্তসু য়ৌবা ঙমগনি। ভারতপু নুংশিদবা অমসুং লমদম অসি মশাগী লৈবাকপু অনৌবা থাক্তা পুখৎনীংদবা মমানি খনবা মীওই অমত্তা লৈররোই, মীওই খুদিংবু নুংঙাইহনবা পামদবা মীওইসু অমত্তা লৈররোই। মরম অদুনা, ঐখোয়না ইশাগী থৌদাংদা হেন্না থৱাই চঙদবনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না থৌরম অসিদা অতোপ্পা হীরম অমগী মতাংদসু করিগুম্বা খরা হায়নীংই। ভারতকী মিংচৎ থীনবা তোঙান-তোঙানবা থৌওং কয়া পাংথোক্তুনা লাক্লিবসি অদোম খুদিংনা উরবনি। মালেমগী থাক্তসু অসিগুম্বা থৌওং কয়া পাংথোক্লি। মসিদি রাজনিতী খক্কী থৌওংনি হায়না ঐখোয়না তুমিন্না লৈথোক্কদবা নত্তে। মসি রাজনিতী নত্তে, মসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী মতাংদনি। ঐখোয়না হৌজিক নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লিবা অসিদা মালেমদা ভারতকী অশেংবা মশক খঙহনবা অসিসু ঐখোয়গী থৌদাংনি।
মালেম শিনবা থুংবদা লৈবা অসিগুম্বা সংস্থান অসিনা অতোপ্পা লৈবাক্কী মীওইশিংদা ভারতকী অচুম্বা ৱারোল য়ৌহনগদবনি, ভারতকী মরমদা অরানবা ৱাফম কয়া শন্দোক্লিবশিংবু মফমদুগী মীয়ামদা অচুম্বা ৱারোল তমদুনা শেংদোক্কদবনি, মখোয়বু মিৎকপ থোকহনগদবনি অমসুং মসি ঐখোয়গীসু ইথৌ অমনি। ব্রহ্ম কুমারীগুম্বা লুপ্না মসিগী থৌদাং অসি থাক হেনগৎনা পাংথোক্নবা হোৎনবা য়াই। অদোমগী ব্রাঞ্চ লৈবা লৈবাকশিংদা অদোমগী ব্রাঞ্চকী য়ামদ্রবদা মীওই ৫০০না চহি খুদিংগী ভারতপু খঙলুনবা ভারত্তা চৎলু হায়বা য়াই। মসিগী মীওই ৫০০ অসি লৈবাক্তুগী নাগ্রিক ওইগদবনি অমসুং মফমদুদা লৈবা ভারত মচাদি ওইবা য়াদে। ঐহাক্না হায়রিবসি ভারত্তা পোকপা মীওইশিংগী মতাংদা নত্তে। মখোয়না মফমসিদা লাক্তুনা লৈবাক অসিবু উদুনা পুম্নমক খঙখিবা মতমদা ভারতকী মগুন অসি মালেমদা মথন্নতা শন্দোকখ্রগদবনি। অদোমগী হোৎনবনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
মীওই খুদিংনা চেরিতী তৌবা পাম্মি। চেরিতীগা মসিগী ৱাহন্থোক্কা পুল্লকপা মতমদা মায় পাকপা পুন্সি, মায় পাকপা খুন্নাই অমসুং মায় পাকপা লৈবাক অমা মথন্নতা শেম্লক্কনি হায়বসি ঐখোয়না কৈদৌনুংদা কাওরোইদবনি। অসিগুম্বা চেরিতীগী মীনুংশিবগী থৌদাং অমসুং ৱাহন্থোক অসিনা মতম পুম্বদা ভারতকী স্পিরিচুএল ওথোরিতী ওইদুনা লাক্লিবনি। ভারতকী স্পিরিচুএল গুন চেনবী ইচে-ইচল পুম্নমক্না থৌদাং অসিবু নীংথিজনা পাংথোক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অতোমগী হোৎনজমন্না লৈবাক্কী অতোপ্পা লুপ অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব অসিদা অনৌবা পান্দম থম্নবা ইথিল পীগনি। অমৃত মহোৎসবকী মপাঙ্গল অসিদি মীয়ামগী থৱাই চঙবা অমসুং খোঙফম চেৎপনি। অদোমগী হোৎনজমন্দগী ভারতনা হেন্না য়াঙবা খোঙজেলগা লোয়ননা লাক্কদৌরিবা মতমসিদা সনাগী ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিনগনি।
থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি!
ওম শান্তি!